Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás sütemények 03.


ALMÁS-FAHÉJAS PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 palacsinta, 4 alma, 10 dkg vaj, 2 dkg fahéj, 4 dkg porcukor

Elkészítése: A lereszelt almát az olvasztott vajban kissé megfuttatjuk, cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tölteléket a palacsintákra halmozva háromszög alakúra hajtjuk. Porcukorral megszórva, forrón tálaljuk.

ALMÁSKENYÉR 01.
Elkészítése: 50 dkg almát megreszelünk, és összekeverünk 30 dkg kristálycukorral, majd legalább 4 óra hosszat állni hagyjuk. 5 dkg mazsolát is beleteszünk. Ezután hozzáadunk 2 egész tojást, 30 dkg lisztet, 1 sütőport és 5 dkg durvára vágott diót. Vajazott, lisztezett őzgerincformában, előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

ALMÁSKENYÉR 02.
Hozzávalók: 50 dkg reszelt alma (tisztán mérve), 30 dkg kristálycukor, 1 egész tojás, 1 zacskó sütőpor, 30 dkg rétesliszt. 5 dkg durvára vágott dióbél, 5 dkg mazsola, 5 dkg bármilyen cukrozott gyümölcs vagy narancshéj, 1-1 késhegynyi őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, csipetnyi só. 2 dkg vaj és kevés liszt a tepsi kenéséhez

Elkészítése: A reszelt almát habosra keverem a cukorral, illetve addig keverem, amíg a cukor feloldódott. Ekkor hozzárakom a tojást, a lisztet és az összes többi hozzávalót. Addig keverem, amíg az egész habos, egynemű masszává nem válik. A mazsolát, a diót meg a cukrozott gyümölcsöket kevés lisztbe mártom, majd belekeverem a tésztamasszába. Egy nagy őzgerincformát (vagy hosszú, keskeny tepsit) a vajjal kikenek, kevés liszttel meghintem és beleöntöm a masszát. (A tészta nem érhet a forma háromnegyed részénél tovább, mert sülés közben megnő.) Tetejét szép egyenletesre simítom. Egy tepsi nagyságú alufólia lapot kevés olvasztott vajjal megkenek és ráborítom a forma tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom a süteményt, és erős lángon sütöm 10 percig, majd takarékra mérsékelve legalább egy órán keresztül sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, folytatom tovább a sütést. Még melegen kiborítom a formából és hagyom teljesen kihűlni. Ezután becsomagolom egy follpackba, vagy alufóliába, és hűvös helyen tárolom. Nagyon sokáig eláll. Csak közvetlen tálalás előtt szeletelek fel belőle annyit, amennyi éppen akkor elég. Teához, kávéhoz kitűnő sütemény.

ALMÁS-MÁKOS PALACSINTA
Elkészítése: A darált mákot állandó keverés mellett cukros tejjel sűrű péppé főzzük. Reszelt citromhéjjal és reszelt almával ízesítjük. Az édes tésztából sütött palacsintákat a mákos krémmel megtöltjük.
Összegöngyöljük, vaníliás porcukorral meghintjük, puncsmártással tálaljuk.

ALMÁS-MAZSOLÁS KENYÉRPUDING
Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 3 közepes alma, 10 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg mazsola, 4 tojás, 5 dl tej, 0,8 dl barna cukor, 1 tasak mézeskalács fűszerkeverék, 2 dl tejszín, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: Az almákat mossa és hámozza meg, magházukat vágja ki. Kettőt durvára reszeljen le, egyet vékonyan vágjon cikkekre. (Ez utóbbiakat locsolja meg citromlével, hogy ne barnuljanak.) Közepes lábosban olvassza meg a vajat.
Tegye bele a reszelt almát, és közepes hőfokon, folyamatosan keverve párolja 5-6 percen át, majd tegye félre, hogy kihűljön. Húsz centi átmérőjű, csatos tortaformát kenjen ki zsiradékkal. A forma aljára rendezze el a felcikkezett almákat. Szórja rá a zsemlemorzsát és a mazsolát. Öntse rá a tojásokból, a tejből, a cukorból és a fűszerkeverékből alaposan kikevert öntetet. Az így előkészített pudingot takarja le, és egy éjszakára tegye hűtőszekrénybe.
Másnap 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt süsse készre. (A vége felé tűpróbával ellenőrizze, hogy kellően átsült-e.) Cikkekre vágva, melegen tálalja. A tányéron díszítse a vaníliás cukorral keményre vert tejszínhabbal.

ALMÁS-MAZSOLÁS KOSÁRKA
Elkészítése: Felolvasztottam egy adag leveles tésztát. Kinyújtottam, derelyevágóval négyzetekre vágtam. Egy szilikon muffin forma lyukacskáit kibéleltem a tésztával, és pirosra sütöttem (kb. 10 perc).
Közben egy nagyon kevés vízzel feltettem fél csomag mazsolát és egy szem almát apróra vágva párolódni. Szórtam rá almás sütemény fűszerkeveréket (Kotányi), és összeérleltem őket. Végül 2 nagy evőkanálnyi diabetikus baracklekvárt adtam hozzá, ez adta meg a tulajdonképpeni édességét. Együtt főttek még egy kicsit, majd félreraktam.
2 pohár natúr joghurtot lazára kevertem egy pici vaníliaaromával és citromhéjjal. Hogy ne legyen túl folyós, tettem bele egy teáskanálnyi agar-agart is. Ebbe az elegybe kevertem bele a kihűlt mazsolás almát.
Végül megtöltöttem vele a kosárkákat.
Ízre hasonló egy gyorsétterem almás pitéjéhez, de persze sokkal finomabb.

ALMÁS-MAZSOLÁS PALACSINTA (FRANCIAORSZÁG)
Hozzávalók: 8 db franciapalacsinta, 3 ek mazsola, 4 cl calvados, 2 ek mandula, 4 savanykás alma, 1 citrom, 2 ek vaj, 2-3 ek porcukor

Elkészítése: A mazsolát beáztatjuk a calvadosba. A mandulát szárazon megpirítjuk. A hámozott almákat vékony szeletekre vágjuk, citromlével meglocsoljuk. A vajat felolvasztjuk, benne 3 percig pároljuk az almát, majd közé keverjük a mazsolát, a calvadost.
Megtöltjük a palacsintákat, megszórjuk pirított mandulával, tölcsérformára begöngyöljük, porcukorral meghintve tálaljuk.

ALMÁS-MÉZES ÉRMÉK
Hozzávalók: 1 dl margarin vagy vaj, 2 dl méz, 2 db tojás, 3 dl finomliszt, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál só. 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1/2 teáskanál őrölt szerecsendió, 3 dl finomra metélt hámozott alma, 2 dl finomra aprított, kimagozott datolya. 1 dl mazsola, 1 dl apróra vágott dió, 5 dl hántolt zab

Elkészítése: Verjük fel a lágy margarint (vagy vajat), majd állandó verés közben, vékony sugárban adjuk hozzá a mézet. Ezután verjük bele a tojásokat is. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd ezt a keveréket adjuk a nedves hozzávalókhoz. Amikor alaposan elkeveredett, adjuk még hozzá az almát, a datolyát, a diót és a zabot. Teáskanalanként adagoljuk a keveréket egy vékonyan megzsírozott tepsibe úgy, hogy ne érjenek össze. 175C°-on süssük mintegy 10 percig. 40-60 db lesz belőle.
Azon melegében a legjobb, de kihűlve is finom. Hűtőben, pléhdobozban több hétig is eláll.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 01.
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 kanál tejföl, 2 tojássárgája, egy késhegynyi sütőpor, csipet só
Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése: A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a habosra kevert vajat, a tojássárgákat, egy csomag vaníliás cukrot, kevés reszelt citromhéjat, a megtisztított mazsolát, a cukrot, és végül a tojások felvert habját. Ha a túrót nedvesnek találjuk, előbb ruhán keresztül kinyomkodjuk, vagy több darát hintünk a tésztára, hogy a nedvességet felszívja.
Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 02.
Hozzávalók a tésztához: 1 doboz tejföl, 1 doboz zsír, 1 doboz cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőpor, 1 csomag szárított élesztő, amennyi lisztet felvesz
A töltelékhez: 1 kg alma, búzadara, ízlés szerint cukor, fahéj

Elkészítése: A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Az almát lereszeljük, jól kinyomkodjuk, adunk hozzá búzadarát (hogy a levét feligya) és cukorral, fahéjjal ízesítjük. A tészta egyik felét egy közepes tepsibe nyomkodjuk, megszórjuk vékonyan búzadarával és ráterítjük az almás tölteléket, majd a tészta másik felével beborítjuk. A tetejét megszurkáljuk villával, és előmelegített sütőben, közepes lángon készre sütjük.
Ugyanígy túróval is meg lehet tölteni, úgy is nagyon finom!

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 03.
Hozzávalók: réteslap 1 csomag, finommetélt 30 dkg, sovány tehéntúró 50 dkg, tojás 4 db, margarin 10 dkg, cukor 20 dkg, mazsola 3 dkg, tejföl 5 dl, vaníliás cukor 1 csomag, reszelt citromhéj
Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár.

Elkészítése: A töltelék elkészítése az előbbihez hasonló. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS-TÚRÓS BÉLES 04.
Hozzávalók a tésztához, mint az almás bélesnél leírtnál.
Töltelék: 60 dkg túró, 1 kg alma reszelve s gyengén kicsavarva, 4 egész tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg dara, 10 dkg mazsola, 10-15 dkg cukor, 5 dkg darált dió, reszelt citromhéj, baracklekvár

Elkészítése: A tésztához valókat jól összedolgozzuk, és két cipót formálunk. Pihentetjük, közben elkészítjük a tölteléket. Töltésnél a tészta alsó lapját vékonyan megkenjük baracklekvárral.

ALMÁS-VANÍLIÁS SZELET
Hozzávalók: 1 kg alma, 40 dkg kristálycukor, 3 csomag vaníliás pudingpor, 40 dkg négyzet alakú háztartási keksz, 1/2 margarin, 20 dkg étcsokoládé, 3 dl hideg víz

Elkészítése: A meghámozott és magházától megtisztított almát feldaraboljuk, majd a cukorral sűrűre főzzük. A vaníliás pudingporokat elkeverjük a 3 dl hideg vízzel, hozzáadjuk az almához, és jó sűrűre összefőzzük.  Az egyik csomag kekszet tepsibe lerakjuk, ráöntjük az almakrémet. A még forró krémre rárakjuk a másik csomag kekszet. A tetejére a margarinból és a csokoládéból készült mázat kenjük. Hűtőbe tesszük, és csak másnap fogyasztjuk.
ALMA-SZALÁMI 01.
Elkészítése: 25 dkg cukorport (porcukor is lehet) 25 dkg hámozott, szeletekre vágott almát kissé megfőzzük, hozzáadunk 6 dkg tisztított, őrölt mandulát /mogyoróval is jó, de mandulával finomabb / ill. 4 dkg mazsolát, 1 szelet csokoládét, és sűrűre főzzük.

ALMA-SZALÁMI 02.
Elkészítése: Meghámozunk, cikkekre vágunk, kimagozunk 25 dkg almát. Hozzáadunk 25 dkg porcukrot és 3 dkg vajat. Együtt addig pároljuk, amíg az alma teljesen szétfő. Teszünk bele 5 dkg darált diót, 5 dkg mazsolát, 1 púpozott evőkanálnyi kakaót. Kavargatva olyan sűrűre főzzük, hogy teljesen összeálljon. A gyúródeszkára kristálycukrot hintünk, erre halmozzuk egy csíkban a langyos almamasszát. Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle. Cukorba forgatjuk, néhány napig szellős helyen állni hagyjuk, hogy megszikkadjon. Vékony szeletekre vágva rakjuk tálra.

ALMASZIROM (APPLE CRISP)
Hozzávalók: 50 dkg alma, 1,8 dl kristálycukor, 1,2 dl liszt, 1,2 dl zabpehely, háromnegyed teáskanál fahéj, háromnegyed teáskanál szerecsendió, 0,8 dl puha vaj

Elkészítése: Melegítse elő 180 fokra a sütőt. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt kerek sütőformába rendezze a meghámozott, felkarikázott almát. A többi hozzávalót habverővel alaposan keverje össze, majd öntse az almára. 30-35 percig süsse, mialatt a teteje szépen megbarnul. Hagyja kihűlni, borítsa tálra, majd hidegen vágja cikkekre. Tejszínhabbal tálalja.

ALMATÖLTELÉK
Elkészítése: Egy kiló lisztből gyúrott rétesbe húsz nagy alma kell. A réteshez való almákat tisztítsuk meg héjától és a torzsájánál kezdve, vagdaljuk fel apró, lapos szeletekbe. Egy darab időre tegyük félre az almát, és csak akkor cukrozzuk meg fahéjas cukor-porral, a mikor már azon nyersen a kész tésztára szórtuk, mert ha az almát előbb cukroznók meg, rendkívül sok levet eresztene, és a tésztát elrontaná. Vannak, akik mindent mazsolásan szeretnek; azok mazsolát is tehetnek az alma közé. De én nem ajánlok mazsolát rakni közé, mert ok nélküli dolog, minthogy az alma fűszere magában véve a legkellemesebb. - Az almával töltött rétest jobb összesodorva, mint laposan sütni.

ALMATÖLTELÉK RÉTESHEZ 01.
Elkészítése: 1 kg savanykás almát meghámozunk, legyaluljuk, és a morzsával meghintett réteslapra terítjük. A te-tejét fahéjas cukorral meghintjük. Mazsolát és ismét morzsát szórunk rá, és összegöngyölve megsütjük. Ha nagyon gazdagon akarjuk készíteni, a felső morzsaréteg helyett diót szórjunk rá.

ALMATÖLTELÉK RÉTESHEZ 02.
Hozzávalók: Alma 1 kg, őrölt fahéj 1/2 kk., citromhéj 1/2 db, cukor 15 dkg, morzsa 1 ek.

Elkészítése: Borízű almát meghámozva, vékonyra szeletelünk, összekeverjük fahéjjal, citromhéjjal, kinyomjuk, és a tésztára rakjuk, melyet előzőleg morzsával hintünk be, tetejét cukorral, morzsával meghintjük, felgöngyöljük.

ALMATÖLTELÉK RÉTESHEZ 03.
Elkészítése: 1 kg almát meghámozunk, lereszelünk, majd addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Ezután 8-10 dkg cukorral édesítjük, fahéjjal ízesítjük. Ha érett, puha almánk van, nyersen is használhatjuk. Leszeletelve vagy lereszelve cukorral meghintjük. 20 percig állni hagyjuk, és a levétől kicsavarjuk. A nyers alma alatt a tésztát bővebben szórjuk morzsával.

ALMÁVAL TÖLTÖTT PALACSINTA BORSODÓVAL
Elkészítése: Az almát megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük. Darált dióval, porcukorral, diólikőrrel elkeverjük. 8 db palacsintát megtöltünk vele, majd háromszög alakúra hajtogatjuk, tűzálló tálba tesszük, leöntjük borsodóval, és sütőben átsütjük.

AMERIKAI PALACSINTA MASCARPONE KRÉMMEL
Hozzávalók: 4 alma, 3 dkg vaj, 1 dl juharszirup, 10 dkg Mascarpone sajt, (natúr tejszínes krémsajt), 10 dkg pirított mandula
A tésztához: 10 dkg finomliszt, 1 mokkáskanál só, 3 tojás, 2,5 dl tej
A sütéshez: vaj

Elkészítése: Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházukat kimetsszük. Az olvasztott vajon 6-7 perc alatt puhára pároljuk, félidőben megforgatjuk, majd a juharsziruppal ízesítjük. A tésztához valókat turmixoljuk, 30 percet pihentetjük. A mi palacsintánkhoz hasonlóan megsütjük.
Mindegyikre egy púpozott evőkanálnyi Mascarponét halmozunk, a juharszirupos almával meglocsoljuk, a pirított mandulával megszórjuk, félbehajtjuk.
Elkészítési idő: 1 óra.

ANANÁSZOS TIRAMISU
Hozzávalók: 1 ananász (cca. 1,4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg mascarpone, 1,5 dl zsírszegény joghurt, 1/2 csokor borsmenta, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése: Az ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát felszeleteljük. A vajat /margarint serpenyőben felhevítjük, és megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16X21 cm-es, 1,5 l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.
Díszítés: Megszórjuk felaprított pisztáciával és félretett ananászdarabokkal, végül tetszés szerint mentalevéllel díszítjük.

ASZALT GYÜMÖLCS KOMPÓT (UZVAR)
Hozzávalók: 15 dkg aszalt szilva, 15 dkg mazsola, 30 dkg aszalt almaszelet, 30 dkg aszalt körtecikk, 1 evőkanál méz, 1 darabka fahéj, 6 db szegfűszeg, 2 l almabor, 1 citrom

Elkészítése: A gyümölcsöket forgassa össze nagy salátástálban. Dobja hozzá a citrom nagyobb darabokban levágott héjat és a fűszereket. Öntse fel a borral és a citromlével és a borral. Forralja fel, majd szükség esetén ízesítse még. Nem szükséges, hogy túl édes legyen – fontos, hogy a gyümölcsök zamata uralkodjon. Hidegen kínálja. Hűtőszekrényben két hétig is eltartható.

AUGUSZTA PALACSINTA
Hozzávalók 4 személyre: 8 dkg liszt, 1 tojás, 1.2 dl tej, 2 alma, 3 evőkanál cukor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál Calvados (almapárlat), 1 teáskanál étkezési búzakeményítő, 2 evőkanál olaj, őrölt fahéj, reszelt szerecsendió

Elkészítése: Az almát megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kiemeljük. A gyümölcsöt felszeleteljük, és lábosba tesszük. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, fahéjjal és szerecsendióval. Hozzáadjuk a vajat, a citromlevet és az 1 evőkanál vízzel hígított almapárlatot. Kis lángon, kevergetve kb. 5 percig pároljuk. Az étkezési búzakeményítőt kevés hideg vízben csomómentesre keverjük, és a párolt almára öntjük. Összeforraljuk, majd letakarva, kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A lisztet összekeverjük a tojással és a tejjel. Hozzáadunk 1 evőkanál olajat, 1 evőkanál cukrot és kevés fahéjat. Kb. 30 percig pihentetjük. A tésztából a maradék olajon 4 palacsintát sütünk, amelyeket megtöltünk a kihűlt almával. Őrölt fahéjjal megszórva, a maradék almával körítve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 40 perc

BALATONSZEPEZDI RAKOTT RÉTES
Hozzávalók: 3 csomag réteslap, 10 dkg mák, 20 dkg cukor, 50 dkg tehéntúró, 10 dkg mazsola, 50 dkg alma, 10 dkg dió, 3 dl tejföl, 2 tojás, 6 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 késhegynyi őrölt fahéj, 1 citrom héja

Elkészítése: Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha sok levet enged, nyomkodjuk ki. A tehéntúrót szintén áttörjük, belekeverjük a tojásokat, hozzáadunk 1 dl tejfölt és a megmosott mazsolát, cukorral, citromhéjjal ízesítjük. A darált diót és a mákot külön-külön cukorral összekeverjük. Egy cserépedényt vagy lábast kivajazunk, és a rétestésztát rétegenként belerakjuk, minden réteslapot a töltés előtt olvasztott vajjal meglocsolva és zsemlemorzsával meghintve. A rétegezés sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. A mákréteg alá kenhetünk kevés baracklekvárt is. A dió- és máktöltelék locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi tejföllel is. Legfelülre réteslapnak kell kerülnie, amelyet kevés olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolunk. 180 fokos sütőben, körülbelül 50 perc alatt megsütjük. Porcukorral meghintjük, és tortaszeletekre vágva, melegen tálaljuk.

BÉCSI ALMÁS RÉTES 01.
Hozzávalók: Rétestészta az alaprecept szerint, 1 kg alma, 5 dkg vaj, 1-1.5 dl tejföl méz (a megkenéshez), 10 dkg mazsola, aprított dió, citromhéj, vaj

Elkészítése: Az almákat megmossuk, és durván lereszeljük, vagy levelesre gyaluljuk. Egy edényben mazsolával, dióval, fahéjjal esetleg mézzel (az almafajtától függően) és reszelt citromhéjjal összekeverjük. A rétestésztát olvasztott vajjal és tejföllel megkenjük. A tésztafelület 3/4 részét korpával vagy morzsával behintjük, az előkészített almát egyenletesen elterítjük rajta, és a tésztát ruha segítségével összecsavarjuk. A tésztavégeket erősen összenyomjuk, és a rétes-rudat kiolajozott sütőlapra helyezzük. A rétest az előmelegített sütőben a legalsó részre toljuk és 200°C hőmérsékleten körülbelül 40-50 percen át sütjük, amíg kívülről barna és ropogós lesz. A rétest a sütés folyamán 2-3 alkalommal, vajjal be kell kenni.

BÉCSI ALMÁS RÉTES 02.
Hozzávalók 12 darabhoz: 35 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg zsemlemorzsa, 1,5 kg savanykás alma, 10 dkg cukor, 7 dkg mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só, a szóráshoz 2 evőkanál porcukor, a nyújtáshoz liszt, follpack, sütőpapír

Elkészítése: 2 dkg vajat vagy margarint felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd összegyúrjuk az olajjal, 1.5 dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Körülbelül 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és cipóvá formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, follpackba csomagoljuk, és szobahőmérsékleten, 1 órát állni hagyjuk. A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított vajon vagy margarinon aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, majd vékonyan felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk - kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A vastag széleket levágjuk. A tésztát zsemlemorzsával meghintjük. Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra vágott mandulával és az őrölt fahéjjal. A tölteléket a tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A rétest a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A maradék olvasztott vaj vagy margarin felével megkenjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175°C-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) körülbelül 45 percig sütjük. A sütőből kivéve, a maradék olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük, és porcukorral meg hintjük. Melegen fogyasztjuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.
Elkészítési idő körülbelül l 1/2 óra

BÖGRÉS MÁKOS
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 2 tojás, 2 dl őrölt mák, 2 dl tej, 2 dl liszt, 2 dl cukor, 1 csomag sütőpor, 8 dkg mazsola, 2 db alma, fél citrom

Elkészítése: A mákot, a cukrot, a lisztet, a sütőport elkeverjük, majd belemorzsoljuk a vajat. Tejjel felengedjük, Hozzáadjuk a mazsolát, és az előzőleg lereszelt, citrommal meglocsolt almákat, a tojást. Jól összedolgozzuk, és kivajazott, lisztezett tortaformában sütjük előmelegített sütőben kb. 40 percig. Miután kihűlt, cikkekre vágjuk.

BÖGRÉS-ALMÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 1 kg alma, 6 tojás, 2 bögre cukor, 2 bögre liszt, 3/4 bögre olaj, 1 csomag sütőpor, fahéj, ízlés szerint, vaj és zsemlemorzsa a tepsihez

Elkészítése: Az almát meghámozom, vastagabb szeletekre vágom, és a vajazott, morzsázott, közepes méretű tepsibe rakom. Megszórom ízlés szerinti fahéjjal. A tojásokat a cukorral habosra keverem, beleöntöm az olajat és a sütőporral elkevert lisztet. Ismét jól összekeverem, és az almára öntöm. 180 fokon lassan sütöm. Ha a teteje kezdene nagyon megpirulni, akkor sütőpapírral letakarom, míg készre sül a tészta. Tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e. Ha kihűlt, felszeletelem, és úgy teszem tálcára, hogy az alma legyen felül.

BOLGÁR KRÉM
Hozzávalók: 50 dkg gesztenye vagy 30 dkg mélyhűtött gesztenyemassza, 50 dkg alma, 5 dkg cukor, 2 tojásfehérje, 3 cl rum, 2 dl tejszín

Elkészítése: Ha egész gesztenyét használunk, azt héjastól főzzük, utána tisztítsuk meg, majd nyomjuk át krumplinyomón. A fagyasztott gesztenyemasszát hagyjuk teljesen felengedni, utána azt is nyomjuk át a krumplinyomón. Az akár így, akár úgy kapott gesztenyét rummal meglocsoljuk, és villával jól átkeverjük. Az almákat forró sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük, ha kihűlt, meghámozzuk, kiszedjük a csutkáját, a húsát villával összetörjük. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. A tejszínt is. A kihűlt almapépet keverjük össze a cukorral és a tojáshabbal. Pudingos tálkákba vagy széles, talpas poharakba felváltva rétegezzük a gesztenyét és az almakrémet, de ne töltsük peremig. Minden pohár tetejére jócskán tegyünk tejszínhabot.

BOSZNIAI ALMA
Hozzávalók: 4 alma, 50 g vaj, 4 ek cukor, 1 ek mazsola, 2 ek cukrozott gyümölcs, 1 dl sligovica

Elkészítése: Almából kivájjuk a magházat, majd ide töltjük a mazsolával elkevert, apróra vágott cukrozott gyümölcsöt. Megszórjuk porcukorral, és egy tűzálló tálban olvasztott vajra tesszük. 20 percig sütjük. Leöntjük sligovicával és meggyúrjuk.

BRASSÓI KRÉMES GYÜMÖLCSLEPÉNY
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 kanál cukor, só, tejföl, 2 dkg élesztő, 1 kg szeletekre vágott alma; krémhez 3 tojás, 25 dkg cukor, 2 evőkanál liszt, 2 dl tej, 3 dl tejföl.

Elkészítése: Az élesztőt tejben megfuttatjuk, majd összegyúrjuk az anyagokkal. Tepsibe téve pihentetjük, majd megszórjuk egy kevés búzadarával, és rátesszük a gyümölcsöt, majd a krémet. A lisztet elkeverjük a tejföllel és a tejjel, megfőzzük.  A tojás sárgákat a cukorral jól kikeverjük, hozzávegyítjük a lisztes masszához a tojások kemény habjával együtt, a gyümölcsre öntjük, szép világosra sütjük.

BUNDÁS ALMA 01. (BAIGNETS AUX POMMES)
Hozzávalók 2 személyre: 150 g liszt, 2 tojás, 1 pohár sör, 150 g porcukor, 4 Golden alma, 1 citrom leve
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 10 perc

Elkészítése: Öntsük egy tálba a lisztet. Adjuk hozzá a tojások sárgáját és a sört. Keverjük csomómentesre.
Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat. Vágjuk vastagabb karikákra.
Verjük fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Keverjük a tésztába.
Forrósítsunk fel olajat egy serpenyőben.
Az almakarikákat a tésztába mártva hirtelen süssük ki aranysárgára.
Tegyük nedvszívó papírra a kész bundás almákat.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral
Az ínyencek az almaszeleteket CALVADOS-ba áztathatják sütés előtt.

BUNDÁS ALMA 02. (APPEL BEIGNETS)
Hozzávalók: 2,4 dl liszt, 2 tojás, tej, csipet só és őrölt fahéj, 2 dkg vaj, 6 db savanykás alma
A tetejére: vaníliás cukor

Elkészítése: Keverőtálban verje fel a tojásokat, szitálja bele a lisztet, a fahéjat és a sót. Forgassa egybe a felolvasztott vajjal, és annyi tejjel, hogy sűrű palacsintatésztát kapjon. Ebbe mártogassa bele a kicsumázott, meghámozott és felkarikázott almákat. Forró zsiradékban süsse aranybarnára. Vaníliás cukorral meghintve tálalja.

BUNDÁS ALMA GAZDAGON
Hozzávalók: 2 savanykás alma, 1 tojás, 8 dkg liszt, 1,5 dl tej, 4 dkg mazsola, 1 evőkanál rum, 3 dkg szálasra vágott mandula, olaj
Mártáshoz: 2 tojássárgája, 1 evőkanál liszt, 5 dl tej, 5 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor

Elkészítése: A meghámozott alma magházát kifúrjuk, majd vastagabb karikára vágjuk. A megmosott mazsolát rumba áztatjuk. A tésztához a tojást összekeverjük a tejjel, majd a lisztet és 20 percig állni hagyjuk. Belemártjuk az almaszeleteket és kevés olajon, mindkét oldalon aranysárgára sütjük. A vaníliamártáshoz a tojássárgáját kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, majd felöntjük a tejjel. Csomómentesre keverjük benne a lisztet, majd habverővel állandóan kevergetve, gőz fölött besűrítjük. A bundás alma közepére halmozzuk a rumos mazsolát és leöntjük a vaníliás mártással. Ízlés szerint porcukorral meghintve kínáljuk.
Cukros deszkán rudat formálunk belőle, hasonlóan a szalámihoz, jól megcukrozva félretesszük, legalább másnapig.

BÜKI MÁGLYARAKÁS
Hozzávalók: 800 g szikkadt tejes kalács, 1 l tej, 8 tojás, 150 g porcukor, 100 g vaj vagy margarin, 700 g alma, 1 kk. őrölt fahéj, 200 g darált dió, 2 ek rum, 150 g baracklekvár, 1 citrom, 150 g szemelt csemegeszőlő, zsemlemorzsa

Elkészítése: A tejet felforrósítjuk, az edényt lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a rumot, a reszelt citromhéjat, 200 g cukrot, egy diónyi kivételével a vajat és egyenként a tojás sárgákat.  A kalácsot 3-4 cm-es kockákra vágjuk, leöntjük a forró tojásos tejjel, hagyjuk langyosra hűlni. Az almát meghámozzuk, cikkekre vágjuk, a citrom levével és 20g porcukorral egy kevés vízben megfőzzük, leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük.
Kivajazunk, zsemlemorzsával meghintünk egy tűzálló tálat, az aljára simítjuk a megáztatott kalács felét, megrakjuk az almával, meghintjük dióval és fahéjjal, betakarjuk a maradék kaláccsal és megkenjük a baracklekvár felével. Előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 °C) kb. 30 percig sütjük. A maradék porcukorral kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, óvatosan hozzáadjuk a maradék baracklekvárt, a sütőből kivett kalács tetejére halmozzuk és megrakjuk szőlőszemekkel. Mérsékeljük a tüzet, és már csak annyi időre tesszük vissza a tálat a sütőbe, amíg a tojáshab aranysárgára nem pirul.
Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

CUPIDO FELFÚJT (CUPID’S CUSTARD)
Hozzávalók: 3,5 dl almalé, 2,4 dl tej, 4 tojás, 1 mokkáskanál fahéj, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése: Géppel keverje simára az összetevőket. Ossza el kis hőálló tálakba a keveréket. Tegye a tálakat magas falú tepsibe. Öntsön két centinyi lobogó vizet a tepsibe. Tegye 40-45 percre, 170 fokra előmelegített sütőbe. Fogvájóval ellenőrizze, hogy a közepe is kellően megszilárdult-e. Még forrón szórja meg a tetejüket vaníliás cukorral. Kihűlve kínálja. Díszítheti tejszínhabbal is.

HARRY POTTER MUFFINJA - CAULDRON CAKES
Hozzávalók: 2 közepes alma, 140 g liszt, 120 g teljes őrlésű liszt, 2 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál nátron, 1 1/2 teáskanál fahéj, 1 csomag vaníliás cukor, 80 g durvára vágott dió, 1 tojás, 150 g barna cukor, 100 ml olaj, 300 g író, 12 papír sütőforma, muffin tepsi

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A muffin tepsiben elhelyezzük a papír sütőformákat. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kis kockákra vágjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összekeverjük a teljes őrlésű liszttel, a sütőporral, a nátronnal, a fahéjjal, a vaníliás cukorral, a dió nagy részével és az almakockákkal. Egy nagy tálban elkeverjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, az írót és alaposan elkeverjük. Végül a két keveréket összevegyítjük. A tésztát betöltjük a formákba, és megszórjuk a maradék dióval. 20-25 percig sütjük, 5 percig pihentetjük. Kiszedjük a tepsiből és melegen tálaljuk.

CSOKOLÁDÉS ALMAKARIKÁK
Hozzávalók: 2 szép alma (vagy kemény körte), 2 dkg vaj (vagy margarin), 5 dkg keserű (ét) csokoládé, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só

Elkészítése: Az almát megmossuk, és kiszúróval eltávolítjuk a csumáját. Héjastól ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A citromlevet elkeverjük a cukorral, a sóval, valamint 1/2 dl vízzel, és kis lángon feloldjuk benne a cukrot. Nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, és az almakarikákat egymás mellett elhelyezzük. Mindkét oldalán gyorsan átpirítjuk, majd ráöntjük a citromos-cukros levet. Fedő alatt éppen csak felforraljuk, ezután a tűzről lehúzva, a lében hagyjuk kihűlni. A kihűlt almakarikákat rácsra tesszük. (A rács alá teszünk egy tálcát, hogy a csokoládé rácsöpöghessen.)
A kockákra tördelt csokoládét 2 evőkanálnyi vízzel felolvasztjuk (vagy gőz fölött, vagy a mikrosütőben), és addig keverjük, amíg folyékonnyá válik. A folyékony csokoládét vékony sugárban folyatjuk a már kihűlt almára. Végül az egészet tálcástól együtt betesszük a hűtőszekrénybe, és addig hűtjük, amíg a csokoládé rá nem dermed a gyümölcs tetejére.
(Ha körtéből készítjük az édességet, elég, ha a körtéket félbe vágjuk. Ha a körte nagy, akkor almaszerűen is felkarikázhatjuk.)
Nagyon különleges és viszonylag egyszerűen elkészíthető gyümölcs édesség.

CSOPAKI ALMÁSPITE
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, egy kiskanál rum, 2 evőkanál porcukor, egy csipet só, 2 dl tejföl, 1 kg savanykás alma, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg porcukor
A felső részhez: 4 tojás, 12 dkg cukor, 10 dkg hámozott őrölt mandula, 1 kanál grízes liszt

Elkészítése: A lisztből, vajból, tojássárgákból egy kiskanál rummal, 2 evőkanál porcukorral, egy csipet sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz, porhanyós tésztát készítünk, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Majd késfok vastagságúra nyújtjuk, tepsibe tesszük. Meghintjük zsemlemorzsával, és ujjnyi vastagon rárakjuk a rummal meglocsolt és vaníliás cukorral meghintett almaszeleteket.  Majd a következő masszát készítjük: 4 tojássárgáját 12 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a 10 dkg őrölt mandulát, 1 kávéskanál grízes lisztet és a tojások keményre vert habját. Ezt a masszát az almára öntjük, késsel elsimítjuk, és a sütőben aranysárgára sütjük.

CSÚSZTATOTT PALACSINTA
Hozzávalók:
A tésztához: 4 egész tojás, 4 evőkanál olaj, 4 púpozott evőkanál liszt, 3 dl tej, fél dl szódavíz, csipetnyi só
A töltelékhez: 50 dkg aromás, savanykás ízű alma, 2 evőkanál sárgabaracklekvár, 5 dkg darált mandula, ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 teáskanál rumaroma és 2 evőkanál tej)

Elkészítése: A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a liszttel és belekeverem a tejet meg az olajat.
Ezután beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot.
A masszát 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészítem a palacsinta töltelékét.
Az almákat megtisztítom, kicsumázom és lereszelem. Összekeverem a sárgabaracklekvárral, a darált mandulával, a rummal, és annyi porcukorral, hagy kellemesen édes (de ne túl édes) legyen.
Kiolajozott palacsintasütőben a palacsinták egyik oldalát megsütöm, majd egyenként egy kerek, tűzálló tálra csúsztatom úgy, hogy a krémes (tehát a nyers) fele legyen felül. Erre rákenek az almás-mandulás töltelékből egy keveset, és a következő palacsintát teszem rá. A rétegezést addig folytatom, míg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülni, mégpedig a sült felével felfelé.
Előmelegített, forró sütőben jól átmelegítem, majd cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás.
Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, még hűtőszekrényben sem, csakis aznap fogyasztható!

DIÓS FLÓDNI
Hozzávalók:
Tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg libazsír (vagy margarin, vagy vaj), 3 tojássárgája, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor
Töltelékhez: 20 dkg darált dió, 20 dkg darált mák, 40 dkg reszelt alma, 5 dkg szilvalekvár, 1 dl fehérbor (vagy víz), 10 dkg mazsola, 30 dkg kristálycukor, 1 citrom, őrölt fahéj

Elkészítése: Először a tölteléket készítse el.
A diót a cukor egyharmadával, a mazsolával és 2 evőkanál borral keverje össze, negyed citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A mákot a cukor egyharmadával, 3-4 evőkanál borral keverje össze, a maradék citrom levét csavarja bele és dobja bele a kicsavart citromot, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett főzze 1 percig, majd hagyja kihűlni.
A reszelt almát a cukor egyharmadával, fahéjjal és 2-3 evőkanál borral keverje össze, majd forrásig hevítse. Folyamatos kevergetés mellett addig főzze, amíg már nem áll alatta lé, majd hagyja kihűlni.
A lisztet keverje el a sütőporral és a cukorral, morzsolja bele a libazsírt, majd adja hozzá a tojássárgákat. Dolgozza össze, ha nagyon száraz, kevés fehérbort adjon hozzá. Gyors mozdulatokkal gyúrja át a tésztát, majd ossza 4 egyforma részre, és a lapokat nyújtsa ki vékonyra.
Tegye az első lapot zsiradékkal kikent tepsire és kenje meg a diótöltelékkel. Tegye rá a következő lapot és kenje meg a szilvalekvárral, majd oszlassa el rajta a máktölteléket. Ha valamelyik töltelék vagy a lekvár túl sűrű, nehezen kenhető, akkor kevés fehérborral hígítsa. Tegye rá a harmadik lapot és kenje meg az almatöltelékkel. Borítsa be a negyedik lappal, kenje meg tojással, szurkálja meg villával és süsse alacsony hőfokon (160 C) nagyjából egy órát.

DIÓS-ALMÁS PITE
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg zsír, 3 tojás, 2-3 dkg élesztő, 1 citrom reszelt héja, 5 dkg porcukor, csipet só, tejföl az összeállításhoz
A töltelékhez: 2 kg alma, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint cukor, 1 nagy kanál baracklekvár, 20 dkg dió

Elkészítése: A tészta hozzávalóiból gyenge tésztát gyúrunk, és 1 éjszakára fóliába csomagolva a hűtőszekrényben tartjuk. A hámozott almát vékonyan szeletelve kevés vízzel, citromlével és citromhéjjal, valamint kevés cukorral megpároljuk, majd hozzákeverjük a lekvárt. (Vigyázz, hogy csak pici víz kell hozzá!)
A tésztából 2 nagy lapot nyújtunk. Az elsőt a kikent tepsibe tesszük, rászórjuk a darált dió felét, erre jön az almapép, majd a többi dió. Befedjük a másik tésztalappal; majd pici cukorral elkevert, félig felvert tojáshabbal megkenve világosra sütjük.
Kihűlés után könnyedén lehet szeletelni.

DIÓS-MÁKOS BEJGLI
Hozzávalók 2-2 rúdhoz:
A tésztához: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga
A diótöltelékhez: 30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt
A máktöltelékhez: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej, csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg

Elkészítése: A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve, konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket. Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és follpackba vagy alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható.
A karácsonyi hajsza idején megspórolhatjuk a bejgli sütést!

ÉGŐ JONATÁN PALACSINTA
Hozzávalók: palacsintatészta 10 adag (20 db), liszt 35 dkg, tojás 3 db, só 2 dkg, cukor 5 dkg, tej 6 dl, zsír 15 dkg, palacsinta 20 db, alma 150 dkg, kristálycukor 20 dkg, fahéj (őrölt) 1 g. Zsemlemorzsa 10 dkg, mazsola 5 dkg, vaníliás cukor 5 g, tej 5 dl. tojás sárgája 3 db, cukor 20 dkg, liszt 5 dkg, vaj 5 dkg, Casino rum 5 cl

Elkészítése: Édes palacsintatésztát készítünk, közben a jonatán almát megdinszteljük, fahéjjal, cukorral, mazsolával együtt Ezzel a töltelékkel megtöltjük, csoki mártással leöntjük.
Kívánság szerint flambírozzuk.

ESZTERGOMI ALMÁS ZSERBÓ
Hozzávalók:
Tészta: 3 db tojás, 50 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, csipetnyi só
Töltelék: 70 dkg alma, 25 dkg darált dió, 15 dkg porcukor, 20 dkg sárgabaracklekvár
Máz: 10 dkg vaj, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál porcukor.

Elkészítése: Az élesztőt kevés langyos tejben a cukorral és 1 evőkanál liszttel megfuttatjuk. A sóval elkevert lisztet a vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a felvert tojást, a megfuttatott élesztőt, majd a maradék tejjel összegyúrjuk, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. A tésztából három cipót formálunk, és egy órán át, pihentetjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, és lereszeljük. Hozzáadjuk a porcukorral elkevert darált diót, és alaposan összekeverjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk, és kikent, kilisztezett tepsibe tesszük. Megkenjük a lekvár felével, ráhalmozzuk a töltelék felét, elegyengetjük, ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, és ezt is megkenjük a maradék lekvárral, majd a töltelékkel. Ráfektetjük a harmadik lapot, enyhén lenyomkodjuk, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőbe téve közepes hőmérsékleten megsütjük.

EXTRA ALMÁS RÉTES
Hozzávalók 2 rúdhoz: 1 csomag réteslap, 1 kg savanykás alma, 15 dkg házi sárgabaracklekvár, 1 db egész tojás, 15 dkg búzakorpa, ízlés szerint kevés cukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 dkg mazsola, fél dl olaj a réteslap kenéséhez

Elkészítése: Először elkészítjük a tölteléket. Az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük. Hozzáadjuk a darált diót, a búzakorpát, a sárgabaracklekvárt, a megmosott és szárától megfosztott mazsolát, majd kevés cukorral és a fahéjjal fűszerezzük. Ezután alaposan összekeverjük a habosra felvert tojással. Két részre osztjuk. A réteslapokat szétszedjük. Az egyik adagot (2 lap) egy tiszta, megnedvesített konyharuhára terítjük, az olajjal bekenjük, majd az egyik adag tölteléket a szélére egy csíkban felkenjük. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerjük, és a kikent sütőlemezre gurítjuk. A másik két réteslappal ugyanígy elkészítjük a második rúd rétest. Közepesen meleg sütőben szép pirosra megsütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Kb. 16 db rétes-szelet lesz a két rúdból.
Elkészítési ideje: kb. 60 perc

FAHÉJAS ALMÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg barna cukor, 15 dkg kristálycukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál sütőpor, só, 1/2 teáskanál gyömbérpor, 2 ek fahéj, 1,8 dl olaj, 1/2 kg alma, 2,5 dl tej, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 tojás

Elkészítése: Keverjük össze a lisztet, a barna cukrot, a kristálycukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, egy kiskanál sót, a gyömbérport és egy ek fahéjat. Adjuk hozzá az olajat, és jól keverjük össze. Egy csészényit tegyünk félre belőle, amihez adjuk hozzá a másik ek fahéjat. A massza másik feléhez adjuk hozzá a többi alapanyagot: a meghámozott, fölszeletelt almát, a tejet, a vaníliás cukrot és a tojást.  Öntsük bele egy kivajazott, kilisztezett kerek tortaformába. Oszlassuk el a tetején a félretett masszát. Előmelegített sütőben süssük kb. 1-1,5 óráig. Ha kész, hagyjuk kihűlni. Fahéjas porcukorral tálaljuk.

FAHÉJAS MUFFIN
Hozzávalók 12 darabhoz: 12, 5 dkg vaj, 3 savanykás alma, 12,5 dkg cukor, 25 dkg liszt, fél csomag sütőpor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 tojás, fél dl tej

Előkészítés: A vajat megolvasztjuk, és kikenjük vele a muffin formát. A maradék vajat hagyjuk kihűlni. Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.

Elkészítése: Összekeverjük a cukrot a liszttel, a sütőporral, 1 teáskanál fahéjjal, egy csipet sóval, és végül az almát is beledolgozzuk. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet. Kanalanként a lisztes-almás keverékbe dolgozzuk úgy, hogy ne túl folyékony masszát kapjunk. A sütőt 200 fokra (gázsütő fokozat) előmelegítjük. A masszát a muffin formába szedjük, és a sütő középső rácsán kb. 30-35 percig sütjük. A maradék fahéjjal megszórva kínáljuk.

FINN PALACSINTA
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 2 db tojás, 5 dl tej, 1/2 dl olaj, só, alma, párizsi, téli szalámi, uborka, sonka, tarja törek stb. 

Elkészítése: A hozzávalókat bot turmixszal, vagy egyéb olyan szerszámmal, amely jobban és kényelmesebben kever, mint Te, csomómentesre összekavarjuk. Ha ennek ellenére mégis maradt csomó, sebaj, szűrd le. A lényeg, hogy a tészta állagának sűrű palacsinta tészta formájúnak kell lennie.
Összeszedjük az otthon található maradék gyümölcsöt, felvágottat, zöldséget meghámozzuk, - már amit kell - apró, 1×1 cm-s kockákra vágjuk. Határ a fantáziánk és a vasárnap esti frizsider.
A folyékony tésztát olyan tepsibe kell önteni, amelyben a tészta magassága a másfél centimétert nem haladja meg. Majd az előkészített “maradékokat” véletlen eloszlásban beleszórjuk a tésztába.
A tepsit forró sütőbe tesszük, és majd 20 percig ott tartjuk, majd hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Az etikett szerint a lepényt három- vagy négyszög alakúra vágjuk (kb. 10×10 cm) és ketchup vagy majonéz mellett tálaljuk.

FINOM ALMÁS LEPÉNY 01.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 5 dkg porcukor, 1 egész tojás + 1 tojássárga, 1 teáskanál sütőpor, csipet só; a töltelékhez: 1 kg alma, 20 dkg sárgabaracklekvár, 4-5 evőkanál zsemlemorzsa, 1 citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint porcukor, 1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése: Mély tálba szitálom a lisztet, közepébe szórom a porcukrot és a sütőport, és ráteszem a szeletekre vágott margarint. Ráöntöm a tejfölt és a tojást. Az egészet jól összegyúrom, és egy nagy cipóvá formálom. A tészta egy kicsit ragad, ezért lisztezett kézzel bánok vele. A cipó tetejét belisztezem, és follpackba csomagolva egy-két órára a hűtőszekrénybe teszem.
Közben az almát megmosom, kicsumázom és lereszelem, majd összekeverem a lekvárral, a citromlével, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és a porcukorral. Rászórok 2 evőkanál zsemlemorzsát, és jól összekeverem. Lisztezett deszkán egy nagyobb és egy kisebb részre vágom a tésztát. A nagyobbik darabot nagy gáztepsire téve kinyújtom. A tölteléket elosztom rajta, előtte azonban a maradék zsemlemorzsát rászórom, hogy az beigya a töltelék nedvét. A kisebb, kinyújtott tésztával beborítom, kicsit rá is nyomkodom, ezután villával megszurkálom.
Előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon megsütöm. Kockákra vágva tálalom.
Elkészítési ideje: körülbelül 90 perc

FINOM ALMÁS LEPÉNY 02.
Elkészítése: 32 dkg lisztet két egyenlő részre osztunk. Az egyik részt 25 dkg vajjal összegyúrjuk és kettévágjuk. A liszt másik részét pici sóval, egy kanál porcukorral, egy egész és egy tojássárgájával; két evőkanál tejföllel, egy kevés tejjel összegyúrjuk és kiverjük, mint a rétestésztát és ezt is kettévágjuk. Az egyik tésztára rátesszük az egyik rész vajat, külön-külön kinyújtjuk és összehajtogatjuk, mint az írós tésztát és egynegyed óráig pihenni hagyjuk. Ezt kétszer-háromszor megismételjük. Az egyik tésztát kinyújtva a tepsi aljára tesszük, s felvagdalt, nyers almával behintjük. Egy tálban két marék zsemlyemorzsát, négy marék porcukrot, mazsolát, fahéját jól elkeverünk, és az alma tetejére hintjük. A másik tésztával befedjük, és kis tűznél megsütjük.

FINOM ALMÁS LEPÉNY MÁS MÓDON
Elkészítése: 42 dkg lisztből, 28 dkg vajból, kevés sóval, négy tojássárgájával nem nagyon lágy tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk.
Kinyújtjuk mind a két részt. Egyik rész a lepény alsó, másik a lepény fedőlapja.
Töltelék: egy kg savanyú almát meghámozunk, szeletekre vágunk, fedő alatt, lábasban sok vaníliás cukorral sima péppé párolunk, ha kihűlt, a tésztára - melyet előzőleg a tepsibe tettünk – kenjük, és félig megsütjük. Négy tojásfehérjéből habot verünk, 1/4 kg vaníliás porcukrot belekeverünk, és a félig megsült tésztára kenjük, és darabokra tört mandulával meghintjük, a másik tésztalapot rátesszük, és egészen megsütjük.