Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tojkáskrémek és pástétomok


Középkori baromfiudvar

ALPESI TOJÁSPÁSTÉTOM
Elkészítése: 2 d tejbe 5 dkg Ilmici sajtot reszelünk, majd lassú tűzön, állandó keverés mellett beleütünk 3db tojást. Ízesítjük 1 kávéskanál mustárral, sóval és addig keverjük, amíg a massza meg nem szilárdul.
Pirítós kenyérre tálaljuk.

EGYSZERŰ TOJÁSPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 3 db tojás, 1 db májkrém, 1 kk mustár, 5 dkg vaj, csipet őrölt bors és só

Elkészítése: A keményre főzött tojásokat lereszeljük és a többi hozzávalóval együtt krémesre dolgozzuk. Pirítóssal nagyon finom.

ELZÁSZI TOJÁSPÁSTÉTOM
Elkészítése: 4 tojást keményre főzünk. Ha kihűlt, meg tisztítjuk, és kis kockákra vágjuk. Negyed reszelt vöröshagymát, sót, 1 kávéskanál zsírt, borsot, kevés mustárt - egyéni ízlés szerint adhatunk hozzá szardellapasztát, vagy paradicsompürét - eldolgozunk. Hozzáadjuk a tojásokat. Kenyérre kenve, zöldpaprikával, paradicsommal vagy retekkel tálaljuk.

GOMBÁS-TOJÁSOS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 10 dkg csiperkegomba, 2 főtt tojás, 1 kávéskanál borsikafű, kevés házi Vegeta pótló, 1 doboz tejföl vagy joghurt, petrezselyem zöldje, kevés olaj

Elkészítése: A gombát egészben megpároljuk. Ha kihűlt, lereszeljük, vagy más módon aprítjuk. A főtt tojást lereszeljük vagy összetörjük villával. Minden egyebet hozzáadunk. Kenhető pástétomot keverünk belőle.

HÚSVÉTI SONKÁS TOJÁSPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 30 dkg főtt húsvéti sonka, 5 db tojás, ízlés szerint borsikafű, só, bors, 1 csokor friss snidling, 5 dl tejföl, 2-3 kanál majonéz

Elkészítése: A sonkát apró kockákra feldarabolom, majd ugyanezt teszem a hímes tojásokkal is. Mindehhez hozzákavarom a tejfölt is, a Glóbus majonézt, aztán jöhet a fűszerezés: Só, bors, borsikafű (ettől lesz pikáns íze) Az egészet bot-mixerrel egy kicsit pépesítem, hagyom, hogy egy kicsit darabos maradjon. Reggel meleg pirítósra kenve egy kis snidling hagymával megszórva tálalom!

KAPROS TOJÁSPÁSTÉTOM
Hozzávalók: 3 db tojás, 1 csokor friss kapor, 1 dl tejföl, 1 diónyi vöröshagyma, 5 dkg margarin, 1 csapott mokkáskanál só, 1 csapott mokkáskanál currypor, 1 csapott mokkáskanál törött fekete bors, kenyérszeletek

Elkészítése: A megmosott tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva negyedekre vágom. Közben a margarint habosra keverem a fűszerekkel. A tojást a kaporral és a vöröshagymával péppé zúzom az aprítógépben, majd az egészet összekeverem. Jól lehűtve kenem kenyérszeletekre.

SAJTOS TOJÁSKRÉM
Hozzávalók: 10 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejföl, 8 dkg vaj, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál curry, ugyanennyi törött fehér bors, kevés mustár, ízlés szerint só

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, sárgájukat összekeverjük a puha vajjal, a tejföllel, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával, a mustárral, a sóval, a borssal, és jól összedolgozzuk. A tetejére ráreszeljük a tojásfehérjét.

SAJTOS TOJÁSPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók: 3 db kemény tojás, 10 dkg reszelt füstölt sajt, Piros Arany krém, egy kis csokor apróra vágott metélőhagyma, őrölt bors, só

Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, és egy-két órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Teához meleg pirítóssal kínáljuk, de gyerekeknek iskolába tízóraira is kitűnő.

SAJTOS TOJÁSPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 3 kemény tojás (lereszelve), 10 dkg reszelt füstölt sajt, só, őrölt bors, piros arany, egy csokor metélőhagyma

Elkészítése: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és fogyasztás előtt legalább 2-3 órát állni hagyjuk a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek.

SAJTOS TOJÁSPÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók: 10 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejföl, 8 dkg vaj, 2 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál curry, ugyanennyi törött fehér bors, kevés mustár, ízlés szerint só

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, sárgájukat összekeverjük a puha vajjal, a tejföllel, a szétzúzott fokhagymával, a reszelt vöröshagymával, a mustárral, a sóval, a borssal, és jól összedolgozzuk. A tetejére ráreszeljük a tojásfehérjét.

TOJÁSKRÉM 01.
Hozzávalók: 6 főtt tojás, kis fej vöröshagyma, kevés majonéz, mustár, só, bors, tejföl

Elkészítése: A tojásokat és a hagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük és kész is.

TOJÁSKRÉM 02.
Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 12,5 dkg margarin, kevés ételízesítő, újhagyma, petrezselyem

Elkészítése: A főtt tojást kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát is felszeleteljük, a margarint önmagában kikeverjük habosra. Az összes alapanyagot fakanállal belekeverjük. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve reggelire ajánlom. A petrezselyem kihagyható.

TOJÁSOS PÁSTÉTOM
Hozzávalók: 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál curry, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 teáskanál mustár, 1 dl kefir

Elkészítése: A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva nagyon apróra vágom. Keverőtálba teszem, hozzáadom a margarint, a zúzott fokhagymát, a nagyon finomra aprított snidlinget és a fűszereket. Az egészet habosra keverem. Hideg szendvicsre való pástétom.
Elkészítési idő: kb. 20 perc

TOJÁSPÁSTÉTOM 01.
Hozzávalók: 15 dkg vaj, 4 tojás, 1 kávéskanál mustár, só, 1 késhegynyi pirospaprika, fekete bors, metélőhagyma vagy zöldpetrezselyem

Elkészítése: A tojást keményre főzzük. Közben a vajat habosra keverjük, mustárral, pirospaprikával. Törött fekete borssal, sóval ízesítjük. A tojást hideg vízbe tesszük, lehámozzuk, kettévágjuk, sárgáját kiszedjük, villával szétnyomkodjuk és a finomra vágott metélőhagymával, vagy zöldpetrezselyemmel együtt hozzákeverjük a habosra vert vajhoz. Egy kisebb tálon szépen eligazítjuk, és meghintjük a nagyon apróra vágott tojásfehérjével.

TOJÁSPÁSTÉTOM 02.
Hozzávalók: 4 tojás, 1 lilahagyma, 4 evőkanál majonéz, kb. 1 evőkanál joghurt, curry, bors, só

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és apró kockára vágjuk a sárgáját, fehérjét vegyesen. A lilahagymát is felaprítjuk. A majonézt összekeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a hagymát és a tojást és ízlésünk szerint fűszerezzük. Ha van, zöld-fűszereket is tehetünk bele.

TOJÁSPÁSTÉTOM 03.
Hozzávalók: 6 tojás, 1 kávéskanál mustár, őrölt bors, kevés szardellapaszta, reszelt vöröshagyma, 1 kanál vaj

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, majd ledaráljuk. A ledarált tojást a mustárral, a borssal, a szardellapasztával, a reszelt vöröshagymával és a vajjal összekeverjük. Hagyjuk, hagy hűljön ki. Hosszúkás formájú legyen.

TOJÁSPÁSTÉTOM 04.
Hozzávalók: 5 db kemény tojás, 150 g májkrém (vagy 2 kis dobozos), 100 g vaj, mustár, só, őrölt bors, snidling

Elkészítése: A vajat, májkrémet és az áttört tojásokat, krémesre keverjük. Ízesítjük a fűszerekkel, a finomra vágott snidlinggel és máris lehet fogyasztani. Egyszerű és nagyon finom!

TOJÁSPÁSTÉTOM 05.
Hozzávalók: 2 egész tojás, 5 dkg margarin, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál curry, 1 csokor snidling (vagy zöldhagyma zöld szára), 1 teáskanál mustár, 1 dl kefir

Elkészítése: A tojásokat keményre főzöm, majd meghámozva nagyon apróra vágom. Keverőtálba teszem, hozzáadom a margarint, a zúzott fokhagymát, a nagyon finomra aprított snidlinget és a fűszereket. Az egészet habosra keverem. Hideg szendvicsre való pástétom.
Elkészítési idő: kb. 20 perc

TOJÁSPÁSTÉTOM 06.
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 5 dkg vaj, 5 dkg margarin, mustár, bors, só, petrezselyemzöld

Elkészítése: A hagymát apró kockára vágjuk, lesózzuk és állni hagyjuk. A keményre főzött tojásokat villával apróra törjük, összekeverjük a hagymával, vajjal és margarinnal, ízlés szerint teszünk bele 1-2 kávéskanál mustárt, apróra metélt petrezselyemzöldet, megborsozzuk, apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük, és hűtőbe tesszük 2-3 órára.
Kenyérre kenve, paradicsommal, zöldpaprikával fogyasztva finom, könnyű nyári reggeli vagy vacsora.

TOJÁSPÁSTÉTOM 07.
Hozzávalók: 6 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma (reszelve), só, bors, 2 evőkanál zselatin, 1 kis tubus majonéz, 2 dl tejföl, 3 baromfivirsli

Elkészítése: A főtt tojásokat felkockázom, hozzáadom a reszelt vöröshagymát, virslit. A két evőkanál zselatint áztatás után felforralom, majd hűtés után összekeverem a majonézzel, a tojás, hagyma és virsli keverékével. Fóliával kibélelt formába öntöm, majd 1-2 órára a hűtőbe teszem.
TOJÁSPÁSTÉTOM 08.
Hozzávalók: 6 főtt tojás, kis fej vöröshagyma, kevés majonéz, mustár, só, bors, tejföl

Elkészítése: A tojásokat és a hagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük és kész is.

TOJÁSPÁSTÉTOM 09.
Hozzávalók: 10 db főtt tojás, 2 dl tejföl, 12,5 dkg margarin, kevés ételízesítő, újhagyma, petrezselyem

Elkészítése: A főtt tojást kicsi kockákra vágjuk, az újhagymát is felszeleteljük, a margarint önmagában kikeverjük habosra. Az összes alapanyagot fakanállal belekeverjük. Pirítósra vagy friss kenyérre kenve reggelire ajánlom. A petrezselyem kihagyható.

TOJÁSPÁSTÉTOM 10.
Hozzávalók: 7 tojás, 7 dkg vaj, 1 evőkanál mustár, 2 szál újhagyma apróra vágva, őrölt fehérbors, só

Elkészítése: A tojásokat sós vízben 10 percig főzöm, majd kihűtöm és lehéjazom. Egy megfelelő méretű edénybe rakom a többi hozzávalóval együtt és villával alaposan összenyomkodom.

TOJÁSPÁSTÉTOM 11.
Hozzávalók: 8 darab főtt kemény tojás, 12 deka vaj, 2 deka mustár, 1 csomó vagdalt metélőhagyma, 1 g törött bors, só

Elkészítése: A főtt tojásokat apróra megvagdaljuk és a vajjal, a mustárral, metélőhagymával, sóval, borssal habosra kikeverjük. Zöldpaprikát vagy retket adhatunk hozzá.

TOJÁSPÁSTÉTOM 12.
Elkészítése: A kemény tojásokat lereszeljük, kis mustár, törött bors, kevés szardella paszta, pici reszelt vöröshagyma, vaj habosra keverve jön bele.

TOJÁSPÁSTÉTOM CURRYVEL
Hozzávalók 2–3 szelet kenyérhez: 4 tojás, 1 lilahagyma, 4 ek majonéz, kb. 4 ek joghurt, só, frissen őrölt bors, kakukkfű, curry

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk, és apró kockára vágjuk a sárgáját és fehérjét vegyesen. A lilahagymát is felaprítjuk. A majonézt összekeverjük a joghurttal, hozzáadjuk a hagymát és a tojást és ízlésünk szerint fűszerezzük. Ha van, zöld-fűszereket is tehetünk bele pl. snidling. Pirított zsemlére kenve, még finomabb.

TOJÁSPÁSTÉTOM NAGYI MÓDRA
Elkészítése: Két vöröshagymát, három paprikát (lehet fagyasztott is) apróra összeszelünk. Lábosba rakjuk, és pici olajon megpároljuk. Amikor már kicsit megpuhult, hozzáadjuk az apró darabogra vágott zöldség zöldjét. Elkészítjük a masszát: 4 dkg élesztőt kevés sóval folyósra keverünk. Hozzáadunk 3 tojást, 1 dl zsemlemorzsát, 1 csésze (3 dl) tejet és ízlés szerint pirospaprikát, sót, borsot, pici vegetát. Ezt a masszát hozzáöntjük a párolt zöldséghez és folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg el nem válik az edény falától.
Friss kenyérre, péksüteményre kenve nagyon finom.

TOJÁSPÁSTÉTOM SONKÁBAN
Hozzávalók: 10 kemény tojás, 1 pohár tejföl, 125 g majonéz, 1 zacskó zselatin, 1 zacskó mélyhűtött leveszöldség, só, bors, 25 dkg prágai sonka

Elkészítése: A zöldséget 1/2 liter vízben, sóval, borssal ízesítve megfőzzük, a levét egy kis lábosba szűrjük, elkeverjük benne a zselatint, és felfőzzük. Amíg a zöldség és a zselatin hűl, a kemény tojásokat a robotgépben pépesítjük, hozzákeverjük a tejfölt és a majonézt. Hozzáöntjük a langyosra hűlt zselatinos zöldséglét. Ekkor jön el a kóstolás ideje, ilyenkor lehet még egy kis sót, borsot hozzátenni, ha szükséges.
Egy hosszúkás sütőformát follpackkal kibélelünk, és a prágai sonka szeleteket belefektetjük úgy, hogy az oldalára is jusson. A zöldségeket is belekeverjük a tojásos masszába, és az egészet beleöntjük a sonkával bélelt formába. Pár óra alatt a hűtőben szépen megkeményedik.
Ebből a mennyiségből egy 35 cm hosszú forma tele, és egy 25 cm hosszú forma kb. félig lesz.

TÚRÓS TOJÁSPÁSTÉTOM
Elkészítése: 10 dkg juhtúrót. 2 finomra vágott kemény tojást és csipetnyi sót jól összedolgozunk. Mustárral, törött borssal és finomra vágott lila hagymával, (vagy snidlinggel ízesítjük. Aki szereti a szardíniát, azt is kavarhat hozzá.
Kenyérre kenve kiváló pástétom.