Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Baracktorták


BARACKÍZES TORTA
Hozzávalók: Tojássárgája 4 db, vaj 12.5 dkg, mogyoró 12.5 dkg, cukor 15 dkg, csokoládé 5 dkg, citrom 1/2 db, barackíz 2 ek, rum 1 ek

Elkészítése: Négy tojássárgáját 12.5 dkg cukorral habosra keverünk, teszünk bele 12.5 dkg darált mogyorót, vagy mandulát, 5 dkg puhított csokoládét, 1 citrom héját, 2 ek barackízt, 1 ek rumot, kikent és lisztezett formában lassú tűznél sütjük. Ha kihűlt, 3-4 lapra vágjuk, tetszés szerint töltjük.

BARACKOS-ALMÁS TORTA
Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 60 dkg almabefőtt, 1 üveg barackbefőtt, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése: Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy tortaformát. Rakjuk ki a tészta alját vegyesen barack- és almabefőtt darabokkal. Keverjük ki habosra a tojást, a cukrot, a tejszínt és a vaníliás cukrot. Öntsük rá ezt a keveréket a gyümölcsökre. Közepes tűzön 45 percig sütjük.

BARACKOS JOGHURT TORTA
Hozzávalók: 3 db tojás, 12 dkg kristálycukor, 6 dkg liszt, 3 pohár natúr joghurt, 25 dkg porcukor, 40 dkg tejszínhab, 1 doboz barackbefőtt lével együtt, 1 dl víz, 3 dkg zselatin por, 5 dkg szeletelt pirított mandula

Elkészítése: 3 db tojást kettéválasztunk. A tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját, majd a lisztet. Az így kapott piskótatésztát sütőpapírral fedett tepsire kikenjük akkorára, amekkora a tortakarika. 10-15 percig sütjük közepes sütőben kb. 180 fokon. Ha kihűlt, a papírról levéve a tortaformába tesszük.
Krém készítése: 3 doboz natúr joghurtot elkeverünk 25 dkg porcukorral és az apró kockára vágott barackbefőtt háromnegyed részével. Ezután 1 dl vizet 2 dkg zselatinnal felforralunk, langyosra visszahűtve belekeverjük a krémbe, majd óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot.
A krémmel megtöltjük a tortaformát, és hűtőbe tesszük kb. 3 órára. Miután a krém megszilárdult, a torta felületét a maradék szeletekre vágott barackbefőttel díszítjük. Ezután 2 dl befőttléből 1 dkg zselatinnal és 6 dkg cukorral zselét főzünk. Langyosra visszahűtve egyenletesen bevonjuk a gyümölcsszeleteket ecset segítségével.
Ha a zselé megszilárdult, a tortát a formából kivágjuk, oldalát tejszínhabbal vékonyan körbekenjük, és szeletelt pirított mandulával panírozzuk.

BARACKOS MORZSOLT TORTA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1/8 liter langyos tej, 3 dkg olvasztott vaj, 3 dkg cukor, 1 tojás, 1/4 kávéskanál só
A borításhoz: sárgabarackkonzerv (kb. 40-50 dkg), 60 dkg túró, 3 tojás, 15 dkg cukor, 1 egész citrom reszelt héja, 4 evőkanál étkezési keményítő
A morzsalékhoz: 17,5 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 10 dkg cukor, 1/2 kk fahéj, porcukor a torta beszórásához

Elkészítése: A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, és az elmorzsolt élesztőt ebben oldjuk fel a langyos tejjel. Ezt az alaptésztát liszttel beszórjuk és letakarva, körülbelül 15 percig kelesztjük. Az olvasztott vajat elkeverjük a cukorral, a tojással és a sóval. Ha a tészta felszínén repedések mutatkoznak, hozzáadjuk a fenti keveréket és az egészet sima, nem túl kemény tésztává verjük fel, amíg hólyagokat nem vet, és el nem válik a tál szélétől. Ekkor letakarjuk, és meleg helyen újabb 15-20 percig kelesztjük, amíg nagyjából a kétszeresére nem duzzad. A sárgabarackot jól lecsöpögtetjük. Kikenjük a pite tortaformát, és kibéleljük a tésztával, amelyből peremet is formálunk. A túrót elkeverjük a tojásokkal, a cukorral, a reszelt citromhéjjal és az étkezési keményítővel, majd a masszát a tortaalapra simítjuk. A félbevágott barackokat üreges részükkel lefelé kirakjuk a túrótöltelékre. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A morzsalékhoz a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a folyékony vajat, a cukrot, a fahéjat és kézzel vagy villával elmorzsoljuk az anyagot (a morzsatészta sokkal könnyebben morzsolható, ha előtte 30 percre hűtőszekrénybe tesszük). A morzsalékot a barackra szórjuk, és a tésztát további 10-15 percig kelesztjük. A középső sínen sütjük 30-40 percig. Ha kihűlt, porcukrot szitálunk rá.
Változatok: Sárgabarack helyett almát vagy szilvát is használhatunk.
A morzsalékot összekeverhetjük reszelt mandulával.
A morzsaléktésztához még egy evőkanál kakaót is gyúrhatunk, így kakaós morzsát kapunk.

BARACKOS TORTA
Elkészítése: Habosra keverünk három tojássárgáját nyolc deka cukorral, majd hozzáadunk 13 deka réteslisztet és három evőkanál tejben feloldott egy csomag sütőport Óvatosan, nehogy összetörjön, belekeverjük a tojások kemény habbá vert fehérjét, majd belecsorgatunk öt deka olvasztott vajat. Kizsírozott, kilisztezett, közepes nagyságú tortaformában vagy kisebb tepsin megsütjük. Közben meghámozunk, kimagozunk, félbevágunk 70 deka őszibarackot, és kevés vízben cukorral megpároljuk, levétől lecsepegtetjük. Visszamaradt levét sűrűre beforraljuk, és ezzel öntözzük meg, még melegen a kisült tésztát. Ha kihűlt, kirakjuk a barackdarabokkal, jól behűtjük, és tálalás előtt bevonjuk két deci tejszínből vert édes habbal.

BARACKOS TÚRÓS TORTA
Elkészítése: Egy vékony piskóta tortalapot beleillesztünk egy pattintós tortaformába. Fél kiló tehéntúrót villával összetörünk, elkeverünk benne 3 deci tejszínt, ízesítjük cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral. Majd 1 deci tejben feloldunk 1 evőkanál zselatint, addig melegítjük, amíg teljesen elolvad, a túróhoz keverjük, és az egészet a formába öntjük. Miután megdermedt, tetszés szerinti mennyiségben, őszi-, és sárgabarackot megmosunk, kimagozunk, félbe- illetve gerezdekre vágunk, majd megrakjuk velük a tésztát. Díszítésképpen más, színes gyümölcsöket is melléjük helyezhetünk. Cukorral elkevert, vízben feloldott, felforralt színtelen tortazselével vonjuk be a torta tetejét. Dermedés után szeleteljük.

BARACKTORTA NUTELLÁVAL ÉS MEGGYÖNTETTEL
Hozzávalók: 6 evőkanál Nutella, 50 dkg sárgabarack, 5 dkg mazsola, 15 dkg margarin, 12 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 50 dkg finomliszt, 1 tasak sütőpor, 1 dl tejszín, 4 evőkanál meggylekvár, 5 cl Cherry Brandy

Elkészítése: A margarint porcukorral, tojássárgájával, és vaníliás cukorral habosra keverjük. Sütőport tejjel és 2 evőkanál mogyorókrémmel elkeverjük, és a masszához adjuk, majd apránként hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük.
Beleforgatjuk a mazsolát, a kis kockákra vágott sárgabarackot. Végül óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojáshabot. Margarinnal vékonyan kikent alacsony tortaformába simítjuk, és 170 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütjük. Tálaláskor a tányért Nutella mogyorókrém csíkokkal díszítjük, ráemeljük a sárgabaracktortát, és körülöntjük a likőrrel simára kevert meggylekvárral. A tortát Nutella mogyorókrémmel és tejszínhabbal díszítjük.

BÉCSI BARACKTORTA
Hozzávalók: 25 dkg háztartási keksz, 5 dkg vaj, 1 dl rum, tej, 1 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg áttört tehéntúró, 2 dl tejszín, sárgabarack, zselatin

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk, a vajjal, a rummal és annyi tejjel, hogy könnyen formázható legyen, összedolgozzuk. Ujjnyi vastagon egy tálra terítjük, és vizes késsel elsimítjuk. Egy csomag vaníliás pudingport elkészítünk, majd 25 dkg tehéntúróval és a habbá vert tejszínnel összekeverjük. Rásimítjuk a tésztalap tetejére, majd szorosan egymás mellé, félbevágott sárgabarackkal rakjuk ki. A tetejét bevonhatjuk zselatinnal is.

DIABETIKUS TÚRÓKRÉMES SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 12 - 13 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg édesítőszer, csipetnyi só, 2 tojás, 1/2 citrom reszelt héja, 9 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 4 - 5 dkg étkezési keményítő, 2 evőkanál tej, 3 - 4 dl tejszín, 2 üveg (370 ml) diabetikus sárgabarackbefőtt. 15 dkg zsíros tehéntúró, 7 - 8 dkg félzsíros tehéntúró, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 vaníliarúd, 1 zacskó színtelen tortazselé (1/4 l folyadékhoz), 1 evőkanál finomra felaprított nem sózott pisztácia

Elkészítése: A vajat 8 dkg édesítőszerrel és sóval krémesre kikeverjük. Beledolgozzuk a tojásokat és a citromhéjat. A sütőport és a keményítőt a lisztbe vegyítjük, majd a tejjel együtt a tojásos keverékhez adjuk. Margarinnal kikent 24 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 20 percig sütjük.
A befőttet lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A kihűlt, fogvájóval megszurkált tortalapot 4 evőkanál befőttlével meglocsoljuk. A kétféle túrót a citromhéjjal, a vaníliavelővel és 1 dkg édesítőszerrel összekeverjük, a tortalapra simítjuk, és kirakjuk a gyümölcsökkel. A maradék befőttlevet vízzel 1/4 l - re felhígítjuk, belevegyítjük a zseléport, felforraljuk, és a barackokra kenjük. A tortát hűvös helyre állítjuk. A tejszínt a maradék édesítőszerrel kemény habbá verjük, csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és a torta oldalát körben habcsíkokkal díszítjük. Felaprított pisztáciával díszítjük.

HÁLÓS SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg kukoricapehely (Cornflakes), 10 dkg vaj vagy Rama margarin, 20 dkg cukor, 2 dl tejszín
A tetejére: 1 kg sárgabarack, 10 dkg sárgabaracklekvár, 25 dkg cukor

Elkészítése: A vajat vagy margarint felolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot, és addig főzzük, amíg enyhén karamellizálódik. Felöntjük a tejszínnel, felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a kukoricapelyhet is. Kis lángon körülbelül 2 percig főzzük, majd sütőpapírral kibélelt tortatormába öntjük. A tésztát lenyomkodjuk, szélén alacsony peremet képezünk. 200 fokos sütőben 10 percig sütjük. A formából kivéve megkenjük a sárgabaracklekvárral. A gyümölcsöket 1-2 percre forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A torta tetejét sűrűn kirakjuk a félbevágott barackokkal. A maradék cukrot körülbelül 0.7 dl vízben feloldjuk, majd gyenge tűzön karamellizáljuk. A még folyós cukormasszából egy fakanál segítségével a torta tetejére keresztül-kasul csíkokat csorgatunk, azaz “behálózzuk” a tortát. Ne hagyjuk sokáig állni, mert az alja megpuhul. Ezt a tortát liszt érzékenyek is fogyaszthatják.

HÚSVÉTI BARACKOS TORTÁCSKÁK
Hozzávalók 12 darabhoz: 18 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 tojás, 1 doboz (425 ml) felezett sárgabarackbefőtt, 6 g színtelen zselatin, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 5 evőkanál citromlé, 2 dl tejszín, 2 zacskó vaníliás cukor
A tetejére porcukor
A díszítéshez mentalevél
A nyújtáshoz liszt
A formák kikenéséhez margarin

Elkészítése: A feldarabolt hideg vajat 10 dkg cukorral, a liszttel és a tojással sima tésztává összedolgozzuk. Follpackba csomagolva körülbelül 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. Lisztezett deszkán körülbelül 7 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tortaformácskákkal kiszúrjuk. A formákat margarinnal kikenjük. Belefektetjük a kiszaggatott tésztadarabokat, és körben peremet nyomkodunk. A tortácskákat villával megszurkáljuk, majd 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe. Közben a barackbefőttet lecsöpögtetjük. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tortácskákat előmelegített sütőben, 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 17-20 percig sütjük. Rövid pihentetés után a formából kiborítjuk, majd teljesen kihűtjük. A túrót a citromlével és a maradék cukorral ízesítjük. Belevegyítjük az alacsony hőfokon feloldott zselatint, és beleforgatjuk a vaníliás cukorral kemény habbá vert tejszínt. A tortácskák szélét porcukorral megszórjuk. Közepükre krémet simítunk. Tetejükre 1-1 fél sárgabarackot fektetünk. Tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.
Elkészítési idő 45 perc

JOGHURTOS SÁRGABARACKTORTA
Hozzávalók: 2 tojás, 16 dkg finomított kristálycukor, 2 zacskó vaníliás cukor, csipetnyi só, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 24 g (12 lap) étkezési zselatin, 1 doboz (850 ml) sárgabarackbefőtt (ami fémdobozban van, sokkal jobb, mint az üveges). 3,5 dl joghurt, 6 dl tejszín, 20 dkg zsíros tehéntúró, körülbelül 2 dl tojáslikőr + 2 evőkanálnyi a díszítéshez, 2-3 dkg finomra aprított, nem sózott pisztácia, a forma kikenéséhez margarin

Elkészítése: A tojások fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel felverjük. Beleszórunk 7-8 dkg cukrot és 1 zacskó vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a sót, beledolgozzuk a tojássárgájákat, és beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. (Én rászitálom a tetejére, és utána óvatosan átforgatom.)
A masszát 26 cm-es, az alján margarinnal megkent, kapcsos (lehetőleg teflon) tortaformába simítom. Előmelegített sütőben, 175°C-on 15-20 percig sütjük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A lecsöpögtetett befőttet feldaraboljuk. 2,5 dl tejszínt (vagy Hulalát) habbá verünk, és hűvös helyre állítom. (Ha sima tejszínnel dolgozok, akkor én mindig használok habfixálót.)
A piskótát a formából kivesszük, a tálalásra szánt tálra rakjuk, köréje karimát pattintunk.
A túrót elkeverjük a joghurttal, 7-8 dkg cukorral és a maradék vaníliás cukorral. A feloldott zselatint forráspontig melegítjük (hogy a szemcsék elolvadjanak, és ne legyen darás a joghurtkrém), belekeverjük a likőrbe, majd kevés kivételével beleforgatjuk a barackkockákat és a tejszínhabot. A piskótára simítjuk, és éjszakára hűtőbe tesszük.
A maradék tejszínt a maradék cukorral felverjük. A torta oldalát megkenjük, és a pisztáciával megszórjuk. (Nekem a pisztácia rendszeresen elmarad, mert mindenhol csak sósat lehet kapni, natúrt még nem láttam sehol.)
A maradék habból a torta tetejére rózsákat nyomunk, és a félretett barack-kockákkal díszítjük. Közepére pisztáciát szórunk. A habrózsákra tojáslikőrt csorgatunk. Fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

KECSKEMÉTI BARACKOS KÖLESTORTA MAGYARORSZÁG TORTÁJA 2011.
Főzés: 290 g hántolt köles, 5 g só, 1100 ml tej, 260 g kristálycukor, 1 db vaníliarúd kikapart belseje, 60 g vaj, 1 db citrom reszelt héja
Sütés: 960 g köles-alap, 3 db egész tojás, 30 g mandulaliszt, 70 g lenmagpehely vagy őrölt lenmag, 60 g áttört túró
Betöltés: 100 g darabolt sárgabarackkonzerv, 50 g sárgabarack koncentrátum, 150 g felvert tejszínhab, 100 g lefőzött zselatin, (1 l forrásban lévő vízhez 160 g zselatinpor arányában)
Díszítés: 300 g házi sárgabaracklekvár, 40 g étcsokoládé, 150 g felezett sárgabarackkonzerv, 20 g natúr zselé
Öntet: 350 g fagyasztott sárgabarack, 100 g kristálycukor, 10 g pektin

Elkészítése: A hántolt kölest alaposan mossuk át forró vízzel, majd folyamatos keverés mellett főzzük puhára a tejjel, a sóval és a vaníliarúd kikapart belsejével. Amint puhára főtt, vegyük le a gázról és adjuk hozzá a cukrot, a vajat és a reszelt citromhéjat.
A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.
A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral (érdemes szilikonos sütőpapírt is belehelyezni). A maradék lefőtt forró köles-alaphoz adjuk hozzá a túrót, az egész tojásokat, a mandulalisztet és a lenmagpelyhet, majd alaposan keverjük össze és töltsük a becsomagolt karikába. 180 C fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre, majd azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.
Betöltés: A tortaformába helyezzük bele a tortakarikát és fújjuk ki formaleválasztóval. A félretett és lehűtött 500 g köles-alaphoz habverővel keverjük hozzá a 100 g darabolt sárgabarackkonzervet, az 50 g sárgabarack koncentrátumot, majd lazítsuk 150 g felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 g forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Ekkor fontos, hogy ügyeljünk a tömörítésre. Legbiztosabb módszer, ha kissé az asztalhoz ütögetjük. Helyezzük a tetejére a kihűlt köles-piskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe, majd ha keményre fagyott, válasszuk le róla a szilikonformát.
Díszítés: A torta üregeibe töltsük be a házi sárgabaracklekvárt. Díszítsük csokoládélapból kivágott háromszöggel és felezett sárgabarack konzervvel, amit a hosszabb eltarthatóság érdekében lekezelhetünk hideg zselével.

MÁKOS SÁRGABARACKTORTA 01.
Hozzávalók: 12 dkg vaj v. margarin, kajszi, 12 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 4 tojás, 1 csipet só, 12 dkg liszt, 3 evőkanál darálatlan mák, 2-3 evőkanál baracklekvár

Elkészítése: Egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk, a sütőpapírt is megkenjük vajjal. A barackokat elfelezzük, kimagozzuk, magházukkal lefelé, körkörösen a formába rakosgatjuk. A cukrot, a vaníliás cukrot és a sót habosra keverjük a tojásokkal. Közben felolvasztjuk a vajat: a lisztet elkeverjük a mákkal. Óvatosan a tojáskrémbe keverjük a mákos lisztet és apránként a langyosra hűlt vajat. A masszát a barackok tetejére a formába simítjuk és körülbelül 35 percig sütjük.
A sütőből kivéve azonnal rácsra borítjuk, kihűtjük. 2 evőkanál vízzel felforrósítjuk a baracklekvárt, megkenjük vele a tortát.

MÁKOS SÁRGABARACKTORTA 02.
Elkészítési idő 1,5 óra
Hozzávalók 12 szelethez: 150 g vaj vagy margarin, 30-35 apró szemű, érett sárgabarack (8-900 g), 150 g cukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 150 g finomliszt, 4 ek darálatlan mák (40 g), 1 kk (1/2 tasak) sütőpor, 1 citrom, 1 ek porcukor, 4 ek baracklekvár, 4 ek barackpálinka

Elkészítése: Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljár kibéleljük sütőpapírral, vékonyan megkenjük vajjal. A többi vajat felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és magházukkal lefelé, körkörösen a formába rakjuk. A sütőt 180C-ra előmelegítjük. A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd elektromos habverővel 2 percig magas, aztán közepes fordulatszámon habos-keményre verjük (8-10 perc)
Összevegyítjük a lisztet a mákkal és a sütőporral, több részletben a tojáskrémhez adjuk. Ezután belereszeljük az alaposan megmosott-megsikált citrom héját, végül apránként, laza mozdulatokkal hozzákeverjük a kihűlt, de még folyékony vajat (margarint). A masszát a barackok tetejére, a formába öntjük, és középső bordamagasságon 35-40 percig sütjük (tűpróba!). Kivesszük a tortát a sütőből, 5 percig a formában pihentetjük, majd meglazítjuk és leemeljük róla a karikát. Tetejét megszórjuk 1 ek porcukorral, ráborítunk egy méreténél valamivel nagyobb sütőlapot, aztán a tortarácsot, és határozott mozdulattal megfordítjuk. Azonnal leemeljük róla a fém tortalapot, majd lehántjuk a sütőpapírt. 2 ek vízzel felforrósítjuk a baracklekvárt, szitakanálban áttörjük, belekeverjük a pálinkát, megkenjük vele a torta tetejét, és hagyjuk kihűlni. Tálaláskor lapos tálra csúsztatjuk, és mentabóbitával díszítjük. - Tipp: Kínálhatunk mellé barackmártást: 30 szem barackot megmosunk, leforrázzuk, héjukat lehúzzuk, aztán kimagozzuk, és lábasba tesszük. Hozzáadunk 50 g kristálycukrot, l dl édes fehérbort, mérsékelt tűzön, 5 percig rotyogtatjuk. 1/2 dl borban elkeverünk 2 ek. Étkezési keményítőt, a barackhoz adjuk, és éppen csak besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, barackpálinkával “ bolondítjuk”.

ŐSZIBARACKTORTA 01.
Elkészítése: Hat tojásból készült piskótatorta tetejéről levágunk egy ujjnyi vastag szeletet, és kis darabokra morzsoljuk. Két egész tojást habosra keverünk 5 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál liszttel, és 4 dl tejjel felengedve kis lángon vagy gőz fölött sűrű krémmé főzzük.
Belekeverjük az elmorzsolt piskótát, és ha kihűlt, a tálra tett tortalapra simítjuk. A tetejét kirakjuk sűrű szirupban megpárolt és jól lecsurgatott őszibarack szeletekkel. A visszamaradt szirupot sűrűre főzzük, ha langyosra hűlt, 2 evőkanálnyi kevés vízben feloldott zselatint keverünk hozzá, és a torta tetejét bevonjuk vele.
Tipp: őszibarackbefőttből is készülhet, a leve szolgálhat rögtön szirup gyanánt is.

ŐSZIBARACKTORTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg mirelit (vagy házilag gyúrt) linzertészta, 50 dkg kemény, félérett őszibarack, 15 dkg őszibarackdzsem, fél csomag citromízű gyümölcs-kocsonya por, ízlés szerint cukor

Elkészítése: Egy kerek gyümölcstortaformát kibélelünk a szobahőmérsékleten felengedett tésztával úgy, hogy pereme is legyen. Betoljuk az előmelegített forró sütőbe, és szép sárgára megsütjük. Közben a gyümölcsöt meghámozzuk, kimagozzuk, és egyforma szeletekre vágjuk. A félig sült tésztát kivesszük a sütőből, és hagyjuk, hogy kihűljön. Ezután a dzsemmel az egész felületét és a peremét is bekenjük, majd a barackszeleteket egyenletesen, lehetőleg szép díszesen elhelyezzük rajta. Rétegenként addig rakjuk, amíg a forma egészen megtelik. Ezután már csak annyi időre tesszük vissza a forró sütőbe, amíg a torta pereme világosbarnára sül, és a gyümölcs üvegessé válik. Hagyjuk kihűlni. A gyümölcskocsonyaport másfél dl vízben feloldjuk, kevés cukorral édesítjük, és a már egészen kihűlt sütemény tetejére ecsettel, apránként felkenjük. Közben a tortát néhányszor 10 percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a kocsonya rádermedhessen.

ŐSZIBARACKTORTA 03.
Hozzávalók: 15 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 3 egész tojás, 7 dkg rétesliszt, 1 literes üveg magozott, felezett őszibarackbefőtt, vaníliás porcukor a tetejére, csipetnyi só

Elkészítése: Az őszibarackbefőttet levétől leszűröm. A tojások sárgáit habosra keverem a porcukorral, a sóval és az olvasztott, de már nem meleg margarinnal, majd a liszttel felváltva adom hozzá a tojásfehérjék felvert kemény habját. Alaposan kikent, és belisztezett tortaformába simítom a masszát, belenyomkodom az őszibarackokat és az előmelegített, mérsékelten meleg sütőben tűpróbáig sütöm. A tortakarikát lehúzva, tálra csúsztatom, vaníliás porcukorral meghintve tálalom.

ŐSZIBARACKTORTA 04.
Hozzávalók 12 szelethez: 3 tojás, 15 dkg porcukor, csipetnyi só, 15 dkg vaj vagy margarin, 7 dkg rétesliszt, 1 kg magvaváló őszibarack
A forma kikenéséhez: vaj, liszt

Előkészítése: a tojásokat szétválasztom. Sárgájukat mély tálba teszem, és habosra keverem a porcukorral, sóval meg az olvasztott, de már nem meleg vajjal vagy margarinnal. A fehérjéket kemény habbá verem. Gondosan kikenek és belisztezek egy gyümölcstortaformát. Az őszibarackokat megmosom, leszárítom, meghámozom, és kimagozva elfelezem.

Elkészítése: a cukros - vajas tojáshoz a liszttel felváltva hozzáadom a tojáshabot, majd a kikent tortaformába simítom. A tetejét elegyengetem, a fél őszibarackokat magházukkal lefelé belenyomkodom. Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben tűpróbáig sütöm. Csak akkor szeletelem, ha már kihűlt.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ŐSZIBARACKTORTA 05.
Hozzávalók: 400 g babapiskóta, 6-8 érett őszibarack, 1 cs. vaníliás cukor, 50 g pörkölt mogyoró, 50 g csokoládé, 2 cs. tejszínhabpótló por, kevés rum

Elkészítése: A barackok héját lehúzzuk, majd félbevágva kimagozzuk, megszórjuk vaníliás cukorral, és meglocsoljuk kevés rummal, majd fél óráig állni hagyjuk. Lapos tálra rakunk egy sor babapiskótát, meglocsoljuk rummal, erre barackok kerülnek, magházukba darált pörkölt mogyorót és reszelt csokoládét szórunk. Megkenjük a tejszínhabbal, majd folytatjuk a rétegezést. A tetejére piskóta kerül, melyet bevonunk tejszínhabbal. Tálalás előtt jól lehűtjük.

ŐSZIBARACKTORTA 06.
Hozzávalók 4-6 személyre: 20 dkg babapiskóta, 30 dkg őszibarackbefőtt, 1,5 dl édes fehérbor, 1,5 dl meggylikőr, 1 dl tejszín, 30 g hámozott mandula, porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3-4 dl tejsodó

Elkészítése: Egy téglalap alakú tortaformát kibélelünk alufóliával. A babapiskóták 3/4 részét megmártjuk a borból és meggylikőrből készült keverékben és kibéleljük velük a formát. Kemény habbá verjük a vaníliával és egy egész kevés porcukorral édesített tejszínt. Apró kockákra vágjuk az őszibarackbefőttet, szálkásra a mandulát. A forma aljára simítunk egy réteg tejszín-habot, utána egy sor gyümölcs következik, amelyet megszórunk a mandulával, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A formát betakarjuk egy megolajozott alufóliával, 4 órára a hűtőbe tesszük. A szokásos módon elkészítjük a tejsodót. A tortaformát a tálalótálra borítjuk, megöntözzük a meleg sodóval.

PISZTÁCIÁS ŐSZIBARACKTORTA
Hozzávalók 16 szelethez: 62 dkg vaj, 15 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 tojás, 1/2 dl tejszín, 15 dkg liszt, 1/2 zacskó sütőpor, 1 l tej, 2 zacskó tejszín ízű pudingpor (1/2 l tejhez; főzős), 1 doboz (425 ml) őszibarackbefőtt. 12 dkg nem sózott darált pisztácia, 10 dkg marcipánmassza, 1 teáskanál zöld ételfesték, 14 tojáscukor, a forma kikenéséhez margarin és liszt

Elkészítése: 12-13 dkg vajat ugyanannyi cukorral és a vaníliás cukorral kikeverünk. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, hozzáadjuk a tejszínt, és rászitáljuk a sütőporral elvegyített lisztet. A tésztát margarinnal kikent, liszttel meghintett 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) körülbelül 30 perc alatt megsütjük. A formában hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk.
A pudingport és a maradék cukrot 4 evőkanál tejben csomómentesen elkeverjük. A maradék tejet felforraljuk, belevegyítjük a feloldott pudingport, majd felforraljuk. Lefedve hűlni hagyjuk. A lecsöpögtetett befőttből, két csibét szúrunk ki. A maradék vajat kikeverjük, majd evőkanalanként beledolgozzuk a pudingot. A feldarabolt maradék barackot a vajas krém felébe forgatjuk.
A tortalapot félbevágjuk. Az alsó lapot a barackos krémmel megkenjük, ráborítjuk a másik lapot, és a tortát a vajas krémmel bevonjuk. A maradék krémet csillagcsöves nyomózsákba töltjük. A torta tetejére krémrózsákat nyomunk, oldalára pisztáciát nyomkodunk, majd 1 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
Végül a cukortojásokat és a csibéket a fokhagymanyomóval zöldre festett marcipánból készített fészkekbe ültetjük.
Elkészítési idő körülbelül 1 óra

SÁRGABARACKOS TEJSZÍNES TORTA
Hozzávalók: gyúrt tésztához: 150 g liszt (átszitálni), 40 g cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 100 g puha vaj, piskótatésztához: 3 tojás, 125 g cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 75 g liszt, 75 g étkezési keményítő, 15 g kakaópor, 2 csapott teáskanál sütőpor, 75 g vaj
A töltelékhez: 1 kg (párolt, vagy eltett) sárgabarack, 30 g étkezési keményítő, 25 g cukor, 2 evőkanál citromlé, (500 ml) 1/2 liter tejszín, 50 g porcukor, 2 tasak tejszínszilárdító, 3 evőkanál sárgabarackíz, 1/2 teáskanál őrölt, fehér zselatin, 1 evőkanál sárgabarack-lé

Elkészítése: Összegyúrjuk a hozzávalókat, ha ragadna, hideg helyre tesszük kis időre. A tésztát egy (kb. 28 cm átmérőjű) kikent tortaforma aljára kinyújtjuk, villával többször megszurkáljuk, és a tortakarikával együtt a sütőbe helyezzük. (villanysütő: 200-225 fok; gáz: 3-4 fokozat) körülbelül 15 percig sütjük. Sütés után a tortát a forma aljától azonnal elválasztjuk, hűlni hagyjuk, tortástálra tesszük.
A piskótatészta elkészítése: A 3 tojássárgáját 3-4 evőkanálnyi forró vízzel, keverőgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra verjük, hozzátesszük a cukrot és a vaníliás cukrot, és 2 percig verjük, majd beleforgatjuk a habbá vert fehérjét.
Elvegyítjük a lisztet, keményítőt, kakaót és a sütőport, felét a tojáskrémhez adjuk, és alacsony fokozaton belekeverjük, majd a maradékot hasonló módon dolgozzuk bele. Közben felolvasztjuk a vajat, hűlni hagyjuk, majd óvatosan a tésztába keverjük. A tésztát egy (kb. 28-as) kikent, pergamenpapírral bélelt tortaformába töltjük, és az előmelegített sütő rácsára tesszük. Villany: 175-200; gáz: 3-4; sütési idő 20-30 perc.
A tortalapot hűlni hagyjuk, egyszer elvágjuk.

A töltelék elkészítése: A barackot lecsöpögtetjük, 12 felezett barack kivételével, kis darabokra vágjuk, levét 250 ml-re feltöltjük (vízzel is kiegészíthetjük), a léből 4 evőkanálnyit a keményítővel és a cukorral elkeverünk. A többit felfőzzük és az elkevert keményítőt a forrásban lévő, de már a tűzről levett lébe keverjük, hirtelen felfőzzük, és a feldarabolt sárgabarackot beletesszük, és hideg helyre állítjuk, majd 2 evőkanál citromlevet keverünk hozzá.
A tejszínt 1/2 percig verjük, átszitáljuk a porcukrot és hozzávegyítjük a szilárdítót, majd a tejszínbe szórjuk, és kemény habbá verjük. A tejszín nagyobbik felét a lehűlt sárgabarackkrémbe beleforgatjuk.
A gyúrt tésztalapot 3 evőkanál sárgabarackízzel megkenjük, a piskóta alsó lapját rátesszük, megkenjük a krémmel, rátesszük a másik piskótalapot és rányomjuk.
A torta oldalát és tetejét a visszamaradt tejszínnel egyenletesen bevonjuk, 12 szeletre osztjuk, a maradék tejszínhabbal díszítjük. 1/2 teáskanál őrölt fehér zselatint 1 evőkanál sárgabarack-lével (esetleg vízzel) elkeverünk, 10 percig áztatjuk, majd keverés közben addig melegítjük, amíg a zselatin elolvad. A felezett barackokat megkenjük vele, és a tortát ezzel díszítjük.
A torta oldalát megszórhatjuk hámozott, vagdalt, pirított mandulával.

SÁRGABARACK TORTA 01.
Hozzávalók: 1 pohár joghurt, 2 joghurtos pohár liszt, 1 és félpohárnyi cukor, fél pohár olaj, fél csomag sütőpor, 1 tojás. Margarin a forma kikenéséhez. Fél kg sárgabarack

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük. Kikent kilisztezett tortaformába öntjük. Közepes felső lángon sütjük, amikor félig megsült, a sütőből kivéve rá kell rakni a jól megmosott, lecsurgatott, kimagozott, félbevágott barackokat. A sütőbe visszatéve készre kell sütni.
Ha kihűlt recézett élű késsel cikkekre vágva lehet tálalni.

SÁRGABARACK TORTA 02.
Hozzávalók 12 szelethez: 20 dkg finomliszt, 1 db tojás, 1 csipet só, 12 dkg porcukor; 10 dkg Ráma margarin, 0,5 kg sárgabarack, 1 csomag HAAS tortazselé (világos), 5 dkg porcukor, 2,5 dl víz, 1 evőkanál mandulareszelék, tejszínhab

Elkészítése: A lisztet egy deszkára öntjük, közepébe kis fészket nyomunk, beleütjük a tojást, rászórjuk a cukrot, hozzáadjuk a margarint, majd simára gyúrjuk. A tésztából golyót formálunk, lefedjük, és legalább fél órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy lehűljön.
A deszkát meghintjük liszttel, a lehűlt tésztát kerekre nyújtjuk. Egy 24 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőt vékonyan kikenjük.
Belefektetjük a tésztalapot, széleit felhúzzuk, és az edény falához tapasztjuk. Befedjük, és legalább 10 percig pároljuk.
Ha nem barnult meg eléggé, akkor még néhány percig tovább pároljuk. Közben a sárgabarackot leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, félbevágjuk, majd lecsepegtetjük. A tésztát hegyes késsel elválasztjuk az edénytől, tésztarácsra csúsztatjuk, és hűlni hagyjuk. A hideg tortalapot tálra rakjuk, rátesszük a fél barackokat. A zselét az előírás szerint kikeverjük, a tortára öntjük, és dermedni hagyjuk.
Végül megszórjuk a mandula-reszelékkel, és tejszínhabbal díszítjük.

SÜLT BARACKOS TÚRÓTORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 18 dkg liszt, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 1 tojássárgája, vaníliás cukor, citromhéj
A töltelékhez: 60 dkg túró, 6 dkg búzadara, 4 db tojás, 8 dkg kristálycukor, 6 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 30 dkg barackbefőtt, 1 dkg vaníliás cukor, baracklekvár

Elkészítése: Összegyúrjuk a tésztát, majd kibélelünk vele egy tortakarikát. 180 fokos sütőben félig megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután vékonyan bekenjük baracklekvárral, és ráöntjük az elkészített túrótöltelék felét. A szeletekre vágott barackbefőttet beleszórjuk, majd a többi tölteléket is ráöntjük, simára kenjük, és 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.
A töltelék elkészítése: A margarint, a porcukrot, a tojássárgáját és a vaníliás cukrot habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a szitán áttört túrót és a búzadarát. A végén a tojásfehérjét habbá verjük a kristálycukorral, és belekeverjük a túrós alapba.
Sütés után egy órát hagyjuk hűlni, majd lehet tálalni. Porcukorral vagy forró baracklekvárral díszíthetjük.

TEJSZÍNHABOS BARACKTORTA
Elkészítése: Mély üvegtál fenekét kirakjuk mandula- vagy mogyorócsókokkal, amiket rummal kissé meglocsolunk. 1 kiló hámozott kettészelt kimagozott, pár órával előbb jó erősen lecukrozott kajszi- vagy őszibarackot szitára teszünk, hogy a felesleges leve lecsorogjon. Ha ez megtörtént rárakjuk a gyümölcsöt a csókokra. 6 tojássárgájából 15 deka cukorral, kevés vaníliával és 1/2 liter tejjel gőz fölött sűrű krémet főzünk. Mikor kihűlt, belevegyítjük a tojások habbá vert fehérjét, az egészet rákenjük a barack tetejére, föléje halmozzuk a 2,5 dl kemény habbá vert cukros tejszínt. Végül meghintjük 5 dkg hosszúkásra vágott mandulával.
Fogyasztásig hideg helyen tartjuk.

TÚRÓS SÁRGABARACKTORTA
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás.
Töltelék: 1 kg sárgabarack, 35 dkg vaj, 35 dkg túró, 18 dkg porcukor

Elkészítése: A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk. Négy egyforma nagyságú korongot formálunk belőle és megsütjük. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és habosra keverjük. A sárgabarackokat rövid időre forrásban lévő vízbe mártjuk, így meg tudjuk hámozni, kimagozzuk, és háromnegyed részét apró kockára vágjuk, belekeverjük a túrós vajkrémbe. A megsütött és kihűtött linzerlapokat megtöltjük a krémmel, tetejét a megmaradt és szeletelt sárgabarackkal díszítjük. Szeletelve tálaljuk.