Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Applebee's® receptek


Applebee’s® banános-epres fagylaltja
(Applebee’s® Bananaberry Freeze)
Ezt konyhában utánozni nem komoly tudomány. Ha mégis belefognak, mindig jusson eszükbe, hogy két különböző napon, más-más eredményre fognak jutni. Nekem komoly erőfeszítésembe tellett, míg személyes ráhatással sikerült megszereznem az étteremlánc titkos receptjét. A hivatalos recept hozzávalóit lentebb megtalálják, de ha egy kevés ananászlevet is adnak hozzá (mint ezt néhány kívülálló követendőnek gondolja), úgy érezhetik, hogy sikerült felfedezniük egy valóban jóízű változatát ennek a frissítő fagylaltnak. De, az Isten szerelmére, a banán legyen puha és érett! Ez alapvető feltétele, hogy az ital megfelelő legyen.
Hozzávalók: 30 dkg cukrozott mirelit eper, kiolvasztva, 0,8 dl Pina colada, 4,8 dl jég, 2 db érett banán
A díszítéshez: tejszínhab, friss eper

Elkészítése: Turmixgépben pépesítse a kiolvasztott eper teljes tartalmát. Adja hozzá, a Pina-coladat, és a jeget.
Vágja le, és a díszítéshez tegye félre a meghámozott banánok végeit, a többit tegye a gépbe.
Magas fordulatszámon pépesítse az egészet addig, amíg a jég is összetörik, és a keverék egyenletesen sima lesz. Öntse két magas, talpas pohárba, olyan “daiquiri” félébe.
Az eperszemeket hosszában félig vágja be, és illessze a poharak szélére.
Tegye ugyanezt a banánvégekkel is. Díszítse tejszínhabbal, és szívószállal kínálja.
Két adag készíthető így.

Applebee’s® -féle francia sült-hagymaleves
(Applebee’s® Baked French Onion Soup)
Nem mindig találhatja meg az Applebbe’s étlapján, mert nem állandó szereplője, holott ez a legismertebb leves, amit e hatalmas étteremláncban naponta felszolgálnak. Pedig könnyű elkészíteni, csupán néhány tűzálló tálka kell, amiben meg lehet sütni, és fel lehet szolgálni. Az olvadt, sült burok alatt az Applebbe’s-nél az eredeti változat szerinti különleges, kerek, ropogós kenyérszeletet talál, ami a hamburger zsemléhez hasonlít leginkább. Éppen ez a rejtély kulcsa a mi változatunkban.

Hozzávalók: 3 evőkanál növényi olaj, 6 közepes fej, szeletelt ezüsthagyma, 2 l húsleves, 2,4 dl víz, 2,5 teáskanál só, fél teáskanál fokhagyma(por), negyed teáskanál őrölt bors, 5 db hamburger zsemle, 10 szelet zsíros sajt, 10 teáskanál reszelt parmezán sajt

Elkészítése: Nagy leveses fazékba tegyen 3 evőkanál olajat, melegítse közepes hőfokra. Tegye bele a szeletelt hagymát, párolja 20 percet, amíg megpuhulni kezd, és üvegessé válik. De ne hagyja megbarnulni!
Öntse fel a húslevessel és a vízzel, sózza, ízesítse a fokhagymával, borssal, majd forralja fel. Amikor a leves forrni kezd, csökkentse a hőmérsékletet, és lassan főzze 45 percet.
Készítse el a levesbetétet. Ehhez vágja a zsemléket három egyenlő vastag szeletre. A felső részt nem fogjuk használni. Így 10 szeletet kap. Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Tegye a szeleteket közvetlenül a sütőrácsra, és süsse 15-20 percet, míg mindegyik arany-barnára és ropogósra sül.
Amikor elkészül a leves, merjen egy adagot a tűzálló tálkába. Csúsztasson a tetejére egy szelet sült kenyeret, erre egy szelet sajtot tegyen, majd szórja meg fél teáskanál reszelt sajttal.
Tegye be a sütőbe, a felső rácsra a tálkát. Süsse a levest 5-6 percig, amíg a sajt megolvad, és barnulni kezd. (Ha egyszerre több adagot tesz a sütőbe, akkor hosszabb ideig sütheti.) Végül szórja meg a maradék reszelt parmezánnal, és tálalja.
Ezzel 10 adag készülhet.

Applebee’s®-féle keleti csirkesaláta
(Applebee’s® Oriental Chicken Salad)
Az Applebee’s 60 tételes menüjét évente kétszer vizsgálják felül. Ez azt jelenti, hogy mintegy 40%-a rendszerese változik. A másik 60% azonban mindig megtalálható valamennyi Applebee’s étterem étlapján, és a többi úgyszólván sohasem változik. Az egyik étel már jó ideje a Keleti csirkesaláta, amelyről nyugodtan állíthatjuk, hogy az étteremlánc minőségjegye. A recept tulajdonképpen egytálétel méretű salátát ad meg, amelyet azonban, akár meg is duplázhat is. Ez a leírás a Titkos receptek harmadik kötetéből való, de az öntetet több étterem átalakította már.

Hozzávalók: A keleti öntethez: 3 evőkanál méz, 1,5 evőkanál rizsecet, 0,6 dl majonéz, 1 teáskanál Dijoni mustár, pár csepp szezámolaj
A salátához: 1 tojás; 1,2 dl tej; 1,2 dl liszt; 1,2 dl morzsolt kukoricapehely; 1 teáskanál só; 0,25 teáskanál bors; 1 kicsontozott, lebőrözött csirkemell fele; 5-6 dl olaj a sütéshez; 7,2 dl vagdalt salátalevél; 2,4 dl vagdalt vörös káposzta. 2,4 dl vagdalt kelkáposzta; fél sárgarépa juliennre vágva; 1 vagdalt póréhagyma; 1 evőkanál szeletelt mandula; 0,8 dl cérnametélt

Elkészítése: Közepes hőmérsékletre (mintegy 180 fokra) melegítse elő egy fazékban az olajat. Kisebb tálban keverje össze az öntet hozzávalóit elektromos keverővel. Tegye hűtőszekrénybe, amíg elkészül a saláta. Kis, lapos tálba üsse bele a tojást, és alaposan keverje el a tejjel. Másik tálban keverje össze a lisztet és a kukoricapelyhet a sóval, borssal. Vágja a csirkehúst 4-5 hosszú csíkra. Mártsa ezeket előbb a tojásba, majd a lisztes keverékbe úgy, hogy mindenhol teljesen beborítsa az anyag.  Süsse mindegyiket a bő olajban addig, míg kezd megbarnulni. Keverje össze a salátaleveleket, a káposztákat és a sárgarépát. Vékonyan szeletelje a tetejére a póréhagymát. Szórja meg a mandulával. A zöldség közepébe alakítson mélyedést, és ebbe halmozza a kis darabokra vagdalt csirkehúst. Locsolja rá az öntetet, és azonnal tálalja.

Applebee’s®-féle Kormos-csirkesaláta
(Applebee’s® Blackened Chicken Salad)
Az Applebee’s eredeti Kormos csirkesalátája igen gyorsan népszerű lett, tovább serkentve a sovány változat elkészítésére ezt az ismert étteremláncot. Míg a kövérebb változat ízének lényegét a mézes mustár adja, addig a megalkotott új változat lényege az egyszerű, finom öntet, és hogy egyetlen gramm zsiradékot sem tartalmaz. Friss salátalevéllel, szeletelt sárgarépával, kevés tojásfehérjével, zsírtalan sajttal és a különleges “Cajun” fűszerrel, könnyű vajban grillezve nem jelenthet Önnek semmilyen nehézséget a deréktájon. Ki mondta Önnek, hogy az ízletes húsokhoz kövér alapanyag kell?
Hozzávalók: 2 kicsontozott, bőr nélküli csirkemell (félbe vágva), 2 evőkanál sovány vaj
Az öntethez: 0,6 dl sovány majonéz, 0,6 dl Dijoni szürkemustár, 0,6 dl méz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ecet, fél mokkáskanál őrölt paprika
A páchoz: 2,4 dl víz, 3 evőkanál zöld citromlé, 2 evőkanál szójaszósz, fél evőkanál Worcestershire szósz
A “Cajun” fűszerkeverékhez: fél evőkanál só, 1-1 teáskanál cukor, paprika, hagymapor és őrölt bors, fél-fél teáskanál fokhagyma por, Cayenne bors és fehér bors
A salátához: 20 dl vagdalt jégsaláta, 1,2-1,2 dl vagdalt vörös káposzta, vagdalt sárgarépa, vagdalt mozzarella és sovány cheddar sajt, 1 nagy paradicsom (szeletelve), 1 kemény tojás fehérje (vagdalva)

Elkészítése: Először az öntet hozzávalóit kézzel keverje alaposan össze, majd zárt edényben tegye a hűtőszekrénybe.
A vizet, a zöldcitrom-levet, a szója- és a Worcestershire szószt közepes tálban keverje össze. Forgassa bele a csirkemelleket, és letakarva tegye néhány órára a hűtőbe. Legjobb, ha egy éjszakára.
Amikor a csirke bepácolódott, melegítsen elő egy tepsit vagy acél serpenyőt közepes hőmérsékletre. Hasonlóan melegítse be a grillsütőt is.
Kis tálkában állítsa össze a “Cajun” fűszerkeveréket. A csirkemellek egyik oldalának teljes felületét alaposan fűszerezze be vele. 
Olvassza fel a vajat, és a csirkehús fűszeres oldalát pirítsa benne 2-3 percig. Ezt követően a nyers oldalát fűszerezze be erősen, majd fordítsa meg a melleket, és szintén 2-3 percet pirítsa. A megsült felületen feketés, illatos kéreg keletkezik. Pontosan olyan, mint amilyennek lennie kell.
Végül a grillsütőben fejezze be a csirke elkészítését. Minden oldalán grillezze 2-3 percet, míg teljesen elkészül.
Amíg a csirke készül, állítsa össze a salátát is. Két nagyobb tálba ossza a salátát, a sárgarépát és a vöröskáposztát. Keverje össze, szórja meg a sajtokkal és a tojásfehérjével. Díszítse paradicsomkarikákkal.
Darabolja fel a csirkemelleket 1 centi széles csíkokra. Tegye a csíkokat a zöldségek tetejére, végül, közvetlenül fogyasztás előtt öntse le a mártással.