Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Hallevesek tengeri halból


AFRIKAI CSÍPŐS HALLEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg filézett hal, 1 vöröshagyma, 4 paradicsom, petrezselyemzöld, 2 csilipaprika, 1 kis csokor kakukkfű, só

Elkészítése: A megmosott halat kis kockákra vágjuk, és egy liter vízzel főni tesszük. Apró kockákra vágjuk a paradicsomot, a csilipaprikát, és a vöröshagymát, majd a halhoz adjuk, és együtt puhára főzzük. Felaprított kakukkfűvel, petrezselyemzölddel, sóval, fűszerezzük, és félóra alatt készre főzzük.
Elkészítési idő: 40 perc

ALJOTTA (MÁLTAI HALLEVES)
Hozzávalók: 80 dkg hal, 2 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 szem paradicsom, 1 evőkanál paradicsompüré, 8 dkg rizs, 2 ek olaj, só, őrölt bors, babérlevél, mentalevél, majoránna

Elkészítése: A felaprított hagymát az olajon megpirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát. A paradicsomot lehéjazzuk, feldaraboljuk, és a pürével együtt a hagymához adjuk. Fűszerezzük, és másfél liter vízzel felengedjük. A megtisztított halat beletesszük, és kis lángon harminc-negyven percig főzzük. Ezután a levest sűrű szűrőn átszűrjük, a halat pedig áttörjük. A tűzre visszatéve a megmosott rizst beleszórjuk, és addig főzzük, amíg meg nem puhul. Tálaláskor citromot kínálunk hozzá.

AMERIKAI HALLEVES
Hozzávalók: 1 kg vegyes halfilé, 1,2 dl olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szelet zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz paradicsompüré, 5 dl száraz fehérbor, 1 l víz, 1 db babérlevél, 6 szem bors, ízlés szerint só, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A halfiléket dörzsölje be sóval, és tegye félre. Melegítse fel az olívaolajat egy fazékban. Párolja rajta üvegesre, a finomra vagdalt vöröshagymát, majd dobja rá az apróra kockázott burgonyát és zellert, a vékonyan karikázott sárgarépát, valamint a zúzott fokhagymát. Kevergetve párolja öt percet, azután tegye hozzá a paradicsompürét. Pirítsa össze. Öntse fel a borral, ízesítse a fűszerekkel, majd fedő alatt gyöngyözve főzze fél órát. Ekkor öntse hozzá a citromlevet és a vizet. Ha újra forr, adja hozzá a halfiléket. Negyed óra alatt főzze készre. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, és forrón tálalja.

ÁNIZSOS TENGERI HALLEVES
Hozzávalók: 1-1 kis doboz konzerv kagyló, rákhús és tonhal, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis szál sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos szeklice), 3 dl paradicsom ivólé, 6 dl fehér hal alaplé (e fejezet elején megtalálható), 1/2 dl konyak, késhegynyi őrölt ánizs
A levesbetéthez: 2 evőkanál párolt (főtt) rizs, 2 kemény tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj

Elkészítése: A tengeri herkentyűket levükből leszűrjük. Serpenyőben szétterítjük, majd ráöntjük a konyakot, és azonnal meggyújtjuk. Megvárjuk, amíg a láng elhamvad, majd a flambírozott halféleségeket félretesszük, többek között ez lesz a halleves betétje. Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a megtisztított és összezúzott fokhagymát meg a finomra metélt vöröshagymát, és üvegesre futtatjuk. Ezután hozzáadjuk a tisztított és kis kockákra vágott sárgarépát és a póréhagymát, amivel tovább pirítjuk. A liszttel meghintjük, és ezzel is pirítjuk egy-két percig, majd felöntjük a hal alaplével, és folytonos keverés közben felforraljuk. A babérlevéllel, a sáfrányos szeklicével, az ánizzsal és a sóval ízesítjük, ezután a paradicsom ivólevet is ráöntjük. Készre főzzük. Tálaláskor a leveses tányérokba teszünk kevés főtt rizst, kockákra vágott kemény tojást és a félretett, flambírozott halféléket, amire ráöntjük a tűzforró levest.

BOUILLABAISSE (FRANCIA HALLEVES)
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kilogrammnyi hal (lehet többféle is, a menyhal különösen kedvelt bouillabaisse-ben), 30 dkg kagyló, 30 dkg burgonya, 30 dkg paradicsom, 20 dkg hagyma,2 g sáfrány, fokhagyma, zöldpaprika, 6 baguette- szelet karikára vágva.
Az alapléhez: 1 tőkehaltej, 25 dkg apró rák, 1 hagyma, kevés fokhagyma, édeskömény, babérlevél, só bors

Elkészítése: Először az alaplét készítjük el. 1 liter vizet felforralunk egy fél kávéskanál édesköménnyel, egy kávéskanálnyi sóval, egy csipet borssal, egy babérlevéllel, 3 gerezd zúzott fokhagymával, egy fej apróra vágott vöröshagymával, az aprórákokkal és a tőkehalfejjel. A forrástól számítva mintegy 20 percig főzzük, majd állni hagyjuk.
Pirítsunk meg hat szelet bagettet. Tisztítsuk és mossuk meg a zöldségeket: vágjuk vastagabb karikára a krumplit, darabokra a paradicsomot és egy fej hagymát, nagyon vékonyra a fokhagyma gerezdeket. Vágjuk 12 egyenlő darabra a halakat. Most tegyük fel ismét forrni az alaplevet. Amikor forrni kezd, tegyük bele a zöldségeket, majd a sáfrányt, a nagyon vékony karikákra vágott zöldpaprikát, s főzzük tíz percig. Tegyük bele a halat, s főzzük ismét tíz percig. Közben nyissuk fel a kagylókat, szabadítsuk meg a héjuktól, majd 3 perccel a főzés befejezése előtt tegyük bele a lébe. Néhányat pedig hagyjunk meg a házában.
Fokhagymás baguette- pirítóssal tálaljuk.

CACCIUCCO (TOSZKÁN HALLEVES)
Hozzávalók: 1,5 kg vegyes hal és tenger gyümölcsei, ízlés szerint, 1 pohár fehérbor, 50 dkg bőrözött paradicsom vagy konzerv egészparadicsom, száraz vagy pirított kenyér, fokhagyma, erős paprika, petrezselyem, olívaolaj

Elkészítése: Tisztítsuk meg a halakat, ha szükséges. Egy nagy edényben 4 evőkanál olajon futtassunk meg 5 gerezd összezúzott fokhagymát, egy icipici erős paprikát, majd adjuk hozzá a fehérbort. Pároljuk néhány percig, majd adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, és főzzük még 5 percig. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a tengeri herkentyűket és a halat, attól függően, hogy melyik milyen gyorsan fő. Amikor minden halacska a fazékban van, főzzük még negyed órát, óvatosan keverjük meg, vigyázva, nehogy összetörjenek. Közben pirítsunk kenyeret, dörzsöljük be fokhagymával, tegyük a tányérokba. Erre merjük rá a hallevest, és szórjuk meg a petrezselyemmel.

CÁPAUSZONY-LEVES
Hozzávalók: 20 dkg szárított cápauszony, előre beáztatva 1,5 l alaplé, 2 zöldhagyma, 3 szelet gyömbérgyökér, 2 evőkanál olaj, 20 dkg csirke- vagy sertéshús, csíkokra vágva, 0,5 csésze bambuszrügy csíkokra vágva. 0,5 csésze gomba, csíkokra vágva, 0,5 csésze főtt sonka, csíkokra vágva, 1 evőkanál fehér bor, 2 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál vörös borecet, 0,5 teáskanál cukor, 0,5 teáskanál só, 3 evőkanál kukoricaliszt, 3 evőkanál vízben oldva

Elkészítése: A kínai fűszereseknél kapható szárított cápauszonyt nemcsak durva bőrétől fosztották már meg, hanem több napos főzési és tisztítási eljárásnak is alávetették. A legjobb és legdrágább fajta kocsonyás, vastag és nem esik szét („fésűuszony”).
Folyó víz alatt áztassuk a cápauszonyt 10 percig, szűrjük le. Tegyük egy lábosba, adjuk hozzá a fele alaplét, a zöldhagymát és a gyömbért. Forraljuk fel, fedjük be és főzzük 15 percig. Vegyük ki az uszonyt, és öntsük ki a levét.
Forrósítsuk meg az olajat egy wokban (vagy lábosban), adjuk hozzá a húst, és pirítsuk néhány pillanatig, majd öntsük hozzá állandó kevergetés mellett a maradék alaplét. Forraljuk fel. Adjuk hozzá a bambuszrügyet, a gombát, a sonkát, a fehér bort, a szójaszószt, az ecetet, a cukrot, a sót és a cápauszonyt, és lassú tűzön főzzük 15-20 percig. Öntsük bele a kukoricaliszt-habarást, és kavargassuk, amíg besűrűsödik. Forrón tálaljuk.

FINN HALLEVES
Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 1 evőkanál vaj, 2 burgonya, 2 sárgarépa, 5 dkg zeller, 5 dkg zöldborsó, babérlevél, só, bors, kakukkfű, vaj, liszt, 1 tojássárgája, 2 dl tej, 1 dl tejszín

Elkészítése: A halat kockákra vágjuk, a zöldségekkel, fűszerekkel megfőzzük. Világos rózsaszínű vajas rántást készítünk, tejjel fölengedjük. A levest berántjuk, elkeverjük benne a tejszínt és felforraljuk.

FRANCIA HALLEVES
Elkészítése: Felolvasztunk kb. 35 deka mélyhűtött tengeri halat, majd ujjnyi széles csíkokra vágva, kevés citromlével, sóval ízesítve legalább fél óráig állni hagyjuk. Megtisztítunk, karikára vágunk egy csomó zsenge leves-zöldséget, és 5 deka margarinon kissé átsütjük. Belevágunk vékony karikákra 2-3 szál újhagymát, hozzáadjuk a levétől lecsepegtetett haldarabokat, és pár percig együtt sütjük. Ezután felengedjük egy liter vízzel. Két babérlevéllel, 4 szem borssal, egy húsleves kockával, egy-egy darabka paradicsommal meg zöldpaprikával és egy darabka citromhéjjal fűszerezzük. Fedő alatt, lassú tűzön kb. 30 percig főzzük, végül még két deci száraz fehérborral ízesítjük. Simára keverünk két deci tejfölt egy evőkanál liszttel, néhány evőkanál levessel, és tésztaszűrőn keresztül csurgatva, állandóan kevergetve a levest ezzel besűrítjük. Végül belecsavarjuk egy fél citrom levét, és pirított kenyérszeletekkel adjuk asztalra.
Kellemes savanykás íze miatt főként nyáron igen kedvelt.

GÖRÖG HALLEVES (PSARO SOUPA)
Hozzávalók: 1 kg vegyes halfilé, 1,2 dl olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 db burgonya, 2 szál sárgarépa, 1 szelet zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz paradicsompüré, 5 dl száraz fehérbor, 1 l víz, 1 db babérlevél, 6 szem bors, ízlés szerint só, fél citrom leve, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A halfiléket dörzsölje be sóval, és tegye félre. Melegítse fel az olívaolajat egy fazékban. Párolja rajta üvegesre, a finomra vagdalt vöröshagymát, majd dobja rá az apróra kockázott burgonyát és zellert, a vékonyan karikázott sárgarépát, valamint a zúzott fokhagymát. Kevergetve párolja öt percet, azután tegye hozzá a paradicsompürét. Pirítsa össze. Öntse fel a borral, ízesítse a fűszerekkel, majd fedő alatt gyöngyözve főzze fél órát. Ekkor öntse hozzá a citromlevet és a vizet. Ha újra forr, adja hozzá a halfiléket. Negyed óra alatt főzze készre. Szórja meg a vagdalt petrezselyemmel, és forrón tálalja.

HALLEVES (SOUPE DE POISSON)
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 kis póréhagyma, 1,2 dl olívaolaj, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 kis doboz paradicsompüré, 2,5 l víz, 6 szál petrezselyem, 1 babérlevél, fél teáskanál morzsolt kakukkfű, körömnyi édeskömény, kis darab narancshéj, késhegynyi őrölt bors, 1 teáskanál só, 1,5 kg halfilé és belsőség, 10 dkg spagetti

Elkészítése: Az olívaolajon 5 perc alatt párolja üvegesre az apróra vágott vöröshagymát és a vékonyra karikázott póréhagymát. Keverje hozzá a zúzott fokhagymát és a paradicsompürét. Kevergetve pirítsa 5 percet. Ekkor adja hozzá a fűszereket, öntse fel a vízzel, és tegye bele a nagyobb darabokra vagdalt halfiléket. Félig letakarva, gyöngyözve főzze 30-40 percet. Dobja ki a petrezselymet és a narancshéjat, majd tegye bele a belsőséget, és 10 percig főzze tovább. Közben külön sós vízben főzze roppanósra a centis darabokra tört spagettit. Tálaláskor a tányér aljára tett tésztára merje a hallevest. 

HALLEVES KAINUU MÓDRA (KAINUULAINEN KALAKEITTO)
Hozzávalók: 1-1,5 liter víz, 1-2 fej hagyma, só, 4-5 krumpli, fél kiló filézett hal (pl. lazac, csuka, sügér), felaprított petrezselyemzöld, snidling és kapor, a tálaláshoz: olvasztott vaj, felaprított nyers hagyma

Elkészítése: A hagymát megtisztítva felaprítjuk, majd a hallal együtt feltesszük főni. A meghámozott krumplikat kis darabokra vágjuk, ugyanígy a közben majdnem teljesen megpuhult halat is. A léből kidobjuk a hagymát, és beletesszük a krumplit, tíz percig főzzük. Hozzátesszük a halat és a zöldeket, majd olvasztott vajjal, felaprított nyers hagymával, barna kenyérrel tálaljuk.

KANADAI HALLEVES (SOUPE Á LA MARNE)
Hozzávalók: 40-50 dkg fagyasztott tonhal, 4-5 burgonya hámozva, kockára vágva, 3 dkg zsiradék, 2 evőkanál liszt, 1 csipet só, 1 csipet bors, 5 dl tej, 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva, 2 evőkanál apróra vágott snidling

Elkészítése: A halat sós vízben puhára főzzük (5-10 perc), majd a vizet leöntjük. Ugyancsak sós vízben megfőzzük a burgonyát, majd leszűrjük. Egy lábosban felolvasztjuk a zsiradékot, beletesszük a lisztet, sót, borsot, s ezután szép lassan, állandóan keverve ráöntjük a tejet. Beletesszük a megfőtt halat és burgonyát, a hagymát és snidlinget, és forrásban levő víz felett 20-30 percig melegítjük. Azonnal, forrón tálaljuk.

KÍNAI HALGOMBÓCLEVES
Elkészítése: A finomra darált halhúst rizskeményítővel, tojásfehérjével és sóval összedolgozzuk. Szójával ízesített csirke alaplébe szaggatjuk, és külön leforrázott csíkokra vágott leveles parajjal megfőzzük.

LAZAC-KRÉMLEVES (CREAMY SALMON SOUP)
Hozzávalók: 1-1 evőkanál vaj és liszt, 7 dl tej, 1 karika vöröshagyma, 50 dkg lazacfilé, ízlés szerint só és őrölt bors, 1 kis csokor petrezselyem, 1 db zsemle

Elkészítése: A hagymakarikával együtt forralja fel a tejet. Ha felforrt, dobja ki a hagymát. Másik edényben, közepes hőmérsékleten olvassza fel a vajat. Hintse meg a liszttel, és folyamatos kevergetés közben pirítsa zsemleszínűre. Habverővel simára dolgozva lassan öntse hozzá a meleg tejet. Fűszerezze ízlése szerint, majd tegye bele az apró kockákra vagdalt filét. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 15-20 percig. Vigyázzon, hogy le ne égjen! Kézi mixerrel pépesítse, és egyet forralva rajta keverje bele a finomra vagdalt petrezselymet. Vajban pirított zsemlekockával megszórva tálalja.

SPANYOL HALLEVES TENGERÉSZ MÓDRA
Hozzávalók: 75 dkg angolna, vagy más hal szeletelve, 7 dl vörösbor, 4-6 vöröshagyma, 3 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma (vagy 2 csokor zöldhagyma), 15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 dl víz, 1 evőkanál liszt, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: Az angolna bőrét lehúzzuk, húsát megmossuk, és 8-10 cm-es darabokra vágjuk. Lábasban megmelegítjük a vajat, megsütjük benne a hasábra vágott szalonnát és a durva kockára vágott hagymát. Belevegyítjük a karikára vágott sárgarépát, a póréhagyma fehér részét, és a zúzott fokhagymát. Amikor aranyszínűre pirult, felengedjük a vörösborral, hozzáadjuk a fűszereket, és fedő alatt takaréklángon főzzük 10 percig. A zöldség tetejére helyezzük a halszeleteket, leöntjük a forró vízzel, és további harminc percig főzzük.
A halszeleteket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, a levesestálba helyezzük. A lisztet előbb hideg vízzel, majd a levessel simára keverjük, a leveshez adjuk, és még néhány percig forraljuk, majd a halszeletekre öntjük.

TENGERI HALLEVES (CSENDES-ÓCEÁNI SZIGETVILÁG)
Hozzávalók: 40 dkg tengeri hal (legjobb a tonhal, makréla), 5 dkg apróra vágott szalonna, 2 fej hagyma szeletelve vagy apróra vágva, 4 burgonya hámozva, apró kockákra vágva, 4 dl forró víz, 1 dl tejszín 2 dl tej, 1,5 kávéskanál só, 1 csipet törött fehérbors, 1 csipet őrölt gyömbér

Elkészítése: Vágjuk fel apró kockákra a nyers halat (ha nagyobb szálkákat találunk benne, filézzük ki). Süssük ki a szalonnakockákat, s miután kisültek, a pörcöt vegyük ki a zsírból, és tegyük a forró zsírba a haldarabokat és a hagymát. Mintegy 5 percig pároljuk takaréklángon, fedő alatt. Adjuk hozzá a burgonyadarabokat, öntsük rá a forró vizet, és befedve - takaréklángon - főzzük tovább mintegy 30 percig. Végül a lángról levéve keverjük bele a tejet, tejszínt, fűszereket, és újból fölmelegítve (lehetőleg ne forraljuk) tálaljuk.

TONHALLEVES
Hozzávalók: 60 dkg fagyasztott tonhal, 30 dkg burgonya, 5 dkg margarin, 1 fej vöröshagyma, 2 szál zellerlevél, 1,5 liter víz, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, só, bors, citromlé

Elkészítése: A tonhalat kiolvasztjuk, és azonnal megmossuk, kockákra vágjuk, majd a forró margarinban jól átforgatjuk. A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk, és a halhoz adjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük az egész vöröshagymát, a zellerlevelet, és ízlés szerint fűszerezzük. Negyedóra alatt puhára fő. A zellerleveleket és a hagymát kivesszük, a lisztből a tejföllel szokás szerint habarást készítünk, behabarjuk a levest, és újra felforraljuk. Tálalás előtt ízlés szerint citromlével savanyítjuk.

VEGYES HALLEVES (SOPA DE PESCADOS VARIADOS)
Hozzávalók: 1 kg különböző fajtájú, közepes méretű hal, 50 dkg paradicsom, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olaj, 1,2 l víz, 1 citrom leve, 3 babérlevél, egy kevés kakukkfű, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: A halakat megtisztítjuk, megmossuk, fejüket levágjuk, a húsukat feldaraboljuk. A halfejeket (tartalmasabbá teszik a levest) sóval, borssal, babérlevéllel és kakukkfűvel ízesített vízben lefödve, takaréklángon 20 percig főzzük. Közben a megmelegített olajban 5 percig pároljuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadva a feldarabolt paradicsomot, újabb 5 percig főzzük. Rászűrjük a halfej-leves levét, ízesítjük citromlével. Amikor forr, belerakjuk a halszeleteket, és félig lefödve, lassú tűzön főzzük 20 percig. Zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk. Adhatunk hozzá pirított kenyérkockákat is.

VIGÓI HALKRÉM-LEVES (SPOA DE PESCADO COLADO)
Hozzávalók: 40 dkg tengeri hal saját levében (konzerv), 5-6 szem burgonya, 3 szál sárgarépa, 3 szál póréhagyma, 40 dkg paradicsom, 3 fej vöröshagyma, 5 dkg vaj vagy margarin, 1,2 l víz, 1 zellerág levelekkel, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés pirospaprika, só, törött bors

Elkészítése: A megmosott és megtisztított burgonyát, a sárgarépát, a póréhagyma fehér részét, a paradicsomot karikákra vágjuk, a vöröshagymát vékonyra szeleteljük.
A megmelegített vajban vagy margarinban üvegesre pároljuk a póréhagymát és a vöröshagymát. Kiegészítve a burgonyával, sárgarépával, paradicsommal és a zellerággal, leöntjük a meleg vízzel. Megsózzuk, és bőségesen megborsozzuk. Lefödjük, és puhára főzzük a különféle zöldségeket. Közben lecsepegtetjük a halszeleteket. Ha szükséges, távolítsuk el a hal gerincét és bőrét!
A haldarabokat összefőzzük a levessel, majd turmixgépben összetörjük. Tálalás előtt, behintjük pirospaprikával, és zöldpetrezselyemmel.

ZÖLDSÉGES TENGERIHAL-LEVES
Hozzávalók: 25 dkg fagyasztott tonhal, 1 kis doboz paradicsomos (bármilyen) halkonzerv, fél citrom reszelt héja és kicsavart leve, 25 dkg sárgarépa, 25 dkg zöldbab, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál mustár, 2 dl kefir. 1 evőkanál finomliszt, 10 dkg cérnametélt, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál currypor, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 mokkáskanál koriander és ugyanennyi mustármag, ízlés szerint só, csipet cukor

Elkészítése: A halat szobahőmérsékleten hagyom felengedni, majd vékony csíkokra vágom és megsózom. A zöldségeket megtisztítom, és egyforma nagy darabokra aprítom. 2 evőkanál olajat felforrósítok, rászórom a zöldségeket, és fedő alatt, saját levében, egy pohár vizet aláöntve, félpuhára párolom. Leveses fazékban a maradék olajon a halcsíkok mindkét oldalát lepirítom, ezután a citromlével meglocsolva, ráöntök egy liternyi vizet. A koriandert és a mustármagot beleszórom egy teatojásba, amit belelógatok a levesbe, hogy annak elkészülése után ne kelljen halászgatni a fűszereket. A reszelt citromhéjat, a törött borsot, a curryport és a megtisztított és zúzott fokhagymát beleszórom a levesbe, majd beleöntöm a már majdnem puha zöldségeket is, levével együtt. Külön, egy másik edényben megfőzöm a cérnametéltet, ezután leszűröm, és melegen tartom. A paradicsomos halat villával összetöröm, és levével együtt beleteszem a levesbe. Az egészet fölforralom. Közben a kefirben simára keverem a lisztet, egy deci vizet és a mustárt, végül a levesbe öntve, készre főzöm. Az ételbe belekeverem a főtt tésztát, és forrón tálalom.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc