Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás levesek 01.


ALMA-KRÉMLEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 evőkanál citromlé, 6 dkg cukor, csipet őrölt fahéj, 2 dl tejföl, 2 evőkanál búzakeményítő, 2 dl tej, 4 evőkanál búzadara

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjuk, feldaraboljuk, és egy liter, citromlével, őrölt fahéjjal és cukorral ízesített vízben megfőzzük. A tejfölben elkeverjük a búzakeményítőt, és behabarjuk vele a levest. Ha kihűlt, turmixoljuk. A tejet felforraljuk, beleszórjuk a búzadarát, és sűrűre főzzük, folyamatosan kevergetve, majd lefedve állni hagyjuk. A behűtött alma-krémlevest tányérokba szedjük, és 3-3 galuskát szaggatunk bele a tejbedarából. A tetejére kevés őrölt fahéjat hinthetünk.

ALMALEVES 01.
Hozzávalók: 1/2 kg alma, 1 dl fehérbor, 1 citrom leve, 2 dl tejföl, 15 dkg porcukor, 1 ek liszt, 2 db szegfűszeg, 1 dl tejszín, 1 mk őrölt fahéj

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és megcsepegtetjük a citromlével, hogy ne barnuljon meg. 1 l vizet felforralunk a porcukorral, a szegfűszeggel, és a fahéjjal. Hozzáadjuk az almát, és puhára főzzük kb. 5 percig.  Hozzáadunk egy csipet sót, a tejfölt, és jól összekeverjük. A lisztet a tejszínnel csomómentesre keverjük, és lassú forrás közben óvatosan behabarjuk vele a levest. Jól lehűtve tálaljuk.

ALMALEVES 02.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 1 ek cukor, kis citromhéj, 2 tojássárgája, 2 ek tejföl, 1 dl bor, csipet só

Elkészítése: Az almát hámozva, felszeletelve 2 dl vízzel puhára pároljuk. Feleresztjük fél liter vízzel, a borral, beletesszük a cukrot, citromhéjat, sót és felforraljuk. A tojássárgákat elkeverjük a tejfellel, és a forró levesbe keverjük. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

ALMALEVES 03.
Hozzávalók: 30 dkg alma, 8 dkg cukor, 1 db citrom, fahéj, szegfűszeg, 1 evőkanál szójaliszt, 2 dl tejföl

Elkészítése: Felforralunk 1 l vizet cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha forr takaréklángra, állítjuk. Az almát meleg vízben megmossuk, vékonyan meghámozzuk, a magházát kivágjuk, kis darabokra vágjuk, az ízesített vízben fedő alatt felforraljuk. A szójalisztet kevés vízben simára keverjük, a leveshez öntjük, takaréklángon 10 percig főzzük. A tejfölt a leveses tálban simára keverjük, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a levest. Tálalhatjuk melegen, hidegen. A citrom levét tálalás előtt adjuk hozzá.

ALMALEVES 04.
Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.

ALMALEVES 05.
Elkészítése: 1 közepes méretű savanykás rétesalmát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, 0.5 1 hideg vízzel, kevés cukorral, kis darabka fahéjjal, citromhéjjal, csipetnyi sóval puhára főzzük. Tejfölben elkevert liszttel behabarjuk, újra felforraljuk, és a tányérokba tett tojássárgára merjük. Ízesíthetjük citromlével, hámozott, negyedelt sárgabarackkal, re-szelt körtével. (Ugyanígy készíthetjük egresből, ribizliből, cseresznyéből, meggyből, személyenként 100 g gyümölcsöt számítva, ilyenkor 1 ek bor is kerülhet bele.)

ALMALEVES 06.
Hozzávalók: alma, 1 ek liszt, 3-4 ek cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: Az almát megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük, lábasba tesszük, felöntjük vízzel, feltesszük főni, beletesszük a fahéjat, szegfűszeget, közben kikeverjük a lisztet a cukorral, kevés vízzel, forráskor hozzáöntjük a leveshez, 2-3 percig hagyjuk a lángon, majd levesszük és kész.

ALMALEVES 07.
Hozzávalók 2 személyre: 50 dkg alma, 2 kávéskanál fahéj, fél citrom leve, 1 evőkanál Graham-liszt, 1 evőkanál fölözött vaj, 1 evőkanál méz, 1 barna zsemle

Elkészítése: A meghámozott, összevágott almát 8 dl fahéjas, cukros, citromos vízben péppé főzzük. A vaj feléből 1 evőkanál liszttel rántást készítünk, felfőzzük a leszűrt almalével, és hozzáöntünk 1 liter gyümölcslevet vagy vizet. Egyszer felforraljuk. Ha szükséges, még fűszerezzük (szegfűszeg, szegfűbors). A maradék vajban megpirítjuk a kockákra vágott zsemlét, és tálaláskor erre öntjük a levest. Melegen fogyasztjuk.

ALMALEVES 08.
Hozzávalók: 50 dkg alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, 2-3 szem szegfűszeg, 1-1 darabka fahéj, meg citromhéj

Elkészítése: A meghámozott alma magházát kivágjuk, húsát felszeleteljük, 1,2 liter vízben, a citrommal, a fűszerekkel együtt feltesszük főni. Ha felforrt, a tejfölben simára kevert liszttel besűrítjük. Néhány csepp citromlevet is csepegtethetünk bele.

ALMALEVES 09.
Elkészítése: 1 kg illatos rétesalmát (savas ízű nyári alma) mossunk meg, vágjuk ketté, és vékonyan hámozzuk meg. A magház kivágása után aprítsuk kisebb darabokra, öblítsük át, és tegyük egy zománcozott fazékba. Öntsünk rá 9 dl vizet, adjunk hozzá fél vaníliarudat hosszában kettéhasítva, és fedő alatt főzzük puhára. Közben 4 nagyobb tojás sárgáját 14 dg mézzel és egy csipetnyi sóval verjünk fel habosra. Lassan engedjük fel 1 liter friss, hideg tejjel, és néhány percig folyamatosan keverjük. Ha nyers tejet használunk, azt előtte egy külön erre a célra fenntartott, és előzőleg kivizezett vastag falú zománcozott edényben forraljuk fel, mert a lassú főzéstől megsavanyodhat. A bőrösödés elkerülésére célszerű a tejet hideg vízbe állítani, és időnként megkeverve lehűteni. (Nem kell felforralni a nyers tejet, ha garantáltan friss.) Vegyük le az almakompótot a tűzről, és lassan adagolva keverjük hozzá a tejes pépet. Továbbra is állandóan, és a gyümölcs összezúzódása valamint a kiloccsanás elkerülése érdekében egy irányban kevergetve takaréklángon főzzük kb. háromnegyed óráig. (Ha túl kicsi a lángnyelv, állítsuk kissé nagyobbra, mert ha nem gőzölög a folyadék, nem fog sűrűsödni.) Sűrítés közben a kevergetést rövid időre sem szabad abbahagyni, mert különben a tej összefut, és dobhatjuk ki az egészet. Főzés közben a levest még állandó keverés mellett se hagyjuk felforrni, mivel ebben az esetben is összefut. Sűrítés után engedjünk hideg vizet a mosogatóba, állítsuk bele a fazekat, és keverjük tovább, amíg lehűl. Csak hűtőszekrényben tárolható. A jobb helykihasználás, és az esetleges kiömlés elkerülése érdekében a kész levest töltsük egy 2,5 literes befőttesüvegbe. Hidegen tálaljuk. Mivel tárolás alatt a víz kicsapódik a tetején, a méz pedig leül az aljára, tálalás előtt keverjük össze. Akinek nem bírja a torka a hideg ételeket, az néhány másodpercre tegye az almalevest teljes lángra, hogy szobahőmérsékletre melegedjen.
Ne hagyjuk kimerve felmelegedni, és télen a fűtőtestre se tegyük, mert a lassú melegítéstől megsavanyodik. A fenti mennyiségű leves 4 személynek 2 napra elegendő.

ALMALEVES 10.
Hozzávalók: 1 kg alma (Golden), 5 dkg cukor, fél citrom, 5 db szegfűszeg, 2 kis darab fahéj, 1 dl tejszín, 5 dkg liszt, só

Elkészítése: A megmosott almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Negyedekbe vágva puhára főzzük, a fűszerekkel, a cukorral és a sóval. Áttörjük, tejszínnel és liszttel behabarjuk. Jól lehűtve csészékben tálaljuk.
Elkészítési idő: 30 perc

ALMALEVES 11.
Hozzávalók: 5-6 savanykás alma, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, citromhéj, kis darab fahéj, csipetnyi só

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. Másfél liter hideg vízzel, cukorral, egy kis fahéjjal, egy kevés citromhéjjal, csipetnyi sóval feltesszük főni. Ha puhára főtt, azonnal behabarjuk a tejföllel elkevert lisztes habarással. Újra felfőzzük, és tálaláskor egy tojássárgáját keverünk a levesbe. Ízlés szerint még cukrot adhatunk hozzá. A gyümölcsöt mindig a cukorral együtt tegyük fel főni. Ízesíthetjük még kevés borral vagy kevés rummal. Az almaleves gyorsan elkészíthető. Tálalhatjuk melegen vagy nyáron hidegen is. Gyümölcslevest készíthetünk egresből, cseresznyéből, ribiszkéből, meggyből és egyéb gyümölcsökből is. A gyümölcs mennyisége 30 40 dkg legyen. Elkészítésük az almaleveséhez hasonló. Egyénileg ízesíthetjük.

ALMALEVES 12.
Elkészítése: Hat borízű (savanykás) almát hámozzunk meg, a csutkát kiszedjük belőlük, és kis darabokra vágjuk. Fél liter vízben egy darabka fahéjjal s egy fél citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán. Egy evőkanál lisztből, kevés vajjal készítsünk világos rántást. Öntsük fel fél liter fehérborral és egy kevés vízzel, s annyi cukorral ízesítsük (a bortól függ), hogy kellemes savanya legyen. Ezután keverjük bele az almapürét, és egyet forraljunk rajta.
Pirított zsömlekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES CSONTTAL
Hozzávalók:
Az alapléhez: 40-50 dkg libacsont, 1 sárgarépa, 1 ág halvány-zeller, só, 1-2 babérlevél, néhány szem fekete bors,
A leveshez: 1 közepes vöröshagyma, 1 nagyobbacska alma, 4-5 dkg vaj vagy Rama margarin, 1 kiskanál finomliszt, 5-6 evőkanál fehérbor, 1-1,5 dl főzőtejszín,
A tálaláshoz: 30-40 dkg szép libamáj (lehet másod, vagy harmad osztályú is), 3-4 dkg vaj, 1 kisebb alma

Elkészítése: Az alapléhez a csontokat, ha lehet, egy kissé földaraboljuk. A megtisztított zöldséget kockákra vágjuk, a csonttal együtt fazékba szórjuk. 1,2 liter vizet ráöntünk, sózzuk, fűszerezzük, nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon 45 percig főzzük, ezután leszűrjük. A leveshez való hagymát megtisztítjuk, és vékonyan fölszeleteljük, ahogyan a kicsumázott almát is. Az olvasztott vajon együtt néhány percig pirítjuk-pároljuk, majd a liszttel meghintjük. Kevergetve épp csak 1 percig sütjük, azután az alaplével - aminek kb. 1 liternek kell lennie - fölöntjük. A borral ízesítjük, kevergetve fölforraljuk, és kis lángon 20 percig főzzük. Ha kész, merülő mixerrel pürésítjük, átszűrjük, a tejszínnel dúsítjuk, megforrósítjuk. Közben a tálaláshoz szánt májat csinos kis darabokra vágjuk, az olvasztott vajon pár perc alatt megsütjük. Az almát meghámozzuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, és a májjal együtt csak a legutolsó pillanatban, az asztalnál rakjuk a levesbe.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ALMALEVES ÉDESEN
Elkészítése: 1 kg Golden almát meghámozunk, cikkekre vágunk. Annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. A főzővízbe őrölt fahéjat, szegfűszeget, szegfűborsot, reszelt citromhéjat, egy csipet nátriumszegény vagy tengeri sót és 2 evőkanál mézet teszünk. Egészen puhára főzzük.
Besűríthetjük 1-2 tojássárgájával alaposan kikevert almaborral, amit óvatosan habverővel kevergetünk a meleg leveshez. A felvert tojáshabot tálaláskor a tetejére rakhatjuk, mint a madártejnél.

ALMALEVES HABGALUSKÁVAL
Hozzávalók:
A leveshez: 4 db alma, 8 szem aszalt szilva, 2-3 evőkanál kristálycukor, 1 citrom reszelt héja, 0,5 teáskanál őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, 1 pohár tejföl (zsírszegény), 1-2 kanál finomliszt
A habgaluskához: 2 tojás fehérje, 1 evőkanál kristálycukor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A megmosott, meghámozott és feldarabolt almát a szilvával együtt cukros, fűszeres vízben feltesszük főni addig, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak. Közben a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, amit a főzőlével simára keverünk. Kavargatás közben a leveshez öntjük, és éppen csak forrni hagyjuk. A habgaluskához a tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a fahéjat. A fahéjas habból evőkanál segítségével galuskákat formázunk, és cukros vízben kifőzzük úgy, mintha a madártejhez főznénk a habgaluskát. A levest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

ALMALEVES HORVÁT MÓDRA
Hozzávalók: 6 alma, fahéj, fél citrom, liszt, vaj, fél l fehérbor

Elkészítése: A borízű almákat hámozzunk meg, távolítsuk el a magházukat, vágjuk fel kis darabokra, majd fél liter vízben fahéjjal s a citrom levével főzzük puhára. Törjük át szitán az almát. Egy evőkanál lisztből kevés vajjal készítsünk rántást. Öntsük fel a fehérborral és egy kevés vízzel, ízesítsük tetszés szerint cukorral. Ezután keverjük hozzá a passzírozott almát, és hagyjuk meg egyet forrni. Pirított zsemlyekockákkal tálaljuk.

ALMALEVES MÁLNASZÖRPPEL
Hozzávalók: 4 nagy alma, 1 dl málnaszörp, 4 babapiskóta, só, cukor, 2 citromkarika

Elkészítése: A meghámozott, magházától megszabadított almát kockákra vágjuk, és egy liter enyhén sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a málnaszörpöt meg a citromkarikákat, ízlés szerint egy-két kanál cukorral édesítjük, és körülbelül 15 percig főzzük. Ezután a levesbe tördeljük a babapiskótát, és együtt még két percig forraljuk.
Melegen, vagy hidegen egyaránt finom.

ALMALEVES PECSENYELIBAMÁJJAL
Hozzávalók:
Az alapléhez: 40 -50 dkg libacsont, v. egy libafarhát, 1 répa, 1 halványzeller, babér, só, bors
A leveshez: 1 alma, 1 vöröshagyma, kevés vaj és liszt, 1 dl félédes fehérbor, 1,5 dl tejszín + még 1 alma, kevés vaj, 30 dkg libamáj

Elkészítése: A csontokat a kockára vágott zöldségekkel és 1,2 l hideg vízzel felteszem főni. Hozzáadom a fűszereket, felforralom, és utána 45 percig főzöm lassú tűzön. Ha kész, leszűröm. A vajon megpirítom a szeletelt hagymát és almát, majd meghintem liszttel. Kicsit pirítom még, aztán felöntöm az alaplével. Hozzáadom a bort is és kis lángon 20 percig főzöm. A levest turmixolom, és a tejszínnel dúsítom. A májat kis darabokra vágom, és a vajon átsütöm. Az almát gyufaszálra vágom, és tálaláskor a májjal együtt a tányérokba szedett levesbe teszem.

ALMALEVES SÓSAN
Elkészítése: 4 cikkekre szabott, megtisztított jonatán almát, 1 kis fej lila hagymát fél liter vízben megfőzünk, majd kihűtjük. 2 dl sovány tejföllel, sóval, fehér borssal összeturmixoljuk. Tálaláskor megszórjuk frissen vágott snidlinggel.

ALMÁS CSIRKELEVES
Hozzávalók 6-8 személyre: 50 dkg alma, 1 db 1 kilogrammos csirke, 2 tojássárgája, 2 l erőleves kockából, 5 dkg liszt, 1,5 dl tejföl, 1 evőkanál cukor, 1 csokor zöldpetrezselyem és ízlés szerinti só

Elkészítése: A megtisztított, feldarabolt csirkét a hideg erőlevesben feltesszük főni. Ha felforrt a lángot kisebbre vesszük, habját leszedjük, és a levest éppen csak gyöngyözve főzzük tovább, cca. két óráig. A főzés vége felé hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, és még öt percig főzzük. Azután behabarjuk a liszttel, tojássárgájával elkevert tejföllel. A meghámozott, kicsumázott almát, kockákra vágjuk, és a cukorral kevés vízben nem túl puhára főzzük.
A főtt almát a levével együtt a kész leveshez keverjük, egyet rottyantunk rajta, és azonmód forrón tálaljuk.

ALMÁS CUKKÍNI LEVES (ALBÁN) (ZUCCHINI AND APPLE SOUP)
Hozzávalók: 70 dkg cukkíni, 2 db alma, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg rizs, 1 l csirkeleves, 1 mokkáskanál curry por, 2 dl tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, só, őrölt bors

Elkészítése: Keverje össze a húslevest a curryvel és a vaníliás cukorral. Tegye fel melegedni, s amikor felforrt, tegye bele a vékonyan felkarikázott cukkínit, hagymát és almát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 50-60 percen át. Ízesítse sóval és csipetnyi őrölt borssal. Ha megpuhult, pürésítse, majd tejföllel díszítve tálalja.

ARGENTIN ALMALEVES (SOPA DE MANZANAS)
Hozzávalók: 50 dkg alma hámozva, nyolcadokra vágva, 1/2 citrom héja, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 1 tojássárgája

Elkészítése: Az almákra öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi. Tegyük bele a citromhéjat és főzzük 20-30 percig, míg megpuhulnak. Törjük át szitán, adjuk hozzá a cukrot, mazsolát, tojássárgáját. Habverővel keverjük ki jó habosra.
Melegen vagy hidegen is tálalhatjuk.

BOROS ALMALEVES
Hozzávalók: 10 dkg savanyú alma, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl víz, fél tojássárgája, édesítőszer ízlés szerint, kis darab fahéj, de őrölt is lehet, kevés citromhéj, 20 g tejföl

Elkészítése: Az almát cikkekre vágjuk. Ráöntjük a vizet és a bort. Ízesítjük fahéjjal és citromhéjjal, majd feltesszük főni. Addig főzzük, míg az szétesik. Ekkor a tűzről levesszük és hozzákeverjük a tejföllel elkevert tojássárgát. Takaréklángra állítjuk a tüzet, visszatesszük a levest, és állandó keverés mellett felforraljuk. Egy percet hagyjuk csak főni.
Hidegen, melegen egyaránt finom.

BÖJTI ALMALEVES
Hozzávalók: 50 dkg alma, 5 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl fehérbor, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 1 l víz, 1 citrom, 2 szem szegfűszeg, kevés fahéj, csipet só

Elkészítése: Forrásban lévő vízbe belecsavarjuk a citromot, beletesszük az apró kockára vágott almát, a cukrot, a fűszereket és puhára főzzük.
Hozzáadjuk a fehérbort, a tejfölt és tejszínt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Jól kiforraljuk, ha kell utánízesítjük és hidegen tálaljuk.
Hasonló módon készült az aszaltszilva leves is.

CSIRKELEVES ALMÁSAN
Hozzávalók: 60 dkg csirkeszárny, 30 dkg savanykás alma, 2 dl tejföl, 4 ek liszt, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A szárnyakat hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és az apróra vágott petrezselymet beleszórjuk. A tejföl feléből a liszttel habarást készítünk és besűrítjük vele a levest. A hámozott almát kockákra vágjuk és külön edényben kevés cukorral ízesített vízben, félpuhára főzzük, majd a leveshez öntjük. Felforraljuk, levesszük a tűzről és elkeverjük a maradék tejföllel eldolgozott tojássárgákat.

CURRYS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 50 dkg csontos csirkedarab (mellcsont, hát, aprólék, stb.), 2 db savanykás alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 evőkanál curry, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés citromlé

Elkészítése: A megtisztított aprólékot, a csontokat feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök másfél liter sós vizet és 20 percig főzöm. Ezután a levest átszűröm, a csontokról lefejtem a húst és nagyon apróra vágva visszateszem a lébe. A megmelegített vajon üvegesre pirítom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd liszttel megszórom, és néhány pillanatig tovább pirítom. Ezután óvatosan, állandó keverés közben felöntöm a csirkelével és felforralom. Fűszerezem curryvel, törött borssal. Közben a tojássárgákat simára keverem a tejszínnel, és a levesestálba öntöm. Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd citromlével lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. Kis tálkába teszem a leves mellé. A forró levesbe óvatosan belekeverem a tejszínes tojássárgát. Forralni már nem szabad, mert hő hatására a tojás kicsapódik.
Azonnal tálalom.

DIÉTÁS ALMALEVES
Hozzávalók 2 személyre: 2 közepes alma, 1 dl zsírszegény tejföl, 1 ek liszt, 4 szem szacharin, 1 szem szegfűszeg, kevés fahéj
Elkészítése: Az almát nem hámozzuk meg, a magházat távolítjuk csak el és szeletelve 6 dl vízben, a fűszerekkel megfőzzük. A liszttel és a tejföllel habarjuk.