Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sült-hagymaleves


Hozzávalók 10 adaghoz: 3 evőkanál növényi olaj, 6 közepes fej, szeletelt ezüsthagyma, 2 l húsleves, 2,4 dl víz, 2,5 teáskanál só, fél teáskanál fokhagyma (por), negyed teáskanál őrölt bors, 5 db hamburger zsemle, 10 szelet zsíros sajt, 10 teáskanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: Nagy leveses fazékba tegyen 3 evőkanál olajat, melegítse közepes hőfokra. Tegye bele a szeletelt hagymát, párolja 20 percet, amíg megpuhulni kezd, és üvegessé válik. De ne hagyja megbarnulni!

Öntsd fel a húslevessel és a vízzel, sózzad, ízesítsed a fokhagymával, borssal, majd forrald fel. Amikor a leves forrni kezd, csökkentsd a hőmérsékletet, és lassan főzd 45 percet.
Készítsd el a levesbetétet. Ehhez vágd a zsemléket három egyenlő vastag szeletre. A felső részt nem fogjuk használni. Így 10 szeletet kapsz. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Tedd a szeleteket közvetlenül a sütőrácsra, és süsd 15-20 percet, míg mindegyik aranybarnára és ropogósra sül.

Amikor elkészül a leves, merj egy adagot a tűzálló tálkába. Csúsztass a tetejére egy szelet sült kenyeret, erre egy szelet sajtot tegyél, majd szórd meg fél teáskanál reszelt sajttal.
Tedd be a sütőbe, a felső rácsra a tálkát. Süsd a levest 5-6 percig, amíg a sajt megolvad, és barnulni kezd. (Ha egyszerre több adagot teszel a sütőbe, akkor hosszabb ideig sütheted.) Végül szórd meg a maradék reszelt parmezánnal, és tálald.