Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sörlevesek


ANGOL SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1,5 ek keményítő, pirított kenyérkockák, 2 ek cukor, 3/4 l világos sör, 1/2 l tej, 1 citrom, 1 dl rum, 2 tojássárgája, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A sörben a cukrot felforraljuk, hozzáadjuk a keményítővel elkevert tejet, fahéjat, reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fél citrom levét, és állandó keverés mellett felforraljuk.
A tűzről levéve a két tojássárgájával elkevert rumot a levesbe öntjük, és pirított fehér kenyérkockákkal tálaljuk.

ANGOL SÖRLEVES 02.
Hozzávalók: 1 db csirkeleves-kocka, 1 doboz natúr krémsajt, 1 doboz világos sör, ízlés szerint Cayenne bors

Elkészítése: Főzze meg a kockából a levest. Húzza félre a melegről, fűszerezze, majd habverővel csomómentesen keverje el benne a krémsajtot. Öntse hozzá a sört, és melegítse fel, de ne forralja! Azonnal tálalja.

BAJOR SÖRLEVES 01. (BIERSUPPE)
Hozzávalók: 1,5 evőkanál liszt, 3,5 kávéskanál margarin, 1 liter sör, 1 kis darab fahéj, 2 tojássárgája, cukor, ízlés szerint, 1 dl + 1 evőkanál tej
A tálaláshoz: pirított zsemlekocka

Elkészítése: A felbontott üveges sört tegye félre mintegy két órára. A margarinon pirítsa világosbarnára a lisztet, majd öntse fel a pihentetett sörrel. Tegye bele a fahéjat és a cukrot, majd forralja fel. Keverje alaposan ki a tojások sárgáját a tejjel, végül folyamatosan kevergetve, lassan adja hozzá a forrásban lévő leveshez. Hagyja kissé hűlni. A pirított zsemlekockával megszórva tálalja.

BAJOR SÖRLEVES 02.
Hozzávalók: 1 l HB Lager, 3 evőkanál víz, 2 tojássárgája, 3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom, 3 darab barna kockacukor, 1 fahéjrúd, 1 szegfűszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors

Elkészítése: Megmossuk az egész citromokat, és egy csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

BAJOR SÖRLEVES 03.
Elkészítése: Megmossuk az egész citromokat, és egy csészében erőteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fűszereket és felfőzzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erősebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg sűrű nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tűzhelyről és átöntjük a levest egy szitán. Habverővel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

DÁN SÖRLEVES
Hozzávalók: 5 dl sör, 15 dkg rozskenyér, 15 dkg barna kenyér, 5 dl víz, 1 rúd fahéj, 10-15 dkg keményre vert nem cukrozott tejszínhab, 1 tojássárgája, 6-8 dkg cukor, kevéske citromhéj, csipetnyi só

Elkészítése: A barna kenyér és rozskenyér darabokat áztassuk be vízbe, majd hagyjuk 12 óra hosszat állni. Ezt a masszát lassú tűzön főzzük sűrű péppé. Adjuk hozzá a sört, a cukrot, sót, a fahéjrudat és a citromhéjat, és főzzük még egy rövid ideig. Hagyjuk még néhány percig dagadni, ízlés szerint még adhatunk hozzá sót, illetve cukrot. Keverjük bele a tojássárgáját, és tálalás után tejszínhabbal díszítsük.

DÉL-TIROLI SÖRLEVES
Elkészítése: Negyed liter erőlevest, 1/8 liter sört, egy deci tejszínt és három tojássárgáját habverővel összekeverünk, majd habüstben, folytonos keverés mellett, gőz felett forráspontig hevítünk. Vigyázzunk, nehogy összeugorjon a tojás! Mikor a leves eléri a krémszerű állagát, szerecsendióval, fahéjjal és sóval ízesítjük. Fahéjas, pirított zsemlyekockával tálaljuk.

ÉSZT SÖRLEVES
Hozzávalók: 10 dkg durván reszelt fekete kenyér, 6 pohár víz, fél liter barna sör, 6 evőkanál méz vagy cukor, 1-2 evőkanál tejszín

Elkészítése: A kenyeret a vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a sört, a mézet vagy a cukrot, és végül a tejszínt.  Forrásig hevítjük.

ÉSZT SÖRLEVES, TEJJEL
Hozzávalók: 6 pohár tej, 6 evőkanál méz vagy cukor, 4 tojás, fél liter sör, 10 dkg fehér kenyér (vagy zsömle), vagy 4-5 kétszersült

Elkészítése: A tejet feltesszük forrni, közben a tojást összekeverjük a mézzel vagy a cukorral, majd a sörrel.  Ha a tej már forró, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk.  A levest felhevítjük (nem forraljuk!), majd ráöntjük a szárított kenyérkockákra.  Hidegen tálaljuk.

FRANCIA SÖRLEVES
Hozzávalók: világos sör, vaj, liszt, tojássárgája, rum, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, szerecsendió, só, bors

Elkészítése: Vajjal és liszttel készíts világos rántást, engedd fel sörrel és forrald fel. Egy másik edényben, kevés sörben forralj 5-10 percig reszelt citromhéjat, szegfűszeget, fahéjat, gyömbért, reszelt szerecsendiót, borsot és sót, majd ezt a fűszerkivonatot szűrd a berántott sörhöz. Egy-két tojássárgáját habarj el kevés rummal, s folyamatos keverés mellett ezt is add a leveshez.

FŰSZERES SÖRLEVES
Hozzávalók: fél liter világos sör, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, fekete bors, só
A levesbetéthez: 1 zsemle, 2 evőkanál olaj

Elkészítése: A vajat felforrósítom, és habzásig keverem rajta a lisztet. Ezután ráöntöm a sört, és folytonos kevergetés közben öt percig főzöm. A megtisztított torzsájától megfosztott káposztát és a tisztított sárgarépát almareszelőn lereszelem. Mindkettőt tésztaszűrőbe teszem. A salátaléhez az ecetet, az olajat, a mézet, a zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és a gyömbérport 2-3 evőkanál vízzel összekeverem, majd beleforgatom a káposztás sárgarépát és a mazsolát. Néhány óráig hagyom a hűtőben állni.

GOMBÁS SÖRLEVES
Elkészítése: 50 dkg sárga rókagombát kevés sóval, finomra vágott kaporral 1 liter világos sörben 10 percig főzünk, majd megborsozzuk, sózzuk, és az előre kifőzött, 25 dkg csigatésztára öntjük, tejföllel tálaljuk.

HAGYMÁS-GOMBÁS SÖRLEVES
Hozzávalók 6 személyre: 80 dkg póréhagyma, 40 dkg gomba, 1 l világos sör, 15 dkg trappista sajt, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál édes-nemes paprika, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyemzöldje, só, bors

Elkészítése: A póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük a sörrel és 2 dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadjuk a durvára reszelt sajtot, és fedő nélkül, állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beletesszük a vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra kihűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkába szedjük, s hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Elkészítési idő: 60 perc

HIDEG SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1 l világos sör, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom héja, 3-4 szelet rozskenyér, 1 szelet citrom

Elkészítése: A sört keverjük össze a cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal és a reszelt rozskenyérrel, tegyük bele a szelet citromot. Jól lehűtve tálaljuk. 

HIDEG SÖRLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 1 l világos sör, 12,5 dkg kristálycukor, 12,5 dkg főtt mazsola, 1 citrom, 3-4 szelet rozskenyér

Elkészítése: A sört egy porcelán keverőtálba öntjük. Állandóan keverve, hozzáadjuk a cukrot, és a finom reszelőn, lereszelt citromhéjat, lereszelt rozskenyeret. Előtte megfőzzük a mazsolát, kevés cukorral, majd hidegen a sörlevesbe tesszük. A citromot szeleteljük fel, magját távolítsuk el, és tegyük a lébe. Jól hűtsük le, és tálalhatjuk, hideg poharakba. 
Elkészítési idő: 20 perc + hűtés

HOLLAND SÖRLEVES
Hozzávalók: 0.5 l barna sör, 0.5 l fehérbor, 4 tojássárgája, 3-4 dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 késhegynyi szerecsendió

Elkészítése: Forró vízbe tett edényben melegítsük fel a sört és a fehérbort. Keverjük ki habosra a tojássárgáját vajjal és cukorral, és öntsük hozzá a sörhöz és a borhoz állandó kevergetés közben. Vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! Szerecsendióval ízesítjük, és pirított kenyér-szeletekkel tálaljuk.

ÍNYENC SÖRLEVES
Hozzávalók: 1 kisebb filézett csirkemell, 2 nagyobb fej vöröshagyma,1 tv paprika, 3 szál sárgarépa, 2 nagyobb burgonya, 1 zeller, 1 liter sör, 1 liter húsleves (leveskockából is készíthetjük), 4 dl tejszín, só, őrölt bors, 10 dkg sonka, 10 dkg trappista sajt, 4 db pirított toast kenyér

Elkészítése: A kockára vágott csirkemellet kevés olajon süssük aranybarnára, majd tegyük félre. Egy nagyobb lábasban pároljuk meg a szintén kockára vágott zöldségeket, majd öntsük rá a sört és a húslevest. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon főzzük kb. egy órán át.
Mialatt fő a leves, vágjuk vékony csíkokra a sonkát és a sajtot, és a négy pirított kenyérszeletet.
A hagymát szeleteljük fel vékony karikákra. Ha elkészült a leves, jól turmixoljuk össze, majd adjunk hozzá négymogyorónyi vajat, és a vékony szeletekre vágott hagymát, főzzük puhára a hagymát a levesben, majd adjuk hozzá a tejszínt, és keverjük simára.
Tálalásnál a csészékbe tegyünk egy adag pirított, kockákra vágott csirkemellet, a csíkokra vágott sajtot, sonkát, kenyeret, erre az alapra szedjük a levest. A tetejét díszítsük finomra vágott petrezselyemmel, és egy teáskanál tejszínnel.
Tipp: A leveshez külön tálalhatjuk a kenyérszeleteket úgy, hogy a sajtot ráreszeljük a tetejére, és sütőben megpirítjuk. A kenyér helyett használhatunk sajtos kiflit vagy bagettet is.

LENGYEL SÖRLEVES - ZUPA PIWNA
Hozzávalók: 1,5 l világos sör, köménymag, szegfűszeg, fahéj, cukor, szárított túró (enhen), 2 tojássárgája

Elkészítése: Sört felforralni szegfűszeggel (3 db), fahéjjel, köménymaggal (fél kk). Tojássárgáját felverni cukorral és lassan hozzáadni a sörhöz (keverés közben). A túrót vágjuk kockára és beletesszük a levesbe.

MEGGYES SÖRLEVES 01.
Hozzávalók: 1/2 liter világos sör, 0,5 kg meggy, 2 dl tejszín, 10-15 dkg cukor, 1 ek kukoricaliszt, fél citrom leve, 1-1 mokkáskanál fahéj, gyömbér,só,reszelt citromhéj

Elkészítése: A meggyet kimagozzuk, a magokat összetörjük és lábosban, egy deci vízben 20 percig főzzük. Közben a meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral és a fűszerekkel összeturmixoljuk. A sörös pépet felforraljuk, a lisztet 1 dl vízzel és a leszűrt meggymag-lével simára keverjük és hozzáadjuk a forrásban lévő leveshez. Jól kiforraljuk és a félretett meggyet is beletesszük. Pár pillanatig forraljuk, és le tűzről. Hűtsük ki, majd tegyük hűtőbe. Nagyon kellemesen hűsít ezekben, a forró napokban.

MEGGYES SÖRLEVES 02. - CSEH
Hozzávalók: 1 üveg világos sör, 1 dl fekete (barna) sör, fél kiló meggy, 15 dkg cukor, 1 citrom, 2 dl tejszín, 1 ek kukoricaliszt, gyömbér, só, fahéj

Elkészítése: A kimagozott meggy felét a sörrel, a tejszínnel, a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, a gyömbérrel, a sóval és a fahéjjal turmixoljuk. Ezután egy fazékban forraljuk fel a keveréket, keverjük simára a lisztet 1 dl vízzel és a barna sörrel, s ezt is öntsük bele a forró levesbe. Kevergetve forraljuk ki. A meggy másik felét is beletesszük, és félrehúzzuk hűlni a levest. Ha kihűlt jó pár órán át, hűtőben jegeljük.
Jó még ribizliből és nem túlérett sárgabarackból is.

MÉZES SÖRLEVES
Hozzávalók: 1,2 l barna sör, 0,5 dl méz, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 4 g kardamom, 10 g liszt, 1 dl tej, 1 db tojássárgája, 4 g gyömbérgyökér

Elkészítése: A tejet, a tojássárgáját 1 dl barna sört és a lisztet leveses tálba habverővel simára keverjük. A maradék barna sört a mézzel, a szegfűszeggel, a fahéjjal, a kardámommal felforraljuk, majd állandó keverés közben az összekevert anyagokhoz adjuk. Vízfürdőbe állítjuk, és tálalásig gyakran megkeverjük. Tetejére frissen reszelt gyömbért szórunk, azonnal tálaljuk. A sörlevest változatosabbá tehetjük, ha tálaláskor előző nap beáztatott asztalt-gyümölcsöket, vagy ananászt adunk. Készíthetjük alkohol és szénhidrátmentes sörből is.

NÉMET SÖRLEVES
Hozzávalók: 1 l sör, őrölt fahéj, 5 dl erőleves, 1 dkg gyömbér, 1 ek cukor, 1 ek fehérbor, 4 szelet pirított kenyér, szerecsendió, reszelt citromhéj, 1 tojássárgája, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, só

Elkészítése: A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, lehűtjük, hozzákeverjük a szerecsendiót, a sót, a gyömbért, a fahéjat, sörrel felöntjük, felforraljuk, időnként megkeverve 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, a bort, az erőlevest, felforraljuk, és még néhány percig lassú tűzön főzzük. A sörlevest a tányérba helyezett pirítósokra merjük.

OSZTRÁK SÖRLEVES
Hozzávalók: 1 liter barna sör, 3 tojássárgája, 3 evőkanál liszt, 100 ml tej, 1 teáskanál méz

Elkészítése: Tegyük a tejet edénybe és langyosítsuk meg. Keverjük hozzá a lisztet és a tojássárgáját, amíg csomómentes lesz.
Lassú forralás és állandó keverés mellett öntsük hozzá a sört, és addig kavarjuk, amíg a leves besűrűsödik. Végül adjuk hozzá a mézet.
A levesnek forrónak kell lenni, de nem szabad főni! Öt percig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.

SAJTOS-HAGYMÁS SÖRLEVES
Elkészítése: 80 dkg póréhagyma fehér részét finomra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Meghintjük a pirospaprikával, felöntjük egy liter világos sörrel és két dl hideg vízzel, majd ha forrni kezd, hozzáadunk 15 dkg durvára reszelt trappista sajtot, és fedő nélkül állandó keverés közben mérsékelt tűzön besűrítjük. Ekkor beleteszünk 40 dkg vékonyra szeletelt gombát, sózzuk, a szokásosnál egy kicsit erősebben borsozzuk, és 5 percig rotyogtatjuk, majd a tűzről levéve, fedő alatt langyosra hűtjük. Fokhagymával bedörzsölt tálkákba szedjük, majd hideg helyre tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel.

SÖRLEVES 01.
Elkészítése: 1 liter meleg világos sört vajas rántással összefőzünk. Fahéjjal, gyömbérrel és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd átforraljuk. Csészében, forrón, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

SÖRLEVES 02.
Hozzávalók: 1,2 l világos sör, 30 g kristálycukor, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 1 db citrom, 10 g liszt, 1 dl tejszín, 1 db tojássárgája, 4 g gyömbérgyökér

Elkészítése: A tejszínt, a tojássárgáját, a lisztet és 1 dl hideg sört leveses tálban habverővel simára keverjük. A többi sört a kristálycukorral, a szegfűszeggel, a fahéjjal felforraljuk, majd habverővel állandóan keverve, hozzászűrjük az összekevert anyagokhoz. Az egészet vízfürdőbe állítjuk, és tálalásig gyakran megkeverjük. Tetejére frissen reszelt gyömbért szórunk.

SÖRLEVES 03.
Elkészítése: Két kis üveg sört fahéjjal, citromhéjjal ízesítve felforralunk. Közben öt dkg cukrot, két tojássárgájával habosra keverünk, állandóan kevergetve kevés meleg sört öntünk hozzá, majd habverővel szünet nélkül verve a forró sörbe öntjük. Végül adunk bele egy dl tejszínt, és addig verjük, míg fel nem forr. Csészékben tálaljuk.

SÖRLEVES 04.
Elkészítése: Két evőkanál olvasztott vajat felöntünk egy liter félbarna (nem keserű) sörrel. Sózzuk-borsozzuk, szerecsendióval, őrölt köménnyel, citromlével, kevés cukorral ízesítjük. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Közben két tojás sárgáját kikeverünk egy-két deci tejszínnel, folyamatos keverés mellett hozzáöntünk egy merőkanálnyit a sörből, s a tojásos masszát belekeverjük a már 80-85 fokosra hűlt forralt sörbe. Kavargatjuk, míg némileg be nem sűrűsödik. Pirított zsemlekockával tálaljuk. Néha dinsztelünk alá hagymát-fokhagymát, a sör felét helyettesíthetjük húslevessel vagy hallevessel, ez esetben főzhetünk bele pontyot. Van, aki édesre készíti fahéjjal és citromhéjjal.

SÖRLEVES 05.
Hozzávalók 8 személyre: 2 citrom, 2 liter búzasör, 4 fahéjrúd, 10 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 4 tojás, 1 teáskanál őrölt fahéj

Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Kevés vizet forralunk a galuskafőzéshez.

Elkészítése: A sört a fahéjrúddal, a szegfűszeggel, a citrom héjával és levével, a cukorral, egy csipet sóval kb. 5 percig forraljuk. A keményítőt elkeverjük 2-3 evőkanálnyi levesben, majd a levesbe öntjük. Felforraljuk, 1-2 percig rotyogtatjuk, és félrehúzzuk. Kivesszük a fahéjrudat és a szegfűszeget. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük kevés levessel, majd a visszaöntjük a levesbe. Már nem forraljuk tovább. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk, és a forró vízben pár perc alatt keményre főzzük. Kiszedjük, és a leveshez kínáljuk. Tálaláskor a levest megszórjuk fahéjjal.

SÖRLEVES 06.
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 tk kristálycukor, 1 l világos sör, só, frissen őrölt bors, 4 szelet pirítani való fehér kenyér, vaj a kisütéshez, zöld-fűszer

Elkészítése: A zöld-fűszereket megmossuk, szárazra itatjuk, és finomra aprítjuk. A kenyérszeletek héját eltávolítjuk, belét csíkokra vágjuk, a vajat felforrósítjuk, aranysárgára sütjük benne a kenyércsíkokat, majd melegen tartjuk őket.
A tojássárgáját 6 evőkanál sörrel és a cukorral habosra keverjük, egy fazékban felforraljuk a maradék sört, és habverővel belekeverjük a tojás sört.
Állandó keverés közben újra felforraljuk - (jó habos legyen), majd rögtön lehúzzuk a tűzről, és sóval, borssal ízesítjük.
A pirított kenyérszeleteket beletéve, zöld-fűszerekkel megszórva tálaljuk.

SÖRLEVES 07.
Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 1 közepes vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 zöldpaprika, 2 szem burgonya, egy kisebb zellergumó, 1 liter sör, 1 liter húsleveslé, só, bors, 10 dkg főtt sonka, 10 dkg sajt, 4 szelet kenyér, 6 evőkanál főzőtejszín, 1 csokor petrezselyemzöld, kevés olaj, vaj

Elkészítése: Egy kevés olajon megsütjük a filézett, kockákra vágott csirkemellet, majd egy kis párolás után félretesszük. Egy nagyobb edényben egy kevés vajon pároljuk meg a zöldségeket: az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, sárgarépát, és a burgonyát. Adjunk hozzá egy kockára vágott zellert, majd öntsünk rá egy liter sört és egy liter húslevest (kockából is készíthető) sózzuk, borsozzuk. Majd fedő alatt főzzük kb. háromnegyed órát, hogy a benne lévők megpuhuljanak
Ez alatt vágjunk vékony csíkokra 10 dkg főtt sonkát, 10 dkg sajtot és négy vékony, hámozott kenyérszeletet. Vaj és olaj keverékében pirítsuk meg a kenyeret. Készítsünk elő 5 tálat: a sonkának, a sajtnak, a kenyérnek, egyet a 4 evőkanál tejszínnek, és egyet az apróra vágott petrezselyemnek.
Turmixoljuk össze a levest, majd adjunk hozzá 4 mogyorónyi vajat, 2 evőkanál tejszínt, és keverjük simára.
Tálaláskor mélytányér helyett használjunk leveses csészét, ebbe tegyünk egy-egy adagnyi húst, sajtot, kenyeret, és szedjük rá a forró levest. A tetejét díszítsük petrezselyemmel, és tejszínnel.

SÖRLEVES BUNDÁZOTT BROKKOLIVAL
Hozzávalók: 15 dkg reszelt sajt, 2 ek fűszerpaprika, 40 dkg brokkoli, 1 szál újhagyma, 1 g fokhagyma, 1 fej hagyma, 2 db tojás, 1 l húslé, 4 ek liszt, 2 ek vaj, 5 dl sör, olaj, só, bors

Elkészítése: Egy edényt felforrósítunk, bedörzsöljük fokhagymával, felforrósítjuk benne a vajat, majd megpároljuk rajta a hagymákat. Hozzáadjuk a lisztet, felöntjük sörrel és húslével, majd és végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a lisztet és a sört, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és alaposan összekeverjük. Az így kapott tésztában megmártjuk a leforrázott brokkolit, majd forró olajban készre sütjük. A leveshez tálaljuk.

SZILÉZIAI SÖRLEVES
Hozzávalók: 10 dkg mazsola, 10 dkg szeletelt fehér kenyér, 1/2 l víz, 3,5 dkg cukor, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 I világos sör, 2 késhegynyi fahéj, 2 késhegynyi őrölt vanília, 2 tojássárgája
Előkészítés: 5 perc
Főzés: 12 perc

Ehhez a nem mindennapi és igen ízletes leveshez bodzalekvárt vagy bodzadzsemet kínálhatunk.
Elkészítése: A mazsolát megmossuk, a kenyeret felkockázzuk. Mindkettőt a vízzel és a cukorral együtt edénybe öntjük, és gyenge lángon kb. 5 percig főzzük. Az étkezési keményítőt kevés sörrel elkeverjük, és felverve az edénybe töltjük. Ezután a fahéjat, vaníliát és a sör maradékát hozzáadjuk, majd az egészet rövid ideig forraljuk. Kevés levest hozzáadunk a tojássárgájához, és jól kikeverjük. Utána ezt a keveréket visszaöntjük a levesbe. A sziléziai sörlevest ízesítjük, 4 tányérba töltjük és azonnal tálaljuk.

SZLOVÉN SÖRLEVES
Hozzávalók: 7,5 dl sör, 4 dkg margarin, 7 dkg cukor, 2 dkg vaj, 5 tojás sárgája, 1 zsemle, 1 csipet só

Elkészítése: Forraljuk fel a sört a margarinnal, a sóval és a cukorral. Keverjük össze a tojássárgáját egy kis vízzel, majd keverjük a sörhöz. Jó alaposan oszlassuk el benne, folyamatosan kevergetve. Vigyázzunk, hogy a leves ne forrjon tovább. Vágjuk a zsemlét apró kockákra és vajon pirítsuk meg. Tálaláskor a tányérokba szórjunk pirított zsemlekockát és erre merjük rá a levest.

TEJES SÖRLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 l világos sör, 1 dkg vaj, 1 dkg liszt, 10 dkg kristálycukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, 1/2l tej, 3 tojássárgája

Elkészítése: Felforraljuk a sört, kevés vajon megpirítjuk a lisztet, és a sörhöz adjuk. Beletesszük a cukrot, a mazsolát és 10 percig forraljuk. Utána hozzákeverjük a lereszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat, kevés gyömbért, a tejet és a tojássárgákat, állandó keveréssel, vigyázva, hogy ne menjen össze. Kívánság szerint tojásfehérjéből vert kemény habot is főzhetünk bele, melyet evőkanállal szaggatunk a levesbe. Szárazon pirított zsemlekockákkal is tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 40 perc