Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás béles


Hozzávalók:
A tésztához: 28 dkg rétesliszt, 22 dkg vaj, 2 dl tejföl, fél citrom leve, csipetnyi só
A töltelékhez: 1 kg alma, 3 dkg vaj, 10-15 dkg cukor, egy darabka citromhéj, 10 dkg mazsola
A szóráshoz: 2 evőkanál zsemlemorzsa
A kenéshez: 1 tojássárgája

Elkészítése: a vajat kockákra vágjuk, majd a liszttel, a tejföllel, a citromlével és csipetnyi sóval egy széles pengéjű, késsel összedolgozzuk. Kézzel ne érjünk hozzá, csak a késpengével nyomkodjuk, forgassuk, dagasszuk. Ha a tészta már sima, cipót formázunk belőle, és follpackba csomagolva egy éjszakára jégbe hűtjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és vékony cikkekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk, az almát beleforgatjuk, édessége szerint 10-15 deka cukrot, valamint a citromhéjat beleszórjuk. Kis lángon, kevergetve, a saját levében pépesre puhítjuk. A végén a zsírjára pároljuk, belekeverjük a mazsolát, és hagyjuk kihűlni. Kidobjuk belőle a citromhéjat.

Másnap a tésztát vékony, hosszú téglalappá nyújtjuk, egyik hosszanti szélét zsemlemorzsával meghintjük, és az almapépet egy csíkban ráhalmozzuk. Összegöngyöljük, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és a tetejét simára kevert tojássárgájával megkenjük: 200 fokos sütőbe tolva ropogós pirosra sütjük, de csak langyosan vagy hidegen vágjuk 2-3 centis darabokra.