Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászos csirkeételek


AFRIKAI CSIRKE SALÁTÁVAL
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 3 fej vöröshagyma, 1/2 kígyóuborka, 1 banán, 1 evőkanál olaj, 1 nagyobb doboz darabos paradicsomkonzerv, 1 csipetnyi chili bors, 1 evőkanál Piros Arany, 1 darabos ananász konzerv

Előkészítés: A csirkecombokat kettévágjuk. A hagymákat meghámozzuk, és karikára szeleteljük. Az uborkát és a banánt felszeleteljük.

Elkészítése: A hagymát kis lángon teflon serpenyőben megfonnyasztjuk. Hozzáadunk egy keveset a fűszerekből, az olajat és a paradicsomot. Belekeverjük a csirkecombokat. Lassú tűzön, fedő alatt kb. 30 percig főzzük. Ha kell, hozzáadunk 1-2 dl vizet. Ízlés szerint fűszerezzük. A salátához összekeverjük az uborkát, az ananászt és a banánt.

ANANÁSZOS CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb vagy 2 nagyobb mell, 1 dl tejszín, liszt, só, bors, 5 dkg vaj vagy margarin, 2-3 evőkanál olaj, 8 karika konzerv ananász, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: A húst lebőrözzük. Ha combból készítjük, kettévágjuk, ha mellből, kicsontozzuk. A sóval, őrölt borssal ízesített lisztbe forgatjuk.  A vaj-olaj keverékén hirtelen mindkét oldalán megpirítjuk. Lefedjük, és mérsékelt tűzön megpároljuk. Az ananász levét is használjuk fel a pároláshoz! Ha a csirke megpuhult, kiszedjük a léből és elkészítjük a mártást: az ananászt felkockázzuk, átforrósítjuk a pecsenyelében. Hozzáadjuk a tejszínt, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, és éppen csak “összerottyantjuk”. Az ananászt a hús köré halmozzuk, leöntjük a mártással. A tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemmel.

ANANÁSZOS CSIRKECSODA-NYÁRS
Hozzávalók: 2 csirkemell, 20 dkg császárszalonna, 1 piros színű húsos paprika, 1 kisebb ananász (konzerv is lehet), só, őrölt bors, pirospaprika, 1 kisebb ágacska rozmaring, 2 evőkanál olaj
A körethez: 4 banán o 4 hajszálvékony szelet húsos szalonna

Elkészítése: A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük, húsát - akárcsak a császárszalonnát és a kicsumázott paprikát két centis kockákra, vágjuk. Az ananászt meghámozzuk, torzsáját kivágjuk, a gyümölcsöt fölkockázzuk; ha konzervet használunk, akkor a levét lecsöpögtetjük. Az így előkészített hozzávalókat felváltva nyársra húzzuk, megsózzuk, megborsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük. A rozmaringot lecsipkedjük a száráról, a leveleket az olajba szórjuk, majd a nyársakat ezzel a fűszeres olajjal megkenjük. Grillrácsra fektetjük, és faszénparázs fölött kb. 20 perc alatt (sütőben közepes lánggal kb. 15 perc alatt) többször megforgatva megsütjük. A körethez a banánokat meghámozzuk, egy-egy vékony szelet szalonnát csavarunk köréjük, és a nyársak mellé fektetve 4-5 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 45 perc

ANANÁSZOS CSIRKE- EGYTÁL
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 doboz körszeletes ananászbefőtt, 2 dl rizs, 1 dl tejszín, 2 evőkanál kókuszreszelék, 5 dkg vaj, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, 1 dl száraz fehérbor, késhegynyi őrölt gyömbér, 1 evőkanál vegeta, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkét megtisztítom és feldarabolom. Minden darabot mindkét oldalán megsózom, és néhány percig állni hagyom. Közben a rizst szűrőkanálba teszem, és váltott vízben néhányszor átmosom, majd lecsöpögtetem. Nagy, lapos tűzálló tálat vagy egy tepsit vajjal kikenek és szétterítem benne a rizst. Rászórom a vegetát, majd ráöntöm az ananászbefőtt leszűrt levét és a tejszínt. Sorban, egymás mellé ráfektetem a besózott csirkedarabokat. Rászórom a borsot és a gyömbérport meg a kókuszreszelék felét, az ananászszeletekkel pedig beborítom. A vajat rátördelem és rálocsolom a fehérbort. A tálat nagyon szorosan lefedem alufóliával és előmelegített, forró sütőbe tolva 60 percig közepes lángon sütöm. A sütés végén leveszem az alufóliát, és pirosra pirítom a gyümölcs tetejét. Még tűzforrón rászórom a maradék kókuszreszeléket. (A rizs alatt semmi lének sem szabad lennie, ha mégis maradna, akkor még pár percig párolom.)

ANANÁSZOS CSIRKEMELL 01.
Hozzávalók: 40 dkg hosszúra vágott csirkemell filé, 1 ananász konzerv, só bors, ételízesítő (Delikát vagy Vegeta)

Elkészítése: A felforrósított olajban hirtelen megpirítom a csirkemellet. Hozzáadom az egész doboz, darabolt ananászt, levével együtt. Ízlés szerint fűszerezem a fentiekkel, és fedő alatt 15 percig párolom. Végül fedő nélkül zaftjára sütöm. Párolt rizzsel, majonézzel tálalom.

ANANÁSZOS CSIRKEMELL 02.
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirkemell, Ľ kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, só, gyömbérpor

Elkészítése: A csirkemellet lebőrözzük, és két darabra vágjuk, a közepén levő nagy szegycsontot kiemeljük. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval, gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra egymásmellé fektetjük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk, és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb darabokra vágott ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananászlével megöntözzük, és a sütőbe visszatolva még 5-6 percig, fedő nélkül sütjük. Rizs illik hozzá.

ANANÁSZOS CSIRKEMELL 03.
Hozzávalók: 2 egész csirkemell, fél doboz körszeletes ananászkompót, diónyi light margarin, só

Elkészítése: A csirkemellet kifilézzük, négy egyenlő darabra vágjuk. A diónyi margarint felforrósítjuk, ebben a csirkemellet megforgatjuk, míg fehér színű lesz (nem sütjük!). Ananász-lével fölengedjük (kb. 4 evőkanál), pici sót hintünk rá, lefedjük, és puhára pároljuk. Közben, ha szükséges a levét vízzel pótoljuk. Amikor a hús már majdnem megpuhult, mindegyikre egy-egy körszelet ananászt fektetünk, és készre pároljuk.

ANANÁSZOS GRILLCSIRKE
Hozzávalók: 2 db kis csirke, 1 kis doboz ananászbefőtt, 10 dkg reszelt sajt, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított csirkék hasát belülről sóval bekenem, és néhány darabka apróra vágott ananászt teszek bele. Nyársra húzom, megsózom. A grillsütő alsó, cseppfelfogó tálcájára teszem a maradék ananászbefőttet. A csirkéket pirosra sütöm, a sütés végén pedig megkenegetem az ananász levével. A szárnyasokat feldarabolom, és a grillsütő tálcájára teszem. Rászórom a közben pirosra sült ananászdarabkákat, meghintem a reszelt sajttal, és addig grillezem, amíg a sajt egybefüggő réteget nem képez a tetején. Párolt rizs illik hozzá.

ANANÁSZOS MÁJ
Vesebetegek is fogyaszthatják.
Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 20 dkg csiperkegomba, 2 szelet (konzerv) ananász, 1 fej hagyma, 1 evőkanál liszt, 1 dl húsleves (kockából is készülhet), petrezselyem, olaj, só

Elkészítése: A májat csíkokra metéljük, és lisztben megforgatjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Beletesszük a májat, majd a vékonyra szeletelt gombát is. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a tyúkhúslevessel és megpároljuk. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett, feldarabolt ananászt, megsózzuk és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítve, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

ANANÁSZOS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók: 1 közepes csirke, vagy 2 mell és 2 comb, 1 doboz ananászkonzerv (karika), l fej szálasra vágott hagyma, 2 kanál olaj vagy páros margarin, só

Elkészítése: Az ananászkarikát a csirke mellénél és combjainál a bőr alá tesszük, megsózzuk. Az olajban vagy margarinban üvegesre pároljuk a hagymát, és a csirkére öntjük. Fóliával takarva pirosra sütjük.

ANANÁSZOS TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 nagy csirke, 1 doboz körszeletes ananászbefőtt, 5 dkg vaj, 3 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál sűrű tejföl, 1 evőkanál nyers rizs, 1-1 késhegynyi őrölt szegfűszeg és őrölt csillagánizs, 1 mokkáskanál őrölt gyömbér, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: A csirkét a tisztítás után töltésre előkészítem, vagyis a hasát belülről jól besózom. A töltelékhez 2 tojást keményre főzök, meghámozom. és villával apróra töröm. A csirke máját nagyon apróra vágom, a vöröshagymát tisztítás után megreszelem, vagy fokhagymaprésen keresztülnyomom. Az ananászbefőttről a levet leöntöm, és 3 karika ananászt apróra vágok. A maradék nyers tojást habosra verem, hozzákeverem a tejfölt, a máj- és az ananászdarabkákat, a fűszereket, a tojásvagdalékot és a nyers, megmosott rizst. A tölteléknek hígnak kell lennie. Betöltöm a csirke hasüregébe, és a nyílást bevarrom. (Nem elég összetűzni, mert a töltelék kifolyik belőle.) A csirkét kikent tűzálló tálra fektetem. Leöntöm 2 dl ananászlé, a só és a felolvasztott (de nem pirított) vaj keverékével. A tálat befedem, és a csirkét előmelegített, forró sütőben puhára párolom. Időnként saját levével meglocsolom. A puha szárnyast pirosra pirítom, majd 10 percnyi pihentetés után a csirkét négy részre vágom. A hasában lévő tölteléket lehetőleg egy darabban kiemelem, és négy szeletre vágom. Meleg tálra teszem a csirkedarabokat, mindegyikre egy-egy szelet tölteléket helyezek, rá egy karika megmelegített ananászbefőttet, majd a visszamaradt pecsenyelével megöntözöm. Burgonyapürével kínálom.

CALYPSO GRILLEZETT CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 2 csirkemell felezve, 50 dkg hagyma, 2 zöldpaprika, 2 ek citromlé, 1 kk őrölt kakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 kk bors, 15 dkg paradicsom, 1 erős paprika, 5 dkg cukor, 3 ek fehér rum, 80 dkg darabolt ananász, 20 dkg darabolt mangó, banán, só, 60 dkg főtt rizs

Elkészítése: A hagymát aprítsa finomra, a paprikát turmixolja vagy aprítsa, keverje hozzájuk a citromlevet, kakukkfüvet, és áttört fokhagymát. Ebben pácolja a csirkét hűtőben 1 óráig. A csirkét vegye ki, sózza és borsozza, a páclevet tegye félre. Párolja a csirkét nagy teflonos edényben, közepes hőn, míg barnulni kezd, időnként fújja be olajjal. Öntse rá a páclevet, tegye bele a paradicsomot, erős paprikát és vizet, sózza ízlés szerint, melegítse forrásig, ekkor fedje le, vegye lejjebb a hőt és párolja 45 percig. Vegye ki az erős paprikát. Tálaláskor a fél csirkemellre kanalazzon paradicsomos levet, mellé trópusi salsát, hámozott szeletelt és barnára párolt banánt, valamint főtt rizst.
A salsa: nagy tálban keverjen össze cukrot, citromlevet és rumot, tegyen bele erős paprikát, ananász- és mangó darabokat, esetleg egyéb édes gyümölcsöt is, hűtse legalább 2 óra hosszan.

CSIRKECOMB ANANÁSZRAGUVAL
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 6 karika ananászbefőtt, 1 dl ananászbefőttlé, 2 dl tejszín, 5 dkg vaj, 2 húsos paradicsompaprika, 1 teáskanál citromlé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág és őrölt fehér bors, ízlés szerint só

Elkészítés: A csirkecombokat megmosom, letörölgetem, majd a forgóknál kettévágom. Bedörzsölöm sóval, fehér borssal és alufóliába csomagolva grillsütőben vagy gázsütőben megsütöm, majd az alufóliából kibontva pirosra pirítom. Közben elkészítem az ananászragut. A kis kockákra vágott ananászbefőttet, a megmosott, kicsumázott és ugyancsak kockákra vágott paradicsompaprikát a vajon lepirítom, sóval, borssal, szerecsendió-virággal ízesítem, majd aláöntöm a tejszínt és az ananászlét. Sűrűre forralom és meghintem a finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítem a citromlével (kellemesen savanykás legyen). Tálaláskor a sült csirkecombokat a meleg tálra teszem, és köré öntöm az ananászos ragut.
Mandulás burgonyafánk vagy ropogósra sütött burgonya illik mellé.

CSIRKE HAWAII MÓDON
Hozzávalók: 1 csirke, 3 kávéskanál só, 1 kanál őrölt fekete bors, 25 dkg darált sovány sertéshús, 8-10 apróra vágott zöldhagyma, 1 tojás, 1 dl száraz sherry, 4 evőkanál szójamártás, 5 dkg olvasztott vaj, 1 evőkanál méz (elmaradhat), 4 szelet ananász

Elkészítése: A csirkét mossuk meg, és sózzuk be, borsozzuk meg. Keverjük össze a darált húst a zöldhagymával, sóval, borssal, szójával, tojással. Töltsük meg a csirkét ezzel a keverékkel, varrjuk össze, vagy tűvel tűzzük össze a nyílást. Kenjük meg a csirkét olvasztott vajjal, és alacsony tepsiben süssük egy óra hosszat. Végül kenjük meg mézzel, és forró sütőben süssük további 10-15 percig, amíg szép fényes nem lesz. Mikor megsült, félbevágott ananászkarikákkal körítsük.

CSIRKEHÚS ANANÁSSZAL (ÉDES-SAVANYÚ)
Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 30 dkg ananász (konzerv vagy friss) 15 dkg uborka, 3 paradicsom, 1 közepes hagyma, 3 gerezd fokhagyma, másfél evőkanál ketchup, 1 evőkanál cukor, 1 ek kínai fűszer, 1 ek liszt, 1dl víz, 2 ek olaj, só

Elkészítése: Az olajon aranybarnára pirítjuk az összezúzott fokhagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkehúst, 5 percig kevergetjük, utána rászórjuk a kínai fűszert és egy kk. sót. Beleöntünk egy deci vizet és lefedjük. Ha már majdnem puha a hús, hozzáadjuk a kockára vágott ananászt, uborkát, hagymát, paradicsomot, cukrot, ketchupot, összekeverjük, és további 10 percig főzzük, amíg az uborka meg nem puhul. Végül 3-4 kanál vízzel vagy ananászlével simára keverjük a lisztet, és ezt is az ételhez adjuk, óvatosan, de jól meg keverjük, s 3 perc múlva kész is van.
Körítése természetesen a párolt rizs, esetleg kókusszal gazdagítva.

CSIRKETÁL (POLLO CAMAGUEY)
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 6 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 ananászkonzerv, 35 dkg rizs, ízlés szerint só és bors, 1 dl olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejszín
A díszítéshez: 1 db ananász

Elkészítése: A csirkemellet éles késsel vágja vékonyabb szeletekre. Tejben keverje el a zúzott fokhagymát, a borsot és sót. Forgassa bele és hagyja egy éjszakán keresztül letakarva hűtőszekrényben a filéket. Másnap forró olajban süsse zsemleszínűre a lisztben megforgatott húsok mindkét oldalát. Emelje tálra a sülteket, és tartsa melegen. A visszamaradt zsiradékot keverje simára a tejszínnel. Forralja össze, majd öntse a húsok mellé körítésként tálalt rizsre. Tálaláskor díszítse a felvagdalt ananásszal.

EGZOTIKUS CSIRKE RIZSSALÁTÁVAL
Hozzávalók 10 személyre: 10 csirkecomb, néhány salátalevél, 3 evőkanál narancs- vagy sárgabaracklekvár, 1-2 teáskanál édes-nemes pirospaprika, 2 evőkanál olaj, só bors, a díszítéshez petrezselyemzöld, a tepsi kikenéséhez olaj. A rizssalátához: 40 dkg hosszú szemű rizs, 2 szál póréhagyma, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászkonzerv, 1 doboz (320 ml) mandarinbefőtt, 20 dkg majonéz só, curry cayenne-i bors

Elkészítése: A salátához a rizst sós vízben, 20 percig főzzük. A pórét megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. Forrásban lévő, sós vízben 2 percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. A mandarint és az ananászt lecsöpögtetjük. Az ananász levét felfogjuk, a szeleteket feldaraboljuk. A majonézt kikeverjük 1 dl ananászlével, majd sóval, cayenne-i borssal és curryvel erősen megfűszerezzük. A rizst összekeverjük a gyümölcsökkel és a póréval, majd beleforgatjuk a majonézes mártásba. Lefedve legalább 30 percig érleljük. A csirkecombokat az ízületnél kettévágjuk, megmossuk, megtöröljük, sóval és borssal bedörzsöljük. Olajjal kikenünk egy tepsit, és belefektetjük a combokat. Előmelegített sütőben 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 25 percig sütjük. A narancs- vagy sárgabaracklekvárt megmelegítjük. Ha darabos lenne, szitán átpasszírozzuk, majd az olajjal és a paprikával elkeverjük. A krémet a húsra kenjük, és további 5 percig sütjük. A ropogósra sült, pikáns csirkecombokat salátalevelekkel kibélelt tálra helyezzük, és friss petrezselyemlevelekkel díszítjük. Az egzotikus rizssalátát külön tálkában kínáljuk hozzá.

FAHÉJAS CSIRKEMELL (FAJITAS)
Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 1 evőkanál őrölt fahéj, ízlés szerint só és őrölt bors, 2 nagyobb burgonya, 0,6 dl olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 zöldcitrom-leve, 5 dkg vaj, 1 db ananász

Elkészítése: A meghámozott és hasábokra darabolt burgonyát forgassa meg sóban és borsban. Rendezze el a kiolajozott tepsiben, majd a 200 fokra előmelegített sütőben lefedve süsse félig puhára. Közben a kissé kiveregetett mellfiléket hintse meg sóval, őrölt borssal és fahéjjal. Fektesse a szeleteket a burgonyára. Szórja rá a finomra vagdalt hagymát, a zúzott fokhagymát és az apróra kockázott paprikát. Locsolja meg a citromlével, majd néhány vajdarabkát tegyen legfölülre. Fólia alatt süsse 30 percig, végül a sütőből kivéve, 10 perc pihentetést követően óvatosan forgassa át az ételt. Ananászkarikákkal díszítve, forrón tálalja,

FLAMBÍROZOTT CSIRKE ANANÁSSZAL
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú csirke, 1 doboz ananászbefőtt, 5 dkg vaj, 1/2 dl gin, 2-3 evőkanál rizsliszt, késhegynyi currypor, ízlés szerint só és törött fehér bors

Elkészítése: A megtisztított és feldarabolt csirkét megsózom, megborsozom, és a rizslisztben megforgatom, majd a felforrósított vajon hirtelen, mindkét oldalán átsütöm. Az elősütött csirkedarabokat tűzálló tálba teszem, rászórom a curryport és rálocsolok 2 dl-nyi ananászlevet. Befedem és előmelegített, forró sütőben, közepes lángon 30 percig párolom. Tálalás előtt az ananászt kockákra vágom, és a csirkét a sütőből kivéve, az ananászkockákkal körülrakom. Visszateszem, hogy az ananász is átforrósodjon, majd az asztalon lelocsolom a ginnel, és azonnal meggyújtom. Ha a láng elhamvadt, rögtön tálalom.
Petrezselymes párolt rizs a hozzáillő köret.

HAWAII CSIRKE 01.
Hozzávalók 6 személyre: 70 dkg csirkemell, 25 dkg ananász és körülbelül 1,2 dl leve, 4 ek szójaszósz, 3 zöldhagyma, 1 cm friss gyömbér, csipet paprikapor, 1 kivi

Elkészítése: A mellet bőrözze le, csontozza ki, felezze, az ananászt vágja kockára, a zöldhagymát apróra, a gyömbért finomra vagy törje át, a kivit szeletelje.
Az ananászlevet a szójaszósszal forralja fel erős hőn, tegye bele a csirkét, ismét forralja fel, majd vegye lejjebb a hőt, és fedve párolja körülbelül 10 percig, míg kifehéredik és megpuhul. Közben kis serpenyőben keverje össze az ananászt, kivit, zöldhagymát, gyömbért és paprikát, melegítse közepesnél alacsonyabb hőn körülbelül 3 percig, míg forró lesz. Tálaláskor vegye ki a csirkét levéből, kanalazza rá az ananászos-kivis feltétet.

HAWAII CSIRKE 02.
Hozzávalók: 1 csirke, só, bors, 5 dkg olaj, 2 dl húsleves, curry, bors, 2 karika ananász, 2 banán, 10 dkg alma, petrezselyem, liszt

Elkészítése: A lisztben megforgatott csirkedarabokat olajban megpirítjuk, majd a húslevessel fölengedve puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gyümölcsöket és fűszerezzük. Ribizlit adunk köretnek.

HAWAII KÓKUSZOS CSIRKE
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 1/2 teáskanál fehér bors, só, 2 teáskanál édes-nemes paprika, 2 tojás, 8 evőkanál kókuszreszelék, 6 evőkanál vaj, 1/2 doboz ananász körszelet, 1 narancs, 20 dkg főtt rizs, 10 dkg mazsola

Elkészítése: Fűszerezzük sóval, borssal a kettévágott csirkecombokat, majd jól elkevert tojásos-kókuszos masszában hempergessük meg. Olvasszuk föl a vajat, tegyük rá a panírozott combokat, és szorosan lefedve süssük ki. A mazsolát áztassuk be kevés langyos vízbe, majd ha jól megduzzadt, forró vajon futtassuk meg, keverjük össze a főtt rizzsel, és adjuk a csirkecombok mellé kísérőnek. Díszítsük a tálat narancskockákkal és ananász körszeletekkel.

IZRAELI CSIRKE
Hozzávalók 4 személyre: 4 bőrtelen, filézett csirkemell, 2 vöröshagyma, 16 kimagozott szilva (befőtt), 1 kis konzerv darabolt ananász, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 8 dkg mazsola, 1/2 kiskanálnyi csilipor, 2 kiskanál szójaszósz, 3 dl húsleves kockából
A rizshez: 2 sárgarépa, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl rizs, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 4 dkg mazsola

Elkészítése: A csirkemelleket besózzuk. A hagymát apróra vágjuk. A szilvát és az ananászt leszűrjük.
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a csirkét barnára sütjük benne. Áttesszük egy lábasba. A visszamaradt zsiradékban átmelegítjük a hagymát, a mazsolát. a szilvát és az ananászdarabokat, majd hozzátesszük a csirkéhez.
Megszórjuk a fűszerekkel, beleöntjük a szójaszószt és a húslevest, és kb. 40 percig lassú tűzön lefedve pároljuk.
A sárgarépát megtisztítjuk és lereszeljük. A rizst szűrőben megmossuk és lecsöpögtetjük. A fokhagymát átnyomjuk. A vajat, 7 dl vizet, a sárgarépát, a mazsolát, 1,5 kiskanál sót, egy csipet borsot és a fokhagymát felforraljuk. Hozzáadjuk a rizst, és lefedve, lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk.
A sütőt 100 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. A rizst egy tepsiben szétterítjük, és azt körülbelül 10 percre a sütőbe tesszük. A csirkével együtt tálaljuk.
Munka: kb. 20 perc

KÓKUSZOS CSIRKE
Hozzávalók: 4 db csirkecomb, 1/2 teáskanál fehér bors, só, 2 teáskanál édes-nemes paprika, 2 tojás, 8 evőkanál kókuszreszelék, 6 evőkanál vaj, 1/2 doboz ananász körszelet, 1 narancs, 20 dkg főtt rizs, 10 dkg mazsola
Elkészítése: Fűszerezzük sóval, borssal a kettévágott csirkecombokat, majd jól elkevert tojásos-kókuszos masszában hempergessük meg. Olvasszuk föl a vajat, tegyük rá a panírozott combokat, és szorosan lefedve süssük ki. A mazsolát áztassuk be kevés langyos vízbe, majd ha jól megduzzadt, forró vajon futtassuk meg, keverjük össze a főtt rizzsel, és adjuk a csirkecombok mellé kísérőnek. Díszítsük a tálat narancskockákkal és ananász körszeletekkel.

KREOL CSIRKECOMB
Hozzávalók: 4 csirkecomb, só, 1/2 deci ananászlé, 6 ananászkarika (konzerv), 2 evőkanál olaj, 1/2 zöldpaprika, 1 csipetnyi őrölt bors, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 késhegynyi curry

Elkészítése: A csirkecombokat megmossuk, besózzuk és meglocsoljuk ananászlével. Legalább 2 órán keresztül a hűtőben pácoljuk. Ezután kevés olajjal átkenjük, és a sütőben szép pirosra sütjük.
Közben az ananászt és a kis darabokra vágott zöldpaprikát mixerben pürévé keverjük. Borssal, gyömbérrel, curryvel ízesítjük.
Tálaláskor a csirkecombokra halmozzuk a fűszerezett ananászpürét. Sült krumplival és idénysalátával kínáljuk.

MANDULÁS CSIRKE KÍNAI MÓDRA
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 5 dkg tisztított mandula, 1 doboz ananászbefőtt, 10 dkg rizsliszt, 1 dl édes fehérbor, 2 tojásfehérje, 1 teáskanál cukor, ízlés szerint só és törött fehér bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A tojásfehérjét kicsit felverem (nem kell kemény habbá verni), majd belekeverem a cukrot, a rizslisztet, a bort, a borsot, a sót. A megtisztított és kis darabokra vágott csirkét ebben a pácban megmártom, és egy órán keresztül állni hagyom. Közben a mandulát forrásban lévő vízbe dobom és a héját lehúzom. Darabokra vágom és megforgatom benne a bundás csirkét. Bő, forró olajban pirosra sütöm. Tálaláskor a levétől leszűrt és megmelegített ananászbefőttet köré rakom és mandulás párolt rizzsel kínálom.

NARANCSOS SÜLT CSIRKE
Hozzávalók: Egy 1.20 kg-os csirke, 10 dkg füstölt szalonna, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejföl, 1 narancs, só, szerecsendió, ananászkonzerv, olajbogyó

Elkészítése: Egy tűzálló tálat kibélelünk vékonyra vágott szalonnaszeletekkel. A csirkét kettévágjuk, belsejét sóval, szerecsendióval bedörzsöljük, és a szalonnaszeletekre fektetjük. A bort és a narancs levét ráöntjük, letakarjuk, forró sütőben 8-10 percig sütjük. Ezután a tüzet mérsékeljük, majd tovább pároljuk. A húst a tálból kivesszük, a tejfölt a levével simára keverjük, majd visszarakjuk a szárnyast, és a sütőben ropogósra sütjük. Olajbogyóval, ananászkarikákkal díszítve kínáljuk.

NYÁRSON SÜLT CSIRKEMÁJ ÍNYENC MÓDRA
Hozzávalók: 4 alma, 1/2 doboz ananászbefőtt (körszeletes), 60 dkg csirkemáj (szív nélkül), só, 2 csipetnyi törött bors

Elkészítése: Az almákat meghámozom, kicsumázom, és vastagabb cikkekre vágom. A lecsurgatott ananászszeleteket háromszögekre vagdalom.
Az előkészített májakat enyhén megborsozom, és a gyümölcsdarabokkal váltogatva nyársakra vagy hurkapálcákra húzom.
Sütése parázson, grillsütőben, esetleg serpenyőben, kevés zsíron történhet.
Tálaláskor enyhén megsózom, és burgonyapürét kínálok hozzá.