Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hírességek - Georges Clemenceau


Georges Benjamin Clemenceau (Mouilleron-en-Pareds, (Vendée), 1841. szeptember 28. – Párizs, 1929. november 24.) francia politikus volt, az ország miniszterelnöke az első világháború befejezése idején, a versailles-i békeszerződés – és a Magyarországot feldaraboló trianoni békeszerződés – egyik fő tető alá hozója.

Clemenceau csirke
Poulet Clemenceau - Fokhagymás csirke borsóval
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke kb. 1,3 kg, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 2,5 dl víz vagy csirkeleves-lé, 2,5 dl fehérbor vagy vermut, 20 dkg zöldborsó, 4 krumpli, 1,2 dl kukoricaolaj, 1 fej fokhagyma, liszt, só és bors

Elkészítése: A csirkét vágja bontási darabokra, a fokhagymát vágja finomra, vagy törje át, a borsót főzze meg, a krumplit hámozza meg és vágja kockára. A csirkét forgassa lisztbe, süsse vaj-olívaolaj keveréken, közepes hőn aranybarnára.
Tegye rá az 1 fejnyi fokhagymát, süsse kb. 1 percig. Öntse le a zsiradékot úgy, hogy kb. 2 ek maradjon, töltse fel a bor és víz vagy leves felével. Párolja kis hőn kb. 1 1/2 órát, időnként hozzáadva a bor és víz másik feléből, mikor szükséges. 15 perccel elkészülése előtt, másik serpenyőben hevítse a kukoricaolajat, süsse rajta a krumplit és 6 gerezd fokhagymát.
Mikor majdnem kész, adja hozzá a borsót és melegítse össze. Szedje ki szűrőkanállal, tegye a csirkére, keverje össze. A mártás elegendő legyen arra, hogy a csirkét és zöldféléket is bevonja.
Főtt rizzsel vagy nudlival körítse.