Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Áfonya eltevése


ASZALT ÁFONYA
Elkészítése: Az áfonyát jól átválogatjuk, és az egészséges szemeket szétteregetve vászonruhára, a napra helyezzük. Időnként megforgatjuk, hogy az áfonya egyenletesen száradjon. Ha valamilyen okból a napon történő aszalás nem lehetséges, elvégezhetjük tepsiben, alacsony hőfokú sütőben is. Száraz helyen vászonzacskóban tároljuk.

ÁFONYA-ALMA LEKVÁR
Hozzávalók: Fél kg áfonya, 60 dkg alma, 1 rúd kikapart vanília, 1 kg zselécukor

Elkészítése: Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. Az almát meghámozom, a magházát eltávolítom, és apró darabokra vágom. A gyümölcsöket a vaníliavelővel és a zselécukorral elkeverem és állandóan kevergetve 4 percig főzöm. Forrón üvegekbe töltöm, és azonnal lezárom.

ÁFONYABEFŐTT 01.
Elkészítése: Szemenként kiválogatott egészséges áfonyaszemeket alaposan megmossuk, és a vizet lecsurgatjuk róla. Egy fazékba 1 kg áfonyát, 50 dkg cukrot és 1 liter vizet téve, lassú tűzön főzni kezdjük. A főzéskor keletkezett habot leszedjük róla, és állandóan keverjük. Az áfonyaszemek akkor kezdenek megfőni, amikor az egyes szemek héja felreped. Ekkor leszűrjük alóla a szirupot, az áfonyát üvegekbe rakjuk, a szirupot pedig ráöntjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, jól lekötjük és dunsztoljuk.

ÁFONYABEFŐTT 02.
Hozzávalók: 1 kg áfonya, 60 dkg cukor, fél citrom

Elkészítése: Az áfonyát több vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, és üvegekbe szedjük. 1 dl vízből, a cukorból és a citromléből szirupot főzünk, a habját leszedjük, majd forrón, az áfonyára merjük. Az üvegeket lezárjuk, majd 15 percig gőzöljük. A gőzölőben hagyjuk kihűlni.

ÁFONYABEFŐTT RUMMAL
Elkészítése: 4 kg áfonyát megtisztítjuk, és hideg vízben megmossuk. Lecsurgatjuk a vizet, és amikor megszikkadt, üvegekbe helyezzük. A 1,5 liter vizet az 1 kg cukorral felforraljuk. A kihűlt szörphöz literenként 1/2 dl rumot adunk, és egyenletesen elosztva az üvegekbe helyezett gyümölcsre öntjük. Tartósítószert adva hozzá az üvegeket lezárjuk.
85°C -on 25 percig gőzöljük, és kihűlésig a fazékban hagyjuk. Hűvös helyiségben tároljuk.

ÁFONYA BEFŐVE
Elkészítése: Főzzünk egy cserép lábosban 4 liter szép, puha áfonyát 1 kiló cukorral forró melegre. Ha 1/4 óráig a cukorral megfőztük, töltsük kihűlve az üvegekbe, mire a bekötözés előtt még rummal nedvesített papirossal letakarjuk. Az áfonya-befőzöttet leggyakrabban vadsült mellé adjuk fel, tálalásnál lehet azonban még langyos meleg vörös borral vegyíteni.

ÁFONYABOR 01.
Elkészítése: A megtisztított áfonyát fele mennyiségű vízzel puhulásig főzzük. Miután kihűlt, kipréseljük. 2 liter áfonya léhez hozzáadunk 1,3 kg cukor és 1,5 l víz oldatát, 6 g borkősavat, kb. 30 ml fajélesztőt, (gazdabolt) és 1 g ammóniumfoszfátot (gyógyszertár) az erjedés elősegítésére. Az így kapott levet kotyogóval ellátott demizsonban erjesztjük. két átfejtés után, ha tiszta színe van, palackozhatjuk

ÁFONYABOR 02.
Elkészítése: kb. 1 kg áfonyát összezúzva olyan befőttes üvegbe tesszük, amely 1 kg cukor és 2 liter víz oldatával tele lesz. Az üveget erjesztő csővel ellátott dugóval zárjuk le, és kb. 15 napig forrni hagyjuk. Mikor teljesen letisztult, akkor kisebb üvegekbe lefejtjük, és jól bedugaszoljuk.

ÁFONYA BORBAN
Elkészítése: 4 kg megtisztított és jól megmosott áfonyát 2 kg cukorral rétegezve nyersen berakjuk az előkészített üvegekbe. tetejére darabos fahéjat, szegfűszeget teszünk. Felöntjük muskotályos borral, és tartósítószert adva a tetejére lezárjuk az üvegeket. Kigőzöljük, és a kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYA CUKORBAN
Elkészítése: Egy kg áfonyát átválogatunk, szitára téve langyos vízzel leöntjük, és jól lecsurgatjuk. Egy kg cukorból, 1 dl vízzel nagyon sűrű szirupot főzünk, szürke habját leszedjük, beletesszük a gyümölcsöt, és lassú forralással kb. 30 percig főzzük. Ha túl híg lenne, a levét leszűrjük és besűrítjük. Ezután újból elvegyítjük a gyümölccsel, és forrón üvegekbe töltjük. Lekötjük, száraz gőzbe rakjuk.

ÁFONYADZSEM 01.
Hozzávalók: áfonya, kilónként 25-30 dkg cukor, zselésítő

Elkészítése: Az áfonyát alaposan megmosod, leszárazod, befőző edénybe rakod. Krumpli-nyomóval összetöröd, belekeversz a szükséges cukornál 10-15 dekával kevesebbet, aztán főzni kezded.
A maradék cukrot összekevered a zselésítővel, a ha az áfonya már teljesen szétfőtt, ezt is belekevered. még 2-3 percig főzöd, és máris töltheted az üvegekbe.
Dunsztolást nem igényel, sült húsokhoz használhatod, de jó palacsintába és süteményekbe, esetleg szószba is.

ÁFONYADZSEM 02.
Elkészítése: Az áfonyaszemeket kiválogatjuk, dzsemnek csak a teljesen ép szemeket használjuk fel. Egy fazékba 3 kg cukrot, 1 liter vizet és fél liter fanyar vörös bort teszünk, és ezt sziruppá főzzük. Amikor megfőtt, 4 kg válogatott áfonyát teszünk bele, és addig főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Ekkor üvegekbe tesszük, és lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, majd hőkezeljük. Amikor kihűlt, hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYADZSEM MÉZZEL
Elkészítése: A teljesen érett fekete áfonyát válogassuk át, és mossuk meg. Utána helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm átmérőjű lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsuk át rajta a megtisztított gyümölcsöt. A zúzalékot tegyük egy ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, és a Meggydzsemnél leírt módon kb. 10 percig főzzük. Végül literenként 20 dg mézzel édesítsük. Több mézet nem érdemes hozzáadni, mert akkor elveszíti jellegzetes savas ízét, és a konzervgyári dzsemekhez hasonló, agyoncukrozott ragaccsá válik. Vannak, akik egész bogyóból készítik ezt a dzsemet úgy, hogy kerámiatálban sütőbe helyezik, és addig hevítik, amíg levet enged, és összeesik. Előnye ennek a módszernek, hogy gusztusosabb lesz a dzsem, hátránya, hogy tovább kell főzni, mint a zúzalékot, így sokat veszít az ízéből. Ismeretes még a tojásdad alakú vörös áfonya, de ez annyira savanyú, hogy önmagában nem fogyasztják, jobbára fagylaltokban, gyümölcs-kocsonyákban, likőrökben használják ízesítőként.

ÁFONYAKOCSONYA
Elkészítése: A bogyókat fazékba tesszük, és lassú melegítéssel addig hevítjük, míg az áfonya minden levét kiadja. Sűrű szitán a levet átszűrjük, és minden literre 80 dkg cukrot számítva főzzük. A főzés addig tartson, míg a lé kocsonyaszerű nem lesz. Ha ezt elértük, üvegekbe öntjük, és amikor kihűlt tartósítószert adva a tetejére, légmentesen lezárjuk, s mint lekvárt, kigőzöljük.

ÁFONYA KONYAKBAN
Hozzávalók: Fél kg áfonya, fél kg cukor, 2.5 dkg cukrozott narancshéj, 2,5 dkg cukrozott citromhéj, 1,5 dl konyak

Elkészítése: Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. Egy fazékba teszem az áfonyát és a cukrot és felforralom. A cukrozott gyümölcshéjakat apróra vágom és hozzáadom. Összesen 15 percig főzöm és hűlni hagyom. Csak ekkor keverem bele a konyakot. Üvegekbe töltöm, és jól lezárom.
Palacsintához, fagyihoz, tejberizshez, gyümölcsös túróhoz kiváló.

ÁFONYALEKVÁR 01.
Elkészítése: Az áfonyát kellően megtisztítjuk, megmossuk, és főzőedénybe helyezzük. 1 kg áfonyához fél kiló mézet számítva folytonos keverés közben felforraljuk. Hozzáadunk meghámozott, darabokra vagdalt almát - kilogrammonként 25 dkg-ot, 1 narancs kinyomott levét, 1 db citrom héját, kevés egész fahéjat és szegfűszeget, majd lassú tűzön összefőzzük. Az így nyert masszát átpasszírozzuk, üvegekbe merjük, s ha a teteje megkeményedett, tartósítószert szórunk rá, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYALEKVÁR 02.
Hozzávalók: 50 dkg áfonya, 50 dkg zselésítő cukor

Elkészítése: Az alaposan megmosott, lecsepegtetett, majd megszáradt áfonyát nyomkodjuk szét. Keverjük össze a cukorral. Forraljuk fel és főzzük 5 percig.
Forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le, tegyük száraz dunsztba.

ÁFONYALEKVÁR 03.
Hozzávalók: 1 kg áfonya, fél kg zselécukor, 1 citrom, némi reszelt narancshéj, 1/2 kk fahéj, 1 kk mustárpor, 1/2 kk gyömbérpor

Elkészítése: Az áfonyát kiválogatom, mosom, és szitán lecsepegtetem. A cukorral és a citromlével együtt közepes lángon, állandóan kevergetve 20 percig főzöm. Félidőben beleteszem a narancshéjat és a fűszereket. Tisztára mosott üvegekbe töltöm, és azonnal lezárom.

ÁFONYALEKVÁR RUMMAL
Elkészítése: A gondosan megtisztított, megmosott áfonyát nagyon kevés vízben megfőzzük, átpasszírozzuk, azután - egy kilóhoz 50 dkg cukrot és fél dl 40%-os rumot véve alapul- addig főzzük, míg a kellő sűrűséget eléri. Üvegekbe téve tartósítószerrel kezeljük a felületét, lekötözzük, és kigőzöljük, majd hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYALEKVÁR OROSZOSAN
Elkészítése: Az áfonyát kellően megtisztítjuk, megmossuk, és főzőedénybe helyezzük. 1 kg áfonyához fél kiló mézet számítva folytonos keverés közben felforraljuk. Hozzáadunk meghámozott, darabokra vagdalt almát - kilogrammonként 25 dkg-ot, 1 narancs kinyomott levét, 1 db citrom héját, kevés egész fahéjat és szegfűszeget, majd lassú tűzön összefőzzük. Az így nyert masszát átpasszírozzuk, üvegekbe merjük, s ha a teteje megkeményedett, tartósítószert szórunk rá, lekötjük, és hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYALIKŐR 01.
Elkészítése: A likőr főzéséhez az áfonyát szemenként válogassuk ki, mert csak az érett, egészséges szemek alkalmasak erre a célra. A kiválogatott szemeket egy bővebb szájú üvegbe rakjuk, s leöntjük tiszta szesszel. 1 kg áfonyához 1 liter szeszt öntünk, majd az üvegeket bedugaszoljuk, és langyos helyen - lehet napra is kivinni - tartjuk kb. 1 hétig, míg a bogyók elveszítik eredeti színüket, és zamatuk feloldódik a szeszben. Utána a szeszt leöntjük róla, és minden literhez fél kg cukorból és 3 dl vízből szirupot főzünk. Amikor a szirup kihűlt, összekeverjük a szesszel, és megint állni hagyjuk kb. egy hétig, de minél tovább áll, annál finomabb zamatú.

ÁFONYALIKŐR 02.
Elkészítése: Kellően megtisztított, érett áfonyát szétnyomkodunk, 1 kg zúzott gyümölcsöt 1 liter 96%-os tiszta alkoholban, befedett üvegekben 4-5 hétig a napon tartunk, időközönként megrázogatva az üveget. Az érlelés befejeztével sűrű szitán áttörjük az alkoholos gyümölcsöt. 5 dl víz és 50 dkg cukorral szirupot főzünk, amikor kihűlt összekeverjük a szitán áttört és vászonruhán átszűrt áfonyás alkohollal, 3 dl sárgabaracklikőrt adunk hozzá, és amikor elvegyült, palackokba töltjük és lezárjuk. Minél tovább hagyjuk állni, annál érettebb ízű és zamatú likőrt fogyaszthatunk.

ÁFONYALIKŐR 03.
Elkészítése: 1 kg szárától, levelétől megtisztított áfonyát széles szájú üvegkannába teszünk 300 g cukorral rétegezve. Így hagyjuk 3-4 napig, majd 300-350 ml alkoholt töltünk rá, és legalább 3-4 hétig érleljük. Leszűrjük, dugaszolt üvegekben sötét helyen tartjuk. Más likőrökhöz is adagolhatjuk, szép színt és különleges ízt ad.

ÁFONYALIKŐR 04.
Elkészítése: Egy sötét színű üveget teletöltünk érett kék áfonya szemekkel. Ráteszünk 1l-es üveghez 15 dkg cukrot, feltöltjük tiszta szesszel vagy barackpálinkával. Szoba hőmérsékleten tároljuk, és naponta rázogatjuk. Kb. 1 hónap múlva megkóstolhatjuk az igazán pazar, illatos, finom áfonya likőrt. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Az áfonya szemeket is meg lehet enni, de csak módjával, mert nagyon hamar megárt.(1 kávéskanál áfonya szem felér 1 dl tiszta pálinkával) Sütemények, fagylaltok Ízesítésére nagyon jó.

ÁFONYA - NARANCS VELŐ
Hozzávalók: 1 kg áfonya, 1 kezeletlen narancs, 1 kg 1+1 zselécukor

Elkészítése: Az áfonyát többszöri langyos vízben megmosom, kiválogatom, és egy kendőre kiterítve megszárítom. A narancsok sárga rétegét vékonyan lereszelem, levét kinyomom. Az összes hozzávalót összekeverem, és 5-6 órán át, állni hagyom. Mixerben elpürésítem. Fagyasztódobozokba rakom, és lefagyasztom.

ÁFONYA NYERSEN
Elkészítése: 4 kg friss, válogatott és jól megmosott áfonyát szitára vagy vászonruhára helyezzük és lecsurgatjuk róla a vizet. A megszikkasztott áfonyát cukorban meghempergetjük, üvegekbe rakjuk. A gyümölcs fele súlyának megfelelő cukrot öntünk az üvegekbe, majd lezárjuk, s addig, míg a cukor el nem olvadt, illetve a gyümölcs, levet nem enged, a napon hagyjuk, vagy meleg helyen tároljuk. Az üvegeket időnként megrázogatjuk, majd amikor a gyümölcs és a cukor egybeolvad, tetejét felnyitjuk, tartósítószerrel kezeljük, és újra lezárjuk. Azután hűvös és száraz helyen tároljuk.

ÁFONYA SAJÁT LEVÉBEN
Elkészítése: 4 kg átválogatott áfonyát megmossuk, és fazékba téve addig főzzük, míg levet enged. Hozzáadunk 1 kg cukrot, és további fél óráig forraljuk. Előmelegített üvegekbe merjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, és lekötözzük. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYASZÖRP 01.
Elkészítése: A kellően megtisztított áfonyát alaposan megmossuk hideg vízben. Kevés vízzel felöntve közepes tűzön puhára főzzük. Sűrű lyukú szitán áttörjük, a szűrt léhez literenként 60 dkg cukrot és fél dkg citromsavat alapul véve, kellő sűrűségűre főzzük. Előmelegített üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hőkezelés után hűvös helyen lefektetett üvegekben tároljuk.

ÁFONYASZÖRP 02.
Elkészítése: Az átválogatott és megmosott áfonyát jól szétnyomkodjuk, 4 kg gyümölcshöz 2 kg cukrot adva összekeverjük, és 4 napig naponként megkeverve hűvös helyen állni hagyjuk. Az így nyert masszát zománcozott főzőedény felett vászonra öntjük, és levét lassan lecsepegtetjük. A levet néhány percig főzzük, habját leszedjük, 2 dkg citromsavat adagolva hozzá előmelegített üvegekbe öntjük, légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYA ÜDÍTŐITAL
Elkészítése: A megtisztított áfonyát - literenként 3 dl vizet adva hozzá- 20 percig főzzük. Levét sűrű szitán vagy vászonkendőn átszűrjük, és letakarva néhány óráig pihentetjük, illetve hagyjuk kihűlni. Óvatosan leöntjük a levét, ügyelve arra, hogy az alul képződött üledék ne kerüljön a leöntött léhez, 50 dkg cukorral, kevés törött fahéjjal, 1 citrom levével és reszelt héjával, néhány szem szegfűszeggel ízesítve felforraljuk. Majd átszűrjük, és tartósítószert keverve bele teljesen kihűlve üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk, és hűvös helyen tároljuk.

ÁFONYAZSELÉ
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg mirelit áfonya, 6 evőkanál áfonyalekvár, 1 evőkanál cukor, 2 mokkáskanál chili, só, őrölt bors, 2 mokkáskanál étkezési keményítő

Elkészítése: A mirelit áfonyát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd hozzáadva az áfonyalekvárt, 10 percig forraljuk. Ízesítjük cukorral, chilivel, őrölt borssal, majd hozzáadjuk a keményítőt, és 5 percig forraljuk, amíg besűrűsödik. Kiválóan illik a vadszárnyasokhoz, az őzhöz és a szarvashoz.

CITROMOS ÍZŰ ÁFONYABEFŐTT
Elkészítése: 4 kg jól megtisztított, megmosott áfonyát szitára téve lecsurgatjuk. 1 l vizet, 2 dkg citromsavat és 1 kg cukrot forralunk. Beletesszük az áfonyát, és rövid ideig együtt forraljuk. A léből kiszedjük a gyümölcsöt, előmelegített üvegbe rakjuk, a szörpöt tovább forraljuk, és forrón az áfonyára merjük. Az üvegekbe helyezett befőtt tetejét tartósítószerrel kezeljük, majd lezárjuk. Hűvös helyen tároljuk.

FEKETEÁFONYA-BOR
Elkészítése: 3.5 kg feketeáfonyát zúzzunk össze, öntsük le 1.3 l vízzel, adjunk hozzá 20 dkg cukrot, 10 g citromsavat és 1 g élesztő tápsót, majd az egészet a megpuhulásig főzzük. A gyümölcsöt rövid ideig forraljuk, főzzük, míg megpuhul, így kapunk jó gyümölcslevet. Kihűlés után adjunk hozzá előerjesztő kovászt, amelyet kétszeres mennyiségű élesztőből, 3 db apróra reszelt almából, 1 kanál cukornak 1 dl vízzel való oldatából készítünk, és hozzáadunk kb. 0.5 dl áfonyalevet. 3-5 napig tartson az előerjesztés langyos helyen, kisebb palackban, amit vattacsomóval zárjunk le. Sajtolás után a léhez adjunk még 1 g élesztő tápsót és 1 kg cukor + 1 l víz oldatát. Kotyogóval ellátott edényben hagyjuk erjedni.
Készítése sokszor elég nehézkes, mert az áfonya természetes benzoesav tartalma miatt az erjesztés nem könnyű. Nagyon finom, ízletes ital.

RUMOS ÁFONYAKOCSONYA
Elkészítése: A megtisztított, érett gyümölcsöt összezúzzuk, szétnyomkodjuk, és vászonruhán átszűrjük. A lecsurgó lé súlyát megmérjük, s ugyanannyi cukorral addig főzzük mérsékelt tűzön, folytonos kevergetés közben - literenként 3 cl rumot adva hozzá-, míg a tányérra cseppentett lé üvegszerűvé nem válik. Üvegekbe töltjük, tartósítószert teszünk rá, és légmentesen lezárjuk, felhasználásig pedig hűvös helyen tároljuk.

VÖRÖSÁFONYA-BOR
Elkészítése: 3.5 kg vörös áfonyát zúzzunk össze, öntsük le 1.3 l vízzel, adjunk hozzá 20 dkg cukrot, 10 g citromsavat és 1 g élesztő tápsót, majd az egészet a megpuhulásig főzzük. A gyümölcsöt rövid ideig forraljuk, főzzük, míg megpuhul, így kapunk jó gyümölcslevet. Kihűlés után adjunk hozzá előerjesztő kovászt, amelyet kétszeres mennyiségű élesztőből, 3 db apróra reszelt almából, 1 kanál cukornak 1 dl vízzel való oldatából készítünk, és hozzáadunk kb. 0.5 dl áfonyalevet.
3-5 napig tartson az előerjesztés langyos helyen, kisebb palackban, amit vattacsomóval zárjunk le. Sajtolás után a léhez adjunk még 1 g élesztő tápsót és 1 kg cukor + 1 l víz oldatát. Kotyogóval ellátott edényben hagyjuk erjedni. Készítése sokszor elég nehézkes, mert az áfonya természetes benzoesav tartalma miatt az erjesztés nem könnyű.