Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínis levesek


ALMÁS CUKKÍNI LEVES (ALBÁN) (ZUCCHINI AND APPLE SOUP)
Hozzávalók: 70 dkg cukkíni, 2 db alma, 2 fej vöröshagyma, 5 dkg rizs, 1 l csirkeleves, 1 mokkáskanál curry por, 2 dl tejföl, 1 tasak vaníliás cukor, só, őrölt bors

Elkészítése: Keverje össze a húslevest a curryvel és a vaníliás cukorral. Tegye fel melegedni, s amikor felforrt, tegye bele a vékonyan felkarikázott cukkínit, hagymát és almát. Fedő alatt gyöngyözve főzze 50-60 percen át. Ízesítse sóval és csipetnyi őrölt borssal. Ha megpuhult, pürésítse, majd tejföllel díszítve tálalja.

CSIRKERAGU-LEVES
Hozzávalók: 1 közepes vöröshagyma, 2 db csirkemell-filé, 1 babérlevél, 1 teáskanál só, 1 kisebb cukkíni, negyed teáskanál őrölt bors, 30 dkg sütőtök, 3 evőkanál olívaolaj, 10 dkg csigatészta, 1 l csirkeleves, 1 kis doboz paradicsompüré

Elkészítése: A megpucolt vöröshagymát apró, a bőr nélküli csirkemellet két centis kockákra vagdalja. A húst sózza és borsozza meg. Nagyobb tűzálló tálba tegyen két evőkanál olívaolajat. Öt perc alatt pirítsa a húsdarabokat fehérre benne, majd szűrőkanállal emelje tányérra. A visszamaradt olajhoz tegye hozzá a maradék olívát, és párolja rajta üvegesre a vöröshagymát. Öntse fel a csirkelevessel. Keverje el benne a paradicsompürét. Ízesítse a babérlevéllel. Fedő nélkül, közepes hőfokon forralja 20 percen át. Közben a cukkínit és a tököt hámozza meg, majd darabolja kisebb kockákra. Egyszerre tegye a levesbe a zöldségféléket, a húst és a tésztát. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 15 percig. Végül dobja ki babért, és leveses csészében, forrón tálalja.

CUKKÍNI-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók: 1 db kisebb cukkíni, fél csokor petrezselyem, 1 pohár tejszín, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál vegeta, 4 szelet kenyér, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál olaj, késhegynyi vaj

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, magvát kivesszük, majd felkockázzuk. Az olajon vegetával fedő alatt megpároljuk (kb. 10 perc). Megszórjuk a liszttel és felengedjük kb. 1 l vízzel. Lassan belekeverjük a tejszínt, hozzáadjuk a fűszereket és összefőzzük. Amikor a cukkíni megpuhult, összeturmixoljuk. A kenyérszeleteket felkockázzuk és a vajon megpirítjuk. A tányérokba szervírozott levesre dobjuk az apróra vágott petrezselyemmel együtt. Azonnal fogyasztjuk.

CUKKÍNI-KRÉMLEVES 02.
Elkészítése: Olvassz fel két kiskanál vajat, piríts meg rajta 1 karikákra vágott újhagymát és 25 dkg kockákra vágott cukkinit, majd sózd meg. A cukkini felét pürésítsd 3 dl leves-alappal, 2 evőkanál sovány (10%-os zsírtartalmú) tejföllel, 1/4 kiskanál reszelt citromhéjjal és egy csipet őrölt szerecsendióval. Forrald fel, add hozzá a maradék cukkinit és ízesítsd egy evőkanálnyi kaporral.

CUKKINI-KRÉMLEVES 03. (CONSOMMÉ DE COURGETTES)
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkíni, 2 csokor bazsalikom, 1 mogyoróhagyma, fél citrom leve, 2 evőkanálnyi tejszín, só, bors
Előkészítés: 15 perc
Főzés: 20 perc

Elkészítése: Hámozzuk meg a cukkínit. Tegyük félre a héját.
Pároljuk meg a darabokra vágott cukkínit és külön a héjat.
Pároljuk meg az összevágott hagymát a citromlében. Turmixoljuk össze a cukkínivel, a főzőlével és bazsalikommal.
Adjuk hozzá a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük tálalás előtt egy órára a hűtőbe. Közvetlenül tálalás előtt tegyünk bele néhány jégkockát és díszítsük a héjakkal.

CUKKÍNI LEVES 01.
Hozzávalók: 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, darabka cseresznyepaprika, 2 db cukkíni, 4 db paradicsom, 2 dl fehérbor, 7 dl baromfihúslé, 1 kiskanál szárított bazsalikom, zöldpetrezselyem

Elkészítése: Felhevített olajon kicsit megpirítjuk a sóval zúzott fokhagymát meg az apróra vágott cseresznyepaprikát és a vékony karikákra vágott cukkínit, majd lefedve kis lángon hét percig pároljuk. Azután hozzátesszük a forró vízbe mártott, meghámozott, apróra vágott paradicsomot, s felöntjük a borral és húslével, majd megszórjuk bazsalikommal és finomra vágott zöldpetrezselyemmel, azután még tíz percig főzzük. Végül ízlés szerint megsózzuk.

CUKKÍNI LEVES 02. (ZUCCHINI SOUP)
Hozzávalók: 1,5 l csirkeleves, 1-1 kg cukkíni és burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél-fél mokkáskanál szerecsendió és őrölt fehérbors, 1 doboz joghurt, só, 3 db kifli, 1 evőkanál vaj

Elkészítése: A burgonyát meghámozva, a cukkínit héjastul karikázza fel. A csirkelevesben tegye fel főni. Tegye hozzá egészben a megpucolt hagymákat. (Ha elkészült a leves, ezeket dobja ki.) Ízesítse a fűszerekkel, majd fedő alatt, gyöngyözve főzze készre. Végül adja hozzá a joghurtot, és mixerrel pürésítse a levest. A vajon megpirított, fél-karikákra vágott kiflivel megszórva tálalja. (Hidegen is fogyasztható.)

CUKKÍNI LEVES PULYKAMELLEL
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 4 apró vöröshagyma, 4 evőkanál olívaolaj, 7.5 dl forró szárnyas-húslé, (vagy víz+vegeta), só, 1-2 teáskanál édes pirospaprika, 30dkg pulykamell, 4 evőkanál tejszín, 2 teáskanál zsálya

Elkészítése: A cukkíni 2/3-át vékonyan lehámozzuk, kockára vágjuk, a hagymát ugyancsak meghámozzuk, és kockára vágjuk, és az olaj felében üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott cukkínit, ráöntjük a húslét, 15 percig főzzük, botmixerrel pürésítjük, szükség szerint sózzuk (vigyázat a húslé már sózta) és belekeverjük a paprikát és a zsályát. A hámozatlan cukkínit julienne-re vágjuk, a leveshez adjuk. Közben nagyobb kockára vágott húst a maradék olajban erős tűzön 5 percig állandóan kavargatva megpirítjuk, és a leveshez adjuk. Összeforraljuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejszínt. Díszítésnek friss zsályalevelet használunk.

CUKKÍNI - PESTO LEVES
Hozzávalók: 500 gr cukkíni, 2 dl zöldségleves, 1 db burgonya, 1 cs bazsalikom friss, 1 ek pesto, 2 ek olíva olaj, 2 dl tej, 1 gr fokhagyma, só, bors

Elkészítése: A cukkínit megmossuk és felkarikázzuk. Olíva olajban megfonnyasztjuk az összezúzott fokhagymát és hozzáadjuk a cukkínit és a meghámozott összekockázott burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, majd lefedve pároljuk 5 percig.
Felengedjük a tejjel és a zöldséglével, hozzáadjuk a pestót és a bazsalikomot, 2-3 percig főzzük. Mixerrel pürésítjük.

CUKKÍNIS HÚSGOMBÓC LEVES (ZUCCHINI MEATBALL STEW)
Hozzávalók: 35 dkg marhahús, 1 közepes cukkíni, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg rizs, ízlés szerint oregánó, só, őrölt bors és zúzott fokhagyma, 6 dl marhahús leves, 1 nagyobb paradicsom, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Kézzel alaposan dolgozza össze a darált húst, a lereszelt cukkínit, a finomra vagdalt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a felvert tojást, a rizst és a fűszereket. A húslevest forralja fel az apró kockákra vagdalt, héj nélküli paradicsommal és a finomra vágott petrezselyemmel. Dobálja bele a diónyira formázott húsgombócokat. Szükség esetén ízesítse. Fedő alatt, gyöngyözve főzze 30-40 perc alatt készre.

FOKHAGYMÁS CUKKÍNILEVES
Hozzávalók: 2 vékonyka cukkíni, 1 csokor zöldhagyma zöldjével együtt, 1 evőkanál finomliszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 húsleveskocka, 2 dl tejföl, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 késhegynyi törött fehér bors

Elkészítése: A cukkínit megmossuk, két végét levágjuk, majd vékony karikákra aprítjuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk, ezután felöntjük 8 dl vízzel. Beletesszük a húsleveskockát és a vegetát, majd a borssal fűszerezzük. Befedve felforraljuk, és 5 percig főzzük. Közben a tejfölt, fél dl vizet és a lisztet simára keverjük, a petrezselyemzöldet valamint a zöldhagyma zöld szárát megmossuk, és nagyon finomra összevágjuk. A hagyma fehér részét vékonyka karikákra aprítjuk. A forrásban lévő levet a tejfölös liszttel behabarjuk, és kevergetve legalább 5 percig forraljuk. Ezután belekeverjük a hagymakarikákat, a megtisztított és összezúzott fokhagymát, valamint a zöldfűszereket. Éppen csak egyet forralunk rajta, máris befedjük, és a tűzről félrehúzzuk.

FRANCIA CSURGATOTT LEVES
Hozzávalók:
A csurgatáshoz: 1 evőkanál friss bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 evőkanál olívaolaj, 2 nagy paradicsom, 12 dkg sajt
A leveshez: 6 db burgonya, 50 dkg fejtett bab, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg zöldbab, 50 dkg cukkíni, 1 evőkanál vaj, 3 l víz

Elkészítése: A fokhagymát, a bazsalikomot, a meghámozott, kimagozott paradicsomot és az olívaolajat pépesítse teljesen simára. Keverje hozzá a paradicsompürét és a reszelt sajtot, majd tegye félre. A vajat olvassza fel egy fazékban. Párolja üvegesre a finomra vágott hagymát, sózza, majd öntse fel. Tegye bele a fejtett babot, a feldarabolt zöldbabot, a kockára vágott cukkínit és burgonyát. Forralja fel, majd lassú tűzön, fedő alatt főzze 1-1,5 órát. Ha minden megpuhult a lobogó levesbe csurgassa bele a sajtos keveréket, majd azonnal tálalja.

GYÖNGYTYÚKLEVES CIKKÍNIVAL
Hozzávalók: 1 gyöngytyúk (80 dkg), 50 dkg cukkíni, 1,5 l víz, 1 vöröshagyma, fél babérlevél, 1 szegfűszeg, 1 teáskanál só, 1 csomag petrezselyem

Elkészítése: A gyöngytyúkot sós vízben felforraljuk, 30 percig gyöngyözve főzzük, a habját leszedegetve. A hagymába beletűzzük a babérlevelet és a szegfűszeget, és a levesbe tesszük. 20 percig főzzük, addigra a lé fele elfő. A cukkínit kockára vágjuk, beletesszük a levesbe, és 10 percig főzzük. A hagymát kivesszük, a tyúkot is. Fedő alatt a levet tovább főzzük, míg a húst kicsontozzuk, és daraboljuk, majd visszatesszük a levesbe. Megszórjuk petrezselyemmel.

HÚSGOMBÓC LEVES (CALDO DE ALBONDIGAS)
Hozzávalók: 2 l marhahúsleves (leveskockából), 1 burgonya kockákra vágva, 1 szál sárgarépa vékony karikákra vágva. 1 cukkíni kockákra vágva, 1 kis hagyma finomra vágva, 2 paradicsom meghámozva és kockákra vágva, oregánó, só, bors
A húsgombóchoz: 20 dkg darált sertéshús, 20 dkg darált marhahús, 5 dkg füstölt sonka, 1 tojás, 1 zsemle vízbe áztatva, kinyomkodva és ledarálva, 1/2 fej hagyma finomra vágva, 1/2 kk. őrölt koriander, só, bors

Elkészítése: Egy nagyobb lábosban felforraljuk a húslevest, beletesszük a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a cukkínit és a paradicsomot, megsózzuk, borssal és oregánóval ízesítjük. 20 percig főzzük. A darált húsokat összekeverjük.  Hozzáadjuk a hagymát, a tojást, az őrölt koriander, a zsemlét, a borsot és a sót. Az egészet jól összedolgozzuk, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk belőle. Egyenként a levesbe eresztjük a húsgombócokat. Kis lángon, további 1 órán át, főzzük.

JEGELT PÓRÉS CUKKÍNI-LEVES (OSZTRÁK)
Hozzávalók: 2 közepes cukkini, 2 póréhagyma, 1,5 dl tejszín, 1 dl tejföl, 7 dl marhahúsleves, 0,5 dl száraz szamorodni, 1 retek, só, fehér bors, vaj, kapor, Worchester, citromlé

Elkészítése: A tejszínből kemény habot verünk, beleforgatjuk a tejfölt, és kevés Worcesterrel ízesítjük. Amíg ez ül a hidegben, a cukkinit hámozzuk, darabokra vágjuk, a póré fehér részét karikákra, a zöldjét csíkokra metéljük. Kevés vajon megpirítjuk a cukkinit és a pórét, majd a levessel felöntve félpuhára főzzük. Turmixoljuk, s hagyjuk kihűlni. A pórécsíkokat vajon megfuttatjuk, és hagyjuk kihűlni, a retket vékony csíkokra vágjuk. A levesbe belekeverjük a tejszínes keveréket, sóval, borssal, citromlével, a borral, és kevés Worcesterrel ízesítjük. Tálaláskor póré- és retekcsíkokkal, vágott kaporral díszítjük.

JOGHURTOS CUKKINILEVES
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg cukkini, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 dkg margarin, 1 dl tejföl, 1 zöldségleveskocka, friss kapor, só, bors

Elkészítése: A megforrósított margarinon megpároljuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, hozzáadjuk a héjastól lereszelt cukkinit, egy percig kevergetjük, pároljuk, majd hozzáadunk fél liter vizet. Belemorzsoljuk a leveskockát és összeforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt és a joghurtot. Vágott friss kaporral tálaljuk.

MILÁNÓI MINESTRONE
Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 15 dkg húsos szalonna, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyemzöld (friss, aprított), 2 szelet zeller, 2 szál sárgarépa. 3 db burgonya, 2 db cukkíni (bébi), 50 dkg paradicsom, 1/2 csokor bazsalikom (friss), 25 dkg fejtett bab (friss, zöld), 1/2 fej kelkáposzta, 25 dkg zöldborsó (fejtett), 15 dkg rizs (kerek szemű), 8 dkg parmezán sajt, só

Elkészítése: Vágja apróra a szalonnát, a hagymát, a fokhagymát és párolja meg az olajon a petrezselyemmel. Tisztítsa meg a zellert, a répát és a burgonyát és darabolja apróra. Mossa meg a cukkínit és vágja apró kockákra. Dobja forró vízbe a paradicsomot, majd húzza le a héját, távolítsa el a magját és kockázza fel a húsát. Tegye a zöldségeket a felaprított bazsalikommal és a fejtett babbal egy edénybe, öntse fel 2 liter vízzel és főzze 2 órán át. Tisztítsa meg a kelkáposztát, vágja vékony csíkokra és a zöldborsóval együtt adja a leveshez, főzze még 15 percig, majd adja hozzá a rizst is. Főzze további 20 percig, míg a rizs megpuhul. Ízesítse sóval a minestrone-t és keverje hozzá a reszelt parmezánt. Tálalja melegen, nyáron pedig langyosan.

OLASZ BABLEVES (BRODETTO DI FAGIOLO)
Hozzávalók: 15 dkg főtt sonka (felkockázva), 1 közepes zellergumó (felcsíkozva), 2 sárgarépa (felkarikázva), 1 fej vöröshagyma (felkockázva), 1 cukkíni (felkockázva), 45 dkg fehérbab, 1 evőkanál olívaolaj, fél teáskanál bazsalikom, negyed teáskanál őrölt bors, 35 dkg paradicsom (meghámozva és felkockázva), 10 dkg spenót (apróra vagdalva), 1 l csirkeleves, 5 dkg parmezán

Elkészítése: Áztassa be a babot előző este. Másnap 2 evőkanálnyit vegyen ki belőle, és turmixszal pépesítse. A többit forró olívaolajon a zöldségekkel és a fűszerekkel együtt, állandóan kevergetve párolja 15 percet. Ezután adja hozzá a paradicsomot, a spenótot és a babpépet, majd öntse fel a csirkelevessel és fél liter vízzel. Forralja fel, majd fedő alatt, lassú tűzön főzze készre. Tálaláskor szórja meg reszelt sajttal.

OLASZ CUKKÍNILEVES
Hozzávalók: fél kiló zsenge cukkíni + 1 betétnek, 2 fej vöröshagyma, 2 paradicsom, 2 tojássárgája, 1 tyúkhúsleveskocka, kevés olívaolaj, 1 csokor petrezselyem, só, pirított zsemlekocka, parmezán (vagy más, kemény sajt)

Elkészítése: Az olajon megpároljuk a karikára vágott hagymát, majd a szintén karikára vágott cukkíni és paradicsom következik. (a cukkínit ne hámozzuk, a paradicsomot viszont igen) Pár percig kevergetve pároljuk, majd felöntjük 1,2 l vízzel. Belemorzsoljuk a kockát, és a cukkíni puhulásáig főzzük. Eközben a betétnek szánt cukkínit akkora kockákra vágjuk, mint a zsemlekockákat, és teflonedényben, kevés olajon megpirítjuk. A levest turmixoljuk, de már ne forrjon. A tojássárgákat simára keverjük a vágott petrezselyemmel, és a leveshez öntjük. A betéteket és a reszelt sajtot külön kínáljuk hozzá.

PROVANCE-I CSIRKELEVES
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg csirkemellfilé, 10 dkg cukkíni, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg kaliforniai paprika, pár szem karfiolrózsa, 3 cl fehérbor, só, bors, oregánó, bazsalikom, fokhagyma (ízlés szerint)

Elkészítése: A forró olíva olajban az apróra vágott sárgarépát megpirítom, hozzáadom a csirkemell kockákat és a zöldségeket, a legvégén pedig a póréhagymát és a fokhagymát. Ezután sóval, borssal, egy kis oregánóval és bazsalikommal fűszerezem. Ráöntöm a fehérbort, vízzel felengedem, 10 percig főzöm és kész is.