Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászos saláták


AMERIKAI EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 2-3 evőkanál rum, 2 dl tejszín, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Megmossuk, megszárítjuk, lecsumázzuk az epret, ha nagyok a szemek, félbe vagy négyrét vágjuk, és összekeverjük a leszűrt ananásszal. Egy fél deci ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel öntözzük meg a salátát. Jégbe hűtve, édes tejszínhabbal díszítve adjuk asztalra.

AMERIKAI KARÁCSONYI ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás

Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

ANANÁSZOS CSIRKEMELL SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg filézett csirkemell, 1 doboz ananászkonzerv (ha lehet kockák), 1 db zellergumó, 1 fel lollo rosso saláta, 1 üveg (2,5 dl) Ezersziget mártás, őrölt gyömbér, só

Elkészítése: A megmosott csirkemelleket megsózzuk, őrölt gyömbérrel, és lepároljuk. Kihűtjük, majd felcsíkozzuk vékonyra. A megtisztított zellergumót megmossuk, szintén felcsíkozzuk. Kevés ételízesítős vízben puhára főzzük, leszűrjük. Az ananászkonzervet leszűrjük, felkockázzuk. A fejes salátát nagyon alaposan megmossuk, majd laskákra tépjük. Az így előkészített anyagokat lazán átkeverjük Ezersziget mártással. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 45 perc

ANANÁSZOS CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 2 megfőzött, darált vagy apróra vágott csirkemell, 2 fej gyöngyhagyma apróra vágva, 4 apró csemegeuborka (savanyú) apróra vágva, só, bors, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanál borecet, 2 kávéskanál méz, 1 kis konzervdoboz gombafej (vagy 15 dkg apró gomba), 1 kis ananászkonzerv apróra vágva, leszűrve, salátalevél a díszítéshez, 1 dl zöldmártás

Elkészítése: Forró olajban pároljuk a gombafejeket körülbelül 5 percig. Csurgassuk jól le, és hagyjuk kihűlni. Öntsük rá az ecetet és a mézet, és hagyjuk körülbelül 1 óra hosszat állni, időközönként forgatva, hogy mindenütt átjárja.
Keverjük össze a csirkehúst, hagymát és uborkát.
A salátástál alját és szélét béleljük ki a salátalevelekkel, helyezzük a közepére a csirkehúst, rakjuk köré a gombafejeket, és végül a tetejére halmozzuk fel az ananászdarabokat. Tálaláskor mindenki egyéni ízlése szerint öntse le zöldmártással.

ANANÁSZOS EPERSALÁTA
Hozzávalók: 1 szép, érett ananász, 50 dkg friss eper, 2 dl tejszín, 2 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése: Az ananászt megmossuk, leszárogatjuk, majd a bóbitájánál kezdve félbevágjuk. Belsejét kiskéssel körbevágjuk, majd kanállal ügyesen kivesszük. Középen látható a torzsája, amit ék alakban kiemelünk. Ez általában fás. Ilyenkor félretesszük, különben elropogtathatjuk, de a salátába nem kerülhet. Az ananász húsát 1,5 centis kockákra aprítjuk. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük, kicsumázzuk, majd a szemeket csinos kis cikkekre vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot és a vaníliás cukrot is beleszórjuk. A gyümölcsöket ebbe a habba forgatjuk, és az ananászhéjakba töltve, jól behűtve tálaljuk.
Elkészítési idő: 20 perc

ANANÁSZOS GYÜMÖLCSSALÁTA
Elkészítése: 50 dkg ananászkonzervet apró darabokra vágunk. 2 db őszibarackot, 1 db szaftos érett körtét meghéjazunk, és akkora darabokra vágjuk, mint az ananászt. Meglocsoljuk 1 dl mandulalikőrrel. Letakarva 1-2 órát hűtőszekrényben érleljük.

ANANÁSZOS HAWAII SALÁTA LARRY MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre: 1 papaya, 2 egész csirkemell, kettévágva, lebőrözve, kicsontozva és megfőzve, 1 nagy zellerszár, 2 konzerv (225 g/darabonként) darabos ananász, leszűrve, 1/2 csésze (125 ml) macadam dió vagy földimogyoró, 1 csésze (250 ml) majonéz, 2 kávéskanál (10 ml) currypor,
A díszítéshez: salátalevél, metélőhagyma és savanyú narancsszeletek

Elkészítése: A vágódeszkán a papayát hosszában kettévágjuk, kanállal kikaparva a magokat. Zöldséghámozóval vagy késsel eltávolítjuk a héját. A felkockázott gyümölcsből kimérünk 1 csészényit (250 ml), a maradékot megtartva más célokra. Kockára vágjuk a csirkét és félreállítjuk. A zeller végeit és leveleit levágjuk a száráról, majd rézsútosan felszeleteljük. Egy nagyobb tálban összekeverjük a papayát, csirkét, zellert, ananászt és a diót. Egy kis tálban, a majonézt összedolgozzuk a curry porral. A majonéz keveréket alaposan összekeverjük a csirkével, lefedjük, legalább 1 óráig hűtjük a hűtőszekrényben.
Tálaláskor, salátalevéllel bélelt tálra halmozzuk. Ízlés szerint díszítjük.

ANANÁSZOS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 1 kis doboz ananászbefőtt, 2 db savanyú alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg főtt füstölt tarja vagy sonka (esetleg párizsi), 2 dl majonéz, 0,5 dl ananászlé, 0,5 dl savanyúkáposzta-lé, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, ízlés szerint só és őrölt fehér bors, cukor

Elkészítése: Először elkészítem a saláta mártását. A majonézbe belekeverem az ananászlevet, a tejfölt és a savanyúkáposzta-levet, majd hozzákeverem a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, csipetnyi sót, az őrölt fehér borsot és csipetnyi cukrot. A savanyú káposztát apróra vágom. Hozzáteszem a megmosott, kicsumázott, de héjastul gyufaszálnyi csíkokra vágott almát, a levétől lecsöpögtetett és ugyancsak vékony csíkokra vágott ananászbefőttet, a megtisztított, hajszálvékony karikákra vagdalt, megsózott vöröshagymát, valamint a felmetélt sonkát. A majonézes mártást rálocsolom, jól összekeverem, és lefedve teszem a hűtőszekrénybe legalább fél napra, hogy az ízei jól összeérjenek. Salátalevelekkel bélelt tálba öntöm és hidegen tálalom.

ANANÁSZOS PARADICSOMSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg paradicsom, 20 dkg ananász (konzerv), 10 dkg szőlő, 5-6 dkg majonéz, citromlé, só, porcukor, diógerezdek, ementáli

Elkészítése: A paradicsomot negyedekre vágjuk, az ananászt (ha nem darabolt) kockákra. Hozzáadjuk a kimagozott szőlőszemeket, a sót és a porcukrot.
A majonézzel együtt óvatosan összekeverjük. Hűtőbe tesszük.
Tálaláskor díszíthetjük diógerezdekkel és sajtszeletekkel.

ANANÁSZOS RIZSES SONKASALÁTA.
Hozzávalók: 240 ml majonéz, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg ananászbefőtt, 20 dkg főtt rizs, 1-1 db zöld és piros húsú paprika, 1 db fodros fejes saláta, 1 citrom, 1 kisebb póréhagyma

Elkészítése: A majonézt egy nagyobb keverőtálba tesszük, majd hozzáadjuk a rizst, az egyforma darabokra vágott sonkát, ananászt, paprikát, póréhagymát, és lazán összeforgatjuk. Kevés citromlével meglocsoljuk. Tálaláskor a rizssalátát salátalevelekre halmozzuk, citromszeletekkel és sonkával díszítjük.

ANANÁSZOS-SONKÁS RIZSSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg hosszú szemű rizs, só, őrölt fehér bors, 1-1 piros és zöld húsú paprika, 1 kis fej fodros saláta, 2-3 szál újhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 10 dkg sonka, 10 dkg ananászbefőtt, 150 g majonéz, 1,5 dl natúr joghurt, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom

Elkészítése: A rizst enyhén sós vízben-ügyelve arra, hogy szét ne főjön, puhára főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, alaposan lerázzuk róla a vizet, és hagyjuk teljesen kihűlni. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, és vékonyan felszeleteljük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, konyharuhával szárazra lapogatjuk, és falatnyi darabkákra tépkedjük. Az újhagymát megtisztítjuk, majd egy kevés zöldjével együtt, rézsútosan felkarikázzuk. A petrezselymet leöblítjük és néhány levélke kivételével finomra aprózzuk. A sonkát vékony csíkokra szeljük, az ananászt leszűrjük, és apróra vágjuk.
A majonézt elkeverjük a joghurttal, ízlés szerint citromlével, sóval, fehér borssal, végül a petrezselyemmel. A salátát lapos tál aljára szórjuk. Az összes felaprózott hozzávalót lazán a rizshez keverjük és a salátaágy tetejére halmozzuk. Bevonjuk a majonézmártással, végül a vékony gerezdekre vágott citrommal és a félretett petrezselyemmel díszítve tálaljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál keverjük össze.
Előételként, könnyű vacsoraként kínálhatjuk.

ANANÁSZSALÁTA – LIBANON
Hozzávalók: 4 ananászkarika, 5 dkg krémsajt, 5 dkg porcukor

Elkészítése: Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepét töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól lehűtve tálaljuk.

ANANÁSZSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 doboz darabolt ananász, késhegynyi őrölt gyömbér

Elkészítése: A jól lehűtött ananászra tálalás előtt szórjuk a gyömbért. Currys ételekhez adjuk.

ANANÁSZSALÁTA 02.
Hozzávalók: 1/2 kg ananászbefőtt, 1 üveg szőlőbefőtt, 10 dkg mazsola, 1/2 dl rum, 2 dl tejszínhab, 2 dkg porcukor

Elkészítése: A kétféle befőttet leszűrjük, és elkeverjük a jól megmosott mazsolával. Az ananász levét rummal ízesítjük, és a salátára öntve, legalább fél napra jégbe hűtjük. Édes tejszínhabbal koronázva kínáljuk.

ARANY GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 1-1 doboz őszibarack, mandarin és ananász konzerv, 1,2 dl juharszirup, 1 fürt mag nélküli szőlő, 1 kicsi sárgadinnye, 2 banán

Elkészítése: A lecsepegtetett gyümölcsöket vagdalja egyforma kockákra. A szőlőfürtöt szemezze le. A dinnyét hámozza meg, magozza ki, és kockázza fel. A gyümölcsöket óvatosan forgassa össze, és locsolja meg a juharsziruppal, és tegye hűtőszekrénybe. Legalább 3-4 órával a fogyasztás előtt ajánlott elkészíteni. Üvegkelyhekben kínálja, a tetejükre tegye, a frissen falkarikázott banánt.
AVOKÁDÓ SALÁTA (BRAZIL) (AVOCADO SALAD)
Hozzávalók: 1 db érett avokádó, 4 szelet ananász, 2 evőkanál olívaolaj, fél dl citromlé, 3 szál petrezselyem, 1 mokkáskanál őrölt fehérbors, só, 2 db salátalevél

Elkészítése: Vágja félbe az avokádót, szedje ki a magvait, majd a gyümölcs húsát kaparja keverőtálba. Adja hozzá az apróra vágott ananász szeleteket. Öntse rá az olívaolajjal elkevert citromlevet. Ízesítse a finomra vagdalt petrezselyemmel és a fűszerekkel. Fakanállal forgassa össze. Béleljen ki egy tálat a megmosott salátalevelekkel, és erre tálalja a lehűtött gyümölcssalátát. Önálló hűsítőként, vagy hideg sültek mellé kínálja.

CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: Fél sült csirke, 1 zacskó gyorsrizs, fél doboz ananászbefőtt, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 1 csokor zöldhagyma, 1-1 teáskanál mustár, só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítése: A gyorsrizst az előírásnak megfelelően elkészítem, majd leszűröm, és hűlni hagyom. Közben a sült csirkét kicsontozom, és metéltre vágom. Az ananászbefőttet apró kockákra vágom. A zöldhagymát zöldjével együtt vékonyra karikázom. A majonézt elkeverem a tejföllel, kevés sóval, borssal, szegfűszeggel, ízesítem a mustárral és hozzáadok 1/2 dl ananászlevet, majd hozzákeverem a már teljesen kihűlt rizst, az ananászt, a csirkehúst és a zöldhagymát. Jól átforgatom, és lefedve néhány órán keresztül a hűtőszekrényben érlelem.

CSIRKÉS RIZSSALÁTA SZILVESZTERRE
Hozzávalók 6 személyre: 2 csirkemellfilé, 25dkg hosszú szemű rizs, 15dkg mirelit zöldborsó, 1/2 doboz ananászbefőtt, 12dkg majonéz, 1,5 dl joghurt, 2 evőkanál vaj vagy főzőmargarin, citromlé, csipetnyi cukor, só, 1 teáskanál curry, fehér bors

Elkészítése: A rizst forrásban lévő, sós vízben, fedő alatt kb. 20 percig főzzük. Közben a borsót kevés sós vízben kb.5 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A csirkemellet darabokra vágjuk, és a megforrósított margarinon 5-6 perc alatt köröskörül megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd kiszedjük a serpenyőből. Az ananászt lecsöpögtetjük, levét felfogjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, kevés ananászlével, citromlével, sóval, curryvel és csipetnyi cukorral. A saláta hozzávalóit összekeverjük és leöntjük a mártással. Legalább 1 óráig érleljük. Tálalás előtt, ha szükséges, utána ízesítjük.

CURRYS CSIRKESALÁTA
Hozzávalók 8 személyre: 20 dkg szarvacskatészta, 1 evőkanál olívaolaj, 1/2 kg lebőrözött, kicsontozott csirkemell, 45 dkg-os konzerv ananász, leszűrve, 2 szál elszeletelt zelleri, vagy 1 reszelt zellergumó, 3 szál összevagdalt újhagyma, 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 2 kiskanál currypor, só

Elkészítése: A tésztát sós vízben nem túl puhára főzzük, hideg vízzel leöblítjük, és alaposan lecsepegtetjük. Egy nagy tálban az olajjal összekeverjük. A csirkemelleket kissé megsózzuk, és egy kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk. Lecsepegtetjük, kihűtjük, majd 2 cm-es kockákra vágjuk. A csirkét az ananásszal, a zellerivel (vagy zellerrel), a hagymával és a tésztával összekeverjük. A többi hozzávalót simára keverjük, és a salátára öntjük. Salátástálba töltve szobahőmérsékleten kínáljuk.

DÉLIGYÜMÖLCS SALÁTA
Elkészítése: 2 közepes nagyságú narancsot és egy nagy grapefruitot megtisztítunk. A gerezdek közötti hártyát is eltávolítjuk. Egy üvegtálba tesszük. 3 db banánt és 1 kivit is megtisztítunk, és a narancsos grapefruithoz karikázzuk. Pár karika ananászt is darabolunk hozzá. Egy csomag vaníliás cukorral megszórjuk, és 1 dl tokaji szamorodnival meglocsoljuk. Lefedjük, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután kínáljuk.

EGZOTIKUS GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg narancs, 2 db papaya, 3 db mangó, 4 db banán, 4 db kivi, 10 dkg licsi, 1 db citrom, 10 dkg zöld napraforgómag, 1 db ananász, citromfű, cukor, 2 dl tejszín

Elkészítése: A gyümölcsöket megmossuk, lecsepegtetjük, meghámozzuk. Tetszés szerinti, nagyobb darabokra vágjuk. Megöntözzük szűrt citromlével. Meghintjük porcukorral, majd lazán átkeverjük. Felhasználásig hűtőben tartjuk. Előhűtött gyümölcsös-kehelyben tálaljuk, tejszínhabbal, pirított napraforgómaggal díszítjük.
Elkészítési idő: 35 perc

EPERSALÁTA ANANÁSSZAL
Hozzávalók: 50 dkg eper, 50 dkg ananászkonzerv, 2 dl tejszín, 2 evőkanál rum, 1 kiskanál porcukor

Elkészítése: Az epret megmossuk, kicsumázzuk, félbevágjuk, és összekeverjük a leszűrt, apróra vágott ananásszal. Fél dl ananászlében elkeverjük a rumot, és ezzel megöntözzük a gyümölcsöket. A cukorral habbá vert tejszínnel díszítjük.

FŰSZERES GYÜMÖLCSSALÁTA (INDIAI)
Hozzávalók: 40-40 dkg konzerv ananász, papaya, mangó, guava apróra vágva, 3 fahéjdarab (5 centisek), 3 fekete kardamom, 6 szegfűszeg, 8 fekete bors

Elkészítése: A gyümölcsöket lecsepegtetjük, a levüket felfogjuk. A leveket egybekeverjük, 6 dl gyümölcsszirupot egy lábosba öntünk, hozzáadjuk a fűszereket, felforraljuk, majd lefedve, lassú tűzön 20 percig főzzük. Levesszük a fedőt, és hagyjuk a lét az eredeti mennyiség felére elpárologni, ez körülbelül 5-6 percig tart. Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A hűtés idejére lefedve hagyjuk. Félreteszünk néhány darab papayát és guavát, illetve az összes mangót. A többi gyümölcsöt elrendezzük egy nagy tálalóedényben. Legfelülre rakjuk a mangót, majd ennek a tetejére a félretett papaya - és guava darabokat. Leszűrjük a fűszeres szirupot, és a gyümölcsökre öntjük. Fóliával lefedjük, és behűtjük. A konzerv-mangó helyett, használhatunk friss, érett vilmoskörtét is. Adjunk 1 evőkanál konyakot a sziruphoz.

GRAPE FRUIT SALÁTA MANDARIN MÓDRA
Elkészítése: Főzzünk meg 1/4 kg babcsírát, majd hideg vízzel hűtsük le. Aprítsunk fel két szelet ananászt, két grapefruitot és két banánt. Keverjük össze és öntsünk rá szójaszósszal ízesített tartármártást. Felvert habbal díszíthetjük.
GYÜMÖLCSÖS FÜRJSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg fürjmell és comb, 10 dkg konzerv ananász, 10 dkg konzerv őszibarack, 1,5 dl majonéz, 1 evőkanál fehérbor, só, 1 kiskanál porcukor, 1 kiskanál citromlé, 2 kiskanál ételízesítő

Elkészítése: A húsokat sóval, ételízesítővel fűszerezett vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, kihűtjük, majd felszeleteljük, és csíkokra vágjuk. Az ananászt és az őszibarackot felkockázzuk. A majonézt összekeverjük a fehér borral és sóval, porcukorral, citromlével ízesítjük, majd beletesszük az összevágott alapanyagokat. Tálalásig hűtőben tároljuk.

GYÜMÖLCSÖS VEGYES-SALÁTA
Hozzávalók: 2 alma, 1 félkilós ananászkonzerv, 1 doboz kukoricakonzerv, 15 dkg eidami sajt, 1 pohár kefir, 1 mokkáskanál mustár, 1 citrom leve, kevés ananászlé, só, 3 zellerlevél (vagy 1 csokor petrezselyem)

Elkészítése: A megtisztított, kis kockákra vágott almát megöntözzük a citromlével, és összekeverjük a szintén kis kockákra vágott, leszűrt ananásszal, az alaposan lecsurgatott kukoricával, meg a laskára vágott sajttal. Leöntjük a kefirrel, amelyet csipet sóval, mustárral, kevés ananászlével kevertünk össze, és a finomra vágott zellerlevéllel (vagy petrezselyemmel) ízesítettünk.

GYÜMÖLCSSALÁTA TANZÁNIAI MÓDRA
Hozzávalók: 1 nagy friss ananász, vagy 2 ananászkonzerv, 1 dl tejszín, 1 dl rum, 2 evőkanál méz, 2 mandarin, cikkekre szedve, 10 dkg natúr kesudió, 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: Az ananászt megtisztítjuk, és falatnyi darabokra vágjuk. A tejszínt, a rumot, a mézet nagyobb edényben összekeverjük, majd az ananászt beleforgatjuk. Lefedjük, és egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt a mandarint hozzáadjuk, tetejére kesudiót és kókuszreszeléket szórunk.

HAGYMASALÁTA CURRYS MAJONÉZZEL
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 2 személyre: 1 vöröshagyma, 500 g víz, só, cukor, 300 g ananász, 300 g ananász gyümölcshús (vagy friss gyümölcsé)), 1 evőkanál curry, esetleg több, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál salátamajonéz, 1 pohár sovány joghurt (150 g), 2 evőkanál citromlé, 20 g tökmag

Elkészítése: Az ananászt negyedeljük fel, a közepét vegyük ki és hámozzuk meg. Ezután vágjuk szeletekre, majd kis darabokra (a maradékot más célra használjuk fel). A hagymát hámozzuk meg, vágjuk félbe, vágjuk csíkokra. A hagymacsíkokat és a curryt az olajban 21/2 –es vagy automata tűzhelyen 9-10 –es fokozaton pároljuk meg. A majonézt keverjük el a joghurttal és a citromlével. A curryt keverjük el az olajjal és erősen sózzuk, cukrozzuk meg. A hagymát és az ananászt keverjük el az öntettel. A tökmagot aprítsuk fel univerzális aprítógépben, zsírozatlan serpenyőben 3-as, automata tűzhelyen, 12-es fokozaton pirítsuk meg és szórjuk a salátára.
Pulykamell és bagett illik hozzá.

HAWAII SALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg főtt sonka (használhat csirkemellet), egy kisebb (15-20 dkg) ananászkonzerv, 1 savanykás alma, 1 fej saláta, díszítéshez ribizli vagy gránátalma
A salátaöntethez: 10 dkg rokfort sajt, 4 dl joghurt, 1 dl száraz fehérbor, só, bors, ízlés szerint curry

Elkészítése: A csirkehúst, az ananászt, az almát apró kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, leszárítjuk, és kicsire tépkedjük - egy pár levelet meghagyunk a díszítéshez. Összekeverjük a hozzávalókat, és leöntjük a salátaöntettel: a rokfortot villával összetörjük, elkeverjük a joghurttal és a borral, fűszerezzük sóval, borssal, curryvel. Egy tálat vagy kehelyszerű poharakat kibélelünk salátalevéllel, beleszedjük a salátát, és ribizli- vagy gránátalmaszemekkel megszórjuk. Tálalás előtt jól behűtjük.

INDIAI RIZSSALÁTA CSIRKÉVEL
Hozzávalók: 12,5 dkg előfőzött barna rizs, 20 dkg kicsontozott főtt csirkehús, 15 dkg friss, hámozott ananász, 2 banán, 2 evőkanál fehérborecet, 1,5 dl joghurt, 1,2 dl lezsírozott csirkeleves, 1 hús- vagy zöldségleveskocka. 1 evőkanál tejföl, 1 evőkanál szezámolaj, 1 vöröshagyma, 1 kis cső piros színű paprika, 1-2 teáskanál frissen reszelt gyömbérgyökér, 1 teáskanál currypor, 1 ágacska citromfű

Elkészítése: A rizst 2,5 dl vízben, a húsleveskockával fedő alatt, gyenge tűzön 35 percig pároljuk. Közben a csirkehúst csíkokra aprítjuk, a banánt meghámozzuk, majd az egyiket karikára vágjuk, és citromlével meglocsoljuk. A másikat összetörjük, és a joghurttal, a tejföllel, az olajjal, az ecettel és a csirkelevessel hidegen krémmé keverjük. A hagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra összevágjuk. A paprikát megfelezzük, magházát és magjait eltávolítjuk, húsát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. Az ananászt kis kockákra vágjuk. A megpuhult rizst összekeverjük a hússal, az ananásszal, a banánkarikákkal, a hagymadarabkákkal, és paprikacsíkokkal, majd elvegyítjük a joghurtos mártással. Gyömbérrel, curryvel és kevés sóval tovább fűszerezzük. A citromfüvet megmossuk, lecsöpögtetjük és a felét apróra vágva belekeverjük a salátába. A megmaradt levélkéket az étel tetejére szórjuk.

JEREVÁN SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg csirkehús, 5 dkg ananász, fél alma, 1,5 pohár joghurt, fejes saláta, 5 dkg sajt, 5 dkg ribizli, só, bors, szegfűbors, 3 evőkanál porcukor, fehérbor

Elkészítése: A csirkehúst, az ananászt és az almát kockákra vágjuk. A joghurttal, egy kicsi összevágott fejes salátával, reszelt sajttal, ribizlivel összekeverjük. Sóval, borssal, szegfűborssal, porcukorral és fehérborral ízesítjük. Hidegen tálaljuk.

KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg fehér káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek olaj, só, őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom

Elkészítése: A meggyalult káposztát besózva 1 óráig állni hagyjuk, kinyomjuk. A tálba ecetet, olajat, kevés porcukorral elkeverünk, a káposztát beletéve jól elvegyítjük; törött borssal behintjük, zöld, sárga és piros, karikára vágott, paprikával díszítjük.

KARÁCSONYI ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1/2 üveg marinált piros paradicsompaprika, 1/2 kg-os ananászkonzerv, 1/2 üveg ecetes gyöngyhagyma, 1/2 fej saláta, 1 csokor petrezselyem, 1 adag habos tartármártás

Elkészítése: Leszűrjük a marinált paprikát, és csíkokra vágva összekeverjük a leszűrt gyöngyhagymával meg a leszűrt, kis kockákra vágott ananásszal. Összekeverjük a habos tartármártással, és salátalevelekkel kibélelt tálba öntve, tetejére hintjük a finomra vágott petrezselymet.

KARIBI SALÁTA
Hozzávalók: 4 db csirkemell-filé, 1 fej saláta, 1 fej fodros saláta, negyed fej vörös káposzta, 20 dkg ananászkocka
A páchoz: 1,5 dl világos szójaszósz, 1 dl édes tokaji bor, 1 kávéskanál barna cukor
A keverékhez: 2 db paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db erős paprika, csipet só
Az öntethez: 0,6 dl dijoni mustár, 0,6 dl méz, 1,5 evőkanál cukor, 1 evőkanál szezámolaj, 1,5-1,5 evőkanál almaecet és zöldcitrom-lé

Elkészítése: A bőrnélküli és kisebb szeletekre darabolt filéket a jól kikevert páclében tegye 2-3 órára hűtőszekrénybe. Közben a keverék alkotórészeit vagdalja egyformán apró kockákra, keverje össze és tegye félre. Keverje ki az öntetet és hűtse le. A bepácolt csirkemell-filéket forró grillsütőben mindkét oldalukon 4-5 perc alatt süsse puhára. Az egyformán szálasra vagdalt salátákat és vöröskáposztát forgassa egybe, és béleljen ki vele két egyforma tálat. Szórja rá az előkészített paprikakeveréket. Erre ossza el egyenletesen az ananászkockákat. Az eddigieket takarja be a laskára vagdalt, megsütött csirkemellel. Közvetlenül fogyasztás előtt locsolja meg az öntettel, és a visszamaradt páclével. Önálló ételként tálalja.

KÍNAI ANANÁSZSALÁTA
Elkészítése: Forraljunk fel 1/2 kg babcsírát ananász lében. Szójaszósszal ízesített majonézzel öntsük le, szórjuk meg tört mogyoróval és díszítsük szeletelt kumquat-tal vagy ananász-szeletekkel.

KIVIS SALÁTA
Hozzávalók négy személyre: 20 dkg kivi, 1 alma, 10 dkg ananász és 5 dkg meggy (lehet mirelit vagy diétás meggybefőtt is), 1 ek citromlé, csipetnyi őrölt fahéj és kakukkfű, 1 cs vaníliás cukor. (Magunk készíthetünk diétás vaníliás cukrot, ha az édesítőszerbe egy rúd vaníliát teszünk jól záródó üvegben)

Elkészítése: A meghámozott gyümölcsöket egyforma kockára vágjuk, a meggyet kimagozzuk, az ananászt is daraboljuk. A kivi kivételével összekeverjük a gyümölcsöket, és egy üvegtálba halmozzuk. A fűszereket elkeverjük a vaníliás cukorral, a citromlével, és megszórjuk vele a keveréket. A kivit vékonyan felszeleteljük, és beborítjuk vele a salátát. A tálat lefedjük, és 1-2 órára hűtőbe tesszük. Nagyon mutatós és finom saláta.

KÖNNYŰ NYÁRI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 1 kisebb sárgadinnye, fél görögdinnye, 1 ananászkonzerv, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál jófajta konyak vagy likőr

Elkészítése: A dinnyéket és az ananászt apró kockára vágjuk. Az ananászkonzerv levét ráöntjük a gyümölcsökre. Meghintjük az egészet egy pici vaníliás cukorral és a két evőkanál konyakkal. Az egészet hűtőbe tesszük, majd ha kihűlt, húsokhoz vagy fagyihoz tálaljuk.

KREOL SALÁTA (FRANCIA)
Hozzávalók: 4 banán, 1 alma, 15 dkg fehér szőlő, 10 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál darált mogyoró, 25 dkg rizs, 1 evőkanál kókuszreszelék
Az öntethez: 6 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, 2 evőkanál citromlé, mokkáskanál mustár, Cayenne bors, só, törött bors

Elkészítése: A megfőtt és kihűlt rizst összekeverjük a karikákra vágott és a citromlével leöntött banánnal, a felszeletelt almával, ananásszal, a szőlőszemekkel, és a megdarált mogyoróval. Tálban összedolgozzuk a citromlével az ecetet és a mustárt. Ízesítjük cayenne-i borssal, megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Ráöntjük a rizses gyümölcsökre, és eldolgozzuk. A saláta tetejét kókuszreszelékkel beszórjuk, és rögtön tálaljuk.

LAKTATÓ VACSORASALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 13 dkg lencse, 1 kis doboz (425 ml) körszeletes ananászbefőtt 1 csomó zöldhagyma, 4 dl zöldséges erőleves (kockából is készülhet) 3 dl joghurt, 3 evőkanál majonéz 4 evőkanál citromlé só, fehér bors curry

Elkészítése: A burgonyát megmossuk és forrásban lévő, sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk. Ha már kihűlt, karikára vágjuk. A lehetőleg előző este átválogatott és beáztatott lencsét leöblítjük, majd a zöldséges erőlevesben 20-30 perc alatt puhára főzzük. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Kb. 4 evőkanálnyit összekeverünk 3 evőkanál citromlével, megöntözzük vele a felkarikázott burgonyát, majd legalább 10 percig állni hagyjuk. Közben a lencsét lecsöpögtetjük, a zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. Ízlés szerint forrásban lévő, sós vízben 1-2 percig előfőzzük. A körszeletes ananászt apró, falatnyi darabokra vágjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, a maradék citromlével és 2-3 evőkanál ananászlével. Sóval, fehér borssal és curryvel ízesítjük. A marinált burgonyát, a lecsöpögtetett lencsét, az ananászdarabokat és a zöldhagymát nagy salátástálban összevegyítjük. Leöntjük az ízesített majonézmártással, óvatosan összekeverjük, és kínálás előtt legalább 1 órát érleljük.

LENCSÉS BURGONYASALÁTA
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 15 dkg lencse, 1 körszeletes ananászkonzerv, 1 csomó zöldhagyma, 4 dl zöldséges erőleves,(kockából is készülhet), 3 dl joghurt, 3 evőkanál majonéz, 4 evőkanál citromlé, só, fehér bors, curry

Elkészítése: A burgonyát megmossuk és forrásban lévő sós vízben kb. 20 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk. Ha már kihűlt, karikára vágjuk. A lehetőleg előző este átválogatott és beáztatott lencsét leöblítjük, majd a zöldséges erőlevesben 20-30 perc alatt puhára főzzük. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Kb. 4 evőkanálnyit összekeverünk 3 evőkanál citromlével, megöntözzük vele a felkarikázott burgonyát, majd legalább 10 percig állni hagyjuk. Közben lencsét lecsöpögtetjük, a zöldhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk. Ízlés szerint forrásban lévő, sós vízben 1-2 percig előfőzzük. A körszeletes ananászt apró, falatnyi darabokra vágjuk. A majonézt kikeverjük a joghurttal, a maradék citromlével és 2-3 evőkanál ananász lével. Sóval, fehér borssal és curryvel ízesítjük. a marinált burgonyát, a lecsöpögtetett lencsét, az ananászdarabokat és a zöldhagymát nagy salátástálban összevegyítjük. Leöntjük az ízesített majonézmártással, óvatosan összekeverjük, és kínálás előtt 1 órát érleljük.

LIBANONI ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 4 ananászkarika, 5 dkg krémsajt, 5 dkg porcukor

Elkészítése: Az ananászkarikákat jól csurgassuk le. Helyezzük üvegtálra, és a közepét töltsük meg krémsajttal. Hintsük meg porcukorral és jól lehűtve tálaljuk.

LIKŐRÖS DÉLIGYÜMÖLCS-SALÁTA
Hozzávalók: 2 narancs, 2 kivi, 10-15 dkg konzerv ananász, a friss még jobb, 1 evőkanál méz, 1 kiskanál citromlé, 3 evőkanál narancslikőr (Cointreau, Benedictine), 1 banán

Elkészítése: A narancsot úgy hámozzuk meg, hogy a belső fehér bundáját is lehántjuk, majd a gerezdeket elválasztó hártya mentén bevágjuk, és a “filéket” (azaz a gyümölcshúst) kiemeljük. A kivit hámozás után félbehasítjuk, majd fölszeleteljük. Az ananászt lecsöpögtetjük, ha frissből készítjük, akkor hámozás után kockákra vágjuk. A mézet a citromlével meg a likőrrel simára keverjük, a narancsot, a kivit meg az ananászt beleforgatjuk, és letakarva néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy az íze összeérjen. Tálalás előtt - azért nem előbb, mert gyorsan barnul - a karikákra vágott banánt is hozzáadjuk. Elkészítési idő: 15 perc + érlelés.

MACEDÓN GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: alma 50 dkg, ananászkonzerv 30 dkg, Maraschino likőr 1,5 dl, dióbél 5 dkg narancs 50 dkg, eper 20 dkg, tejszín 2 dI. Sziruphoz: kristálycukor 15 dkg, víz 4 dl

Elkészítése: A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, és jól lehűtjük. Az almát megmossuk, meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk, és a cukorsziruphoz keverjük. Az epret és a narancsot megtisztítjuk. Ezután szintén szeletekre vágjuk az epret és a narancsot, majd az almához adjuk. A konzervananászt kockákra vágjuk, és a levével együtt a többi gyümölcshöz adjuk. Hozzákeverjük a likőrt, és jól lehűtjük. Miközben a gyümölcssalátát hűtjük, a tejszínből habot verünk, és csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük. A dióbelet leforrázzuk, és a héját lehúzzuk. A jó hidegre lehűtött gyümölcssalátát előhűtött tálalóedénybe merjük levével együtt. Tetejét díszítjük néhány darab szép szelet gyümölccsel, tejszínhabból fecskendezett rózsával és a hámozott dióval. Azonnal felszolgáljuk.
Ha a gyümölcssalátát csak konzervből készítjük, nem kell hozzá szirupot főzni, hanem saját levét használjuk fel hozzá. Ez utóbbit is ízesítjük likőrrel.
Egy további módja a gyümölcssaláta készítésének, hogy szirup nélkül, porcukorral meghintve, likőrrel meglocsolva érlelik és tálalják.

MEGGYES SALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg meggy, 3 karika ananászbefőtt, 1 kis fej saláta, 15 dkg császárhús, 15 dkg kemény sajt, 1 kis zeller, 10 szem dió, 2 dl joghurt, 4 evőkanál olaj, 1 kis citrom leve, só, fehér bors

Elkészítése: A salátalevelekkel kibéleljük a tálat. Belerakjuk a vékony csíkokra vágott sajtot, császárhúst, ananászt, a kimagozott meggyet, ráreszeljük a meghámozott zellert és rátördeljük a dióbelet. Összekeverjük a többi hozzávalót és meglocsoljuk vele a salátát.

MUSTÁROS ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 2 dl tejföl, 1 evőkanál mustár, 1 kis fej vöröshagyma, 1 csokor snidling, citromlé, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint

Elkészítése: Az ananászbefőttet leszűröm, és apróra vágom. A tejfölbe belekeverem a megtisztított, finomra vágott vagy megreszelt vöröshagymát, a mustárt, a csipetnyi sót és az őrölt fehér borsot. Citromlével és 1-2 evőkanál ananászlével ízesítem, majd ráöntöm az ananászra. Jól átkeverem, rászórom a finomra metélt snidlinget, és legalább fél napig érlelem a hűtőszekrényben.

NÉMET ANANÁSZOS KÁPOSZTASALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg fehér káposzta, egy 1 kg-os ananászkonzerv, 1 kis szál póréhagyma, 9 ek olaj, só, őrölt fehérbors, késhegynyi cukor, 2 citrom

Elkészítése: Legyaluljuk a káposztát, és enyhén besózva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután összekeverjük a kis kockákra vágott ananásszal meg a zöldjétől megtisztított, vékonyra szelt póréhagymával. A citromléhez vékony sugárban - közben állandóan keverve - hozzácsurgatjuk az olajat, a borssal, cukorral ízesítjük, és adunk hozzá kétkanálnyit az ananászkonzerv levéből. Ezzel a mártással keverjük össze a salátát (ha túl sok leve lenne, egy keveset leöntünk belőle), és egy napig érleljük.

PIKÁNS PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók: 1 doboz darabolt ananász, 2 db padlizsán, 20 dkg paradicsom, 1 köteg újhagyma
Az öntethez: ananászlé, 1 dl almaecet, 1 db citrom szűrt leve, őrölt gyömbér, só, 1/2 dl olaj

Elkészítése: Az öntet hozzávalóit jól összekeverjük, és felhasználásig hűtőbe tesszük. Az újhagymát megtisztítjuk, majd a paradicsommal és padlizsánnal együtt alaposan megmossuk. Nagyobb darabokra, cikkekre vágjuk mindet. Keverőtálba téve jól összekeverjük az öntettel és tálalásig hűtőben tartjuk.
Füstölt, hideg húsokkal, halakkal kiválóan harmonizál.
Elkészítési idő: 30 perc

PIKÁNS RIZSSALÁTA.
Hozzávalók: 1 csésze rizs, fél ananászkonzerv, fél kígyóuborka, fél csomag mazsola, 10 dkg füstölt sajt, fél csokor snidling, vagy újhagyma zöldje, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál curry

Elkészítése: A rizst puhára főzzük, a curryvel és a sóval, majd hozzáadjuk a mazsolát, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. A kígyóuborkát héjával együtt felkockázzuk, az ananászt csíkokra szeleteljük. Összekeverjük a rizzsel, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Az apróra vágott snidlinggel, vagy újhagymával díszítjük.

PILLANGÓTÉSZTÁS PARTI-SALÁTA
Elkészítési idő kb. 35 perc
Hozzávalók 10 személvre: 50 dkg paprikás szalámi vagy ízlés szerint lángolt kolbász, 40 dkg pillangó alakú tészta (olaszul farfallini, vagy más száraztészta), 45 dkg mirelit zöldborsó, 8 csemegeuborka, 2 kis doboz ananászkonzerv, 4 tojássárgája, 30 dkg Gouda vagy ementáli sajt, 1 fej fodros szélű vagy más saláta, 4 teáskanál mustár, 2,5 dl olaj, só, bors

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben kb. 15 percig “al dente”, vagyis csak olyan puhára főzzük, hogy harapni lehessen. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. A mirelit zöldborsót forrásban lévő, sós vízben kb. 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A szalámi vagy a kolbász héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A lecsöpögtetett csemegeuborkát, vékonyan felkarikázzuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A tojássárgáját és a mustárt habosra verjük, s cseppenként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal, ananász- és uborkalével ízesítjük, végül belereszeljük a sajtot. A salátát megtisztítjuk, megmossuk és lecsöpögtetjük, majd leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A kihűlt tésztát, a lecsöpögtetett zöldborsót, a feldarabolt szalámit vagy kolbászt és az ananászt tálba halmozzuk, majd leöntjük az ízesített majonézzel és összevegyítjük. Lefedve, hűvös helyen legalább 30 percig érleljük. Tálalás elölt még egyszer megfűszerezzük.

PULYKAHÚSSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg pulykamell, só, őrölt fehér bors, olaj, 1 fej saláta, 1 piros húsú paprika, 10 dkg ananászkompót, 1 fej vöröshagyma, citromlé, 1 kiskanál szójamártás, csipetnyi cayenne-i bors, őrölt gyömbér

Elkészítése: A megmosott húst szárazra töröljük, besózzuk és megborsozzuk, s felhevített olajon aranysárgára sütjük. Azután kihűtjük, és metéltre vágjuk. A salátát tálba tépkedjük, hozzátesszük a metéltre vágott paprikát és a feldarabolt ananászt meg a vékony karikákra vágott vöröshagymát, s összekeverjük. Később három evőkanál olajat citromlével és szójamártással alaposan összekeverünk, megsózzuk, megszórjuk cayenne-i borssal és gyömbérrel, s az előkészített salátára öntjük, azután hozzákeverjük a húst, kicsit érleljük, majd tálaljuk.

RIZSES GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 10 dkg mazsola, 3 dkg vaj, tej szükség szerint, 1 kis ananászkonzerv, cukrozott dinnyehéj (vagy más cukrozott gyümölcs, esetleg befőtt), 5 dkg cukor, só, 1 kupica rum, édes tejszínhab

Elkészítése: A mazsolát többször váltott vízben megmossuk, majd leöntjük a rummal, és fél napig állni hagyjuk. A megmosott rizst leöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, csipet sóval ízesítjük, és lefedve addig főzzük, míg a vizet magába nem szívta. Ekkor megkeverjük, leöntjük bőven tejjel, és kis lángon puhára főzzük. (Ha a tejet túl korán magába szívná, pótoljuk.) Még melegen cukorral ízesítjük, és ha kihűlt, közé keverjük a mazsolát, a leszűrt, kis darabokra vágott ananászt (vagy más cukrozott gyümölcsöt, esetleg befőttet). Megöntözhetjük kevés ananászlével is. Fél napra jégbe hűtjük, és talpas poharakban vagy üvegtányérokban tálaljuk. (Koronázhatjuk édes tejszínhabbal is, de akkor a tetejére még tegyünk kevés gyümölcsöt, és ha ananásszal készítettük, ananászlével, ha más gyümölccsel, málnaszörppel locsoljuk meg.)

SAVANYKÁS-ÉDES GYÜMÖLCSSALÁTA (FRANCIA)
Hozzávalók: 4 savanyú alma, 1 grapefruit, 1 csemegeuborka, 10 dkg ananász (konzerv), 1 evőkanál őrölt koriander
Az öntethez: 1 evőkanál folyékony méz, 1 evőkanál citromlé, 1 citrom reszelt héja, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál almaecet, só, őrölt fehérbors

Elkészítése: Nagy tálba tesszük a meghámozott és kockákra vágott almát, a grapefruitot, a csemegeuborkát, az ananászszeleteket, és megforgatjuk. Kis edényben villával simára keverjük az öntethez szükséges valamennyi hozzávalót, majd jól összekeverjük a gyümölcsökkel. Lefedve 1 órára a hűtőszekrénybe állítjuk. Őrölt korianderrel meghintve tálaljuk.

SAVANYÚKÁPOSZTA-SALÁTA
Hozzávalók: 1 szép piros alma, 1 hagyma, 3 szelet konzerv ananász, 50 dkg savanyú káposzta, 1 evőkanálnyi majonéz, 4 evőkanálnyi habtejszín, 1 evőkanálnyi reszelt torma, 1 teáskanálnyi cukor vagy ennek megfelelő édesítő, 1 evőkanálnyi citromlé, só, bors, 2 teáskanálnyi kapribogyó

Elkészítése: Az almát megmossuk, magházát kiszúróval kiszúrjuk, és héjastól felkockázzuk, a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az ananászt lecsepegtetjük, kockázzuk, a káposztát összevágjuk.
A majonézt, tejszínt, tormát, cukrot, citromlevet, egy kis ananászlevet és az összevágott kapribogyót elkeverjük a többi hozzávalóval, sózzuk, borsozzuk, s a tálalásig (legalább 1-2 órát) hűtőben érleljük.
Hirtelen sült szárnyas-húsokhoz önálló köretként fogyasztható, de ementáli sajtcsíkokkal és baguette kenyérrel könnyű vacsora is lehet.

SZÁRNYAS-SALÁTA
Hozzávalók 6 személyre: 1 db tyúk (kb. 1 kg-os), ízlés szerint só, frissen őrölt bors, curry, 1 kis doboz spárgafej, 25 dkg mélyhűtött zöldborsó, 1 kis doboz gomba, 3 szelet ananász, 3 evőkanál majonéz, 1 pohár joghurt, 1 evőkanál tört mandula

Elkészítése: A tyúkot kibelezzük, félbevágjuk, megmossuk, szárazra töröljük, majd kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal és curryvel. Előmelegített lábosba fektetjük, közepes hőfokon felmelegítjük, majd a legkisebb hőfokon 20-30 percig pároljuk. Utána lehűtjük, és falatnyi darabokra vágjuk.
Közben a zöldborsót megpároljuk, spárgát, gombát, ananászt lecsöpögtetjük, apróra vágjuk, majd a hússal együtt az anyagokat egy salátástálba tesszük, és lazán összekeverjük.
A joghurtot, majonézt kikeverjük, sóval, borssal, curryvel ízesítjük, és a salátába keverjük. Tálalás előtt 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, végül megszórjuk tört mandulával.

TAHITI GYÜMÖLCSSALÁTA (FRANCIA)
Hozzávalók: 6 közepes narancs, 6 körszeletes ananász (lehet kompót), 12,5 dkg vegyes cukrozott gyümölcs, 3 evőkanál friss vagy mélyhűtött ribiszke

Elkészítése: Nagyobb süteményestálra fektetjük az ananászkarikákat (ha konzerv, előbb lecsurgatjuk a levét), és a meghámozott narancsokat rózsára bontva a szeletek közepére helyezzük. Apró kockákra vagdaljuk a cukrozott gyümölcsöt, és minden narancs köré szórunk belőle egy púpozott kávéskanálnyit, a narancsok közepébe szintén egy-egy kávéskanál ribiszkét szórunk. 2-3 órára hűtőszekrénybe állítjuk, és máris kínálhatjuk.

TAVASZI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 15 dkg ananászkonzerv (darabolt), 25 dkg jonatánalma, 15 dkg mandarin (pucoltan), 3 dkg mandulaforgács, 5 dkg meggybefőtt, 8 dkg porcukor, vagy ennek megfelelő édesítőszer

Elkészítése: Az almát szeletekre vágjuk, kimagozzuk. A mandarint cikkeire szedjük. A gyümölcsöket üvegtálba tesszük, megszórjuk a porcukorral. Pár órára hűtőbe tesszük, és előhűtött üvegtálkára tálaljuk. Mandulaforgáccsal megszórjuk, és a tetejét egy-egy szem meggybefőttel díszítjük. Az így feldíszített és adagolt gyümölcssalátát egy tört jéggel megtöltött nagyobb üvegtálra helyezzük.

TÉLI GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 15 dkg narancs, 20 dkg alma, 10 dkg ananászkonzerv, 1 banán, pár szem meggybefőtt, 8 dkg porcukor, fél citrom

Elkészítése: A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük. Az almát meghámozzuk, megmossuk, félbevágva magházát kiszedjük, és vékonyan felszeleteljük. A banánt karikára szeleteljük. Az ananászt felaprítjuk. Tálba téve a gyümölcsöket meghintjük porcukorral, óvatosan összekeverjük, és pár órára hűtőszekrénybe tesszük.

TÉSZTÁS PARTISALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg paprikás szalámi vagy ízlés szerint lángolt kolbász, 20 dkg pillangóalakú száraztészta, 30 dkg zöldborsó, 4 csemegeuborka, 1 ananászkonzerv, 20 dkg Gouda vagy ementáli sajt, 1 fej fodros szélű saláta
A majonézhez: 2 tojássárgája, 1 evőkanál mustár, 1,5 dl olaj, só, bors, uborkalé, ananászlé

Elkészítése: A tésztát a szokásos módon, forrásban lévő, sós vízben kb. 15 percig olyan puhára főzzük, hogy harapni lehessen. Hideg vízzel leöblítjük, majd lecsöpögtetjük. A zöldborsót forrásban lévő, sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük. A szalámi vagy a kolbász héját lehúzzuk, majd vékonyan felszeleteljük. A lecsöpögtetett csemegeuborkát vékonyan felkarikázzuk. Az ananászt lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. Ha szükséges, kisebb darabokra vágjuk. A tojássárgáját és a mustárt habosra verjük, s cseppenként hozzákeverjük az olajat. Sóval, borssal, ananász- és uborkalével ízesítjük, végül belereszeljük a sajtot. A salátát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük, majd leveleit nagyobb darabokra tépkedjük. A kihűlt tésztát, a lecsöpögtetett zöldborsót, a feldarabolt szalámit vagy kolbászt és az ananászt tálba halmozzuk, leöntjük az ízesített majonézzel, és összevegyítjük. Lefedve, hűvös helyen legalább 30 percig érleljük. Tálalás előtt még egyszer megfűszerezzük.

TRÓPUSI EPERSALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg eper, egy 50 dkg-os darabolt ananászkonzerv, 3 evőkanál rum, tejszínhab

Elkészítése: A megmosott, megszárított, lecsumázott epret keverd össze a leszűrt ananásszal. 0,5 dl ananászlében keverd el a rumot, és öntözd meg vele a salátát. Jól lehűtve, tejszínhabbal díszítve kínáld.

TRÓPUSI SALÁTA
Hozzávalók: 2 banán, fél ananász, 15 dkg eper, 3 kivi
Az öntethez: 10 dkg natúr krémsajt, 3 evőkanál méz, 2 evőkanál narancslé
A tetejére: 5 dkg őrölt dió

Elkészítése: A gyümölcsöket közel egyenlő darabokra kockázza fel, és salátás tálban forgassa össze. Keverje ki az öntetet, és locsolja a gyümölcsökre. Egy-másfél óra múlva, lehűtve, megszórva a dióval tálalja.

ÜNNEPI GYÜMÖLCSSALÁTA 01.
Hozzávalók: 1/2 kg ananászkonzerv, 1 kicsi őszibarackkonzerv, 1 kis üveg cseresznye- vagy meggybefőtt, 10 dkg mazsola, 10 dkg mandula (vagy dió), 25 dkg kész gesztenyemassza, 5-10 dkg porcukor, 1/2 dl rum. Tetejére: 3-4 almából készült almahab (vagy fél zacskó citromízű pudingporból készült puding)

Elkészítése: Leszűrjük, darabokra vágjuk (illetve kimagozzuk) a gyümölcsöt, összekeverjük, és megszórjuk ízlés szerint 5-10 dkg porcukorral, megöntözzük rummal. Közé keverjük a jól megmosott mazsolát, a lehámozott mandulát vagy diót, és lefedve a hűtőszekrénybe tesszük néhány órára. Végül a gyümölcs felét mély üvegtálba terítjük, krumplinyomón átnyomjuk a gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejére vagy almahabot simítunk, vagy bevonjuk citrompudinggal. (A befőttek levét külön adhatjuk üdítő italként.)

ÜNNEPI GYÜMÖLCSSALÁTA 02.
Elkészítése: Levétől leszűrünk, és kis kockákra vágunk egy félkilós konzervananászt, meg egy félkilós őszibarack befőttet, lecsepegtetünk, kimagozunk egy félkilós befőtt cseresznyét vagy meggyet, és a többihez keverjük. Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük egy féldeci rummal, és 10 deka mazsolával. 10 deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig állni hagyjuk hűvös helyen. Időnként megkeverjük. Végül a gyümölcs felét üvegtálba terítjük, krumplinyomóval rányomunk 25 deka gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel, és tetejét vagy almahabbal vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot. amely rádermed a tetejére.
Az almahabhoz megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük, kevés porcukorral édesítjük. és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz. Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.

VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 15 dkg konzerv sárgarépakocka, 15 dkg konzerv ananász, 15 dkg csemege uborka, 15 dkg konzerv kukorica, 5 evőkanál majonéz, 1 kávéskanál tárkonylevél, 1/2 citrom, só

Elkészítése: A leszűrt konzerv sárgarépát és kukoricát, a kockára vágott konzerv ananászt és csemege uborkát összekeverjük a citrom levével, finomra vágott tárkonylevéllel és sóval fűszerezett majonézzel. Tálaláskor citrommal, almaszelettel és petrezselyemzölddel díszítjük.

VÖRÖS - FEHÉR - KÉK GYÜMÖLCSSALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg cseresznye dzsem, 20 dkg narancs-dzsem, 20 dkg feketeribizli-dzsem, 1 db ananász, 5 dl tej, 1 tasak vanília puding

Elkészítése: Keverje simára a cseresznye dzsemet 2 dl forró vízzel. Hagyja lehűlni, majd forgassa egybe az apróra vagdalt ananásszal. Simítsa az előhűtött tál aljára. Tegye be a hűtőbe. Alaposan keverje ki a narancsdzsemet a tejjel és a vanília puding-porral. A krémet simítsa az előző rétegre, majd a tálat tegye vissza a hűtőszekrénybe. Végül a fekete ribizli dzsemet alacsony hőfokon olvassza fel, és kevés kék színezékkel keverje el. Ezzel fedje be az előzőleg lehűtött krémet. Pár óra alatt alaposan hűtse le, majd borítsa lapos tálra. Vékonyan hintse meg kókuszreszelékkel, végül azonnal tálalja.

ZELLERES ANANÁSZSALÁTA
Hozzávalók: 30 dkg ananász, 15 dkg zeller, 15 dkg alma, 3 dkg mandula, 10 dkg majonéz, 1 citrom leve, cukor, só

Elkészítése: A megtisztított ananászt, a meghámozott, kicsutkázott almát és a szintén meghámozott zellert vékony, keskeny csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, ízesítjük cukorral és csipetnyi sóval, hozzáadjuk a felaprított mandulát, majd hozzákeverjük a majonézt.