Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás sütemények 02.


ALMÁS KRÉMES 01.
Tészta: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, 3-4 evőkanál tejföl
Krém: 2 tojás, 5 dl tej, 2 csomag vanília puding, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg margarin
Töltelék: 1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, fél mokkáskanálnyi fahéj

Elkészítése: A tészta alapanyagait összegyúrom, három részre osztom, és vékony, négyszögletes lapokat sütök belőle. A pudingporhoz 2 evőkanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, sűrűre főzöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hűlni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfő a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihűlt pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihűlt, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az almatölteléket és befedem. Egy napig állni hagyom, hogy megpuhuljon. Tálalás előtt négyszögletes szeletekre vágom.

ALMÁS KRÉMES 02.
A tésztához: 6-7 db alma, 8 db tojás, 18 dkg porcukor, 3 ek víz, 20 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 ek kakaó
A krémhez: 1/2 l tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 dkg porcukor, 1 tortabevonó

Elkészítése: Alufóliával kibélelt tepsibe az almát szorosan egymás melle szelem. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral, 3 ek vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre vert tojásfehérjét. Felet az almára simítom, majd a maradékhoz hozzákeverem a kakaót, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, miközben megfordítom úgy, hogy az alma legyen felül, és az alma tetejére kenem a krémet, végül csokimázzal vonom be.

ALMÁS KRÉMES 03.
Hozzávalók: 1,5 kg alma, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 2 ek olaj, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor
A krémhez: 2 cs vaníliás puding, 15 dkg margarin, 8 dl tej, 20 dkg porcukor, citromhéj
A mázhoz: 5 dkg margarin, 2 ek kakaó, 1 ek cukor, 1 ek víz

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan hozzákeverjük.
Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a kikevert tészta felét. A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire. Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük. Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla.
A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal. Ezt a sütemény tetejére simítjuk.
A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük. Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk. Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.

ALMÁS KRÉMES 04.
A tésztához: 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 deka liszt, 1 /2 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó
A krémhez: 1 /2 1 tej, 2 csomag vaníliás pudingpor, 25 dkg vaj, 18 deka porcukor, 1 tortabevonó

Elkészítése: Alufóliával kibélelt tepsibe 1,5 kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek. A tojások sárgáját 18 dkg porcukorral 3 evőkanál vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, majd a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem. Előmelegített sütőben kisütöm. A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport, a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzom, és az alma tetejére kenem a krémet. Végül csokimázzal vonom be.
Elkészítési idő: kb. l, 5 óra
Az almát nem fontos megtisztítani, csak megmosni és kimagozni.

ALMÁS KRÉMES 05.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojássárgája 2 db, só 1 késhegynyi, rum 1 kk., ecet 1/2 kk.
Töltelék: tojássárgája 6 db, vaníliás cukor 20 dkg, tej 5 dl, alma 3 db

Elkészítése: Az elkészített írós-vajas tésztát tepsikbe téve, a forró sütőben két lapot kisütünk. Tölteléke a következő: 6 tojás sárgáját 18 dkg vaníliás cukorral, fél dl tejjel sűrű krémnek főzünk meg. Rákenjük a tésztára, és nagyon vékonyra szeletelt almával megszórjuk, és újra betesszük sütni.
Úgy is készíthetjük, hogy a tészta két lapját egymásra borítjuk, kockákra vágjuk, 2 dkg vaníliás cukorral meghintjük.

ALMÁS-KRÉMES 06.
Elkészítése: 40 dkg lisztet, 13 dkg porcukrot, 1 vaníliás cukrot, 1 sütőport 13 dkg Rámával elmorzsolok. Hozzáadok 2 egész tojást és egy kevés tejet (amennyit a tészta felvesz). 3 lapot nyújtok belőle, amelyeket közepes lángon megsütök. Hamar kész.
3 tojásból, 3 ek lisztből, 1 ek cukorból, 3 cs. vaníliás cukorból 3 dl tejjel krémet főzők. Hagyom kihűlni. 1 teavajat 10-15 dkg porcukorral habosra keverek, majd hozzáadom a főzött krémhez. 1 1/2 kg almát lereszelek, 1 ek vajon megdinsztelem, ízlés szerint cukrozom.
A legalsó tésztalapot megszórom zsemlemorzsával és megkenem az almás masszával. Ráhelyezem a középső lapot. Megkenem a főzött krémmel, és ráhelyezem a következő lapot. Tetejét még melegen megcukrozom, vagy vékonyan megkenem a krém maradékával, és reszelt csokival megszórom.

ALMÁS KRÉMES ALAGI MÓDRA
Hozzávalók 4 laphoz: 45 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, pici tej
Krém: 2 vaníliás puding, 6 dl tej

Elkészítése: Sűrű krémet főzünk és hozzáadunk 20 dkg vajból és 20 dkg porcukorból kikevert masszát. 1 kg reszelt almát vajon megdinsztelünk, 10 dkg cukorral, pici fahéjjal ízesítjük. A lapok közé felváltva krémet és almát töltünk.
Porcukorral meghintve, kockákra vágva tesszük az asztalra.

ALMÁS KRÉMES ANITA MÓDRA
Tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg RÁMA, 15 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, pici tej
Krém: 4 dl víz. 10 dkg kristálycukor. 2 vanília puding, 7 tojás fehérje

Elkészítése: A rámát a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojássárgájával elkevert sütőport, majd beledolgozom a lisztet. A tésztát 3 részre osztom, elnyújtom. 1 tésztát megsütök. A 2. lapot zsírozott, lisztezett tepsibe teszem, megkenem vékonyan baracklekvárral, rásimítom a következő keveréket: 1 kg almát meghámozok, lereszelek, hagyom kicsit állni, kicsavarom. hozzákeverek ízlés szerint cukrot és fahéjat, valamint egy kevés zsemlemorzsát. Erre a töltelékre kerül rá a 3. lap, amit villával megszurkálok, hogy a keletkező gőz el tudjon távozni. Megsütöm.
Közben elkészítem a krémet: 4 dl vízzel 10 dkg kristálycukrot felfőzök. 2 vanília pudingot 2 dl vízzel eldolgozok, hozzáadom a cukros vizet és megfőzöm. 7 tojás fehérjét kemény habbá verek, és a még forró krémhez keverem.
Amikor az almás lapok megsültek rárakom a krémet, és a már előzőleg kisütött lapot, és együtt hagyom kihűlni.
A tetejére porcukrot szórhatunk, esetleg valami máz is mehet rá, ha bírjuk még tojással! (a 20 dkg porcukorral és 3-4 csepp citromlével habosra vert 2 tojásfehérjére gondolok)

ALMÁS KRÉMES ILIKE MÓDRA
Hozzávalók:
A tésztához: 1 kg alma, 8 egész tojás, 20 dkg finomított kristálycukor, 4 evőkanál víz, 23 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 1 púpos evőkanál kakaó
A krémhez: fél liter tej, 1 vaníliás puding. 2 Vaníliás cukor (1 minimum), 1 csapott evőkanál finomliszt, 15-20 dkg Rama margarin, 10 dkg cukor; csokimázhoz: 2 evőkanál cukor, 2 ek kakaó, 2 ek víz, 5 dkg vaj vagy margarin

Elkészítése: Sütőpapírral kibélelt tepsibe 1kg almát szorosan egymás mellé leszeletelek, vagy kockára vágom (ha szép, egészséges az alma héja, nem kell megpucolni, mert úgy sokkal finomabb). A tojások sárgáját a cukorral és a vízzel habosra keverem, hozzáadom a lisztet, a sütőport és a keményre felvert fehérjehabot. Felét az almára simítom, a maradékhoz kakaót keverek, és a sárga rétegre kenem.
Úgy sütjük, mint a piskótát.
A krémhez a tejben megfőzöm a pudingport és lisztet; a vajat a porcukorral habosra keverem, majd a kihűlt pudinggal összekeverem, a vaníliás cukorról ne feledkezzünk meg.
A kihűlt süteményről lehúzom a sütőpapírt, és az alma tetejére kenem a krémet.
Végül összefőzöm a csokimázat, bevonom vele a sütit.
Szilárdulás után azonnal is fogyasztható.
Ez az adag nagy gáztepsire való mennyiség.
Ez aránylag gyorsan kész van, szinte el sem lehet rontani.

ALMÁS KRÉMES PISKÓTA 01.
Piskóta: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum
Töltelék: 1 kg savanykás alma
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, negyed liter tej, 1 csomag vaníliás puding
Máz: 1 tábla tej- vagy étcsokoládé tortabevonó

Elkészítése: Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk és megsütjük. (kb. 30 perc). Ha kisült deszkára borítjuk úgy, hogy az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be.
A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük. Ha kihűlt, összekeverjük a margarinos krémmel. Nagyon finom és mutatós sütemény!

ALMÁS KRÉMES PISKÓTA 02.
Hozzávalók: 7 db tojás, 7 evőkanál liszt, 7 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kakaópor, 1 evőkanál rum, 1 kg savanykás alma
Krémhez: 20 dkg Rama margarin, 20 dkg porcukor, 2 és fél dl tej, 1 csomag vaníliás puding
Mázhoz: 1 tábla Katica tej- vagy étcsokoládé tortabevonó

Elkészítése: Egy közepes tepsi alját alufóliával kibéleljük, kissé megzsírozzuk, az almát meghámozzuk, és vékonyra szeljük (uborkareszelőn). Az almát az alufóliára terítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojássárgáját és végül a lisztet. Ebből az összekevert masszából a felét az almára öntjük, a másik felébe 1 evőkanál kakaóport és 1 evőkanál rumot keverünk. Ráöntjük a sárga masszára, egy kicsit összerázzuk, és megsütjük. (Kb. 30 perc.) Ha kisült deszkára borítjuk, az almás fele legyen felül. Megkenjük a krémmel, és végül csokoládéval vonjuk be.
A krém elkészítése: A margarint habosra keverjük a porcukorral, a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt összekeverjük a margarinos krémmel.
Nagyon finom és mutatós sütemény!

ALMÁS LÁNGOS
Hozzávalók: 8 db alma, 1-11/2 pohár liszt, 1 pohár cukor, pici só, 1 dkg élesztő, 5 dkg vaj
A sütéshez: 1 dl olaj, 5 dkg vaj

Elkészítése: Az almákat alufóliával kibélelt sütőben megsütjük, majd meghámozzuk, és szitán áttörjük.  Hozzákeverjük a vajjal elmorzsolt lisztet, a cukrot, egy pici sót, és belemorzsoljuk az élesztőt. Lángosokat formálunk belőle, és a felforrósított olaj-vaj keverékben kisütjük.
Forró kakaót adunk mellé.

ALMÁS LASAGNE
Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 1 evőkanál tej, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, só
A töltelékhez: 3 alma, 1 evőkanál margarin, 2 kávéskanál porcukor, 1 vaníliás cukor
A tetejére: 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból gyúrjon lágy tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsa vékonyra, majd darabolja féltenyérnyi levelekre. Hagyja szikkadni. Közben reszelje le a meghámozott almákat. Keverje össze az olvasztott margarinnal és a vaníliás porcukorral. A tésztát lobogó, sós vízben főzze öt percet, majd szűrje le. Fektessen egy réteg tésztát vajazott tűzálló tálba. Simítsa erre az almát, végül takarja le a maradék tésztával. Az egészet öntse le a fahéjas tejszínnel, majd nagyon forró sütőben süsse 5-6 percig. Hagyja kissé kihűlni, majd tálalja.

ALMÁS LEPÉNY 01.
Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle “Backin” sütőporral keverve, 15 deka zsír, 15 deka cukor, 3 tojássárgája, 1 evőkanál tejföl vagy tej
A töltelékhez: 1 kg borízű alma, 15 deka cukor, 3-5 deka mazsola, törött fahéj

Elkészítése: A sütőporral kevert lisztet a zsírral eldörzsöljük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és annyi tejet, vagy tejfölt, hogy rétes-tészta keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, és két cipót formálunk belőle.
Kinyújtva, az egyiket a tepsi aljára helyezzük, rászórjuk az almatölteléket, a másik lappal leborítjuk, tojással megkenjük; villával megszurkáljuk, és szép pirosra sütjük. Kihűlés után felszeleteljük, és vaníliás cukorral meghintjük.
Töltelék: Az almát meghámozzuk, megreszeljük, elkeverjük a mazsola-, cukor-, vanillincukorral, esetleg kevés törött fahéjjal és azonnal elhasználjuk.

ALMÁS LEPÉNY 02.
Elkészítése: Vajas tésztát készítünk, és egynéhány almát cukorral péppé főzünk. A tésztát két egyforma részre kinyújtjuk, a kihűlt almapépet, melybe még mandulát darálva, kevés mazsolát és fahéjat is hozzákevertünk, a tésztára kenjük, a másik felét rátesszük, tojással megkenve, tisztított, vágott mandulával megszórjuk, s forró sütőben megsütjük.

ALMÁS LEPÉNY 03.
Elkészítése: 60 dkg lisztet egy csomag sütőporral, 15 dkg cukorral, 15 dkg zsírral elmorzsolunk. Egy egész tojással és 2 dl tejfellel. összegyúrjuk, kétfelé osztjuk. Egyik felét nagy tepsi nagyságúra elnyújtjuk, almatöltelékkel vastagon bevonjuk, a másik lapot ráborítjuk, tojássárgájával megkenve, villával megszurkálva, forró sütőben világossárgára sütjük. 
Töltelék: 1 1/2 kg almát megtisztítunk, 15 dkg cukorral péppé főzünk, víz nélkül. Ha kész, 3 evőkanál prézlit, 2 cl rumot közé keverünk. Jól kihűtjük, így kenjük a tésztára. A tésztát hosszúkás szeletekre vágjuk, vaníliás cukorral megszórjuk. A töltelékbe késhegynyi törött fahéj is szükséges.
ALMÁS LEPÉNY 04.
Elkészítése: 30 dkg liszt, 10 dkg zsír vagy 15 dkg vaj, egy fél csomag sütőpor, 1 tojássárgája, 10 dkg cukor s annyi tej vagy tejfel, amennyivel nyújthatóvá gyúrjuk. Kétfelé osztjuk. Felét elnyújtva, belehelyezzük a tepsibe, rásimítjuk az almatölteléket, rátesszük a másik kinyújtott lapot, megszurkáljuk villával. Túróval is tölthetjük. Vigyázva sütjük.

ALMÁS LEPÉNY 05.
Elkészítése: 1 dl tejben 2 dkg élesztőt felfuttatunk. 30 dkg lisztet összemorzsolunk 15 dkg margarinnal, 1 kanál cukorral, csipetnyi sóval, 1 db tojással, az élesztős tejjel, és egy púpos kanál tejföllel összegyúrjuk. 2 részre osztjuk. Kinyújtjuk, az egyik lapot a tepsi aljára tesszük, majd a reszelt almát ráhintjük, megcukrozzuk, tetszés szerint fahéjat hintünk rá. A másik lappal befedjük, utána megsütjük. Ha az almát előbb megpároljuk, finomabb tésztát kapunk.

ALMÁS LEPÉNY 06.
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy 12 dkg zsír, 2 kanál tejföl csipetnyi só
A töltelékhez: 1 kg alma, 10 dkg cukor, őrölt fahéj, (darált dió, vagy finom morzsa, ez el is maradhat)

Elkészítése: A tésztához való anyagokat összegyúrjuk, két lapba kinyújtjuk, a nagyobbik felével a tepsit (közepes) kibéleljük, és meghintjük darált dióval, vagy morzsával, erre rákenjük a tölteléket. Majd betakarjuk a másik lappal. Tetejét megkenjük tojással (én pici tejfölt, pici vízzel összekeverek, és ez is jó, ha kevés és drága a tojás) villával megszurkálom, és forró sütőbe tolva szép rózsaszínűre megsütöm. kockára vágva, esetleg porcukorral megszórva akár hidegen, akár melegen tálaljuk.
Töltelék: a meghámozott almát nagy lukú reszelőn lereszeljük, és a cukorral, valamint fahéjjal ízesítve sűrűre pároljuk. Hidegre hűtve töltjük meg vele a tésztát. A jól érett puha almánk van, akkor nyersen is használhatjuk. Lereszelve, vagy szeletelve cukorral meghintjük 20 percig, állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyer alma alatt a tésztát, bővebben szórjuk meg morzsával, vagy dióval. Fahéjjal ízesítjük.

ALMÁS LEPÉNY 07.
Elkészítése: 10 dkg vajat 1 bögre cukorral, 1 vaníliás cukorral 2 egész tojással és kis sütőporral jól összekeverni! 1 bögre lisztet kanalanként hozzákeverünk, majd egy kizsírozott, lisztezett kisebb tepsibe (Kb. 20x40 cm) belesimítani. 2 db almát megtisztítva, szeletekre vágva, beleegyengetem a tésztába. Fahéjas cukorral jól megszórom, és tűpróbáig sütöm. (Vigyázat! Az adag létszámtól függően növelhető!) Nagyon finom, és egyszerű!

ALMÁS LEPÉNY 08.
Hozzávalók 10 szelet tésztához: 15 dkg búzaliszt, 8 dkg Ráma margarin, 1 tojás, 1 evőkanál tej, 2 db Polisett, 1/4 citrom leve és héja, késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a töltelékhez: 50 dkg reszelt alma, 2 dkg búzacsíra, 4-5 db Polisett, késhegynyi őrölt fahéj

Elkészítése: A sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd beledolgozzuk az egész tojást, a citrom levét és reszelt héját, a tejben feloldott Polisettet. A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és a felével kibélelünk egy kis tepsit. Megszórjuk 2 csapott evőkanál búzacsírával és ráterítjük a Polisettel, fahéjjal ízesített, durvára reszelt kinyomkodott almát. (Aki bírja, héjastól használja föl.) Tetejére is szórjunk 2 csapott evőkanál búzacsírát. A maradék tésztával befedjük, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben sütjük.
Ízlés szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthetjük.

ALMÁS LEPÉNY 09.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 tojás, 1,5 dl tejföl, csipetnyi só
A töltelékhez: 1,5 kg alma, 10 dkg kristálycukor, 8 dkg mazsola, 10 dkg dióbél, őrölt fahéj, citromhéj

Elkészítése: A diót ledaráljuk, a mazsolát vízbe áztatjuk. A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzákeverjük a porcukrot, a tojássárgáját és tejfölt. Sima tésztává gyúrjuk, és szobahőmérsékleten letakarva fél órán át pihentetjük. Az almát meghámozzuk, lereszeljük, megcukrozzuk, 15 percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét, végül hozzákeverjük a lecsepegtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, a diót és kevés fahéjat. A tésztát kétfelé osztva 2 akkora téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi.
Az egyiket kiterítjük a margarinnal kikent tepsi alján, szétterítjük rajta az almát, majd befedjük a másik tésztadarabbal. A tetejét megkenjük a felvert tojásfehérjével megszurkáljuk villával, és közepesen forró sütőbe tesszük, ha lehet a sütés első 20 percében csak az alsó láng égjen.
A sütési idő kb. 40 perc. A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük.

ALMÁS LEPÉNY 10.
A tésztához: 10 dkg vaj (margarin), 20 dkg finomliszt, 1 tojás, csipetnyi só, 1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna.
A töltelékhez: 80 dkg alma, 1 ek fahéjas porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, a tetejére kristálycukor (én pici kakaóval, darált dióval keverem, így barnább)

Elkészítése: A vajat 300 W-on felolvasztjuk, összekeverjük a többi tésztához valóval, állni hagyjuk. A hámozott almából 4-et megreszelünk, összekeverjük a cukrokkal, citromhéjjal. A többi almát karikázzuk, citromlével meglocsoljuk. A tésztát speciális mikrohullámú tortaedénybe simítjuk (én vajazott jénaiba), letakarjuk, és 600 W-on 10 percig sütjük. Kivesszük az edényt, az almapépet a tésztára simítjuk, almakarikákkal díszítjük, kristálycukorral megszórjuk. 600 W-on még 15 percig (én 10) sütjük.
Porcukorral megszórva tálaljuk.

ALMÁS LEPÉNY VAJ NÉLKÜL
Elkészítése: Nagyon ízletes és kiadós az almás lepény, a következő az elkészítése: Fél kiló lisztet két részre osztunk, az egyik feléből 2 tojássárgája, kis só és kávéskanálnyi cukorral, tejjel, rétestészta keménységű tésztát készítünk. A másik fele liszthez 20 deka zsírt teszünk, összevegyítjük, s tovább úgy járunk el, mint a vajas tésztánál, vagyis háromszor kinyújtjuk a tésztát, melybe a zsírt a liszttel összegyúrva, belefektettük. Az almatöltelék éppen úgy készül, mint az előbbinél. Forró sütőbe tesszük, ha megsült, négyszegletes darabokra vágjuk, s cukorral behintjük. Ebből a tésztából készíthetünk meggy, cseresznye, vagy szilvával is lepényt, akkor a gyümölcsöt csak kimagozzuk, rászórjuk a kinyújtott tésztára, mellyel már a sütőpléht kibéleltük. Mandula, mazsola, cukor, kis fahéj és citromhéj keverékkel meghintjük, a felső tésztát rátesszük, megkenjük, vágott mandulával megszórva jó tűznél megsütjük.

ALMÁS MACESZ
Hozzávalók: 3 maceszlap, 1 pohár vizes kóser bor, 3 tojás, 3 ek cukor, 5 dkg darált dió, 2 nagyobb alma, egy darabka fahéj, 1 ek libazsír, citromlé

Elkészítése: A maceszlapokat a vizes kóser borral meglocsoljuk, hogy megpuhuljanak. A megtisztított almákat vékonyra szeleteljük, fahéjjal, citromlével ízesítjük és megpároljuk.
A tojássárgákat a cukorral kikeverjük, a diót hozzáadjuk, majd óvatosan a tojáshabot is. 1 lapot óvatosan a zsírozott tepsibe fektetünk, rákenjük az almát, rá a másik lap, erre a tojásos masszát kenjük rá rétegenként váltakozva.  A felső lapot megkenjük libazsírral, lassú tűzön sütjük.

ALMÁS METÉLT
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg széles metélt (száraztészta), 2 savanykás alma, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj (margarin), 2 dl tejföl, 1 tk finomliszt, 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint cukor, 1 mk só

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban levő sós vízbe téve megfőzzük, majd meleg vízzel leöblítve melegen tartjuk. Közben az almát meghámozzuk, és kicsumázva, a reszelő legdurvább fokán lereszeljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük az almareszeléket és a megmosott, szárától megfosztott mazsolát, majd egy-két percig fedő alatt pároljuk. A cukorral és a sóval meghintjük, ezután belekeverjük a fahéjat. A tejfölben simára keverjük a lisztet és ráöntjük a mazsolás almára. Folytonos keverés közben besűrítjük, majd beleforgatjuk a főtt tésztát. Jól összekeverjük, és egy nagy serpenyőben megforrósítjuk.

ALMÁS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 2 alma, 3 evőkanál porcukor, 2 teáskanál fahéj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a mazsolás, csak mazsola helyett az elkészült, formába töltött tésztába 1-2 fahéjas porcukorba mártott almaszeletet nyomunk.

ALMÁS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 1 db alma, 24 dkg liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk fahéj, 1 csipet só, 9 dkg cukor, 50 ml olaj, 1 db tojás, 125 ml tej

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, és apró darabokra vágjuk. A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük a cukrot, az olajat, a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és az almadarabkákat, és az egészet jól összekeverjük.

ALMÁS MUFFIN 03.
Hozzávalók: 3 db alma, 28 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 csapott tk sütőpor, 12 dkg cukor, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 250 ml tej, 60 ml olaj, 1/2 tk vanília, 1 db tojás, 1 ek barna cukor

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a sót összekeverjük. Egy másik tálban elkeverjük az olajat, a vaníliát, a tojást és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és az almadarabkákat, és az egészet jól összekeverjük.

ALMÁS MUFFIN 04.
Hozzávalók 12 muffinhoz: 1 csésze bármilyen liszt, 1/3 csésze barna cukor, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 1 csésze hámozott, alaposan összedarabolt savanykás alma, 3/4 csésze víz, 1/2 csésze tej, 1/4 csésze növényi olaj, 1 nagyobb tojás, 2 csésze búzakorpa pehely

Elkészítése: Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és készítsd elő a tepsit. Keverd össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót, a fahéjat és a szerecsendiót egy közepes tálban. Keverd össze egy kisebb, másik tálban az almát, a vizet, a tejet, a növényi olajat és a tojást. Ezt add a lisztes keverékhez és keverd össze. Add hozzá a pelyhet. 2/3-áig töltsd fel a formákat. 12-15 percig, tűpróbáig süsd. Rácson hűtsd egy kicsit, és melegen tálald.

ALMÁS MUFFIN 05.
Hozzávalók: 1 alma, 240 g liszt, 1 tk sütőpor, 1 tk fahéj, só, 90 g cukor, 50 ml olaj, 1 tojás, 125 ml tej

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni. Lisztet, sütőport, fahéjat, sót elkeverni. Egy másik tálban cukrot, olajat, tojást, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS MUFFIN 06.
Hozzávalók: 3 alma, 280 g teljes kiőrlésű liszt, 3 tk sütőpor, 120 g cukor, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 250 ml tej, 60 ml olaj, 2 tk vanília, 1 tojás

Elkészítése: Az almát lereszelni. Lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot, sót, elkeverni. Egy másik tálban vaníliát, olajat, tojást, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS MUFFIN 07.
Hozzávalók: 175 g margarin, 375 ml tej, 2 tojás, 500 g liszt, 1/2cs sütőpor, 3 alma, 1/2 tk fahéj, 150 g cukor

Elkészítése: Az almát apró darabokra vágni, a cukorral és a fahéjjal elkeverni. Lisztet, sütőport elkeverni. Az olvasztott margarint a tejjel habosra keverni, hűlni hagyni, majd a tojásokat egyenként hozzáadni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az almát. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ALMÁS MUFFIN 08.
Hozzávalók 12 db-hoz: 24 dkg liszt, másfél kk sütőpor, 1 kk fahéj, negyed kk reszelt szerecsendió (e kettő helyett szoktam Kotányi almás rétes fűszerkeveréket használni) 10 dkg barna cukor 2 db meghámozott, apróra vagdalt alma 1 simára kevert tojás 2 dl tej 5 dkg olvasztott vaj

Elkészítése: A sütőt forróra (200 fok) bemelegítjük, a muffin formák aljat olajjal kikenjük.  A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel elkeverjük. Külön edényben elkeverjük a tojást a tejjel, az olvasztott vajjal és a cukorral, meg az almadarabkákkal. Ezután belekeverjük a fűszeres lisztet, és lazán, villával összeforgatjuk a masszát, amíg teljesen át nem nedvesedik. A tésztamasszát a formákba kanalazzuk, kb. kétharmad részig, mert megnő sütés közben. Kb. 30-40 perc alatt sül készre.
Ugyanezt a tésztát szoktam (alma nélkül) apróra vágott csokoládéval, mazsolával, kandírozott narancshéjjal is kombinálni. Az eredeti recept réteslisztet javasolt, de bevallom őszintén, nekem jobban ízlik normál finomlisztből.
A barna cukor nem feltétlenül kell bele, de ettől barnásabb színe, és érdekesebb íze lesz.

ALMÁS MUFFIN 09.
Hozzávalók: 2 alma, 3 evőkanál porcukor, 2 teáskanál fahéj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a mazsolás, csak mazsola helyett az elkészült, formába töltött tésztába 1-2 fahéjas porcukorba mártott almaszeletet nyomunk.

ALMÁS-MÜZLIS TÁSKA
Hozzávalók 8 adaghoz: 1 doboz mirelit (vagy 50 dkg házi készítésű) leveles vajas tészta, 50 dkg alma, 6 ek tetszés szerinti müzli-keverék, 1/2 citrom leve, ízlés szerint 8-10 dkg cukor, 1 mk törött fahéj
A tészta tetejére: 1 tojás, kevés porcukor

Elkészítése: Az almát megmossuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Összekeverjük a müzlivel, a citromlével, a fahéjjal és annyi cukorral, hogy kellemesen, de ne túlzottan édes legyen. Félretesszük. A felengedett tésztát lisztezett, nagy gyúródeszkán nagyon vékony, 16 egyforma, téglalap alakú darabra kinyújtjuk. A müzlis-almás tölteléket ugyancsak 16 részre osztjuk, és a tésztalapok közepére helyezzük. Egy-egy tésztadarab négy sarkát összefogva, kissé összenyomjuk, majd sütőlemezre rakjuk. Tetejüket a felvert tojással megkenjük, és az előmelegített, forró sütőbe toljuk. Tíz percig erős lángon sütjük, majd a tüzet mérsékelve, szép világosbarnára megsütjük. Az első 10 percben nem szabad a sütő ajtaját kinyitni, mert a tészta nem emelkedik fel. Egy csésze teával igazán nem drága és egészséges, finom vacsora, vagy ebéd utáni desszert, esetleg egy kiadós leves utáni második fogás.

ALMÁS PALACSINTA 01.
Elkészítése: Készítünk palacsinta tésztát, nagyon vékonyra szelt almával összekeverjük, és ezzel együtt sütjük ki. Háromsarkosra hajtjuk, és vaníliás cukorral lehintjük.

ALMÁS PALACSINTA 02.
Elkészítése: Húsz deka lisztből a szokott módon 20 palacsintát sütünk. Meghámozunk, kimagvazunk, cikkekre vágunk öt almát, és egy kevés vízzel, ízlés szerint cukorral, egy darabka citromhéjjal, két deka vajjal puhára pároljuk, majd fakanállal tovább keverve, minél szárazabbra sütjük. A tűzről levéve egy evőkanálnyi baracklekvárral ízesítjük, ha nem elég édes, utána cukrozzuk. Ezzel az almapéppel töltjük a palacsintákat, és úgy göngyöljük össze, hogy először két szélüket ráhajtjuk, utána hengerítjük. A megtöltött palacsintákat egyenként lisztbe, nyers tojásba és nagyon finom zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő, forró olajban ropogós pirosra sütjük. Fahéjas cukorral meghintve kínáljuk.

ALMÁS PALACSINTA 03.
Hozzávalók: 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza, 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve), 2 dl tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 evőkanál porcukor

Elkészítése: A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.

ALMÁS PALACSINTA 04.
Elkészítése: 2 almát vékony szeletekre vágunk, 2 evőkanál vajban átsütjük, 2 evőkanál cukorral meghintjük, és addig forgatjuk őket, amíg a cukor nem karamellizálódik. Az almával megtöltjük a palacsintákat, háromszögűre hajtogatjuk, és hőálló tálba tesszük, majd 8 percre a 160°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 4 evőkanál calvadosszal flambírozzuk, tejszínhabbal díszítjük.

ALMÁS PALACSINTA 05.
Elkészítése: A hámozott, vékony szeletekre vágott almákat vajon megpároljuk. Az édes palacsintatésztából - lehetőleg vajon - a szokásosnál vastagabb tésztát sütünk úgy, hogy amikor a tészta a serpenyőben már összeállt, akkor az almaszeleteket belenyomkodjuk, megforgatjuk benne, és készre sütjük.
Melegen, fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTA 06.
Elkészítése: Normális palacsinta tésztánál kicsit hígabb masszát kavarok szódával, ebbe almát reszelek nagy lyukú reszelőn (személyenként egy-másfél almát számolva).
Rendesen kisütöm. Egy tűzálló edénybe rakom egyenként, Megkenem az alma izével harmonizáló lekvárral, és darált cukrozott mákkal, a tetejét olvasztott csokival meglocsolom. /lehet mintát is rajzolni. /
Forró sütőben 5-10 percig átsütöm, mint a tortát szeletelve tálalom.

ALMÁS PALACSINTA 07.
Hozzávalók: 4 nagy reszelt alma, 1 kk sütőpor, 4 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 ek hidegen sajtolt olaj, 4-4,5 csésze víz, 1 kk fahéj, méz, 1 csipet tengeri só, hidegen sajtolt olaj.

Elkészítése: A hozzávalókhoz csomómentes palacsinta tésztát készítünk, az almát a végén adjuk hozzá. Fél óráig pihentetjük. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, merőkanállal kisebb adagokat teszünk bele, kissé ellapítjuk, és mindkét oldalát pirosra sütjük. Szilvalekvárral, fahéjjal vagy kevés mézzel ízesítjük.

ALMÁS PALACSINTA 08. “EGÉRKE”
Hozzávalók: 1 tojás, 20 dkg liszt, 3 dl tej, 1 dl szódavíz vagy víz, késhegynyi só, cukor, 2 kg alma durvára reszelve és gyengén kinyomkodva, porcukor, fahéj

Elkészítése: A hozzávalókból a szokásosnál sűrűbb palacsintatésztát keverünk, majd bő forró olajban kisütjük az “egérkéket”, őrölt fahéjjal elkevert porcukorral meghintjük és forrón tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTA RIZLINGMÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 2 db tojás, 25 dkg liszt, 2 dkg Koronás porcukor, 2 dl tej, 1 db borízű alma, olaj
A sütéshez: só, Koronás porcukor, fahéj
A rizlingmártáshoz: 3 dl rizling, 1,5 dkg vaníliás pudingpor, 5 dkg Koronás kristálycukor, 4-5 db szegfűszeg, egy darabka egész fahéj

Elkészítése: Keverje simára a felütött tojást kevés tejjel. Adja hozzá a lisztet, a Koronás cukrot és egy csipet sót. A massza akkor kész, ha csomómentes és sűrű. Reszelje durvára a megtisztított almát, adja hozzá a palacsintatésztához. Tejjel állítsa be a tészta sűrűségét, keverjen hozzá kevés olajat, majd hagyományos módon süsse meg. Fahéjjal elkevert Koronás porcukorral meghintve tálalja, pikáns rizlingmártást kínáljon mellé.

ALMÁS PALACSINTALEPÉNY 01.
Hozzávalók: 20-25 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 5 dkg vaj (vagy margarin), 1 evőkanál porcukor, 3 db savanykás alma, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 citrom leve, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál só
A tálaláshoz: baracklekvár, a tepsi kikenéséhez vaj és liszt

Elkészítése: Mély tálban habosra felverjük a tojásokat, majd hozzáöntjük a tejet, a porcukrot és a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük, hozzáadjuk az olvasztott, de már nem meleg vajat. A szokásosnál kissé sűrűbb palacsintamasszát kapunk. Félretesszük. Az almákat megmossuk, letörölgetjük, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Az almareszeléket a citromlével együtt azonnal belekeverjük a masszába. Kisebb tepsit vastagon kikenünk a vajjal, a liszttel meghintjük, majd az almás masszát belesimítjuk. Előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon, lassan, szilárdulásig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is kellőképpen átsült-e. Még tűzforrón deszkára borítjuk, és kockákra vágjuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Baracklekvárt feltétlenül kínáljunk hozzá! Aki édesen szereti, a tetejét még melegen hintse meg porcukorral.

ALMÁS PALACSINTALEPÉNY 02.
Hozzávalók: 1 pohár liszt, 1 tojás, 1 pohár tej, 4 alma, kevés vaj, fahéj, cukor, ízlés szerint

Elkészítése: Hámozzuk meg az almát, vágjuk cikkekre. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, tegyük bele az almát, hintsük meg cukorral, és pároljuk 5-10 percig. Készítsünk a többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát, öntsük az almára. Amikor az egyik fele megsült, csúsztassuk a lepényt egy tálra, majd a sületlen felével borítsuk vissza a serpenyőben és süssük készre. Szórjuk meg fahéjas cukorral. Azonnal tálaljuk.

ALMÁS PALACSINTATÖLTELÉK
Hozzávalók: 4 db jóízű, aromás alma, 1 teáskanál citromlé, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, az alma édességétől függően 8-10 dkg porcukor

Elkészítése: Az almát meghámozom és kicsumázom, majd lereszelem. A citromlével és a porcukorral összekeverve kis lángon, fedő nélkül addig párolom, amíg szárazzá válik. Ezután rászórom a fahéjat, és jól összekeverem. A palacsinta tálalásától függően hidegen vagy melegen használom fel.

ALMÁS PISKÓTA 01.
Hozzávalók 4 személyre: 7 ek finomliszt, 6 db tojás, 20 dkg alma, 6 dkg cukor, 3 ek víz (szükség szerint)
Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjékből kemény habot verünk, és a hűtőbe tesszük. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és hozzáadjuk a lisztet. (Ha nagyon sűrű, 3 ek vizet is belekeverhetünk). A meghámozott almát vékony szeletekre reszeljük, és a masszához keverjük. Végül a habot is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába öntjük, és előmelegített sütőbe téve 10-15 percig sütjük.

ALMÁS PISKÓTA 02.
Hozzávalók a tésztához: 5 egész tojás, 10 dkg finomliszt, 25 dkg alma (tisztán mérve), fél zacskó sütőpor, késhegynyi őrölt fahéj, 2 teáskanál folyékony édesítőszer, csipetnyi só

Elkészítése: A tojássárgákat kikeverjük a sütőporral, a fahéjjal és az édesítőszerrel. Az almát megmossuk, kicsumázzuk és lereszeljük, majd a tojásmasszához hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezután a liszttel felváltva óvatosan hozzátesszük az almás tojásmasszát. Kézi habverővel addig forgatjuk, amíg egynemű massza lesz. Egy közepes nagyságú tortakarikát kikenünk margarinnal, és liszttel beszórjuk, majd belesimítjuk a habos tésztát. Közepesen meleg sütőbe téve addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a tésztából.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

ALMÁS PISKÓTA 03.
Hozzávalók: 5 egész tojás, 10 dkg finomliszt, 25 dkg alma (tisztán mérve), fél zacskó sütőpor, késhegynyi őrölt fahéj, 2 teáskanál folyékony édesítőszer, csipetnyi só

Elkészítése: A tojássárgákat kikeverjük a sütőporral, a fahéjjal és az édesítőszerrel. Az almát megmossuk, kicsumázzuk és lereszeljük, majd a tojásmasszához hozzáadjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, ezután a liszttel felváltva óvatosan hozzátesszük az almás tojásmasszát. Kézi habverővel addig forgatjuk, amíg egynemű massza lesz. Egy közepes nagyságú tortakarikát kikenünk margarinnal, és liszttel beszórjuk, majd belesimítjuk a habos tésztát. Közepesen meleg sütőbe téve addig sütjük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcára már nem ragad a tésztából.
Elkészítési idő: körülbelül 60 perc

ALMÁS PITE 01.
Hozzávalók: 80 dkg rétesliszt, 40 dkg margarin, 2 tejföl, csipet só, 1 sütőpor, kristálycukor, 1 tojás a kenéshez. A töltelékhez: alma (mennyiséget nem írok, a receptből kiderül, hogy miért), fahéj, cukor, dió (én kb. 15-20 dkg-ot szoktam használni)

Elkészítése: Először a tölteléket készítem el: az almát megpucolom, apróra feldarabolom és felrakom dinsztelni, minta lekvárt főznék. Ha már valamennyire szétesett (“lekvárosodik”), hozzáadom a cukrot (én szemre készítem, de kb. kilónként 30 dkg-ot), és kevés fahéjjal ízesítem. Én előre el szoktam készíteni, és üvegben tárolom - kb.1,5- 2 db 7 dl-es üvegnyi mennyiség kell belőle. Hagyom kihűlni.
Összegyúrom a tésztát: a lisztbe 1 csipet sót szórok, összekeverem a sütőporral, majd belemorzsolom a margarint. Minél jobban elmorzsolom benne, annál jobban sikerül a tészta. A tejföllel összeállítom úgy, hogy először csak az egyiket gyúrom bele, majd a másikból annyit, amennyit felvesz, hogy ne ragadjon. (Vigyázni kell, mert változó a liszt minősége, óvatosan adagoljátok a második tejfölt!)
A tésztát két részre osztom, a nagyobbik felét kinyújtom, kizsírozott, lisztezett tepsibe terítem - az oldalára is! Meghintem darált dióval gazdagon és rákenem az almát, majd újra gazdagon meghintem dióval.
Kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele a tölteléket. A széleit összenyomkodom. A tetejét villával megszurkálom, felvert tojással megkenem és megszórom kristálycukorral. Közepes lángon kb. 20-30 percig sütöm - tűpróbáig. Csak akkor szeleteljétek fel, ha már kihűlt, melegen nem nagyon lehet!
Tipp: olcsóbb, ha dió helyett búzadarával vagy zsemlemorzsával hintitek meg a tésztát.
Nem a legolcsóbb változat és eléggé munkás is az alma készítése, de aki eddig kóstolta, mindenki dicshimnuszokat zengett. Általában nem ilyen tésztát szoktak hozzá sütni, pedig ez igen egyszerű és nagyon finom.

ALMÁS PITE 02.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 3 dkg disznózsír, 6 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál tej, 2 tojássárgája, 1 evőkanál rum
Töltelék: 3/4 kg alma, 1 teáskanál fahéj, 10 dkg mazsola, 10 dkg mogyoró (ha nincs, a dió is megteszi), 10 dkg porcukor

Elkészítése: A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzátesszük a zsírt, porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, a rumot, és az egészet könnyedén összegyúrjuk. Két órát hideg helyen pihentetjük. Aztán két részre osztjuk. Az elsőt kinyújtjuk a lisztezett deszkán, és a nyújtófára tekerve - így kevésbé szakad - a tepsibe rakjuk. Beborítjuk hámozott, vékony szeletekre vágott almával, megszórjuk mazsolával, fahéjjal, darált mogyoróval és porcukorral. Befedjük a másik kinyújtott lappal, megkenjük tojássárgájával, és meghintjük vagdalt mogyoróval.
Előmelegített, középforró sütőben sütjük. Szeletekre vágjuk, vaníliás cukorral meghintjük.

ALMÁS PITE 03.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 db tojás, 20 dkg cukor, 1.2 kg alma, 1 dl tejföl, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 db citrom, őrölt fahéj, só, vaníliás porcukor a hintéshez

Elkészítése: A lisztet, vajat, 8 dkg cukrot, csipet reszelt citromhéjat gyúródeszkán összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, és jól összedolgozzuk. Rövid ideig pihentetjük. A tészta felét ceruza vastagságúra kinyújtjuk, tepsibe rakjuk. Villával megszurkáljuk, és kissé átsütjük. Ezután kevés morzsával meghintjük, ráhalmozzuk a lehámozott, szeletekre vágott almát.  Őrölt fahéjjal, cukorral megszórjuk. A tészta másik, vékonyra nyújtott felével befedjük. Tojással bekenjük, néhány helyen megszurkáljuk.
Mérsékelten meleg sütőben aranybarnára sütjük. Ha kissé kihűlt, kockákra vágjuk, és vaníliás porcukorral meghintjük.
Elkészítési idő: 50 perc

ALMÁS PITE 04.
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojás 2 db, só 1/2 késhegynyi.
Töltelék: borízű alma 1 kg, dió 10 dkg, vanília 1/4 rúd, mazsola 5 dkg, rum 1 ek, fahéj 1/2 kk., cukor 15 dkg, morzsa 1 ek.
Elkészítése: Az írós-vajas tésztát két részre osztjuk, az egyiket tepsibe téve, megtöltjük a következő töltelékkel:
Borízű almát megtisztítva, nagyon vékony szeletekre vágunk, összekeverjük darabos tört dióval, vaníliával, mazsolával, rummal, törött fahéjjal, bőven porcukorral meghintjük, és a tészta másik részét ráborítjuk. Tojással megkenjük, és forró sütőben kisütjük.

ALMÁS PITE 05.
Hozzávalók:
Tészta: liszt 50 dkg, vaj 25 dkg, porcukor 25 dkg, tojás 3 db, citromlé 1/2 ek. tejföl 1.5 dl, só 1/2 késh.
Töltelék: dió 15 dkg, tojás 1 db, alma 50 dkg.

Elkészítése: Lisztet vajjal eldörzsölünk, hozzáadjuk a porcukrot is. Azután 2 tojás sárgáját, 1/2 ek citromlével 1.5 dl tejfölt, kis sót az előbbivel jól kidolgozunk. Két részre osztjuk, és tovább úgy járunk el, mint a meggyes piténél. Tetejét egy felvert tojással megkenjük, és darabos dióval megszórjuk.

ALMÁS PITE 06.
Hozzávalók: Liszt 50 dkg, zsír 20 dkg, tejföl 1 dl, élesztő 2 dkg, só 1/2 késh, porcukor 1 ek, tojás 2 db, alma 0.5 kg, mandula, vagy dió 10 dkg, cukor 10 dkg.

Elkészítése: Lisztet zsírral eldörzsölünk, azután 1 dl tejföllel, kevés tejben ázott 2 dkg élesztővel, kis sóval 1 ek porcukorral, 2 egész tojással összeállítjuk, jól kidolgozzuk, két részre osztjuk, és úgy járunk el, mint a meggyes piténél.

ALMÁS PITE 07.
Tészta: 11 evőkanál liszt, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, háromnegyed csomag sütőpor, 15 dkg margarin
Töltelék: sok alma, sok fahéj, 3 marék cukor

Elkészítése: A tésztát összeállítjuk, két részre osztjuk. Az egyiket a tepsibe simítjuk. A tölteléket a hozzávalókból elkészítjük, és ráhalmozzuk a tésztára. A másik tésztával beborítjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.

ALMÁS PITE 08.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, 15 dkg porcukor, 1/2 cs. sütőpor, 1 db tojás, kevés tej vagy tejföl

Elkészítése: Két gombócot készítünk és kinyújtjuk. Az almát megreszeljük és lecukrozzuk, kevés fahéjat reszelünk bele, majd állni hagyjuk. Miután az alma levet eresztett, kicsavarjuk, és egyenletesen elterítjük a tészta egyik felén, majd a másikkal letakarjuk és kisütjük.

ALMÁS PITE 09.
Elkészítése: 21 dkg liszt, 14 dkg vaj, 11 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 sárgája, vaníliából omlós tésztát készítünk. Felét világosra sütjük, azután rátesszük a dinsztelt almát, a tészta másik felét megkenve és megsütjük.

ALMÁS PITE 10.
Elkészítése: 40 dkg lisztet, 20 dkg vajjal eldörzsölni, beletenni 1 tojást, kevés tejfölt, rumot, cukrot, kevés sót. Két részre osztani, az egyiket tepsibe tenni, megtölteni 1-2 kg almával, amit fahéjjal és darált dióval kevertünk össze. Rátenni a másik felét, villával megszurkálni és sütni.

ALMÁS PITE ANYU MÓDRA
Elkészítése: 2 kg olvasztott vajat kavarj el 2 tojás sárgájával, tégy bele 2 evőkanál tört mandulát, 2 kg lisztet, fahéjat és citromhéjat dolgozd el egy kanállal, és csináld tovább.

ALMÁS PITE ÁGI MÓDRA 01.
Elkészítése: 25 dkg liszt, 12 dkg margarin, 6 dkg cukor, só, 2 dkg élesztő, 2 dl tejben megkeleszteni és összekeverni. Almával megtölteni és sütni.

ALMÁS PITE ÁGI MÓDRA 02.
Elkészítése: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kk. sütőpor, 2 tojás (az egyik sárgájával kenjük a tetejét), tejföl annyi, hogy jól gyúrható legyen.

ALMÁS PITE JÁNOSINÉ MÓDRA
Elkészítése: 3 kg vaj, 2 kg liszt, 3 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, sok vanília, 2 dkg élesztő. Nem nagyon sűrűre eldolgozva, vékonyra nyújtva, almával töltve, mandulával megszórva.

ALMÁS PITE KATI MÓDRA
Elkészítése: 40 dkg lisztet 20 dkg vajjal eldörzsölünk, adunk hozzá 1 tojást, kis sót, rumot, 1-2 ek cukrot és annyi tejfölt, hogy jól összedolgozódjon.
Összegyúrjuk, és két részben kinyújtjuk. Az egyik lapot tepsibe tesszük, a tetejét megszórjuk zsemlemorzsával és megtöltjük az almás töltelékkel. Ráborítjuk a másik lapot, villával megszurkáljuk és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Töltelék: 1½ kg almát megreszelünk, megpárolunk. Adunk hozzá darált diót, mazsolát, fahéjat. A tésztára tesszük és megszórjuk fahéjjal.

ALMÁS PITE MÁSKÉNT
Hozzávalók: 30 dkg omlós tészta, 2 alma (Golden), 4-5 ek sárgabaracklekvár, citromlé, 8-10 szem rumos-meggy

Elkészítése: A szokásos módon omlós tésztát készítünk, fél cm vastagságúra kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kivajazott, meglisztezett tortaformát. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és kör alakban elrendezzük a tészta tetején. A lekvárt a citromlével hígítjuk, megkenjük az almasor tetejét és előmelegített sütőben, közepes tűznél pirosra sütjük. Rumos meggyszemekkel díszítjük.

ALMÁS PITE NAGYMAMI MÓDRA 01.
Elkészítése: 25 dkg liszt, 2-3 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 1 tojás, 1 dl tej, összegyúrni, almával vagy túróval megtölteni.

ALMÁS PITE NAGYMAMI MÓDRA 02.
Elkészítése: 27 dkg liszt, 7 dkg zsír, 7 dkg vaj, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tej, 1 kávés¬kanál rum, kis cukor. Ezt összegyúrni, vékonyra kinyújtani, almával tölteni és sütni. Egy csomag Oetker sütőpor jön még bele.

ALMÁS PUDING
Elkészítése: 30 deka lisztet 13 deka zsírral vagy 17 deka vajjal, 7 deka porcukorral kevert 1/2 csomag Váncza- vanillincukorral és 1-2 evőkanál tejfellel gyúrótáblán jól eldolgozunk. Legvégül kevés liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőport gyúrunk hozzá. A tésztát két részre osztva, egyik felét tortasütő aljára helyezzük. Tölteléknek vékonyra vágott almát mazsolával és tört fahéjjal vegyünk. A tészta másik felét a töltelékre helyezve közepes sütőben süssük.
Melegen, a tortaformából kiborítva tálaljuk és Vanillincukorral kevert cukorporral beszórva szolgáljuk fel.
Könnyebben kijön a formából a sütemény, ha tésztával sütés előtt a tortaforma oldalait is kibéleljük.

ALMÁS RÉTES 01.
Elkészítése: A réteslapot zsírral meglocsoljuk, megszórjuk zsemlemorzsával - ezt esetleg búzacsírával keverjük - tenyérnyi széles csíkban ráhintünk darált diót (ezt is pótolhatjuk búzacsírával), és erre teszünk körülbelül 70 dkg hámozott, reszelt és kicsavart almát. Megszórjuk cukorral (ízlés szerint, hozzávetőleg 15dkg kell hozzá), esetleg meghintjük tisztított mazsolával, és az abrosz segítségével felsodorjuk. Kizsírozott tepsiben, a rétes tetejét is megkenve, szép pirosra sütjük.

ALMÁS RÉTES 02.
Hozzávalók: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 10-15 dkg kristálycukor, 5 dkg darált dió, 10 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 0,5 dl olaj

Elkészítése: Először elkészítem a tölteléket. Az almát megmosom, kicsumázom, és héjastól lereszelem. Tálban kicsit kinyomkodom (a leve megiható), majd összekeverem a darált dióval, a sárgabaracklekvárral, a fahéjjal, és annyi cukorral, hogy csak kellemesen édes, de ne túl édes legyen. Egy tiszta konyharuhát megnedvesítek, s alaposan kicsavarom. A munkaasztalra kiterítem. A réteslapcsomagot szétszedem, és elfelezem. Az egyik adagot visszacsúsztatom a zacskóba, hogy ne száradjon ki. A szétnyitott lapok mindegyikét megolajozom, egymásra borítom a konyharuhán, és teljes felületét megszórom a zsemlemorzsa felével. A szélére egy csíkban felhalmozom a töltelék felét, egyenletesen elosztom, majd a konyharuha segítségével szorosan felcsavarom. A rudat ráteszem a sütőlemezre. A másik adagot ugyanígy elkészítem. Mindkét rétes oldalát és tetejét beolajozom, majd az előmelegített, közepesen forró sütőbe téve, szép pirosra megsütöm. Még forrón felszeletelem, és a tetejét kevés porcukorral meghintve tálalom.

ALMÁS RÉTES 03.
Elkészítése: 2 rúdhoz 40 dg rétesalmát mossunk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, és káposztareszelőn héjastól reszeljük le. Hagyjuk állni negyedóráig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét, és lassú tűzön lángterelő felett pároljuk 3 percig. Ha lehűlt, adjunk hozzá 8 dg mézet és fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dg diót daráljunk le, és felét keverjük az almához, a másik felét pedig hintsük az olajjal megkent rétestésztára. Ezt követően szórjuk rá az almát egyenletesen elosztva. Nálunk rétes-készítés céljára többféle alma is kapható. Ezek közül legismertebb a csíkos héjú fahéjalma, és a sötétzöld héjú, lapított gömb alakú pogácsaalma. A legfinomabb rétes azonban a piros foltokkal árnyalt, világoszöld héjú, savanyú kompótalmából készíthető. Jellemzője még ennek az almának, hogy igen nagyra megnő, vannak példányok, amelyeknek a súlya a 40, sőt néha a 60 dekagrammot is eléri. Télen használhatunk kevésbé érett jonatánalmát is, de ebben az esetben adjunk hozzá néhány csepp citromlevet.
A fentieken kívül rétest készíthetünk más gyümölcsökből, pl. szőlőből, sőt zöldségfélékből (gombából, káposztából, vöröshagymából) is. A 24 dkg-nyi, száráról leszedett mag nélküli szőlőt 6 dg mézzel édesítjük, és 8 dg darált dióval együtt a Meggyes réteshez hasonló módon szórjuk a tésztára. A gombás rétes töltelékét a Gombás rizsnél leírtak szerint kell elkészíteni, a könnyebb fogyasztás érdekében azonban a nyers gombaszeleteket vágjuk kisebb darabokra. Betöltés előtt keverjünk a lehűlt gombához 0.5 dl tejfölt, és 8 dg reszelt eidami sajtot. A gombás rétest papírral letakarva hűtőszekrényben tároljuk. Mivel a hűtőben a tésztája átgyöngül, fogyasztás előtt grillsütőben melegítsük fel. A tetejét ne cukrozzuk meg. A Szőlős és a Gombás rétes tölteléke is 2 rúdhoz elegendő.

ALMÁS RÉTES 04. (APFELSTRUDEL)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kávéskanál só, 3 evőkanál olaj, langyos víz
A töltelékhez: 2 kg alma, 20 dkg kristálycukor, 1 dl rum, 15 dkg mazsola, késhegynyi őrölt fahéj, 2 citrom
A zsemlemorzsához: 13 dkg vaj, 13 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: Az átszitált lisztet dolgozza össze a sóval, az olajjal és annyi langyos vízzel, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjon. Válassza három egyforma részre, kenje meg mindegyiket olvasztott vajjal, s tegye egy órára félre. Közben az almákat hámozza meg, a magházukat távolítsa el, és vékonyan szeletelje fel. Forgassa össze a cukorral, a fahéjjal, a mazsolával, a citrom kicsavart levével és annak lereszelt héjával. A tésztát nyújtsa ki nagyon vékonyra, majd kézzel addig húzogassa a széleket, míg papírvékony lapokat kap. A vékony tésztát szórja meg a töltelékkel. Erre fektessen másik kinyújtott lapot, majd takarja be a maradék töltelékkel. Végül újabb lap következzen. A megtöltött tésztát óvatosan tekerje fel, és fektesse kilisztezett tepsibe. A tetejét kenje meg olvasztott vajjal. Kétszáz fokra előmelegített sütőben süsse aranybarnára, mintegy 60 perc alatt.

ALMÁS RÉTES KORSZERŰEN
Hozzávalók 8 db-hoz: 2 csomag réteslap (8 lap), 60 dkg alma, 6 dkg búzacsíra, 2 dkg olaj (kb. 2 evőkanálnyi), őrölt fahéj, folyékony édesítőszer

Elkészítése: 2-2 réteslapot meghintünk búzacsírával, meglocsoljuk a felmelegített olajjal, megszórjuk a lereszelt almával, fahéjjal, édesítőszerrel. Felhajtogatjuk, forró sütőben ropogósra sütjük. A 4 rúd mindegyikét kétfelé vágjuk, így kaphatunk 8 szép darabot.

ALMÁS RIZS
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 2,5 dl víz, 5 dl tej, 5 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10-15 dkg cukor, 1 citrom leve

Elkészítése: A megmosott rizst először tiszta vízbe áztatom fél órára. Közben az almát meghámozom, kicsumázom és, lereszelem, majd a citromlével meglocsolva, fedő alatt, saját levében megpárolom. A rizst leszűröm, a vizet és a tejet ráöntöm, majd addig főzöm, amíg az összes folyadékot magába nem szívja. A mazsolát és a cukrot belekeverem. Fedő alatt hagyom még 10 percig, a lángot azonban eloltom alatta. A reszelt almát összekeverem a megfőtt tejberizzsel, és ha kihűlt, alaposan lehűtöm a hűtőszekrényben.

ALMÁS ROLÁD
Hozzávalók: 1 töltetlen, készen vásárolt vékony piskóta-rolád (vagy 4 tojásból otthon sütött piskóta), 20 dkg sárgabaracklekvár, 3 savanykás alma, 1 tojás, 1 evőkanál édes piskótamorzsa (vagy zsemlemorzsa), nagyon kevés porcukor (csak ha nem elég édes a lekvár), csipetnyi só

Elkészítése: A sütőt begyújtjuk, és teljes lángon 10 percig előmelegítjük. Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megmossuk, meghámozzuk és kicsumázzuk, majd az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Azonnal összekeverjük a csak gyengén felvert tojással és a sárgabaracklekvárral. Megsózzuk (esetleg megcukrozzuk), és annyi piskóta- vagy zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy a töltelék kenhető legyen. Az óvatosan széthajtogatott megsült piskóta-rolád teljes felületét bekenjük az almás töltelékkel, majd szorosan összecsavarjuk. Alufóliába csomagoljuk, és sütőlemezre rakjuk. Az előmelegített forró sütőbe toljuk, és közepes lángon 10 percig sütjük. (A fóliaburok megakadályozza, hogy a tészta elégjen vagy kiszáradjon, viszont a töltelék megsül. ) A roládot a sütőből kivesszük, és a fóliában hagyjuk kihűlni, csak ezután csomagoljuk ki. Ujjnyi vastag szeletekre vágva tálaljuk.

ALMÁS SAJTPUDING
Hozzávalók: Pannónia sajt 30 dkg, alma 2 db, tojás 4 db, rizsliszt 5 dkg, vaj 3 dkg, tejföl 2 dl, curry, szerecsendió, őrölt fehér bors, só

Elkészítése: A Pannónia sajtot lereszeljük, és 5 dkg-ot félreteszünk. A tojások sárgáját a tejjel, a rizsliszttel és a fűszerekkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lereszelt almát és a 25 dkg sajtot. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a sajtos masszához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. Kivajazott tűzálló tálba öntjük, a tálat vízzel telt tepsibe állítjuk. Közepesen meleg sütőbe tesszük, és addig gőzöljük, amíg a beleszúrt tűre már nem tapad rá. Közben a tejfölt megsózzuk, a maradék 5 dkg reszelt Pannónia sajttal összekeverjük, és a megsült sajtpudingra öntjük.

ALMÁS SÜTEMÉNY 01.
Elkészítése: Egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A papírra karikázok kb. 2 db. megtisztított, kicsumázott almát. 6 tojásból piskótatésztát keverek, majd a felét az almára öntöm. A tészta másik felébe kakaóport keverek, és ezt is beborítom a tepsibe. Piskótatésztaként sütöm. Ha a tészta teljesen kihűlt kiborítom és lehúzom a tetejéről a papírt. 2 csomag vanília pudingból és 1/2 liter tejből sűrű pudingot főzök, hagyom hűlni. 15 dkg cukrot 1 Rámával kikeverem, és a kihűlt pudinghoz adom, majd ezt a tésztára simítom. A tetejére olvasztott csokit folyatok.

ALMÁS SÜTEMÉNY 02.
Elkészítése: 20 dkg cukrot kikeverünk 2 egész tojással. Ezután 20 dkg reszelt almát, késhegynyi fahéjat, 25 dkg lisztet, 1 csomag sütőport adunk hozzá. Kizsírozott kisebb tepsiben sütjük. Sütés után, ha kihűlt, kettőbe vágjuk, és pikáns lekvárral megtöltjük.

ALMÁS SÜTEMÉNY 03.
Hozzávalók: 60 dkg alma, 1,2 dl cukor, 1 tojás, 2,4 dl liszt, 1 teáskanál fahéj, 1 tasak sütőpor, negyed teáskanál só, 5 dkg darált dió, 1 teáskanál vanília aroma, 5 dkg mazsola

Elkészítése: Tegye keverőtálba a reszelt almát. Keverje bele a cukrot, majd fél órára hagyja állni. Ekkor dolgozza egybe a többi hozzávalóval. Simítsa 18-20 centi átmérőjű kerek tepsibe, és 35 perc alatt süsse közepes hőfokon készre. Cikkekre vágva, tejszínhabbal díszítve kínálja.

ALMÁS SÜTEMÉNY 04.
Hozzávalók: 2 dl cukor, 2 dl olaj, 3 tojás, majdnem 1 kk őrölt fahéj, 2 ek kakaó, citrom, 6 dl finomliszt,1 sütőpor, 3 nagyobb vagy 4 kisebb alma, 2-4 ek víz vagy tej

Elkészítése: Az egész tojásokat, cukrot és az olajat kikeverjük. Hozzáadjuk a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a kakaót és összekeverjük.
Ezután belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a végén a meghámozott, vastagabb lyukú reszelőn megreszelt almát. Ha az alma nem lenne eléggé lédús, szükség szerint hozzáadunk 2-4 kanál folyadékot.
A masszát beleöntjük a kizsírozott és lisztezett (rétes liszttel) Remoska tálba. Ráhelyezzük a fedőt. Bekapcsoljuk, és 30 percig sütjük.
Utána kikapcsoljuk, és 5 perc múlva újból bekapcsoljuk, de csak 5 percre. Ezután a Remoskát még körülbelül 5 percig hagyjuk lefedve. Csak ez után vesszük le a fedőt, és a süteményt a formában hagyjuk kihűlni, utána óvatosan kivesszük a sütőtálból.
A tetejét és az oldalát csokoládémázzal bekenjük.
A fenti mennyiségek GRAND REMOSKÁHOZ vannak megadva.

ALMÁS SÜTEMÉNY 05.
Hozzávalók:
Az alaphoz: 4 db nagyobb alma, 1 mokkáskanál reszelt szerecsendió, 15 dkg szárított gyümölcs, fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1,2 dl cukor, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt fahéj
A tetejére: 1,2-1,2 dl liszt és barna cukor, 5 dkg durvára tört dió, 4 evőkanál vaj
A tálaláshoz: 1 tasak vaníliás cukor, 1-1 gombóc vanília fagylalt

Elkészítése: Melegítse fel a sütőt 180 fokra. Az almákat hámozza meg, csumázóval tolja ki a magházakat, majd vékony gerezdekre darabolja fel. Közepes tálban forgassa össze az alap többi hozzávalójával. Rendezze a keveréket kiolajozott tepsibe. A tálban keverje morzsalékosra, a tetejére való alkotórészeket a puha vajjal együtt. Ezzel Takarja be az almás réteget. Tegyen rá néhány vajdarabkát, majd süsse egy óra alatt pirosra a süteményt. Hagyja szobahőmérsékletre hűlni, végül darabolja fel. Vanília fagylalttal díszítve, vaníliás cukorral meghintve kínálja.

ALMÁS SÜTEMÉNY 06. (APPLE CAKE)
Hozzávalók: 2 dl kristálycukor, 1,5 dl barna cukor, 1,6 dl puha vaj, 2 tojás, 4,8 dl liszt, 1 sütőpor, 1 teáskanál őrölt szerecsendió és kardamom, 1 teáskanál só, 1,5 dl darált mandula, 50 dkg alma

Elkészítése: Szitálja a lisztet keverőtálba a sütőporral együtt. Másik tálban keverje össze a cukrokat, és a vajjal keverje habosra. Ízesítse a vaníliával, dúsítsa a tojásokkal. Verje 5-6 percig jó alaposan. Forgassa össze a liszttel, és a fűszerekkel. Simítsa a keveréket kivajazott, kilisztezett, kerek tortaformába. Szórja meg a mandulával, végül borítsa be a meghámozott és vékonyan felszeletelt almával. Közepes hőmérsékleten süsse 50 percig, majd tűpróbával ellenőrizze, hogy kellően megsült-e? Ha megsült hagyja a formában kihűlni, végül öntse le gyümölcszselével. Ha megkötött rajta, vegye ki a formából, és cikkekre vágva kínálja.

ALMÁS SÜTEMÉNY A REGGELI KÁVÉHOZ
Hozzávalók: 2 dl olvasztott főzőmargarin, 2 dl méz, 2 dl enyhén összehabart tojás, 1 teáskanál vanília, 4 dl finomliszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 2 dl joghurt, 4 dl apró kockákra vágott alma

Elkészítése: Keverjük össze a margarint, a mézet, a tojásokat és a vaníliát. Szitáljuk egybe a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk a tésztához kis adagokban, állandó gyúrás közben, váltakozva a joghurttal. Végül keverjük bele az almakockákat. Kanalazzuk szét a tésztát 3 db, kizsírozott, kb. 20x13x3 cm-es tepsibe, majd szórjuk a tetejére a krémet. 175°C-os sütőben süssük 45 percig.
Krém: 1 dl apróra vágott dió, 1 teáskanál fahéjpor, 1 dl barna cukor, 2 evőkanál olvasztott vaj.
Addig keverjük a hozzávalókat, amíg a dió egyenletesen el nem oszlik a keverékben.

ALMÁS TÁSKA
Elkészítése: A hámozott almákat lereszeljük, citrommal meglocsoljuk, és az édes tésztából sütött palacsintákat, megtöltjük vele.
Vánkos alakúra formázzuk, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk.
Bő, forró zsiradékban kisütjük. Finomra vágott mandulában megforgatva, azonnal, forrón tálaljuk.

ALMÁS TIROLI RÉTES
Hozzávalók 16 szelethez: 50 dkg vajastészta, 60 dkg almatöltelék, 3 dkg búzadara, 1 tojás; nyújtáshoz 3 dkg liszt

Elkészítése: A tésztát 3 - 4 mm vastagra nyújtjuk, és két egyforma, 8 - 10 cm szeles csíkot vágunk belőle. A két hosszanti szélét megkenjük tojással, a búzadarát a tésztacsíkok közepére szórjuk, majd a tölteléket ráhalmozzuk.
A tésztát úgy hajtjuk rá, hogy a tölteléket körülölelje, és a tojással megkent részek 1-2 cm szelesen takarjak egymást. A tészta tetejét tojással kétszer megkenjük, villával megszurkáljuk, és forró sütőbe (200 fok) toljuk. 8 -10 perc múlva a tüzet mérsékeljük, és a tésztát közepesen meleg (160 -170 fok) sütőben aranysárgára sütjük.

ALMÁS TÚRÓLEPÉNY
Hozzávalók 4 személyre:
A tésztához: 2 szem alma, 40 g liszt, 20 g barna cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 tojás, 30 g vaj
A töltelékhez: 200 g túró, 1 tasak vaníliás cukor, 20 g liszt, 1 tojás, 1 citrom reszelt héja, 50 g méz
Az öntethez: 200 g szilva, 40 g cukor, 1 csipet őrölt fahéj, 1 dl tokaji aszú

Elkészítése: A tésztához megtisztítjuk, durvára reszeljük az almát. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, beleszórjuk a fahéjat, és a liszttel együtt az almához keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és fellazítjuk vele a tésztát. Ebből kanállal kis lepényeket szaggatunk egy kevés forró vajra, mindkét oldalát kicsit megsütjük. A fordításkor vigyázni kell, nehogy szétessen. Elkészítjük a tölteléket: a tojássárgáját kikeverjük a mézzel, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral, majd beletesszük az áttört túrót, a lisztet, és jól elkeverjük. A fehérjét kemény habbá verjük, és lazán belekeverjük a túrób