Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínis húsételek 02.


TATÁRSZENDVICS
Hozzávalók: 10 dkg marhafartő, 1/2 cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, fél csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál balzsamecet, 1/2 teáskanál Tabasco mártás, 1-1 mokkáskanál só és őrölt bors, 1 tojás sárgája
A tálaláshoz: 2 szelet barna kenyér, 2 evőkanál olívaolaj, 1-1 mokkáskanál só és őrölt bors, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor petrezselyem

Elkészítése: A finomra darált húst, a meghámozott és lereszelt cukkínit, valamint vöröshagymát, a finomra vagdalt petrezselymet az ízesítőanyagokkal és a tojássárgájával, villa segítségével alaposan keverje egynemű péppé. Felhasználásig tegye letakarva hűtőszekrénybe. Közben a kenyérszeleteket dörzsölje be a zúzott fokhagymával, sózza és borsozza, végül mindkét oldalukat locsolja meg az olívaolajjal. Pár perc alatt süsse a kenyereket világosbarnára. A forró pirítósra kent hideg húskrémet díszítésként hintse meg vagdalt petrezselyemmel, majd azonnal fogyassza.

TENGERI FINOMSÁGOK ZÖLDSÉGÁGYON
Hozzávalók: 40 dkg tengeri halfilé, 20 dkg mirelit rák- és kagylóhús vegyesen, 50 dkg apró újkrumpli, 40 dkg vegyes gomba, 2 cukkini, 2 lilahagyma, 4 nagy gerezd fokhagyma, 4 paradicsom, olaj, citrom, só, bazsalikom, oregánó, citromfű

Elkészítése: A sütőt 220C-ra előmelegítjük. Az újkrumplikat tisztára sikáljuk, az apró gumókat kettévágjuk. A hosszában kettészelt cukkíniket hasonló nagyságú háromszögekre daraboljuk. A gombákat cikkekre vágjuk. A megtisztított lila hagymát is nagyobb cikkekre szeljük, a fokhagymát felkarikázzuk. Másfél deciliter olajat elkeverünk egy kis citrom frissen facsart levével, közben sóval és durvára vagdalt zöldfűszerekkel ízesítjük. A halfilét féltenyérnyi darabokra szeleteljük, és a kiolvasztott rák- és kagylóhússal együtt tálba tesszük. A fűszeres olaj negyedét ráöntjük, és óvatosan átforgatjuk. A zöldségeket a paradicsom kivételével tepsibe tesszük, és összekeverjük a maradék olajjal.
Előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül fél óráig sütjük, hogy a krumpli majdnem megsüljön. Utána a tetejére rakjuk a paradicsomgerezdeket, a halszeleteket, a kagyló- és rákhúsokat, és 10-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
Ha néhány héjas citromgerezdet is a zöldségek közé teszünk, még pikánsabb lesz a tepsis egytál.

TEPSIBEN SÜLT GYÖNGYTYÚK ZÖLDSÉGÁGYON
Hozzávalók: 1 db gyöngytyúk (kb. 1.5 kg), 10 dkg bacon, 1,5 dl étolaj, só, bors, majoránna, kakukkfű, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkíni, 10 dkg alma, 10 dkg zeller, 1 dl fehérbor

Elkészítése: A megtisztított gyöngytyúkot kívül-belül bedörzsöljük a fűszerekkel, majd a hosszúra vágott, vékony szalonnaszeletekkel körültekerjük. Tepsibe tesszük, az olajhoz hozzáöntünk 1.5 dl vizet, lefedjük alufóliával, és 20-25 percig 180 fokon sütjük. Levesszük a fóliát, és a bort is hozzáadva, locsolgatva még 20-25 percig pirosra sütjük. Közben a zöldségeket nagyobb darabokra vágva vízben megfőzzük. A gyöngytyúkot a pecsenyelével meglocsolt zöldségágyra helyezve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 75 perc

TONHALLAL TÖLTÖTT PAPRIKA
Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg tonhal, 20 dkg burgonya, 2 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 20 dkg cukkíni, 2,5 dl tej, 1 dl bor, 4 húsos paprika, 2 kanál reszelt sajt, zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyem, olaj, só, bors

Elkészítése: 3 kanál olajon megfonnyasztjuk az egyik megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a kis darabokra vágott halat, és a meghámozott, felkockázott burgonyát, hozzáöntjük a bort és a tejet, majd fedő alatt kis lángon 50 percig főzzük. Közben apróra vágjuk a maradék hagymát, és egy kanál olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott cukkínit, 5 percig pároljuk, sózzuk, borsozzuk. A paprikákat egyenként alufóliába csomagoljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Miután kibontottuk a fóliából, hosszában félbevágjuk, kivágjuk a magházukat és az ereket. A halas-burgonyás és a cukkínis keveréket az áttört fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel, a reszelt sajttal, egy csipet őrölt borssal pépesre turmixoljuk. A masszát a félbevágott paprikákba halmozzuk, és olajjal kikent tűzálló tálba sorakoztatjuk, a tetejét megszórjuk a zsemlemorzsával elkevert, apróra vágott petrezselyemmel. Olajjal meglocsoljuk, 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

TÖLTÖTT CUKKÍNI 01.
Hozzávalók: 2 db kb. 25 cm hosszú cukkíni, 20 dkg főtt füstölt hús, 2 kemény tojás, 1 nyers tojás, 1 kis paradicsompüré, 10 dkg eidami sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd tört fokhagyma, őrölt bors, csipetnyi babérlevélpor

Elkészítése: A Az olajon a finomra vágott vöröshagymát aranysárgára sütjük, majd a tört fokhagymát beletéve még egy percig a tűzön hagyjuk. Ekkor adjuk hozzá a kis kockákra vágott, főtt füstölt húst, amit egy kissé megpirítjuk rajta, végül a paradicsompürével meg a fűszerekkel összekeverjük. (Csak akkor sózzuk, ha a füstölt hús nem elég sós.) Pár percig főzzük, majd a tűzről levéve összekeverjük a kockára vágott kemény tojással, a sajttal, végül a nyers tojással. A cukkíniket alaposan megmossuk, hosszában kettévágjuk, a magjukat kiszedjük, és a tölteléket az üregükbe halmozzuk. Hajszálvékony füstöltszalonna-szeletekkel befedjük, és tűzálló tálra egymás mellé ültetve, forró sütőben addig sütjük, amíg a tetejükön a szalonna, ropogós piros nem lett. Aki nem szereti a szalonnát, az tehet a tetejére reszelt sajtot helyette.

TÖLTÖTT CUKKÍNI 02.
Hozzávalók 4 személyre: 4 kisebb cukkíni, 15 dkg darált hús, 15 dkg párolt rizs, 1 hagyma, 2 ek olaj, 2 sárgarépa, 5 fej gomba, 1 kaliforniai paprika, só fehér bors, kakukkfű 1,5 dl húsleves, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a kis kockára vágott sárgarépát, gombát és paprikát, fűszerezzük, s a húslevest ráöntve puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a párolt rizst, majd félretesszük. A cukkíniket félbevágjuk, belsejükből kivájjuk a magházat, majd beletöltjük a darált húsos masszát. Tetejüket megszórjuk kevés reszelt sajttal, majd tepsibe helyezzük őket. Alufóliával letakarva 20 percig pároljuk, majd azt levéve 5 percig pirítjuk, hogy színt kapjon. Tejfölt kínáljunk hozzá, melybe keverhetünk zúzott fokhagymát, vagy apróra vágott metélőhagymát.

TŰZDELT BÁRÁNY CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 1 db báránycomb (kb. 80 dkg), 80 dkg cukkíni, 1 fej fokhagyma, 20 dkg paradicsom, 2 dl olaj, 1 evőkanál liszt, 40 dkg burgonya, 15 dkg vöröshagyma, só, rozmaring

Elkészítése: A kicsontozott báránycombot, hegyes kés segítségével sűrűn megtűzdeljük fokhagymával. Meghintjük őrölt rozmaringgal és bekenjük olajjal. Folpack fóliába légmentesen becsomagoljuk, és normál hűtőben három napig érleljük. A cukkínit félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, sózzuk. A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, kevés olajban pirított, finomra vágott vöröshagymán átforgatjuk, megtörjük, és tálalásig melegen tartjuk.
A húst megsózzuk, előmelegített forró sütőbe (kb. 200 °C) tesszük, néhány evőkanál olajjal locsolgatjuk. 35-40 perc elteltével a közepe még rózsaszínű, a teljes átsütéséhez kb. másfél óra szükséges. A cukkínit lisztbe mártjuk és kevés forró olajban hirtelen mindkét oldalát megsütjük.
A paradicsomot a báránycomb társaságában a sütés utolsó 5 perce alatt megsütjük, tetejére babérlevelet tűzünk. A megsült húst éles késsel vékony szeletekre vágjuk, hagymás tört burgonyával, sült cukkínivel és sült paradicsommal tálaljuk.

VAJBAN SÜLT BALATONI FOGAS-DERÉK PEZSGŐMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre: 1500 g fogas egészben, belsőségek nélkül, 80 ml napraforgóolaj a sütéshez, 50 g liszt, só
A parajhoz: 600 g paraj tisztítva, késhegynyi szódabikarbóna, 20 g vaj, só, frissen őrölt fehérbors
A szószhoz: Fogas csontja és feje, 250 ml száraz Törley pezsgő, 1 l víz, 4 szem egész bors, 1/4 citrom, 750 ml tejszín
A zöldséggyöngyökhöz: 400 g cukkíni, 400 g burgonya, 250 g sárgarépa, só, 20 g vaj, 1 evőkanál friss, vágott petrezselyem

Elkészítése: A fogast kifilézzük, a bőrét eltávolítjuk, és a filéket 4 egyforma adagra vágjuk. A szálkákat kivágjuk a szeletekből. Sózzuk, mindkét oldalát belisztezzük, és tálalás előtt forró olajon, serpenyőben megsütjük. Nem szabad kiszárítani. A szószhoz a hal csontjait és fejét 1 liter vízzel, 4 szem borssal, 1/4 citrommal feltesszük főni. Közepes erősségű tűzön kb. fél óra alatt addig főzzük, amíg csak az 1/4 része marad vissza, majd leszűrjük teaszűrőn vagy szűrővásznon. Az így kapott alapléhez 250 ml Törley pezsgőt öntünk, és addig forraljuk, amíg a fele marad meg. 750 ml tejszínt gyorsan felforralunk, és összeöntjük a pezsgős alaplével, sózzuk, összeforraljuk. Tálalásig melegre tesszük. A tisztított, jól megmosott parajt szódabikarbónás, forrásban levő vízbe tesszük, és két percig forraljuk. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, és a vizet kinyomkodjuk belőle. Serpenyőben vajat forrósítunk, rátesszük a parajt, sózzuk, frissen őrölt fehérborssal ízesítjük, felforrósítjuk. A zöldséggyöngyöket úgy készítjük, hogy a cukkínit megmossuk, de nem hámozzuk meg. A burgonyát és a répát meghámozzuk. 1 cm átmérőjű karalábévájóval gyöngyöket formázunk külön-külön mindegyikből. Majd sós vízben egyenként megfőzzük. A cukkínit éppen csak felforraljuk. A répát, burgonyát puhára főzzük. Leszűrjük mind a hármat, majd vajon, a petrezselyemmel egy serpenyőben átforrósítjuk. Tálaláskor 4 meleg tányér közepére elosztjuk a forró, ízesített parajt. A parajhalmok köré öntjük a szószt. A szószra helyezzük a zöldséggyöngyöket. Végül a megsült fogas-szeleteket a parajhalmok tetejére tesszük.

ZÖLDSÉGES HALTÁL (BRAZIL)
Hozzávalók: 1 dl húsleves, 2 evőkanál olívaolaj, 0,5 kg burgonya, 15-15 dkg sárgarépa, vöröshagyma, cukkíni és paradicsom, 60 dkg tengeri halfilé, 1 kávéskanál só és pirospaprika

Elkészítése: A húslevest az olívaolajjal együtt öntse teflon tepsibe. Rendezze el benne a meghámozott és vékonyan felszeletelt zöldségféléket. Az olívaolajjal kissé bekent halfiléket fektesse a zöldség tetejére. Legfölülre karikázza a paradicsomokat. Fedje be fóliával az edényt, és a 180 fokra előmelegített sütőben süsse 40 percig.

ZÖLDSÉGES PULYKAMELL
Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 20 dkg cukkíni, 15 dkg gomba, 10 dkg zöldpaprika (1 piros, 1 sárga), szezámmag, 2 ek fehérborssal összekevert étolaj

Elkészítése: A pulykamellet 3 centis kockákra aprítjuk, majd az olajos keverékbe mártjuk. A cukkínit felkarikázzuk, a karikákat félbevágjuk. A gombákat - megmosás után - félbevágjuk, majd szintén 3 centis kockákra szeleteljük. A húsdarabkákat a zöldségszeletekkel felváltva kihegyezett hurkapálcákra szúrjuk. A maradék olajat a zöldségekre kenjük, megszórjuk szezámmaggal. A nyársacskákat sütőben 15 percig sütjük.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT BÁRÁNYTEKERCS
Hozzávalók 6 személyre: 1 cukkíni, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi margarin, 3 paradicsom, 1-1 teáskanál frissen aprított rozmaring és zsálya, 2 evőkanál reszelt Pannónia sajt, 1 tojás, 75 g juhsajt, só, bors, 1,2 kg kicsontozott, lapos szeletekre vágott bárányhús (melle), 2 evőkanálnyi margarin

Elkészítése: A cukkínit megtisztítjuk, finomra reszeljük. A hagymát és fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd megpirítjuk a felhevített margarinon. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, kimagozzuk, és kis kockákra vágjuk. Összekeverjük a finomra reszelt cukkínivel, a zöldfűszerekkel, a Pannónia sajttal, a tojással és a finomra morzsolt juhsajttal. A tölteléket sóval és borssal ízesítjük. A húst leöblítjük és leitatjuk róla a nedvességet. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. A tölteléket a húsra simítjuk, majd szorosan felcsavarjuk, és cérnával átkötjük. A felhevített margarinon megpirítjuk a hús minden oldalát. Alá öntünk 250 ml vizet, és fedő alatt közepes lángon 70-90 percig pároljuk. Közben fokozatosan hozzáöntünk még 250 ml vizet. A húst kivesszük, és alufóliába csavarva, kb. 10 percig pihentetjük. A pecsenyelét sóval és borssal ízesítjük. A sültet felszeleteljük és krumplival, párolt zöldségekkel tálaljuk.

ZÖLDSÉGEKKEL TÖLTÖTT CSIRKE
Hozzávalók: 1 csirke, 2 db zöldpaprika (paradicsom-paprika), 10-15 dkg cukkíni vagy patisszon, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál bazsalikom, 1 kávéskanál vaj, 2 tojás, 2 evőkanál búzacsíra, fél dl tej, só (olaj)

Elkészítése: A megmosott, lecsöpögtetett csirkét, kívül-belül megsózzuk, és majoránnával bedörzsöljük. Jó, ha 1-2 óráig áll. A zöldpaprikát és a cukkínit apróra vágjuk, összekeverjük a tejben megduzzasztott búzacsírával,
A tojássárgájával, a bazsalikommal és a pépesített fokhagymával. Kissé megsózzuk, és hozzákeverjük a tojáshabot. A csirkét a keverékkel megtöltjük, összetűzzük és vagy alumíniumfóliában - 40-50 perc -, vagy olajjal kikent tepsiben ropogós pirosra sütjük.
Kevés vajon szegfűszeggel 5-6 percig párolt, felezett magvaváló szilvát adhatunk hozzá köretnek, forrón.
Különleges töltelék: 1 csirkéhez 1 tojás, 2 db tejben áztatott kifli, 3 evőkanál maceszgombóc-liszt, evőkanál búzacsíra, 1 evőkanál zabpehely, 1 nagy csokor apróra ágon zöldpetrezselyem, 1 hagyma, csirkemáj, só, fél mokkáskanál porított bazsalikom.
A hozzávalókat összegyúrjuk, ízesítjük, de a hagymát egészben hagyva tesszük be a csirke közepébe.