Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás pulykaételek


ALMÁS KÁPOSZTÁVAL SÜLT PULYKAMELL
Hozzávalók: 2 db pulykamell, só, őrölt bors, 1 kg savanyú káposzta, 1 kg alma, 2 db babérlevél, 10 szem bors, 8 gerezd fokhagyma, 1 dl száraz fehérbor

Elkészítése: A húst besózzuk, és fél órára félrerakjuk. A káposztát kiöblítjük és lecsöpögtetjük. Az almák magházát eltávolítjuk, nyolcadoljuk, majd a káposztával, babérlevéllel, borssal együtt mély sütőedénybe terítjük. Serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a húst, meghintjük őrölt borssal, és mindkét oldalát megkapatjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gerezdekre szelt hagymát, és a bort, és 4 percig pirítjuk, végül a káposzta tetejére fektetjük. Bevonjuk a pecsenyealjjal, lefedjük, és 180 fokos sütőben, 2 óra alatt puhára pároljuk, végül fedetlenül pirosra sütjük.

ALMÁS PULYKASÜLT
Hozzávalók: 1 db konyhakész bébi pulyka, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2,5 dl almabor, 2,5 dkg vaj, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál libazsír
A töltelékhez: 1 evőkanál olaj, 2 db közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg aszalt szilva, 1 kávéskanál friss mentalevél, 1 tojás

Elkészítése: Melegítse fel 190 C-ra a sütőt. Kívül-belül alaposan dörzsölje be sóval és őrölt borssal. Hagyja állni, míg a tölteléket összeállítja. A felmelegített olajon öt perc alatt párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Keverje bele a meghámozott, kicsumázott és apró kockákra vagdalt almát és a kimagozott, darabolt aszalt szilvát. Pár perc párolás után húzza félre a melegről. Dolgozza össze a többi hozzávalóval. Tölthető krémet kell kapnia. Ezzel töltse meg a pulyka hasüregét. Töltés közben egyenletesen elosztva dugdossa bele a megpucolt fokhagyma-gerezdeket és a cikkekre vágott vöröshagymát is. Fektesse megfelelő méretű tepsibe. Öntse alá az almabort, csurgassa a pulykára a libazsírt, és tolja a forró sütőbe. A sütési időt úgy számolja, hogy kilónként 35 percre van szükség. Sütés közben a villára tűzött vajjal időnként kenegesse meg a pulykát. (Két kenés közben tegye mélyhűtőbe a vajat.) Ha elkészült, emelje tálra a sültet, és alufóliával letakarva pihentesse tálalás előtt 20 percig. Közben olvassza fel a vajat kis lábosban. Pirítsa rajta zsemleszínűre a lisztet, majd öntse fel a visszamaradt pecsenyelével. Gyöngyözve főzze mártássá. A mártással meglocsolva a párolt rizst, melegen tálalja a sültet.

ALMÁS, TÖLTÖTT PULYKATEKERCS
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell-filé, só, őrölt fehér bors, 2 db szikkadt zsemle vagy kifli, 1 dl tej, 1 fej vöröshagyma, 1 db alma, 5 dkg vaj, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, pici reszelt gyömbér, 1 db egész tojás, alufólia

Elkészítése: A húst felszeleteljük, megmossuk, megszárítjuk és kiklopfoljuk, azután megsózzuk és meghintjük fehér borssal. A zsemlét kockákra vágjuk, és tejjel leforrázzuk, az almát és a hagymát apróra vágjuk, azután a felforrósított vajon üvegesre pároljuk, s rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet és megízesítjük egy pici reszelt gyömbérrel, majd összekeverjük a megáztatott zsemlével. Ha kihűlt, hozzátesszük a tojást, megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. Közben egy fazékban sós vizet forralunk. Letépünk négy nagydarab alufóliát, megkenjük vajjal és meghintjük sóval, ráhelyezünk egy-egy hússzeletet, s mindegyik közepére tölteléket halmozunk, azután összetekerjük, és szorosan becsomagoljuk a fóliába, esetleg cérnával átkötjük. Végül forró vízben minden oldalról tíz-tíz percig főzzük. Tálaláskor kivesszük a fóliából, és ferdén félbevágjuk.
Főtt krumplival kínáljuk.

ALMÁVAL ÉS ÁFONYÁVAL TÖLTÖTT PULYKA
Hozzávalók: 1 db kb. 3 kg-os bébi pulyka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 db nagyobb alma, 15 dkg áfonya, 15 dkg zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, 3-4 szál zeller, 1 evőkanál kakukkfű, 1 db tojás, szükség szerint só és őrölt bors
A sütéshez: 5 dkg vaj

Elkészítése: A meghámozott kicsumázott almát kockázza apróra, a petrezselymet, a zellert és a kakukkfüvet vagdalja finomra. Az összes többi hozzávalóval együtt kézzel alaposan dolgozza össze simává. Tegye felhasználásig hűtőszekrénybe. A kívül belül sóval bedörzsölt pulykát mellével lefelé, fektesse megfelelő tepsibe. Kenje meg a vajjal, majd fóliával letakarva tolja a 220 fokra előmelegített sütőbe. Fél óra múlva fordítsa meg a madarat, és süsse tovább három órán keresztül. Ekkor vegye ki a sütőből, s amikor kissé kihűlt, töltse bele a kikevert tölteléket. Fólia nélkül tegye vissza a 200 fokra csökkentett hőfokú sütőbe. Időnként saját levével locsolgatva, bő 30 perc alatt süsse ropogós pirosra.

ALMÁVAL GRILLEZETT PULYKASZELET
Hozzávalók: 50 dkg pulykamell, 20 dkg alma, fél citrom, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt sajt, só, gyömbér, őrölt fehérbors

Elkészítése: A filézett pulykamellből szeleteket vágunk, kevés hevített vajon enyhén sózva elősütjük. Az almákat megmossuk, magházaikat eltávolítjuk, felszeleteljük. Kevés szűrt citromlével lecsepegtetjük. Rátesszük a borssal, gyömbérrel fűszerezett pulykaszeletekre, meghintjük reszelt sajttal, és forró sütőben aranysárgára sütjük. Párolt zöldségekkel körítjük.
Elkészítési idő: 55-60 perc

BAROMFIMELL PÁROLT ALMÁVAL
Hozzávalók: 60 dkg baromfimell (pulyka-, csirke-, kacsa- vagy libamell), olaj, só, curry, baromfihúslé, 80 dkg alma, 2 dl fehérbor, 2 szál zsenge póréhagyma

Elkészítése: A baromfimellet lenyúzzuk, kicsontozzuk, megmossuk, szárazra töröljük, és csíkokra vágjuk. Azután a felhevített olajra dobjuk, megsózzuk, megszórjuk curryvel, és állandóan kevergetve megpörköljük, majd felöntjük húslével, és puhára pároljuk. A húst kiszedjük, és melegen tartjuk, a levet zsírjára pirítjuk, belerakjuk a meghámozott és magházától megtisztított, karikákra vágott almát, felöntjük fehérborral, s félig megpároljuk. Később hozzátesszük a karikákra vágott póréhagymát, s puhára pároljuk.
Végül a melegen tartott húsra öntjük és rizzsel vagy burgonyapürével tálaljuk.

BORBAN PÁROLT, TÖLTÖTT PULYKATEKERCS
Hozzávalók: 10 dkg sonka, 1 nagy alma, 8 dkg Emmenthali sajt, 1 tojás, só, csipetnyi őrölt bors, 1/4 csomó petrezselyemzöld, 1 kg pulykamell, 2 ek liszt, 3 ek olaj, 2 dl hárslevelű

Elkészítése: A sonkát apróra vágjuk, az almát meghámozzuk és a sajttal együtt durvára reszeljük. Összekeverjük a nyers tojással. Sóval, borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel fűszerezzük. A pulykamellet kicsontozzuk és négy egyforma szeletet vágunk belőle, húsverő kalapáccsal ellapítjuk. Sóval meghintjük és elosztjuk rajta a tölteléket. A húsok két szélét kissé felhajtjuk és szorosan összetekerjük. Cérnával körbekötözzük, hogy a tekercs a formáját megtartsa. A pulykatekercseket lisztben megforgatjuk és a forró olajon körbesütjük, majd a bort aláöntve fedő alatt puhára pároljuk.
Amikor a hús megpuhult, a cérnát letekerjük róla. Szőlős vagy mazsolás párolt rizzsel kínáljuk.

CITROMOS PULYKAMELL
Hozzávalók 4 személyre: 60-70 dkg pulykamell, 4-5 kisebb gyöngyhagyma, 6 dkg vaj, 1-2 savanykásabb ízű alma, 4 dl almalé (lehetőleg ne legyen édes), 1,5 dl tejszín, fél citrom, só, 2-3 kávéskanál currypor

Elkészítése: A pulykamellet ujjnyi széles csíkokra vágjuk, s a felhevített vajon az apróra vágott hagymával együtt jól átforgatjuk. Az almát meghámozzuk, a magházat kiszedjük, felkockázzuk, és a húshoz adjuk. Megsózzuk, meghintjük a curry porral, s hozzáöntve az almalét, lefedve, erős tűzön 4-5 percig pároljuk. A megmosott citrom héjából reszeljünk rá kb. 2 kávéskanálnyit, nyomjuk bele a levét úgy, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Adjuk hozzá a tejszínt, és még egyszer forraljuk fel. Meghinthetjük finomra vágott petrezselyemmel is, párolt rizzsel ízletes, fogyókúrás étel.

FAHÉJAS PULYKA GYÜMÖLCSÖKKEL
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell filé, 1 csomag szeletelt bacon szalonna, 40 dkg szeletelt füstölt sajt, őrölt fahéj, 2-2 db alma és körte, 10-15 dkg magozott aszalt szilva, 1 üveg sárgabarackbefőtt, olívaolaj, 1 evőkanál cukor, 1 pohár tejföl

Elkészítése: A pulykahúst vékony szeletekre vágjuk, és sózás nélkül mindkét oldalát jól meghintjük őrölt fahéjjal. Forró olívaolajban mindkét oldalát rövid idő alatt megpirítjuk. A tepsi alján elrendezzük a hússzeleteket, majd mindegyikre egy-egy szelet bacont teszünk, arra pedig egy-egy vastagabb szelet füstölt sajtot. A gyümölcsöket kockára vágjuk, majd a szalonnás, sajtos húsokat betakarjuk vele. A megmaradt olívaolajra tesszük a cukrot, karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt. Ezzel jól elkeverjük, a tepsibe öntjük a gyümölcsös húsok tetejére. Alufóliával letakarva 30 percig, majd alufólia nélkül még 15 percig sütjük.

FONOTT PULYKA GOMBAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: pulykamell, bacon szalonna, 4 db alma, fokhagyma, só, bors, majoránna, olaj, másfél pohár víz
A mártáshoz: 1/2 kg gomba, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 1 kanál ételízesítő, só, 3 dl natúr joghurt, 1 ek liszt, 1 leveskocka, olaj, 1/2 dl víz

Elkészítése: A pulykamellet kifilézzük, és a húsból négy nagy szeletet formázunk. A szeleteket hosszában külön-külön bemetsszük két helyen úgy, hogy az egyik végét el is vágjuk, így be lehet fonni. A három-három csíkból álló szeleteket fokhagymás sóval, borssal, majoránnával megszórjuk. A középső csíkot minden szeletnél körbetekerjük baconszalonnával, befonjuk a csíkokat, majd a végeket hústűvel összefogjuk. A négy fonatot fedeles sütőedénybe (jénai) tesszük, másfél pohár vizet öntünk melléjük, és meglocsoljuk 2-3 dl olajjal. Kb. egy óráig pároljuk, közben a levével locsolgatjuk. A lehetőleg savanykás almákat kettévágjuk, magházukat kivesszük, és 15 perccel az étel elkészülése előtt a hús mellé tesszük. Joghurtos gombamártással tálaljuk.

GYÜMÖLCCSEL TÖLTÖTT PULYKATEKERCS
Hozzávalók: 1 kg egy nagy lappá felvágott pulykamell, 6 db alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt barack, 30 dkg natúr krémsajt, 4-6 szál sárgarépa, 2-3 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl húsleves, 3 evőkanál méz, pirospaprika, só, bors, vaj, majoránna

Elkészítése: A húslapot sóval, borssal bedörzsöljük, rásimítjuk a sajtkrémet és ráhalmozzuk a megmosott, lecsepegtetett, apróra vágott aszalt barackot, mazsolát és két meghámozott, kicsumázott, kockákra vágott almát. Megszórjuk kevés majoránnával, feltekerjük a húst, cérnával körbekötözzük, és vajjal kikent tűzálló tálba fektetjük. Köré rakjuk a hasábokra vágott sárgarépát, négyfelé vágott vöröshagymát, négy darab cikkekre vágott, kicsumázott almát, és ráöntjük a levest. Előmelegített sütőben, nem a legerősebb lángon, letakarva ötven-hatvan perc alatt megsütjük. Összekeverjük a mézet a pirospaprikával, sóval, borssal és a húst bekenjük vele. A sütőbe visszatéve, fedő nélkül húsz-harminc perc alatt szép pirosra megsütjük.
Tálalása: Kicsit hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük és a sült almával, répával és hagymával tálaljuk.
Köretnek vajas burgonyapürét vagy párolt rizst adhatunk hozzá.

GYÜMÖLCSÖS PULYKAMELL CURRYMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 14 dkg pulykamell filé, 6 dkg rizs, 3 dkg vaj, 0,5 dl tejszín, 1 kávéskanál currypor, 1 db alma, 1 karika konzervananász, 4 db aszalt szilva, 0,5 dl fehérbor, 1 evőkanál méz, só, őrölt bors, őrölt gyömbér, őrölt koriander

Elkészítése: Párolt rizst készítünk. Vajon a darabolt gyümölcsöket átforgatjuk, ízesítjük sóval, őrölt gyömbérrel és mézzel, beletesszük a curryport, felengedjük fehérborral és tejszínnel. A sütőzacskóba tesszük a párolt rizst. Ráöntjük a gyümölcsös curry mártást, a tetejére helyezzük a sóval, őrölt borssal ízesített pulykamell szeletet. A lezárt sütőzacskót tepsibe helyezzük és sütőben 200 fokon 20 percig pároljuk.
Elkészítési idő: 40-45 perc

ÍNYENC PULYKAMELL
Hozzávalók: 80 dkg pulykamell-filé, 15 dkg reszelt sajt, 8 cl Calvados, 4 alma, vaj, 1 evőkanál cukor, só, rozmaring

Elkészítése: A húst felszeleteljük, besózzuk, és a felhevített vajban mindkét oldalát elősütjük. Kivajazott jénai aljára vékony rétegben kristálycukrot hintünk, rárakjuk a felszeletelt almát, majd a húsokat. A tetejét megszórjuk rozmaringgal. Öntünk alá egy deci vizet és a Calvadost. Lefedjük, és közepes hőmérsékletű sütőben puhára pároljuk. Ha megpuhult, levesszük a fedőt, a tetejére almakarikákat, és sajt szeleteket rendezünk. Visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt ráolvad.

IPOLY MENTI PULYKARAGU
Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 20 dkg fejes káposzta, 1 nagy alma, 1 fej hagyma, 5 dkg margarin, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, szárnyas fűszerkeverék, só, bors, kakukkfű

Elkészítése: A csíkokra vágott húst az olvasztott margarinon, állandó keverés mellett fehérre pirítjuk. Fűszerezzük, hozzáadjuk vékonyan szeletelt hagymát és a felcsíkozott káposztát. Állandóan keverve, mintegy tíz perc alatt puhára pároljuk. Végül hozzáadjuk a szeletelt almát, és felöntjük a tejszínnel. Párpercnyi forralás után belekeverjük a tejfölt.
Rizzsel tálaljuk.

KARÁCSONYI PULYKASÜLT
Hozzávalók: 1 fiatal pulyka, 15 dkg zsír, 20 dkg főtt sonkaszalonna, 30-35 dkg sertésháló, 2 borízű alma. A fiatal hizlalt pulyka 2,5 vagy 3 kg-os legyen, és mellén, hátán, combjain zsírfoltok, a hizlalás jelei legyenek láthatók

Elkészítése: A megtisztított pulykát felbontjuk, kibelezzük, és több vízben megmossuk. A mellrészére, szeletekre vágott, húsverő kalapáccsal palacsinta vékonyságúra vert tenyérnyi szalonnaszeleteket kötünk vékony spárgával. A combrészét vékony csíkokra vágott sonkaszalonnával tűzdeljük meg, és az egészet besózzuk. A pulyka hasüregébe két egész, megszurkált almát helyezünk. Azután 15 dkg forró zsírral öntjük le, és mély tepsibe helyezzük. Egy kicsit pirítjuk, majd két dl vízzel közepesen meleg sütőben lassú párolással sütjük. Sütési ideje 2-2.5 óra. Tekintettel arra, hogy sütés közben nem szabad a pulykának kiszáradnia, szorgalmasan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg a sütés alatt. Ha a pulyka legalább 2.5 órán átsült, kipirosodott, és a húsa megpuhult, kiemeljük a zsírjából, és gyorsan a vízben kimosott és kiáztatott sertéshálóba csavarjuk. A tepsiből leöntjük a zsírt, és egy másik edényben egészen kevés zsírban tovább sütjük a pulykát. Ha a háló teljesen rozsdavörösre és szárazra sült, a pulykapecsenyét már nem öntözgetjük. Pecsenyevillával megszurkáljuk a melle és combja húsát, s ha a villa könnyen megy a húsba, kivesszük a sütőből, és legalább egy negyed óráig hűlni hagyjuk.
Eközben elkészítjük a mártást. A tepsiből leöntött zsiradékot nyílt lángra tesszük, 2 evőkanál paradicsomot teszünk bele, ezzel megpirítjuk, majd hozzáadunk 2 evő-kanál fehérbort, 3 dl vizet, egy kissé megsózzuk és felforraljuk. Akkor a mártást leves szűrőn leszűrjük, és addig forraljuk, míg aranyszínűvé nem vált. Csészében adjuk a felszeletelt pulyka mellé.
A pulykasülthöz körítésnek adhatunk: egészben főtt gesztenyét, citromos vízben főtt és vajban pirított zeller-kockákat, vagy zsírban pirított burgonyát és idénysalátát, vagy párolt gyümölcsöt.

KÁPOSZTAFAZÉK ALMÁVAL
Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 60 dkg pulyka apróhús, 5 dkg árpagyöngye, 2 alma, 2 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, köménymag, babérlevél, piros paprika, majoránna, olaj, 2 dl tejföl

Elkészítése: Kiolajozott fazékba rétegezek mindent: savanyú káposzta, karikára vágott vörös- és fokhagyma, apróhús, árpagyöngye, almakarikák. Minden réteget fűszerezek. A tetejére káposzta kerüljön. Felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, és lassú tűzön, két óra alatt készre főzöm. Akkor jó, ha kissé sűrű a leve. Tálaláskor tejfölt kínálok hozzá.

KÁPOSZTÁS PULYKAMELL SZABOLCSI MÓDRA
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 70 dkg alma, 1 kg savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 pohár száraz fehér bor, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál vegeta, 1 evőkanál kristálycukor, 2 szem szegfűszeg, ízlés szerint só, bors

Elkészítése: A húst felszeletelem. A káposztát szükség szerint átmosom, cukorral, törött borssal fűszerezem, fedő alatt, saját levében félpuhára párolom. Közben az almákat megmosom, kicsumázom, és felkarikázom. A hússzeletek mindkét oldalán forró margarinon hirtelen átsütöm. Nagy tepsibe terítem a párolt káposztát, szorosan ráhelyezem az átsütött hússzeleteket, meghintem vegetával, megborsozom, majd a hagyma- és almakarikákat elosztom rajta. Meghintem porrá őrölt szegfűszeggel, csipet cukorral és sóval, a fehér borral leöntöm. Alufóliával szorosan befedem. Előmelegített, forró sütőben 1 1/2 órán keresztül közepes lángon párolom, végül a fóliát levéve erős lángom megpirítom.

KARFIOLLAL SÜLT PULYKA
Hozzávalók: pulykanyesedék, sok fokhagyma, tej, karfiol, vegeta, zsír, zsemlemorzsa, sajt, só, bors, petrezselyem, oregánó, alma, paradicsom

Elkészítése: A pulykanyesedéket fokhagymás tejbe áztatom, minél több ideig (max. 1 nap). Olajban kisütöm. A karfiolt vegetás vízben megfőzöm, majd a kizsírozott, kiprézlizett, jénai tálba teszem. Rárakom a pulykanyesedéket, majd a sajtot, az almát, a paradicsomot, majd ízlés szerint fűszerezem. Bedugom a sütőbe, míg az ízek összeérnek, és míg a sajt megolvad.

MAZSOLÁS SÜLT PULYKAMELL
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 2 ek mazsola, 3-4 alma, fahéj, szegfűszeg, só, kakukkfű, bors, egy kis olaj a sütéshez

Elkészítése: A húst sóval, borssal, fahéjjal dörzsölje be. Forrósítson serpenyőben olajat, és néhány perc alatt minden oldalról pirítsa meg.
A megpirult húst ezután tegye olajjal kikent tűzálló tálba, tegye hozzá a mazsolát, a megpucolt, felszeletelt almákat, a szegfűszeget, kakukkfüvet, és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 C) alufóliával lefedve süsse puhára.
Salátával, krumplipürével tálalja.

MOGYORÓS PULYKACSÍKOK ALMAPÜRÉVEL
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg pulykamellfilé, 8 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg sós mogyoró, só, olaj. A püréhez: 40 dkg savanykás alma, 5 dkg (barna) cukor, 1 apró citrom leve és reszelt héja, 3 dkg vaj, só, fehér bors

Elkészítése: A pulykamellet ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Kissé besózzuk, majd lisztbe, felvert tojásba és durvára vágott sós mogyoróba forgatjuk. Közepesen forró olajban aranybarnára sütjük és almapürével tálaljuk.
Ehhez vastagon kivajazunk egy tűzálló tálat és belefektetjük a meghámozott, karikára vágott almát. Minden réteget cukorral, reszelt citromhéjjal hintünk meg és meglocsoljuk a citromlével. Lefedve 15-20 percig sütjük, majd villával pürésítjük vagy összeturmixoljuk. Sóval és fehér borssal fűszerezzük.

PULYKA-FODOR
Hozzávalók: filézett pulykamell, 4 szál újhagyma vagy egy szál vékony póréhagyma, őszibarack, alma, banán, citromlé, curry, olaj, koriandermag, 2 dl száraz fehérbor, étkezési keményítő, ízlés szerint só és bors

Elkészítése: A pulykamellet 3 cm-s csíkokra vágjuk és spirálisan hurkapálcára, vagy hústűre fűzzük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Közben az olajat (ha lehet, Olíviát használjunk) a 1-1,5 cm-re vágott hagymával együtt felforrósítjuk majd a tisztított, kockázott, citromlével megöntözött gyümölcsöket a banánnal kezdve beledobjuk, egy perc után a többit is, és még egy percig pároljuk. Közben ízesítjük curryvel, korianderrel és egy pici sóval és borssal. 1,5 dl borral elkeverjük az étkezési keményítőt, és a gyümölcskeverékhez adjuk, és erős tűzön 3 percig, forraljuk, majd félretesszük. Újabb olajban a feltűzött pulykamellet hirtelen minden oldalról megpirítjuk, 0.5 dl maradék bort aláöntve mérsékelt lángon 10-15 percig sütjük. Kivesszük, és tálakra elrendezzük. A maradék pecsenyeléhez öntjük a gyümölcsöket, egyet forralunk rajta és a hús-fodrok mellé, terítjük.
Köretnek mazsolával párolt rizst adunk hozzá.

PULYKAMELL PÁROLVA
Hozzávalók: 4 szép szelet pulykamellfilé, 2 zsemle, 2 dl tej, 2 alma, 5 dkg dióbél, 1 tojás, 2 dl tejszín, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál étolaj, csipet liszt, só, leveslé vagy ételízesítő

Elkészítése: A zsömléket kockára vágjuk, tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk. Hozzákeverjük a hámozott, kimagozott, felkockázott almát, az összetört diót, csipet sót és tojásfehérjét. A hússzeleteket nem túl vékonyra kiütögetjük, elosztjuk a tölteléket, felgöngyöljük, és hústűvel megtűzzük. Serpenyőben kevés olajon pirosra sütjük, kevés húslevessel (vagy ételízesítős vízzel) puhára pároljuk kb. 10 perc alatt. A húsokat kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyelébe egy csipet lisztet teszünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, felöntjük tejszínnel és kiforraljuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a tojás sárgáját. A húsokat ferdén vastag karikákra vágjuk, rizzsel vagy krokettel tálaljuk, és tejszínes mártással áthúzzuk.

PULYKAMELL-SZELET GYÜMÖLCSRAGUVAL
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 30 dkg alma, 20-20 dkg sárgabarack és körte (befőtt is jó), 10 dkg vaj, 2 dkg cukor, 4 dkg liszt, 8 dkg mogyoró, szerecsendió, só

Elkészítése: A mellet felszeleteljük és sózzuk, szerecsendiózzuk. Lisztbe forgatjuk a szeleteket, majd serpenyőben, vajon átsütjük. A szeleteket félretesszük, a visszamaradt vajba tesszük a hámozott, karikákra vágott almát, a lehéjazott, kettévágott barackot és a hámozott, szeletekre aprított körtét. Megszórjuk durvára tört mogyoróval, és kevés cukorral. Addig pirítsuk, míg a gyümölcsök szépen felveszik a cukros vajat, de még nem puhák túlzottan. A melegen tartott hússzeletekre halmozzuk a ragut, köretnek mazsolás, kókuszos rizst ajánlok.

PULYKAMELL-SZELETKÉK NYÁRSON SÜTVE
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1/4 doboz ananászkonzerv, 2 piros alma, 1 mokkáskanál currypor, 2-3 evőkanál olaj, só

Elkészítése: A kicsontozott és bőrétől megtisztított pulykamellet kb. 4x8 cm-es csíkokra, az ananászkarikákat kétfelé vágjuk. A húst megsózzuk. Minden pulykamell-csíkba egy-egy ananászdarabkát teszünk, és a nyársra húzzuk. A hús után ananászcikk következik. A nyárs elejére és végére vastag almaszeletet húzunk. Curry porral körben meghintjük, olajjal megkenjük és parázs fölött, rövid idő alatt színesre megsütjük.

PULYKASÜLT
Hozzávalók: 1 bébi pulyka, 1 kg alma, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csomag szeletelt bacon, 15 dkg zsír, 8 szem krumpli, 5 dkg sajt, 5 dkg rokfort, 15 dkg kenhető sajt, vaj, só, majoránna

Elkészítése: A pulyka fejét, lábait, szárnyhegyeit levágjuk. A combból az inakat kis fogóval kihúzzuk. Kívül-belül megsózzuk, és egy órát a hűtőben pihentetjük. Sütés előtt a belsejét majoránnával bedörzsöljük, és a kimagozott, cikkekre vágott almát beletesszük. A vékony csíkokra vágott füstölt szalonnával a melle részét megtűzdeljük. Tepsiben megolvasztjuk a zsírt, beletesszük az előkészített pulykát, és közepes hőfokon, 2 óra alatt szép pirosra sütjük. Közben többször meglocsoljuk a zsírjával. A sütés utolsó tizenöt percére a pulykát a bacon szalonna csíkokkal beborítjuk. Közben a krumplikat alaposan megsikálva, héjában megfőzzük. A sajtokat lereszeljük, és kikeverjük a vajjal. A kihűlt krumplikat kereszt irányban bevágjuk, óvatosan kissé kinyitjuk, és a sajtos keverékkel megtöltjük. Ha a pulyka megsült, kivesszük a tepsiből, helyére a burgonyákat, és félbevágott almákat teszünk, és a sütőbe visszatéve ráolvasztjuk a krémet. Tálaláskor a feldarabolt pulykát a burgonyákkal és sült almákkal körítve kínáljuk.

PULYKASZELET SAVANYÚ KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 400 g savanyú káposzta, 1 alma, 3 evőkanál vaj, 1/8 l francia almabor, só, frissen őrölt fehér bors, 1 evőkanál cukor, 2 késhegynyi őrölt kömény, 4 pulykaszelet a felső combból (egyenként 150-160 g), őrölt paprika, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú tejföl Előkészítés: 10 perc
Főzés: 30 perc
Tálalási javaslat: igen kiadóssá egészíthetjük ki az ételt fóliában készült burgonyával, melybe ízlés szerint tepertős zsírt is tehetünk.

Elkészítése: A hagymát megtisztítjuk, és apróra kockázzuk. A savanyú káposztát összevágjuk. Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, elnegyedeljük, majd kockákra vágjuk. A vaj felét felforrósítjuk egy edényben, a hagymát megpároljuk. Hozzáadjuk a savanyú káposztát, majd néhány percig tovább pároljuk. Beleöntjük az almát és a francia almabort, majd sóval, borssal, cukorral és köménnyel ízesítjük. A káposztát lefedve kb. 25 percig főzzük gyenge lángon. Közben a pulykaszeleteket borssal és őrölt paprikával ízlés szerint fűszerezzük. A maradék vajat serpenyőben felforrósítjuk, a pulykahúst mindkét oldalról 3-3 percig sütjük, megsózzuk, egy tálra kivesszük, és melegen tartjuk. A tejfölt belekeverjük a savanyú káposztába, ha kell, még ízesítjük, majd a pulykaszeletekkel együtt tálaljuk.

SAJTOS ALMÁVAL TÖLTÖTT PULYKAMELL
Hozzávalók: 2 db savanykás alma, 16 dkg Zala sajt, 1 késhegynyi szerecsendió-reszelék, 60 dkg pulykamell (csont nélkül), só, 10 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 4 dl olaj

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk és kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. A sajtot lereszeljük, az almához keverjük és szerecsendió-reszelékkel ízesítjük. A kicsontozott pulykamellet négy nagy szeletre vágjuk és húskalapáccsal téglalap alakúra elvékonyítjuk (kiklopfoljuk). Megsózzuk és a kiterített húslepedőkön elosztjuk a tölteléket. A hússzeletek két végét kissé meghajtjuk és feltekerjük. Fogvájóval megtűzzük, hogy ne essen szét. Először lisztben, majd felvert tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatjuk és bő, forró olajban aranysárgára megsütjük.
Zsírban sült kocka- vagy hasábburgonyát adunk mellé.

SAJTOS PULYKAMELL
Hozzávalók: 80 dkg csont nélküli pulykamell, 4 alma, vaj, 1 csapott evőkanál kristálycukor, 1 dl Calvados, só, rozmaring, 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A megmosott húsról itassuk le a nedvességet, majd vágjuk szeletekre, és kevés sóval mindegyik oldalát szórjuk meg. Felhevített vajban mindkét oldalát süssük elő. Egy kivajazott jénai aljára vékonyan szórjunk kristálycukrot, rakjuk bele a kimagozott, felszeletelt almákat, tegyük rá a húst. A tetejét szórjuk meg rozmaringgal, és öntsük rá a Calvadost. Adjunk alá még kb. egy deci vizet, és lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben pároljuk puhára. Amikor megpuhul, vegyük le a fedőt, párologtassunk el a levéből, utána szórjuk rá a sajtot és pirítsuk meg.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Calvados helyett édes fehérborral készítve is finom.

SOVÁNY VAGDALT
Hozzávalók: Egy felső pulykacomb vagy 60 dkg apróhús, 15 dkg füstölt szalonna, 2 zsemle, 1 v. hagyma, 1 alma, 1 tojás, só, bors, 1-1 ek mustár és citromlé, 1 cs Vadászmártás

Elkészítése: A pulykahúst a szalonna felével megdaráljuk. A zsemlét megáztatjuk. A darált húst a reszelt v. hagymával, tojással, sóval, borssal, mustárral, citromlével, a zsemlékkel alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott almát.
Hosszú cipóvá formáljuk, vékonyra szeletelt szalonnával körbe beborítjuk, és egy tűzálló tálba fektetjük. Egy deci vízzel leöntjük, és előmelegített sütőben 45 percig sütjük. Főtt tésztával, párolt zöldséggel tálaljuk.
A Maggi vadászmártást fél liter vízben föloldjuk, kevergetve 5 percig főzzük, és kis tálkában a pecsenyéhez kínáljuk.

SÜLT PULYKAMELL GYÜMÖLCSMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: kb. 1 kg pulykamell (nagyobb pulykának a fél melle), só, 1 kanál olaj, esetleg 5 dkg füstölt, szeletelt marhaszegy, a mártáshoz fél kg gyümölcs (alma, körte, birs), 1 dl fehérbor, ízlés szerint cukor, fahéj, szegfűszeg

Elkészítése: A pulykamellet sózzuk, olajozzuk, s beborítjuk a füstölt szeggyel. Sütőzacskóban arany barnára sütjük. A mártáshoz kis lábasban 1 dl borban főni tesszük a kockára vágott gyümölcsét a fűszerekkel. Rövid ideig pároljuk, majd turmixszal összekeverjük. Szeletekre vágva burgonyapürével tálaljuk.

SZEZÁMMAGOS PULYKACSÍKOK
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell filé, 2 tojásfehérje, 4 evőkanál kukoricaliszt, 10 dkg szezámmag, 1 kg alma, 1 citrom, 10 dkg cukor, olaj, só, bors, szegfűszeg, fahéj

Elkészítése: A pulykamellet megmossuk, aztán kis, de a tokánynál nagyobb hosszúkás csíkokra vágjuk. Tálba tesszük, megsózzuk, megborsozzuk, alaposan összekeverjük és sütésig félretesszük. Az almákat megtisztítjuk, mindegyiket 4-6 gerezdre szeljük, a magházat kivágjuk. Egy lábosba másfél liternyi vizet öntünk, belefacsarjuk egy citrom levét és belerakjuk az almadarabokat, mielőtt megbarnulnának. Cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesítjük, majd közepes tűzön puhára főzzük. Közben a tojásfehérjéket habosodásig felkeverjük, majd belekeverjük a kukoricalisztet. A fűszeres pulykacsíkokat megmártjuk benne, majd megforgatjuk szezámmagban és felforrósított serpenyőben, kevés olajon kisütjük. A forró húscsíkokat almakompóttal tálaljuk és hogy laktatóbb legyen, főtt rizst kínálhatunk mellé.
Almakompót helyett befőttet is használhatunk.

TÖLTÖTT PULYKAMELL, RÁNTVA
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1 nagyobb alma, 5 dkg füstölt sajt

Elkészítése: A pulykamell szeleteket kissé kiveregetjük. A meghámozott almát, és a sajtot vékonyan felszeleteljük. A hússzeleteken elosztjuk az almát, beborítjuk a sajttal. Félbehajtva összetűzzük. Bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Gombás rizskörettel ajánlom.

TÖRŐCSIK MARI PULYKÁJA
Hozzávalók: 6 szelet pulykamell, 6 szelet bacon, 6 szelet Karaván sajt, 1 pohár tejföl, 2 db alma, 2 db narancs, 25 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 2 ek cukor, 1/2 dl olíva olaj, 1,5 dl fehér bor, késhegynyi chili, 1 cs fahéj

Elkészítése: A pulykamellet kicsit kiverjük, besózzuk. Az olívaolajat a fehérborral, a chilivel összekeverjük, felforrósítjuk. A hússzeleteket fehéredésig átforgatjuk. A lecsepegtetett szeleteket beleforgatjuk a fahéjba. Rátesszük a sajtszeletet, felgöngyöljük, körbetekerjük a baconnel. A két végét lezárjuk fogpiszkálóval, vagy a töltött káposztánál megszokott módon a felgöngyölésnél belülre csomagoljuk.
A tekercseket a sütőedénybe egymás mellé helyezzük. Megtisztítjuk az almát, narancsot, s felkarikázzuk. A beáztatott mazsolát, aszalt szilvát lecsepegtetjük.
A gyümölcsöket ráhalmozzuk a hús roládokra. A két evőkanál kristálycukrot felmelegítjük. Amikor szép barna. felöntjük a maradék boros olívaolajos sütő lével, simára keverjük. Lehúzzuk a tűzről s belekeverjük a pohár tejfölt, ráöntjük a gyümölcsökkel borított húsra. Alufóliával betakarjuk, előmelegített sütőben 35 - 40 perc alatt készre sütjük.
Párolt rizzsel tálaljuk.

TŰZDELT PULYKAMELL, DIÓVAL TÖLTÖTT ALMÁVAL
Hozzávalók 6 személyre: 1,5 kg pulykamell, 10 dkg füstölt szalonna, 3-4 gerezd fokhagyma, só, zsír vagy olaj
A töltött almához: 6 alma, 15 dkg darált dió, 6 dkg mazsola, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál citromlé

Elkészítése: A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk, hosszában 3-4 darabra vágjuk, a szalonnát vékony csíkokra szeleteljük. Ha a szalonna nem nagyon sós, a pulykamellet enyhén megsózzuk, majd hegyes késsel annyi helyen felszúrjuk, ahány fokhagymadarabunk van, s azokat a nyílásokba tűzködjük. A tepsi aljára kevés olajat öntünk, beletesszük a húst, beborítjuk a szalonnacsíkokkal, hústűvel a húshoz tűzzük. Felforrósított olajjal az egészet leöntjük. Kevés vizet teszünk alá (kb. egy deciliternyit), fóliával lefedjük és közepesen forró sütőben, nagyjából egy óra alatt, megsütjük. Amikor a hús már puha, a fóliát levesszük, és a szalonnát a húson ropogósra pirítjuk. Aki idegenkedik a fokhagymától, az mielőtt feltűzdeli a szalonnát, kevés majoránnával fűszerezheti a húst. Párolt rizzsel és dióval töltött almával tálaljuk. Tálalásnál a rizst meglocsolhatjuk a felforrósított pecsenyelével.
A töltött almához az almákat meghámozzuk, a magházat karalábévájóval kiszedjük. A citromlével, mézzel, mazsolával felfőzött diót, kihűtjük, és az almákba töltjük. A töltött almákat tűzálló tálon egymás mellé rakjuk, és előmelegített sütőben egészen kis lángon 12-15 perc alatt megsütjük.

TŰZDELT PULYKAMELL SÜLT ALMÁVAL
Hozzávalók: 1 kg pulykamellfilé, 8 jonatán alma, 20 dkg füstölt szalonna, só, pici fahéjas porcukor, olaj

Elkészítése: A pulykahúst spékelőtű segítségével sűrűn megtűzdeljük vékony szalonnacsíkokkal, majd a külsejét finoman megsózzuk. Egy tepsibe vékonyan olajat és vizet öntünk, beletesszük a húst, a tetejét megkenjük olajjal, letakarjuk fóliával, és közepes hőmérsékletű sütőben pároljuk egy negyed órát. Akkor a fóliát eltávolítjuk, és gyakori locsolgatás mellett puhára sütjük a húst. Mielőtt teljesen megpuhulna, az almák magházát kifúrjuk, a belsejét kevés fahéjas porcukorral megszórjuk, és a húsok köré tesszük, hogy egyszerre legyen kész. A pulykahúst tálalás előtt szépen felszeleteljük, tálra rendezzük, köré rakjuk a sült almát, és burgonyaköretet kínálunk hozzá.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Fontos a spékelőtű, mert e nélkül a hús belsejébe nehezen tudjuk behúzni a szalonnacsíkokat.