Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Vitaminsaláták


AROMÁS VITAMINSALÁTA
Elkészítése: 1/2 fej fehérkáposztát, 1 sárgarépát, 1 csomag retket megreszelünk, megsózzuk és 1 kis fej apróra vágott hagymát keverünk hozzá. Salátástálra rakjuk, étolajjal meglocsoljuk és citromfűvel megszórva tálaljuk.

ÉTVÁGYGERJESZTŐ VITAMINSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej karalábé, 1 csomó zsenge sárgarépa, 2 dl tejföl, néhány szép salátalevél, 1 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

Elkészítése: A megtisztított karalábét megmossuk, felszeleteljük, majd vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk, és csíkokra vágjuk. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: 20 perc

HAMIS NARANCSBOMBA
Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 1db citrom, 20 dkg cukor, esetleg kevés narancshéj

Elkészítése: A sárgarépát megtisztítás után egészen finomra reszeljük, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. 20 dkg cukorral és - kevés -1 pohárnyi vízzel folytonos kevergetés mellett addig főzzük, míg megpuhul és csaknem sima masszává lesz. A masszába reszelt narancshéjat is keverhetünk. Utána kihűtjük és golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatva tálra rendezzük, vagy minyonpapírra rakva tálaljuk..
Elkészítési idő: 25 perc
Egy másik változat szerint a nyers reszelt sárgarépát és almát citrom kicsavart levével ízesítve, kevés porcukorral megszórva, kora tavaszi vitaminsalátaként fogyaszthatjuk.
Dr. Győri Tiborné gyorine@drotposta.hu

JOGHURTÖNTETES VITAMINSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: kb. 40 dkg sárgarépa, 35 dkg karalábé, 15 dkg cukorborsóhüvely, 1 kis fej római saláta, 30 dkg pulykamell, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl joghurt citromlé, cukor, 1 csokor turbolya, só, bors.

Elkészítése: A sárgarépákat lekapargatjuk, megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. A meghámozott, megmosott karalábét hasábokra vágjuk. A borsóhüvelyeket félbevágjuk. A zöldségeket előfőzzük, hideg vízzel leöntjük, majd kihűtjük.
A római saláta leveleit leválasztjuk. A megmosott, megtörölt pulykamellet csíkokra metéljük, és a felhevített olajon, kevergetve aranybarnára pirítjuk. Sóval, borssal megszórjuk.
A joghurtot a citromlével összekeverjük, majd cukorral, sóval, borssal fűszerezzük. Kevés turbolyát a díszítéshez félreteszünk, a többit durvára felaprítjuk, és a mártásba vegyítjük. Az előkészített hozzávalókat lapos tálon elrendezzük, és kevés mártással meglocsoljuk. Végül a félretett turbolyával (vagy petrezselyemzölddel) díszítjük. A megmaradt mártást külön kínáljuk hozzá.
Elkészítési idő 30 perc

KLASSZIKUS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 1 kis sárgarépa-fehérrépa konzerv, 1 kis zöldborsókonzerv, 1 kukoricakonzerv, 10 dkg parmezán sajt, 3 db kemény paradicsom, 2 db húsos paprika, 1 db paradicsompaprika, 4 evőkanál majonéz, fél pohár joghurt, 1 teáskanál só

Elkészítése: A paradicsomot és a paprikát apró kockákra vágjuk, és óvatosan a vegyes zöldséghez keverjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal és a sóval. A salátát tányérokra szervírozzuk (salátalevelet használhatunk a tányérokra díszítésként), és majonézt öntünk rá. Reszelt sajttal megszórjuk.

KÖMÉNYMAGOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 1 fejes saláta, 20 dkg erdei gomba, 2 db sárgarépa, 2 db cukkíni, 2 db szárzeller, köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, bors

Elkészítése: A megtisztított, de hámozatlan burgonyát sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. A cukkínit és sárgarépát megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. Gőz fölött megpároljuk - a répát 12 percig, a cukkínit 7 percig -, majd kockákra vágjuk.
A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát csíkokra vágjuk, tálra rendezzük, majd ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket. A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és a salátához keverjük.
Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménymaggal és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.

NYÁRI VITAMINSALÁTA 01.
Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 30 dkg nyers uborka, 2 zöldpaprika, 1 cs. hónapos retek, 1 cs újhagyma, 1 fej saláta, 2 kemény tojás, 2 dl joghurt, só, őrölt bors, finomra vágott kapor, ízlés szerint

Elkészítése: A nyersanyagokat hámozatlanul (kivéve a paradicsomot) felkarikázzuk, a salátát metéltre vágjuk. Az egészet mély üvegtálba helyezzük. Sóval, borssal, finomra vágott kaporral meghintjük, hozzáadjuk a felkarikázott kemény tojásokat, majd a joghurttal könnyedén elkeverjük, 1.5 órára hűtőbe állítjuk.

NYÁRI VITAMINSALÁTA 02.
Hozzávalók: két alma, két uborka, egy csomó hónapos-retek, ecet, olaj, mustár, cukor, só

Elkészítése: A hozzávalókat meghámozzuk, megreszeljük, majd enyhén ecetes, mustáros cukros-sós, bőven olajos mártással öntjük le, és azonnal fogyasztjuk.

NYÁRI VITAMINSALÁTA 03.
Elkészítése: Ezt a salátát sokféle zöldségből, tetszés szerinti arányokban is el lehet készíteni. Mondjuk - 2 paprikát, egy termetes kígyóuborkát, 3 paradicsomot, 1 csomó retket, 1 csomó újhagymát karikákra vágok, 1 fej salátát durvára tépkedek. Összekeverem a zöldeket, sóval, borssal, vágott petrezselyemmel és kaporral meghintem, rászórok 2-3 felkarikázott kemény tojást és leöntöm 3-4 dl joghurttal. Jól lehűtöm.

NYERS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg zöldborsó, 20 dkg gomba, 20 dkg karfiol, 2 db sárgarépa, 2 szál újhagyma, 1 db karalábé, 2 dl tejföl, 1 tubus majonéz, 1 db citrom, 1 kiskanál mustár, só, porcukor

Elkészítése: A salátához csak a legzsengébb friss zöldféléket használjuk! A nagyon apró zöldborsót összekeverjük a reszelt sárgarépával, a reszelt karalábéval, a rózsáira szedett karfiollal és a nyersen karikára vágott gombával. A zöldféléket reszelés közben megöntözzük egy citrom levével, nehogy megbarnuljanak, végül megsózzuk.
Egy kis tubus majonézt összekeverünk a mustárral, tejföllel, kiskanálnyi porcukorral meg az apróra vágott újhagymával, és leöntjük vele a salátát.

ROKFORTOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 1 tojás, 1 zsenge karalábé, 1 nagy csokor retek, 200 g kígyóuborka, 3-4 zsenge sárgarépa, 1 kis fej saláta, 1 ek tisztított tökmag, 4-5 szál petrezselyem
Az öntethez: 100g érett márványsajt, 2 ek majonéz, 3dl joghurt, 1/2 citrom leve, 1 ek méz, só, bors

Elkészítése: A tojást sós vízben, az újraforralástól számított pontosan 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve kihűtjük és meghámozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a salátát kicentrifugázzuk, vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, A karalábét és a retket karikára, az uborkát és a sárgarépát hosszanti szeletekre gyaluljuk, azután kissé rézsútosan valamennyit vékony csíkokra-pálcikákra vágjuk. A tökmagot serpenyőbe szórjuk, és zsiradék nélkül megpirítjuk. A legszebb salátalevelekkel kibélelünk egy nem túl mély tálat, a maradékot falatnyi darabkákra tépkedjük, majd a tál aljára szórjuk. Tetejére halmozzuk a zöldségeket, megszórjuk tökmaggal, finomra vágott petrezselyem felével, végül a kettévágott tojással és 1-2 szál tetszőleges zöldfűszerrel díszítjük. Az öntethez apróra-finomra morzsoljuk a márványsajtot, csinos tálkába tesszük. Hozzáadjuk a majonézt, a joghurtot, a citromlét, a mézet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és sima-bársonyos krémmé keverjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál öntözzük meg vele a salátát Szerintem a méz helyett lehet édesítőt használni, a joghurt helyett inkább tejföl vagy tejszín, akár keverve. 

SAJTOS VITAMINSALÁTA 01.
Hozzávalók: 50 dkg konzerv zöldbab, 20 dkg paradicsom, 1 csomó retek, 15 dkg kígyóuborka, 3 evőkanál olaj, 15 dkg márványsajt, só, őrölt bors, 1 csokor petrezselyem, 1 db citrom

Elkészítése: A retket megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk, hasonlóképpen az uborkát is. A sajtot lereszeljük, a petrezselymet finomra vágjuk.
Megfelelő nagyságú saláta keverőtálba tesszük a retket és az uborkát.
Megsózzuk, majd hideg helyen fél óráig állni hagyjuk. Olajat, citromlét, csipetnyi őrölt borsot, zöld-petrezselymet, a levétől leszűrt zöldbabot, reszelt sajtot, végül cikkekre vágott paradicsomot keverünk hozzá.

SAJTOS VITAMINSALÁTA 02.
Elk. idő: 30 perc
Hozzávalók: 25 dkg trappista sajt, 10 dkg zöldpaprika, 15 dkg uborka, 10 dkg paradicsom, 5 dkg vöröshagyma, (vagy 1 csomó újhagyma), 2 evőkanál olaj, 1 db citrom, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, 2 teáskanál só

Elkészítése: A hagymát, a hámozott uborkát, a paradicsomot, zöldpaprikát karikára vágjuk, sózzuk és 15 percig állni hagyjuk. Levét kicsavarjuk, hozzáadjuk a háromszög alakú lapocskákra szeletelt sajtot, az étolajat, borsot, citromlét. Az egészet összekeverjük, tálalásig hűtőben tartjuk.

SPÁRGÁS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg spárga, 1 kis szál kígyóuborka, 1 fej saláta, 1-1 csokor zöldhagyma, hónapos retek, kapor és petrezselyemzöld, 1 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, ízlés szerint citromlé, kevés porcukor, só

Előkészítése: a spárgát megtisztítom, és 3-4 centis darabokra vágom. Nagyon kevés, sóval és cukorral ízesített vízben a felforrástól számított 4 percig főzöm, majd leszűröm. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe teszem. A salátamártáshoz a joghurtot simára keverem a salátaolajjal, citromlével, sóval és cukorral, ezután belekeverem a megmosott és nagyon finomra vágott kaprot meg a petrezselyemzöldet. Ezt is a hűtőszekrénybe teszem. A zöldségeket sorra-rendre megtisztítom, és szükség szerint feldarabolom: a hagymát tisztítás után vékonyra karikázom, a retket megmosom, és hosszú szálakra reszelem, a megmosott és héjas uborkát vékonyra gyalulom.
Elkészítése: a megmosott és jól leszárított salátát vékony laskára vágom, vagy kézzel összetépkedem. Az összes zöldséget - a spárgával együtt - mély tálba rakom. Felhasználásig a hűtőszekrényben tartom. A mártást csak a tálalás pillanatában öntöm rá, lazán összekeverem, és azonnal kínálom. A saláta csak akkor marad ropogós, ha nem sózzák meg előre!

SZÓJÁS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 2 fejes saláta, 10 dkg TOFU (szójatúró), 1 csomó retek, 1 csomó újhagyma, 0,5 dl kapros ecet, 2 dkg cukor, só, torma, 2 alma, 2 tojás, 40 dkg sárgarépa, 10 dkg márványsajt, ecet

Elkészítése: A tofut és a sárgarépát kis kockákra, a salátát metéltre vágjuk, a retket, a tojást és az újhagymát felszeleteljük. 
Az egészet összekeverjük, és leöntjük almás- ecetes-tormás salátaöntettel.
Hűtőszekrényben kb. 1 órán át, érleljük. Tálalás előtt márványsajtot reszelünk a tetejére.

TAVASZI VITAMINSALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg fejes saláta, 3 sárgarépa, 1 csomó hónapos retek, 5 dkg búzacsíra, citrom, mustár, édesítőszer, só.

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát és retket vékonyan felkarikázzuk, enyhén megsózzuk, szűrt citromlével meg- locsoljuk. A fejes salátát kockákra vágjuk, de néhány levelet egészben hagyunk. A mustárt és az édesítőszert elkeverjük, és megforgatjuk benne az előkészített nyersanyagokat, hozzáadjuk a búzacsírát, majd salátalevéllel kibélelt tálba halmozzuk.

TAVASZI VITAMINSALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 csomó hónapos retek, 1 zsenge karalábé, 10 dkg fejes saláta, 3 dkg búzacsíra, édesítőszer, kevés tárkony- ecet, metélőhagyma, só.

Elkészítése: A retket vékony karikára, a karalábét apró kockára, a leveleit vékony metéltre vágva a búzacsírával és a finomra vágott metélőhagymával lazán összekeverjük. 3 dl vízből, tárkonyecetből, mesterséges édesítőszerből páclevet készítünk, leöntjük vele a salátát, és hűtőszekrényben érleljük. 

TAVASZI VITAMINSALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 csokor zsenge karotta, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 kis szál kígyóuborka, 1 csokor piros retek, 1 kis fej saláta, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor kapor, 2 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, ízlés szerint törött bors, porcukor, és só

Elkészítése: A salátamártáshoz a megmosott petrezselyem zöldet és a kaprot nagyon finomra összevágom, majd belekeverem a joghurtba. Megsózom, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítem, végül az olajjal is elkeverem. A salátát leveleire szedem, megmosom, ezután leszárítom, majd csíkokra tépkedem. Salátástálba teszem. Befedve berakom a hűtőszekrénybe. A megtisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket nagyon vékony karikákra gyalulom, a megmosott és meghámozott zöldhagymát pedig zöldjével együtt felkarikázom. Az összes zöldséget gyengén megsózom, és a mártást ráöntve, jól összeforgatom. Befedve egy-két órán keresztül érlelem a hűtőszekrényben. Csak közvetlenül tálalás előtt keverem össze a salátalevekkel, nehogy megfonnyadjon.

TAVASZI VITAMINSALÁTA 04.
Hozzávalók: 1 közepes lilahagyma, 2-3 újhagyma szárastól, 2-3 paprika, 1 közepes jégcsapretek, 1 közepes kígyóuborka, 3-4 paradicsom, 10%-os ecet, só

Elkészítése: A hozzávalókat a paradicsom kivételével nagyon vékonyra szeljük, sóval összekeverjük, jó félóráig állni hagyjuk. Ekkor 2-3 evőkanálnyi ecettel pikánsra savanyítjuk, és összekeverjük a gerezdekre vágott paradicsommal.
Frissen fogyaszthatjuk bármilyen húsétel mellé.
Üvegbe töltve pár napig eltartható, de frissen az igazi.
Különböző magokkal megszórva egy könnyű vacsorasalátának is alkalmas. (Klemi)

TÉLI VITAMINSALÁTA 01.
Hozzávalók: 40 dkg nyers, reszelt vöröskáposzta, 20 dkg tisztított sárgarépa, 20 dkg tisztított zeller, 2 alma, fél üveg gyöngyhagyma, 2 citrom, kb. másfél dl olaj, 2 evőkanál méz, só, őrölt fehérbors és szerecsendió, ízlés szerint

Elkészítése: A megtisztított sárgarépát, zellert, vöröskáposztát az almával együtt nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Közben egy mély tálban elkészítjük az öntetet. A citromok kicsavart levét először a mézzel, majd hozzáadva az olajat is, simára keverjük. Megfűszerezzük és összekeverjük a reszelt alapanyagokkal. Hűtőszekrényben kb. 1-1,5 órán át, érni hagyjuk.

TÉLI VITAMINSALÁTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg hordós káposzta, 2 pár virsli, 3 ecetes uborka, 2 alma, 1 sárgarépa, 2 tojásból készült francia majonéz, 2 dl tejföl

Elkészítése: A kinyomkodott káposztát összekeverjük a karikára vágott uborkával, a meghámozott, kockára vágott almával, fölszeletelt virslivel és a reszelt sárgarépával. Leöntjük a tejföllel hígított majonézzel, és egy-két óra múlva fogyasztjuk (készíthetjük kemény tojásból készült tartármártással is, akkor belevágjuk kockára a kemény-tojások fehérjét is).

TOJÁSOS VITAMINSALÁTA
Elkészítése: 4 kemény tojást karikára vágunk. Ugyancsak karikára vágunk 1 db közepes nagyságú főtt sárgarépát, 1 db főtt fehérrépát, 1 db kisebb uborkát és összevágunk fél fej fejes salátát. Kevés ecettel, vízzel, mustárral salátalevet készítünk - salátalé helyett esetleg tartármártást - és ebben elkeverjük a nyersanyagokat. Sózzuk, borsozzuk, majd rászeletelünk egy kisebb fej vöröshagymát
Fogyasztás előtt legalább két óra hosszat hűtőben pihentetjük. Üvegpoharakba szedve, pirítós kenyérrel tálaljuk.
ÜDE VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 1-2 paprika, alma, uborka, retek, 1 káposzta, só, cukor, ecet, olaj

Elkészítése: A káposztát csíkokra vágjuk, paprikát, almát, uborkát, retket reszelünk hozzá, sózzuk, cukrozzuk, ecettel ízesítjük, végül olajjal meglocsoljuk. Hűtés után tálaljuk.

VEGYES VITAMINSALÁTA MINDENFÉLÉBŐL
Ezt a salátát főleg azoknak ajánlom, akinek kertje van, és ilyenkor csak kisétál, minden ehetőből szed 2-3 darabot.
Elkészítése: Friss, ropogós uborka, zöld paradicsom, paprika, sárgarépa, lila hagyma, (és ízlés szerint lehet bővíteni zsenge zöldborsóval, zöldbabbal, cukkínivel, patisszonnal stb.)
A lényege, hogy minden nagyon friss, mindent csak alig hámozunk meg, mindent nagyjából egyforma kis kockákra aprítunk.
Gyengén besózzuk.
A hűtőszekrényben keresünk még maradék (száradásnak induló) sajtokat. Minél többféle sajtot vágunk bele, annál finomabb!
A sajtot is olyan kis kockákra vágjuk, mint a zöldségeket.
Legvégül elkeverjük 1 nagy pohár joghurttal esetleg sovány tejföllel (vagy mindkettővel).
Közepes nagyságú befőttesüvegbe, jól lezárva a hűtőszekrénybe tesszük, és egy picit hagyjuk összeérni az ízeket.
Forró nyári estéken kitűnő vacsora.

VITAMINSALÁTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 3 db alma, 3 cs retek, 3 db sárgarépa, 1 db zeller, 1 db uborka, 4 dl joghurt, 3 ek citromlé, só, bors, kapor

Elkészítése: A megmosott, meghámozott zöldségeket karikára, szeletekre vágjuk.
Az összes zöldséget összekeverjük a joghurttal, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Tetejére kaprot szórunk, hűtve tálaljuk.

VITAMINSALÁTA 02.
Hozzávalók: 15 dkg csemege uborka, 15-15 dkg konzerv sárgarépakocka, konzerv ananász és konzerv kukorica, 5 ek majonéz, 1 kávéskanál tárkonylevél, 1/2 citrom, só

Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát és kukoricát, a kockára vágott konzerv ananászt és csemege uborkát összekeverjük a citrom levével, finomra vágott tárkonylevéllel és sóval fűszerezett majonézzel.
Tálaláskor citrommal, almaszelettel és petrezselyem-zölddel díszítjük.

VITAMINSALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 kis fej saláta, 1 kis szál kígyóuborka, 1 vastagabb szál sárgarépa, 1 csokor piros retek, 1 csokor zöldhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor kapor, 2 dl joghurt, 2 evőkanál salátaolaj, törött bors, porcukor és só ízlés szerint.

Elkészítése: A salátamártáshoz a megmosott petrezselymet és a kaprot nagyon finomra összevágjuk, majd belekeverjük a joghurtba. Megsózzuk, csipetnyi cukorral és a borssal ízesítjük, végül az olajjal is elkeverjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, és a vizet jól lerázva, csíkokra tépkedjük, majd salátástálba rakjuk. Lefedve betesszük a hűtőszekrénybe. A megtisztított és megmosott sárgarépát, a héjas uborkát és a retket nagyon vékony karikákra gyaluljuk, a zöldhagymát pedig zöldjével együtt felszeleteljük. Az összes zöldséget gyengén megsózzuk, és a mártást ráöntve, jól összeforgatjuk. Lefedve ismét betesszük egy-két órára a hűtőszekrénybe.
Csak közvetlenül tálalás előtt keverjük össze a salátalevelekkel, nehogy megfonnyadjon.

VITAMINSALÁTA 04.
Hozzávalók: 1 nagy kígyóuborka, 2 fejes saláta, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 2 csomó retek, 20 dkg főtt szárnyas hús (pl. csirkemell), 2 szál újhagyma, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál olaj, só, cukor, petrezselyemzöld

Elkészítése: A zöldségeket alaposan megmossuk, leszárítjuk, feldaraboljuk. A salátát apró darabokra tépkedjük, az uborkát, retket, hagymát, paprikát felkarikázzuk, a paradicsomot gerezdekre vágjuk. Egy nagy salátástálban összekeverjük, beleforgatjuk az ecetből, olajból, vízből, cukorból, sóból, zöldhagymaszárból készített dresszinget. A tetejére rakjuk a metéltre vágott húst, és petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Jó tanács: A fejes salátával összeállított salátát ne tároljuk huzamosabb ideig még hűtőben sem, mert összetöpped, veszít élvezeti értékéből és vitamintartalmából.

VITAMINSALÁTA 05.
Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg sárgarépa, 1 nagy fejes saláta, 1 kis fej endivia saláta, 2 dl joghurt, 1 evőkanál olaj, só, fehér bors, csipetnyi cukor, a díszítéshez citrom

Elkészítése: A fejes és az endivia salátát megtisztítjuk, alaposan megmossuk, és a leveleket nagyobb darabokra tépjük. A lekapargatott sárgarépát megmossuk, majd vékony hasábokra vágjuk vagy durvára lereszeljük. A joghurtot kikeverjük az olajjal, majd sóval, fehér borssal, csipetnyi cukorral ízesítjük. A zöldségeket tálra rendezzük, és leöntjük a joghurtmártással. Citromkarikákkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő 15 perc

VITAMINSALÁTA 06.
Hozzávalók 2 személyre: 2-2 sárgarépa és alma, 1 zeller, 2 evőkanál salátaolaj, citromlé, cukor

Elkészítése: A megtisztított répát, zellert és almát (héjastul) megmossuk, finomra reszeljük. Az olajból, citromléből és cukorból ízlés szerinti öntetet készítünk, és a saláta alapanyagaival jól összekeverjük. Azonnal kínáljuk.
Elkészítési idő: 20 perc

VITAMINSALÁTA 07.
Elkészítése: Finomra vágott sárgarépa, fekete retek, uborka, párolt kukorica, lilakáposzta reszelve, kemény tojás karikázva és olajos bármiféle dresszinggel leöntve.

VITAMINSALÁTA 08.
Hozzávalók: 25 dkg cékla, 15 dkg sárgarépa, 2 dkg torma, 1 dl kefir, 1 evőkanál étolaj, citromlé, metélőhagyma, köménymag, só, petrezselyem

Elkészítése: A nyers céklát és a sárgarépát lereszeljük és összekeverjük a kefirrel, olajjal, citromlével, reszelt tormával, a metélőhagyma felével és kevés sóval. Rövid ideig hűtőszekrénybe tesszük, tálaláskor szórjuk meg a maradék metélőhagymával.

VITAMINSALÁTA 09.
Hozzávalók: 1 közepes méretű kínai kelkáposzta, 1 szál kígyóuborka, 2 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 2 dl frissen préselt narancslé, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál szójaszósz, 2 dkg margarin, 1 evőkanál citromlé, 1 diónyi friss gyömbérgyökér (vagy 1 teáskanál szárított, őrölt gyömbér), só, 1 csapott mokkáskanál törött fehér bors, cukor, mustár, ízlés szerint

Elkészítése: az öntethez a narancslevet összekeverem a mustárral, citromlével, szójaszósszal, összezúzott fokhagymával, őrölt fehér borssal és kevés cukorral. A felforrósított margarinon megfuttatom a megreszelt gyömbért (vagy a gyömbérport), és még forrón belekeverem a mártásba. A kínai kel külső, fonnyadt leveleit letisztítom, és a kemény torzsájával együtt nagyon vékony metéltre vágom. Az uborkát szép hosszú csíkokra reszelem, a hagymát felkarikázom.
A zöldségeket megsózom (de nem besózom), és beleforgatom a mártásba. Óvatosan átkeverem, és befedve, néhány órára a hűtőszekrénybe teszem.

VITAMINSALÁTA 10.
Hozzávalók: 20 dkg sárgarépa, 20 dkg mirelit zöldbab, 20 dkg alma, 10 dkg ananászbefőtt, 30 dkg majonéz, 5 dkg porcukor, 1 citrom, 2 fej saláta, 1 csokor retek, tárkonylevél

Elkészítése: A zöldségféléket megtisztítjuk, megmossuk, és egészben, sós vízben megfőzzük.
A mirelit készítményeket külön sós vízben felforraljuk, leszűrjük, és hűlni hagyjuk.
Amikor teljesen kihűlt, metéltre vágjuk, és keverőtálba rakjuk. Hozzáadjuk a majonézt, a porcukrot a citrom leszűrt levét, sót, borsot, az apróra vágott metélőhagymát és a tárkonyt, végül a széles metéltre vágott fejes salátát. Az egészet óvatosan összekeverjük.
Tálalásig hűtőben tároljuk. Retekkel díszítve adjuk az asztalra.

VITAMINSALÁTA 11.
Hozzávalók 1 adaghoz: 200 g káposzta, 100 g sárgarépa, 100 g hónapos retek, 50 g vöröshagyma, 10 g kukoricacsíra olaj, citromfű, pici só.

Elkészítése: Finomra felvágjuk, vagy reszeljük a növényeket, kicsit megsózzuk. A tálon egymás mellé sugarasan rendezzük el a reszelékeket. Olajjal meglocsoljuk, citromfűvel megszórjuk.

VITAMINSALÁTA 12.
Elkészítése: 25 dkg salátahagymát, 20 dkg sárgarépát apróra vágunk és megsózzuk. Mikor megfonnyadt, hozzáadunk 25 dkg csemegeuborkát, karikára vágott csöves paprikát és leöntjük olajból, cukorból, citromléből és vízből készült öntettel. Egy darab gézbe bekötünk 1 kávéskanál csillagánizst, mustármagot, szegfűborsot, édes köményt, szegfűszeget és ánizst, amit egy üveg aljára helyezünk és ráöntjük a salátát. Lekötve legalább 2 napig hagyjuk hűtőszekrényben állni, hogy az ízek összeérjenek.

VITAMINSALÁTA 13.
Hozzávalók: 2 csomó hónapos retek, 1 kisebb kígyóuborka, 1 nagy alma, 1/2 citrom leve, 1 sárgarépa, 1 zellerlevél, 1 csomó metélőhagyma, 2 dl kefir, só, fehérbors, 3 evőkanál olaj

Elkészítése: A megmosott retket és uborkát nagyon vékony karikákra, az almát vékony szeletekre vágom, és kevés citromlével azonnal lelocsolom. A megtisztított sárgarépát lereszelem vagy gyufaszálnyi csíkokra, a zellerlevelet és a metélőhagymát apróra vágom.
A kefirbe belekeverem a zellerlevelet, a metélőhagyma felét, a sót, a borsot és az olajat.
Ezt a mártást ráöntöm a salátára, jól átforgatom, és egy órára a hűtőszekrénybe teszem.
Tálaláskor a tetejére szórom a megmaradt metélőhagymát.

VITAMINSALÁTA 14.
Hozzávalók 4 személyre: 4 savanykás alma, 60 dkg vörös káposzta, 1 közepes fej lila hagyma, 1 narancs, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, csipetnyi őrölt kömény

Elkészítése: A vörös káposztát és a lila hagymát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk, a sóval meghintjük. Az almát megtisztítjuk, a magházat eltávolítjuk, és előbb szeletekre szeljük, majd felcsíkozzuk, és a káposztához keverjük. A narancs levét kifacsarjuk. Elkeverjük a borecettel, a mustárral meg az olívaolajjal, cukorral és őrölt köménnyel ízesítjük, végül az almás-hagymás káposztára öntjük és lefedve legalább fél napig hűvös helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Sültek mellé kiváló köret, vitamintartalma miatt télen igazán ajánlható.

VITAMINSALÁTA 15.
Hozzávalók: 2 nagy fej saláta, 1 csomag retek, 1 csomag újhagyma, 2 db kemény főtt tojás, 2 dl kefir, 10 dkg reszelt sajt, egy kevés mustár, só

Elkészítése: A megmosott salátákat apróra vágjuk, hozzáadjuk a felaprított újhagymát, a felszeletelt főtt tojást, a karikára vágott retket. Egy nagyobb tálban összekeverjük és hozzáadjuk a salátaalaphoz. Néhány óráig hűtőben érleljük. Tálalás előtt megszórjuk reszelt sajttal, és retekszeletekkel díszítjük.

VITAMINSALÁTA 16.
Hozzávalók: fél kígyóuborka, 3-4 paradicsom, 1 fej saláta, 3 retek, 3-4 zöldhagyma, 1 kefir vagy joghurt

Elkészítése: A hozzávaló zöldségeket csutakolás után apróra daraboljuk, és nyakon öntjük a kefirrel vagy a joghurttal. Nagyon finom és egészséges!

VITAMINSALÁTA 17.
Hozzávalók: 4 dkg fejes saláta, 2 dkg sárgarépa, 2 dkg hónapos retek, 2 dkg csíráztatott búza

Elkészítése: A tisztított sárgarépát, retket felkarikázzuk, enyhén sózzuk, szűrt citromlével megöntözzük. A fejes salátát is apróra tépkedjük, cseppnyi olajban megforgatjuk, mustárral ízesítjük, majd hozzáadjuk a búzacsírát és a feldarabolt zöldségeket. Jól összekeverjük.

VITAMINSALÁTA 18.
Hozzávalók: 100 g petrezselyemgyökér, 100 g sárgarépa, 100 g zellergumó, 20 g vöröshagyma, savanyú káposzta, 50 g kefir, só, saláta fűszerkeverék

Elkészítése: A hozzávalókat lereszeljük, a hagymát apróra vágjuk. A kefirt ízesítjük sóval és a fűszerkeverékkel, és a reszelt zöldségekre öntjük. Kicsit állni hagyjuk, hogy összeérjen az íze. 

VITAMINSALÁTA 19.
Hozzávalók 4 személyre: 3 db sárgarépa, 1 db zeller, 1 db uborka, 3 cs retek, 3 db alma, 4 dl joghurt, 3 ek citromlé, só, bors, kapor

Elkészítése: A megmosott, meghámozott zöldségeket karikára, szeletekre vágjuk. Az összes zöldséget összekeverjük a joghurttal, sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Tetejére kaprot szórunk, hűtve tálaljuk.

VITAMINSALÁTA FETA SAJTTAL, KAPROS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 3 db radicchio saláta, 2 fej lollo rosso saláta, 30 dkg feta sajt, 4 db karalábé, 2 szál kígyóuborka, 20 dkg paradicsom, 20 dkg csiperkegomba, 2 csomag vajretek, 2 db citrom, 2-2 db zöld és piros paprika, 4 dl joghurt, fél köteg friss kapor

Elkészítése: A zöldségeket nagyon alaposan megmossuk. A gombát, karalábét, retket megtisztítjuk. A salátákat laskákra tépdeljük. A feta sajtot, az uborkát, a paradicsomot, a karalábét, a retket, a paprikákat kockákra vágjuk. A gombát cikkekre daraboljuk. A joghurtba belekeverjük a megmosott, finomra vágott, friss kaprot, kevés sót, szűrt citromlevet és felhasználásig hűtőbe tesszük. A nyersanyagokat óvatosan összekeverjük, tálaláskor bevonjuk a kapros öntettel. Díszítjük citromkarikával, friss kaporral.

VITAMINSALÁTA TÚRÓS-JOGHURTOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 2 db paprika, 4 db paradicsom, 2 fej fejes saláta, 1 doboz kínai gombakonzerv, 10 dkg főtt zöldborsó, 10 dkg főtt sárgarépa, 20 dkg túró, 2 pohár joghurt, 2 dkg só, 1 g őrölt bors

Elkészítése: A zöldféléket tisztítjuk, és egyenletes darabokra vágjuk, a sárgarépát is. A fejes salátából néhány levelet a díszítéshez félreteszünk, a többit széles metéltre vágjuk. Az összevágott anyagokat sóval és őrölt borssal ízesítjük.  Üvegtálat salátával díszítünk, beleöntjük a keveréket és meglocsoljuk a túró-és joghurtkeverékkel.

VITAMINSALÁTA ZÖLDFŰSZERES KRÉMSAJTTAL
Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 10 dkg retek, 20 dkg uborka, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg paradicsom, 1 csomó metélőhagyma, 10 dkg gomba, 1 db citrom, 20 dkg zöldfűszeres Medve krémsajt, 2 dl tejföl, 1 db főtt tojás, őrölt fehér bors, citromfű, só

Elkészítése: A retket és az uborkát vékony karikákra vágjuk, külön edénybe téve egyenletesen megsózzuk és kb. 8-10 percig állni hagyjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot felszeleteljük, a metélőhagymát apróra vágjuk. A megtisztított és jól megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk és kevés, enyhén sós, citromos vízben néhány percig pároljuk, majd kihűtjük. Keverőtálba tesszük a zöldfűszeres krémsajtot, hozzáöntjük a tejfölt, és habverővel simára keverjük. Sóval, őrölt fehér borssal, citromfűvel, citromlével ízesítjük és hozzáadjuk az apróra vágott metélőhagymát. Belekeverjük az előkészített zöldségeket és a jól megmosott, apró darabokra tépett fejes salátát. Talpas poharakban, tetejükön tojáskarikákkal, jól behűtve kínáljuk.

ZELLERES VITAMINSALÁTA DIÓVAL
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg vöröskáposzta, 30 dkg zeller, 30 dkg alma, 10 dkg dióbél, 1fejes saláta, 4 dl kefir, 1-1 evőkanál mustár, citromlé, 2 teáskanál cukor, vagy folyékony édesítőszer, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A vöröskáposztát megtisztítjuk, vékony csíkokra reszeljük, egy tálba tesszük és enyhén megsózzuk. A zellert megtisztítjuk, megfőzzük, az almát megmossuk, eltávolítjuk a magházát és mindkettőt csíkokra reszelve vagy vágva hozzáadjuk a káposztához, majd kevés citromlével meglocsoljuk. A dióbelet apróra vagdossuk, hozzáadjuk az alapanyagokhoz és az egészet lazán összekeverjük. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük az öntetet. A kefirt simára keverjük az ízesítőkkel, a salátára öntjük és 1-2 órára még visszatesszük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Fejes saláta levelekre halmozva vagy fejes salátával díszítve tálaljuk.