Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászsaláták


ANANÁSZOS HAWAII SALÁTA LARRY MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 1 papaya, 2 egész csirkemell, kettévágva, lebőrözve, kicsontozva és megfőzve, 1 nagy zellerszár, 2 konzerv (225 g/darabonként) darabos ananász, leszűrve, 1/2 csésze (125 ml) macadam dió vagy földimogyoró, 1 csésze (250 ml) majonéz, 2 kávéskanál (10 ml) currypor,
A díszítéshez: salátalevél, metélőhagyma és savanyú narancsszeletek

Elkészítése: A vágódeszkán a papayát hosszában kettévágjuk, kanállal kikaparva a magokat. Zöldséghámozóval vagy késsel eltávolítjuk a héját. A felkockázott gyümölcsből kimérünk 1 csészényit (250 ml), a maradékot megtartva más célokra. Kockára vágjuk a csirkét és félreállítjuk. A zeller végeit és leveleit levágjuk a száráról, majd rézsútosan felszeleteljük. Egy nagyobb tálban összekeverjük a papayát, csirkét, zellert, ananászt és a diót. Egy kis tálban, a majonézt összedolgozzuk a curry porral. A majonéz keveréket alaposan összekeverjük a csirkével, lefedjük, legalább 1 óráig hűtjük a hűtőszekrényben.
Tálaláskor, salátalevéllel bélelt tálra halmozzuk. Ízlés szerint díszítjük.

ANANÁSZSALÁTA – LIBANON
Hozzávalók: 4 ananászkarika, 5 dkg krémsajt, 5 dkg porcukor

Elkészítése: Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepét töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól lehűtve tálaljuk.

ANANÁSZSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 doboz darabolt ananász, késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítése: A jól lehűtött ananászra tálalás előtt szórjuk a gyömbért. Currys ételekhez adjuk.

ANANÁSZSALÁTA 02.
Hozzávalók: 1/2 kg ananászbefőtt, 1 üveg szőlőbefőtt, 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 2 dl tejszínhab, 2 dkg porcukor

Elkészítése: A kétféle befőttet leszűrjük, és elkeverjük a jól megmosott mazsolával. Az ananász levét rummal ízesítjük, és a salátára öntve, legalább fél napra jégbe hűtjük. Édes tejszínhabbal koronázva kínáljuk.

ARANY GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 1-1 doboz őszibarack, mandarin és ananász konzerv, 1,2 dl juharszirup, 1 fürt magnélküli szőlő, 1 kicsi sárgadinnye, 2 banán

Elkészítése: A lecsepegtetett gyümölcsöket vagdalja egyforma kockákra. A szőlőfürtöt szemezze le. A dinnyét hámozza meg, magozza ki, és kockázza fel. A gyümölcsöket óvatosan forgassa össze, és locsolja meg a juharsziruppal, és tegye hűtőszekrénybe. Legalább 3-4 órával a fogyasztás előtt ajánlott elkészíteni. Üvegkelyhekben kínálja, a tetejükre tegye, a frissen falkarikázott banánt. 

FŰSZERES GYÜMÖLCSSALÁTA (INDIAI)
Hozzávalók: 40-40 dkg konzerv ananász, papaya, mangó, guava apróra vágva, 3 fahéjdarab (5 centisek), 3 fekete kardamom, 6 szegfűszeg, 8 fekete bors

Elkészítése: A gyümölcsöket lecsepegtetjük, a levüket felfogjuk. A leveket egybekeverjük, 6 dl gyümölcsszirupot egy lábosba öntünk, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön 20 percig főzzük. Levesszük a fedőt, és hagyjuk a lét az eredeti mennyiség felére elpárologni, ez körülbelül 5-6 percig tart. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A hűtés idejére lefedve hagyjuk. Félreteszünk néhány darab papayát és guavát, illetve az összes mangót. A többi gyümölcsöt elrendezzük egy nagy tálalóedényben. Legfelülre rakjuk a mangót, majd ennek a tetejére a félretett papaya - és guava darabokat. Leszűrjük a fűszeres szirupot, és a gyümölcsökre öntjük. Fóliával lefedjük, és behűtjük. A konzerv-mangó helyett, használhatunk friss, érett vilmoskörtét is. Adjunk 1 evőkanál konyakot a sziruphoz.

GYÜMÖLCSÖS VEGYES-SALÁTA
Hozzávalók: 2 alma, 1 félkilós ananászkonzerv, 1 doboz kukoricakonzerv, 15 dkg eidami sajt, 1 pohár kefir, 1 mokkáskanál mustár, 1 citrom leve, kevés ananászlé, só, 3 zellerlevél (vagy 1 csokor petrezselyem)

Elkészítése: A megtisztított, kis kockákra vágott almát megöntözzük a citromlével, és összekeverjük a szintén kis kockákra vágott, leszűrt ananásszal, az alaposan Iecsurgatott kukoricával, meg a laskára vágott sajttal. Leöntjük a kefirrel, amelyet csipet sóval, mustárral, kevés ananászlével kevertünk össze, és a finomra vágott zellerlevéllel (vagy petrezselyemmel) ízesítettünk.

KARÁCSONYI ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás

Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

KARIBI SALÁTA
Hozzávalók: 4 db csirkemell-filé, 1 fej saláta, 1 fej fodros saláta, negyed fej vörös káposzta, 20 dkg ananászkocka
A páchoz: 1,5 dl világos szójaszósz, 1 dl édes tokaji bor, 1 kávéskanál barna cukor
A keverékhez: 2 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db erős paprika, csipet só
Az öntethez: 0,6 dl dijoni mustár, 0,6 dl méz, 1,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál szezámolaj, 1,5-1,5 evőkanál almaecet és zöldcitrom-lé

Elkészítése: A bőrnélküli és kisebb szeletekre darabolt filéket a jól kikevert páclében tegye 2-3 órára hűtőszekrénybe. Közben a keverék alkotórészeit vagdalja egyformán apró kockákra, keverje össze és tegye félre. Keverje ki az öntetet és hűtse le. A bepácolt csirkemell-filéket forró grillsütőben mindkét oldalukon 4-5 perc alatt süsse puhára. Az egyformán szálasra vagdalt salátákat és vöröskáposztát forgassa egybe, és béleljen ki vele két egyforma tálat. Szórja rá az előkészített paprikakeveréket. Erre ossza el egyenletesen az ananászkockákat. Az eddigieket takarja be a laskára vagdalt, megsütött csirkemellel. Közvetlenül fogyasztás előtt locsolja meg az öntettel, és a visszamaradt páclével. Önálló ételként tálalja.

KÍNAI ANANÁSZSALÁTA
Elkészítése: Forraljunk fel 1/2 kg babcsírát ananász lében. Szójaszósszal ízesített majonézzel öntsük le, szórjuk meg tört mogyoróval és díszítsük szeletelt kumquat-tal vagy ananász-szeletekkel.

MUSTÁROS ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor snidling, citromlé, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: Az ananászbefőttet leszűröm, és apróra vágom. A tejfölbe belekeverem a megtisztított, finomra vágott vagy megreszelt vöröshagymát, a mustárt, a csipetnyi sót és az őrölt fehér borsot. Citromlével és 1-2 evőkanál ananászlével ízesítem, majd ráöntöm az ananászra. Jól átkeverem, rászórom a finomra metélt snidlinget, és legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.

TAHITI GYÜMÖLCSSALÁTA (FRANCIA)
Hozzávalók: 6 közepes narancs, 6 körszeletes ananász (lehet kompót), 12,5 dkg vegyes cukrozott gyümölcs, 3 evőkanál friss vagy mélyhűtött ribiszke

Elkészítése: Nagyobb süteményestálra fektetjük az ananászkarikákat (ha konzerv, előbb lecsurgatjuk a levét), és a meghámozott narancsokat rózsára bontva a szeletek közepére helyezzük. Apró kockákra vagdaljuk a cukrozott gyümölcsöt, és minden narancs köré szórunk belőle egy púpozott kávéskanálnyit, a narancsok közepébe szintén egy-egy kávéskanál ribiszkét szórunk. 2-3 órára hűtőszekrénybe állítjuk, és máris kínálhatjuk.

TRÓPUSI SALÁTA
Hozzávalók: 2 banán, fél ananász, 15 dkg eper, 3 kivi
Az öntethez: 10 dkg natúr krémsajt, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál narancslé
A tetejére: 5 dkg őrölt dió

Elkészítése: A gyümölcsöket közel egyenlő darabokra kockázza fel, és salátás tálban forgassa össze. Keverje ki az öntetet, és locsolja a gyümölcsökre. Egy-másfél óra múlva, lehűtve, megszórva a dióval tálalja.

ZELLERES ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg ananász, 15 dkg zeller, 15 dkg alma, 3 dkg mandula, 10 dkg majonéz, 1 citrom leve, cukor, só

Elkészítése: A megtisztított ananászt, a meghámozott, kicsutkázott almát és a szintén meghámozott zellert vékony, keskeny csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, ízesítjük cukorral és csipetnyi sóval, hozzáadjuk a felaprított mandulát, majd hozzákeverjük a majonézt.