Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Epersaláták


AMERIKAI EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 2-3 evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe vagy négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal. Egy fél deci ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát. Jégbe hűtve, édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.

ANANÁSZOS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 1 szép, érett ananász, 50 dkg friss eper, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Az ananászt megmossuk, leszárogatjuk, majd a bóbitájánál kezdve félbevágjuk. Belsejét kiskéssel körbevágjuk, majd kanállal ügyesen kivesszük. Középen látható a torzsája, amit ék alakban kiemelünk. Ez általában fás. Ilyenkor félretesszük, különben elropogtathatjuk, de a salátába nem kerülhet. Az ananász húsát 1,5 centis kockákra aprítjuk. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, majd a szemeket csinos kis cikkekre vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot és a vaníliás cukrot is beleszórjuk. A gyümölcsöket ebbe a habba forgatjuk, és az ananászhéjakba töltve, jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc

AVOKÁDÓS EPERSALÁTA
Hozzávalók 3 személyre: 1 érett avokádó, fél citrom leve, 7-8 szem eper, 2 ek 0%-os natúr joghurt, 1 ek friss, vágott menta, kevés só, őrölt színes bors

Elkészítése: A félbevágott, héjától és magjától megszabadított avokádót vékony szeletkékre vágjuk, és egy tálba téve meglocsoljuk citromlével. A felezett vagy szeletekre vágott epret óvatosan keverjük az avokádóhoz. A joghurthoz hozzáadjuk a finomra vágott mentaleveleket, sóval és borssal ízesítjük, és az avokádós eperre öntjük. Mentalevéllel díszítsük, és legalább egy órára hűtsük be fogyasztás előtt.

BAZSALIKOMOS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, fél citrom leve, 2 evőkanál porcukor, 5-6 friss bazsalikomlevél, 1 csomag réteslap, fél pohár joghurt, 1 evőkanál méz, 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítése: Tisztítsd meg az epret, vágd félbe vagy negyedekbe, majd tedd egy tálba. Csorgasd rá a citromlevet, ízesítsd porcukorral és óvatosan keverd össze. A réteslapokat vágjuk 14x14 centis kockákra, majd négy lapot kissé elfordítva egymásra téve béleljünk ki muffin sütő formákat. 140 fokos sütőben körülbelül 5-6 percig süssük, míg pirulni nem kezd. A joghurtot keverjük össze a mézzel. Tegyük tányérra a rétes kosarat, halmozzuk rá az epersalátát, bőven szórjuk meg vékony csíkokra vágott friss bazsalikomlevéllel, majd a joghurtos szósszal csorgassuk körbe. Pirított szeletelt mandulával vagy mogyoróval díszítsük.

BAZSALIKOMOS-MANDULÁS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 5 dkg mandula, 50 dkg eper, 1 kis fej jégsaláta, 4 evőkanál fehérborecet, 1evőkanál bazsalikom, késhegynyi só és őrölt bors, 8 evőkanál olaj (lehetőleg mandula- vagy dióolaj)

Elkészítése: A mandulát leforrázzuk, meghámozzuk, és csíkokra vágva, szárazon aranysárgára pirítjuk. A salátát leveleire szedjük, többször váltott hideg vízben alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd ujjnyi szélesre metéljük. Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és a nagyobb szemeket negyedekbe, a kisebbeket félbevágjuk. A bazsalikomlevelet megmosva finomra aprítjuk. Az ecetben a sót kiskanállal kevergetve feloldjuk, megborsozzuk, majd cseppenként az olajat is bedolgozzuk. Az összevágott jégsalátát az öntet kétharmadával összekeverjük, és négy tányéron elosztjuk. Az epret a tetejére halmozzuk, a maradék öntettel meglocsoljuk. A bazsalikommal meg a mandulával megszórva azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

DIÉTÁS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 1 kg érett eper, 3-4 evőkanál Canderel por, 1/2 citrom leve, 2 dl 0%-os joghurt

Elkészítése: Az epret jól megmossuk, negyedeljük, meglocsoljuk a citrom levével, megszórjuk a canderellel, és hűtőbe tesszük 1-2 órára, majd ráöntjük a joghurtot, lazán összekeverjük és újból 1 órára hűtőbe tesszük. Kis tálkákban tálaljuk, diétás tejszínnel díszítjük.

DINNYÉS EPERSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg földieper, 2 db sárgadinnye, 10 dkg porcukor, 1 kk vaníliás cukor, 1 db citrom, 3 cl rum

Elkészítése: Az epret megmossuk, majd a négy fél sárgadinnye kiskanállal kivájt húsával, a porcukorral, a vaníliás ízesítővel összekeverjük. Csavarjuk rá a citrom levét és locsoljuk meg a rummal. Ezt a keveréket alufóliában, a hűtőben 1-1,5 órán át állni hagyjuk.
A kellőképpen lehűlt gyümölcssalátát a kivájt dinnyék héjában tálaljuk, jégkockákkal díszítjük.

EPERSALÁTA 01.
Elkészítése: Az epret megmossuk, megtisztítjuk. Üvegtálba helyezzük, és leöntjük glukononnal ízesített 1 doboz joghurttal. Tetejét eperszemekkel díszítjük. Jégbe hűtve tálaljuk.

EPERSALÁTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1 dl fehérbor, 1 dl almalé, 1 db citrom és 1 db narancs héja, 10 dkg porcukor, 5 dkg mandula, 2 dl tejszín, 1 ek porcukor

Elkészítése: A bort, az almalevet és a 10 dkg porcukrot elkeverjük. Beletesszük a citrom és a narancs reszelt héját. Az epreket félbevágjuk és a boros lébe tesszük. Pár percet állni hagyjuk, hogy az ízek átjárják a gyümölcsöt, majd poharakba, vagy tálkákba adagoljuk. A tejszínt kevés porcukorral habbá verjük, és az adagok tetejére halmozzuk. A mandulát kicsit megpirítjuk, és gazdagon a tejszín tetejére szórjuk.
Díszíthetjük még félbetört babapiskótákkal is.

EPERSALÁTA 03.
Hozzávalók: 1 kg eper, 4 dl natúr joghurt, 2-3 evőkanál Natreen édesítőpor

Elkészítése: Az epret megmossuk, leszárogatjuk, kicsumázzuk. Néhány szemet a díszítéshez félrerakunk, a többit üvegtálba töltjük. A joghurtot ízesítjük az édesítőporral, a gyümölcsre öntjük, és a félretett szemekkel díszítjük. Jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 15 perc + hűtés

EPERSALÁTA 04.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg cérnametélt (száraztészta), 40 dkg eper (vagy szamóca), 10 dkg eperdzsem, fél citrom leve, 2 dl kefir, késhegynyi só, ízlés szerint kevés cukor (vagy egyéb édesítőszer)

Elkészítése: Az összetördelt cérnametéltet a szokásos módon, forrásban lévő sós vízben megfőzzük, majd leöblítjük. Salátástálba öntjük a kefirt, a citromlevet, az eperdzsemet és az édesítőt. Egészen simára keverjük, és beleforgatjuk a főtt tésztát. Hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közben az epret kicsumázzuk, megmossuk, majd néhány szép szemet a díszítéshez félreteszünk, a többit apróra vágjuk. Hozzátesszük a salátához, jól átforgatjuk, és a tetejét feldíszítjük a félretett gyümölcs összevágott darabjaival.
Elkészítési ideje: kb. 30 perc (hűtés nélkül)

EPERSALÁTA 05.
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 2-3 evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe- vagy négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal.
Egy fél deci ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát.
Jégbe hűtve, édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.

EPERSALÁTA ANANÁSSZAL
Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg ananászkonzerv, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, félbevágjuk, és összekeverjük a leszűrt, apróra vágott ananásszal. Fél dl ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel megöntözzük a gyümölcsöket. A cukorral habbá vert tejszínnel díszítjük.

EPERSALÁTA CREMA DI BALSAMICO-VAL
Hozzávalók: 450 g eper (a nagyobbakat félbe vágjuk, a kisebbeket egészben hagyjuk), 1 evőkanál Crema di Balsamico, 2 evőkanál jó minőségű olíva olaj, 1 evőkanál friss vagy ízbomba kocka bazsalikom, tengeri só, különböző színű őrölt borsfélék, 200g zöld salátakeverék, 125 g feta sajt

Elkészítése: Az epreket megmosom és egy nagy tálba rakom. Hozzáadom a bazsalikomot, majd a Crema di Balsamico-t, olívaolajat, sót és borsot. Egy órán keresztül hagyom szobahőmérsékleten érni. A salátát ráhelyezzük egy tányérra és rákanalazzuk az epret.
Hozzáadjuk a fetát és még egyszer megborsozzuk.

EPERSALÁTA GÖRÖGDINNYÉBEN
Hozzávalók 6 személyre: 1 közepes görögdinnye, 80 dkg eper, 1 kis fürt piros szőlő vagy 20 dkg cseresznye, a sziruphoz: 3-4 evőkanál porcukor, 3-4 evőkanál víz, 1 teáskanál vaníliás cukor, 0,5 dl narancslikőr vagy narancslé

Elkészítése: A dinnyét a közepénél egy kicsit magasabban vágjuk ketté, a nagyobbik rész aljából egy kicsit metsszünk le, hogy biztosabban álljon. Egy éles szélű kanállal mindkét feléből szedjük ki a dinnye belsejét, a két félgömb széleit cakkozzuk ki. Főzzük sűrű sziruppá a vizet és a porcukrot, ha kihűlt, keverjük bele a vaníliás cukrot és a narancslikőrt vagy narancslét. Összekeverve töltsük a nagyobbik dinnyerészbe a félbevágott epret, a szőlőt vagy cseresznyét és a dinnye-gömböcskéket. (Ha nincs mag nélküli dinnyénk, a magokat távolítsuk el.) Öntsük le a sziruppal, tegyük rá a dinnyekalapot és tegyük hűtőbe.

JOGHURTOS EPERSALÁTA
Hozzávalók 6 személyre: 1 alma, 1 körte, 10 szem cseresznye, 1 kivi, 20 dkg eper, 1 natúr joghurt, édesítőszer ízlés szerint

Elkészítése: Hámozzuk meg az almát és a körtét, távolítsuk el magházukat. Vágjuk mindkettőt apró darabokra. Mossuk meg és magozzuk ki a cseresznyét. Mossuk meg az epret és vágjuk félbe. Hámozzuk meg a kivit, és vágjuk vékony szeletekre. Egy salátás tálban keverjük össze a gyümölcsöket. Öntsük rá az édesítőszerrel simára kevert joghurtot. Hidegen tálaljuk.

KIVIS EPERSALÁTA BARACKÖNTETTEL
Hozzávalók 4 személyre: 6 db kivi, 25 dkg eper, 6 db érett sárgabarack, 2 evőkanál sárgabaracklikőr, 3 evőkanál porcukor

Elkészítése: Hámozzuk meg és szeleteljük fel a kivit, majd az epreket is tisztítsuk meg alaposan, és negyedeljük. A gyümölcsöket tegyük desszertes tányérokra. Ezután daraboljuk fel a sárgabarackot, pürésítsük botmixerrel, adjuk hozzá a baracklikőrt és a porcukrot, végül borítsuk az öntetet a salátánkra. Díszíthetjük csokoládé-darabokkal.

MENTÁS EPERSALÁTA PAPRIKÁS TOJÁSSAL
Hozzávaló: 15 dkg friss eper, 6 evőkanál rosé bor, 1 evőkanál cukor, 8-10 db friss menta-levél, 3 db tojás, őrölt piros paprika, 1 evőkanál málnaecet, fél dl olívaolaj

Elkészítése: Egy kisebb lábosba hideg vizet öntünk, majd egyenként beleeresztjük a tojásokat a vízbe, aztán a lábost feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük forralni a vizet. Amikor már gyöngyözve bugyog, lezárjuk az edény alatt a tüzet, majd a tojásokat a vízben hagyjuk kb. 10 percre. Ez alatt szépen megfőnek.
Amíg a tojások keményednek, az eperszemeket elnegyedeljük, aztán egy kisebb edényben felmelegítjük a bort a cukorral, beleszórjuk a mentaleveleket és az eperszemeket, majd az egészet egy alapos összeforgatás után fedővel lefedve magára hagyjuk egy kicsit.
Az időközben elkészült tojásokat leszűrjük, megtisztítjuk és kezdődhet a tálalás. A saláta keveréket tányérra szedjük, majd szűrőlapáttal rákanalazzuk a boros-mentás epret. A visszamaradt mentás-cukros bort beforraljuk, aztán málnaecet és az olívaolaj hozzáadásával elkészítjük belőle a saláta öntetét. Ha kész, meglocsoljuk vele a salátánkat, végül az ételt megkoronázzuk a negyedekre vágott, paprikába mártott tojásokkal.

NARANCSOS EPERSALÁTA
Hozzávalók 4 adaghoz: 5 db narancs, 50 dkg eper, 4 db mentalevél

Elkészítése: A megtisztított epreket kettévágjuk, salátástálba tesszük. Ráöntjük a 4 narancs kifacsart levét, 4 szárított mentalevelet teszünk rá, és óvatosan megkeverjük. Lefedjük, 2 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a mentaleveleket kivesszük, leöblítjük, és megszárítjuk. A fél narancsot négy cikkre vágjuk. A salátát kelyhekbe osztjuk, a mentalevelekkel és narancscikkekkel díszítjük. Frissen tálaljuk. 
Elkészítési idő: 30 perc

PARADICSOMOS EPERSALÁTA
Hozzávalók 2 személyre: 30 dkg eper, 20 dkg paradicsom, friss salátalevelek (jégsaláta vagy lollo rosso vagy kínai kel, de a legjobb a cikória), 1 maréknyi pirított olajos mag (mandula vagy földimogyoró vagy kesudió)
Az öntethez: olívaolaj, ecet, kis méz, só, bors, pici víz

Elkészítése: A kicsire tépkedett salátalevelekkel kibélelt tálba halmozzuk a feldarabolt epret és paradicsomot, a durvára tört magot. Közvetlenül fogyasztás előtt kell ráönteni a dresszinget.

TRÓPUSI EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, egy 50 dkg-os darabolt ananászkonzerv, 3 evőkanál rum, tejszínhab

Elkészítése: A megmosott, megszárított, lecsumázott epret keverd össze a leszűrt ananásszal. 0,5 dl ananászlében keverd el a rumot, és öntözd meg vele a salátát. Jól lehűtve, tejszínhabbal díszítve kínáld.

VÖRÖSBOROS EPERSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg eper, 2 dl vörösbor, 5 dkg darált dió, porcukor, tejszínhab

Elkészítése: Mosd meg és csumázd le az epret, majd tedd egy salátástálba. Szórd meg porcukorral, locsold rá a vörösbort, s tedd jégszekrénybe, hogy lehűljön. Tálalás előtt tegyél rá tejszínhabot, s a tetejét szórd meg a darált dióval.

ZÖLDSÉGES EPERSALÁTA
Elkészítése: Vágjunk össze 20 dkg vegyes zöldséget (vághatunk bele gumós köményt is). Adjunk hozzá 20 dekányi félbe-negyedbe vágott epret, 5 dkg kockára vágott sajtot, 2 dkg vágott diót. Locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi olíva olajjal és friss citromlével.