Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Banánlevesek


ÁFONYÁS BANÁNLEVES 01.
Hozzávalók 6 személyre: 4 banán, 3 evőkanál citromlé, 6 pohár almalé, 1/4 pohár cukor, másfél evőkanál kukoricaliszt, 1/2 kiskanál fahéj, két és fél pohár sűrű tejföl, 2 pohár áfonya

Elkészítése: Szétturmixoljuk a banánt a citromlével. Beletesszük egy fazékba és három és fél pohár almalével felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd félretesszük. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig gyöngyöztetjük, majd levesszük a tűzről, és miután kihűlt a hűtőbe tesszük. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, és a jó hideg leveshez keverjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát, és hideg leveses tálkákban kínáljuk.

ÁFONYÁS BANÁNLEVES 02.
Hozzávalók: 0,5 kg banán, kevés citromlé, 1 liter almalé, 3 kanál cukor, 3 csapott evőkanál étkezési keményítő, egy csipetnyi fahéj, 2 pohár tejföl, 2 pohár áfonya, 1 tasak vanillincukor

Elkészítése: A banánokat összeturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük az étkezési keményítővel, és hozzáadjuk a leveshez. Hozzáadjuk a vanillincukrot, 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát, és hidegen tálaljuk.

ÁFONYÁS-FAHÉJAS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 0,5 kg banán, kevés citromlé, 1 liter almalé, 3 kanál cukor, 1,5 evőkanál kukoricaliszt, egy csipetnyi fahéj, 2,5 pohár tejföl, 2 pohár áfonya

Elkészítése: A banánokat szétturmixoljuk a citromlével. Beletesszük egy fazékba az almalé felével, és felforraljuk. Ezután hozzáadjuk a cukrot, majd levesszük a tűzről. A maradék almalét elkeverjük a kukoricaliszttel, és hozzáadjuk a leveshez. 2 percig kis lángon főni hagyjuk, majd levesszük a tűzről, és miután annyira kihűlt, betesszük a hűtőbe. A fahéjat elkeverjük a tejföllel, ezt óvatosan a levesbe öntjük. Végül hozzáadjuk az áfonyát is, és hidegen, leveses tálkákban tálaljuk.

BANÁNLEVES 01.
Hozzávalók: 2 banán, 1 liter tej, 4 babapiskóta, 2 evőkanál cukor

Elkészítése: A babapiskótát lereszeljük, ráöntjük a tejet meg egy deci vizet, a cukorral édesítjük, és turmixgéppel habosra keverjük. Ezután tűzre tesszük, és az előzőleg karikákra vágott banánnal együtt felforraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

BANÁNLEVES 02.
Elkészítése: 4 közepes almát vagy 2 nagyot megpucolunk, és apró kockákra vágunk. 2 hámozott, karikára vágott banánnal körülbelül 1 l vízben puhára főzzük. Adunk hozzá citromhéj-darabokat, két mokkáskanál vaníliás cukrot, 5 evőkanál kristálycukrot és egy csipet sót. Ha megfőtt, botmixerrel simára mixeljük. Közben 4 banánt karikára vágunk, bele tesszük az összemixelt levesbe, felöntjük még szűk 1 l vízzel, és utána ellenőrizzük az édességét, sósságát. Tehetünk bele egy egész citrom levét vagy egy mokkáskanál citromsavat. Az új összetevőkkel össze kell forralni pár pillanatig. Eközben csináljunk egy csapott evőkanál lisztből, tejből, tejfölből habarást, amelyet szűrön keresztül a leveshez adunk, amint az felforrt. Pár percig hagyjuk forrni.
Aki fahéjasan, szegfűszegesen szereti a gyümölcslevest, ezt is megpróbálhatja úgy ízesíteni.

BANÁNLEVES 03.
Hozzávalók: két jókora banán, diónyi vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 kiskanál curry, egy darabka fahéj (nem őrölt, ezt kivesszük majd belőle!), egy zöldségleves kocka fele, vagy 2 bögre zöldségleves, kb. 05 dl tejszín, apróra vágott pisztácia darabkák és egy kis csipetnyi édes paprika a díszítéshez

Elkészítése: A felaprított hagymát és a zúzott fokhagymát párold üvegesre a vajon, szórd meg a curryvel, és a felkarikázott banánokat párold át a hagymás vajon. Öntsd fel 8 dl vízzel, vagy a zöldség lével, (ahhoz is adj vizet, hogy elegendő legyen!) tedd bele a leveskockát, ha nincs zöldség lé. Forrald össze az egészet, egy picike darab fahéjjal, ha összeforrott, akkor a fahéjat vedd ki belőle. Vedd le a tűzről, add hozzá a tejszínt, melegítsd össze úgy, hogy ne forrjon fel újra és az egészet turmixold össze. Öntsd csészékbe, tálalás előtt vagy curryt, vagy édes paprikát csippents az ujjaid közé és szórj a tetejére szívalakot. A szív közepébe szórj bőven pisztáciát és máris tálalhatod.
A díszítés néhány másodperc csupán, de megéri!

BANGKOKI BANÁNLEVES
Hozzávalók: 1 nagy banán (15 dkg), 2 kis sárgarépa, 1 fej hagyma, 15 dkg zeller, 1 evőkanál növényi olaj, 1 l zöldségleves (leveskockából is jó)10 dkg ananász (lehetőleg friss), 1 késhegynyi citromsav, kevés só, kevés bors, gyömbér vagy chili

Elkészítése: A sárgarépát, hagymát és a zellert vágjuk apró kockára. A hagymát megfonnyasztjuk az olajon, hozzáadjuk a többi zöldséget, és 4-5 percig pároljuk. Felöntjük zöldséglevessel, hozzáadjuk a citromsavat. Fedő alatt forraljuk, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A banánt kockákra vágjuk, és hozzáadjuk. Turmixgépben, vagy merülő mixerrel pürésítsük. Tálalás előtt hozzáadjuk a kockára vágott ananászt, és a fűszerekkel ízesítjük.
Elkészítési idő: 60 perc

EGYSZERŰ KÓKUSZOS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 3-4 db érettebb banán, 1,5 l tej, 1/2 csomag kókuszreszelék

Elkészítése: Híg banánturmixot készítünk, ebben felfőzzük a kókuszreszeléket. Az elforrt tejet a végén pótoljuk. Ha elkészült, lehűtjük. Tálaláskor banánkarikákat teszünk bele. Igazán menő banánpálma-levélen, kivájt kókuszdióban tálalni.

HIDEG BANÁNLEVES KISGYEREKEKNEK
Hozzávalók: 1 banán, 100 ml almalé, 100 ml tej

Elkészítése: Az érett banánt villával áttörjük, elkeverjünk az almalével, és előzőleg felforralt, majd lehűtött tejet adunk hozzá. Hűtve adjuk a babának, de étkezés előtt azért hagyjuk, hogy néhány percet melegedjen szobahőmérsékleten.
Egy éves kortól fogyasztható.

KÓKUSZOS BANÁNLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 4 banán, 60 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 vörös és zöld chili, 2 teáskanál olaj, 400 ml kókusztej (esetleg tejjel és kókuszreszelékkel helyettesíthető), 200 ml fölözött tej, 400 ml tyúkhúsleves alaplé, 1 zöld citrom leve, 1 csokor koriander, só, 20 g banán chips

Elkészítése: Hámozzuk meg a banánt és szeleteljük fel. Tisztítsuk meg a vörös- és fokhagymát, aprítsuk fel, daraboljuk fel a csilit. Egy lábosban hevítsük fel az olajat. Közepes lángon 2-3 percig pároljuk a banánt, a vörös- és fokhagymát. Adjuk hozzá a kókusztejet, a fölözött tejet és a húsleves alaplét, és forraljuk fel. Vegyük alacsonyabbra a lángot és főzzük kb. 15 percig. Adjuk hozzá a zöld citrom levét és a sót. Melegen, banánszeletekkel, chilivel, korianderrel és banán chipsszel díszítve tálaljuk.

MÁLNÁS BANÁNLEVES
Hozzávalók: 4 db banán. 0,5 citrom leve és héja, 5 ek méz, 2 dl tejszín, 1 csipet őrölt fahéj, 2 dl almalé, 20 dkg málna

Elkészítése: A banánokat meghámozzuk, kockára vágjuk és a citromlével, a lereszelt héjával, mézzel almalével, őrölt fahéjjal leturmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt. Tálakba töltjük és egyenlően elosztjuk rajta a megmosott málnaszemeket.