Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Dinnyesaláták


DINNYESALÁTA
Hozzávalók: 2 db sárgabélű dinnye (kb. 1 kg), 8 dkg porcukor, 1/2 dl rum, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor a tejszínhez

Elkészítése: Félbevágjuk a sárgadinnyéket, akár a zsemlét, és karalábékifúróval kis gömböket vágunk a húsából. Tálba téve megöntözzük sűrű sziruppal, amit a cukorból pár csepp vízzel főztünk meg a rummal, és alaposan lehűtjük. (Legjobb csavaros üvegekbe töltve tenni, nehogy a többi bent lévő étel, szagot kapjon tőle.)
A kivájt fél dinnyehéjakba töltve tálaljuk, és kemény, édes tej-színhabot kínálunk hozzá egy külön tálkában, hogy ki-ki, ízlésének megfelelő mennyiséget tegyen a dinnyesalátájára.

FRANCIA DINNYESALÁTA 01.
Hozzávalók: 2 kg sárgadinnye, 2 db fejes saláta, 20 dkg sonka, 20 dkg ementáli sajt, 3 db főtt tojás, 50 dkg alma, 10 dkg dióbél, 30 dkg majonéz, 2 dl tejföl, 3 cl konyak, 5 dkg cukor, 2 dkg só, fél csomó petrezselyem

Elkészítése: A sárgadinnye belsejét apró kockákra vágjuk. Hasonlóan felvágjuk a sonkát, a sajtot, a főtt tojást és az almát. Mindezen anyagokat a sárgadinnyével összekeverjük, majd hozzáadjuk a gorombára őrölt diót. A salátaöntetet majonézből, tejfölből és konyakból készítjük úgy, hogy ezen anyagokat összekeverjük, sóval és cukorral ízesítjük. A dinnyét ezzel a salátaöntettel keverjük össze, majd jól lehűtve, fejessaláta-levélen tálaljuk.

FRANCIA DINNYESALÁTA 02.
Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 10 dkg sonka, 1 db tojás, 15 dkg alma, 5 dkg dióbél, 12 dkg majonéz, 1 dl tejföl, 0,1 dl konyak, cukor, 1 fejes saláta, só

Elkészítése: A sárgadinnye belsejét, a sonka, a főtt tojást és az almát apró kockára vágjuk, és tálba tesszük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt diót. A salátaöntetet majonézből, tejfölből és konyakból elkészítjük úgy, hogy az anyagokat összekeverjük, és kevés cukorral ízesítjük, megsózzuk.
A dinnyét ezzel a salátaöntettel elkeverjük, majd jól lehűtve salátalevélen tálaljuk.

MAJONÉZES DINNYE
Elkészítése: 1 kg-os sárgadinnyét kockákra vágunk, kevés sóval, törött borssal meghintünk, és 1 doboz tejföllel elkevert majonézzel bevonjuk. Néhány órára hűtőszekrénybe tesszük és hűtve tálaljuk.

SÁRGADINNYÉS GYÜMÖLCSSALÁTA
Elkészítése: 1 kg sárgadinnye húsát hámozás után szeletekre vágunk. 30 dkg őszibarackot meghámozunk, és kockára vágjuk. A dinnyével összekeverjük. Cukorral meghintjük, és rummal meglocsoljuk. 10 dkg málnát vagy szamócát, esetleg mindkettőt adunk hozzá. Mindezt vigyázva összekeverjük, s salátástálra helyezzük. Tetejét keményre felvert tejszínhabbal lefedjük, és lehűtve tálaljuk.

SPANYOL DINNYESALÁTA
Hozzávalók: 4 kicsi sárgadinnye, 4 kupica ánizslikőr

Elkészítése: Megmossuk a dinnyéket, és mindegyik tetejéről egy lapot levágunk. Magjaikat kiszedjük, és az üregbe 1-1 kupica ánizslikőrt töltünk. A tetőt visszatéve, egyenként alufóliába csomagoljuk a dinnyéket, és legalább fél napra jégbe hűtjük. A tetőt levesszük, és kiskanállal fogyasztjuk.

TÖLTÖTT GÖRÖGDINNYE
Elkészítése: 1 kisebb görögdinnyét alaposan megmosunk, és egészen szárazra töröljük. A közepén keresztben kettévágjuk. Magjait amennyire csak lehetséges - kikotorjuk, majd a dinnye húsát kis gömbökben karalábévájóval vagy kiskanállal kivájjuk. Többféle gyümölcsöt: körte, keményebb őszibarack, piros és fehér szőlő, stb. megtisztítunk, kimagozzuk, és dinnyegömb nagyságú darabokra aprítunk. 0,5 dl édes vörösbort, 0,5 dl rumot, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál porcukrot jól összekeverünk, illetve addig keverünk, amíg a cukor egészen feloldódik az alkoholos lében. Ezt a levet ráöntjük a dinnyehéjban lévő gyümölcsre, majd alufóliával vagy follpack fóliával nagyon szorosan lefedjük. Lapos tálcára rakjuk a töltött dinnyét, és hűtőszekrényben legalább fél napig érleljük, de még jobb, ha a fogyasztást megelőző nap elkészítjük. Néhány óra múlva óvatosan felkeverjük, hogy a lé a gyümölcsöket mindenütt átjárja. Csak közvetlenül a tálalás előtt vesszük elő a hűtőszekrényből, és azonnal kínáljuk. Kompótos, mély tálakba osztjuk. Ha gyermekek is esznek belőle, a bort meggylével, a rumot kevéske rumaromával helyettesíthetjük.
Még a legízetlenebb dinnye is jól felhasználható ezen a módon.