Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Almás sütemények 05.


PLUMPUDING (SZILVAPUDING)
Hozzávalók: 560 gramm (1font) vesezsír, 280 gramm (1/2 font) marhavelő, 560 gramm török mazsola, 280 gramm apró szőlő, 140 gramm citronád és ugyanannyi cukros narancshéj. 8 alma, 17 gramm törött fahaj, kevés szerecsendió, cukorra dörzsölt citromhéj, 280 gramm törött cukor, 560 gramm reszelt zsemlyemorzsa, 105 gramm liszt, 1/10 liter arak vagy konyak, kevés só és 10 tojás

Elkészítése: A vesezsírt bőrétől és inaitól megtisztítjuk, nagyon apróra összemetéljük, cseréptálba tesszük, a megszemelt mazsolát, apró szőlőt, apróra metélt citronádot és narancshéját, valamint a szintén kiáztatott és apró kockára metélt velőt, fűszert, cukrot, sót és citromhéját,—mind jól összekeverve a tojással, arakkal és liszttel nagyon kivakarjuk, és betakarva egy órát állni hagyjuk. Egy asztalkendőt vajjal jól megkenünk, reszelt zsemlyemorzsával jól meghintjük, és a masszát közepére téve, az asztalkendőt összefogjuk, és egy ujjnyira a massza fölött erősen megkötjük.—E pudingot egy nagy edénybe sok forró vízzel, hogy úszhasson, tesszük, és harmadfél órát szakadatlanul, betakarva főzzük, mialatt a vizet gyakran fölszaporítjuk.
Tálaláskor a pudingot kiemeljük, drótszitára tesszük, a kötelékét fölvágjuk, az asztalkendőt minden oldalról fölszabadítjuk, és a pudingot az asztalkendőből tálba borítjuk; rummártással leöntve, a többit külön tálalva, föladjuk.

POMPÁS ALMÁS (SUMPTUOUS APPLE PIE)
Hozzávalók: 1 kg alma, 2 narancs, 7,5 dkg cukor, 42 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3,5 dkg porcukor, 1 tojás

Elkészítése: Az almát meghámozva szeletelje fel. A narancs levét préselje ki. A Remoskában a narancs levében párolja pár percig az almát, majd keverje hozzá a cukrot, és addig főzze, míg a cukor teljesen felolvad, és a töltelék besűrűsödik. Hagyja kihűlni. Dolgozza egybe a puha margarint és a lisztet. Gyúrja bele a felvert tojást, hogy rugalmas tésztát kapjon. Fél órára tegye hűtőszekrénybe. Vegye három részre a tésztát. Nyújtsa ki az adagokat 3 mm vastagságúra. Ossza el a lapokon az almás tölteléket, majd mindegyik tésztának a szélét nedvesítse be. Hajtsa félbe, és nyomkodja a széleket össze. A tetejüket is nedvesítse meg, majd hintse meg porcukorral. A Remoskában mintegy 20 perc alatt süsse aranybarnára a süteményeket.

RÁCSOS PITE
Hozzávalók 20 darabhoz: 1.25 kg alma, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor, 2 zacskó vaníliás cukor, 7,5 dl almalé, 1 citrom leve, 17.5 dkg cukor, 2-3 evőkanál Calvados. 10 dkg szálasra vágott mandula, 50 dkg tehéntúró, 1 tojás, 1 tojássárgája, 8 evőkanál tej, 8 evőkanál olaj, csipetnyi só, 50 dkg liszt, 1 zacskó sütőpor, 1 evőkanál tejszín, 2 evőkanál porcukor

Elkészítése: A meghámozott almát felkockázzuk. A pudingport és 1 zacskó vaníliás cukrot 1 dl almalével csomómentesen elkeverjük. Az almakockákat a maradék almalében a citrom kifacsart levével, és 7.5 dkg cukorral együtt a forrástól számítva 5 percig főzzük. Hozzáadjuk a Calvadost, belekeverjük a feloldott pudingport, és összeforraljuk. Beleszórunk 5 dkg szálasra vágott mandulát. A túrót, a tojást, a tejet, az olajat, a maradék vaníliás cukrot, a sót és a sütőporral elkevert lisztet sima tésztává dolgozzuk. A tészta 2/3 részét kinyújtjuk, kivajazott tepsibe (kb. 32x39 cm) fektetjük, és beborítjuk a kompóttal. A maradék tésztát lisztezett deszkán 20x32 cm-es lappá nyújtjuk, és csíkokra metéljük. A csíkokat, egymást keresztezve, óvatosan a kompótra fektetjük. A rácsot meg kenjük a tojássárgájával összekevert tejszínnel, majd megszórjuk a maradék szálasra vágott mandulával. Előmelegített sütőben, 175 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 30 percig sütjük. Porcukorral meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő 1 1/4 óra,

RÁKOSPALOTAI RÉTES (LAKODALMAS RECEPT, 15-20 SZEMÉLYRE)
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1-2 dl tej, só, 2 kg dióbél, 1,7 kg cukor, 25 dkg mézes puszedli, 4 dl tejföl, 2 alma, 50 dkg mazsola, 5 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: A liszttel, 5 dkg vajjal, sóval, szükség szerinti langyos tejjel jól kidolgozott rétestésztát készítünk. A diót durvára daráljuk, az almát lereszeljük, a mézes puszedlit lereszeljük, vagy daráljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és a megmosott mazsolát. A kinyújtott rétest olvasztott vajjal bőségesen meglocsoljuk, vastagon megkenjük a töltelékkel, és feltekerjük. Kizsírozott, nagyméretű lábasba kígyó alakban feltekerve belefektetjük és megsütjük. Nagy kerek tálon vaníliás cukorral bőségesen meghintve kínáljuk.
Ezt a különlegesen finom, igen drága tésztát a rákospalotai asszonyok ma már ritkán, elsősorban lakodalmak alkalmával sütik.

RÉGIMÓDI ALMASZÓSZOS SÜTEMÉNY (OLD FASHIONED APPLESAUCE CAKE)
Hozzávalók: 1-1 teáskanál só, fahéj, vanília aroma és szegfűszeg, 4,5 dl cukor, fél teáskanál darál mogyoró, 4 dl almalé, 2 teáskanál sütőpor, 2,4 dl olaj, 8,5 dl szitált liszt, 10 dkg mazsola, 5 dkg darált dió

Elkészítése: Keverje össze a sót, az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, a vanília aromát és a cukrot. A sütőport oldja fel kevés meleg vízben, és adja az almaszörphöz. Ezután nagyon lassan adagolva keverje a folyadékot a száraz anyaghoz. Végül forgassa össze az olajjal, majd a liszttel egynemű tésztává. A legvégén adja hozzá a mazsolát és a diót. Simítsa kivajazott, és kilisztezett 12x20 centis magas falú tepsibe. Süsse 180 fokon, 40-60 perc alatt tűpróbáig készre.

RÉGIMÓDI SZÁRÍTOTT ALMAKARIKA
Hozzávalók: nagyobb méretű, egészséges alma

Elkészítése: Az almákat hámozza meg. Csumázóval tolja ki a gyümölcsök magházát. Karikázza fel fél centi vastagságban. Fűzze fel vékony spárgára a karikákat. Ügyeljen arra, hogy mindig eltérő méretűek kerüljenek egymás mellé, a gyorsabb száradás érdekében. Akassza hűvös, szellős, száraz helyre azokat. Amennyiben megfelelő helyet talált, akkor először kezdenek összeráncolódni, majd mintegy két hét alatt teljesen kiszáradnak. Ha ez megtörtént, zárt dobozban nagyon sokáig eláll, és szinte mindenhez felhasználható – megfelelő előkészítés után.

RESZELT ALMÁS-RÉPA
Hozzávalók: 2 alma reszelve, 3 szép nagy sárgarépa reszelve, fél csomag mazsola, 1 citrom héja reszelve, leve kinyomva, csipet fahéj, édesítőszer, 5 dg cukrozott narancshéj feldarabolva, 2 dl 100%-os narancslé

Elkészítése: csak össze kell keverni a hozzávalókat, és fél napig pihentetni a hűtőben. Nagyon pikáns, nagyon finom és cukorbetegek is fogyaszthatják.

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT ALMA
Elkészítése: A nagy jonatán almát megtisztítjuk, citromos lében megpároljuk. Előre elkészített sajtkrémmel megtöltjük, francia alapsalátán zöldsalátával tálaljuk, végül reszelt sajttal meghintjük.

SÁRGARÉPÁS KALÁCS
Hozzávalók: 18 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 alma, 20 dkg sárgarépa, 1 késhegynyi őrölt szerecsendió, 1 mokkáskanál folyékony édesítőszer, pici só, 2 tojásfehérje

Elkészítése: A margarint a liszttel és a két tojássárgájával jól összedolgozom. A meghámozott, kimagozott almákat és a megtisztított sárgarépát közepes lyukú reszelőn lereszelem. Az almát kinyomkodom, és a sárgarépával együtt a tésztához keverem. A keveréket szerecsendióval, édesítőszerrel és csipetnyi sóval ízesítem. Végül hozzákeverem a 4 tojás fehérjéből vert kemény habot. A tésztát kb. másfél literes teflonozott sütőformába öntöm, előmelegített sütőben kb. 180 fokon megsütöm (kb. 35-40 perc alatt). Amikor kihűlt, kiborítom a formából és felszeletelem.

SÖRRÉTES
Hozzávalók: 1/8 l Arany Ászok, 1/8 l tejszínhab, 1 kg édes alma, 250 g liszt, 100 g cukor, 75 g vaj, 50 g mazsola, 20 g növényi olaj, 1 tojás, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál porcukor, 1 csipetnyi só, 1 evőkanál fahéj

Elkészítése: Dagasztótálba tesszük a lisztet, a vajat, az olaj egy részét és a tojást egy csipetnyi sóval, hozzáadunk egy kevés sört és vizet, és erőteljesen összegyúrjuk a tésztát. Időközben beleteszünk annyi sört és vizet, hogy a tészta rugalmas, finom és sima legyen. Köralakot formálunk a kész tésztából, és egy meleg, lefedett edényben egy ideig (legalább 0,5 óráig) pihenni hagyjuk. Ez alatt megmossuk, meghámozzuk az almákat, és apró szeletekre vágjuk. Aztán leheletvékonyra kisodorjuk a tésztát. Levágjuk a közben megmaradó vastagabb széleket. A tésztára szórjuk az alma szeletkéket, és ráhintjük a mazsolát, a cukrot és a fahéjat. Fölverjük a tejszínhabot, és egyenletesen szétkenjük az egészen. Most összecsavarjuk a befedett tésztát (talán ez a legnehezebb rész), és a sütőben bezsírozott sütő tepsiben 200°C hőmérsékleten aranysárgára sütjük. Felszolgálás előtt porcukrot hintünk a sörrétesre.

SÜLT ALMA (FRIED APPLES)
Hozzávalók: 3 nagy Golden alma, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál méz, 5 dkg darált dió, vanília fagylalt

Elkészítése: Az almákat vágja cikkekre, a magházat távolítsa el. (Nem fontos meghámozni.) Serpenyőben a forró vajon pirítsa barnára az almák mindkét oldalát. Ekkor vegye legkisebbre a hőfokot, és fedő alatt párolja további 10 percet. Hintse rá a darált diót, locsolja rá a mézet - majd fedő alatt hagyja pár percet állni. Ossza szét kelyhekbe, és a fagylalttal díszítve tálalja.

SÜLT ALMA JOSEPHINE MÓDRA
Hozzávalók: 4 db alma, 25 dkg aszalt gyümölcs, 2 dkg vaj, 15 dkg cukor, 25 dkg rizs, 1,7 dl tej, 1 dl málnaszirup, csipet só, vaj (kenéshez)

Elkészítése: A beáztatott aszalt gyümölcsöt 15 percig forraljuk. A tejet felfőzzük, beleöntjük a megmosott rizst, kevés sót, cukrot adunk hozzá, és hagyjuk kihűlni. Szétosztjuk 4 tányérra. Az almák magházát kivájjuk.
Vajjal bevonjuk, és cukorral meghintjük. Vajjal kikent tepsiben előmelegített sütőbe tesszük, és mintegy húsz perc alatt megsütjük.
Tálaláskor az almákat a tejberizsre helyezzük, cukorral meghintjük, és meglocsoljuk málnasziruppal.

SÜLT, TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy, savanykás alma, 1 narancs, 2 adag katalán krém, 1 evőkanál narancsízű gyümölcskocsonya-por

Elkészítése: Az almákat töltésre előkészítjük, vagyis megmossuk, kicsumázzuk, és csak annyi húst vájunk ki belőlük, hogy legalább két centi vastag faluk maradjon. Az almákat tűzálló tálra rakjuk, a kivájt alma és a magház helyére töltjük az előre elkészített katalán krémet. A narancsot meghámozzuk, és 4 szép vastag karikára vágjuk. Egy-egy narancskarikát helyezünk mindegyik megtöltött alma tetejére, majd az előmelegített forró sütőbe toljuk. Csak addig sütjük, amíg az alma héja kissé ráncosodni kezd, illetve a narancs, színesedik. Közben a gyümölcskocsonyaport két evőkanál vízben feloldjuk, majd a már megsült és kihűlt töltött alma tetején lévő narancsot bevonjuk vele. Jól lehűtve tálaljuk.

SZÁRÍTOTT ALMASZELETEK
Elkészítése: Az almát nagyon vékony szeletekre vágjuk. Kirakjuk egy tepsire. A magot kivághatjuk, de nem muszáj. Sütőbe tesszük és 250 C-on és megszárítjuk. Fagylalttal tálalhatjuk.

SZILVESZTERI ALMAFÁNK (APPELFLAPPEN)
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 12,5 dkg kemény vaj, 1 dl víz, csipet só
A töltelékhez: 4-5 db alma, 4 evőkanál cukor, 3 dkg mazsola, csipet őrölt fahéj
A kenéshez: 1 tojássárgája vagy cukros tej

Elkészítése: A lisztet morzsolja össze a vajjal. A sóval és a vízzel dagasszon belőle rugalmas tésztát. Lisztezett deszkán ne túl vékonyra nyújtsa ki. Vágjon ki belőle mintegy 15 centi átmérőjű karikákat. Hagyja pihenni, míg elkészíti a tölteléket. Ehhez a meghámozott és kicsumázott, apróra vagdalt almákat keverje össze a cukorral és a fahéjjal. Hagyja lecsepegni, majd forgassa bele a mazsolát. Halmozzon a tésztakarikák közepébe a töltelékből. A széleken összefogva formázzon virágot a süteményből. Kenje meg a tetejüket. Kivajazott tepsibe helyezve tíz perc alatt süsse aranybarnára.

TANYAI RÉTES
Hozzávalók: 60 dkg tehéntúró, 40 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 20 dkg alma, 20 dkg szőlő, 5 dkg mazsola, 10 dkg szilva (vagy barack), 2 cs vaníliás cukor, 5 dl tejföl, 7 tojás, 1 citrom, 1 cs rétestészta

Elkészítése: A túrót átpasszírozzuk, a tojásfehérje habját felverjük, a citrom héját lereszeljük, az almát hámozzuk, kockákra vágjuk, a szőlőszemeket magozzuk, a szilvát magozzuk és daraboljuk.
A tojás sárgákat cukorral, vaníliás cukorral, tejföllel, reszelt citromhéjjal simára keverjük, hozzátesszük a túrót, gyümölcsöket, a felvert tojáshabot. Jól összedolgozzuk, betöltjük a vajazott réteslapba és sütőben megsütjük. A tetejét tojássárgás, vaníliás öntettel leöntjük, visszatesszük a sütőbe és rápirítjuk. Szeletelve, vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.

TIROLI ALMÁS RÉTES
Hozzávalók: 1 cs. mirelit leveles tészta, 60 dkg alma, 10 dkg piskótamorzsa, 10 dkg cukor, 10 dkg darált dió, 1 kk. őrölt fahéj, 1 tojássárgája
Elkészítése: A tésztát kiolvasztva 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. Hosszanti közepét meghintjük piskótamorzsával, elosztjuk rajta a reszelt, levétől kinyomott, dióval, cukorral, fahéjjal elkevert almát. Kétfelől ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy azok fedjék egymást. Tojássárgájával kenjük, villával megszurkáljuk. Forró sütőben megsütjük.

TONCSI NÉNI PITÉJE
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, cukor, só
Töltelék: 1 kg alma, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula, 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor

Elkészítése: Összekeverjük a lisztet, a vajat, a 2 tojássárgáját kevés cukorral, kevés sóval, tejföllel összegyúrjuk, és a felét kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. Rátesszük a tölteléket, majd a tészta másik felét.
Töltelék: az almákat meghámozzuk, darabokra vágjuk, összekeverjük mazsolával és mandulával. A pite tetejét, megkenjük tojáshabos cukorral, azután megsütjük.

TÖLTÖTT ALMA 01.
Hozzávalók: 4 alma, 1 narancs, 2 ujjnyi friss gyömbér, néhány csepp citromlé

Elkészítése: Megmosom az almát, óvatosan kiszedem a magházát, úgy, hogy az alma egyben maradjon. Meghámozom a narancsot, apróra felkockázom, majd összekeverem a lereszelt gyömbérrel és néhány csepp citrommal. Az almákba kanalazom ezt a tölteléket, tűzálló tálba teszem és kevés vizet öntve alá lassú tűzön 30-40 percet sütöm. Langyosan kínálom, egy kevés tejszínnel.

TÖLTÖTT ALMA 02.
Hozzávalók: 4 alma, 2 mandarin vagy 10 dkg konzerv mandarin, 10 dkg datolya (aszalt szilva), 15 dkg eperdzsem, 4 ek cukor, fél citrom.

Elkészítése: Az almákat megmossuk, szárazra töröljük, keresztben kettévágjuk. A magházukat eltávolítjuk úgy, hogy a felső szeleteket átfúrjuk, míg az alsókat óvatosan kivájjuk, hogy ne lukadjon át. Mindkét felét meglocsoljuk citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A kivájt csészealjakat megtöltjük kimagozott, hosszában kettévágott datolyával (aszalt szilvával) és mandarinnal. Tetejét rátesszük, és „szárazon” (zsiradék nélkül) tepsibe tesszük. Forró sütőben (180-200 °C) 10 percig sütjük. A cukrot közepes láng fölött megolvasztjuk, aranybarnára pirítjuk, és a sütőből kivett, forró almákra locsoljuk. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben egy-másfél órán át dermesztjük.
Tálalás előtt az almák tetején lévő nyílást megtöltjük eperdzsemmel.

TÖPÖRTYŰS ALMÁS
Hozzávalók: 10 dkg finomra darált, friss töpörtyű, 20 dkg liszt, 1 tojás, 5 dkg porcukor, 4 kanál tejföl, kevés fahéj, 1/2 csomag sütőpor, 3-4 reszelt alma, 10 dkg mazsola, 1 tojás a kenéshez

Elkészítése: Az anyagokból tésztát készítünk, gyúródeszkán jól kidolgozzuk, kinyújtjuk és a finomra cukrozott almával, és mazsolával beszórjuk, felgöngyölítjük, és tojással bekenve lapon sütjük.
Figyelem: Ha télire cukorban eltett reszelt almát használunk, akkor azt a levétől kinyomkodva használjuk fel!

TUFAHIJE
Hozzávalók 6 főre: 6 közepes méretű alma, 40 g cukor, 70 g dió, 1 citrom, 2 cs vaníliás cukor, 1 dl tejszín, 4-5 szem szegfűszeg

Elkészítése: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházakat, de a héját ne dobjuk ki.
Egy nagy edénybe, amibe az almák mind beleférnek, 1 liter vizet öntünk, hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és a szegfűszeget.
Kb. 10-15 percig főzzük benne az almákat, néha forgassuk át őket, és a magház helyére is kanalazzunk a szirupból.
Miután az almák megfőttek, óvatosan kivesszük őket és egy tálcára tesszük hűlni.
A maradék sziruphoz, amiben főttek, hozzáadjuk a héjukat és főzzük tovább addig, míg kb. a felére csökken a mennyisége és sűrű nem lesz.
A darált dióhoz hozzákeverünk 1 csomag vaníliás cukor és a szirupból annyit, hogy a dió összeálljon. Aki nem találja elég édesnek, tehet még bele cukrot.
Ezzel a keverékkel megtöltjük az almákat, és tejszínhabot halmozunk a tetejére, esetleg mézet is csorgathatunk rá. Hidegen tálaljuk.

TÚRÓS PITE ALMAKOMPÓTTAL
Hozzávalók 25 darabhoz:
A tésztához: 25 dkg liszt, 1 tojássárgája, 12 dkg cukor, 12 dkg vaj vagy margarin, 1 teáskanál sütőpor
A töltelékhez: 1 kg tehéntúró, 70 dkg nyári alma (esetleg almakompót), 6 tojás, 5 evőkanál búzadara, 30 dkg cukor, 15 dkg vaj vagy margarin, 1 citrom leve, 1 zacskó vaníliás cukor, 1/2 rúd fahéj, a szóráshoz porcukor

Elkészítése: A tésztához a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, majd a tojássárgáját. Végül belecsorgatjuk a felolvasztott vajat vagy margarint, morzsalékossá gyúrjuk, és letakarva, kb. 20 percre hűvös helyre tesszük. Közben az almát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, és 5 dkg cukorral meg a fahéjjal ízesített vízben megpároljuk. A morzsalékos tésztát margarinnal kikent tepsibe nyomkodjuk, majd elosztjuk rajta a lecsöpögtetett almakompótot. A túrós töltelékhez a tojásokat szétválasztjuk. A vajat vagy margarint a maradék cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az átpasszírozott tehéntúrót, a citromlevet, a tojássárgáját és a búzadarát. Belevegyítjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is, és a túrókrémet az almára simítjuk. A pitét előmelegített sütőbe toljuk, és 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) 40-45 percig sütjük. Kockákra vágva, porcukorra) meghintve kínáljuk.
Elkészítési idő kb. 1 és 1/4 óra

ÜNNEPI ALMÁSPITE (IGEN FINOM)
Elkészítése: 35 deka lisztet elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral. A liszt 1/2 részét 25 deka vajjal jól eldolgozzuk, és hűvös helyre félretesszük. Míg a vajas tészta pihen, a liszt másik részéhez 5 deka porcukrot, 1/2 csomag Váncza-vanilincukrot, 2 egész tojást, csipetnyi sót és kb. fél deci tejet keverünk, hogy lágy tésztát kapjunk. A vajastésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, közepére helyezzük a lágy tejes-tésztát, egyszer összehajtjuk, ismét nyújtjuk, azután megint hajtjuk. Ezt ismételjük ötször-hatszor, míg végül a tésztát a tepsi nagyságának kétszeresére nyújtjuk, és kettévágjuk. Felét tepsibe tesszük, szélét elnyomkodjuk egyenletesen s fahéjjal ízesített, porcukorral erősen édesített nyers, vékonyra szeletelt almával beborítjuk, mazsolával bőven megszórjuk. A tészta másik felét az almarétegre helyezzük, ujjainkkal szélén elnyomkodjuk. Legvégül ritka villával megszurkáljuk, és tojás sárgájával bőven ecseteljük. Jó meleg sütőben sütjük.

VEGYES TIROLI RÉTES
Hozzávalók: 1 csomag leveles-vajas tészta (mirelit vagy 50 dkg házilag készített vajas tészta)
A túrótöltelékhez: 25 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 2 egész tojás, 2 evőkanál búzadara, 2 evőkanál sűrű tejföl, 10-12 dkg porcukor
A diótöltelékhez: 20 dkg darált dió, 2 dl tej, 10-12 dkg cukor, 1 evőkanál rum, 1-2 evőkanál darált édes háztartási keksz vagy piskótamorzsa
Az almatöltelékhez: 25 dkg tisztított, reszelt alma, 10 dkg cukor, 1 egész tojás, mokkáskanálnyi őrölt fahéj, 2 evőkanál édes kekszmorzsa vagy piskótamorzsa
A meggytöltelékhez: 25 dkg kimagozott meggy, 15 dkg porcukor, 3 szem összetört szegfűszeg, 1 dl sűrű tejföl, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás a tészta tetejére

Elkészítése: Először külön-külön elkészítem a töltelékeket. Az áttört tehéntúrót összekeverem a tojássárgákkal, a cukorral és a tejföllel, majd a búzadarát és a megtisztított mazsolát is hozzáadom. Végül belekeverem a tojásfehérjéből vert kemény habot. A diótöltelékhez a tejet felforralom, belekeverem a darált diót és a cukrot, majd a tűzről lehúzva hozzáadom a kekszmorzsát és a rumot. Az almatöltelékhez a felvert tojást összekeverem a cukorral, a fahéjjal, a kekszmorzsával, végül belekeverem a reszelt almát is. A meggytöltelékhez összekeverem a tejfölt a zsemlemorzsával, a szegfűszeggel, a cukorral és a kimagozott, apróra vágott meggyel. A felengedett (vagy friss) tésztát nagy gyúrótáblán olyan vékonyra nyújtom, amennyire csak lehetséges: úgy, hogy majdnem tábla nagyságú legyen a tészta. A szélére egy csíkban felkenem a túrótölteléket, és csak annyit tekerek rajta, hogy a túrót elfedje a tészta. Ugyancsak egy csíkban rakom szorosan mellé a diótölteléket, és tovább csavarok egyet a tésztán. Ezután következik az almatöltelék, amit ugyancsak betekerek a tésztába, végül a meggyet kenem rá. Most már végig felcsavarom a tésztát, ami ily módon legalább 18-20 centi vastag lesz. Két oldalról óvatosan alányúlva sütőlemezre teszem, és a tetejét megkenem a felvert tojással. Előmelegített, forró sütőben 10 percig erős lángon sütöm a rétest, majd a lángot takarékra mérsékelve, szép pirosra sütöm. Még forrón három centis ferde szeletekre vágom. A négyféle tölteléktől rendkívül finom íze van, és a szemnek is kellemes látvány a színes, mozaikszerű tészta. Rendkívül munkaigényes, de nagyon finom! Néha érdemes készíteni.