Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Baracksaláták


KAJSZIBARACK SALÁTA
Elkészítése: 50 dkg kajszibarackot és 50 dkg zöld, vagy fehér színű őszibarackot meghéjazunk, és vékony csíkokra vágunk. Megszórjuk porcukorral, 5 dkg hámozott és durvára vágott mandulával. Kevés citromlét csepegtetünk rá, és 0,5 dl barackpálinkával megöntözzük. A salátástálat lefedjük, és pár órára hűtőszekrénybe állítjuk.

KELETI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 10 dkg szárított sárgabarack, 10 dkg füge, 10 dkg datolya, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, 10 dkg dió, 10 dkg juhsajt, 1/2 kávéskanál narancsvíz

Elkészítése: A gyümölcsöket egy agyagedénybe tesszük, s annyi forró vizet öntünk rá, hogy a víz éppen csak ellepje.
Néhány óra múlva leöntjük a vizet. Majd újra friss vizet forralunk, és a tűzről levéve cukorral és narancsvízzel ízesítjük, és ezt öntjük a gyümölcsökre. Lehűlés után kis csészékbe szedjük, juhsajttal és őrölt dióval szórjuk meg a tetejét.
Jól behűtve kínáljuk.

MÁRVÁNYSAJTOS SÁRGABARACK-SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg nem nagyon érett sárgabarack, 20 dkg reszelt márványsajt, 15 dkg főtt füstölt tarja, 3 dl tejföl, 1 csokor snidling, 1 gerezd fokhagyma, citromlé, só, őrölt fehér bors, cukor, ízlés szerint.

Elkészítése: A sárgabarackokat megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Vékony gerezdekre vágom, és gyengén megsózom. A tarját apró kockákra metélem. A tejfölbe belekeverem a reszelt sajtot, a finomra metélt snidlinget, az őrölt fehér borssal és csipetnyi cukorral, citromlével fűszerezem. Ezt a sajtos mártást elkeverem a darabolt sárgabarackkal és a tarjával. Salátástálba öntöm, és jól lehűtve tálalom.

ŐSZIBARACK SALÁTA
Elkészítése: Négy kistányérba osszunk el 1 db metéltre vágott fejes salátát. 4 db nagy őszibarackot meghámozunk, és 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, a saláta tetejére rakjuk. 4 evőkanál tejfölbe 1 citrom reszelt héját és levét fokozatosan keverjük bele. Ízesítsük pici sóval, borssal és curry porral, majd öntsük a gyümölcsös salátalevélre. Jól lehűtve ízletes.

SAVANYÍTOTT ŐSZIBARACK
Hozzávalók: 1 kg őszibarack (vagy egy üveg őszibarackbefőtt), 1/2 csésze borecet, 1 csokor kapor, csipetnyi majoránna, 1 szőlő- és néhány meggyfalevél, 1 szelet torma, néhány szál vasfű, só, kevés cukor

Elkészítése: Meghámozzuk, félbevágjuk a barackokat, és kimagvaljuk. Kevés cukorral - tehát nem édes - kompótot főzünk belőle, majd a léből kiszedve a gyümölcsöt, üvegbe rakjuk. (Ha befőttből készítjük, egyszerűen leszűrjük a levét.)
A kompótlevet ép zománcú lábasba öntjük, belerakjuk a fűszereket meg az ecetet, néhány percig forraljuk, és kihűtjük. A fűszerekkel együtt öntjük az üvegben levő barackra, és az üveget lezárva, másnapig hűtőszekrényben tartjuk. Leszűrve adjuk pecsenyéhez, sült halhoz.

TÚRÓS ŐSZIBARACK-SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg őszibarack, 20 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, 5 dkg dióbél, 2 evőkanál citromlé, őrölt bors, só

Elkészítése: A meghámozott, félbevágott barackot kimagozzuk, és a fél gyümölcsöket citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljanak meg. Vágott felükkel felfelé, egy tálra rakjuk, a magok helyére fél diókat teszünk. A túrót összekeverjük a tejföllel és a durvára aprított dióval, sózzuk, borsozzuk, és a gyümölcsök közé halmozzuk.
Behűtve tálaljuk.

WACHAUI SÁRGABARACK-SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg sárgabarack, 10 dkg málna, 1 citrom leve, ízlés szerint porcukor, mandulaforgács vagy darált dió

Elkészítése: A jól megmosott sárgabarackokat félbevágjuk, magját eltávolítjuk. A málnát megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk citromlével, és állni hagyjuk. Utána szitán átnyomjuk, levét a barackra öntjük, és mandulaforgáccsal vagy dióval megszórva tálaljuk.