Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Céklafőzelékek


CÉKLAFŐZELÉK 01.
Elkészítése: Egy nagyobb céklát és egy kisebb krumplit felkockázunk (a krumplit kicsit nagyobbra kockázzuk, hogy egyszerre puhuljon be), 20 percig fedő alatt alig sós vízben pároljuk, majd még 20 percig fedő alatt tartjuk. Bot turmixszal pépesítjük, mokkáskanál olajjal dúsítjuk.

CÉKLAFŐZELÉK 02.
Hozzávalók: 20 dkg cékla, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek olaj, 1 mk köménymag, 1 ek zabkorpa vagy 1 ek zabpehely, ízlés szerint fűszeres fokhagymás szójaszósz, 3 ek gabona, 3 szelet sült tofu vagy 2 db lepény

Elkészítése: A céklát tormareszelőn lereszeljük, fokhagymát zúzunk, és pici olajon megfuttatjuk. Felengedjük vízzel, beletesszük a cékla felét és köménymagot. Forrpontig a tűzön hagyjuk. Levesszük a tűzhelyről, zabkorpát vagy zabpelyhet teszünk bele és állni hagyjuk. Ez idő alatt a gabona duzzad, és a hőmérséklete csökken.
Fűszeres fokhagymás szójaszószt adunk hozzá, a cékla másik felét, majd turmixoljuk. Gabonakásával, lepénnyel vagy sült tofuval igen finom.

CÉKLAFŐZELÉK 03.
Elkészítése: 1 db céklát hámozzunk meg és apróra vágva főzzük puhára annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A krumplit vele együtt főzzük meg, ha megfőtt, turmixoljuk össze, a sűrűségét a főzővízzel állítsuk be, de tehetünk hozzá tejet is.

CÉKLAFŐZELÉK CSIRKEHÚSSAL
Hozzávalók: 1 közepes cékla, 1 közepes burgonya, 20 g házi csirkehús szelet, 1/2 mokkáskanál köménymag, 1 evőkanál (olíva) olaj, csipetnyi (tengeri) só

Elkészítése: A céklát és a burgonyát meghámozzuk, megmossuk és kockákra vágjuk; kis kockákra vágjuk a húst is és annyi vízzel, hogy ellepje, főni tesszük. Hozzáadjuk a köménymagot és a sót is. Amikor megfőtt, saját levével összeturmixoljuk és hozzáadjuk az olajat is.

CÉKLAFŐZELÉK KEFIRREL
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg cékla, 2 dkg margarin, 10 dkg reszelt sajt, 2 dl kefir, 1 ek kapor, tárkony, szerecsendió, só

Elkészítése: A céklát héjastul megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, és meghámozzuk. Karikákra vágjuk, majd egy kikent tűzálló tálba rendezzük. A sajt felét hozzáadjuk a kefirhez, sóval, tárkonnyal, kaporral és reszelt szerecsendióval ízesítjük, majd rásimítjuk a céklára. A tetejét megszórjuk sajttal. Előmelegített sütőben megsütjük.
30 perc alatt készíthető el.

TEJSZÍNES CÉKLAFŐZELÉK
Elkészítése: 20 dkg durvára reszelt céklát főzőedénybe teszünk, és az azt ellepő vízben, ízlés szerint sóval, 1 mokkáskanál tejszínes tormával fűszerezzük. Kb. 30 perc alatt készre főzzük, majd behabarjuk 0, 5 dl 10%-os tejszínben elkevert 1 teáskanál teljes kiőrlésű liszttel. Melegen fogyasztjuk.

TÚRÓS CÉKLAFŐZELÉK
Hozzávalók: 25 dkg cékla, 1 csomag zöldség, só, 2 evőkanál tej, 1 evőkanál tejpor, 5 dkg tehéntúró, citrom, kefir

Elkészítése: Az apróra vágott vegyes zöldségből sóval egyszerű zöldséglevest főzünk. A megtisztított, vékony metéltre vágott céklát annyi zöldség lében főzzük, amennyi ellepi. Ha megpuhult a cékla, hozzákeverjük a tejjel simára kevert tejport és tehéntúrót. Folytonos keverés közben takaréklángon felforraljuk. Tálalás előtt ízesíthetjük egy kevés citromlével. A tányéron vagy a tálban meglocsoljuk 2 evőkanál kefirrel is.