Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Citromsaláták


CITROMSALÁTA 01.
Hozzávalók: 4 kisebb, vékony héjú, érett citrom, 2 dl sűrű tejföl, 3-4 evőkanál méz, 1 kupica rum (ha gyerekek is fogyasztanak belőle, akkor 1 mokkáskanál rumaroma), csipetnyi só

Elkészítése: Először a salátaöntetet készítem el: a tejfölbe belekeverem a sót, a mézet és a rumot. A citromokat jól megmosom, majd kevés, forrásban levő vízbe héjastul bedobom. Éppen csak annyi ideig hagyom a forró vízben, amíg az újra forrni nem kezd, ekkor lecsöpögtetem és hagyom kihűlni.
Nagyon éles késsel vékony karikákra vágom, magjait eltávolítom, majd óvatosan, hogy össze ne törjön, beleforgatom a tejfölös öntetbe.
Hűtőszekrényben tartom fogyasztásig.
Marhasülthöz vagy grillezett és roston sült húsokhoz illik.

CITROMSALÁTA 02.
Hozzávalók: 10 Iimet (vagy citrom), késhegynyi só, 1 evőkanál őrölt kurkuma, késhegynyi cayenne-i bors, 1 evőkanál garam masala

Elkészítése: A limetet forró vízben megmossuk, a héját lereszeljük. Ötöt apró darabokra vagdalunk, és csavaros üvegbe tesszük. Összekeverjük a sót, a kurkumát, a cayenne-i borsot és a Garam masalát, és rászórjuk a limetre. A megmaradt öt limet levét kifacsarjuk, és a csavaros üvegbe töltjük. Az üveget szorosan lezárjuk, és egy hétig a hűtőszekrényben tároljuk. Közben néhányszor erőteljesen összerázzuk.

EGYSZERŰ CITROMOS SALÁTA
Hozzávalók: 1 nagy fej kínai kel, 3-4 közepes paradicsom, 2-3 zöldpaprika, 1 közepes kígyóuborka, 1 citrom leve, só, törött fekete bors

Elkészítése: A kínai kelt keresztben egy centis szeletekre vágjuk. A többi hozzávalót kockákra vágva keverjük hozzá (először nagy mennyiséget kapunk, de a citromlétől kissé össze fog esni!). Csavarjuk rá a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. 5-6 percig hagyjuk állni, majd forgassuk át saját levében.
Rendkívül finom salátát kapunk.
Leginkább sültekhez, faszénen készített ételekhez adható köretként is.

És egy ráadás:

CITRUS SALÁTA
Elkészítése: 2 közepes méretű friss narancsot, 1 db grépfrútot, valamint 1 db mandarint alaposan megmosva hámozzunk meg, szedjük szét gerezdekre, és vágjuk 4–5 darabra. Eközben távolítsuk el belőle a magvakat, és szedjük le róla a fehér bélállományt, majd tegyük egy mély üvegtálba. A gerezdekre szétszedett grépfrútról a hártyát is fejtsük le, mert megkeseríti a salátát. Utána hámozzunk meg egy közepes méretű, illatos jonatánalmát, és a magházát kivágva, daraboljuk kisebb kockákra. Az almával együtt adjunk hozzá 2 db héjától megszabadított és vastag szeletekre vágott banánt is. Végül burgonyahámozóval, fejtsük le egy kivi héját, és vékonyan felszeletelve tegyük a többi gyümölcs közé. Lefedve, hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, majd keverjünk bele egy adag gyümölcsmajonézt. Kompótos tálkákban, újbóli lehűtés nélkül tálaljuk. Az ínyencek megszórhatják a tetejét kevés apróra vágott dióval, vagy meghámozott és kettéválasztott mandulával. Aki túl nehéznek találná a gyümölcsmajonézt, az elkészítheti ezt a salátát egy narancs kifacsart levével is. Ebben az esetben keverjünk bele 1 evőkanál olvasztott mézet. Gyümölcssalátát nem csak citrusfélékből, hanem különféle kontinentális gyümölcsökből (pl. őszibarackból, sárgabarackból, körtéből, szamócából, málnából, erdei szederből, tüske nélküli szederből, meggyből, áfonyából, sárgadinnyéből, görögdinnyéből) is készíthetünk, tetszőleges arányban összekeverve. Minél több fajta gyümölcsöt tartalmaz a saláta, annál ízletesebb lesz, de arra ügyeljünk, hogy csak egymással harmonizáló ízű gyümölcsöket keverjünk össze.