Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Saláták


AROMÁS VITAMINSALÁTA
Elkészítése: 1/2 fej fehérkáposztát, 1 sárgarépát, 1 csomag retket megreszelünk, megsózzuk és 1 kis fej apróra vágott hagymát keverünk hozzá. Salátástálra rakjuk, étolajjal meglocsoljuk és citromfűvel megszórva tálaljuk.

ÉTVÁGYGERJESZTŐ VITAMINSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy fej karalábé, 1 csomó zsenge sárgarépa, 2 dl tejföl, néhány szép salátalevél, 1 teáskanál citromlé, só, fehér bors, a díszítéshez citromszeletek, reszelt citromhéj és petrezselyemzöld

Elkészítése: A megtisztított karalábét megmossuk, felszeleteljük, majd vékony csíkokra vágjuk. A sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk, és csíkokra vágjuk. A tejfölt kikeverjük a citromlével, majd sózzuk. borsozzuk. A zöldségeket összekeverjük, majd leöntjük a tejföllel. A salátalevelet megmossuk, és nagyobb darabokra tépjük. Kibélelünk vele négy kistányért, és középre halmozzuk a vitaminsalátát. Citromkarikával, reszelt citromhéjjal és petrezselyemzölddel díszítjük.
Elkészítési idő: 20 perc

HAMIS NARANCSBOMBA
Hozzávalók: 50 dkg sárgarépa, 1db citrom, 20 dkg cukor, esetleg kevés narancshéj

Elkészítése: A sárgarépát megtisztítás után egészen finomra reszeljük, majd hozzáadjuk a citrom levét és reszelt héját. 20 dkg cukorral és - kevés -1 pohárnyi vízzel folytonos kevergetés mellett addig főzzük, míg megpuhul és csaknem sima masszává lesz. A masszába reszelt narancshéjat is keverhetünk. Utána kihűtjük és golyókat formálunk belőle és kristálycukorban megforgatva tálra rendezzük, vagy minyonpapírra rakva tálaljuk..
Elkészítési idő: 25 perc
Egy másik változat szerint a nyers reszelt sárgarépát és almát citrom kicsavart levével ízesítve, kevés porcukorral megszórva, kora tavaszi vitaminsalátaként fogyaszthatjuk.
Dr. Győri Tiborné gyorine@drotposta.hu