Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászos levesek


BANGKOKI BANÁNLEVES
Hozzávalók: 1 nagy banán (150g), 2 kis sárgarépa, 1 fej hagyma, 15 dkg zeller, 1 evőkanál növényi olaj, 1 l zöldségleves (leveskockából is jó)10 dkg ananász (lehetőleg friss), 1 késhegynyi citromsav, kevés só, kevés bors, gyömbér vagy chili

Elkészítése: A sárgarépát, hagymát és a zellert vágjuk apró kockára. A hagymát megfonnyasztjuk az olajon, hozzáadjuk a többi zöldséget, és 4-5 percig pároljuk. Felöntjük zöldséglevessel, hozzáadjuk a citromsavat. Fedő alatt forraljuk, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. A banánt kockákra vágjuk, és hozzáadjuk. Turmixgépben, vagy merülő mixerrel pürésítsük. Tálalás előtt hozzáadjuk a kockára vágott ananászt, és a fűszerekkel ízesítjük.
Elkészítési idő: 60 perc

GYÜMÖLCSLEVES YVETTE MÓDRA
Elkészítése: Mindenféle gyümölcsöt összevágok (narancs, mandarin, banán, kivi), néhányat befőtt formájában teszek bele - persze levével együtt (cseresznye, meggy, ananász). Ha almát vagy körtét is akarok beletenni, akkor azt előtte megfőzöm fahéjjal, szegfűszeggel, cukorral. Szóval ezeket beleöntöm egy nagy tálba, megcukrozom és beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit összeérjen. (Szerintem egy kis sherry sokat lendít az ízén, de ki is maradhat) Végül 1-2 dl tejszínt öntök hozzá és felöntöm őszi- vagy sárgabarack-lével.
Minél többféle gyümölcs van benne, annál jobb, de szerintem a banán és a meggy kihagyhatatlanul finom benne!

JOGHURTOS GYÜMÖLCSLEVES
Hozzávalók: 1 l gyümölcsös ivójoghurt. 1 doboz ananászkonzerv, 1 doboz őszibarackbefőtt, 2 banán, 200 g idénygyümölcs

Elkészítése: A joghurtba levével együtt belekeverjük a darabokra vágott konzervgyümölcsöket, a karikára vágott banánokat, a kimagozott, szükség esetén feldarabolt, friss gyümölcsöket. Jól összekeverjük, néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.

TÖKLEVES - KAHI MEAAI LUANAHELELE - HAWAII
Hozzávalók: 50 dkg kockára vágott, nyers, sütni való tök (héja nélkül) sós vízben félig puhára főzve, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 kávéskanál apróra vágott zöldpetrezselyem, 1 kisebb ananászkonzerv, 2 dl víz, 3 evőkanál kukoricakeményítő vagy 4-5 evőkanál liszt, 2 dl tej, 2 dl tejszín, 2 evőkanál vaj

Elkészítése: Pároljuk meg a vajban a hagymát és a petrezselymet, majd tegyük rá a tököt és a leszűrt, apróra vágott ananászt. Takaréklángon, fedő alatt, pároljuk 5-6 percig, időnként kevergetve, hogy oda ne égjen. Ezután öntsük rá a vizet, és főzzük kb. 30 percig, ugyancsak kis lángon. A tejbe keverjük bele a keményítőt (vagy lisztet), óvatosan nehogy csomós maradjon, öntsük a levesbe, és folytonos keverés közben forraljuk fel. Ha felforrt, azonnal vegyük le a tűzről, öntsük bele a folyékony tejszínt, sózzuk meg, és kis lángon főzzük még kb. 10 percig.