Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Rakott babok


ARGENTIN RAKOTT BAB
Hozzávalók: 60 dkg darált marhahús, 30 dkg áztatott, száraz tarkabab, 1 felaprított nagy hagyma, 2 ek. zsír, 2 felaprított hegyes csípős paprika, 1 ek paradicsompüré, 0,5 mk szurokfű, 1 tk, apróra vágott petrezselyemzöld, 1 ek citromlé, só, 2 karikára vágott paradicsom, 6 szelet füstölt szalonna

Elkészítése: Főzzük meg a babot sós vízben. 1 ek zsíron kevergetve pirítsuk 10 percig a húst, hagymát. A maradék zsírt, paradicsompürét, paprikát, szurokfüvet másik serpenyőben a paprika fonnyadásáig pirítsuk. Tűzálló edénybe tegyünk 1- 1 sor húst, babot, öntsük rá a mártás felét, szórjuk be petrezselyemmel. Így folytassuk, míg el nem fogy minden.
Locsoljuk meg a tetejét citromlével, tegyünk rá szalonnaszeleteket.
Közepes sütőben, lefedve 20-25 percig süssük, vagy míg a szalonna a tetején megsül.

HAGYMÁS RAKOTT BAB, SZERB RECEPT
Hozzávalók: 45 dkg nagy szemű fehér bab (tetovói), 3 dl olaj, 1-1,5 kg vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 babérlevél, cseresznyepaprika ízlés szerint

Elkészítése: Az átválogatott babot megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni. Puhára főzzük (ne főzzük szét!). A vékonyan félfőre vágott hagymát forró olajon puhára pároljuk, enyhén megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a babérlevelet és ízlés szerint a cseresznyepaprikát. Egy mély, zománcos vagy tűzálló edényt kikenünk olajjal. Felváltva rétegezzük bele a babot és a párolt hagymát. Az utolsó sor bab legyen. A tetejére öntjük az olajat, amelyben a hagymát pároltuk és egy keveset a bab főzőlevéből. 175°C-ra melegített sütőbe tesszük, s addig sütjük, amíg a víz el nem párolog. Sütés közben a babot ne keverjük!
Macedóniában ezt az ételt tavcsénak nevezik, arról az edényről kapta a nevét, amelyben készíteni szokás. Hidegen is, melegen is tálalhatjuk. Nemcsak előételként, hanem köretként is tojásételek, belsőségek és túró mellé.

MEXIKÓI RAKOTT BAB
Hozzávalók: 40 dkg kolozsvári szalonna (3-5 mm vastagságra felszeletelve), 80 dkg kicsontozott nyers tarja (1 cm vastagságra felszeletelve), 1 kg savanyú káposzta (kissé eldarabolva. 50 dkg lóbab (beáztatott) 30 dkg nyers füstölt hús (pl. tarja; 1...1.5 cm-es kockákra vágva), 1 szál parasztkolbász (félcentis karikákra vágva), 2-3 doboz paradicsompüré 1-2 evőkanál paprikakrém (erős)

Elkészítése: Lerakási sorrend egy kb. 6 literes lábasba: szalonna, nyers tarja, káposzta fele, bab, füstölt hús, parasztkolbász, káposzta másik fele, paradicsompüré fele elkeverve 2-3 deci vízben és a paprikakrémmel (ráönteni), annyi vizet utánatölteni, hogy éppen ellepje, paradicsompüré másik felét a tetejére kenni.
Sütni nagy lángon, fedő alatt 2 órát, fedő nélkül még egy órát.  Ha a lé elfő, vízzel, vagy borral pótolni kell.

MEXIKÓI RAKOTT BAB
Hozzávalók: 30 dkg áztatott szárazbab, 1 kg darált disznóhús, 2 ek zsír, 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 1 ek csípős Piros Arany, só, 1 kis doboz paradicsompüré, 1 mk szurokfű, 3 hámozott, kimagozott paradicsom vastag szeletekre vágva, 10 vékony szelet szalonna

Elkészítése: Tegyük a zsírt a hagymával serpenyőbe, pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a Piros Aranyat, sót, paradicsompürét és a darált húst. Pirítsuk, amíg el nem párolog róla a víz. Főzzük puhára a babot sós vízben, majd öntsük le a vizet. Egy nagyméretű tűzálló edényt béleljünk ki 5 szelet szalonnával. Rakjunk rá egy sor babot, majd egy sor darált húst, folytassuk a paradicsomszeletekkel, és újból a babbal és a hússal. Fedjük be a paradicsomszeletekkel és a megmaradt szalonnával. Tegyük közepesen meleg sütőbe, és süssük 25-30 percig.

PARASZTOS RAKOTT BAB
Hozzávalók 6 személyre: 40 dkg kolozsvári szalonna (3-5 mm vastagságra felszeletelve, bőr nélkül), 80 dkg kicsontozott nyers tarja (1 cm vastagságra felszeletelve), 1 kg savanyú káposzta (kissé eldarabolva, ha túl sós, picit leöblítve). 50 dkg nagy szemű (Juliska) bab (beáztatott), 30 dkg nyers füstölt hús (pl. tarja) (1...1,5 cm-es kockákra vágva), 1 szál parasztkolbász (félcentis karikákra vágva), 2-3 doboz paradicsompüré, 1-2 evőkanál paprikakrém (erős)

Elkészítése:
Lerakási sorrend (6 literes lábasba):
01) Kolozsvári szalonna,
02) nyers tarja,
03) káposzta fele,
04) bab,
05) füstölt hús,
06) parasztkolbász,
07) káposzta másik fele,
08) paradicsompüré fele, elkeverve 2-3 deci vízben és a paprikakrémmel (ráönteni),
09) annyi vizet utánatölteni, hogy éppen csak ellepje,
10) paradicsompüré másik felét a tetejére kenni.
Sütni (sütőben, nagy lángon): fedő alatt 2 órát, fedő nélkül még egy órát.
Ha a víz nagyon elfő, pótolni kell. Én, részben, borral szoktam pótolni.

RAKOTT BAB 01.
Hozzávalók 6 személyre: 35 dkg szárazbab, 80 dkg darált sertéshús, 1 kis hagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 3-4 paradicsom, 2 evőkanál vaj, csípős paprika, 10-12 dkg füstölt szalonna, só

Elkészítése: Az apróra vágott hagymát a felhevített vajban üvegesre pároljuk, belekeverjük a paradicsompürét, megsózzuk, majd hozzáadjuk a húst, s addig pároljuk, míg ki nem fehéredik, illetve ameddig el nem főtte a levét. Az előző este beáztatott babot enyhén sós vízben megfőzzük, a levét leöntjük. Egy magas falú tűzálló edény alját és az oldalát a vékonyra vágott szalonnaszeletekkel kibéleljük, rá egy sor babot teszünk, majd a darált húst, utána vastagabb paradicsomszeleteket. Erre újra bab, majd hús és paradicsom kerül, s az egészet szalonnával fedjük be. Meglocsoljuk a bab főzővizével, fűszerezhetjük erős szurokfűvel, és sütőben mintegy fél óráig sütjük.

RAKOTT BAB 02.
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg darált marhahús, 30 dkg tarkabab, 1 fej hagyma, 3-4 evőkanál olaj, 1 csomó petrezselyem, 2 csípős, hegyes zöldpaprika, 2 paradicsom, 10-15 dkg füstölt szalonna, őrölt bors, só, 1 evőkanál paradicsompüré, 1 evőkanál citromlé

Elkészítése: Az este beáztatott, majd leszűrt babot sós vízben megfőzzük. Az olaj felével a darált húst és a finomra vágott hagymát állandóan kevergetve 10 percig pirítjuk. Egy másik serpenyőben, az olaj másik felével a felszeletelt paprikát, a hozzáadott paradicsompürével addig pároljuk, míg a paprika megfonnyad. Borsozhatjuk, vagy egy kiskanál szárított szurokfűt tehetünk bele, s hogy jó, leveses mártást kapjunk, felöntjük kevés vízzel vagy húslével. A tepsi, vagy tűzálló edény alját vékonyan megkenjük olajjal, beleteszünk egy réteg húst, rá a babot, leöntjük a zöldpaprikás mártás felével, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, majd újra hús, bab, petrezselyem, mártás a sorrend. Az egészet meglocsoljuk citromlével, elrendezzük rajta a bevagdalt szalonnaszeleteket, alufóliával vagy fedővel letakarjuk, és 20-25 percig közép-meleg sütőben sütjük. Hogy nagyon ki ne száradjon, a sütés előtt kevés húslével ezt is felönthetjük. Ropogósabb lesz a szalonna, ha a sütés befejezése előtt néhány perccel a fóliát, illetve a fedőt levesszük. Tálalásnál paradicsom- és citromszeletekkel díszítjük.

RAKOTT BAB 03.
Hozzávalók: 40 dkg tarkabab, 50 dkg sertéscomb, 2-3 fej hagyma, 5 dl paradicsomlé, só, bors, pirospaprika, 1 babérlevél

Elkészítése: Klasszikus módon, sok hagymával készítünk egy hosszabb lére hagyott pörköltet. A babot az előző estet követő beáztatás után, sóval puhára főzzük. Leszűrjük, majd egy edénybe rétegezzük a pörkölttel. Pörkölt legyen alul, bab felül. Rádobjuk a babérlevelet, felöntjük a paradicsomlével, majd előmelegített sütőbe tesszük kb. 30 percre.

RAKOTT BAB 04.
Elkészítése: A szárazbabot éjszakára vízben áztatjuk, hogy jól megdagadjon és megpuhuljon. Egy tűzálló tál aljára paprikás-hagymás mártást öntünk, erre rakunk egy réteg sós vízben főtt babot, erre egy réteg darált húst vagy vékonyan szeletelt kolbászt, majd egy sor főtt, szeletelt burgonyát. Ezután újra húst és újra babot. Soronként paprikás-hagymás lével és tejfellel locsoljuk, sütőben megsütjük.

ROZMARINGOS RAKOTT BAB
Hozzávalók: 1 evőkanál olaj, 3 közepes cukkini, darabokra vágva, 1,5 dl száraz fehérbor, 2 x 30 dkg paradicsompüré (darabos paradicsom konzervet használtam). 14 dkg fekete olajbogyó, 2 x 40 dkg apró szemű fehér-bab konzerv (nálam 1 doboz fekete szemű bab + 1 kukorica). 2 evőkanál apróra vágott friss rozmaring, 5 dkg vegán szendvicskrém (ezt kihagytam), 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál friss petrezselyem, 1 baguette felszeletelve (nálunk tönkölykenyér volt helyette), kevés reszelt növényi sajt (Cheesly)

Elkészítése: Az olajon pirítsd meg a cukkini darabokat (kb. 10 perc), add hozzá a bort, forrald 2 percig, amíg a felére visszasűrűsödik. Jöhet a paradicsompüré, az olajbogyó, a bab, a kukorica, a rozmaring. Hagyd felforrni az egyveleget, s főzd egy rövid ideig, nem árt, ha kicsit besűrűsödik a szósz, végül sózd meg.
Eredetileg most az következne, hogy a kenyérszeleteket kend meg a szendvicskrémes - fokhagymás - petrezselyem-zöldes keverékkel, de én leegyszerűsítettem ezt a részét, fokhagymával alaposan bedörzsöltem 6 szeletet, rájuk pakoltam egy kis reszelt, vegán sajtot (a lányoknak “rendes” sajtot), egy tűzálló tálba borítottam a paradicsomos - babos - kukoricás alapot és rápakoltam a kenyereket. Előmelegített sütőben, grill fokozaton addig sütöttem, míg a Cheesly megpirult.