Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Áfonyás édességek


ÁFONYÁS BURGONYAFÁNK
Ha áfonyát nem kapsz, aszalt szilvával vagy esetleg nagy szemű mazsolával sem utolsó!
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő, 10 dkg aszalt áfonya

Elkészítése: A burgonyát héjában főzzük meg, majd hámozzuk meg és törjük át. Az élesztőt futtassuk fel a tejben egy kevés cukorral. A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba, a közepébe üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá az élesztőt és a burgonyát is. Jól gyúrjuk össze az alapanyagokat, és adjuk hozzá a masszához az áfonyát is. A tésztát pihentessük 20 percig, hogy kicsit megkeljen. Egy kanállal szaggassunk belőle forró olajba kis gömböket, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. A kész fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy ne maradjanak olajosak. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

ÁFONYÁS-MÁKOS
Hozzávalók: 15 dkg liszt, 30 dkg cukor, 15 dkg mák, 12 db tojásfehérje, fél liter tejszín, 25 dkg főzés nélküli pudingpor, 40 dkg áfonyalekvár (A megmaradt tojássárgája a másnap reggeli omletthez kitűnően felhasználható!)

Elkészítése: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A mákot a liszttel elkeverjük szárazon, és fokozatosan hozzáadagoljuk a már felvert tojáshoz. Óvatosan keverjük, nehogy összetörjön a hab. A kész masszát három részre osztjuk, és sütőpapírral bélelt tepsiben 210 fokon körülbelül 5 percig sütjük.
Ha zsírpapírt használunk, akkor kenjük be olajjal és szórjuk meg liszttel, mielőtt a tésztát rákenjük. Amikor kihűlt a tészta, könnyedén lehúzható róla a papír.
A pudingot - ha lehet, gépi habverővel - felverjük, így kapunk egy krémszerű masszát, amit rákenünk az első lapra. Rátesszük a második lapot, ezt is bekenjük, ezúttal azonban áfonyalekvárral, majd a harmadik lappal lefedjük. Körülbelül egy órán át, hagyjuk állni hűtőben, majd porcukorral megszórjuk, és hosszú szeletekre vágjuk.
Ha valaki nem szereti a mákot, használjon nyugodtan diót, ugyanebben az arányban, de áfonya helyett sárgabaracklekvár illik hozzá.
A könnyű tészta előre is lesüthető, és a sütemény sokáig eláll.

ÁFONYÁS MÁKTORTA
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 3 cl rum, 8 tojás, külön fehérje-sárgája, 25 dkg mák, 6,5 dkg liszt, 4 dkg búzakeményítő, csipet só, reszelt citromhéj
A máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 30 dkg kristálycukor, 2 dl víz, 20 dkg vaníliás puding, 50 dkg felvert tejszínhab, 10 dkg hígított zselatin, vaníliás cukor
Kell még: áfonya lekvár

Elkészítése: A margarint, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük egy kis cukorral, majd a kettőt lassan összekeverjük, miközben a rumot lassan belecsurgatjuk. A lisztet, a búzakeményítőt és a citromhéjat a sóval összekeverjük, és lazán hozzákeverjük a masszához, és zsírozott-lisztezett tortaformában sütjük 200-210 fokon kb. 40-50 percig. Ha kisült és kihűlt, három egyenlő részre vágjuk, a lapokat áfonyalekvárral megkenjük, és utána elkészítjük a tejszínes máktölteléket.
A vizet a cukorral feltesszük főni, ha felforrt, leforrázzuk vele a mákot, elkészítjük a képlékeny pudingkrémet, és utána összekeverjük a pudingot a felvert tejszínnel, és a kihűlt, forrázott máktöltelékkel, majd betöltjük a tortát, és tetszés szerint díszítjük.

ÁFONYÁS MUFFIN (BLUEBERRY MUFFINS)
Hozzávalók: 1,2 dl vaj, 2,4 dl cukor, 4,8 dl liszt, 2 tojás, 1,2 dl tej, 1 tasak sütőpor, fél teáskanál só, 5 dl áfonya, vanília aroma

Elkészítése: Géppel, lassú sebesség mellett keverje habosra a vajat és a cukrot. Adja hozzá a tojást, és folytassa a keverést, míg teljesen egyneművé válik. Tegye bele a száraz alkotórészeket, majd folyamatosan adagoljon hozzá tejet és ízlése szerint vaníliát, míg nokedli sűrűségű tésztát kap. Végül fakanállal forgassa bele az áfonyát. A muffin formákat kenje ki olvasztott vajjal, majd kétharmadáig töltse fel a tésztával. ‘90 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süsse barnára. Borítsa tálra, és forrón szórja meg vaníliás porcukorral.

ÁFONYÁS MUFFIN
Hozzávalók: 15 dkg áfonya, 5 dl + 1 ek liszt, 1 citrom, 1 tojás, 0,6 dl cukor, 2,4 dl tej, 1 tasak sütőpor, 0,6 dl olaj, negyed tk só, 1 tasak vaníliás cukor, fel mk őrölt szerecsendió

Elkészítése: A muffin sütőformát olajozza ki. Nagyobb tálba szitálja a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a szerecsendiót. A gyümölcsöt forgassa össze kevés liszttel. Reszelje le a citrom héját, a levét csavarja ki. A reszelt héjat, a tojást, a tejet, az olajat és a citrom levét alaposan keverje ki, majd dolgozza simára a lisztes keverékkel. Öntse bele a gyümölcsöt, végül adagolja a tésztát a sütőformák kétharmadáig. A 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süsse aranybarnára. Forrón hintse meg a vaníliás cukorral, majd kihűlve kínálja.

ÁFONYÁS KUKORICAKÁSA
Hozzávalók: 5 dl áfonya, fél tk só, 3,6 dl tej, 3 ek juharszirup, 1,2 dl víz, fél mk őrölt szerecsendió, 1,8 dl kukoricaliszt, 1 ek vaníliás cukor

Elkészítése: A folyóvízben megmosott áfonyát szűrőkanálban hagyja lecsepegni. A tejet és a vizet öntse lábosba, majd közepes hőfokon addig melegítse, míg buborékozni kezd a felszíne. Időnként keverje meg, nehogy leégjen. Húzza félre a melegről. Kézi habverővel forgatva a tejet csomómentesre dolgozza el benne a kukoricalisztet, a sót és a szerecsendiót. Tegye vissza a melegre, és forráspontig hevítse. Tegyen rá fedőt, majd tíz percig hagyja állni. Ekkor forgassa bele a gyümölcsöt és a szirupot. Adagolja tálkákba a kását, majd vaníliás cukorral meghintve tálalja.

ÁFONYATORTA 01.
Hozzávalók: 12 dkg kristálycukor, 25 dkg áfonya (vagy áfonyabefőtt, esetleg fekete ribiszke), 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg olvasztott vaj, 16 dkg rétesliszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 evőkanál barna cukor a szóráshoz porcukor

Elkészítése: A sütőt 180C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal, vagy olajjal kikenünk, és sütőpapírral kibéleljük.
Az áfonya felét 1 evőkanál cukorral a tűzön addig keverjük, amíg levet nem ereszt, majd a többi áfonyát belekeverve kihűtjük.
A tojásokat a vajjal meg a sütőporral habosra keverjük, és a többi cukrot, a vaníliás cukrot és a lisztet beleforgatjuk. A gyümölccsel összekeverjük, majd a formába kanalazzuk. A barna cukrot rászórva villával a felső felébe keverjük, és 45-50 percig, tűpróbáig sütjük. 5 percig a formában pihentetjük. Rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki, és porcukorral megszórva tálaljuk.

ÁFONYATORTA 02.
Hozzávalók: 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg barnacukor, 1 csipetnyi só, 2 egész tojás, 1 dl tej, 8 evőkanál étolaj, 30 dkg áfonya

Elkészítése: Üssük egy keverőtálba a tojásokat, szórjuk bele a cukrot és a sót. Kanalazzuk rá az étolajat, öntsük bele a tejet, majd az egészet pár percig habverővel jól keverjük össze. Egy másik ki tálba mérjük ki a lisztet, szórjuk rá a sütőport, és keverjük össze.
Kanalazzuk a lisztes keveréket a tojásos masszához, úgy, hogy közben habverővel keverjük. Nem kell habosra keverni, elég addig, míg sima tésztát nem kapunk. Kenjünk ki vajjal, és szórjunk meg liszttel egy kerek, közepes méretű peremes sütőformát, majd öntsük bele a tésztát. Kanállal simítsuk egyenletesre a tetejét. Szórjuk rá a megmosott és lecsepegtetett áfonyaszemeket. Tegyük előmelegített sütőbe, és 150 fokon süssük 30-35 percig. Ha elkészült még langyosan vágjuk cikkekre, és porcukorral szórjuk meg a tetejét.

ÁFONYATORTA 03.
Hozzávalók:
A piskótához: 2 db tojás, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaópor, 2dl tejföl, 1,5 dl tejszín (vagy tejföl), 20 dkg liszt (fele sima, fele rétes), 30 dkg kristálycukor, 8 dkg darált dió, 1 evőkanál rum
A gyümölcskrémhez: 5 dl kefir, 2 dkg étkezési zselatin, 2 dl víz, 15 dkg rumba áztatott aszalt szilva (vagy áfonya), 5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A piskóta hozzávalóit alaposan összekeverjük. A 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformát oldalt kikenjük margarinnal, az aljára sütőpapírt teszünk, és beleöntjük a masszát.
Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük, majd papírral letakarva még 12 percig. Hagyjuk kihűlni a formában.
Ha kihűlt, kivesszük a formából, kettévágjuk, és megkenjük 3 evőkanál áfonyalekvárral. Visszahelyezzük a formába, rátesszük a tészta másik felét, ráhalmozzuk az aszalt gyümölcsöt, majd ráöntjük a gyümölcskrémet.
Gyümölcskrém elkészítése: A kefirt a cukorral, vaníliás cukorral elkeverjük. Közben a vizet és a zselatint felfőzzük, lehűtjük, és hozzákeverjük a kefirhez.
Ha már kezd sűrűsödni, akkor ráöntjük az aszalt gyümölcsre. Utána kb. 1 marék aszalt áfonyával díszítjük, és hűtőbe tesszük legalább 3 órára.
Kibontáskor késsel óvatosan vágjuk körbe a forma mellett, úgy szépen le lehet venni a formát!

ÁFONYATORTA 04.
Hozzávalók: 1 citrom, 40 dkg áfonya, 20 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg őrölt mandula, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, csipetnyi só

Elkészítése: A citrom héját finomra reszeljük.
Robotgéppel 20 dkg cukrot, 10 dkg mandulát, a citromhéjat és a sót összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tojás sárgákat.
Sima masszává turmixoljuk, majd golyót formálunk belőle, és folpackkal letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük.
Az áfonyát és a maradék cukrot összekeverjük. A tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és kivajazott tortaformába simítjuk.
A mandulával megszórjuk, majd a cukrozott áfonyát a tetejére halmozzuk.
Meleg sütőben készre sütjük.
Amikor kész, a formából kiborítjuk, és kihűtjük.

ÁFONYATORTA 05. - TARTE AUX MYRTILLES
Myrtille sörkertjéből
Hozzávalók
A tésztához: 25 dkg liszt, 20 dkg vaj, 1 tojás, 1 dkg cukor, só 1-2 evőkanál tej
Alaposan összegyúrjuk, 1 órára hűtőbe tesszük. Annál porhanyósabb minél tovább pihentetjük. Ez két adagra elég. Hűtőben egy hétig is eláll.
Hozzávalók a krémhez: 2 tojás, két evőkanál liszt, egy evőkanál cukor, 1,5 dl tejszín
A hozzávalókat simára keverem, és kész.

Elkészítése: A tortaformát kibélelem a tésztával, beleöntöm a krémet, és megszórom az áfonyával. Az áfonya 20-50 dkg-ig változhat, mindegy, ki mennyire szereti. Na, ez nem macerás, ezért szeretem sütni. A krém kb. 2 perc, az összeállítás másik három vagy négy, és mehet a sütőbe. 200°C és kb. 30 perc kell a sütéshez. Szóval ez az én nagyon leegyszerűsített változatom. Bármilyen gyümölccsel finom, pl. fekete szeder, alma. Sőt rebarbara is.

ÁFONYATORTA 06.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, egy csipetnyi só, 8 dkg cukor, 1 dl olaj, 2,5 dl tej, 2 tojás, 25 dkg friss vagy fagyasztott fekete áfonya
A tetejére: 10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj, 5 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 1 kiskanál fahéj

Elkészítése: A tésztához keverd össze a lisztet a cukorral, sütőporral, vaníliás cukorral, olajjal, tejjel és tojással, és szórd bele a megtisztított áfonyát. Egy gyümölcstortaforma alját-oldalát kend meg vajjal és liszttel, majd öntsd bele a masszát.
A tetejére valókat egy robotgép segítségével keverd össze, és morzsold szét a massza tetején. Előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt elkészül.

ÁFONYATORTA 07.
Hozzávalók: 20 cm-es tortalap, 2 kg friss áfonya
A mázhoz: 1 dl meggyzselé, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl konyak

Elkészítése: A máz elkészítéséhez olvasszuk meg a zselét egy kis serpenyőben. Tegyük hozzá a cukrot és a konyakot, keverjük alacsony hőfokon, amíg a keverék világos lesz, és a cukor elolvad. Szűrjük át szűrőkanálon, és hagyjuk lassan kihűlni.
Az áfonyát rendezzük el a tortalapon, és öntsük, illetve kenjük rá a meggyzselét (a mázat). 180 fokon 30-35 percig süssük. Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágjuk, és tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

ÁFONYATORTA 08.
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 50 g vaj, 4 tojás, 175 g cukor, csipetnyi só, 2 evőkanál kakaó, 150 g liszt, 3 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 5 levél világos zselatin, 350 g vörösáfonya-kompót, 375 ml tejszín, 2 cs vaníliás cukor
A díszítéshez: 375 ml tejszín, 2 evőkanál cukor, 1 cs. habfixáló, 16 db kész csoki dísz (pl. harang), 150 g sötét bevonó csokoládé

Elkészítése: A vajat megolvasztjuk és hagyjuk kissé kihűlni. Szétválasztjuk a tojásokat. A tojássárgáját 4 evőkanál meleg vízzel és a cukorral sűrű, habos krémmé verjük. Belekeverjük a vajat, a sót, és a kakaót. A sütőt 175 fokra felmelegítjük.
A keményre vert tojásfehérjét a krémbe forgatjuk. A sütőporral elkevert lisztet előbb a krémbe szitáljuk, majd óvatosan a krémbe keverjük. A masszát sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű tortaformába töltjük, és 20-30 percig sütjük. A formából kivett piskótát hagyjuk kihűlni.
A zselatint megpuhítjuk. A kompótot simára keverjük, néhány szem áfonyát félreteszünk díszítésnek. A zselatint feloldjuk, és a kompóthoz keverjük, majd lehűtjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a dermedő gyümölcszselébe forgatjuk. Végül a piskótára simítjuk, és a tortát 8 órán át, hűtjük.
A tejszínt a cukorral és a habfixálóval kemény habbá verjük. A hab 2/3 részét a tortára simítjuk, a maradék habot nyomózsákba töltjük, és kidíszítjük vele a torta közepét és szélét. A félretett áfonyával és a csoki dísszel készre díszítjük a torta tetejét. A felolvasztott bevonó csokoládét nejlonzacskóba töltjük, a zacskó egyik sarkára apró lyukat vágunk, és a kifolyó csokival kidíszítjük a torta szélét.

ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 8 személyre: 8 db kisebb (savanykás) alma, 2 evőkanál citromlé, 30 dkg áfonyalekvár, 1 csokor friss citromfű

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, kettévágjuk, a magházat kiemeljük és citromlével ízesített vízben, nem túl puhára főzzük, lecsöpögtetjük. A fél almákba a magház helyére, egy¬-egy kanálnyi áfonyadzsemet halmozunk, és apróra vágott citromfű-levelekkel megszórjuk. Vadhúsból vagy libamájból készült pástétomok kísérőjeként tálaljuk.

BÁCSIKÁM KEDVENCE (UNCLE’S FAVORITE BLUEBERRY MUFFINS)
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 2,4 dl cukor, 5 dl liszt, 1,2 dl tej, 1 tasak sütőpor, fél kávéskanál só, 5 dl áfonya, 2 db tojás
A tetejére: 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: Géppel keverje habosra a kristálycukrot és a vajat. Egyesével adja hozzá a tojásokat, és dolgozza simára. További keverés közben hintse bele a száraz adalékokat. Hígítsa a tejjel. Végül fakanállal forgassa bele a gyümölcs felét. Az olvasztott vajjal kikent, liszttel megszórt muffin formákat kétharmadig töltse meg a keverékkel. A tetejükre osszon el néhány gyümölcsöt és hintse meg vaníliás cukorral. Előmelegített sütőben 20 perc alatt süsse szép pirosra.

BARACK HAWAII MÓDRA
Hozzávalók: 12 karika konzervananász (a friss még jobb), 6 evőkanál kókuszreszelék, 6 őszibarack, 10 dkg vaj, 10 dkg darált háztartási keksz, 10 dkg darált dió, 6 dkg zsemle- vagy piskótamorzsa, 6 dkg porcukor, 12 szem meggy, 4-5 evőkanál áfonya (aszalt is lehet), a tálaláshoz: 12 mandulás vagy diós csók

Elkészítése: Az ananászt kissé lecsöpögtetjük, majd az egyik oldalát kókuszreszelékbe forgatjuk, és ezzel a felével lefelé tepsibe rakjuk. Mindegyikre egy-egy fél meghámozott barackot ültetünk. Közben a vajat fölolvasztjuk, a kekszet, a diót, a morzsát meg a porcukrot beleszórjuk. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Utána a barackok üregébe púpozzuk, a kimagozott meggyel meg a fölaprított áfonyával díszítjük. Forró sütőben vagy grillsütőben 5-6 percig sütjük. Mandulás vagy diós csókkal díszítve tálaljuk.
Elkészítési idő: fél óra

BOGYÓS GYÜMÖLCSÖK MENTÁVAL
Hozzávalók 8 adaghoz: 1 kg eper, 30 dkg áfonya, 30 dkg málna, 2 nem tartósított narancs, 1 kisebb friss mentalevél, 2 evőkanál almalé, díszítéshez mentaágak

Elkészítése: Ha nem szeretjük az áfonyát, és nem kaptunk málnát a piacon? Semmi baj, vegyünk helyette ribizlit vagy szedret. Ha túl “pucérnak” tűnne a desszert, kínáljunk hozzá tejszínhabot.
Mossuk meg az epret, és vágjuk két vagy négy darabra. Tegyük egy nagy tálba.
Mossuk meg az áfonyát és a málnát, óvatosan válogassuk ki a sérült bogyókat. a többit keverjük óvatosan az eper közé.
A narancs héját hámozzuk le, a gyümölcs levét facsarjuk ki.
A narancshéj-darabkákat és a levet tegyük egy kis tálba. Mossuk meg a mentalevélkéket, vágjuk apróra és tegyük a narancslébe. Öntsük hozzá az almalevet is, jól keverjük el.
Az öntetet öntsük a gyümölcsökre és óvatosan keverjük össze. Tálalás előtt pihentessük 1 óráig szoba-hőmérsékleten.

BOGYÓS PUDING (BERRY PUDDING)
Hozzávalók: 2,5 dl hideg tej, 4 pohár vaníliás joghurt, 1 tasak pudingpor, 10 dkg gyümölcs (eper, málna, áfonya stb.)

Elkészítése: Keverje habverővel csomómentesre a tejet, joghurtokat és a “nem főzős” pudingport. Forgassa bele a gyümölcsöt, majd adagolja poharakba. Fogyasztás előtt egy órára tegye hűtőszekrénybe. 

BURGONYALEPÉNY
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 1 tojás, 2 evőkanál zsír vagy olaj a sütéshez, 2 dl tejföl, 20 dkg füstölt szalonna vagy áfonyamártás, só ízlés szerint

Elkészítése: A burgonyát megreszeljük, a felesleges levet kinyomjuk, tojást (nem feltétlenül szükséges), sót adunk hozzá, majd elkeverjük. Serpenyőben forró zsiradékban megsütjük. Minden lepényhez 1 evőkanálnyi masszát veszünk. (Ha a lepény újburgonyából készül, akkor a masszához 1 evőkanál lisztet kell tennünk.) A lepény masszáját tejjel is készíthetjük. A reszelt burgonya levét kinyomjuk, a masszát forró tejjel leforrázzuk, tojást és sót adunk hozzá, jól összekeverjük, és megsütjük. Tejföllel, tepertővel vagy áfonyamártással tálaljuk.

BURGONYALEPÉNY TÖKKEL
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg burgonya, 50 dkg tök, 4 evőkanál liszt, 2 tojás, 1 evőkanál zsír, 20 dkg áfonyalekvár, almamártás vagy tejföl, só ízlés szerint

Elkészítése: A megtisztított tököt és a nyers burgonyát megreszeljük, lisztet, tojássárgáját és sót adunk hozzá. Jól összedolgozzuk. Felvert tojásfehérjéket teszünk bele. Az elkészített masszából kis lepényeket sütünk. Áfonyalekvárral, almamártással vagy tejföllel tálaljuk.

BURGONYÁS PITE ÁFONYÁVAL (POTATO LOG WITH BERRY)
Hozzávalók: 22,5 dkg burgonya, 12,5 dkg natúr krémsajt, 5 dkg porcukor, 3 tojás, 1 citrom reszelt héja, 3 ek citromlé, 1 tk sütőpor, 40 dkg áfonyalekvár, kristálycukor

Elkészítése: A krémsajtot keverje ki a porcukorral. Adja hozzá a tojások sárgáját, a citromhéjat és levet. Keverje habosra. Alaposan dolgozza bele a héjában főtt, meghámozva áttört és teljesen kihűlt burgonyát és a sütőport. Verje fel kemény habbá a tojások fehérjét. Lazán forgassa bele a burgonyás keverékbe. Ennek egyharmadát simítsa kivajazott, magas falú tepsibe. Ezt kenje meg a lekvárral, majd újra a burgonyás keverék következik. Takarja be a maradék áfonyával, majd a tésztával. 180 fokra előmelegített sütőben süsse 45-60 perc alatt készre. Mielőtt tálcára borítja, pihentesse öt percet. Még forrón szórja meg kristálycukorral.
Melegen kínálhatja fagylalt mellé.

CSOKOLÁDÉHAB TŐZEGÁFONYA-KRÉMMEL
Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg étcsokoládé, 1 tojás, 1,5 dl tejszín, 4 dl tőzegáfonya-lé, cukor, 1 evőkanálnyi burgonyaliszt vagy étkezési keményítő, 1 evőkanálnyi tőzegáfonya-likőr

Elkészítése: A csokoládét felolvasztjuk, és a tojássárgájával elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és azt is elkeverjük a csokoládéval, majd óvatosan beledolgozzuk a habbá vert tejszínt is. A csokoládéhabot négy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tőzegáfonya levet ízlés szerint cukrozzuk. Hozzáadjuk a burgonyalisztet és a likőrt, majd egy lábasban szinte forrásig melegítjük. Amikor a folyadék sűrűsödik, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Étkezési keményítő használata esetén öt percig forraljuk. A tőzegáfonya krémet levesestányérokba szedjük, és a csokoládéhabot rákanalazzuk.

DILI-BOGYÓ (BERRY FUDGE)
Hozzávalók: 20 dkg natúr krémsajt, 6 dkg porcukor, 1 teáskanál mandula aroma, 10-10 dkg darált mandula s dió, 20 dkg áfonya, 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: Keverőtálban keverje habosra a krémsajtot a cukorral, az aromával és a mandulával. Tegye hűtőszekrénybe, majd formázzon vizes kézzel apró golyókat a keverékből úgy, hogy mindegyik közepére 1-1 szem áfonyát tesz. A golyókat forgassa kókuszreszelékbe, és alaposan lehűtve kínálja.

DOMINÓK
Elkészítése: Tűzön, keverés közben felolvasztunk 12.5 dkg mézet, 2 cs. (20 dkg) vaníliás porcukrot, 12.5 dkg margarint, majd hűlni hagyjuk. A langyos masszához hozzáadunk 1 tk fahéjat, 5 dkg hámozott, darált mandulát, 5 cl rumot, 2 tojást, 5 dkg reszelt citromhéjat. Elkeverünk 30 dkg lisztet, 2 csapott tk sütőport, majd a masszához gyúrjuk. A tésztát zsiradékkal kikent tepsibe simítjuk. Előmelegített elektromos sütőben (170-200 C-on; előmelegített gázsütőben 3-4-es fokozaton) 15-20 percig sütjük. A kész süteményt hagyjuk kihűlni, kivesszük a tepsiből, félbevágjuk úgy, hogy két vékony tésztalapot kapjunk. 20 dkg áfonya zselét folyton keverve 1-2 percig melegítünk. A tészta egyik felét a zselé harmadával megkenjük. 20 dkg nyers marcipánmasszát, 5 dkg porcukorral összegyúrunk vékonyan porcukrozott gyúródeszkán, sütőtepsi nagyságúra nyújtjuk, a megkent tésztára fektetjük és a maradék zselé felével megkenjük, majd beborítjuk a tészta másik felével és egy éjszakát állni hagyjuk. A süteményt 3x3 cm-es kockákra vágjuk és a maradék újramelegített zselébe mártjuk. hagyjuk megkeményedni. Elkeverünk 14 dkg cukrot 1 dkg kakaóporral, 1.5 dkg kókuszzsírral, és 15 dkg cukrot 1.5 dkg kókuszzsírral. A 15 dkg cukrot és a 15 dkg kakaós cukrot állandó keveréssel, lassú tűzön felolvasztjuk (azt az edényt, amelyben a cukormázat készítjük, tegyük egy vízzel félig telt edénybe, ez utóbbit tegyük a tűzre, így elkerülhetjük a cukormáz leégését). A kockákat a cukormázzal bevonjuk, hagyjuk megszáradni.
Tetszés szerint, pl. sötét mázon fehér pöttyökkel, fehér mázon sötét pöttyökkel díszítjük.

ERDÉSZNÉ KEDVENCE
Hozzávalók 4 személyre: 4 db alma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál citromlé, 2 tojás, 4 dkg liszt, 15 dkg áfonyadzsem, 5 dkg cukor, néhány szem szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, elfelezzük, a magházat kivágjuk. Citromlével és szegfűszeggel ízesített vízben félig megpároljuk (3-4 perc). A tojások sárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt. A tojásfehérjét habbá verjük és beleforgatjuk óvatosan a tejfölös masszába.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, a kihűlt fél almákat belehelyezzük, üregüket áfonyadzsemmel töltjük meg. Ráöntjük a tojásos masszát, végül előmelegített sütőbe toljuk. 180°C-on kb. 20 perc alatt, megpirítjuk.
Melegen kínáljuk.

FEKETEÁFONYÁS MUFFIN
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1,5 dl cukor, 2,5 dl liszt, 2 tojás, 1,2 dl tej, 1 tasak sütőpor, fél mokkáskanál só, 6,5 dl áfonya, 2 teáskanál vanília aroma, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: A mixer legalacsonyabb fokozatával keverje habosra a vajat és a cukrot. Egyesével adja hozzá a tojásokat miközben teljesen simára keveri a pépet. További keverés mellett fokozatosan hintse bele a cukrot, a lisztet és a sütőport. Dolgozza simára a tejjel és a vanília aromával.. Amikor a tészta sima, sűrű massza, akkor fakanállal forgassa bele, az előzőleg villával összenyomkodott feketeáfonya felét. A muffin sütő formát vajjal kenje ki, majd kétharmadáig kanalazzon bele a keverékből. A tetejüket díszítse a maradék gyümölccsel. Fél óra alatt süsse készre a 180 fokra előmelegített sütőben. A formát kivéve, hagyja állni legalább 30 percet, majd tálra rendezve, és vaníliás cukorral meghintve kínálja. 

GESZTENYÉVEL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 6 személyre: 6 alma, 20 dkg gesztenyemassza, 2 cl triple sec, 2 cl konyak, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg áfonyadzsem

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, a magházakat eltávolítjuk, szegfűszeges, citromos, cukros, forrásban lévő vízbe tesszük kb. 1/2 percre. Innen kivéve hideg vízbe helyezzük. A gesztenyemasszát konyakkal, triple sekkel ízesítjük, kihabosítjuk, és a kifúrt almákba töltjük. Tálaláskor a tányérra helyezett alma tetejére tejszínhabot nyomunk, majd áfonyadzsemmel és gyümölccsel díszítjük.

HÁROMLAPOS MOZART-TORTA
Hozzávalók: 20 dkg marcipánmassza, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, néhány csepp keserűmandula-aroma, só, 4 tojás, 30 dkg liszt, 3 tk sütőpor, 5 ek tej, 20 dkg mogyorós nugát, 15 dkg ét tortabevonó, 650 gr tejszín, 40 dkg vörös áfonya dzsem vagy ribizlilekvár, 1 zacskó habfixáló
A díszítéshez: Mozart golyó és vörös áfonya vagy mirelit ribizli

Elkészítése: A durvára lereszelt marcipánt a puha vajjal, a cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, az aromával és csipetnyi sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltogatva, hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet. Margarinnal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben, 175 fokon 45-50 percig sütjük. A nugátot 5 dkg tortabevonóval együtt felaprítjuk. A tejszínből 250 g-ot kimérünk. Felforraljuk, majd félrehúzzuk, és megolvasztjuk benne a felaprított nugátot és bevonót. Gondosan elmosott, szárazra törölt keverőtálba öntjük, és legalább 1,5 órára a hűtőbe tesszük. A tortalapot keresztben háromfelé vágjuk. A magas karimába foglalt alsó lapot az áfonyadzsemmel megkenjük, és rátesszük a második lapot. Robotgép habverőjével az áthűlt, de még lágy nugát krémet felverjük, és a tortalapra kenjük. A habfixálót a másik zacskó vaníliás cukorral összekeverjük. A maradék tejszínből 250 gr-ot kemény habbá verünk, és közben beleszórjuk a cukros fixálót. Óvatosan a nugát krémes rétegre simítjuk, majd ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Kb. 2 órára hűtőbe állítjuk. A maradék bevonót felaprítjuk, forró vízfürdőben megolvasztjuk, és márvány- vagy porcelánlapra simítva hűtőbe tesszük. Miután megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle, majd visszatesszük a hűtőbe. A maradék tejszínt is felverjük, és a tortát a karima eltávolítása után a habbal bevonjuk. Végül csokoládéforgácsokkal, félbevágott Mozart golyókkal és áfonyával díszítjük.

HOLLAND LÁNGOS DRIE-IN-DE-PAN (THREE IN THE PAN)
Az eredeti cím jelentése: hárman a serpenyőben, azért, mert három adagot sütünk egy időben a palacsintasütőben. Ezer változata van - vagy több - ez egy másik:
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 1 teáskanál só, kétharmad tasaknyi élesztő, 1,5 dl tej, 1,5 dl joghurt - vagy kefir - 1 teáskanál cukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg áfonya, citromhéj, 1 savanykás alma (kisebb méretű), vaj a sütéshez

Elkészítése: Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sót. Az élesztőt langyos tejben futtassuk fel, adjuk a tálban levő liszt közepébe készített mélyedésbe. Szórjuk meg a vaníliás cukorral. Dagasztás közben öntsünk hozzá annyi langyos tejet, valamint a joghurtot, vagy kefirt, amíg lágy tésztát kapunk. A megtisztított mazsolát és áfonyát áztassuk be langyos vízbe, szűrjük le, és konyharuhában szárítgassuk meg. Adjuk a tésztához a hámozott, és apróra vágott almával együtt. Reszeljünk bele egy kevés citromhéjat. A készre gyúrt tésztát takarjuk le egy vízbe mártott, de jól kicsavart konyharuhával. (Vagy tegyük kelesztő tálba.) Meleg vízzel félig töltött tálba tesszük, vagy, ha van fűtőtestünk, akkor állítsunk mellé egy széket, és tegyük oda. Ezzel az eljárással, sokkal hamarabb nő meg a tészta térfogata a kétszeresére.
Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál vajat. Forrósítsuk fel. Egy nagy kanállal tegyünk három kisebb halmot a tésztából a vajra. Vegyük le a hőmérsékletet, és süssük a süteményeket, amíg a tetejét száraznak latjuk. (A színe megváltozik nyers tésztáról valami mássá. Ekkor fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Ez már gyorsabban megy, vigyázni kell! Langyos sütőbe tett tányéron tartjuk - letakarva - a kisült tésztát, amíg a massza el nem fogy. Tálaláskor cukrot, vagy gyümölcs-szószokat, krémet teszünk rá/melle.

JOGÁSZ SZELET
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, Késhegynyi szódabikarbóna, annyi tejföl, hogy jól gyúrható kemény tésztát kapjunk
Kevert tésztához: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 db tojás, 1 db tojássárgája, Késhegynyi szódabikarbóna, 2 kávéskanál kakaó, 1 dl tej, 13 dkg liszt
Továbbá: pikáns ízű lekvár pl.: fekete ribizli, áfonya, stb., 1 db tojásfehérje. 10 dkg porcukor a mázhoz

Elkészítése: Az első tészta anyagait összegyúrjuk, 3/4 részét kis tepsibe (30 x 22 cm) nyújtjuk, megkenjük a pikáns ízű lekvárral. A második tésztához a vajat kikeverjük a cukorral, tojással, tojássárgájával. Hozzádolgozzuk a kakaót, szódabikarbónát, tejet, lisztet. A keveréket ráöntjük a lekvárral megkent tésztára. A porhanyós tészta 1/4 részéből rudakat sodrunk ceruza vastagságúra, a rudakat egyenletes távolságra hosszában rárakjuk a barna tésztára. Sütés közben a rudacskák belesüllyednek a tésztába, s amikor felvágjuk a süteményt, babosnak fog látszani.
Amíg a tészta sül, a tojásfehérjét a porcukorral vízgőz felett vastagra keverjük, és a meleg tésztára kenjük. Kihűlve vágjuk fel.
Díszítésként megszórjuk színes kókuszreszelékkel.

KANADAI ÁFONYÁS MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1 mk só, 1 csomag (6 g) sütőpor, 1 db egész tojás, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 15 dkg áfonya

Elkészítése: A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót elegyítjük. A tojást, a tejjel és az olvasztott vajjal összekeverjük. A száraz és a nedves masszákat összeöntjük, hozzáadjuk a megtisztított áfonyát és muffin sütőben, 200 C-on, 10-15 percig sütjük.

KÉPVISELŐFÁNK ÁFONYAHABBAL
Hozzávalók a képviselőfánkhoz: 2 dl víz, 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 5 egész tojás, 1 mokkáskanál só.
Az áfonyahabhoz: 20 dkg áfonyadzsem, 2 dl tejszín, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, 2 zacskó habfixáló

Elkészítése: A tejszínt félkemény habbá verjük, ezután beleszórjuk a habfixálót, és addig verjük, amíg egészen kemény nem lesz. Ezután óvatosan beleforgatjuk az áfonyadzsemet és a porcukrot. Felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.
A sütőt 15 percig közepes lángon előmelegítjük.
A tésztához először beletesszük a vízbe a vajat és a sót, majd felforraljuk. Ezután beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg összeáll. Ha a massza az edény falától elválik, levesszük a tűzről, és állandóan kevergetve kihűtjük, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Egy habzsákba (vagy az egyik sarkán kilyukasztott nejlonzacskóba) beletöltjük a tésztamasszát, és zsírral kikent, vízzel megspriccelt sütőlapra, egymástól 3 cm-es távolságra nagy diónyi gömböket nyomunk. A sütőlemezt betoljuk a forró sütőbe. 10 percig közepes lángon, majd a lángot takarékra mérsékelve, szép sárgásbarnára sütjük a fánkokat. A sütés első 15 percében nem szabad kinyitni a sütőt! A sült, üreges fánkokat késpengével azonnal levesszük sütőlapról és hagyjuk kihűlni. Ezután félbevágjuk, végül beletöltjük az áfonyás tejszínhabot. Tetszés szerint feldíszítjük, és a hűtőszekrényben legalább 2 óráig hűtjük.

KFC® RÉGIMÓDI FOXI-KEKSZE (KFC® OLD-FASHIONED HUCKLEBERRY CAKE)
Hozzávalók: 1 tojás, 3 evőkanál lágy vaj, 1,6 dl cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 2 teáskanál sütőpor, 3,6 dl grízes liszt, fél teáskanál só, 0,8 dl tej, 3,2 dl áfonya lekvár

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 175 fokra. Keverje ki a vajat a tojással. Fokozatosan adja hozzá a cukrot, és verje habosra. Forgassa bele az aromát. Másik tálban keverje össze a száraz összetevőket. Részletekben dolgozza össze a tojásos eleggyel, miközben annyi tejet adagol hozzá, hogy sima, lágy tésztát kapjon. Könnyedén forgassa össze a lekvárral, majd az egészet öntse 20 centi átmérőjű tortaformába. Süsse készre 35-40 perc alatt.

KÉKÁFONYA-TORTA, ALMÁVAL
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg búzaliszt, 1 csipetnyi só, 10 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tojás sárgája, 1 dl tej
A töltelékhez: 30 dkg savanykás rétesalma, 25 dkg kékáfonya, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítése: A tésztához tegyük egy keverőtálba a lisztet, adjuk hozzá a kis darabokra összevágott hideg vajat, a sót, a citromhéjat és a cukrot.
Kezünkkel morzsoljuk jól össze, majd dolgozzuk bele a tojás sárgáját és a tejet is. Gyúrjuk lágy tésztává, majd felhasználásig tegyük letakarva hűtőszekrénybe.
A töltelékhez hámozzuk meg az almákat, vágjuk cikkekre, a magházát pedig távolítsuk el.
Vágjuk egycentis darabokra, tegyük egy tálba, öntsük hozzá a megmosott áfonyát és csorgassuk meg citromlével.
Szórjuk rá az étkezési keményítőt és a cukrot is, majd óvatosan keverjük össze a gyümölcsöket. Gyúrjuk át lisztezett deszkán a tésztát, majd nyújtsuk fél centi vastagságúra. Béleljünk ki vele, egy vajjal kikent és liszttel megszórt peremes, kerek tortaformát.
Öntsük az almás tölteléket a formába, igazgassuk el egyenletesen, majd a tetejét is fedjük be kinyújtott tésztával. Széleit vágjuk le, ujjunkkal jól nyomkodjuk össze a két tészta “találkozását”, majd szurkáljuk meg a tetejét villával. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 40-45 percig.
Ha elkészült, még melegen szeleteljük cikkekre, tálaljuk nagy tányérra és kanalazzunk mellé fagylaltot.

KIJEVI ALMA
Hozzávalók: 1 kg alma, 5 dkg cukor, szegfűszeg, 1/2 citrom, 10 dkg dióbél, 15 dkg áfonyalekvár, 5 dkg méz, fahéj

Elkészítése: Az almát megmossuk, belsejét kivájjuk, óvatosan - nehogy szétfőjön-, megpároljuk, cukorral, szegfűszeggel, citrommal ízesített lében. A citromot csak néhány percig hagyjuk a lében, majd a levét kinyomjuk és kivesszük. Amikor lehűlt, megtöltjük az összetört dióbéllel, áfonyalekvárral, a méz keverékével és a sütőben kivajazott tűzálló edényben megsütjük. Melegen tálaljuk, fahéjas cukorral megszórva.

KÖRTE ÁGNES ASSZONY MÓDRA
Hozzávalók 6 személyre: 6 körte, 50 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 25 dkg cukor, 3 citrom, 6 evőkanál körtepálinka, 6 evőkanál ribizli- vagy áfonyadzsem, 1/2 rúd fahéj

Elkészítése: Az egyik citromról a héját vékonyan, spirál alakban levágjuk, másfélnek a héját lereszeljük. Az összes citrom levét kifacsarjuk. A citromlé felét körülbelül 7,5 dl vízbe öntjük. Hozzáadunk 12 dkg cukrot, beletesszük a fahéjat és a levágott citromhéjat, majd felforraljuk. A körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat kiemeljük. A cukros-citromos vízbe tesszük, és a gyümölcs érettségétől függően 2-3 percig pároljuk. A tehéntúrót simára keverjük a maradék cukorral és citromlével meg a reszelt citromhéjjal. A tejszínt kemény habbá verjük, és a túrókrémbe keverjük. A párolt körtéket kivesszük a léből és lecsöpögtetjük. Leöntjük a pálinkával, és állni hagyjuk. A kihűlt körtékre ribizli vagy áfonyadzsemet kanalazunk. A krémet tányérokba osztjuk, majd középre helyezzük a körtéket.
Elkészítési idő körülbelül 20 perc

LEPÉNY ÁZTATOTT ÁFONYÁVAL.
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 2 dl olaj, 10 dkg áfonyabogyó, 8 dkg cukor, késhegynyi szódabikarbóna, só ízlés szerint

Elkészítése: Nyers reszelt burgonyához lisztet, sót, szódabikarbónát adunk, összekeverjük, és hirtelen kisütjük a lepényeket. Cukorral átforralt áfonya-lébe tesszük a bogyókat. A lepény mellé külön tálaljuk.

LINGONPAJ
Hozzávalók: 200 g liszt, 1 ek tejföl, 1 ek rum, 1 csipet só, 50 g porcukor, 100 g margarin, 500 g friss vörös áfonya, 250 g cukor, liszt, margarin, 1 tojás sárgája a megkenéshez

Elkészítése: A lisztet összedolgozzuk a rummal, sóval, porcukorral, margarinnal. Sima tésztát gyúrunk belőle, és 30 percig a hűtőben hagyjuk állni. Az áfonyát megpucoljuk, megmossuk, lecsepegtetjük, összekeverjük a cukorral. A tészta 1/4 részét félretesszük a tetejéhez. A tészta maradék részét kinyújtjuk (24 cm-es forma) Az áfonya, cukor keveréket elosztjuk rajta. A maradék tésztát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk és beborítjuk vele az áfonyát. Bekenjük felvert tojással. 35 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.

MANDULÁS TEASÜTEMÉNY (ALMOND SHORTBREAD)
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2 teáskanál mandula aroma, 1,2 dl kristálycukor, 6,5 dl liszt
A kinyújtáshoz: porcukor
Az összeállításhoz: áfonya íz

Elkészítése: Elektromos keverővel, közepes sebességgel keverje habosra a tészta összetevőit - a liszt kivételével. Ezután addig adagolja hozzá a lisztet, míg rugalmas formázható tésztát kap. Ossza ketté, és letakarva tegye két órára a hűtőbe. Porcukorral megszórt konyharuhán nyújtsa ki egy centi vastagra az egyik adag tésztát. Formával tetszőleges alakú süteményeket vágjon ki, amelyeket rendezzen el sütőlemezen. Mindegyik közepébe nyomjon kiskanállal mélyedést. 150 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsse készre. A tészta másik felét hasonlóképpen süsse meg, de azokba ne készítse mélyedést. Ha megsült, akkor mindegyik mélyedésbe tegyen kevés lekvárt, és helyezzen erre egy sima süteményt. Másnap kínálhatja.

„MARADÉK” - MUFFIN
Hozzávalók:
Az alaptésztához: 25 dkg liszt, 1 kanál szódabikarbóna, 1 zacskó sütőpor, csipet só, 10 dkg margarin/vaj, 10 dkg cukor (lehet több is), 1 citrom leve, 500 g krémes túró, 2 dl tejföl, 2 tojás
A töltelékbe: 10 dkg mazsola (beáztatva fahéjas-cukros szirupba), 10 dkg dió, 10 dkg aszalt vörösáfonya (vagy más gyümölcs), 6 ek sárgabaracklekvár

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-5 fokozat között). A muffin formákat kibéleljük papírral. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, csipet sóval. A margarint mikróban megolvasztjuk, habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és a túrót, a citrom reszelt héját és levét.
A lisztes keveréket folyamatos kevergetés mellett csomómentesen összedolgozzuk a folyékony anyagokkal. A tésztába a legvégén belekeverjük a lecsöpögtetett mazsolát, diót, vörös áfonyát.
A tésztával félig megtöltjük a papírformát, majd 1 kiskanál lekvárt teszünk rá és befedjük a muffin tésztával. Sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés: bármilyen megmaradt gyümölcsből és lekvárból elkészíthető!
Elkészítési idő: 20 perc + 25 perc sütés

MOGYORÓTORTA PIROS ÁFONYÁVAL
Hozzávalók egy 26 cm-es tortaformához: 17,5 dkg puha vaj, 17,5 dkg cukor, 4 tojás, 1 vaníliás cukor, 25 dkg őrölt mogyoró, 2 teáskanál sütőpor, 10 dkg reszelt csokoládé, 2 kanál kakaó, 1 kanál zselatinpor, 45 dkg piros áfonyabefőtt, 2,5 dl tejszín

Elkészítése: A vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Egymás után hozzáadjuk a tojásokat, az őrölt mogyorót, a sütőport, a csokoládét, és a kakaóport. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A formát kivajazzuk, a süteményt beletöltjük, 40 percig sütjük, majd 10 percig kikapcsolt sütőben hagyjuk. A zselatinra ráöntünk fél dl befőttlevet, és kis lángon folytonos keverés közben folyósra melegítjük. Ezután belekeverjük a piros áfonyabefőttbe. A tejszínt kemény habbá verjük. A tejszínhab felét beleforgatjuk a már teljesen hideg befőttbe. A kihűlt tortalapot kettévágjuk. Az alsó lapra rákenjük a habos befőttet, majd rátesszük a másik lapot. A tortát körben bekenjük a megmaradt tejszínhabbal, rászórjuk a maradék csokoládéreszeléket, és 12 habrózsát nyomunk a szélére. Kevés gyümölccsel feldíszítjük.

OSZTRÁK BRABANZERL
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
A tésztához: 15 dkg lágy RÁMA margarin, 5 dkg étcsokoládé, 15 dkg liszt, 5 dkg Koronás Finom minőségi kristálycukor, 1 csipet só, 5 dkg darált mandula, RÁMA margarin a forma kikenéséhez, 12,5 dkg piros áfonyadzsem
A díszítéshez: 30 dkg étcsokoládés tortabevonó, 10 dkg felezett mandula

Elkészítése: A csokoládét darabokra törjük, és forró vízfürdőben felolvasztjuk. A lisztet, a cukrot, a sót, a mandulát, a margarint és a felolvasztott csokoládét gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Kézzel cipót formálunk belőle, éjszakára, hűvös helyre tesszük.
A sütőlapot margarinnal kikenjük. A tésztát kisebb részekre osztjuk, és körülbelül 3 mm vastagra nyújtjuk. A sütemény egyik felét 4 cm és a másik felét 5 cm átmérőjű, hullámos formával kiszaggatjuk, a sütőlapra helyezzük, és ismét hűvös helyen pihentetjük.
175-200°C-ra előmelegített sütőben, körülbelül 7 percig sütjük. A sütőlapról levéve hűlni hagyjuk.
Felmelegítjük a dzsemet. A nagyobb átmérőjű lapocskák közepét vékonyán megkenjük dzsemmel és ráhelyezzük a kisebb lapocskákat. A tortabevonót feldaraboljuk, forró vízben felolvasztjuk, hűlni hagyjuk, majd ismét felhevítjük, és simára keverjük. A süteményeket a tortabevonóval bekenjük, és tetejüket fél mandulákkal díszítjük.

PALACSINTÁK SZIVÁRVÁNYSZÍNBEN
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 5 dkg hajdinaliszt, 1,5 dl tej, 2 tojás, 1 dl sör, 1 evőkanál olaj, csipetnyi cukor, só
Az 1. töltelékhez: 15 dkg vargánya gomba, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál snidling, bors
A 2. töltelékhez: 10 dkg camembert sajt, 4 evőkanál áfonyalekvár
A 3. töltelékhez: 2 szelet sonka, 4 tojás, 4 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A lisztet, a tejet, a tojásokat, a sört, az olajat, a cukrot és csipetnyi sót simára eldolgozzuk, majd lefedjük és 2 óráig állni hagyjuk. A gombát vékony szeletekre vágjuk. Teflonedényben megpirítjuk a zúzott fokhagymát a vargányával (levével együtt), majd hozzáadjuk a snidlinget, és sóval, borssal ízesítjük. Melegen tartjuk. A sonkát apróra vágjuk, a sajtot vékonyan felszeleteljük. 4 palacsintát sütünk, a gombás töltelékkel megtöltjük. 4 másik palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy tojást ütünk rájuk, és a sonkával meg a sajttal megszórjuk. Addig sütjük, míg a tojásfehérje megkeményedik. Ismét 4 palacsintát készítünk, a sütés vége felé egy-egy sajtszeletet teszünk rájuk, és még két percig sütjük. Az áfonyalekvárral meglocsoljuk.

PUFI-PALACSINTA (PUFF PANCAKE)
Hozzávalók: 3 tojás, 1,2 dl tej, 0.6 dl liszt, 0,6 dl cukor, fél-fél tk vanília és narancs aroma, 2 dkg vaj, 2 dkg darált mandula, 10 dkg áfonya, színes díszítő cukor

Elkészítése: Közepes tálban alaposan verje fel a tojásokat a tejjel, majd a liszttel és 1 ek cukorral keverje csomómentesre. 20 centi átmérőjű serpenyőben, közepes hőmérsékleten olvassza fel a vajat. Szórja rá a maradék cukorral elkevert darált mandulát és az áfonyát. Óvatosan keverve párolja 3-4 percen át, mialatt a gyümölcsszemek kidurrannak.
(Vigyázzon, nehogy megégesse a kezét eközben.) Erre öntse rá a tojásos keveréket, és tegye 210 fokra előmelegített sütőbe. Tíz-tizenöt perc alatt süsse aranybarnára. Ha elkészült csúsztassa tálra, még forrón szórja meg a színes díszítő cukorral, végül cikkekre vágva kínálja. (más, savanykás friss gyümölccsel is készítheti.)

RÉGIMÓDI FOXI-KEKSZ
Hozzávalók: 1 tojás, 3 evőkanál lágy vaj, 1,6 dl cukor, 1 teáskanál vanília aroma, 2 teáskanál sütőpor, 3,6 dl grízes liszt, fél teáskanál só, 0,8 dl tej, 3,2 dl áfonya lekvár

Elkészítése: Melegítse elő a sütőt 175 fokra. Keverje ki a vajat a tojással. Fokozatosan adja hozzá a cukrot, és verje habosra. Forgassa bele az aromát. Másik tálban keverje össze a száraz összetevőket. Részletekben dolgozza össze a tojásos eleggyel, miközben annyi tejet adagol hozzá, hogy sima, lágy tésztát kapjon. Könnyedén forgassa össze a lekvárral, majd az egészet öntse 20 centi átmérőjű tortaformába. Süsse készre 35-40 perc alatt.

SZILVESZTERI APRÓSÜTEMÉNY
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 5 dkg csokoládé, áfonyadzsem

Elkészítése: A hozzávalókat a csokoládé kivételével jól összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyikhez hozzáadjuk a megreszelt csokoládét. Mindkettőt félujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongokat - a világos tészta tetejét kristálycukorral megszórva - sütőpapírral bélelt sütőben megsütjük. Ha megsültek, egy-egy világos és barna korongot áfonyalekvárral összeragasztunk.

TEJSZÍNES ÁFONYATORTA
Hozzávalók:
Tortaalap: 2 tojás, 50 g kristálycukor, 1/2 csomag Haas vaníliás cukor, 1 csipetnyi só, reszelt citromhéj, 50 g liszt, 2 cl olaj, vaj illetve liszt a sütőforma kikenéséhez
Áfonyás tejszínes massza: 150 g áfonya, mélyhűtött, 200 g tejföl, 20 g kristálycukor, 2 tojássárgája, 1 citrom (lé és héj), 1/2 csomag Haas vaníliás cukor, 1 csipetnyi só, 3 lap zselatin, 4 dl tejszínhab
Díszítéshez: 1/2 csomag Haas színtelen vagy piros tortazselé, 2 evőkanál kristálycukor

Elkészítése: A tojásokat a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a citromhéjjal habosra keverjük, míg a tészta terjedelmesebbé nem válik. Először lazán hozzáadjuk lisztet, aztán az olajat. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett sütőformába öntjük és 200°C-on kb. 20 percig sütjük.
Az áfonyát pépessé dolgozzuk és a felét a tejföllel, kristálycukorral, a tojás sárgájával, a citromlével és héjjal, vaníliás cukorral és sóval simára keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk, feloldjuk vízfürdőben és hozzáadjuk a tejfölös masszához, majd hozzáöntjük a felvert tejszínt. Ezt a tortalapra öntjük, és hideg helyre tesszük.
A tortazselét összekeverjük a kristálycukorral, hozzáadjuk a maradék áfonyát és hideg vizet öntünk hozzá, hogy a mennyisége 1/4 l legyen. Felfőzzük, rövid ideig forraljuk és lehűtjük, hogy a torta felülete meg tudjon kocsonyásodni.

TŐZEGÁFONYÁVAL ÍZESÍTETT CSOKOLÁDÉ
Hozzávalók 4 személyre: 1 liter víz, 3 dl koncentrált tőzegáfonya-kivonat, 0,5 dl liszt, 0,5 dl cukor, 0,25 evőkanálnyi só, 4 db csokoládékehely

Elkészítése: A tőzegáfonya levét vízzel, cukorral és sóval felforraljuk. A lisztet habverővel a forrásban lévő folyadékba keverjük, amelyet 20 percig főzünk. Langyosra hűtjük, majd habverővel rózsaszínűre felverjük, és a készen kapható csokoládékelyhekbe töltjük.

TÚRÓKRÉMES ÁFONYATORTA
Hozzávalók: 1 piskóta tortalap, fél kg áfonya, fél kg túró, 5-6 dl tejszín, 2 citrom, cukor, ízlés szerint, hogy ki mennyire szereti a fanyar ízeket, főzős vaníliás pudingpor, fél liter tej

Elkészítése: A tejben elkészítjük a vaníliás pudingot. Ha besűrűsödött, beleforgatjuk a megtisztított áfonya 3/4-ét és addig keverjük lassú tűzön, amíg elereszti színét az áfonya és gyönyörű lila színű lesz a pudingunk. Amíg hagyjuk hűlni, felverjük keményre a tejszínt a cukorral. A túrót áttörjük, belereszeljük a citromok héját és belenyomjuk az egyik citrom levét. Óvatosan belekeverjük a kemény habot, összedolgozzuk. A túrós habból is félre rakunk annyit (kb. a felét) hogy azzal bevonjuk majd a tortát. Ha kihűlt a puding, belekeverjük a megmaradt túrós habba.
Szétvágjuk a tortalapot 3 lapra, kevés tejjel belocsoljuk, hogy ne legyen olyan száraz, aztán az első lapot megkenjük a fél áfonyás krémmel. Rátesszük a következő lapot, azt is meglocsoljuk és rátesszük a maradék krémet. Miután rátettük a harmadik lapot, bevonjuk a megmaradt túrós habos krémmel, hogy mindenhol befedje.
A tetejét megdíszítjük a félretett áfonyával és egy napra berakjuk a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Hasznos tipp: ugyanezt meglehet csinálni ribizlivel is, ugyanaz az eljárás. A gyümölcsöt mindig előbb mossuk meg és utána pucoljuk, mert egyébként kimossuk belőle a színanyagokat.

TÚRÓS – ÁFONYÁS - MÉZES TORTA
Hozzávalók: 1 bögre sima liszt, késhegynyi só, 1 kiskanál sütőpor, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál vaníliás cukor, 13 dkg vaj, 1 db egész tojás, zsiradék a sütőforma kikenéséhez, darás liszt a forma kiszórásához, 1 pohár tejszín
A töltelékhez: 25 dkg lágy túró, 2 db egész tojás, 3 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 1 kiskanál vaníliás cukor, 5-6 evőkanál friss vagy mélyhűtött áfonya, esetleg más aprószemű gyümölcs

Elkészítése: A lisztet enyhén megsózzuk és belekeverjük a sütőport meg a por- és vaníliás cukrot, azután a vajat és a tojást, majd összegyúrjuk. Később liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, s kizsírozott, liszttel kiszórt torta- vagy bármilyen magas oldalú formába helyezzük. Azután beleöntjük a túrós töltelék felét és megszórjuk áfonyával, s befedjük a töltelék másik felével. Enyhén előmelegített sütőben legalább harmincöt percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tálaláskor szeletenként egy-két evőkanál édes tejszínhabbal díszítjük.
A töltelék elkészítése: Megfelelő nagyságú edényben simára keverjük a túrót a tojással, a mézzel, a citromlével és a vaníliás cukorral.

TÚRÓS SZELET ÁFONYAHABBAL
Piskótatésztához: 6 tojás, 12 dkg kristálycukor, 18 dkg liszt, 2 dkg sütőpor (én szódabikarbonát használok), citromhéj.
Töltelék: 30 dkg áfonyadzsem (vagy ribizli-íz)
Túrókrém: 50 dkg túró, 50 dkg cukrozott tejszínhab, 5dkg vaníliás pudingpor (főzős), 4 dl tej
Áfonyahab: 13 dkg áfonya, 20 dkg cukrozott tejszínhab, 1 cs vaníliás cukor

Elkészítése: A piskótát hagyományos módon elkészítjük. Sütőpapírral bélelt lemezre öntjük 2 cm vastagságban. Megsütjük. Az áttört túrót az elkészített pudinghoz adjuk. Ha kihűlt, összekeverjük a tejszínhabbal. A kihűlt piskótalapot vékonyan megkenjük áfonyadzsemmel (ribizli ízzel). Ráterítjük a túróhabot. Hűtőbe tesszük. Az áfonyát áttörjük, hozzáadjuk a felvert tejszínhabhoz. Felszeleteljük a süteményt és díszítjük az áfonyás habbal.
Ez az eredeti recept. Kevesebb tejszínnel is finom. Friss áfonya helyett málnával szoktam készíteni, de nagyon finom eper-, kivi-, kajszi habbal is. Vagy a friss áfonya helyett lekvárt is használtam már.

TÚRÓTORTA KUKORICALISZTTEL
Hozzávalók: 50 dkg natúr krémtúró, 4 tojás sárgája, késhegynyi só, 2 dl tejszín, 1 ek cukor, 4 ek kukoricaliszt, kevés zsemlemorzsa, vaj az edény kikenéséhez

Elkészítése: A kivajazott tepsit zsemlemorzsával megszórjuk.
Az összes kelléket összekeverjük, a tepsibe öntjük. Meleg, de nem forró sütőben 45 percig sütjük.
Áfonyalekvárral, tejszínhabbal kínáljuk.

VANÍLIA FAGYLALT VÖRÖS SZARVASGOMBA ÖNTETTEL
Hozzávalók: 1 liter kész vanília fagylalt, 100 gramm áfonya jam, 2 dkg vaj, 15 dkg vörös szarvasgomba frissen, vagy mélyhűtve

Elkészítése: A szarvasgombákat felszeleteljük. (Ha mélyhűtöttet használunk a felengedésre elég 20 perc.) A vajat egy lábosban felolvasztjuk - vigyázni kell, mert könnyen megég - beletesszük a felszeletelt gombát, és lassú tűzön néha kevergetve, fedő alatt 15 percig pároljuk. Ezután hagyjuk kihűlni, majd turmixgépen elturmixoljuk a gombát, amit ezután szitán átszűrünk. A leturmixolt, átszűrt gombát az áfonyával összekeverjük. A fagylaltot kelyhekbe adagoljuk és leöntjük az elkészített szósszal.
A fenti módon elkészített öntet nemcsak édességek mellé adható. Kínálhatjuk szárnyas- és vadhússültek mellé, úgy hogy felezett körtebefőttet helyezünk a hús mellé, és ezt öntjük le a szósszal.

ZSELÉS KÖRTE
Hozzávalók: 2 nagy körte, 1 evőkanál citromlé, 2 dkg áfonyalekvár, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál zselatin, 2 evőkanál csokoládé, 1 tasak vaníliás cukor, 3 dkg tejszínhab

Elkészítése: A körtéket hámozza meg, felezze el, vágja ki a magházukat és locsolja meg a citromlével. A zselatint teljesen oldja fel 2 deci hideg vízben. Keverje el benne csomómentesen az áfonyalekvárt és a cukrot.
Forráspontig melegítse fel. Az elfelezett körtéket illessze össze, és állítva tegye egy mélyebb tálba. Még melegen öntse körül a zselatinnal úgy, hogy a gyümölcsök egyharmada szabadon maradjon, és hagyja teljesen kihűlni. Amikor a zselé megkötött, a körték szabadon maradt részét szórja meg a vaníliás cukorral. Díszítésként csurgasson rá olvasztott csokoládét, végül tejszínhab rózsákat nyomjon a szélére.