Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Barack eltevése


BARACKSAJT
Hozzávalók: 2 kg érett sárga- vagy őszibarack tisztítva, 1.2 kg cukor, néhány szem dió vagy mandula durvára törve, liszt

Elkészítése: A barackot megtisztítom, kettéválasztom, kimagozom, és hibátlan zománcú edénybe rakom. Az edényt vízgőzbe állítom, és a gyümölcsöt puhára főzöm, majd szitán áttöröm. Minden kiló gyümölcshöz 60 deka cukrot keverek, néhány szem darabos diót vagy mandulát is adok, és vízgőzben tovább főzöm, amíg a kanáltól elválik Kilisztezett, lapos edénybe öntöm, s ha megdermed, kiborítom. Szellős, száraz helyen szikkasztom néhány napig, majd papírdobozba rakom, és fogyasztásig hűvös, száraz helyen tartom.

ECETES ŐSZIBARACK 01.
Elkészítése: A teljesen hibátlan, ép, kemény barackokat szárazon megtörölgetjük, hogy bolyhait leszedjük, és lábosba egymás mellé rakjuk. Egy l gyenge borecethez, vagy megfelelően hígított ecethez 30 dkg cukrot veszünk, és egy darabka fahéjjal felforraljuk, majd forrón a gyümölcsre öntjük, hogy teljesen ellepje. Letakarjuk, és néhány napig hűvös helyen tartjuk. Ekkor az ecetet leszűrjük, újra felforraljuk, és ismét ráöntjük a barackra. Ha kihűlt, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, levét ráöntjük, a tetejére egy csipetnyi benzoesavas nátriumot szórunk. Lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

ECETES ŐSZIBARACK 02.
Elkészítése: Az érett, de még kemény őszibarackokat szárazon megtörölgetjük, és mindegyikbe néhány szem szegfűszeget szúrunk. Tálba szorosan egymás mellé rakjuk a gyümölcsöt, és annyi fonó ecetes lével öntjük le, amennyi ellepi. Ehhez minden liter 10%-os ecethez 500 g cukrot veszünk, és egy kevés gyömbérrel meg fahéjjal felforraljuk. A sziruppal leforrázott gyümölcsöt kendővel letakarjuk, és 10 napig állni hagyjuk. Ezután a levet leszűrjük, ismét jól felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Ha kihűlt, a barackokat üvegekbe rakjuk, ráöntjük a szirupot és lekötjük.

EGRES-ŐSZIBARACK LEKVÁR
Hozzávalók: 50 dkg egres, 50 dkg sárga húsú őszibarack (előkészítés után mérjük), 1, 15 kg cukor, 1 csomag zseléfix

Előkészítése: Az egrest megtisztítjuk, megmossuk. Az őszibarackot félbevágjuk, kimagvazzuk, majd rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk. Mindkét gyümölcsöt feldaraboljuk és lemérjük.
Elkészítése: A kimért cukor mennyiségből 2 evőkanálnyit elveszünk és a zseléfixszel összekeverjük. Egy főzőedényben a zseléfix-cukor keverékét a darabolt gyümölcsökkel összekeverjük, majd állandó kavargatás mellett nagy lángon felforraljuk. Ha már folyamatosan forr, hozzáadjuk a maradék cukrot, majd állandóan kavarva ismét felforraljuk. Egy percen keresztül (az időt pontosan betartva) folytonos kavargatás közben főzzük, majd levesszük a tűzről. A főzetről szükség esetén eltávolítjuk a habot, és azonnal színültig töltjük vele az előkészített befőttesüvegeket. Az üvegeket csavaros tetővel lezárjuk, azonnal fejtetőre állítjuk, és így kb. 5 percig állni hagyjuk.

ŐSZBARACK ALKOHOLBAN
Elkészítése: Széles szájú üveg aljára szórjunk egyujjnyi cukrot. Erre rakjuk soronként a hámozott, citromos vízbe rakott, majd lecsurgatott fél őszibarackokat, cukrot hintünk rá, majd így rétegezzük, amíg az üveg megtelik. A felső réteg cukor legyen. Minden réteget öntözzünk meg 1-2 evőkanál 96%-os tiszta alkohollal, és az üveget azonnal lekötve tegyük a kamrába. Az ilyen módon való eltevéshez a kissé érettebb, leveses barackot is felhasználhatjuk, az alkoholtól úgyis megkeményszik.

ŐSZIBARACKBEFŐTT 01.
Elkészítése: A nagy szemű, még ropogós, magvaváló őszibarackot alaposan megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, kimagvaljuk, üvegekbe rakjuk. Egy 8 dl-es üvegre 4 evőkanál cukrot számítva, a cukorral megszórjuk, az üveget vízzel feltöltjük, és ugyanúgy lezárjuk, gőzöljük, mint a körtebefőttet. Ha túl sokáig gőzöljük, akkor a gyümölcs túlságosan megpuhul.

ŐSZIBARACKBEFŐTT 02.
Elkészítése: A nem egészen érett barackot meghámozzuk, félbevágjuk, és citromos vízbe tesszük. Ebben a citromos vízben egy kissé átfőzzük, majd hideg vízben lehűtjük. A lehűtött barackot leszűrjük, és üvegbe rakjuk, hideg cukorszörpöt öntünk rá, lekötözzük, majd 8-10 percig gőzöljük. A cukorszörp elkészítése 1 liter vízbe 50 dkg cukrot teszünk.

ŐSZIBARACKBEFŐTT 03.
Elkészítése: A barackokat meghámozzuk, félbe vágjuk és kimagozzuk. A lehámozott héjat, és a kisebb darabokat félretesszük lekvárnak. A hibás részeket kivágjuk. A barackdarabokat citromsavas vízbe (1 l víz + 1 dkg citromsav) rakjuk. Egy kiló cukorból és másfél liter vízből szirupot főzünk, majd a barackdarabokat egy szűrőben a szirupba rakjuk és kifőzzük. Azonnal az üvegekbe rakjuk, a kifőzött darabokat (egyszerre 2-3 üvegnyit készítsünk csak!), majd a szirupot újra felforraljuk, és a gyümölcsre forrázzuk. A már többször említett módon zárjuk le az üvegeket és tegyük száraz dunsztba.

ŐSZIBARACKBEFŐTT 04.
Hozzávalók: 1 kg duráncai barack, 40 dkg cukor, 4 dl víz, 1 gr szalicil

Elkészítése: A barackot meghámozzuk kimagvaljuk, feldaraboljuk, és bő vízben megmossuk. Majd üvegekbe rakjuk. A megfőtt szirupot ráöntjük, hozzáadjuk a tartósítót, az üvegeket lezárjuk, és 40 percig gőzöljük.

ŐSZIBARACKBEFŐTT 05.
Hozzávalók: barack, szirup: 1 liter víz, 40 dkg cukor, szalicil, citromsav, szegfűszeg, vanília

Elkészítése: Félérett, kemény, magvaváló barackból készítsük. Meghámozzuk, kimagozzuk, és citromsavas vagy ecetes vízbe tesszük, hogy ne barnuljon meg. Leöblítjük hidegvízzel, üvegekbe tesszük, felöntjük az előzőleg elkészített és lehűtött szirupot. Tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, lekötjük. Ízesíthetjük szegfűszeggel és vaníliával is. Nedves gőzben, lassan felforraljuk, majd, ha a víz forrni kezd, leoltjuk a gázt, és a lábasban hagyjuk kihűlni.

ŐSZIBARACKBEFŐTT 06.
Hozzávalók: 2 db 5/4-es üveghez, 1 kg őszibarack, 4 g citromsav, 30 dkg cukor, 2 dkg narancshéj, 1 dkg darabos fahéj, 8 szem szegfűszeg

Elkészítése: A kemény, egészséges gyümölcsöt megmosom, meghámozom, a magját eltávolítom, és tetszés szerint felszeletelem. A barackszeleteket azonnal 0,1%-os (literenként 1 g) citromsavas vízbe helyezem, hogy ne barnuljanak meg. 8 dl vízhez hozzáadom a 30 dkg cukrot, 3 g citromsavat és a fűszereket, majd felforralom. A képződött habot eltávolítom. Az őszibarackot kiforrázott és lecsöpögtetett, széles szájú üvegbe rakom, és ráöntöm a forró felöntő levet. Légmentesen lezárom. Az üvegeket meleg vízzel telt edénybe állítom, és fokozatosan felmelegítem 90- 95°C-ig. Ezen a hőmérsékleten tartom 10 percig. Fedő alatt, fokozatosan hagyom kihűlni, s ha teljesen kihűlt, fénytől védett, száraz helyen tárolom.

ŐSZIBARACKBEFŐTT CUKOR NÉLKÜL
Hozzávalók: barack, 2 db citrom, szalicil, rum

Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, feldaraboljuk, majd literenként 2 db citromnak a levével elkevert vízben 1,5 órát áztatjuk. Ezután a gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük, a visszamaradt levet fedő nélkül 5 percig forraljuk, majd literenként 1 késhegynyi szalicilt keverünk bele. A gyümölcsöt üvegekbe tesszük, leöntjük a citromos lével, és mindegyikbe 1-1 evőkanál rumot öntünk. Az üvegeket nem öntjük csordultig. Celofánnal lekötjük, és 15 percig gőzöljük.
A fazékban hagyjuk kihűlni.

ŐSZIBARACKBEFŐTT EGYSZERŰEN
Elkészítése: A gyümölcsöket meghámozzuk és kimagozzuk. (Ehhez az eltevéshez fél literes üvegeket használjunk!) Az üvegek aljára tegyünk 2 púpozott evőkanál cukrot, rakjuk rá a gyümölcsdarabokat, a tetejére 2 csapott evőkanál cukor kerül. Az üvegeket már előzőleg felforralt és kihűtött vízzel felső karimáig töltjük, és légmentesen lezárjuk. Gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számított 20-25 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

ŐSZIBARACKBEFŐTT - GŐZÖLÉS NÉLKÜL
Elkészítése: Egy kiló cukorból másfél liter vízzel szirupot főzünk, és két mokkáskanálnyi szalicilt adunk hozzá. Az őszibarackokat meg hámozzuk, félbevágjuk, magjukat kiemeljük, és a szirupban - akár a tésztát - kifőzzük. A szirupból a gyümölcsöt egyenként kötőtűvel szedjük ki és rakjuk üvegekbe. A szirupot még egyszer felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Csak másnap kötjük le.

ŐSZIBARACK CUKORBAN 01.
Elkészítése: Az érett, nem túl puha, magvaváló barackot fövő vízzel leforrázva lehéjazzuk, félbevágva kimagozzuk. 1 kg barackhoz 50 dkg cukorból, 2.5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk. Ha forr, 1 sor barackot teszünk az edénybe. Ha felfőtt a barack, szűrővel kiszedve üvegekbe rakjuk. Ha a gyümölcs fele kész, a sziruphoz adunk 50 dkg cukrot. Tovább főzzük a barackot. Ha már üvegben van, a szirupba darabka vaníliát téve, sűrűre főzzük. 1 kk. szalicilt belekeverve, forrón a barackra öntjük. Lekötve száraz gőzbe tesszük, vagy 10 percig gőzöljük.

ŐSZIBARACK CUKORBAN 02.
Hozzávalók: 5 kg barack, 3 kg cukor, kilónként 1/2 liter víz, 2-3 barackmag

Elkészítése: A félérett barackot meghámozzuk, kettévágjuk, kimagvaljuk, és forró vízben, kis ideig főzzük. Lecsöpögtetjük és megmérjük, a cukorból és a vízből szirupot főzünk, majd a szirupban addig főzzük a gyümölcsöt, míg meg nem puhul. A barackmagokat beletesszük, és másnapig pihentetjük. Másnap leszűrjük, a szirupot felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük. Ezt az eljárást még kétszer megismételjük. A negyedik alkalommal a forró szirupba tesszük a gyümölcsöt, egyet forralunk rajta, majd üvegekbe szedjük. Vigyázzunk, hogy a lé ellepje a gyümölcsöt. Rumba mártott celofánnal kössük le az üvegeket.

ŐSZIBARACK DULCSÁCA
Elkészítése: A nem túlságosan érett őszibarackot megszurkáljuk egy hegyes fadarabbal. Langyos vízbe helyezzük a barackot, és felfőzzük. Kiszedjük a gyümölcsöt a vízből, és szitára tesszük. Tíz perc múlva a barackokat meghámozzuk. A barackot és a vizet is eltesszük hűvös helyre - például a pincébe - másnapig. Másnap a gyümölcsöt ugyanabban a vízben ismét megfőzzük, majd megint szitára helyezzük. Miután a víz lecsorgott róluk, a barackokat megmérjük. Fél kiló barackhoz egy kiló cukor kell és egyharmad liter lé abból, amelyben a barackokat főztük. A cukorból és a léből szirupot főzünk, eltávolítjuk róla a habot, és levesszük a tűzről. A barackokat behelyezzük a forró szirupba, és benne hagyjuk, amíg az egész kihűl. A gyümölcsöt és a szirupot külön-külön eltesszük hűvös helyre másnapig. Másnap ismét betesszük a barackot a szirupba, s addig főzzük, amíg a szirup megsűrűsödik. Az így elkészült dulcsácát levesszük a tűzről, üvegekbe tesszük és lekötjük.

ŐSZIBARACK DZSEM 01.
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 50-60 dkg cukor

Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk, tésztaszűrőben rövid időre forró vízbe mártjuk, a héját lehúzzuk. Kimagozzuk. A cukrot a gyümölcsre szórjuk, és állni hagyjuk. Ha sok a leve, leöntjük - ez jóízű szörp. Ha nem nagyon leves a gyümölcs, akkor a levével együtt főzzük állandó keverés mellett, amíg kocsonyás nem lesz. Forrón töltjük az előmelegített üvegekbe, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ha sűrűbb dzsemet akarunk, akkor csak másnap zárjuk le, amikor kihűlt, és a teteje bebőrösödött.

ŐSZIBARACK DZSEM 02.
Elkészítése: Egy nagy edényben hámozott őszibarackot (kb. 3 kg) összekeverem kb. 1, 5 kg kristálycukorral /ez ízlés szerinti mennyiség, de függ a gyümölcs édességétől is, és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap felforralom, néha megkeverem, amikor már elég puha, merülő turmix segítségével összekeverem. Egy tányérra kicsepegtetek belőle, ha gyorsan dermed, már készen van. Gyorsan, azonos méretű üvegekbe töltöm, lekötöm befőző fóliával, sok gumival és mikróban a legnagyobb fokozaton addig hagyom, amíg nem látom, hogy forr. Kiveszem, meghúzom a fóliát, újabb gumit teszek rá, és meleg dunsztba rakva hagyom kihűlni. Soha nem használok tartósítószert, évekig frissen eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert akkor már könnyen romlik.

ŐSZIBARACK DZSEM 03.
Elkészítése: Fél kiló érett őszi barackot tegyünk ugyanannyi porcukor közé és főzzük, míg jól összesűrűsödik. Tegyünk bele pár kanál vörös ál-körmöst, mert a nélkül az őszibarack rút, és színtelen. Rakjuk üvegbe, kössük be hólyagpapírral és főzzük ki forró vízben, mint más befőttet szokás. Vagyis ugyanúgy készítjük el, mint az őszibarack-ízt (lekvárt), csak az őszibarackot nem törjük át.

ŐSZIBARACK DZSEM 04.
Hozzávalók: 1 kg érett gyümölcs, 40-50 dkg cukor, egy citrom leve

Elkészítése: Apró szemű, kásás, de hibátlan őszibarackokat meghámozunk, felibe vágunk és kimagvazunk. Porcelántálba téve rétegenként cukorral összerakjuk, a citrom levét hozzáadjuk, és 10-12 órát állni hagyjuk. A gyümölcsöt a levével együtt üvegekbe tesszük, tetejére kevés szalicilt téve, gőzölő fazékban 25 percig gőzöljük, és abban is hűtjük ki.

ŐSZIBARACK DZSEM 05.
Hozzávalók: 1 kg barack, 60 dkg cukor, kevés víz

Elkészítése: A barackot meghámozzuk, kimagvaljuk, áttörjük (turmixoljuk). Eztán lemérjük. Kilónként 60 dkg cukorral és a vízzel szirupot főzünk, ehhez adjuk a barackpépet, és állandóan kevergetve tányérpróbáig főzzük. Forrón szedjük üvegekbe, de csak akkor kössük le, ha a teteje már bebőrösödött.

ŐSZIBARACK DZSEM 06.
Elkészítése: A megmosott, kiválogatott gyümölcsök közül a puhábbakat kimagozzuk, majd kilónként 1 dl víz hozzáadásával felforraljuk és áttörjük. A keményebb gyümölcsöket meghámozzuk, felezzük és kimagozzuk. Az őszibarack gyorsan barnul, ezért enyhén savas (legjobb a citromsav) vízben kell tartani. Minden kg áttört velőhöz 1 kg felezett, hámozott barackot és 1,5 kg cukrot adunk, majd kb. 10-12 percig főzzük. Akkor jó, ha sűrűn folyó dzsemet kapunk. Ezután üvegekbe töltjük, és hőkezeljük.

ŐSZIBARACK DZSEM 07.
Elkészítése: Tiszta vízben jól megmosunk 2 kg nagyon érett, de egészséges, ép őszibarackot. Addig váltjuk rajta a vizet, amíg az, teljesen tiszta nem marad. Ezután szűrőbe teszünk 4-5 barackot, és forrásban lévő vízbe mártjuk egy pillanatra, mert így könnyen lehúzhatjuk a héját. A meghámozott, kimagvalt gyümölcsöt tetszés szerint feldaraboljuk. Azonnal befőző lábosba tesszük. 60 dkg kristálycukrot adagokra osztunk, és soronként meghintjük vele a gyümölcsöt. Lefedve állni hagyjuk 1 napig. Másnap tűzre tesszük, ráfacsarunk 2 citromot.
Folyton keverve 15-20 percig főzzük. Vigyázat! Hamar leég, nem lehet magára hagyni! Még forrón üvegekbe töltjük, azonnal lekötjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.
Minél tovább áll a kamrában, annál sötétebbé válik, de aromáját megőrzi.

ŐSZIBARACK DZSEM 09. YVETTE MÓDRA
Elkészítése: Egy nagy edényben hámozott őszibarackot (kb. 3 kg) összekeverem kb. 1, 5 kg kristálycukorral (ez ízlés szerinti mennyiség, de függ a gyümölcs édességétől is) és egy éjszakán keresztül állni hagyom. Másnap felforralom, néha megkeverem, amikor már elég puha merülő turmix segítségével összekeverem. Egy tányérra kicsepegtetek belőle, ha gyorsan dermed, már készen van. Gyorsan egyforma nagyságú üvegekbe töltöm, lekötöm befőző fóliával, sok gumival és mikróban a legnagyobb fokozaton addig hagyom, amíg nem látom, hogy forr. Kiveszem, meghúzom a fóliát, újabb gumit teszek rá, és meleg dunsztba rakva hagyom kihűlni. Soha nem használok tartósítószert. Évekig frissen eláll. Felbontás után hűtőben kell tartani, mert akkor már könnyen romlik.

ŐSZIBARACK DZSEM, MÉZZEL
Elkészítése: Mosás után az őszibarackot magozzuk ki, és a kettéválasztott barackokat további 5–6 darabra vágva helyezzük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, majd a Meggydzsemnél leírt módon kb. 15 percig főzzük. Az édesítéshez literenként 30 dg mézet használjunk. Jó minőségű dzsemet csak a nyár végén, illetve kora ősszel érő magvaváló, kásás őszibarackfajtákból lehet készíteni. Ezek közül különösen kiemelkedő ízű és nálunk legelterjedtebb a sampion fajta. Még intenzívebbé válik az őszibarack íze, ha a mézzel együtt hozzákeverünk literenként 1 evőkanál citromlevet is.
Megjegyzés: Ezt a dzsemet elkészíthetjük puhára érett nektarinból, azaz kopasz őszibarackból is.
A Nektarin-dzsem íze egyébként inkább hasonlít a ringlószilvához, mint az őszibarackhoz.

ŐSZIBARACK ECETBEN
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 60 dkg cukor, 1 dl borecet, 2 db citrom, 1 liter víz, szalicil

Elkészítése: A megmosott, érett barackokat egyenként 3-4 percre forró vízbe mártjuk, majd hideg vízbe téve lehűtjük. Héját lehúzzuk, kimagozzuk, üvegekbe rakjuk. Leöntjük az előre elkészített sziruppal:1 liter vízhez 60 dkg cukrot, 1 dl borecetet és 2 citrom kifacsart levét adjuk. 20 percig forraljuk, kihűtjük és ráöntjük a gyümölcsre. Tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, lekötjük, hűvös helyen tároljuk.

ŐSZIBARACK ÉS KAJSZIBARACK KOMPÓT
Hozzávalók: 5 kg megtisztított gyümölcs, 1 db kénlap, kb. 15 dkg cukor, szalicil

Elkészítése: Hibátlan, érett barackot meghámozzuk, kimagozzuk. Nagy tálban körberakjuk, közepére tesszük egy fémtálban a kénlapot, meggyújtjuk, és az egészet letakarjuk. Ha a kénlap elégett, a gyümölcsöt bő hideg vízzel jól megmossuk. Váltott vízben négyszer mossuk át, hogy a kénszagot eltávolítsuk. Lecsöpögtetjük, és egy mély tálba kristálycukrot teszünk, a fél barackokat villára szúrva a cukorba mártjuk, üvegekbe tesszük. A gyümölcs tömörödni fog, ezért pótoljuk, hogy teljesen tele legyen, közben levet is enged. Ha a lé nem lepi el, akkor a már korábban felforralt lehűtött vízzel kiegészítjük. Tetejére szalicilt teszünk, lekötjük, és a kamrába tesszük.

ŐSZIBARACK EGÉSZBEN
Hozzávalók: Ehhez legjobb a nem magvaváló barack

Elkészítése: A barackot meghámozzuk, és azonnal citromos vízbe tesszük, hogy meg ne barnuljon. Ha az összes gyümölcsöt meghámoztuk, üvegekbe rakjuk, egy kg barackhoz 80 dkg cukrot 4 dl vízzel és egy darabka vaníliával felforralunk, és forrón a barackra öntjük. Másnap a szirupot leöntjük, újból felforraljuk, ismét a barackra öntjük, a tetejére egy borsónyi benzoesavas nátriumot vagy szalicilt szórunk, lekötjük, és 10 percig gőzöljük. Egy kétliteres üveghez kb. 2-2,5 kg barack kell, 0,5 kg cukor, 5 cl rum és egy késhegynyi benzoesavas nátrium.

ŐSZIBARACK-, ÉS GYÜMÖLCS LEKVÁR
Elkészítése: Bármilyen gyümölcsből kívánunk lekvárt, ízt készíteni, igyekezzünk azt nyersen jól összezúzni, ezzel lecsökkentjük a főzési időt, így több ásványi anyag és vitamin marad benne. Az összezúzott gyümölcsöt addig főzzük, míg a kívánt sűrűséget el nem éri és csak az utolsó 4-5 percben ízesítjük kevés mézzel, amivel még pár percig összeforraljuk. Forrón üvegekbe rakjuk, és dupla celofánnal (a két réteg közé kevés nátriumbenzoátot teszünk) lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

ŐSZIBARACK ELTEVÉS HIDEGEN MAMI MÓDRA
Elkészítése: 3 kg gyümölcs, 1 kg cukor, 3 evőkanál rum, 2 mokkás kanál szalicil, 24 órát áll. Üvegekbe rakni, levet rámerni.

ŐSZIBARACK-ÍZ 01.
Elkészítése: Fél kiló legérettebb őszi barackot szitán áttörve, tegyünk ugyanannyi porcukor közé és főzzük, míg jól összesűrűsödik. Tegyünk bele pár kanál vörös ál-körmöst, mert a nélkül az őszibarack rút, és színtelen. Rakjuk üvegbe, kössük be hólyagpapírral és főzzük ki forró vízben, mint más befőttet szokás.

ŐSZIBARACK-ÍZ 02.
Elkészítése: A kimagozott őszibarackot húsdarálón ledaráljuk, majd minden kiló velőhöz 1 kg cukrot számítunk, amiket állandó keverés mellett sűrűre főzünk.
Nagyon finom lesz az őszibarack-íz, ha minden kilóhoz kb. S dkg gyömbért is teszünk.
Sokkal gyorsabban halad a főzés, ha először csak a gyümölcsöt tesszük fel főni, és állandó kavarás mellett hagyjuk besűrűsödni. A cukrot csak a végén adjuk hozzá, és éppen csak felfőzzük vele, így csökken az odaégés veszélye is.

ŐSZIBARACK-ÍZ 03.
Hozzávalók: 1 kg tiszta barack, 75 dkg cukor

Elkészítése: Érett barackot megtisztítunk, kimagvazzuk és minden kg gyümölcsre 75 dkg cukrot számítva, ebből és 1 dl vízből szirupot készítünk, és addig főzzük, míg szilárd cukorrá nem jegecesedik. Ekkor a barackot belerakjuk, és ha forrni kezd, 10 percig főzzük, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.

ŐSZIBARACK KOMPÓT 01.
Hozzávalók: 1 kg hámozott-felezett barack, 50 dkg cukor, fél rúd vanília

Elkészítése: A cukorból és fél liter vízből szirupot főzünk, amit a vaníliával ízesítünk. A barackokat kiszedjük a citromsavas vízből, és a kiforrázott üvegekbe rakjuk. A vaníliát kivesszük a szirupból, a szirupba belekeverünk késhegynyi szalicilt, és a forró szirupot a barackokra öntjük. Az üvegeket a szokott módon lezárjuk, gőzölő edénybe rakjuk, és a gyöngyözéstől számított 10-15 percig gőzöljük. A gőzölő edényben hagyjuk kihűlni.

ŐSZIBARACK KOMPÓT 02.
Hozzávalók: 1 kg őszibarack hámozva, kimagozva, 60 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, szalicil, citromlé

Elkészítése: A barackot megmosom, meghámozom, felezem, kimagozom, és azonnal citromos vagy ecetes vízbe teszem. Őszibarack kilónként 4 deci vízből, 60 dkg cukorból és a vaníliás cukorból szirupot főzök. A barackokat a citromos víztől lecsurgatom, üvegekbe rakom, és ráöntöm a forró szirupot. Nem töltöm teljesen tele az üveget, mert a gyümölcs még levet ereszt. Tetejére késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lekötöm, és 10 percig gőzölöm.

ŐSZIBARACK LEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg barack, 55-60 dkg cukor és egy kisebb citrom leve

Elkészítése: A gyümölcsöt meghámozzuk, kimagvaljuk, és a cukorral edénybe rétegezzük. Másnapig pihentetjük, majd 30 percig főzzük. Állandó keverés közben hozzáadjuk a citrom levét, majd üvegekbe szedjük, és az üvegeket még 20 percig gőzöljük, a nedves dunsztban hagyjuk kihűlni, aztán tegyük a végleges helyére.

ŐSZIBARACK LEKVÁR A HULLADÉKOKBÓL
Elkészítése: A befőtt készítésből megmaradt héjakat és darabokat kiegészítjük az apróbb szemű barackokkal. Ezeket nem hámozzuk, hanem csak kimagozzuk, és kivágjuk belőlük a hibás részeket. A darabokat alaposan pépesítjük, majd kilónként 40 dkg cukorral összekeverjük. Egy nagyobb befőző lábosban 2-3 óráig pihentetjük, majd felforraljuk, és addig főzzük, míg a habját teljesen el nem fövi, és be nem sűrűsödik. Közben állandóan kevergetjük. Üvegekbe töltjük. A már többször említett módon zárjuk le az üvegeket és tegyük száraz dunsztba.

ŐSZIBARACK LEKVÁR NARANCSLIKŐRREL
Alapadag: 1 kg őszibarack, 1 narancs héja, 2 evőkanál narancslikőr, 50 dkg befőző cukor

Elkészítése: A barackokat leforrázzuk, leöblítjük, a héját lehúzzuk. Kimagvazzuk és felaprítjuk. A narancsot megmossuk, meghámozzuk, a héját vékony csíkokra vágjuk.(A barackokat össze is lehet pépesíteni a narancs belsejével). A felaprított gyümölcshöz hozzákeverjük a narancshéjat, a likőrt és a cukrot. Felforraljuk, és állandó kevergetés közben 3-4 percen át főzzük. Hideg vízzel kiöblített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.

ŐSZIBARACK MAGVAZVA 01.
Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 30 dkg cukor, 1 késhegynyi szalicil

Elkészítése: Félérett őszibarackot kettévágunk, meghámozunk, kimagvazzuk, kicsit megkénezzük, utána bő vízben sokszor megmossuk. Üvegekbe rakjuk, 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.

ŐSZIBARACK MAGVAZVA 02.
Elkészítése: A barackot meghámozzuk, meszes vízbe rakjuk, vagy megkénezzük, utána többször jól kimossuk, üvegekbe rakjuk. 5 kg gyümölcsre 1 kg cukrot számítva szirupot készítünk, amit ha forr, lehabozva, egy kávéskanál szalicilt beletéve, forrón a gyümölcsre öntünk, szorosan lekötözzük, és gőzölés nélkül eltesszük és letakarjuk.

ŐSZIBARACK NAPON ÉRLELVE
Hozzávalók: Egy 2 literes üveghez kb. 2,5 kg barack, 500 g cukor, 0,5 dl rum és 1 jó késhegynyi nátriumbenzoát

Elkészítése: A félig érett, hibátlan barackokat meghámozzuk, kimagozzuk, citromlével meglocsoljuk. Üvegekbe rakjuk úgy, hogy 1 sor barack, 1 sor cukor váltakozik, végül ráöntjük a rumban feloldott nátriumbenzoátot. Az üveget napra állítjuk mindaddig, amíg a cukor fel nem olvad. A legfelső sor ugyan megbarnul, de az íze, zamata megmarad.

ŐSZIBARACK, PEZSGŐVEL
Hozzávalók: 1.2 kg érett őszibarack, 500 g cukor a 1 citrom, 1 dl pezsgő

Elkészítése: A héjától megtisztított, kimagozott, őszibarack negyedét apróra vágjuk, a többit összeturmixoljuk és mindkettőt a cukorral együtt fazékba öntjük. Hozzáadjuk a pezsgőt, a citrom vékonyan meghámozott héját és a levét, felfőzzük, és 3 percig forrni hagyjuk. Fonó üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Sötét hűvös helyen tároljuk.

ŐSZIBARACKSAJT 01.
Elkészítése: A meghámozott, kimagozott barackot állandóan kevergetve megfőzzük, és szitán áttörjük. Ahány kiló, annyiszor 1 kg cukrot teszünk bele, és addig főzzük, amíg a tányérra csepegtetve meg nem kocsonyásodik. Citromlével kiöblített formába öntjük, és egy napig hűlni hagyjuk, addigra megszikkad és máris ehető. Sárgabarackból ugyanígy készíthető.

ŐSZIBARACKSAJT 02.
Elkészítése: Az őszibarackokat forró vízbe tesszük, egyszer felforraljuk és leszűrjük. A héjukat lehúzzuk, kimagozzuk, és a gyümölcsöt áttörjük. A gyümölcspéppel azonos súlyú cukrot teszünk hozzá, és lassú tűznél főzzük. A habot közben szűrőkanállal szedjük le. Állandóan keverve addig forraljuk, amíg a tányérra tett pép meg nem kocsonyásodik. Egy darabka vaníliával is ízesíthetjük. Lapos formába vagy tányérra öntjük úgy, hogy ne legyen 2 ujjnyinál vastagabb réteg. Ha a teteje megszikkadt, zsírpapírt teszünk rá, de nem borítjuk ki, csak fogyasztáskor.

ŐSZIBARACK SZÓDAVÍZZEL
Hozzávalók: őszibarack, cukor, szalicil

Elkészítése: Meghámozott, félbevágott barackot citromsavas vízbe tesszük. Leöblítjük, lecsöpögtetjük, és az üvegek aljára egy réteg kristálycukrot teszünk, rá a gyümölcsöt, cukor, míg az üveg meg nem telik. Legfelülre cukor kerüljön.
Tetejére késhegynyi szalicilt teszünk, felengedjük szódavízzel, lezárjuk, és mehet a helyére.

ŐSZIBARACKSZÖRP (ROSTOS)
Elkészítése: A teljesen érett őszibarackokat szűrőkanálba téve forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, kettévágjuk és kimagozzuk. A barack húsát szitán áttörjük, majd a továbbiakban úgy készítjük, mint a sárgabarackszörpöt. Ha a gyümölcspép túl sűrű, több vizet és cukrot is tehetünk hozzá.

VEGYES ŐSZIBARACK LEKVÁR
Hozzávalók: 1 kg érett meghámozott kimagozott őszibarack, 30 dkg érett egres, 25 dkg ribizli, 1 kg befőző cukor, 1 citrom leve

Elkészítése: A megtisztított gyümölcsöket összedaráljuk, hozzáadjuk a citromlét és a cukrot. Közepes tűzön állandóan kevergetve főzzük, míg nyúlósan sűrűsödni kezd. Forrón üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.