Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Brokkoli főzelékek


BROKKOLI FŐZELÉK 01.
Elkészítése: Egy étkezéshez 2-3 brokkolirózsa és egy kisebb krumpli szükséges. Felforraljuk a nagyon enyhén sós vizet, beletesszük az apróra kockázott krumplit és a felkockázott húsosabb brokkoliszárat 6 percig kis lángon fedő alatt pároljuk. A felaprított brokkolirózsákat is hozzátesszük, két szem köménymaggal ízesítjük és újabb 6 percig pároljuk. Ha kész fedő alatt hagyjuk 20 percig, hogy bepuhuljon. Botturmixszal összeturmixoljuk, vagy műanyagszitán átpasszírozzuk, és mokkáskanál olajjal dúsítjuk.

BROKKOLI FŐZELÉK 02.
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 10 dkg vaj, 15 dkg liszt, 2 dkg vöröshagyma, 1,5 dl tej, 1 cs. petrezselyemzöld, ízlés szerint só, lestyán

Elkészítése: A rózsáira szedett brokkolit megfőzzük, közben ízesítjük az egészben hagyott vöröshagymával, sóval, lestyánnal. A vajból és lisztből fehér rántást készítünk, melyet finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítünk. Ha a brokkoli elég puha, berántjuk a főzeléket, majd hozzáöntjük a tejet. Addig főzzük, míg a rántás íze el nem tűnik.

BROKKOLI FŐZELÉK 03.
Hozzávalók: 4 dkg zsír, 6 dkg liszt, 2 dkg só, 3 dkg cukor, 1,5 dl tejföl, 1,5 dl tej, petrezselyem, 1,5 kg brokkoli

Elkészítése: A brokkolit szétszedjük, és sós vízben megfőzzük. A lisztet, petrezselymet megpirítjuk a zsírban, berántjuk vele a brokkolit, hozzákeverjük a tejfölt, tejet, és jól összefőzzük.

BROKKOLI FŐZELÉK 04.
Elkészítése: A brokkolit szedd rózsáira, és enyhén sós, fokhagymával ízesített vízbe forrázd le. Tégy a vízbe egy kevéske szódabikarbónát, hogy szép zöld maradjon a brokkoli. Amikor felforrt, tejszínes habarással sűrítsd be és forrald fel. A friss brokkolinak kicsit több idő kell, ha fagyasztottból készíti 5 perc alatt puhára fő. Ízesítése ízlés szerinti lehet, fokhagyma, bors, szerecsendió.

BROKKOLI FŐZELÉK 05.
Hozzávalók: 4-5 brokkoli rózsa, 1 krumpli, kömény, cukor, tej vagy tejszín, citromlé, só

Elkészítése: 4-5 brokkoli rózsát 1 krumplival, köménnyel, csipetnyi sóval, cukorral ízesített vízben puhára párolunk. Tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel) tejszínnel, pár csepp citromlével pépesítjük.

BROKKOLI FŐZELÉK 06.
Hozzávalók: mirelit brokkoli 300 g, joghurt 50 g, só, ételízesítő, fokhagyma

Elkészítése: Friss brokkoliból a legfinomabb, de mirelitből is jót készíthetünk. Ételízesítővel, sóval, fokhagymával puhára főzzük. Ha puha, felét kivesszük és félretesszük, az edényben maradt brokkolit pedig össze turmixoljuk. A joghurttal együtt visszaforraljuk, és ekkor hozzáadjuk a félretett, puha és megfőtt brokkolit is. Ha esetleg még sűríteni kellene, kevés zabkorpával ezt is megtehetjük.

BROKKOLI FŐZELÉK TEJFELESEN - DÉLVIDÉK
Hozzávalók: 2 fej brokkoli, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 1-1 evőkanál liszt és finomra vágott petrezselyem, citromlé, vaj, őrölt bors, só

Elkészítése: A brokkoli főzelékhez az egész brokkoli fejet felhasználjuk. A rózsákat leszedjük, a szárat meghámozzuk, és a leveleket metéltre vágjuk. A feldarabolt brokkoliszárat annyi vízbe tesszük, amennyi ellepi, hozzáadjuk a leveskockát, és félpuhára főzzük. Beletesszük a brokkolirózsákat, sózzuk, és együtt ropogósan puhára főzzük. Közben a leveleket egy serpenyőben kevés felolvasztott vajban átforgatjuk, és a főzés vége felé a főzelékhez adjuk. Világos, vajas rántást készítünk, megszórjuk petrezselyemmel. és besűrítjük vele a főzeléket. Hozzákeverjük a tejfölt, egyet forralunk rajta. Sózzuk, borsozzuk, és kevés citromlével savanyítjuk.

BROKKOLI KRÉMLEVES/FŐZELÉK
Hozzávalók: 500 g brokkoli, 3 szál sárgarépa, 3 nagyobb krumpli, vegeta, tejszín

Elkészítése: Mindent megfőzök, össze turmixolom, végén visszarakom rotyogni a kevéske tejszínnel!

CURRYS TEJSZÍNES BROKKOLI FŐZELÉK
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 6 dkg margarin, 2 ek liszt, 1,5 dl tejszín, csomag petrezselyemzöld, só, frissen facsart citrom leve, törött bors, curry

Elkészítése: A brokkoli rózsáit kisebb darabokra szedjük szét, szárát pedig kb. 1 cm vastag karikákra vágjuk. A brokkoli zsenge, virág részeit metéltre vágjuk és átfuttatjuk a felhevített margarinon a finomra vágott petrezselyemzölddel együtt. Hozzáadjuk a lisztet, és kissé lepirítjuk. Világos vajas rántást készítünk, majd kihűtjük. Vegetával ízesített vízben félig puhára főzzük a brokkoli szárat. Ekkor hozzáadjuk a rózsákat, s ha megpuhult, tejszínnel simára kevert rántással sűrítjük. Kiforraljuk és szűrt citromlével, borssal, curryvel ízesítjük és utána ízesítünk. Rostonsült halakhoz, csirkéhez köretként fogyasszuk.

KARFIOL-BROKKOLI FŐZELÉK GOMBÁVAL
Hozzávalók: kelvirág 480 g, brokkoli 480 g, gomba (laska) 240 g, olaj 0.04 l, só (tengeri) 12 g, petrezselyemzöld 0.4 cs, tönkölyliszt 40 g, vöröshagyma 40 g

Elkészítése: Az olajban aranysárgára pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott laskát, lepirítjuk, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett kelvirágot és brokkolit. Sózzuk, vízzel felöntjük, és félpuhára főzzük, behabarjuk, finomra vágott zöldpetrezselyemmel fűszerezzük és kiforraljuk.