Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás torták 01.


ÁGICA ALMATORTÁJA
Hozzávalók: 3 nagy alma, 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 5 tojás, 18-20 dkg liszt, fél sütőpor, reszelt citromhéj, 1.5 dl tejföl, 1 vaníliás cukor, 4 evőkanál tej

Elkészítése: a vajat kikeverem 15 dkg cukorral, majd belekeverek 3 tojást egyenként. Hozzáadom a reszelt citromhéjat. Ezután beleteszem a sütőporral elkevert lisztet, és hozzáöntök 4 evőkanál tejet. Ezt beleteszem egy margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett kapcsos tortaformába. Ezután megpucolom az almát, kiveszem a magházát és felvágom vékony szeletekre. Ezután megszórom egy kevés citromhéjjal. A tejfölt összekeverem a maradék cukorral, a vaníliás cukorral és a 2 tojással. A felét ráteszem a tortaformában lévő tésztára. Erre rápakolom az almaszeleteket egymás mellé, hogy belepjék a tésztát, de mindenhol csak egy vékony szelet. Erre ráteszem a maradék tejfölös öntetet, és a sütőben 40 percig sütöm. Akkor van kész, ha a tetején a tejföl már nem folyós. Ha készen van, a tetejére egy kis lekvárt vagy mézet kenek, és megszórom fahéjas cukorral. Isteni finom.

ALI ALMATORTÁJA
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, só
A töltelékhez: 2 kg alma, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, citromhéj, 10 dkg mazsola
A tetejére: 1 tojás, 5 dkg dió

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap a kétharmadát ujjnyi vastag, kerek lappá nyújtjuk. A kerek tortaformát úgy béleljük ki, hogy 4-5 centis pereme is legyen. Közben a megtisztított, felszeletelt almát vajon, citrommal meglocsolva megpároljuk, míg a levét el nem főtte. Akkor a tűzről levéve, belekeverjük a cukrot és a mazsolát. Ezzel megtöltjük a formában elhelyezett tésztát. Ráborítjuk a maradék tésztából nyújtott lapot. A széleken, gyengén összenyomkodjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Közepes lángon készre sütjük.

ALMATORTA 01.
Elkészítése: 12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenként 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük, s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.

ALMATORTA 02.
Elkészítése: 50 dkg almát lereszelünk tormareszelőn. Tálba tesszük. 50 dkg lisztet elkeverünk 1 cs. sütőporral, és a lereszelt almamasszához keverjük. 2 tojást és 30 dkg cukrot vegyítünk hozzá, majd habosra keverjük. Durvára vágott dióval, mazsolával, darabos csokoládéval stb. ízesíthetjük. Kizsírozott, lisztezett tortaformába öntjük. Tetejét meghintjük vágott dióval. 20-25 perces sütés után még melegen, vaníliás cukorral megszórjuk. Ha kihűlt, vékony tortaszeleteket vágunk belőle.

ALMATORTA 03.
Hozzávalók: 7 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 tojás, kevés só, 1/2 citrom reszelt héja, 1/2 csomag Dr.Oetker krémpor, 5 ek tej, 25 dkg liszt, 2 tk. Dr.Oetker sütőpor
Rátét: 50-75 dkg alma
Beszóráshoz: kevés porcukor

Elkészítése: A vajat habosra keverjük, lassanként hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a fűszereket, és a kevés tejjel elkevert krémport. A sütőporral kevert lisztet a tejjel felváltva hozzákeverjük, csak annyi tejet használunk, hogy a tészta nehezen szakadva essen le a kanálról. Zsírozott tortaformába tesszük, tejes kanállal simára húzzuk. Az almákat meghámozva negyedekre vágjuk, a felületét hosszában többször bevágjuk, és a tésztára rakjuk.
Sütési idő: 45 perc, középmeleg sütőben.
Még melegen porcukorral behintjük.

ALMATORTA 04.
A tésztához: 50 dkg liszt, 5 dkg kristálycukor, 1 dkg só, 2 db tojás, 2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 2 evőkanál olaj, 20 dkg vaj
A krémhez: 1 zacskó, főzés nélküli vaníliás pudingpor, 2,5 dl tej, őrölt fahéj, 5 dkg darált dió, 8-9 db közepes alma, barackíz

Elkészítése: 10 dkg lisztet összedolgozunk a vajjal, majd hűtőbe tesszük. A maradék anyagokból tésztát készítünk, majd pihentetjük. Ha a vajas rész átfagyott, a kinyújtott tészta közepére helyezzük, belehajtjuk a tésztába, és hajtogatjuk. Pihentetés után még egyszer hajtogatjuk. Kinyújtjuk, majd a sütőformába helyezzük. Egyenletesen rákenjük a pudingot, megszórjuk dióval és fahéjjal, majd felezett hámozott almával ízlésesen kirakjuk. Sütés előtt fel óráig pihentetjük, majd 30-40 percig közepesen meleg sütőben sütjük.
Sütés után felforrósított barackízzel bekenjük.

ALMATORTA 05.
Hozzávalók: 75 dkg liszt - 25 dkg zsír - 3 egész tojás - 12 g sütőpor - 3 dl tejfel - csipet só, 1 kg alma hámozva és szálkásra reszelve - 1 tk őrölt fahéj - 1 mk őrölt szegfűszeg - 25 dkg cukor - 3 ek búzadara

Elkészítése: A linzert összeállítjuk, a tészta felével a tortaformát kibéleljük, majd közepes lángon 10 percig sütjük.
A sütőből kivesszük és megszórjuk a búzadarával, majd rásimítjuk a lecsöpögtetett alma-tölteléket, végül a tetejére tesszük a tészta másik részéből kisodort lapot, amit tojással megkenünk és sütés előtt villával megszurkálunk.
A tortaformát befedjük, és közepes lángon körülbelül 40 percig sütjük, majd levesszük a tetőt, és pirulásig készre sütjük.

ALMATORTA 06.
Tészta: 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 egész tojás, 1/2 cs. sütőpor, 12 dkg margarin
Töltelék: 80 dkg alma (lehet egy picit több), 3/4 l almalé, 10 dkg cukor, 2 db vaníliapuding

Elkészítése: Megfőzzük a pudingokat a cukorral az almalében, még forrón beletesszük az összekockázott nyers almát. A tésztát úgy tesszük a tortaformába, hogy az oldalára is felhajtjuk. Az így keletkezett fészekbe öntjük az almás pudingot, és 200 fokon 1 órát sütjük. (Én körülbelül 170 fokon sütöm csak, mert a teteje hamar megég). Egy napig állni hagyjuk! A tetejére 2 tejszín felvert habja kerül, amit a végén megszórunk fahéjjal vagy fahéjas porcukorral.

ALMATORTA 07.
Hozzávalók:
A tésztához: 35 dkg liszt, fél tasak sütőpor, 2 dkg vaj, 2 tojás, 15 dkg cukor
A töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 10 dkg mazsola, őrölt fahéj

Elkészítése: A lisztet a sütőporral, a vajjal, a tojásokkal és a cukorral összegyúrjuk. Három részre osztjuk, és mindegyiket kinyújtjuk. Kivajazott tortaforma aljára egy vékony réteg tésztát teszünk úgy, hogy az oldalát is befedje. Elkészítjük a tölteléket: az almát nagyon vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a kissé felfőzött mazsolával és a vaníliás cukorral. Egyharmadát rátesszük a tésztára, befedjük a következő lappal, melynek szélét az oldalsó tésztához nyomogatjuk. Erre ismét töltelék kerül, majd az utolsó réteg tészta. Forró sütőben megsütjük. Vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

ALMATORTA 08.
Hozzávalók: 20-20 dkg liszt és margarin, 28 dkg cukor, 1 citrom héja, 2 tojás, 1 tojásfehérje, 2 dl tejföl, 6 db alma, 1 rúd vanília

Elkészítése: A lisztet a vajjal és a cukorral összekeverjük. A reszelt citromhéjat, a tojást és a tojásfehérjét hozzáadjuk, és jól eldolgozzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Mintha leveles tésztát készítenénk, háromszor hajtogatjuk, majd kinyújtjuk. A meghámozott, feldarabolt almát a vaníliarúddal, és ízlés szerint cukorral addig főzzük, míg teljesen megpuhul. A tésztát késfoknyi vastagságúra kinyújtjuk, és egy réteges tortaformába teszünk. A kihűlt almát elosztjuk a tésztán. A maradék tésztából berácsozzuk a torta tetejét, a szélére körben koszorút készítünk. Tojásfehérjével megkenjük, cukorral meghintjük, és körülbelül 40-45 percig sütjük.

ALMATORTA 09.
Hozzávalók: 1 kg alma, 1 citrom, 4 zselatinlap, 5 dkg mandula, 2 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 2 dl diétás tejszínhab, 20 dkg bogyós gyümölcs (ribizli, eper, málna, szeder), vaj a kikenéshez

Elkészítése: A tésztához a tojásfehérjét 10 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet, a keményítőt, a reszelt citromhéjat, és krémesre keverjük. Beleöntjük egy 24 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába, és körülbelül 30 percig sütjük. A feldarabolt almát egy lábosra rakjuk, leöntjük a citrom levével, és egy pohár vízzel, majd 8 percig főzzük. (Hogy jobb állaga legyen, adjunk hozzá abból a léből, amiben a zselatint feloldottuk.) Hozzákeverjük a zselatin háromnegyedét, és 2 dkg apróra vágott mandulát, a tortát két lapra vágjuk. Az egyiket rátesszük egy tányérra, és leöntjük az almás keverékkel. Rátesszük a másik lapot, jól rányomjuk, és 3 órára hűtőszekrénybe tesszük. A maradék zselatint összekeverjük a tejszínhabbal, és kívülről bekenjük vele a tortát. A tetejét megszórjuk mandulával, és a közepére halmozzuk a gyümölcsöket.

ALMATORTA 10.
Hozzávalók:
Linzertészta: 45 dkg liszt, 30 dkg margarin, fél cs. Vaníliás cukor, 15 dkg Koronás Finom Kristálycukor, 1 dkg só, 1 tojássárga, reszelt citromhéj
Töltelék: 50 dkg alma, 6 dl tej, 4 dkg vaníliás pudingpor, 10 dkg Koronás Porcukor, 3 tojás

Elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a kristálycukorral, ízesítőkkel, tojássárgával és tejföllel sárga linzertésztát gyúrunk. 20 percig hűtőben pihentetjük. Gyümölcstortaformát egyenletesen kibélelünk a tésztával, hámozott, felezett almával berakjuk. Cukros, tojásos, pudingporos tejkeveréket öntünk a tésztára. 180°C-os sütőben 30-35 percig sütjük. Kihűlés után szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMATORTA 11.
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 dkg vaj, 1 tojás, 0, 5 dl rum, 1 teáskanál sütőpor, 75 dkg savanykás alma, pici só

Elkészítése: Tíz dkg cukrot kikeverünk a tojássárgájával, az olvasztott vajjal és a sütőporral összekevert, átszitált liszttel. Belekeverjük a rumot, végül a kevés sóval kemény habbá vert tojásfehérjét is. Vajjal kikent tortaformába simítjuk, és dekoratívan kirakjuk a meghámozott, vastag (kb. 5 mm) almaszeletekkel. Meghintjük a maradék kristálycukorral, és forró sütőbe toljuk. Akkor jó, ha a tészta megsült és a tetején szép barna karamellréteg alakult ki.

ALMATORTA 12.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj vagy margarin, 3 dl tejszín, 6 jonatán alma, 1 zacskó vaníliás cukor, 5 dkg méz, 1 tojássárgája, őrölt fahéj

Elkészítése: A lisztet összegyúrjuk a vajjal és a tojássárgájával. Fél zacskó vaníliás cukorral ízesítjük, majd lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk. Sütőpapírral kibélelt pástétomformába fektetjük. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük, majd vékonyan bevagdossuk úgy, hogy az alja egyben maradjon. A fél almákat a tésztára helyezzük. A mézet meglangyosítjuk és megkenjük vele az almákat. Meghintjük őrölt fahéjjal, és előmelegített sütőbe toljuk. körülbelül 30 percig sütjük. A tejszínt a maradék vaníliás cukorral felverjük és őrölt fahéjjal megszórva, a langyosra hűlt almatortához kínáljuk.

ALMATORTA 13.
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg rétesliszt, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, kiskanál reszelt citromhéj és citromlé, 12 dkg margarin, 4-5 közepes jonatán vagy más savanykás alma, őrölt fahéj
Tálaláshoz ízlés szerint mandulaforgács, fahéjas porcukor vagy híg baracklekvár (rummal vagy vízzel)

Elkészítése: A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vajjal, valamint a vaníliás cukorral. Keverjük hozzá a frissen reszelt citromhéjat és a citromlevet is, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. A masszát öntsük egy kivajazott, kilisztezett alacsony tortaformába.
Az almákat hámozzuk meg és vágjuk fel egyforma vékony cikkekre. A tésztát rakjuk ki az almacikkekkel - állítsuk bele a cikkeket a vékonyabb felükkel a tésztába a közepe felől indulva körkörösen egészen a széléig. A tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal.
A tortát forró sütőben süssük 15 perc alatt készre. Tálaláskor megszórhatjuk fahéjas porcukorral vagy mandulaforgáccsal, és adhatunk mellé rummal vagy vízzel hígított baracklekvárt vagy tejszínhabot is.

ALMATORTA 14.
Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél teáskanál Dr. Oetker sütőpor, 5 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 cs Dr. Oetker vaníliás cukor, 1/2 tojássárgája, 1 fehérje, 4 ek tej
Töltelék: 1-1.5 kg alma, 2 ek víz, 5 dkg cukor, 1 késh törött fahéj, 1 ek mazsola, 1 ek rum
Bekenésre: 1/2 tojássárgája, kevés tejjel elkeverve

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a cukrot, vaníliás cukrot, 1/2 tojássárgáját, 1 fehérjét, a tejfölt, és villával, a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, erre adjuk a darabokra vágott, kemény vajat, liszttel befedjük, gombóccá nyomjuk, azután középről kiindulva, gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Valamivel kevesebb, mint a felét kinyújtjuk, zsírozott tortalapra helyezzük, villával megszurkáljuk, és világossárgára sütjük.
Sütési idő: 10-15 perc.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, szeletekre vágva, vízzel, cukorral, fahéjjal és mazsolával gyenge tűzön könnyen pároljuk. Hidegre állítjuk, és ha kihűlt, rummal ízesítjük.
A többi tésztából egy vékony lapot gyúrunk a tortaforma nagyságára, a felesleges tésztát levágjuk, abból egy ujjnyi vastag hengert formálunk, azt a megsült és kihűlt alsó lap szélére nyomjuk, hogy 3 cm magas legyen. A kihűlt töltelékkel megtöltjük, a nyers tésztalapot ráhelyezzük, cukrozott tejjel bekenjük, villával többször megszurkáljuk, vagy derelyemetélővel többször végighúzunk rajta.
Sütési idő: 20-25 perc, jó középmeleg sütőben.

ALMATORTA 15.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 15 dkg cukor, 2 tojás, 1 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál sütőpor, reszelt citromhéj
A töltelékhez: 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, 60 dkg alma, 5 dkg durvára vágott dió

Elkészítése: Zsírpapírral vagy sütőpapírral kibélelünk egy tortaforma alját. Olvasszuk meg a vajat és öntsük a formába. Szórjuk meg a kristálycukorral és rakjuk körbe a meghámozott és felszeletelt almával, végül pedig szórjuk rá a durvára vágott diót. A tésztához keverjük habosra a margarint a cukorral, adjuk hozzá a tojások sárgáját, a tejfölt, a citromhéjat és a liszttel elkevert sütőport. Jól dolgozzuk össze, végül keverjük a tésztához a tojások kemény habját.
Öntsük az almára, és középmeleg sütőben 45-50 percig süssük. Rövid ideig hagyjuk kihűlni, majd borítsuk tálra és húzzuk le a tetejéről a sütőpapírt.

ALMATORTA 16.
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 25 dkg vaj, 10 dkg liszt, 18 dkg búzadara,1 cs vaníliás cukor, 6 tojás, 1 kiskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 80 dkg hámozott, szeletelt alma, 1 kiskanál fahéj

Elkészítése: A cukrot, vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a citrom reszelt héjat és levét, csipet sót, majd egyesével a tojásokat. A lisztet, a darát, sütőport is hozzákeverjük, majd a tészta felét egy tortaformába tesszük, melyet előtte már kivajaztunk, liszteztünk. Ráfektetjük az almaszeleteket, fahéjjal megszórjuk, majd a tészta másik felével betakarjuk. Előmelegített sütőben körülbelül 1 órát sütjük 170-180 fokon.

ALMATORTA 17.
Elkészítése: 25 g margarint keverjünk habosra 100 g cukorral és 75 g sovány túróval. Adjunk hozzá 125 g lisztet és 2 ek kókuszreszeléket. Tegyük lisztezett sütőformába. 1 apróra vágott almát keverjünk össze 1 ek gyömbérlekvárral, kenjük a tortára és süssük 1 órát 175C-os előmelegített sütőben.

ALMATORTA 18.
Hozzávalók: 17 dkg porcukor, 17 dkg vaj, 20 dkg liszt, 4 tojás, 1 vaníliás cukor, késhegynyi sütőpor, fél citrom reszelt héja
A töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, 2 dl víz, 5 dl száraz fehérbor, fél citrom héja, szegfűszeg, fahéj
A díszítéshez: alma- (vagy barack) lekvár, dió, vaníliás porcukor

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk, majd 1 centis gerezdekre daraboljuk, és cukros, fahéjas, szegfűszeges, citromhéjas vízben félpuhára főzzük. A tésztához a vajat megpuhítjuk, és habosra keverjük a porcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a vaníliás cukorral, sütőporral és reszelt citromhéjjal elkevert lisztet. Kivajazott sütőformába simítjuk a tészta felét, majd kirakjuk a lecsepegtetett almaszeletek felével, de úgy, hogy a peremtől 3 centit szabadon hagyunk. Erre tesszük a maradék tésztát, majd a tetejét is kirakjuk, 3 centis peremet szabadon hagyva. 200 fokos sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Amikor félig kihűlt, a középső részt forró lekvárral bekenjük, a peremet pedig vaníliás cukorral megszórjuk. Szeletenként fél diókkal díszítjük.

ALMATORTA 19.
Elkészítése: 6 egész tojást 25 dkg kristálycukorral alaposan habosra verünk. Összevegyítjük, ugyanannyi liszttel, fél citrom reszelt héjával, és végül 12 dkg olvasztott vajjal. Kikent tortaformába töltjük, és a tetejét megrakjuk 75 dkg meghámozott, meggyalult almával, amit előzőleg jól becukroztunk és 1-2 kanál rummal meglocsoltunk. Sütőbe téve közepes tűznél sütjük meg.

ALMATORTA 20.
Hozzávalók 12 szelethez: 1 kg savanykás alma, 12 evőkanál almapálinka (triple sec likőr), 5 tojás, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 25 dkg vaj (margarin) + a formához, 3 evőkanál citromlé, 35 dkg liszt + a formához, 1/2 teáskanál sütőpor, 3 dkg vágott mogyoró, 1 teáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál porcukor, 1 zöldalma

Előkészítés: Az almát meghámozzuk, húsát lereszeljük, elkeverjük 6 evőkanál pálinkával (vagy likőrrel), és 5 percig állni hagyjuk. Kivajazunk, és liszttel beszórunk egy körülbelül 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 C fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.

Elkészítése: A cukrot a vaníliás cukorral, a vajjal habosra keverjük. Beledolgozzuk a tojások sárgáját, a maradék pálinkát vagy likőrt, és 2 evőkanál citromlevet. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a mogyoróval és a fahéjjal, és a masszára szórjuk. Alaposan kikeverjük, beledolgozzuk a reszelt almát, és beleforgatjuk a tojáshabot. A masszát a formába simítjuk, és a sütőben körülbelül 60 percig sütjük. Kivesszük, kihűtjük, majd vastagon megszórjuk porcukorral. A zöldalmát megmossuk, nyolc gerezdre vágjuk, magházát kiemeljük.
A gerezdekből egyre nagyobb V-alakú darabokat vágunk ki, ezeket egymásba rakjuk, és kissé szétcsúsztatjuk. A maradék citromlével megcsepegtetjük.
Aljukat egyenesre vágjuk, hogy ne billegjenek, és a szeletek helyét kijelölve a tortára rakjuk.
Munka: körülbelül 30 perc
Fogyasztható: körülbelül 2 óra múlva

ALMATORTA 21.
Hozzávalók 16 szelethez:
A tésztához: 4 tojás, 12 dkg liszt, 6 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 14 dkg cukor
A töltelékhez: 10 dkg ribizli, 1 kg alma, 1 dl fehérbor, 20 dkg cukor, 1 csomag tortabevonó, 10 dkg kókuszreszelék, 5 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor

Előkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel és a sütőporral. Kibélelünk sütőpapírral egy körülbelül 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítése: A tojássárgájákat 2 evőkanál vízzel és a cukor felével habosra keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a sárgájába forgatjuk. Rászitáljuk a lisztes keveréket, és az egészet összedolgozzuk. A formába öntjük, és a sütőben körülbelül 35 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A ribizlit megmossuk, két fürtöt félreteszünk a díszítéshez, a többiről villával lehúzzuk a szemeket. Az almát meghámozzuk, húsát apróra vágjuk. Az almát és a ribizlit 1 dl vízzel, a borral és a cukorral puhára főzzük. Leszűrjük a levét, és ha kell vízzel 2,5 dl-re kiegészítjük. A levet a tortabevonó zselével elkeverjük, felforraljuk, és a gyümölcsökre öntjük.
Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, hagyjuk kissé kihűlni. A tortát vízszintesen kétszer elvágjuk, azaz három lapra vágjuk. A pépet szétosztjuk az alsó és a középső tortalapra. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a felét a két gyümölcspépes tortalapra kenjük. A tortát összeállítjuk. A tetejét bevonjuk a maradék tejszínhabbal. Néhány szem ribizlivel díszítjük.

ALMATORTA 22.
Hozzávalók: 50 dkg alma tisztán mérve (kicsumázva, de héjasan), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 db egész tojás, 2 dl tej, 2 evőkanál búzakorpa, 2 púpozott evőkanál sárgabaracklekvár (vagy egyéb pikáns lekvár), 1 evőkanál zselatinpor, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, ízlés szerint porcukor, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése: A tejben simára keverem a pudingport és a zselatinport. Hozzákeverem a vaníliás cukrot. A tojások sárgáit fehéredésig keverem a porcukorral, majd a sárgabaracklekvárt és a sütőport is hozzáadva, egybekeverem a pudingos tejjel. Az almát héjastól lereszelem, és azonnal beleforgatom a masszába. Jól összekeverem, végül a búzakorpát és a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzáadva belesimítom egy kerek tűzálló tálba.
Tetejét egyenletesre igazítom, majd follpack fóliával szorosan lefedem. A mikrohullámú sütőben a legerősebb fokozaton tíz percig párolom, közben egyszer megfordítom a tálat. A párolási idő letelte után még tíz percig hagyom a sütőben anélkül, hogy levenném a tetejét. Ha a beleszúrt hurkapálca száraz marad, akkor van készen. Ha nem, akkor még néhány percre visszateszem a sütőbe. Az edényben hagyom kihűlni, majd a hűtőszekrényben megdermesztem és cikkekre vágva kínálom.

ALMATORTA 23.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 10 dkg vaj, 3 alma, csipetnyi gyömbér, mélyhűtött vajas tészta, citromlé

Elkészítése: A hámozott almát vágjuk cikkekre, majd locsoljuk meg citromlével, szórjuk meg csipetnyi gyömbérrel vagy fahéjjal. Kerek formában vajon pirítsuk meg a cukrot, míg aranyszínű lesz. A lecsepegtetett almaszeleteket rakjuk rá, szorosan egymás mellé. Fedjük be a felengedett és kerek lappá nyújtott vajas tésztával. 1/2 óráig süssük előmelegített sütőben. Melegen borítsuk tálra. Hidegen, melegen fogyasztható, tejszínhabbal kínálható.

ALMATORTA 24.
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg kristálycukor, 1/2 citrom reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 20 dkg liszt, 1/2 teáskanál sütőpor, 80 dkg savanyú alma, vaj és liszt a torta kikenéséhez, az almához kristálycukor és fahéj, ízlés szerint, 10 dkg baracklekvár, 10 dkg hámozott, pörkölt mandula

Elkészítése: Egy körülbelül 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és liszttel megszórunk. A puha vajat, a reszelt citromhéjat, a cukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként a masszához adjuk. A sütőporral elkevert lisztet a tésztához keverjük, majd a már kész keveréket a formába öntjük. Az almát meghámozzuk, kettévágjuk, és a magházat eltávolítjuk. A felszeletelt almát szorosan egymás mellé a tésztára helyezzük, majd megszórjuk cukorral és fahéjjal. A tortát körülbelül 50 percig, 180°C-on sütjük, kihűtjük és kifordítjuk a formából. A sárgabaracklekvárt kissé megmelegítjük, majd egyenletesen az almára öntjük. Végül a már kész tortát megszórjuk mandulával.

ALMATORTA 25.
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 6 dkg cukor, 1 db tojás, 1 kg alma, 3 evőkanál tej, 1 evőkanál rum, 1 cs vaníliás cukor, fél zacskó sütőpor, 5 dkg dió, citromhéj, késhegynyi fahéj

Elkészítés: A lisztből, cukorból, margarinból, és tojássárgájából, a tej és a sütőpor hozzáadásával tésztát gyúrunk, és ebből 4 kerek lapot sütünk. Az almát meghámozva, kicsumázva, a vaníliás cukorral, fahéjjal, citromhéjjal puhára pároljuk, ha hűlni kezd, belekeverjük a rumot, és a lapokat ezzel töltjük úgy, hogy a következőt mindig egy kicsit megnyomkodjuk.

ALMATORTA 26.
Hozzávaló: 3 db alma, 2 ek citromlé, 15 dkg margarin, l5 dkg cukor, 2 ek sütőpor, 2 tojás, 15 dkg rétesliszt

Elkészítése: Almákat meghámozzuk, vékony cikkekre vágjuk, magházától megszabadulunk, citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon be. Egy 25 cm tortaformát kivajazunk, megszórjuk morzsával, a sütőt előmelegítjük 180 fokra /gáz 2. fokozat/. A margarint a cukorral, sütőporral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat majd óvatosan hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük, majd a tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk.
Az almacikkeket alaposan lecsepegtetjük, és körkörösen kissé a tésztába nyomjuk, de nem az aljáig.
Megsütjük, 40-50 percig, akkor jó, ha a teteje szép piros, és a tűpróbánál nem ragad rá a massza.
A tortát melegen megszórjuk porcukorral.
Hidegen tálaljuk.

ALMATORTA 27. (APPLE CAKE)
Hozzávalók: 4 db zöldalma, 1,2 dl cukor, 1 tojás, 2,4 dl liszt, 1 teáskanál fahéj, 1 tasak sütőpor, negyed kávéskanál só, 5 dkg durvára darált dió, 1 teáskanál vanília aroma, 5 dkg mazsola

Elkészítése: A meghámozott almákat durvára reszelje le. Keverje hozzá a cukrot, és hagyja állni fél órát. Adja hozzá a többi alkotórészt, és alaposan dolgozza ki a tésztát. Öntse kiolajozott, 18 centi átmérőjű tortaformába. 175 fokon süsse 35 percig. Nem szabad kiszárítani, amikor kész, a süteménynek kissé nyirkosnak kell lennie. Vaníliás porcukorral megszórva, vagy tejszínhabbal a tetején kínálja.

ALMATORTA 28.
Elkészítése: 40 dkg lisztet 25 dkg margarinnal összemorzsolunk, majd annyi hideg vízzel gyúrjuk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Pihentetés után 4 egyforma kerek lappá nyújtjuk. (tortaforma lehet a mérce). Megzsírozott sütőlemezen külön-külön megsütjük.
1,5 kg meghámozott, felszeletelt almát 3 dkg margarinnal, 5-10 dkg cukorral és ½ citrom levével nagyon puhára párolunk.
A lapokat először lekvárral, majd az alma masszával megkenjük. A negyedik lapot ráfektetjük, kicsit lenyomkodjuk, másnap kínáljuk. (a negyedik lapra sütés előtt durvára vágott diót is nyomkodhatunk)

ALMATORTA 29. (APPLE CAKE)
Elkészítése: Azonos mennyiségű lisztet és porcukrot szitáljon egybe. Morzsoljon ugyanannyi rész vajat hozzá és üssön rá egy tojást. Ízesítse a keveréket csipet sóval és ízlés szerint őrölt fahéjjal. Adja hozzá a meghámozott és kicsumázott, majd felkockázott almákat. Kézzel jól dolgozza össze. Letakarva pihentesse 15 percet. Simítsa kivajazott és lisztezett tortaformába. Fél óra alatt süsse ropogós pirosra. Forrón hintse meg vaníliás cukorral. Kihűlve, cikkekre vágva tálalja. Adhat mellé tejszínhabot is.

ALMATORTA BARACKÍZZEL
A tésztához: 12,5 dkg margarin, 18 dkg (3 dl) liszt, 6,5 dkg (1 dl) Graham-liszt
A töltelékhez: 75 dkg alma, 1 dl citromlé, 10 dkg (1 dl) cukor, 5 dkg olvasztott margarin
A forma kikenéséhez: margarin
A tetejére: 15-20 dkg házi barackíz

Elkészítése: A margarint a kétféle liszttel elmorzsoljuk és körülbelül 0,5 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Hűtőben letakarva fél órát pihentetjük. Ez alatt az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Húsát kisujjnyi vastag cikkekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbámuljon.
Egy 26 centi átmérőjű lapos tortaformát enyhén kivajazunk, és a tésztával kibéleljük. Az almacikkekkel kirakjuk úgy, hogy félig takarják egymást.
A cukorral megszórjuk, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és előmelegített kemencében, a közepesnél nagyobb lánggal 35 percig sütjük.
A baracklekvárt, ha túl sűrű lenne, egy kevés forró vízzel hígítjuk, majd a még meleg tortára kenjük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

ALMATORTA BORKRÉMMEL
Hozzávalók:
A tésztához: 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só
A töltelékhez: másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
A borkrémhez: fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.

ALMATORTA FAHÉJMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 4 tojás, vele azonos súlyú vaj, cukor, liszt, és még egy tojás, csipet só, 2 alma, csipet fahéj, csipet reszelt citromhéj
A mártáshoz: Fél csomag vaníliás pudingpor, tej, fahéj, cukor

Elkészítése: A vajat a cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk az 5 tojás sárgáját, tovább keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és jól eldolgozzuk. A meghámozott, felkockázott almát a masszába tesszük, és a kemény habbá vert 5 tojás fehérjét lazán a tésztához keverjük. A masszát kilisztezett tortaformában, előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (kb. 35-40 perc)
A pudingból, a cukorból és a tejből híg krémet készítünk, és fahéjjal ízesítjük.

ALMATORTA LÁBOSBAN SÜTVE
Hozzávalók: 6 közepes nagyságú őszi alma, körülbelül 2 evőkanál kristálycukor, 7-8 dkg vaj, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál liszt, körülbelül 3 evőkanál szörp
A díszítéshez: néhány szem befőtt, tejszínhab

Elkészítése: Az almákat megmossuk, letörölgetjük és magházukat kiskéssel, vagy karalábévájóval úgy vájjuk ki, ahogyan a töltött karalábét szokás, azaz vigyázva, hogy a gyümölcs egyben maradjon (ugyanezen okból nem hámozzuk meg). Az almák üregébe vajdarabkákat rakunk, majd üregükkel felfelé egy cukorral behintett akkora lábasba rakosgatjuk, amibe pont beleférnek. Ha van még hely, tehetünk bele almát, mert a tészta majd úgyis ellepi. Közepesen forró (kb. 180 fokos) sütőben úgy 15 percig sütjük.
Ez alatt elkészítjük a tésztát. A tojások sárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral jó habosra keverjük, apránként beleszitáljuk a lisztet. A kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk, majd az elősütött almára öntjük.
Változatlan lánggal további 15-20 percig sütjük. A lábasban hagyjuk kihűlni, szörppel meglocsolt tortástálra borítjuk. Így az almák vájata felfelé kerül, amibe lecsöpögtetett befőttet rakunk. Hűtőszekrényben kicsit dermesztjük, végül szeletekre vágva, tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

ALMATORTA TEJSZÍNES ÖNTETTEL
Hozzávalók 12 szelethez: 100 g tehéntúró, 4 evőkanál olaj, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 50 g méz, 200 g búzaliszt, 1 teáskanál sütőpor, 3/4 kg alma, 60 g folyékony méz, 1/8 l tejföl

Elkészítése: A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliás cukorral és a mézzel. Összekeverjük a sütőport és a lisztet, hozzáadjuk az előzőkhöz és összekeverjük. Tortaformába rakjuk a tésztát, és hűvös helyre tesszük.
Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, és eltávolítjuk a csutkáját. Rövid időre sós vízbe mártjuk, hogy világos maradjon. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán.
A tortát a forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük. Két tojást a mézzel és tejföllel jól felverünk, és 25 perc múlva ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, amíg az öntet aranysárgává és keménnyé válik.

ALMÁS GESZTENYETORTA
Hozzávalók a tésztához: 5 lapos száraz piskóta tortalap, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 1 dl tejszín, 1-2 evőkanál rum, 1 kg alma, 2 dkg vaj, 8-10 dkg cukor, egy citrom leve
A krémhez: 10 dkg csokoládé, 8 dkg vaj, 2 csapott evőkanál kakaó, 2 csapott evőkanál cukor

Elkészítése: Egy ötlapos száraz piskóta tortalapot vásárolunk, vagy négy tojásból, négy evőkanál cukorral meg négy evőkanál liszttel a nagy gáztepsiben nagyon vékony piskótalapot sütünk, amelyet négy lapba vágunk. Egy csomag fagyasztott gesztenyemasszát hagyunk felolvadni, majd krumplinyomón áttörjük, és a tejszínnel meg a rummal habosra keverjük. Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük és 2 dkg vajon 8-10 dkg cukorral meg a citrom levével puhára, szárazra pároljuk. Ha ötlapos a tésztánk, akkor az első és a harmadik lapot gesztenyekrémmel, a másodikat meg a negyediket pedig almapürével kenjük meg, és az ötödik lapot ráfektetve kissé lenyomjuk. Ha otthon sütött négy tésztalap a torta alapja, akkor az alsó lapot az almapüré felével, a második a gesztenyekrémmel, a harmadik az alma második felével kenjük meg, és a tetejére az üres lapot fektetjük.
Egy napig állni hagyjuk, majd a tetejét csokoládékrémmel bevonjuk. A csokoládét 5 dkg vajjal gőzön vagy mikrohullámú készülékben felolvasztunk, illetőleg a kakaót ugyanannyi cukorral meg egy kevés vízzel kevergetve egy percig forraljuk, és a tűzről levéve, 3 dkg vajjal kikeverve öntjük a torta tetejére.

ALMÁS LINZERTORTA 01.
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg-nyi alma, másfél dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm.
Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom, kicsumázom, és vékony gerezdekre vágom, majd szépen, sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet.
Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. Csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatom tálra. A szokásos módon cikkekre vágom.

ALMÁS LINZERTORTA 02.
Hozzávalók: 10 dkg vaj (kizárólag teavaj lehet), 15 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj, friss gyömbér, 20 dkg liszt, kb. 40 dkg alma, 1 tojás, pici tej, fél citrom leve

Elkészítése: A lisztet, cukrot, tojást, sütőport és a vajat összegyúrjuk. Ha túl kemény a tészta, kevés tejjel lágyítjuk. Legalább fél órára hűtőbe tesszük. Amíg a tészta pihen, az almát meghámozzuk, és vékony negyedes szeletekre vágjuk. A vaníliás cukorral és fahéjjal ízesítjük. A citromlével meglocsoljuk. Ha nem találjuk elég édesnek, még utána lehet cukrozni. Kevés friss gyömbért reszelünk bele, és az egészet jól átforgatjuk. Aki szereti, és igazán különlegeset akar felszolgálni, tehet bele néhány szem félbevágott aszalt szilvát.
Egy gyümölcstortaformát kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, háromnegyed részével kibéleljük a formát úgy, hogy a peremét is befedje. Villával megszurkáljuk, majd rátesszük az almatölteléket. A maradék tésztából csíkokat vágunk, és a tetejére helyezzük rács alakban. Egy tojássárgáját kissé megcukrozunk, egy kiskanál étolajat belekeverünk, és ezzel kenjük meg a rácsot. A sütő legkisebb fokozatán 45-50 percig sütjük. Kivesszük és hagyjuk kihűlni, ezután tortaként szeleteljük.

ALMÁS LINZERTORTA BARACKÖNTETTEL
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát.

ALMÁS-MANDULATORTA ÉS MÁLNÁS HÁROMSZÖGEK
Hozzávalók:
Tésztához: 375 g búzaliszt, 1 tasaknyi élesztő, 50 g porcukor, 1 teáskanál Dr. Oetker Aroma vanília, 200 ml tej, 75 g lágy vaj vagy margarin,
Töltelékhez: 1 kg alma, 100 g porcukor, 100 g mandulaforgács, 1 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum,
Krémhez: 250 g málna, 200 ml hideg habtejszín, 2 tasak Dr. Oetker Habfixáló, 30 g porcukor, 2 teáskanál Dr. Oetker Aroma vanília
Morzsához: 200 g búzaliszt, 100 g porcukor, 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor, Fél teáskanál őrölt fahéj, 150 g lágy vaj vagy margarin, 50 g mandulaforgács

Előkészítés: A kapcsos sütőformát (26 cm átmérőjű) kivajazzuk, és enyhén belisztezzük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, nyolc részre vágjuk, magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk.

Elkészítése: Az almaszeleteket egy főzőedényben a cukor hozzáadásával lefedve kb. 10 percig pároljuk, majd egy szűrőn lecsöpögtetjük, hagyjuk kihűlni. A kihűlt almához hozzáadjuk az aromát és a mandulát
A morzsához valamennyi hozzávalót egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel sima tésztává dagasztjuk, majd kb. fél órára hűtőszekrénybe helyezzük. Végül a hűtőszekrényből kivéve leszereljük.
A tésztához a lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát liszttel enyhén meghintjük, 2/3 részét gömbbé formázzuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.
A maradék tésztához hozzáadunk 50 g morzsatésztát, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon négyszög (30 x 10 cm) alakúvá nyújtjuk, és 6 darab 5 x 5 cm-es négyzetekre osztjuk. A négyzeteket keresztben elfelezzük, úgy, hogy 24 háromszöget kapjunk. A háromszög lapokat az előkészített tepsibe helyezzük, és mindegyiket megszórjuk a megmaradt morzsatészta felével. Majd a tésztát meleg helyen kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő (kb. 15 perc). Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 10-12 perc
A megsült süteményt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Közben a félretett tészta gömböt enyhén lisztezett munkalapon kb. 32 cm átmérőjű lappá nyújtjuk, és az előkészített sütőformába helyezzük, úgy hogy a tészta széle a sütőforma keretét is befedje. Az almás tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta, és vastagon megszórjuk a morzsatésztával. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.
Sütési idő: kb. 50 perc
A megsült tortát egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A háromszöglapokat vízszintesen kettévágjuk. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. A málnaszemekből 12 darabot a díszítéshez félreteszünk, a többit elkeverjük a cukorral és az aromával. A felvert habot óvatosan a málnához forgatjuk. Az alsó tésztalapokon a krémet egyenletesen elosztjuk, majd ráhelyezzük a felső lapokat. A háromszögeket a félretett málnaszemekkel díszítjük.

ALMÁS PALACSINTATORTA 01.
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.

ALMÁS PALACSINTATORTA 02.
Hozzávalók 12 szelethez: 1 kg alma, 25 dkg finomliszt, 5 tojás, 5 dl tej, 12 dkg cukor, 2 dkg élesztő, csipetnyi só, 4 evőkanál méz, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál porcukor, a sütéshez olaj

Elkészítése: A tojásokat fölverjük, majd apránként belekeverjük a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót. Simára eldolgozzuk és letakarva 1-1,5 óra alatt megkelesztjük. Az almát megtisztítjuk és lereszeljük, a citromlével meglocsoljuk, és a mézzel összekeverjük. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a kelt palacsintatésztából nem túl vékony palacsintákat sütünk. A megsült palacsintákat a reszelt, mézes almával rétegezve tűzálló tálra fektetjük és a „tortát” addig rakjuk, míg a palacsinta és az alma is elfogy. A tetejét porcukorral meghintve forró sütőbe toljuk és 220°C-on csak addig sütjük, míg a cukor a tetejére rápirul. (Kb. 10 perc.)
Azon forrón szeletelhetjük.

ALMÁS PALACSINTATORTA SZANDI MÓDRA
Elkészítése: Könnyen és gyorsan elkészíthető, aki először csinálja, annak sem fog 1 óránál tovább tartani! Első lépésként az almát meghámozom, és lereszelem. 2 - 3 tojásból, 20 dkg lisztből, tejből vagy szódából, 2 evőkanál olajból összeállított palacsintatésztába keverem a lereszelt almát, amit a levéből kicsit kinyomkodok. A kellemetlen szagokat elkerülhetjük, ha az első palacsinta sütése előtt a serpenyőt vékonyan kikenjük olajjal.
A palacsinta 1/2 cm vastag legyen, és a tetejét szórjuk meg fahéjas porcukorral, majd építkező jelleggel folytassuk. Én a hetedik palacsintánál fejezem be - ez a szerencseszámom - a tortát. A tetejére reszelt almát teszek, és megszórom fahéjas porcukorral. A díszítés lehet almahéj vagy fenyőfaág.

ALMÁS PISKÓTATORTA
A tésztához: 60-60 dkg rétesliszt, porcukor és héjastól megreszelt alma, 4 tojás, 1 tasak sütőpor, 5 dkg durvára vágott dió
A bevonathoz: 8-8 dkg porcukor és reszelt csokoládé, 6 dkg margarin

Elkészítése: A tésztához a cukrot és a tojást jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, az almát, és a diót. Jól összekeverjük, és kikent tortaformában, közepes hőmérsékletű sütőben körülbelül 30 percig sütjük, míg világosbarna színű lesz, és a tészta felemelkedik. Deszkára borítva kihűtjük. A bevonathoz 2 evőkanál vízben felfőzzük a porcukrot, belekeverjük a reszelt csokit, és kis lángon, állandóan kevergetve hozzáadjuk a margarint. Amikor sűrűsödni kezd, a kihűlt tésztára öntjük, és egyenletesen elkenjük rajta.

ALMÁS SZILVATORTA VANÍLIAFAGYLALTTAL ÉS KONYAKKAL
Hozzávalók 6 személyre:
A tésztához: 20 dkg liszt, 0,5 kávéskanál cukor, 1 csipet só, 6 dkg margarin, 6 dkg vaj, 3 evőkanál hideg víz
A töltelékhez: 12 db szilva, 1 dl konyak vagy brandy, 25 dkg édes alma, 6 dkg cukor, 3 evőkanál olvasztott vaj, 6 dkg baracklekvár, vaníliafagylalt

Elkészítése: a lisztet, cukrot, sót, margarint és vajat kb. 3 evőkanál hideg vízzel alaposan összedolgozzuk. Gömböt formálunk belőle, lisztezett gyúródeszkán kissé meglapítjuk, fóliába tesszük és legalább egy órán át hűtjük.
A töltelékhez a szilvát egy kis tálba tesszük, konyakkal leöntjük, lefedjük, többszöri keverés mellett legalább két órát állni hagyjuk. Utána a szilvákat kivesszük, félretesszük. A visszamaradt konyakos lét is félrerakjuk.
A tésztát kb. 25 cm-es átmérőjűre, kör alakúra kinyújtjuk. Hasonló nagyságú, levehető aljú sütőformába helyezzük. Hűtjük 30 percig. Utána rátesszük koncentrikus körben, egymást kissé fedve az almaszeleteket. Kb. 180 fokos sütőben 3/4 óráig sütjük.
Ekkor a szilvákat az almák közötti résbe nyomkodjuk. Megkenjük egy evőkanál vajjal. Még kb. 20 percig sütjük, amíg az alma nagyon puha, a tészta aranybarna lesz. Rácsra téve hagyjuk hűlni 30 percig.
A félretett konyakos léből egy evőkanálnyit keverjünk össze a gyengén megmelegített baracklekvárral. Ezzel a mázzal kenjük meg a még meleg vagy langyos tortánkat.
Ezután vágjuk szeletekre. Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk, mellé helyezett fagylalttal, konyakos lével megcsöpögtetve.

ALMÁS TORTA 01.
Hozzávalók: 1 kg alma, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj, 10-15 dkg margarin, az adagtól függően liszt, híg vanília puding, 2 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk és cikkekre vágjuk, egy sütőtálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával, és belerakosgatjuk az almaszeleteket. Egy külön tálban addig morzsáljuk a vajat és a lisztet egymással, míg szórható állapotú nem lesz. Ezután a cukrot, a vaníliás cukrot és az összemorzsolt vajas lisztet ráborítjuk az almákra, és közepes meleg sütőbe tesszük, majd pirosra sütjük kb. 10-15 perc alatt. Ha kicsit kihűlt, a tetejére vaníliás krémet öntünk, és úgy szeleteljük, mint a tortát.
Ez a torta Svédországban nemzeti eledelnek számít. Egyszerű, gyors és finom!

ALMÁS TORTA 02.
Elkészítése: 35 deka lisztet 1 csomag Váncza-sütőporral, 18 deka vajjal, 2 egész tojással és 15 deka cukorral deszkán összegyúrunk. A tészta felét vajazott tortaformába téve, szépen kibéleljük egészen a felső széléig. Külön készítünk 1 kg vékony szeletekre vágott almából 20 deka cukorral, 1/2 csomag Váncza-vanilincukorral, 10 deka mazsolával és késhegynyi fahéjjal tölteléket, melyet három részre osztva, a tésztával bélelt formába rakunk. Minden almás rétegre egy-egy tésztalapot, széleiket mindig az oldaltésztához nyomogatva. Forró sütőben tejesen átsütjük és a formából kivéve, vanillincukorral bőven behintjük. Legcélszerűbb széjjelnyitható formát használni, mert ebből könnyen és szépen kivehető a sütemény.

ALMÁS TÚRÓTORTA 01.
Elkészítése: Simára keverünk 50 deka sovány áttört tehéntúrót egy deci tejföllel, 15 deka cukorral, egy nyers tojással, öt deka olvasztott vajjal, és hozzáadunk 10 deka mazsolát. Felét kizsírozott tortaformába öntjük, kirakjuk meghámozott, kimagvalt almaszeletekre, és tetejére simítjuk a maradék, túrós masszát. A forró sütőben kb. 30 percig sütjük, majd a tortakarimát lehúzva róla, melegen vagy hidegen tálaljuk (Kb. 60 dkg alma kell hozzá).

ALMÁS TÚRÓTORTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 8 dkg vaj (vagy margarin), 4 savanykás alma, 1 zacskó vaníliás pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor
A formához 2 dkg vaj, 1 evőkanál búzadara

Elkészítése: A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom, és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Külön is kínálható hozzá sárgabaracklekvár.

ALMÁS TÚRÓTORTA 03.
Hozzávalók: 150 g liszt, 40+40 gr cukor, 1 cs van. cukor, 100 g vaj, 4 tojássárgája + 4 fehérje, 3 alma, 3 ek mazsola 500 g túró 2 ek étkezési keményítő

Elkészítése: A lisztet, a cukrot a van. cukrot, a db-ra vágott vajat, 2 tojás sárgájával omlós tésztává dolgozzuk, 20 percre hűtőbe tesszük. Kivajazunk egy 22 cm átmérőjű tortaformát, a tészta 2/3 részét belenyomkodjuk, megszurkáljuk, és 10 percre előmelegített sütőbe toljuk, majd hűlni hagyjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbe vágjuk és felkockázzuk. Mazsolát megmossuk és lecsöpögtetjük. A maradék tésztát a forma szélére dolgozzuk. Összekeverünk 2 tojás sárgáját, a cukrot és a túrót, belevegyítjük a keményítőt, a mazsolát és az almát, 4 tojás fehérje kemény habját. A tölteléket a tésztára terítjük. Megsütjük, és a sütőben hagyjuk kihűlni.

AMERIKAI ALMATORTA 01.
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 12 dkg cukor, 10 dkg RAMA margarin, 1 tojás, 6 jonatánalma, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi só

Elkészítése: A RAMA margarint megolvasztjuk. A lisztet a sütőporral együtt átszitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót, végül a tojást és az olvasztott margarint. Az almákat meghámozzuk, magházukat kiemeljük, a gyümölcs húsát cikkelyekre vágjuk. Margarinnal vastagon kikenjük egy tortaforma alját és oldalát. Belehelyezzük az almacikkelyeket és ráöntjük a tésztát. Előmelegített sütőbe toljuk, és 40-50 percig sütjük. Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk. Vaníliafagylaltot kínálunk mellé.

AMERIKAI ALMATORTA 02.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott margarin, 1 csomag sütőpor, 4-5 alma

Elkészítése: Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

ANGOL ALMATORTA 01.
Elkészítése: Az almát hámozatlanul négy részbe vágjuk. Vajas tésztát gyúrunk, kinyújtjuk és egy nagy, lapos tortaformát kibélelünk vele. Kirakjuk az almával, megszórjuk cukorral és megsütjük.

ANGOL ALMATORTA 02.
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához: 2 dl (kb. 13 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 6.5 dkg margarin, csipetnyi só, körülbelül 0.25 dl víz,
A töltelékhez: 1 kg alma, 1 citrom leve, 4-5 evőkanál barna cukor, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük, és fél órán át, pihentetjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük, húsát nagyobb kockákra vágjuk. Citromlevet csöpögtetünk rá, nehogy megbarnuljon, és a cukorral meg a szegfűszeggel összekeverjük. Egy kerek, 20 centi átmérőjű, 10 centi magas tűzálló tálba halmozzuk. A tésztát kinyújtjuk, és az almára terítjük, de nem nyomkodjuk rá. Előmelegített sütőben nagy lánggal (225°C; légkeveréses sütőben 200 °C) 30-35 percig sütjük. A süteményt kanállal szedjük a tányérra. Olyan mintha almapürét kínálnánk egy kis tésztával beborítva. Langyosan, hidegen egyaránt finom.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc

ANGOL ALMATORTA 03.
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 15 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg olvasztott margarin, 1 csomag sütőpor, 4-5 alma

Elkészítése: Egy kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tortaformába belekockázzuk az almát és megszórjuk a fahéjas cukorral. A tészta összetevőit összekeverjük, és ráöntjük az almára. Előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük.

ANNUS ALMATORTÁJA
Elkészítése: 20 deka réteslisztet összegyúrunk 10 deka margarinnal, egy csapott evőkanál porcukorral, egy tojással, csipet sóval meg annyi tejföllel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy óra hosszan hideg helyen pihentetjük, majd kerek lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy nagy tortaformát. Meghintjük két evőkanál zsemlemorzsával, ráreszelünk egy kiló meghámozott almát, és ezt összekeverjük 10 deka kristálycukorral. Forró sütőben világosra sütjük, majd rásimítjuk a második tésztát, amelyhez habosra kevertünk három tojássárgát 12 deka cukorral, és közé kevertünk egy deci tejfölt meg a tojások kemény habbá vert fehérjét. A torfaformát a sütőbe visszatoljuk, de a tüzet mérsékeljük. Addig sütjük, míg a beleszúrt tűre nem tapad ragacsos massza. A kisült tortáról lehúzzuk a tortakarikát, de a tortalappal együtt csúsztatjuk tálra. Legjobb langyosan, de hidegen is kitűnő.

ARANYBARNA ALMATORTA
Tortalap: 5 dl liszt, 1 teáskanál só, 2 dl vaj vagy margarin, 5 evőkanál hideg víz
A töltelékhez: 2 evőkanál liszt, 1 dl cukor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1-1,5 liternyi hámozott, vékony szeletekre vágott alma (kb. 1 kg), 3 evőkanál narancslekvár, 2 evőkanál vaj vagy margarin, tej

Elkészítése: A lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal és a szóval, majd fokozatosan hozzáadjuk a vizet. Addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Cipót formálunk belőle, és két részre osztjuk a tésztát. Mindkettőt kör alakúra nyújtjuk, de az alsó nagyobb legyen, mint a tortaforma.
Előkészítjük az egyik tortalapot. Megszórjuk liszttel, majd félretesszük. A sütőt 230 fokra előmelegítjük. Egy kis tálkába összekeverjük a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót. Az almaszeleteket a cukros keverékkel felváltva a tortalapra helyezzük, óvatosan lenyomkodjuk, hogy levegő ne maradjon alatta. Elszórtan rárakjuk a narancslekvárt és a vajat. A másik lapot ráhelyezzük az almaszeletekre. A széleket a torta alá hajtjuk. Barázdákat vagy valamilyen mintát vágunk rá, hogy a gőz el tudjon távozni. A felső tortalapot tejjel megkenjük. Ha maradt tésztánk, dekoratív formákkal díszíthetjük a torta tetejét. 15 percnyi sütés után lejjebb vesszük a sütő hőmérsékletét. További 30-35 percig sütjük, míg aranybarna nem lesz. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

ASZALT SZILVÁS ALMATORTA
Hozzávalók: 1 vaníliarúd, 15 dkg porcukor, 4 alma, 30 dkg vajastészta, 2 tojás, 3 tasak vaníliás cukor, 10 dkg őrölt mandula, 1 dl tejszín, 8 magozott aszalt szilva

Elkészítése: A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, és egy liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott almákat négyfelé vágjuk, a szirupba tesszük, és 5 percig főzzük. Az almákat kivesszük, lecsöpögtetjük, negyedekre vágjuk. Kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát. A tojásokat a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a mandulával és a tejszínnel habosra keverjük, és a tésztára öntjük. Az almákkal és a szilvákkal a torta tetejét megrakjuk, és meleg sütőben készre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd grillrácsra borítjuk, és levesszük róla a papírt.

AUSZTRÁL ALMATORTA
Hozzávalók 8 személyre:
A tésztához: 15 dkg finomliszt, csipetnyi só, 6 dkg cukor, 7.5 dkg sótlan vaj, 2 nagy tojás sárgája, fél kiskanál vaníliaaroma vagy 1 csomag vaníliás cukor, körülbelül 0.25 dl hideg víz
A töltelékhez: 6-8 közepes zöldalma, 1 citrom, 2 nagy tojás sárgája, 1.5 dl tejszín, 1 kiskanál vaníliaaroma vagy 2 csomag vaníliás cukor, 6 dkg cukor
A forma kikenéséhez: 2 dkg vaj

Elkészítése: A lisztet a sóval meg a cukorral összekeverjük, a közepébe mélyedést nyomunk és az apróra vágott vajat beleszórjuk. Villával addig keverjük, míg morzsalékos nem lesz. A tojássárgáját a vaníliaaromával meg a vízzel összekeverjük, és a vajas liszttel összegyúrjuk. Letakarva 20 percre hideg helyre állítjuk. Alacsony peremű, 24-26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, a belisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibéleljük úgy, hogy pereme is legyen. Sütőpapírt fektetünk rá, és lencsével vagy babbal megszórjuk. Ez arra szolgál, hogy a tészta ne hólyagosodjon föl. Miután ezek a hüvelyesek másra már nem igazán használhatók, célszerű később sütés után egy üvegben hasonló alkalmakra eltenni. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 15 percig elősütjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, félbevágva magházát kimetsszük, húsát csinos cikkekre vágjuk, fél citrom kifacsart levével meglocsoljuk. Az elősütött tésztáról a hüvelyeseket a sütőpapírral együtt levesszük, tetejét az almacikkekkel kirakjuk. A citrom reszelt sárga héjával megszórjuk. A tojássárgáját, a tejszínt a vaníliaaromával meg a cukorral elhabarjuk, és a gyümölcsre öntjük. A sütő középső rácsára téve változatlan lánggal körülbelül 30 percig sütjük. Langyosan szokás tálalni.

BANÁNOS ALMATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 tojás, 6 dkg cukor, csipet só, 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj.
A töltelékhez: 5 savanykás alma, 4 banán, 5 dkg cukor

Elkészítése: A tésztához a hozzávalókat gyúrjuk össze, majd egy kivajazott formát béleljünk ki vele. 3 almából főzzünk kompótot, majd amikor megfőtt, szűrjük le, és keverjünk hozzá 2 villával összetört banánt. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a tésztát, majd a maradék 2 banánt és a 2 almát karikázzuk fel, és ezzel borítsuk be a tetejét. Szórjuk meg cukorral, és előmelegített sütőben süssük körülbelül 30 percig.

BARACKÍZES ALMATORTA
Hozzávalók 10 szelethez:
A tésztához: 12,5 dkg margarin, 18 dkg (3 dl) liszt, 6,5 dkg (1 dl Graham-liszt,
A töltelékhez: 75 dkg alma, 1 dl citromlé, 10 dkg (1 dl) cukor, 5 dkg olvasztott margarin a forma kikenéséhez: margarin,
A tetejére: 15-20 dkg házi barackíz

Elkészítése: A margarint a kétféle liszttel elmorzsoljuk és körülbelül 0,5 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Hűtőben letakarva fél órát pihentetjük. Ez alatt az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk. Húsát kisujjnyi vastag cikkekre vágjuk, majd citromlével meglocsoljuk, nehogy megbarnuljon. Egy 26 centi átmérőjű lapos tortaformát enyhén kivajazunk, és a tésztával kibéleljük. Az almacikkekkel kirakjuk így, hogy félig takarják egymást. A cukorral megszórjuk, olvasztott margarinnal meglocsoljuk, és előmelegített kemencében, a közepesnél nagyobb lánggal 35 percig sütjük. A baracklekvárt, ha túl sűrű lenne, egy kevés forró vízzel hígítjuk, majd a még meleg tortára kenjük.
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc

BARACKOS-ALMÁS TORTA
Hozzávalók: 40 dkg leveles tészta, 60 dkg almabefőtt, 1 üveg barackbefőtt, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 2 dl tejszín, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése: Nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy tortaformát. Rakjuk ki a tészta alját vegyesen barack- és almabefőtt darabokkal. Keverjük ki habosra a tojást, a cukrot, a tejszínt és a vaníliás cukrot. Öntsük rá ezt a keveréket a gyümölcsökre. Közepes tűzön 45 percig sütjük.

BARACKOS ALMATORTA
Elkészítése: 12 deka vajat habosra keverünk, s azután hozzáadunk egyenként 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot, és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jól elvegyítjük, s e tömegből, három egyforma tortalapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk, s egy lábosban 20 deka cukorral kásává főzünk. A kihűlt lapokat baracklekvárral megkenjük, s megtöltjük- az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.

BÉCSI ALMATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 28 dkg liszt, 25 dkg cukor, 8 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 citrom, 2,5 dl tej, fél csomag sütőpor. 1 evőkanál sárgabaracklekvár
A töltelékhez: kompót 1 kg almából (maximum 25 dkg cukor, 2 evőkanál citromlé, víz), 4 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor

Elkészítése: A cukrot a vajjal és a tojások sárgájával keverjük ki. Adjuk hozzá a frissen reszelt citromhéjat, és csavarjuk bele a citrom levét is. A lisztet keverjük el a sütőporral, a tejjel és a tojásos masszával. A tésztát töltsük egy kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy tortaformába, és sütőben süssük meg félig. Közben főzzük meg az almakompótot. A meghámozott almákat csumázzuk ki és vágjuk négyfelé. A gyümölcsöt öntsük le annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Adjuk hozzá a cukrot, és a citromlevet, kis darabka fahéjat, két szem szegfűszeget és főzzük körülbelül 10 percig. Vegyük le a tűzről, és várjuk meg, amíg kihűl, a fűszereket szedjük ki. A kompótot öntsük szitába, és csepegtessük le.
A félig sült tészta tetejét kenjük meg a baracklekvárral, és rakjuk ki a kompóttal. A tojásfehérjékből a kristálycukorral verjünk habot, és simítsuk a kompót tetejére. Toljuk vissza a sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük addig, ameddig a hab szép rózsaszín nem lesz.