Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Fokhagyma-mártások


BAZSALIKOMOS FOKHAGYMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 1 csomag petrezselyem, só, bors, 1 teáskanál bazsalikom, 2 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A vajban zsemleszínűre pirítunk két evőkanál lisztet, megszórjuk vágott zöldpetrezselyemmel, őrölt bazsalikommal és apróra zúzott fokhagymával. Hideg tejjel felöntjük, mártás sűrűségűre forraljuk, sózzuk, borsozzuk.

BURGONYÁS FOKHAGYMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 4 szem burgonya, 1 fej fokhagyma, 5 ek olaj, só, kevés ecet

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, áttörjük, és a zúzott fokhagymával összedolgozzuk. Sózzuk, és állandóan keverve cseppenként hozzáadjuk az olajat. Kevés ecettel savanyítjuk, és jól kikeverjük. Frissensültekhez is kiváló.

DÉL-FRANCIA FOKHAGYMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 1 tojás nagyságú fehérkenyér-bél, az áztatáshoz néhány kanál tej, 4-5 fokhagymagerezd, 1 tojássárgája, 5 dl finom salátaolaj, egy kevés só, őrölt bors, ízlés szerint citromlé

Elkészítése: A fehér kenyeret a tejbe áztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagyma-présen átnyomjuk. A tojássárgáját, a kenyérbelet és a szétzúzott fokhagymát összekeverjük. Az olajat állandó kevergetéssel vékony sugárban hozzáadjuk, és addig keverjük tovább a masszát, amíg majonézhez hasonló halmazállapotú mártás nem keletkezik. Megsózzuk, megborsozzuk, ízlés szerint citromlével ízesítjük. Ha a mártásunk összeesne, további két-három gerezd átpréselt fokhagymát, egy újabb tojássárgáját és - állandó erőteljes kevergetéssel - vékonyan csorgatva egész kevés olajat adjunk még hozzá.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 01.
Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, ízlés szerint só

Elkészítése: A fehér mártásba belekeverem a nagyon finomra összezúzott fokhagymát és a tejfölt, majd 1 percnyi forralás után lehúzom a tűzről. Csipetnyi sóval ízesítem.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 02.
Elkészítése: Minden személyre egy kávéskanál zsírt és ugyanannyi lisztet tegyünk lábasba forrni. Ha szép piros lesz a rántás, (csendes tűzön folytonos kavarás közben) akkor adjunk hozzá egy személyre számítva egy cikk apróra vágott fokhagymát. Ha a fokhagymát a rántásba tettük, rögtön eresszük fel húslével. Egy pár percig főzzük, aztán tegyük félre tálalásig.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 03.
Hozzávalók: 4 cl olaj, 4 dkg liszt, 1 dkg fokhagyma, 3 dl húsleves, 1/2 db citrom, 2 dkg cukor, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát. A zsír nélküli húslevessel felengedjük, citromlével, sóval, cukorral ízesítjük és belekeverjük a tejfölt. Nem erős tűzön 4-5 percig forraljuk.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 04.
Hozzávalók: olaj, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, só

Elkészítése: A megtisztított fokhagymát a kés pengéjével szétnyomkodjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük. Vízzel felengedjük, megsózzuk, és jól felfőzzük, mint a többi mártást. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 05.
Elkészítése: 3-4 gerezd fokhagymát szétnyomkodunk és 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszttel készült zsemlyeszínű mártásba keverünk, felengedjük, megsózzuk, és jól felfőzzük, mint a többi mártást. Tálalás előtt tejfölt keverünk hozzá.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 06.
Elkészítése: 4 dkg zsírból, 5 dkg lisztből világos rántást készítünk. 3-4 gerezd fokhagymát kés pengéjével szétnyomkodunk és beledobjuk a rántásba, de azonnal felöntjük hideg vízzel, hogy meg ne piruljon a fokhagyma. Megsózzuk, és jól felfőzzük. Tálalás előtt tejfelt keverünk hozzá.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 07.
Hozzávalók 4 személyre: 4 dkg liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1,5 dl tejföl, só, bors, zsír, 3 dl húsleves

Elkészítése: Zsírból és lisztből világos, nem túl barna rántást készítünk, beletesszük az összezúzott fokhagymát, elkeverjük és a csontlével felengedjük.
Megízesítjük sóval, borssal, hozzáadjuk a tejfölt, simára keverjük és felforraljuk.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 08.
Hozzávalók: libazsír, liszt, kb. 2 evőkanál zúzott fokhagyma, libaleves (vagy erőleves), só, bors

Elkészítése: A mártáshoz: a libazsírt felmelegítünk, liszttel híg rántást készítünk, beleteszünk két evőkanál zúzott fokhagymát, majd libalevessel felengedjük. Ha besűrűsödött, sóval, borssal fűszerezzük.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 09.
Hozzávalók: 5 dkg zsír, 5 gerezd fokhagyma, 6 dkg liszt, 3 dl tejföl, só

Elkészítése: A zsírt serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. A forró rántásba beletesszük az összezúzott fokhagymát, és azonnal felengedjük hideg vízzel. Sóval ízesítjük, és kellő sűrűségre főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, tejfölt adunk hozzá és sült húsokhoz tálaljuk.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 10.
Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, ízlés szerint só

Elkészítése: A fehér mártásba belekeverem a nagyon finomra összezúzott fokhagymát és a tejfölt, majd 1 percnyi forralás után lehúzom a tűzről. Csipetnyi sóval ízesítem.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 11.
Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 3 ek olaj, 4 ek liszt, 1/2 l víz. 1 húsleveskocka

Előkészítés: Vízből és kockából készítsünk húslevest. Tisztítsuk meg a hagymákat. A fokhagymát vágjuk apróra.

Elkészítése: Tegyünk 3 ek olajat egy tűzálló tálba és mikróban melegítsük fel (2 perc). Adjuk hozzá a lisztet és keverjük jól el. Helyezzük vissza a mikróba keverjük bele az összevágott fokhagymát és öntsük fel a forró húslevessel. A vöröshagymát tegyük bele egészben és főzzük 8 percig. Aki a hagymát nem szereti az ételben, az szűrje át a mártást. Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.
Amennyiben hidegen tálaljuk, 2 dl tejfölt keverhetünk hozzá.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 12.
Elkészítése: 4 dkg vajból, 5 dkg vörös lisztből rántást készítünk, hozzáteszünk 4 gerezd préselt fokhagymát, 1 dl sovány tejfölt vagy joghurtot, csökkentett nátriumtartalmú sót, és igen röviden főzzük.
Főtt brokkolira és karfiolra, de akár kelkáposztára is csodálatos öntet.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 13.
Hozzávalók: 6 szelet fehér kenyér, 1,2 dl burgonyapüré, 7 gerezd fokhagyma, 5 dkg dió, 2 dl olívaolaj, 1 dl citromlé, só, őrölt bors, tejszín

Elkészítése: A kenyereket áztassa vízbe, majd alaposan nyomja ki. Dolgozza össze a pürével, a zúzott fokhagymával, a darált dióval és az ízlése szerint adagolt fűszerrel. Keverje sima, lágy anyaggá. Keverje tovább a mixerrel, miközben az olíva olajat lassan adagolja hozzá. A végén a megfelelő sűrűséget a tejszín hozzáadásával érheti el. Hűtőszekrényben hagyja fél napig érni, majd mártogatósként kínálja párolt zöldségek, hideg sültek, vagy pirított kenyér mellé.

FOKHAGYMAMÁRTÁS 14.
Hozzávalók: 3 szelet fehér kenyér, 3-4 gerezd fokhagyma, fél-fél kávéskanál citromlé és fehér borecet, 1,2 dl olívaolaj, 2 dkg darál dió

Elkészítése: Hideg vízben áztassa 5 percet a héj nélküli kenyérszeleteket. Alaposan nyomkodja ki. Tegye a fokhagymával, a citromlével és a borecettel együtt mixerbe és pépesítse. Közben csepegtesse bele fokozatosan az olajat, hogy krémes mártást kapjon. Végül forgassa bele a darált diót, s fogyasztás előtt tegye 3-4 órára hűtőbe. Párolt zöldségekhez mártogatósként kínálja.

FOKHAGYMAMÁRTÁS GERGŐ MÓDRA
Hozzávalók kb. 6 főre: 1 kisdoboz tejföl, 4 evőkanál étolaj (olíva!), 2 tojássárgája, 4 jó gerezd levakart fokhagyma, csapott mokkáskanál só, 3 csapott mokkáskanál porcukor, csapott mokkáskanál fehérbors. Ha franciásan szereted, tartáros ízzel, akkor csapott evőkanál mustárt is tegyél bele

Elkészítése: a tejföl kivételével mindent dobj össze, pépesítsd, majd folytonos keverés mellett öntsd hozzá a tejfölt, villával-kanállal jól keverd össze. Előtte a tejfölt villával alaposan összetörve simítsd ki, ne legyen darabos! A tejfölt sem most, de a későbbiekben se mixeld, ami a mártásokat illeti. Ugyanis akkor nem lesz tartása.

FOKHAGYMAMÁRTÁS KLEMI MÓDRA
Hozzávalók: olaj, 2-3 evőkanál liszt, 3-5 gerezd fokhagyma, kevés tej, fél l tejföl, só

Elkészítése: A megtisztított fokhagymát a kés pengéjével szétnyomkodjuk vagy elkaparjuk, és a zsemleszínű rántásba tesszük. Kevéske húslevessel felengedjük, megsózzuk, hozzá adjuk előbb a tejet, majd a tejfölt és felfőzzük. Ha túl sűrű, a levessel hígítjuk.
Természetesen nem csupán főtt tyúkhúshoz, hanem mindenféle főtt hús mellé adhatjuk.
FOKHAGYMAMÁRTÁS - LIBANON
Hozzávalók: 2 ek olaj, 10 gerezd laposra szétnyomott fokhagyma, 3 dl forró víz, 2 tk ételízesítő, 1 -1 késhegynyi porított kurkuma, reszelt szerecsendió és fehér bors, 4 púpozott ek rizsliszt, 2 dl víz, 2 ek tej, 2-3 ek citromhéj, só

Elkészítése: Olajban, lassú tűzön pirítsuk aranysárgára a fokhagymát, öntsük hozzá a forró vizet, az ételízesítőt, szerecsendiót. Főzzük kb. 5 percig.
Keverjük össze a rizslisztet a vízzel, tejjel, habarjuk a fokhagymás vízbe. Tegyük hozzá a kurkumát. Állandóan kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Ha kész szedegessük ki a fokhagymát, keverjük a mártásba a citromlevet. Hűtsük jól le.
Kerek, mély tálkákban tálaljuk.
Pitával vagy egyéb kenyérrel, esetleg hússzeletekkel, mártogatva fogyasztjuk.

FOKHAGYMAMÁRTÁS ZOLI MÓDRA
Hozzávalók: 2 dl tejföl, 1 tubus (kicsi) majonéz 2-3 gerezd fokhagyma, petrezselyem

Elkészítése: Egy csipetnyi apróra vágott petrezselymet, az apróra darabolt (reszelt, préselt, stb.) fokhagymát, a tejfölt és a majonézt jól összekeverjük. Érdemes hűtőben érlelni egy kis ideig, de akár azonnal is fogyasztható. Hús fondühöz szoktuk készíteni, de akármilyen sülthöz finom.

FOKHAGYMÁS ÍNYENC-MÁRTÁS
Elkészítése: 4 tojássárgáját alaposan kikeverünk, ízlés szerinti mustárral, sóval, borssal, majd szinte cseppenként beledolgozunk, 4 dl jó minőségű étolajat. Belekeverünk 1 fej átnyomott fokhagymát, végül 60 g egészen finomra reszelt parmezán (jellegű) sajtot is.

FOKHAGYMÁS MÁRTÁS
Hozzávalók: 1 dl borecet, 8-10 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér, 2 evőkanál cukor, 1 kiskanál só

Elkészítése: A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk, majd a reszelt gyömbérrel együtt az ecetbe keverjük.
Ízesítjük cukorral és sóval, azután lefedve, hűvös helyen legalább 2 órán át, érleljük.

FŐTT FOKHAGYMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 2 ek olaj vagy 5 dkg vaj, 2 ek liszt, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, pár csepp citromlé, vagy borecet

Elkészítése: A lisztből világos rántást készítünk, a tört fokhagymát hozzáadjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy hígabb mártást kapjunk. A húsleveskockát beletesszük, és kevergetve addig főzzük, míg a mártás be nem sűrűsödik, és a fokhagyma meg nem főtt. Kihűtjük, majd a tejföllel simára keverjük. Ha nem elég savanykás, pár csepp citromlével, vagy borecettel savanyítjuk.
Főtt húsokhoz adjuk.

HIDEG FOKHAGYMAMÁRTÁS 01.
Elkészítése: Három evőkanál krémtúrót, egy evőkanál finomra vágott zöldpetrezselymet, két gerezd zúzott fokhagymát, két evőkanál tejszínt, egy kevés sót, őrölt borsot a turmixgépben jó habosra keverünk. Javíthatjuk a mártást még négy-öt evőkanál cseppenként hozzákevert jó minőségű salátaolajjal, pl. olívaolaj, kukoricaolaj stb.

HIDEG FOKHAGYMAMÁRTÁS 02.
Hozzávalók: 3 dl majonéz, 3 gerezd fokhagyma, 1 db zsemle, 1/2 citrom, cukor, só, bors

Elkészítése: A fokhagymát széjjeldörzsöljük és a lehámozott, kis tejben megáztatott zsemlével finom szitán áttörjük, a majonézmártással jól összekeverjük, megízesítjük citromlével, borssal, kevés cukorral. Ha sűrű volna, kevés vízzel hígítjuk.
Hideg halakhoz, húsokhoz adjuk.

MAJORÁNNÁS FOKHAGYMAMÁRTÁS
Elkészítése: Olajban 2 evőkanál lisztet pirítunk, felengedjük fél liter hideg vízzel. Apróra tört fokhagymával, sóval, majoránnával, delikáttal ízesítve mártás sűrűségűvé forraljuk. Ha szükséges, leszűrjük.

MELEG FOKHAGYMAMÁRTÁS 01.
Hozzávalók: 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál darás liszt, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 3 dl víz, vagy csontlé, ízlés szerint só és zöldpetrezselyem

Elkészítése: Az olajból és a darás lisztből nem túl sötét rántást készítünk, majd beletesszük a szétnyomkodott fokhagymagerezdeket, összekeverjük, és felöntjük a vízzel vagy a csontlével. Kevergetés közben felforraljuk, beleöntjük a tejfölt, megsózzuk, átforraljuk, s ha kell, átszűrjük. A kész mártásba beleszórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet.

MELEG FOKHAGYMAMÁRTÁS 02.
Hozzávalók: 4 dl tej, 2 dl tejföl, 2 evőkanál liszt, 4 dkg vaj vagy margarin, 6 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 evőkanál vegeta

Elkészítése: A tejet megmelegítem. Egy magas falú serpenyőben felolvasztom a vajat, majd rászórom a lisztet. Gyorsan kevergetve kis lángon, habzásig hevítem, ezután ráöntöm a meleg tejet, és habverővel folyamatosan kevergetve addig főzöm kis lángon, amíg az egész jól besűrűsödik. Megborsozom, beleszórom a vegetát, és jól kiforralom. Végül hozzáadom a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd a tejfölt is beleöntöm. Tovább keverve még egyszer felforralom, és a tűzről lehúzom. Melegen tálalom. Mindenfajta száraz húsféléhez illik, különösen jó a főtt marhahúshoz. Hús nélkül párolt zöldséggel is tálalható, sőt, sós vízben főtt burgonya, vagy tésztaféle, például galuska, esetleg zsemlegombóc is tálalható hozzá.

MUZSDÉJ (ERDÉLYI FOKHAGYMAMÁRTÁS)
Elkészítése: Lehetőleg mozsárban össze kell törni egy-két fej fokhagymát, picit megsózni, majd egy-két decinyi langyos vízzel felengedni, jól összekeverni. Ez az egyszerűbb változat.
Miután megvan a zúzott fokhagyma, elkeverem egy deci olajjal, sózom, és párcseppnyi ecetet teszek bele. Jól elkeverem, míg majdnem egynemű massza lesz belőle.
Sült halakhoz, natúr sült húsokhoz, de akárcsak sima sült krumplihoz (nekem ez a kedvencem) kitűnő kísérő.

NYERS FOKHAGYMAMÁRTÁS
Hozzávalók: 4-5 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olaj, 2 dl tejföl, vagy joghurt, csipetnyi só, őrölt bors, pár csepp citromlé, mustár

Elkészítése: Összekeverjük az összezúzott fokhagymát a hozzávalókkal, és néhány órára hűtőszekrénybe tesszük, mielőtt a salátára öntenénk.