Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás torták 02.


BORKRÉMES ALMATORTA 01.
Hozzávalók:
A tésztához: 17-17 dkg liszt és margarin, 3 tojás, 10 dkg cukor, 3 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 1 citrom reszelt héja
A töltelékhez: 65 dkg alma, 2,5 dl tejföl, 2 dl tejszín, 6 evőkanál cukor, 1,2 dl almabor, 1 citrom leve, 1 rúd vanília, 4 zselatinlap,
A díszítéshez: 2 evőkanál durvára vágott dió vagy mogyoró

Elkészítése: A tésztához a cukrot a margarinnal habosra keverjük, és egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük az étkezési keményítővel, a sütőporral és a reszelt citromhéjjal, majd a vajkrémhez vegyítjük. A masszát sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük, a tetejét elsimítjuk, és előmelegített sütőben, 3-as fokozaton 20 percig sütjük. Az almát meghámozzuk, felnegyedeljük, magházát eltávolítjuk. Másfél almát felszeletelünk, a többit kockákra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. A zselatint kevés vízbe beáztatjuk. Az almabort 4 evőkanál cukorral és a hosszában hasított vaníliarúddal felforraljuk. Az almaszeleteket körülbelül 2 percig pároljuk az almaborban, majd lecsöpögtetjük. Az almakockákat is ugyanígy megpároljuk. Néhány kockát kiveszünk és félretesszük. A vanília rudat eltávolítjuk. A kinyomkodott zselatint a forró almakompótban feloldjuk. Kihűtjük, majd belekeverjük a tejfölt, és hűtőszekrénybe tesszük annyi időre, míg a krém dermedni kezd. A maradék cukrot karamellizáljuk, majd belekeverjük az összevágott diót vagy mogyorót. A grillázst olajjal megkent alufóliára simítva hagyjuk megszilárdulni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és a felét a kocsonyás almakrémbe keverjük. A kihűlt tésztát kettévágjuk. Az alsó lapot megkenjük az almakrémmel. Beborítjuk a másik lappal, és ráhalmozzuk a maradék tejszínhabot. A torta tetejét kirakjuk az almaszeletekkel, és a félretett almakockákkal. Végül meghintjük kis darabokra tördelt grillázzsal, és körülbelül 2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

BORKRÉMES ALMATORTA 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 4 evőkanál rétesliszt, csipetnyi só
A töltelékhez: másfél kg savanykás, jóízű alma, 4-5 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
A borkrémhez: fél liter édes fehérbor, 4 egész tojás, 4 evőkanál porcukor, 2 evőkanál liszt, 1 dl tejszín, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál zselatinpor

Elkészítése: Először megsütöm a torta tésztáját. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verem, majd a tojássárgákat egyenként beleverve, az átszitált lisztet és a sót óvatosan beleforgatom. A tortaforma alját kibélelem egy papírlappal és belesimítom a tortamasszát, majd az előmelegített, közepesen forró sütőben mérsékelt lángon megsütöm. A nyitott sütőajtóban hagyom langyosra hűlni, és enyhén lisztezett deszkára borítom. A töltelékhez az almát meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd a cukorral és a reszelt citromhéjjal saját levében, fedő alatt megpárolom. Ezután fedő nélkül addig párolom, amíg a levét teljesen el nem fövi. Elkészítem a borkrémet is. Az egész tojásokat habosra keverem a cukorral és a liszttel, majd a borral apránként felengedve, gőzön sűrű krémmé főzöm. Langyosra hűtöm, ezután belekeverem a 3 evőkanál vízben megáztatott, simára kevert zselatint és a tejszínből vert kemény habot. A kihűlt tortakarikát két lapba vágom. A tortaformába visszateszem az alsó lapot, és sárgabaracklekvárral vékonyan bekenem. (Ha a lekvár kemény, kevés vízzel hígítom.) Erre halmozom a párolt almát, majd rákenem a borkrém felét. Erre ráborítom a második tésztalapot, amelyet sárgabaracklekvárral bekenek, és az almával megrakok. Rásimítom a maradék borkrémet, és a hűtőszekrényben legalább egy napig hűtöm. A tortalappal együtt csúsztatom tálra.

CSOKOLÁDÉS ALMATORTA
Hozzávalók: 17 dkg liszt, 30 dkg cukor, 6 tojás, 8 dkg RAMA margarin, 2 adag feketekávé, 10 dkg kakaó, 1 teáskanál sütőpor, valamint néhány csepp vaníliaaroma
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 1 evőkanál porcukor, 6 dkg étcsokoládé

Elkészítése: A feketekávéban csomómentesre keverjük a kakaóport és összefőzzük. A lisztet a sütőporral átszitáljuk, majd összekeverjük a cukorral, a tojások sárgájával és a megolvasztott RAMA margarinnal, hozzáadjuk a kihűlt kakaós kávét és a vaníliaaromát. Sima tésztává dolgozzuk. Végül belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Margarinnal kikent tortaformába öntjük és előmelegített sütőben 170-180 fokon, körülbelül 50 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A torta tetejét és oldalát porcukorral felvert tejszínhabbal megkenjük, csokoládéforgáccsal meghintve tálaljuk. 

CSUDAJÓ ALMATORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 1,2 kg alma, 12 dkg liszt, 8 dkg margarin, 1 tojás, 1 kiskanál porcukor, csipetnyi só, 2 evőkanál búzacsíra, 10 dkg cukor, 5 dkg mazsola, csipetnyi reszelt citromhéj

Elkészítése: A lisztet a vajjal, a tojással, a porcukorral és csipetnyi sóval könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Letakarva legalább egy órán át, pihentetjük. Az almából két darabot félreteszünk, a többit megtisztítjuk és lereszeljük, majd elkeverjük a mazsolával, a reszelt citromhéjjal meg a cukorral. A tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja és a kivajazott tortaformába fektetjük. Beleszórjuk a búzacsírát és ráterítjük a levétől kissé kinyomkodott reszelt almát. A félretett almák magházát eltávolítjuk, vékony cikkekre vágjuk, és a torta tetejére fektetjük.
Előmelegített sütőben 200°C-on 35-40 perc alatt pirosra sütjük. A tortakarimát lehúzva melegen, vagy hidegen adjuk asztalra.

DÁN ALMATORTA
Hozzávalók: 750 g alma, 2 citrom leve, 2 ek mazsola, 250 g száraz rozskenyér, 4 tojás, 100 g cukor, 50 g reszelt mogyoró, 1 csomag sütőpor, margarin a forma kikenéséhez

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, kivágjuk a magházat, és apró darabokra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével. Hozzákeverjük a mazsolát. A kenyeret apróra turmixoljuk. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a mogyorót, kenyeret és sütőport, jól összedolgozzuk, és végül hozzákeverjük az almát. A tojások habosra felvert fehérjét keverjük végül bele, és egy kikent formában 40 percig sütjük 200 fokra előmelegített sütőben.

DÁN BORÍTOTT TORTA
Hozzávalók 10 szelethez: 80 dkg savanykás alma, 40 dkg kétszersült, 2 db tojás, 2 csomag vaníliás cukor, 10 dkg cukor, 12 dkg margarin, 3 evőkanál rum

Elkészítése: A kétszersültet zacskóba tesszük, és a sodrófával összetörjük. A tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Az almákat megmossuk, az egyik felét lereszeljük. A többit negyedeljük, a magházakat kivágjuk, és a negyedeket vékonyra szeljük. A reszelt almát és a kétszersültmorzsát a cukros tojáshoz adjuk. Egy húsz centi átmérőjű sütőformát kivajazunk és kibéleljük almaszeltekkel. Rásimítjuk az almás massza egyharmadát, kevés vajat morzsolunk rá és meglocsoljuk egy evőkanálnyi rummal. Újra alma szeletkék következnek, és a rétegezést addig folytatjuk, míg a massza elfogy. Előmelegített sütőben 180°C-on kb. egy órán át, sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, majd tányért borítunk rá és átfordítjuk.
Fölszeletelve kínáljuk.

ELZÁSZI ALMATORTA
Hozzávalók: kész vajas tészta, 3-4 Golden alma, 2 tojás, körülbelül 3 dl tej, körülbelül 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, kevés fahéj

Elkészítése: Kerek tortaformát kibéleltek a vajas tésztával. Megszurkáljátok néhány helyen villával. A megtisztított, szeletekre vágott almát a tetejére teszitek. A tetejét megszórjátok fahéjjal. 210 fokos sütőbe helyezitek. Amíg sül (kb. 30 perc), egy tálban összekeveritek a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot, majd lassacskán hozzáadjátok a tejet és esetleg még egy kis fahéjat. Elég folyós halmazállapotú elegyet kaptok. körülbelül fél óra múlva, amikor az almák megpuhultak, a tetejükre öntitek ezt az elegyet és visszateszitek 10-15 percre a sütőbe. A teteje pudingszerűre sül. Langyosan tálaljátok.

EMMA ALMATORTÁJA
Hozzávalók: 3 tojás, 15 dkg cukor, 20 dkg rétesliszt, fél csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, kiskanál reszelt citromhéj és citromlé, 12 dkg margarin, 4-5 közepes jonatán vagy más savanykás alma, őrölt fahéj
Tálaláshoz ízlés szerint mandulaforgács, fahéjas porcukor vagy híg baracklekvár (rummal vagy vízzel)

Elkészítése: A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a vajjal, valamint a vaníliás cukorral. Keverjük hozzá a frissen reszelt citromhéjat és a citromlevet is, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is. A masszát öntsük egy kivajazott, kilisztezett alacsony tortaformába.  Az almákat hámozzuk meg és vágjuk fel egyforma vékony cikkekre. A tésztát rakjuk ki az almacikkekkel - állítsuk bele a cikkeket a vékonyabb felükkel a tésztába -, a közepe felől indulva körkörösen egészen a széléig. A tetejét szórjuk meg őrölt fahéjjal.
A tortát forró sütőben süssük 15 perc alatt készre. Tálaláskor megszórhatjuk fahéjas porcukorral vagy mandulaforgáccsal, és adhatunk mellé rummal vagy vízzel hígított baracklekvárt vagy tejszínhabot is.

FAHÉJAS ALMATORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 750 g alma 1 tk + 2 tk fahéj, 125 g puha vaj, 125 g + 3 ek cukor, 1 cs. van cukor, 2 tojás, 2 ek tejszín, 185 g liszt, 1 tk sütőpor

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk.  Nyolcadokba vágjuk, és kimagozzuk, megszórjuk 1 tk fahéjjal. Robotgéppel jól összekeverjük a vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és a tejszínt. A sütőport összevegyítjük a liszttel, a vajas krémhez adjuk, jól összekeverjük. A tésztát formába öntjük és kirakjuk alma darabokkal. Előmelegített sütőben megsütjük, majd összekeverünk 2 tk fahéjat és 3 ek cukrot, ezzel a torta tetejét megszórjuk.

FAVÁGÓK TORTÁJA (AUSZTRÁL)
Az alaphoz: 2 közepes alma, 18.5 dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze, forró víz, 12.5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás vagy két tojás fehérje, 1 teáskanál vanília aroma, 1.5 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor
A felső réteghez: 10 dkg vaj, 1/2 csésze tej, 3/4 csésze barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék
A tálaláshoz: 1 csésze tejszín vagy vanília fagylalt

Elkészítése: Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás fehérjét, és a vanília aromát, majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe, majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 60 percig. Ez alatt készítsük el a torta felső rétegét. A vajat, a barna cukrot és a kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig. Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk rá a kókuszt. Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig, tálaljuk zsíros tejszínnel vagy vanília fagylalttal.

FEHÉRBOROS ALMATORTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg + 17,5 dkg cukor, 2 csapott teáskanál sütőpor, 10 dkg vaj + a formához 1 tojás, 75 dkg savanyú alma, 2 csomag vaníliaízű pudingpor, 5 dl rizling bor, tejszínhab a díszítéshez

Előkészítés: A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a 10 dkg cukorral, egy csipet sóval, a sütőporral, a vajjal, a tojással, fóliába tekerjük, és legalább fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, húsát gerezdekre vágjuk. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy körülbelül 2-3 cm magas pereme is legyen. Kirakjuk az almagerezdekkel, a sütőben körülbelül 30-40 percig sütjük, amíg a tészta kissé megpirul és az alma puha lesz. A tortát kissé hűlni hagyjuk. A maradék cukrot elkeverjük a pudingporral és 3 ek borral. A maradék bort felforraljuk. A pudingporos masszát a forró borhoz öntjük, és kevergetve 1 percig forraljuk. Azonnal a még meleg tortára öntjük, és hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt tejszínhabbal, almagerezdekkel díszítjük.

FEDETT ALMATORTA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, fél teáskanál Dr.Oetker sütőpor, 5 dkg vaj, 12 dkg cukor, 1 cs Dr.Oetker vaníliás cukor, 1/2 tojássárgája, 1 fehérje, 4 ek tej
Töltelék: 1-1.5 kg alma, 2 ek víz, 5 dkg cukor, 1 késh törött fahéj, 1 ek mazsola, 1 ek rum
Bekenésre: 1/2 tojássárgája, kevés tejjel elkeverve

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet gyúrótáblára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe helyezzük a cukrot, vaníliás cukrot, 1/2 tojássárgáját, 1 fehérjét, a tejfölt, és villával, a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, erre adjuk a darabokra vágott, kemény vajat, liszttel befedjük, gombóccá nyomjuk, azután középről kiindulva, gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Valamivel kevesebb, mint a felét kinyújtjuk, zsírozott tortalapra helyezzük, villával megszurkáljuk, és világossárgára sütjük.
Sütési idő: 10-15 perc.
A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, szeletekre vágva, vízzel, cukorral, fahéjjal és mazsolával gyenge tűzön könnyen pároljuk. Hidegre állítjuk, és ha kihűlt, rummal ízesítjük. A többi tésztából egy vékony lapot gyúrunk a tortaforma nagyságára, a felesleges tésztát levágjuk, abból egy ujjnyi vastag hengert formálunk, azt a megsült és kihűlt alsó lap szélére nyomjuk, hogy 3 cm magas legyen. A kihűlt töltelékkel megtöltjük, a nyers tésztalapot ráhelyezzük, cukrozott tejjel bekenjük, villával többször megszurkáljuk, vagy derelyemetélővel többször végighúzunk rajta.
Sütési idő: 20-25 perc, jó középmeleg sütőben.

FINN ALMATORTA
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához: 15 dkg margarin (vaj is lehet), 1 dl (kb. 9-10 dkg) cukor, 2 tojás, 1 dl körülbelül (5 dkg) darált mandula, 3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt, 1 kiskanál őrölt fahéj
A töltelékhez: 60 dkg alma, 2 tojás, 1 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A margarint a cukorral jól kikeverjük (robotgéppel magas fokozaton 2 perc alatt), majd a tojásokat egyenként beleütjük. A darált mandulát meg a lisztet hozzáadjuk, és a fahéjjal fűszerezve összedolgozzuk. Ezt a ragacsos masszát vizes kézzel (vagy késsel) sütőpapírral bélelt kisebb (20x30 centis) tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy jó ujjnyi magas pereme is legyen. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát fölszeleteljük, és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük. A vaníliás cukorral meghintjük, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (225°C; légkeveréses sütőben 200 °C) 25 percig sütjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, szeleteljük és tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc

FRANCIA ALMATORTA 01.
(45 perc előkészítés, 65 percnyi sütés)
Hozzávalók egy kapcsos tortaformához: 7,5 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, egy csipet só, 4 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 75 dkg savanykás alma, 1,5 dl tejföl, 1 ek porcukor

Elkészítése: A vajat 10 dkg cukorral, 1 ek vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Ehhez apránként hozzáadjuk a két tojást, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport, és ezt a masszát tésztává gyúrjuk.
A meghámozott almát fél cm vastag szeletekre vágjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, a tésztát a kivajazott formába töltjük, és elsimítjuk. Az almaszeleteket eligazítjuk a tetején. A tésztát az alsó rácson sütjük meg. 35 percig sütjük, és eközben elkészítjük a tejfölös keveréket.
A tejfölt a megmaradt tojásokkal, a maradék cukorral és vaníliás cukorral összekeverjük. 35 perc után kivesszük a tésztát a sütőből, ezt a keveréket ráöntjük, eligazgatjuk, és újabb 25 percig sütjük. Mikor kihűlt a torta, porcukorral meghintjük.
Tejjel fogyasztva adja a legharmonikusabb ízt.

FRANCIA ALMATORTA 02.
Hozzávalók 8 szelethez:
A tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt, 12,5 dkg margarin, fél mokkáskanál só, 0,5 dl hideg víz
A töltelékhez: 75-80 dkg alma, 1 citrom leve, 4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor, 5 dkg margarin, a forma kikenéséhez: 2 dkg margarin

Elkészítése: A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk. Follpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével “megöntözzük, vagy ecsettel rákenjük”, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) körülbelül 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz “szalonnás”.
Elkészítési idő: 1 óra

FRANCIA ALMATORTA 03.
Hozzávalók: 30 dkg linzertészta, 12 dkg margarin, 12 dkg cukor, 2 tojás, 10 dkg darált mandula, 1 ek liszt, baracklekvár, körülbelül 3 alma

Elkészítése: Egy gyümölcstortaformát kibélelünk a tésztával úgy, hogy pereme is legyen. Majd megkenjük vékonyan lekvárral (tényleg vékonyan, csak egy ecset segítségével). A margarint a cukorral és a tojással felhabosítjuk, majd beletesszük a mandulával elkevert lisztet. Ezt a masszát ráöntjük a tésztára, elsimítjuk a tetejét, és kirakjuk a feldarabolt almával. Az almát még bekenjük lekvárral, hogy szép színt kapjon. 180 fokon 20-25 percig sütjük. Vaníliaöntettel tálaljuk.

FRANCIA ALMATORTA 04.
Hozzávalók: 8 dkg puha vaj, 15 dkg cukor, 3 tasak vaníliás cukor, csipet só, 4 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 80 dkg savanykás alma, 2 dl tejföl, 1 evőkanál cukor

Elkészítése: A vajat 10 dkg cukorral, 1 tasak vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, hozzáadunk 2 tojást, a lisztet, a keményítőt és a sütőport, a meghámozott alma magházát kivájjuk, felszeleteljük. A tésztát kivajazott formába töltjük, a tetejét elsimítjuk, körkörösen elrendezzük rajta az almaszeleteket. Előmelegített sütőben körülbelül 35 percig sütjük. A tejfölt 2 tojással, a maradék cukorral és vaníliás cukorral összekeverjük. Ráöntjük a félig megsült süteményre, és további 25 percig sütjük. A kihűlt tortát porcukorral meghintjük.

FRANCIA ALMATORTA 05.
Hozzávalók: 100 g vaj, 270 g liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 1 cs. vaníliás cukor, 1 tk sütőpor, 750 g savanykás alma, 50 g porcukor, 200 g sárgabarack lekvár, 4 ek alma lé

Elkészítése: A vajat belemorzsoljuk a lisztbe. Hozzáadjuk a tojást, a sót, a vaníliás cukrot és a sütőport és sima tésztát gyúrunk belőle, majd kihűtjük. A tortaforma alját kizsírozzuk. Az almákat meghámozzuk, 4 részre vágjuk, kimagozzuk, és sós vízbe mártjuk. A tésztát jól átgyúrjuk, kerekre nyújtjuk, és a formába helyezzük, majd megszurkáljuk. Az almát egy ruhában megszárítjuk, vastag szeletekre vágjuk, és lazán a tésztára tesszük, úgy hogy teljesen befedje. Megszórjuk porcukorral, és a sütő közepén készre sütjük. A lekvárt az alma lével megmelegítjük, simára keverjük és közvetlenül a sütés után, bevonjuk vele a tortát.

FRANCIA ALMATORTA 06.
Hozzávalók: 7.5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, csipet só, 4 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 1 teáskanál sütőpor, 75 dkg savanykás alma, 1.5 dl tejföl, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A vajat 10 dkg cukorral, 1 evőkanál vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, ezután apránként hozzáadunk 2 tojást, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport hozzákeverve tésztává gyúrjuk. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, és fél cm vastag szeletekre vágjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát kivajazott formába töltjük, és a tetejét elsimítjuk. Szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket. A süteményt a sütő alsó rácsán 35 percig sütjük. A tejfölt a megmaradt tojásokkal, a fennmaradó cukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük. A tejfölös keveréket ráöntjük az almás süteményre, és a sütőbe visszatéve még 25 percig sütjük. A már kihűlt tortát porcukorral meghintjük.

FRANCIA ALMATORTA 07.
Hozzávalók 12 szelethez: 60 dkg alma, 15 dkg liszt, 7 dkg vaj, 1 tojássárgája, 10 dkg cukor, 2 evőkanál citromlé, csipetnyi só

Elkészítése: A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, csipetnyi sóval összegyúrjuk és egy éjjelen át, állni hagyjuk hűvös helyen. Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, negyedeljük, és citromlével ízesített vízben, megfőzzük.
A cukrot megnedvesítjük és egy kisméretű lábosban állandóan kevergetve, világosbarnára pirítjuk, és rögtön egy kisebb tortaformába öntjük.
A levétől lecsöpögtetett alma-negyedeket, a karamellbe rakosgatjuk. A tésztából lisztezett deszkán akkora lapot nyújtunk, mint a tortaforma, és az almákra borítjuk.
Forró sütőbe toljuk és 180°C-on 25-30 perc alatt megsütjük. Még forrón, a tetejére tányért borítva átfordítjuk.
Tálalás előtt porcukorral meghinthetjük.

FRANCIA ALMATORTÁCSKA
Hozzávalók:
A tésztához: 375 g finomliszt, 250 g margarin, 125 g porcukor, 1 cs. Dr. Oetker vaníliás cukor, 1/2 kávéskanál Dr. Oetker sütőpor, 1 tojás sárgája
A krémhez: 4,5 dl tej, 1 cs. Dr. Oetker fahéj ízű pudingpor, 4 evőkanál cukor, 4 db hámozott alma, méz az almák kenéséhez

Elkészítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, elmorzsoljuk benne a margarint, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. 4 mm vastagságúra nyújtjuk, és 12 cm-es köröket szúrunk ki. Minden másodiknak 8 cm-es kört szúrunk ki a közepéből, és ezt a peremet helyezzük a teli, tojással megkent lapra. Széleit lenyomkodjuk és 180°C-on félig megsütjük. A tejből, a pudingporból és a cukorból sűrű krémet főzünk, 1 evőkanálnyit teszünk a sütemények közepére. Kissé elsimítjuk, majd szeletelt almával kirakjuk, mézzel megkenjük az almákat, és aranysárgára sütjük.

GESZTENYÉS ALMATORTA 01.
Hozzávalók: 1 kerek piskótatorta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 kg alma, 10 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 1 citrom leve, szegfűszeg, fahéj
A krémhez: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1-1 tasak vaníliaízű pudingpor és vaníliás cukor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 teáskanál zselatinpor

Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk, és citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben puhára főzzük, majd a levéből kiszedjük, és lehűtjük. A pudingport a tejjel, a cukorral, a tojássárgájával összekeverjük, és sűrűre, főzzük. A piskótalapot baracklekvárral vékonyan megkenjük, és tortaformába helyezzük. Ráreszeljük a gesztenyemasszát, és rárakjuk az almadarabokat. A kihűlt krémhez hozzákeverjük a habbá vert tejszínt, a felolvasztott zselatint, és ráöntjük a torta tetejére. Hűtőszekrényben megdermesztjük.

GESZTENYÉS ALMATORTA 02.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojás, 1 dl tejföl, 1 kávéskanál sütőpor, csipet só
A töltelékhez: 25 dkg gesztenyemassza, 1 kg alma, 2 evőkanál rum, 1 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 citrom leve és reszelt héja, 2 evőkanál darált dió, 5 dkg mazsola
A díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 kávéskanál étolaj, 2 dl tejszín

Elkészítése: A tésztához a margarint a cukorral, a tojással, a tejföllel és a sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Jól összedolgozzuk, majd 8-10 órán át hűtőszekrényben pihentetjük. A meghámozott, lereszelt almát 1 dkg margarinban a citromlével megpároljuk. Közben hozzáadjuk a cukrot és a reszelt citromhéjat. Amikor megpuhult, belekeverjük a darált diót és a mazsolát. A gesztenyemasszát 4 dkg margarinnal és a rummal sűrű krémmé keverjük. A tésztát három részre osztjuk, és a tortaformánk méretének megfelelő lapokká nyújtjuk. A kapcsos tortaformában alulra tésztalap kerül, melyet megkenünk a gesztenyekrém felével, majd elosztjuk rajta az almakrém felét. Befedjük a második tésztalappal, és az előbbiek szerint bekenjük a krémekkel, majd befedjük a harmadik tésztalappal. Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten körülbelül 20 perc alatt készre sütjük. Amikor kész, kivesszük a formából, és hűlni hagyjuk. Végül bevonjuk a tortát a felolvasztott csokoládéval, amelybe kevés étolajat kevertünk. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tálaláskor tejszínhabbal díszítjük,

GESZTENYÉS ALMATORTA 03.
Tészta: 1 db kör alakú piskótalap
Töltelék: 2 evőkanál baracklekvár, 1 csomag gesztenyemassza, 1 kg alma, 1 citrom leve, 10 dkg cukor, szegfűszeg, fahéj
Krém: 2 dl tej, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dkg cukor, 3 dl tejszín, 1 teáskanál zselatin

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágjuk, és a citromlével, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített vízben puhára főzzük, majd leszűrve kihűtjük. A pudingport a tojássárgájával, a cukorral, a tejjel összekeverjük, és sűrűre főzzük. A piskótalapot lekvárral vékonyan megkenjük, és egy tortaformába helyezzük. Ráreszeljük a gesztenyemasszát és rárakjuk az almadarabokat. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, a megolvasztott zselatint és ráöntjük a torta tetejére. Amíg a krém megdermed, hűtőbe tesszük.

GRILLÁZSOS-ALMÁS TORTA
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 25 dkg cukor, 20 dkg vaj, 3 dkg durvára vágott mogyoró, 1 kg alma, 1 citrom leve és reszelt héja, 1,5 dl tejszín, 1 csapott evőkanál sütőpor, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: A grillázshoz körülbelül 5 dkg cukrot karamellizálunk. Beleforgatjuk a mogyorót, és olajjal megkent kistányérra öntjük. A vajat felolvasztjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral és 15 dkg cukorral. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a langyosra hűlt vajat, majd robotgéppel összedolgozzuk. A morzsalékos tészta kétharmadát margarinnal kikent, 26 cm-es tortaformába nyomkodjuk. A grillázst darabokra tördeljük, és kétharmadát a maradék tésztamasszához keverjük. A tisztított, feldarabolt almát összekeverjük a maradék cukorral, a citrom levével és reszelt héjával. A tortaformába halmozzuk, majd tetejére morzsoljuk a grillázsos tésztát. Előmelegített sütőben, 3-as fokozaton körülbelül 45 percig sütjük. A kihűlt tortára 12 rózsát nyomunk a felvert tejszínből, és meghintjük grillázsdarabkákkal.

GYŐRI ALMÁS TÚRÓTORTA
Hozzávalók: 50 dkg félzsíros tehéntúró, 8 dkg margarin, 4 db savanykás alma, 1 zacskó vanília ízű pudingpor, 12-15 dkg kristálycukor, 3 evőkanál búzadara, 5 dkg mazsola, 1 dl tejföl, 3 egész tojás, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom leve és reszelt héja, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor, a forma kenéséhez 2 dkg vaj és 1 evőkanál búzadara

Elkészítése: A tojásokat habosra verem, utána a következő sorrendben keverem bele a hozzávalókat: cukor, tehéntúró, búzadara, tejföl, sárgabaracklekvár, só, reszelt citromhéj, citromlé, vaníliás cukor, pudingpor, a megtisztított és lereszelt alma, mazsola, végül az olvasztott, de már hideg margarin. A tortaformát a vajjal kikenem, a búzadarával megszórom és belesimítom a túrós-almás masszát. Előmelegített, forró sütőben, közepes hőfokon tűpróbáig sütöm, majd tálra borítom. Melegen is, hidegen is nagyon finom. Lehet külön is kínálni hozzá sárgabaracklekvárt.

HOLLAND ALMATORTA 01.
Elkészítése: 25 g margarint keverjünk habosra 100 g cukorral és 75 g sovány túróval. Adjunk hozzá 125 g lisztet és 2 ek kókuszreszeléket. Tegyük lisztezett sütőformába.
1 apróra vágott almát keverjünk össze 1 ek gyömbérlekvárral, kenjük a tortára és süssük 1 órát 175C-os előmelegített sütőben.

HOLLAND ALMATORTA 02.
Hozzávalók: 300 g liszt, 200 g porcukor, 175 g vaj, 2 tojás, 3-4 alma

Elkészítése: Az almákat vágjuk szeletekre és tegyük egy tálba. Minden alma után szórjuk meg egy kis cukorral. Így kapunk 4 réteg cukrozott almát, ez lesz a töltelék.
A vajat vágjuk kis kockákra, adjuk hozzá a cukrot, és jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a tojásokat, de egy keveset tegyünk félre későbbre. Keverjük hozzá a lisztet és dolgozzuk jól össze. Egy 24 cm-es sütőformát vajazzunk ki és béleljük ki a tésztával. a tészta körülbelül 15%-át, hagyjuk meg. Töltsük meg a formát az almás keverékkel, és a maradék tésztából készítsünk rácsot a tetejére.  Kenjük meg a megmaradt tojással, és a tortát süssük 175C-os előmelegített sütőben aranybarnára. Ha a torta elkészül, vegyük ki a sütőből, és egy konyharuhával takarjuk le, így lassabban hűl.

HOLLAND ALMATORTA 03.
Hozzávalók: 7,5 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 4 dl almalé, 15 dkg liszt, 2 tk fahéj, 2 alma, 2 ek gyömbér-lé, baracklekvár

Elkészítése: A sütőt 160C-ra hevítjük. A vajat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk az almalét és egyenként a tojásokat. Belekeverjük a lisztet és a fahéjat. Kivajazott formába öntjük, a tetejét kirakjuk alma szeletekkel. 1 órát sütjük. Ha kivettük a sütőből a tetejét megkenjük gyömbér lével és baracklekvárral.

IGEN FINOM ALMATORTA
Hozzávalók 4 személyre: 12, 5 dkg Ráma margarin, 12, 5 dkg cukor, 1 tasak HAAS vaníliás cukor, só, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 20 dkg finomliszt, 2 csapott teáskanál HAAS sütőpor, 1-2 ek tej
A teteje hozzávalói: 75 dkg alma, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 evőkanál víz.

Elkészítése: A margarint a keverőgép legmagasabb fokozatán körülbelül fél perc alatt simára keverjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, sót, a citrom héját és addig keverjük, amíg egyenletes masszát kapunk. Apránként belekeverjük a tojásokat (mindegyiket körülbelül fél percig), majd evőkanalanként hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sütőport. Szükség esetén annyi tejet használunk fel, hogy a tészta ne tapadjon rá a kanálra. A jól összedolgozott tésztát egy (kb. 28 cm átmérőjű) kikent formába töltjük és elsimítjuk.
Az almát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, kimagozzuk, hosszában többször bevagdaljuk, koszorúformában a tésztára rakjuk, és a formát az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütő: 175-200 fok
Gázsütő: 3-4-es fokozat
Sütési idő: 40-50 perc

JOGHURTOS ALMATORTA
Hozzávalók: 1 pohár joghurt (2 dl), ugyanezzel a pohárral mérve 1 dl étolaj, 3 dl cukor, 4 dl liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, alma, egy kupica rum, citromlé

Elkészítése: A tojást a sütőporral és a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet és a joghurtot, végül az olajat. Egy kivajazott, lisztezett nagy tortaformába öntjük és almacikkekkel, amelyeket tisztítás után egy citrom leve meg egy kupica rum keverékébe forgattunk, kirakjuk úgy, hogy a cikkek hegyes fele kerüljön alulra. Forró sütőbe toljuk, öt percig erős, majd mérsékelt tűzön tűpróbáig sütjük. A formában langyosra hűtjük, utána lehúzzuk róla a tortakarikát, és a tortalappal csúsztatjuk a tálra.

KAKAÓS ALMATORTA
Hozzávalók: 3 db tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 dkg kakaó, 3 db nagyobb alma, 5 dkg babadara, 4 db tojásfehérje, 1 evőkanál cukor a tojásfehérjébe, 2,5 dl habtejszín, vaníliás cukor, kevert kandírozott gyümölcs

Elkészítése: A tojássárgáját a cukorral és a kakaóval habosra keverjük, hozzátesszük a reszelt almát és a babadarát, s tíz percig pihentetjük. Közben a tojásfehérjét egy kanál cukorral kemény habbá verjük, s a pihent masszához keverjük. Azután kizsírozott, liszttel kiszórt tortaformába öntjük, s előmelegített sütőben megsütjük. A kész tortát bekenjük és díszítjük kemény tejszínhabbal, s végül megszórjuk apróra vágott kandírozott gyümölccsel.

KARAMELLÁS ALMATORTA 01.
Hozzávalók 16 szelethez: 60 dkg alma, 1 citrom leve, 3 tojás, 27,5 kg cukor, 1,5 dl olaj, 17,5 dkg liszt, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 2 evőkanál vaníliaízű pudingpor, 5 dkg vaj, 4 evőkanál sárgabaracklekvár, 1-2 teáskanál porcukor

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük. A cikkeket felszeleteljük, majd néhány csepp citromlével megöntözzük.
A tojásokat 18 dkg cukorral habosra verjük, majd fokozatosan hozzákeverjük az olajat. A lisztet elvegyítjük a sütőporral és a pudingporral, majd beleszitáljuk a tojásos masszába.
A vajat megolvasztjuk. Egy másik lábosban a maradék cukrot világos színűre karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vajat, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad. A karamellt sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük.
Körben szépen elrendezzük rajta az almaszeleteket, majd egyenletesen elosztjuk rajta a tésztát, és elsimítjuk. Előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) körülbelül 45 percig sütjük. A tortát kivesszük a sütőből, és hűlni hagyjuk. Rácsra borítva, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt. A baracklekvárt felmelegítjük, szitán átpasszírozzuk, és megkenjük vele a torta tetejét. Porcukorral meghintve tálaljuk.

KARAMELLÁS ALMATORTA 02.
Hozzávalók:
A tésztához: 12,5 dkg + 2 dkg vaj, 7,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, 1 csipet só, 1 tojás
A töltelékhez: 10 dkg vaj, 1 kg Golden alma, 12,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A vajat, a cukrot és sót kikeverjük. Hozzáadjuk a tojást, és apránként a lisztet. Jól összegyúrjuk, és cipót formálunk belőle. 4 részre vágjuk, és a darabokat egymásra helyezzük, majd ismét 3 - 4 részre osztjuk. Ezt a műveletet háromszor megismételjük, majd a tésztát hűvös helyen 1 órát pihentetjük. Ezután 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk. Egy 22 cm átmérőjű, kivajazott tortaformába helyezzük úgy, hogy körben kis szegélyt képezünk belőle. Fóliával letakarjuk, és előmelegített sütőben 210°C-on
15 percig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, és még 10 percre visszahelyezzük a 150°C - os sütőbe.
Eközben meghámozzuk, és nagyobb kockákra vágjuk az almát. Forró vajon a fele cukorral megpirítjuk. Amikor az alma megpuhult, a tortára halmozzuk. Meghintjük a cukor másik felével, és 5 percre visszatoljuk a sütőbe. Langyosan tálaljuk.
A tésztát és az almát előző nap este elkészíthetjük, és másnapig a hűtőben tarthatjuk. 

KIRÁLYI ALMATORTA 01.
(XIX. század végi recept)
Hozzávalók a linzertésztához (23 cm átmérő): 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 7 dkg porcukor, 1 tojássárgája, 1 dkg vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja
Töltelék: 14 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg porcukor, 2 citrom kinyomott leve, 4 tojásfehérje, 10 dkg liszt
A díszítéshez: 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 5-6 dkg szeletelt mandula vagy dió

Elkészítése: A hozzávalókból gyors mozdulatokkal, dörzsöléssel készítünk tésztát. Lényeges, hogy a felhasznált zsiradék ne legyen túl puha, folyós, mert akkor a tészta szétmorzsolódik.
Ha kész a linzertészta, kibéleljük a tortaformát, és 180 fokon félig megsütjük. Mikor ez kész, a tölteléket készítjük el. A vajat a porcukorral elkeverjük, a citrom levét hozzáadjuk, a tojásfehérjét pedig kemény habbá verjük. Ezt összekeverjük és hozzáadjuk fakanál segítségével a lisztet (így kevésbé törik a tojásfehérje). Ezt a kisült linzerre ráhelyezzük és szétkenjük egyenletesen. Az alma magházát eltávolítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A masszát beborítjuk a vékony szeletekkel, tetszetősen egymásra helyezve, és szintén 180 fokon körülbelül 15 percig sütjük. Mikor ez kisült, a rummal vagy konyakkal ízesített barackízzel vékonyan lekenjük tetejét. Díszíthetjük, vagy bevonhatjuk az oldalát a szeletelt mandulával. Fahéjjal, szegfűszeggel is gazdagíthatjuk az ízét.

KIRÁLYI ALMATORTA 02.
Hozzávalók:
A linzertésztához: 20 dkg liszt, 15 dkg Rama margarin, 7 dkg porcukor.
A masszához: 14 dkg Rama margarin 14 dkg porcukor, 15 dkg citrom leve, 4 tojásfehérje, 7 dkg liszt, 60 dkg alma, 6 dkg barackíz, 7 dkg szeletelt mandula, 10 dkg kandírozott cseresznye

Elkészítése: A linzertészta anyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőben 20 percig pihentetjük, majd a tortaforma nagyságának megfelelő kerek lappá kinyújtjuk, a formába helyezzük. A Rama margarint a porcukorral, valamint a citromlével habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjéből vert habot, majd a lisztet. Az így kapott masszát a tortakarikába, a nyers linzertésztára helyezzük, az almaszeletekkel beborítjuk és középmeleg sütőben (kb. 170° C) megsütjük.
Ha a torta kisült, a felületét forró barackízzel bevonjuk, és esetleg pörkölt, szeletelt mandulával, díszítjük.

KÓKUSZOS ALMATORTA
Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 deka cukor, 3-4 tojás, 3-4 evőkanál citromlé, 18 deka liszt, 8 deka kókuszreszelék, 1/2 teáskanál sütőpor, kb. 80 deka alma

Elkészítése: Megpucoljuk, és 1 darab kivételével kimagozzuk az almákat, majd 4-be vágjuk. A domború hátukat pedig keresztben, csíkozva bevagdaljuk. Ezt érdemes először elkészíteni, mert a tészta összeállítása 5 perc.
Tészta: A vajat a cukorral és a tojással habosra verjük és hozzáadunk 1-2 evőkanál citromlét. A sütőporos lisztet és körülbelül 5 deka kókuszreszeléket keverünk a masszába. 1 szem almát még belereszelünk.
Belesimítjuk a tortaformába, és az almákat szépen, körben elrendezgetjük a tetején - úgy, hogy a beirdalt fele legyen fölül. Gázsütőben 3-as fokozaton körülbelül 50 percig sütjük. Úgy 40 perc után meglessük, mennyit kell még sülnie, ha már nem sokat, akkor megszórjuk a tetejét kókusszal és így tesszük vissza.

KÜLÖNLEGES ALMATORTA
Hozzávalók körülbelül 12 szelethez: 6 alma, 2 ek méz, 2 ek rum, 1 citrom lereszelt héja és leve, 1/2 tk őrölt gyömbér, 150 g vaj, 95 g cukor. 3 tojás, csipetnyi só, 50 g őrölt mogyoró, 1 tk sütőpor, 225 g liszt, 250 g túró, 100 g tejföl, 1 tojássárgája, 1 ek ételkeményítő, 3 ek sárgabaracklekvár, 1 ek porcukor

Elkészítése: Meghámozzuk az almát. Hármat kimagozunk, és kockákra vágunk. A maradéknak kiszúrjuk a magházát, a gyümölcs húsát karikákra vágjuk. A mézet elkeverjük a rummal, a citromlével és a gyömbérrel, majd meglocsoljuk vele a karikára, illetve a kockára vágott almát. Hagyjuk állni.
125 g vajat kikeverünk 80 g cukorral, majd hozzáadjuk a tojást, a citromhéjat, a sót és a mogyorót. Rászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet. Belekeverjük a kockára vágott almát és 2 kanál rumos mézet. Kizsírozunk egy 26 cm átmérőjű tortaformát és belerakjuk a tésztát. A sütőt 170 fokra felmelegítjük.
A túrót a tejföllel, a tojássárgájával és az ételkeményítővel simára keverjük, és a tésztára simítjuk. Kirakjuk a karikára vágott almával, és rászórjuk a forgácsokra vágott maradék vajat. Végül megszórjuk 1 evőkanál cukorral, és 50-60 percig sütjük. Megkenjük a lekvárral és meghintjük porcukorral.

LINZERTORTA ALMÁVAL
Hozzávalók: 50 dkg linzertészta, 1 kg alma, 1,5 dl sárgabaracklekvár, 5 dkg vaj, 1 evőkanál rum, fél citrom leve, 3-4 evőkanál porcukor (az alma édességétől függően), 1 mokkáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A linzertésztát akkora kerek lappá nyújtom, hogy egy nagy tortaformát kibélelhessek vele, és magas pereme is legyen. Előmelegített, forró sütőbe tolom és egészen világosra (félig) sütöm, majd langyosra hűtöm. Amíg a tészta sül és hűl, addig elkészítem a torta töltelékét. Az almát meghámozom és kicsumázom, majd vékony gerezdekre vágom, és szépen sorban, úgy rakom bele a tésztaüregbe, hogy az, teljesen tele legyen. A sárgabaracklekvárt 2-3 evőkanál vízzel és a rummal felhígítom, majd belekeverem az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a citromlevet. Ezt az öntetet rálocsolom az almára és a tésztát visszatéve a sütőbe, készre sütöm. csak teljes kihűlése után vágom körbe a forma oldalát, és a tortalappal együtt csúsztatom a tálra. A szokásos módon cikkekre vágom.

MANDULÁS ALMATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 4 egész tojás
A töltelékhez: 50 dkg reszelt, tisztított alma (tisztán mérve), 10 dkg darált mandula, 10 dkg margarin, fél citrom leve, csipetnyi só, 15 dkg porcukor
A díszítéshez: tejszín és mandula

Elkészítése: A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verem a porcukorral, majd egyenként beleverem a tojássárgákat és belecsorgatom az olvasztott, már hideg vajat, végül beleforgatom a lisztet. Papírral bélelt tortaformába simítom a masszát, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Közben elkészítem a krémet. A margarint habosra keverem a cukorral és a citromlével, majd a darált mandulát is hozzáadom. Közben az almareszeléket fedő alatt, saját levében megpárolom, majd a fedőt levéve elpárologtatom róla a felesleges levet. A már kihűlt almapürét belekeverem a cukros-mandulás krémbe, és tovább keverem. Könnyű, habos tömegnek kell lennie. A kihűlt tortát három lapba vágom, mindegyiket bekenem a mandulás almapürével, majd a torta tetejét tejszínhabbal és szálkásra vágott mandulával feldíszítve, jól lehűtöm.

MANDULÁS ALMAPÜRÉTORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 14 dkg vaj, 14 dkg cukor, 14 dkg liszt, 4 egész tojás
A töltelékhez: 50 dkg reszelt, tisztított alma (tisztán mérve), 10 dkg darált mandula, 10 dkg margarin, fél citrom leve, csipetnyi só, 15 dkg porcukor
A díszítéshez: tejszín és mandula

Elkészítése: A tésztához a tojások fehérjét kemény habbá verem a porcukorral, majd egyenként beleverem a tojássárgákat és belecsorgatom az olvasztott, már hideg vajat, végül beleforgatom a lisztet. Papírral bélelt tortaformába simítom a masszát és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Közben elkészítem a krémet. A margarint habosra keverem a cukorral és a citromlével, majd a darált mandulát is hozzáadom. Közben az almareszeléket fedő alatt, saját levében megpárolom, majd a fedőt levéve elpárologtatom róla a felesleges levet. A már kihűlt almapürét belekeverem a cukros-mandulás krémbe és tovább keverem. Könnyű, habos tömegnek kell lennie. A kihűlt tortát három lapba vágom, mindegyiket bekenem a mandulás almapürével, majd a torta tetejét tejszínhabbal és szálkásra vágott mandulával feldíszítve, jól lehűtöm.

MAMCSI ALMATORTÁJA
Hozzávalók 12 szelethez: 1 kg alma, 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só, 2 dl tejföl, 3 tojás, 22 dkg cukor, 2 evőkanál búzacsíra, 1 citrom leve

Elkészítése: A lisztet a vajjal, a porcukorral, csipetnyi sóval és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Letakarva egy órán át, pihentetjük. Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, a citromlével meglocsoljuk, és 10 dkg cukorral elkeverjük. Egy kivajazott tortaformát liszttel behintünk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk és kibéleljük vele a tortakarika alját és oldalát. A búzacsírával megszórjuk, elterítjük rajta a cukros almát. Előmelegített sütőben 200°C-on világosra sütjük (kb. 20 perc). Ez alatt a tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, a tejföllel, majd a tojások fehérjéből vert habot is beleforgatjuk.
A világosra sült torta tetejére simítjuk és a sütőbe visszatéve még körülbelül 15 percig sütjük.
Ha kihűlt, a tortakarikákat lehúzzuk róla, és tálra csúsztatva szeleteljük.

MARCIPÁNRÁCSOS ALMATORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 80 dkg alma, 20 dkg liszt, 12 dkg vaj, 16 dkg cukor, 2 tojás, csipetnyi só és fahéj, 2 dl fehérbor, 5 dkg mazsola, 2 evőkanál darált mandula, 20 dkg marcipánmassza, 5 dkg savanykás lekvár (ribizli, áfonya)

Elkészítése: A lisztet a vajjal, 6 dkg cukorral, egy tojássárgájával, csipetnyi sóval és fahéjjal összegyúrjuk. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és a tésztával kibéleljük. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőben 180°C-on körülbelül 15 percig sütjük.
Az almát meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és cikkekre vágjuk. A bort a mazsolával és 10 dkg cukorral felfőzzük, az almacikkeket kis adagokban szűrőkanállal belemerítjük, és nem túl puhára főzzük, majd lecsöpögtetjük.
Az almacikkeket a tésztalapon elegyengetjük, meghintjük a darált mandulával. A marcipánmasszába belekeverünk egy egész tojást, nyomózsákba töltjük, és a torta tetejét berácsozzuk vele. A meleg sütőbe visszatéve újabb 15 perc alatt készre sütjük.
A fehérboros szirupot a savanykás lekvárral felfőzzük, és a meleg süteményre a rácsok közé halmozzuk. Hidegen szeleteljük.

NAGYANYÁINK ALMATORTÁJA
Hozzávalók: 2 dl almakompótból áttört almapép, 1 dl almabor, 1 dl méz, 2 dl barna cukor, 1 dl margarin, 1 dl vaj, 3 db tojás, 5 dl rétesliszt, 1/2 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szerecsendió
Töltelék és krém: 4 dl porcukor, 2 dl almakompótból áttört almapép, 1 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál margarin, 1-2 dl kókuszreszelék

Elkészítése: Alaposan keverjük össze az almát, az almabort, a mézet, a barna cukrot, a vajat, a tojásokat és a margarint. Adjuk ehhez a keverékhez a száraz hozzávalókat, és jól dolgozzuk össze. Öntsük a masszát egy körülbelül 20 cm-es, kizsírozott kerek tortaformába. Előmelegített, 175C°-os sütőben süssük 30 percig. A kész, kihűlt korongból éles késsel készítsünk 3 tortalapot.
A krémhez alaposan keverjük össze a hozzávalókat a (kókusz kivételével). A krémmel kenjük meg a tortalapokat és vonjuk be a tortát kívülről is. A végén szórjuk meg kókuszreszelékkel.

NAPRAFORGÓS ALMATORTA
Hozzávalók kb. 12 szelethez: 25 dkg Graham liszt, 2 tojássárgája, 8 dkg méz, 15 dkg vaj + a formához, 5 kisebb alma, 1 citrom leve
A tetejére: 15 dkg tisztított napraforgómag, 5 dkg méz, 3 dkg vaj

Előkészítés: A lisztet a tojássárgákkal, csipetnyi sóval, a mézzel, a vajjal alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órát pihentetjük.

Elkészítése: Kivajazzuk a tortaformát. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, és kibéleljük vele a formát.
A sütőben 15 percig sütjük. Ez alatt az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, húsát citromlével meglocsoljuk.
A fél almákat az elősütött tésztára rakosgatjuk. A napraforgómagot a mézzel elkeverjük, és az almák között egyenletesen eligazítjuk.
Olvasztott vajjal a tortát meglocsoljuk, és a forró sütőbe visszatéve további 20-25 perc alatt készre sütjük.

NÉMET ALMATORTA
A hagyományos almatorta alapanyagokhoz kell még: 25 dkg porcukor, 1 kg alma, 20 dkg mazsola, citromlé

Elkészítése: Az almát vágjuk apró darabokra, a tészta fele részét nyújtsuk ki és tegyük a sütőformába. Az almadarabokat és a mazsolát szórjuk a tésztára, a tészta maradékát nyújtsuk ki, vágjuk csíkokra és borítsuk be ezekkel az almás keveréket. 180 C-os sütőben körülbelül 1 órán át, süssük.
Miután a sütemény lehűlt keverjük ki a porcukrot a citromlével, és ezzel a masszával kenjük be a csíkokat.

NÉMET TEJFÖLÖS ALMATORTA
Hozzávalók
Az alaphoz: 19 dkg gyömbéres keksz, csipetnyi fahéj, 8 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez: 1 1/2 kg zöld alma, 20 dkg barnacukor, 10 dkg sima liszt, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szegfűbors, 1/2 csésze mazsola vagy fekete ribizli
A tetejére: 3 dl tejföl, 2 evőkanál porcukor
A tálaláshoz: fahéjas porcukor, ízlés szerint

Elkészítése: Tegyünk sütőpapírt egy 24 cm átmérőjű tortaforma aljára és vajazzunk ki. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Keverjük össze a kekszet a fahéjjal és öntjük hozzá a vajat.
Dolgozzuk jól össze, míg a kekszmorzsák teljesen át nem nedvesednek, majd a keveréket kanál segítségével nyomkodjuk a forma aljára. Hámozzuk meg és szeleteljük fel vékonyan az almákat.
Keverjük össze a lisztet, a barnacukrot és a fűszereket. Helyezzük az alma egy harmadát a formába, szórjuk meg a mazsolával, majd hintsünk rá két evőkanál lisztes keveréket.
Rázzuk egy kicsit meg, hogy a liszt bejusson az almaszeletek közé is. Folytassuk a rétegezést addig, míg az összes alma el nem fogy. Keverjük össze a tejfölt a porcukorral és terítsük be vele a süteményt. 180C fokon körülbelül 45 percig süssük, majd egy éjszakán át, hagyjuk hűlni. Vegyük ki a tortaformából és hintsük meg fahéjas porcukorral.

NORMANN ALMATORTA
Hozzávalók
Tészta: 30 dkg finomliszt, 20 dkg Rama margarin, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 evőkanál porcukor, csipetnyi só
Töltelék: 1 kg alma, 6 evőkanál cukor, kevés őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, 2 tojás + 1 fehérje
Tetejére: 1 tojás sárgája
Megszóráshoz: kevés durvára vágott dió, esetleg zsemlemorzsa

Elkészítése: Összegyúrjuk a tésztát. Legjobb, ha utána egy egész éjszakát pihentetjük fóliába téve a hűtőben, de minimum egy órát. Pihentetés után egy közepes tepsit kibélelünk a tészta 2/3-ad részével úgy, hogy legyen a tésztának pereme is. Sütőbe téve 10 percig sütni, ha felpúposodna meg kell szurkálni.
Miután összegyúrtuk a tésztát akkor érdemes elkészíteni hozzá az almatölteléket is a következő módon. Az almát meg kell hámozni, magházát el kell távolítani. Hajszálvékony szeletekre vágni, ezután puhára, szárazra kell párolni.
A tűzhelyről levéve hozzá kell keverni a cukrot, mazsolát, fahéjat, és állni hagyni.
Ha kihűl, a tojások sárgájával simára kell keverni. A fehérjéket felverni és lazán, azt is a töltelékhez kell keverni.
Ha a tészta kicsit kihűlt vékonyan megkenhetjük lekvárral, de ez el is maradhat. Dúrvára vágott dióval meg kell szórni (esetleg zsemlemorzsával).
Elterítjük rajta a tölteléket. A maradék tésztából rácsokat készítünk a tetejére. A rácsokat megkenjük tojássárgájával, és sütőben megsütjük.
Hidegen és melegen is egyaránt finom.

NORVÉG ALMATORTA
Hozzávalók 6 személyre: 6 alma, 20 dkg cukor, 5 dl víz, 12.5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 1 citrom héja és leve, 10 dkg mandula, a szemeket borító vékony hártyával együtt, a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk. 7-8 deka (3 evőkanál) cukorral édesített vízben addig (kb. 5-6 percig) főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután jól lecsöpögtetjük, közben a maradék cukrot és a margarint habosra keverjük. A 3 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. A citrom kifacsart levét és reszelt héját meg a darált mandulát belekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az almákat magházukkal lefelé alacsony peremű, 23 centi átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a mandulás masszával leöntjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) körülbelül 20 perc alatt megsütjük. Vaníliaöntettel vagy tejszínhabbal kínáljuk. Langyosan vagy hidegen egyaránt finom.
Elkészítési idő: 1 óra

OKTÓBERI ALMATORTA
Hozzávalók 10 szelethez:
A töltelékhez: 5 dkg mazsola, 4 evőkanál rum, 2 kg alma, 2,5 dl fehérbor, 15 dkg cukor, 1 citrom
A tésztához: 12,5 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 5 tojás, 1,2 dl tej, 25 dkg finomliszt, 1 kiskanál sütőpor
A forma kikenéséhez: vaj
A tetejére: porcukor

Elkészítése: A megmosott mazsolát a rumba áztatjuk. Az almákat meghámozzuk, magházukat kimetsszük, és a gyümölcsöt vastag szeletekre vágjuk. A bort a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával felforraljuk. Az almaszeleteket kissé megpároljuk benne. A mazsolát hozzáadjuk, és hűlni hagyjuk. Közben a tésztához a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojásokat és a tejet habverővel beleverjük. Végül a sütőporral kevert lisztet is beledolgozzuk. Egy kerek, körülbelül 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, egy bő merőkanálnyi tésztát beleöntünk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 185 °C) 10-12 percig sütjük. A formából rácsra borítjuk, és hűlni hagyjuk. A formát ismét kivajazzuk, és a maradék tésztából hasonló módon lapokat sütünk, körülbelül 8-10 darabot. Ezekből a párolt almával rétegezve tortát építünk. Porcukorral bőven meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő: 2,5 óra

PANNI ALMATORTÁJA
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 g sütőpor, 20 dkg cukor, 2 db tojássárgája, 10 dkg margarin, 1, 5 kg alma, 1 citrom 5 dkg mogyoró, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 3 dl tejszín, 3 db tojás 1 evőkanál keményítő, citromhéj

Elkészítése: A lisztet, sütőport, 7, 5 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint, a tojássárgáját összegyúrjuk, egy fél órát hűtőben pihentetjük. Ezután kinyújtjuk, a formát meghintjük zsemlemorzsával, kibéleljük a tésztával és elősütjük. Az almát meghámozzuk, és szeletekre vágjuk. Citromlével, cukorral, és darált mogyoróval elkeverjük, és a tésztára tesszük. A tejszínbe belekeverjük a tojások sárgáját a reszelt citromhéjat és a keményítőt. Az almára öntjük, és körülbelül 15 percig sütjük. Közben felverjük a tojások fehérjét, a tészta tetejére kenjük, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.

RÉGIMÓDI ALMATORTA
Hozzávalók: teáskanál só, őrölt fahéj és szegfűszeg, fél teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál vanília aroma, 6 db alma, 1 tasak sütőpor, 2 dl olaj, 6,5 dl liszt, 2 evőkanál porcukor, 10 dkg mazsola, 5 dkg datolya, 5 dkg dió

Elkészítése: Keverje össze a sót, fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, vaníliát és a cukrot. A sütőport oldja fel kevés meleg vízben, majd adja hozzá. Lassan keverje bele az előzőleg lereszelt és kinyomkodott almát. Keverje hozzá az olajat, a mazsolát, a felvagdalt datolyát és a durvára vagdalt diót. Simítsa bele két, vajjal kikent és liszttel meghintett őzgerincformába. Süsse 180 fokon 45-60 perc alatt ropogósra.

SPANYOL ALMATORTA (TORTA DE MANZANA)
Hozzávalók: 1 kg Golden alma, 20 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 tojás, 3 dkg mandula, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál finomra vágott mentalevél, 2 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A lisztet keverjük el a sütőporral, a hámozott, őrölt mandulával. A keverék közepébe készítsünk kis mélyedést, és öntsük bele a felvert tojásokat. Villával gyorsan keverjük össze.
Egy tálba öntsünk hideg vizet, és csavarjuk bele a citromlevet. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, szeleteljük fel és tegyük a citromos vízbe (így nem fog megbarnulni). Az almákat szűrjük le, kendővel szárítsuk meg, majd forgassuk bele az őrölt fahéjba, majd a mentalevelekbe, és rakjuk bele egy kivajazott 24-26 cm-es tortaformába. A tetejére rakjuk rá a vajas-lisztes keveréket, és jól nyomkodjuk rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük addig (kb. 40 perc), amíg a teteje aranyszínű és ropogós nem lesz.  Tálaljuk tejszínhabbal.

SVÁJCI ALMATORTA
Hozzávalók 12 szelethez: 75 dkg alma, 2,5 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 25 dkg liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg margarin, 4 evőkanál citromlé, 2 tojás, 1 dl tejföl, 3 evőkanál méz

Elkészítése: Az élesztőt a tejben megfuttatjuk. A lisztet, a cukrot, a margarint és a megfuttatott élesztőt egy tálban lágy tésztává gyúrjuk és letakarva a kétszeresére kelesztjük. Az almákat megmossuk, negyedeljük, majd a negyedeket szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk úgy, hogy egy kb. 28 cm átmérőjű tortaformát kibélelhessünk vele.
Az almaszeleteket elrendezzük a tésztán. A tojásokat fölverjük, elkeverjük a mézzel és a tejföllel, majd az egészet az almára öntjük.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 25 percig sütjük. Hidegen-melegen egyaránt kitűnő.

SVÁJCI ALMATORTA TÚRÓVAL
Tészta: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 db tojás
Töltelék: 60 dkg alma, 1 db citrom, 35 dkg túró, 6 db tojás, 12 dkg porcukor, 2 dkg vaníliás cukor

Elkészítése: A tésztához való anyagokból linzertésztát készítünk, kinyújtjuk, és egy lapos tortaformába nyomjuk, sütőben félig megsütjük. Az almát megtisztítjuk, felszeleteljük. A formát kirakjuk az almaszeletekkel. A tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a vaníliás porcukrot, és a szitán áttört túrót, amelybe a tojások sárgáját beledolgoztuk. Ezzel a keverékkel töltjük ki a formát.
Közepes hőmérsékletű sütőben készre sütjük. Cikkekre szeletelve tálaljuk.

SVÉD ALMATORTA 01.
A linzertésztához: 1 kg liszt, 60 dkg margarin, 30 dkg porcukor, egy kanál vaníliás cukor, egy kisebb citrom reszelt héja, 2 db tojássárgája
Töltelék: 60 dkg bármilyen alma, 12 dkg darált mandula, 12 dkg vaníliás puding (ld. a tasakon található leírást), fahéj, ízlés szerint

Elkészítése: A margarint és a lisztet elmorzsoljuk, utána határozottan összegyúrjuk a többi alkotóelemmel. Ez a tésztamennyiség kicsit több mint amennyire szükségünk van a torához, de ez alkalmas arra, hogy lefagyasszuk, és később felhasználjuk.
Vegyünk a linzertésztából 35 dkg-ot, amire tehetünk 10 dkg marcipánt is. A mandulát és a marcipánt ki lehet hagyni belőle, így is finom lesz a süti!
Tegyük bele egy 24-26 cm átmérőjű tortakarikába, vagy piteformába, ebbe nyomkodjuk bele a tésztát 2-3 cm vastagra, úgy, hogy szélt is hagyjunk neki.
Az almát meg lehet párolni, de nem szükséges. Az összetevőket összekeverjük, majd beletöltjük a linzertésztába, és a tetejére töltünk 35 dkg tésztából egy lapot, amit megszurkálunk.
35 percig sütjük 170 fokon, majd hagyjuk kihűlni, és úgy szeleteljük. Vanília szósz vagy tejszínhab illik hozzá. A szószt a maradék pudingból készítjük úgy, hogy felhígítjuk tejjel.
Aki sodó formájában szereti, az még felvert tojásfehérjét is keverhet hozzá.

SVÉD ALMATORTA 02.
Hozzávalók: 75 dkg alma, 1 dl kristálycukor, 2 dl piskótamorzsa, 5 dkg vaj
A krémhez: 2 tojás, 1 evőkanál cukor, 2 kiskanál burgonya- vagy rizsliszt, 4 dl tej, fél rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor), 1 dl tejszín

Elkészítése: Az almákat hámozzuk meg, szeleteljük fel és tegyük tűzálló tálba. Keverjük össze a kristálycukorral és a piskótamorzsával, majd a tetejére szórjunk 5 dkg szétmorzsolt, fagyos vajat. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra, és süssük a tésztát fél óráig. Eközben készítsük el a krémet.
A két tojást keverjük el a cukorral, a burgonyaliszttel, a vaníliával és a tejjel. Állandóan kevergetve kis lángon főzzünk belőle sűrű krémet. Ha a krém kihűlt, keverjük hozzá a tejszínből vert habot, és tegyük hideg helyre. A ropogós, meleg almatortát a hideg krémmel tálaljuk.

SZÜLETÉSNAPI ALMATORTA
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, negyed kávéskanál só, 12.5 dkg porcukor, 17,5 dkg hideg vaj, 1 tojás sárgája
A forma kikenéséhez vaj
A töltelékhez: 7.5 dkg mazsola, 5 evőkanál rum, 1 teáskanál gyömbérpor, 1 kg savanykás alma, 1 evőkanál citromlé, 1 -2 evőkanál cukor, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál tej, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: A hozzávalókból omlós tésztát készítünk, amit fél órára jégszekrénybe teszünk. A mazsolát 10 percig rumban áztatjuk. Az almát kisebb kockákra vagy csíkokra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. Beletesszük a mazsolát és a gyömbért, az összekevert cukros fahéjjal megszórjuk. Egy 24 cm átmérőjű, formát vajjal kikenünk, a tészta kétharmad részéből egy 30 cm-es átmérőjű kört nyújtunk, a formába tesszük, és jól lenyomkodjuk a szélén. Megszórjuk zsemlemorzsával, ráöntjük az almatölteléket. A tészta másik részét egy 22 cm hosszú és 12 cm széles lappá nyújtjuk. 1 cm-es csíkokra vágjuk, s a torta tetejére tesszük, a széleket jól lenyomkodva. Tejjel megkenjük, s a 175 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül 45 percig sütjük, míg barnás lesz a teteje. Sütés után körülbelül 5 percig hagyjuk állni, majd a formából kivesszük, s akkor szeleteljük, amikor már kihűlt. A tetejét tejszínnel is díszíthetjük.

TARTE TATIN 01.
A Tatin kisasszonyok vidéki fogadót vezettek Franciaországban. Egyszer annyi vendég tódult be hozzájuk, hogy a nagy kapkodásban az almatorta készítésének sorrendjét összecserélték. Ennek a “balfogásnak” köszönhető ez a torta.
Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg rétesliszt, 10 dkg finomliszt, 13 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál porcukor, 1 tojássárgája, csipetnyi cukor
A töltelékhez: 50 dkg alma, 18 dkg kristálycukor, 4 dkg vaj

Elkészítése: A tésztához valókat összegyúrjuk, és lisztezett follpackba csomagolva hideg helyen legalább egy óráig pihentetjük. Közben 15 deka cukrot kevergetve karamellé pirítunk, és egy 20-25 centi átmérőjű pie-formába (vagy olyan tortaformába, amelynek nem kivehető az alja) öntjük; hogy teljesen bevonja. Állni hagyjuk, hogy a karamell teljesen megkeményedjen. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, kimagozzuk, és körkörösen, a domború felével lefelé a karamellre fektetjük. A maradék három deka cukorral megszórjuk, a vajat rámorzsoljuk, majd a kerek lappá nyújtott tésztával betakarjuk. Villával megszurkáljuk, és 200 fokos (forró) sütőbe tolva szép pirosra sütjük. Utána a tészta szélét késsel meglazítjuk, a formára kerek tálat fektetünk, és gyors mozdulattal az egészet megfordítjuk, hogy a tészta alulra, az alma felfelé kerüljön. A legjobb azon melegen kínálni, de hidegen is finom.

TARTE TATIN 02.
Hozzávalók: 18 dkg leveles vajastészta, 12 dkg vaj, 25 dkg kristálycukor, 1 kg savanykás alma (jonatán, Golden vagy ranett)

Elkészítése: A leveles tésztából nyújtsunk 24-26 cm átmérőjű kört, villával szurkáljuk meg, majd tegyük félre. Az almákat hámozzuk meg, vágjuk félbe és szedjük ki a magházat. Egy 22-24 cm átmérőjű, 4 cm magas sütőedényben (vagy jénai tálban) olvasszuk meg a vajat és a cukrot. A fél almákat szorosan egymás mellé rakosgassuk bele az edénybe, és 20 percig dinszteljük mérsékelt lángon, hagyjuk, hogy a cukor karamellizálódjon.
A sütőt közben gyújtsuk be, és a dinsztelt almákat tegyük be öt percre sülni. Majd vegyük ki az edényt, és takarjuk be a kiny