Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínis saláták


CÉKLASALÁTA CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 40 dkg cékla, 30 dkg sárgarépa, 20 dkg cukkíni, 1 kávéskanál olaj, só, ecet, gyömbér, bors

Elkészítése: A nyers céklát, répát és a hámozatlan cukkínit a reszelő nagy lyukán lereszeljük, és egy picit besózzuk. Az ecetből, olajból öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval, borssal és reszelt, vagy őrölt gyömbérrel. A kész salátát salátalevélen tálaljuk.

CUKKÍNISALÁTA 01.
Hozzávalók: 1 nagy cukkíni, 1 adag francia majonéz, 2 dl kefir, 2 kk cukor, 2 ek citromlé, 1-1 csokor petrezselyem, kapor és snidling

Elkészítése: A meghámozott cukkínit durvára reszeljük és beleforgatjuk a kefirrel hígított majonézbe, amelyet még cukorral, citromlével és az összevagdalt zöldfűszerekkel ízesítettünk.

CUKKINISALÁTA 02.
Hozzávalók: 4 kis, vékony cukkini, 2 nagy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl joghurt, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál majonéz, fél citrom leve, 1 csokor metélőhagyma, só, bors, cukor, csípős pirospaprika

Elkészítése: A megtisztított cukkini- és hagymakarikákat kevés forró olajon megpároljuk. Citromlével meglocsoljuk és kihűtjük. A joghurtot kikeverjük a majonézzel, majd zúzott fokhagymával, sóval, borssal, cukorral, csípős pirospaprikával, apróra vágott metélőhagymával ízesítjük. A zöldségeket a mártással összekeverjük és 30-40 percig hűtőszekrényben érleljük.

CUKKINISALÁTA 03.
A cukkini salátához igyekezzünk kicsi és vékony, lehetőleg saláta cukkinit beszerezni, ha pedig a kertünkben terem, időben szedjük le.
Hozzávalók: 50 dkg (saláta) cukkini, 2-3 darab szárított paradicsom, 10 szem fekete olajbogyó, 3 szál újhagyma, menta levelek, 1/2 citrom leve, 1 ek fehérborecet, 4 ek olívaolaj, só, őrölt bors

Elkészítése: A cukkinit mossuk meg, elejét és végét vágjuk le. Éles késsel vágjuk fel vékony karikákra. A szárított paradicsomot kockázzuk fel, az olajbogyókat és az újhagymát karikázzuk fel. Az öntethez csavarjuk ki a citrom levét, keverjük el az ecettel, sóval és borssal, majd mini kézi habverővel dolgozzuk bele az olívaolajat. Az öntetet öntsük rá a salátára, és óvatosan, de alaposan keverjük össze. Tálalás előtt szórjuk meg vékony csíkokra vágott mentával.
Tippek:
- A cukkini salátát érdemes legalább 1 órával tálalás előtt elkészíteni, és néha megforgatni az öntetben.
- Ha csak nagyobb cukkinit kapunk, vágjuk ketté, és vágjuk ki a magokat, úgy szeleteljük fel.
- Gazdagítható ízlés szerint friss paradicsommal, feta sajttal. Menta helyett bazsalikommal is megszórhatjuk.
- Nagyon ízletes önmagában, de tálalhatjuk grillezett húsokhoz is.

CUKKÍNISALÁTA 04.
Hozzávalók: 50 dkg cukkíni felkockázva, 2 fej hagyma csíkokra vágva, 50 dkg paradicsom felkockázva, 3 gerezd fokhagyma felaprítva, koriander vagy petrezselyem zöld, egy marék olajbogyó, 1 tk fahéj, 1tk őrölt bors, 2 ek balzsamecet

Elkészítése: A hagymát megdinsztelem az olajon, rádobom a cukkínit, sózom, és addig párolom, amíg félig megpuhul, de még roppanós. Lehúzom a tűzről, és belekeverem a többi hozzávalót. Ha valaki szereti, tehet hozzá egy kanál mézet is. Hús mellé köretnek, vagy házi rozskenyérrel finom.

CUKKÍNISALÁTA 05.
Hozzávalók: 1 közepes méretű cukkini, 5-6 szem brokkoli rózsa, 1 közepes méretű sárgarépa
Majonézes öntet: natúr joghurt, kevés majonéz és mustár (csak annyi, hogy mégis legyen valami kis íze, de akár el is hagyható), 1 csepp citromlé

Elkészítése: A cukkinit és a sárgarépát együtt megpárolom, de nem teljesen puhára, egy kicsit ropogós legyen. A brokkolit külön feltesszük főni fedő nélkül. Ez alatt az idő alatt elkészítem a majonézes öntetet. Miután a zöldségek megfőttek, és kihűltek hozzákeverem az öntethez. Húsokhoz is nagyon finom.

CUKKÍNISALÁTA 06. (KLEMI MÓDRA)
Hozzávalók: 1 db cukkíni (kb. 1 arasznyi és uborka vastagságú), 3 db közepes paradicsom (vagy 15-20 koktélparadicsom), félmaréknyi snidling, 5-6 aprított olajbogyó, vagy 2 ek kapribogyó
Fűszerezés: 2 ek olívaolaj és késhegynyi granulált fokhagyma (vagy 2 ek fokhagymás olívaolaj), ecet, só, cukor, aprított bazsalikomlevél (vagy szárított), ízlés szerint

Elkészítése: A cukkínit meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk, a paradicsomokat meghámozzuk és felkockázzuk (a koktélparadicsomot félbe, vagy negyedekre vágjuk), a snidlinget felaprítjuk.
Egy tálban összekeverjük a fűszerekkel, és másnapig állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Hidegen tálaljuk sült húsokhoz.

CUKKÍNISALÁTA BAZSALIKOMOS ÍZBOMBÁVAL
Elkészítése: A cukkinit vékony karikákra vágjuk. Megszórjuk a morzsolt Knorr bazsalikomos Ízbombával és kevéske sóval. A hűtőben egy-két órán át tároljuk. Itt az ízek jól összeérnek. A hűtőből kivéve roston megsütjük. Közben a kefirrel elkeverjük a joghurtos salátaöntetet. Tányérra tesszük a sült kihűlt cukkini szeleteket. A kefires öntettel meglocsoljuk, a tetejét meghintjük karikára vágott chili paprikával. Köretnek kitűnő húsok mellé, de önmagában fogyasztva is megállja helyét.

CUKKÍNISALÁTA FŰSZERES JOGHURTTAL
Hozzávalók: 2 kisebb cukkini, 2 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál olaj, 1-2 marék tárkony, 1 marék menta, 1 marék citromfű, 1,5 dl sovány joghurt, jódozott só, bors, 2 szelet fehér kenyér

Elkészítése: A cukkinit hosszában vágd ketté, majd szeleteld fel. A fokhagymát vágd szeletekre. Felforrósított olajban pirítsd mindkettőt kb. 2 percig. A fűszereket vágd finomra és keverd el a joghurttal. Ezzel öntsd le a cukkinit. Fehér kenyeret adj hozzá.

CUKKÍNISALÁTA KAPROS ÖNTETTEL
Hozzávalók: cukkíni 250 g, joghurt 80 g, olívaolaj 2 ml, kapor, fokhagyma
Elkészítése: A vékonyra szeletelt cukkínit sütőben kevés olívaolajjal félpuhára pároljuk, kihűtjük, majd a finomra vágott kaporral, és tört fokhagymával kevert joghurthoz adjuk.

CUKKÍNISALÁTA SAJTOS ÖNTETTEL
Hozzávalók: 1 db cukkíni, 4 db kemény paradicsom, 5 dkg rokfort sajt, 2 fej hagyma, néhány szál kapor, 1 kávéskanál só

Elkészítése: A cukkínit, hámozás nélkül, uborkagyalun legyaluljuk. A paradicsomon is rajta hagyjuk a héját és felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A rokfortot kislyukú reszelőn lereszeljük, majd a sóval, a joghurttal összeturmixoljuk, és ráöntjük a zöldségre. Az egészen apróra metélt kaporral megszórjuk, és összekeverjük vele.

DINNYÉS-PASZULYOS CUKKINISALÁTA
Hozzávalók:
A pácolt sajthoz: 20 dkg telemea sajt – fetával is finom, egy citrom reszelt héja és leve, egy deci olívaolaj, borsikafű
A salátához: két fiatal, zsenge, cukkini, 25 dkg zöldpaszuly, 30 deka görögdinnye héj nélkül, néhány mentalevél, egy marék fenyőmag, só

Elkészítése: A telemea sajtot apróbb kockákra vágtam. A citrom héját lereszeltem, levét kifacsartam, és összekevertem az olajjal és a borsikafűvel. Beletettem a sajtkockákat, és hűtőben körülbelül négy órán keresztül pácoltam
A cukkíniket vékony karikákra, majd csíkokra vágtam. Besóztam, és húsz percig állni hagytam. A zöldpaszulyt enyhén sós vízben megfőztem, hagytam kihűlni. A dinnyét kimagoztam és apró darabokra vágtam. A fenyőmagokat száraz serpenyőben megpirítottam. A cukkíniket kicsavartam, összekevertem babbal, a pácolt sajttal, a dinnyével és a fenyőmaggal. Meglocsoltam három evőkanál fűszeres olajjal, amiben a sajtok pácolódtak. Megszórtam a morzsolt mentalevéllel, sóztam. Hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek. Kell nekik egy éjszaka.

EMENTÁLIS RÁKSALÁTA (SALADE DE LANGOUSTINES A L’EMMENTHAL)
Előkészítés: 35 perc
Főzés: 5 perc
Hozzávalók 4 személyre: 200 g ementáli, 1 kis cukkíni, 1 alma, 1 fej fodros saláta, 24 rákfarok, 5 cl olaj, 2 evőkanál borecet, só, bors

Elkészítése: Tisztítsuk meg a salátát. Készítsük el az öntetet a borecetből, sóból, borsból, olajból. Főzzük 3 percig a rákfarkakat sós vízben.
Vágjuk össze a sajtot kis kockákra, tegyünk ugyanígy az almával is. A cukkínit vágjuk vékony szeletekre.
Osszuk szét ízlésesen a hozzávalókat tányérokra. Locsoljuk meg az öntettel és tálaljuk.

ERDEI SALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 1 fejes saláta, 250 g burgonya, 1 sárgarépa, 2 cukkíni, 200 g erdei gomba, 2 szárzeller, köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, bors

Elkészítése: A burgonyát (héjában) sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A cukkínit és sárgarépát megtisztítjuk, és hasábokra daraboljuk. Gőz fölött megpároljuk, (a répát 12 percig, a cukkínit 7 percig), majd kockákra vágjuk. A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát csíkokra vágjuk, tálra rendezzük és ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket. A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és a salátához keverjük. Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménymaggal és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.

FEHÉRBOROS, BAZSALIKOMOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 20 dkg paradicsom, 2 db cukkini, 10 dkg paprika, 1 db fejes saláta, 1 köteg újhagyma, 2 db kígyóuborka, 2 doboz tejföl, 0,5 dl száraz fehérbor, só, őrölt fehér bors, morzsolt bazsalikom

Elkészítése: A zöldségeket alaposan megmossuk. Az uborkát, paradicsomot, cukkinit, paprikát felcsíkozzuk, a fejes salátát laskákra tépjük, az újhagymát felkarikázzuk.
A tejfölt elkeverjük kevés sóval, őrölt fehérborssal, morzsolt bazsalikommal, és a száraz fehérborral. Az előkészített anyagokat lazán átkeverjük vele. Tálalásig hűtőben tartjuk.
Elkészítési idő: 30 perc

FENYŐMAGOS CUKKINI SALÁTA
Hozzávalók: 2 ek olívaolaj, 1 ek fenyőmag, 1 gerezd fokhagyma (préselve), 1 bébi padlizsán (kb. 5 dkg), 1 paradicsom (kb. 15dkg), 2 kisebb cukkíni (kb. 20 dkg), 8 db fekete (magtalan) olívabogyó, 2 ek mazsola, 2 ek vörösborecet, 1 ek bazsalikom (aprítva), 1 ek petrezselyem zöld (aprítva)

Elkészítése: A padlizsánt és cukkinit vágjuk fel apró kockákra, majd forró olajban a fenyőmaggal és fokhagymával süssük kb. 5 percig. Közben vágjuk fel a paradicsomot is apró darabora, az olívabogyókat pedig vékony karikákra (de közben figyeljünk a cukkinira!).
- Adjuk a paradicsomot, olíva szeleteket és a mazsolákat a cukkini és padlizsán darabokhoz, öntsük rá a borecetet. Fedő alatt pároljuk néhány percig, amíg a cukkini megpuhul (kevergessük közben!).
- Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a friss, aprított zöldfűszereket.

FORRÓ CSIRKESALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell-filé, 30 dkg gomba, 1 db cukkíni, jégsaláta, póréhagyma, ketchup, citromlé, szárnyas-fűszerkeverék, olívaolaj a sütéshez, friss bazsalikom

Elkészítése: a kockára vágott fűszerezett csirkemellet teflonserpenyőben hirtelen, nagy lángon elősütjük, majd a feldarabolt gombával, cukkínivel, póréhagymával tovább sütjük.  Meglocsoljuk a ketchuppel, és a citromlével, majd a tányérra tépkedett jégsaláta-halomra öntjük.
Friss bazsalikommal, és citrommal díszítjük.

FRANCIÁS CUKKÍNISALÁTA CSIRKEMELLEL
Hozzávalók 4 személyre: 1-1 piros és sárga húsú paprika, 2 kis cukkini, 25 dkg paradicsom, 2 fej hagyma, 2 csomag salátaöntet-por, 6 evőkanál vörösbor, 6 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 40 dkg csirkemellfilé, 1 teáskanál édesnemes pirospaprika, 2 ág majoránna

Előkészítés: A paprikákat megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk. A paradicsomot szintén megmossuk. A hagymát meghámozzuk. Minden zöldséget kis kockákra vágunk.

Elkészítése: A salátaöntet-port elkeverjük a vörösborral és az olívaolajjal. A fokhagymát meghámozzuk, áttörjük, és összekeverjük az öntettel. A zöldségeket az öntettel összeforgatjuk. Az olajat felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát 5-6 percig pirítjuk benne. Sóval, borssal, paprikával ízesítjük. Kiszedjük, szeletekre vágjuk, és a salátára fektetjük. A majoránnát leöblítjük, felaprítjuk, és a salátára szórjuk. Friss kenyérrel tálaljuk. 

GÖRÖG CUKKINISALÁTA
Elkészítése: Karcsú, aránylag kicsi cukkíniket megmosunk, és héjastól két milliméter vastagra vágjuk. A szeleteket kissé megsózzuk, fél óráig állni hagyjuk, majd papírtörlővel leitatva teflonserpenyőben, mindkét felüket olajban megsütjük. Közben vöröshagymát félbe, majd vékony szeletekre vágunk. Egy jól záródó üveg aljába cukkinit, erre hagymát terítünk, és ezt addig ismételjük, amíg az üveg meg nem telt. A tetejére kevés ecetet locsolunk, és az üveget 1-2 napra hűtőszekrénybe tesszük. Közben időnként fel-felrázzuk, hogy a leve mindenütt érje. Egyszerre több üveggel is készíthetünk, mert akár két hétig is eláll, ha savanyúságra van szükségünk, kéznél van.

GRILLEZETT BURGONYASALÁTA (GRILLED POTATO SALAD)
Hozzávalók: 4 db burgonya, 1 db vöröshagyma, 1 kicsi padlizsán, 1 piros húsú paprika, 1 kicsi cukkíni, 1 citrom leve és reszelt héja, 3 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál fűszerkeverék

Elkészítése: A burgonyát félig főzze meg, majd a többi zöldségfélével együtt vágja karikákra. Sütőlapot melegítse fel a grillsütőn, kissé olajozza meg, és rendezze egymás mellé rá a zöldségkarikákat. Picit permetezze meg olívaolajjal, és süsse aranysárgára valamennyit. Közben egyszer fordítsa meg a karikákat. Amikor szépen megsültek, szedje tálba, szórja meg a fűszerkeverékkel és a citromhéjjal. Öntözze meg a citrom levével, és letakarva tegye félre érni, legalább 10 percre. A langyosra hűlt salátát tálaláskor spriccelje meg olívaolajjal.

HORVÁT CUKKÍNISALÁTA
Hozzávalók: 70 dkg fiatal cukkini, 0,5 dl olaj, 0,5 dl olaj, 2 dkg só, 3 g bors

Elkészítése: A megmosott cukkíniket sós vízben kb. 15 percig főzöm, hűlni hagyom, és vékony szeletekre vágom. Egy tálra rendezem, majd megöntözöm az olajból, ecetből és borsból kevert salátalével.

ILONKA CUKKÍNISALÁTÁJA
Elkészítése: Alaposan megmosunk, három milliméter vastagra felszeletelünk egy kiló cukkínit, és megsózzuk. Anélkül, hogy állni hagynánk, olajban mindkét felükön megsütjük a cukkíni szeleteket, majd karikára vágott hagymával rétegezve, tálba vagy bő szájú üvegbe rakjuk. Borecettel meglocsoljuk, és 1-2 napig állni hagyjuk. Ez alatt az ecet jól ízesíti a cukkínit, amelyből az olajat is kioldja, és csak kellemesen pikáns ízű, enyhén olajos salátát kapunk. Más fűszer nem is kell hozzá, mert elvenné a hagyma meg a cukkíni zamatát.

KAPROS CUKKÍNISALÁTA
Hozzávalók: 60 dkg cukkíni, 1 nagy csokor kapor zöld, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, ecet, kevés cukor, 5 dkg reszelt rokfort (márványsajt), 3 evőkanál olaj

Elkészítése: A megmosott cukkínit letörölgetem, majd az almareszelő durva fokán héjastól lereszelem és megsózom. Jól átkeverem, hogy egyenletesen érje a só. Fél óráig hagyom állni, közben elkészítem a saláta mártását: a fokhagymát tisztítás után szétzúzom és egy deci vízbe, teszem. Belekeverek kevés ecetet, cukrot, majd az olajjal, végül pedig a reszelt rokforttal összeforgatom. Ezután ráöntöm a cukkinira. Jól átkeverem, és lefedve teszem be a hűtőszekrénybe egy-két órára. Közvetlenül tálalás előtt meghintem a megmosott és finomra metélt kaporral.
Elkészítési ideje: kb. 50 perc

KÖMÉNYMAGOS VITAMINSALÁTA
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 1 fejes saláta, 20 dkg erdei gomba, 2 db sárgarépa, 2 db cukkíni, 2 db szárzeller, köménymag, petrezselyem, mustár, citromlé, olaj, só, bors

Elkészítése: A megtisztított, de hámozatlan burgonyát sós vízben a forrástól számított 30 percig főzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk. A cukkínit és sárgarépát megtisztítjuk és hasábokra vágjuk. Gőz fölött megpároljuk - a répát 12 percig, a cukkínit 7 percig -, majd kockákra vágjuk.
A jól megmosott és lecsepegtetett fejes salátát csíkokra vágjuk, tálra rendezzük, majd ráhalmozzuk a megfőtt zöldségeket. A zellert felaprítjuk, a gombát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük, és a salátához keverjük.
Kikeverünk 2 kanál citromlevet 2 kanál mustárral és 4 kanál olajjal. Sózzuk, borsozzuk, 1 kiskanál köménymaggal és 1 kanál apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük. Az öntetet külön tálkában adjuk a saláta mellé.

KRÉTAI CUKKÍNISALÁTA
Hozzávalók: 2 karcsú (összesen kb. 60 dkg) cukkíni, 2 fej vöröshagyma, só, borecet, a sütéshez olaj

Elkészítése: Ugyanúgy készül, mint a krétai padlizsánsaláta, csak nagyon karcsú, mag nélküli cikkíniból jó. Műanyag késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózva szűrőkanálba rakjuk, mely alá egy tálat teszünk a kicsorgó lé számára. Egy óra múlva a szeleteket papírtörülközővel leitatjuk, és mindkét felüket teflonserpenyőben, kevés olajon megsütjük, majd a megtisztított, karikákra vágott hagymával jól záródó üvegbe rétegezzük, és kevés borecettel meglocsoljuk. Az üveget lezárjuk. A salátát hűtőszekrényben két-három napig érleljük, miközben a levét naponta fölrázzuk.

LENCSECSÍRÁS CUKKÍNISALÁTA
Hozzávalók: 1 csésze lencsecsíra, 4 cukkíni
A salátaszószhoz: fél csésze összevágott dió, 4 ek napraforgómag-csíra (2 napig csíráztatva), 1 reszelt alma, 2 ek olaj, 2 ek citromlé,1 csipetnyi zsályalevél, kevés só

Elkészítése: Keverjük össze a lencsecsírát és a karikákra szeletelt cukkínit, majd öntsük rá a vízzel vagy tejjel, joghurttal elpépesített salátaszószt.

MELEG CUKKÍNISALÁTA
Hozzávalók: 2 kisebb cukkíni, 20 dkg lilakáposzta, 1 nagy fej hagyma, 1 ek balzsamecet, olívaolaj, 1 marék kesudió, 2 dl natúr joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 2 chili felaprítva

Elkészítése: Wokban felforrósítom az olajat, beledobom a vékony csíkokra vágott káposztát, cukkínit, hagymát. Ráöntöm az ecetet, és három percig nagy lángon pirítom. Legyen még ropogós, de édeskés, kellemes. Tálalásnál meglocsolom a chilis joghurttal, és kesudiót teszek a tetejére.

NAP-SALÁTA (SUN SALAD)
Hozzávalók: 6 keménytojás, 1,2 dl olívaolaj, 0,8 dl fehér borecet, 5 dkg parmezán, 4 db napon szárított paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál bazsalikom, csipet őrölt bors, 10-12 spenót és fejes salátalevél, 4 érett paradicsom, 1 közepes cukkíni, 10 dkg mozzarella

Elkészítése: Tegye turmixgépbe az olívaolajat, a borecetet, a reszelt parmezánt, a szárított paradicsomot, a fokhagymát és a fűszereket. Dolgozza krémesre az egészet. Öntse keverőtálba, majd forgassa bele az alaposan megmosott, és körömnyi darabokra tépdesett spenótot és fejes salátát, valamint az uborkagyaluval felszeletelt cukkínit. Tegye fél órára hűtőszekrénybe, majd forgassa egybe a vékony gerezdekre vágott kemény tojással. Díszítse vékonyra vágott paradicsomkarikákkal és morzsolja rá a mozzarellát. Hidegen kínálja.

NYÁRI VEGYES SALÁTA
Hozzávalók: 1 csokor zöldhagyma, 1 kisebb cukkíni, 1 cukkíni nagyságú kígyóuborka, 1 zsenge karalábé, 3 húsos zöldpaprika, 1 kis fej kemény saláta, 4 közepes nagyságú kemény paradicsom, fél dl gyenge bor- vagy gyümölcsecet, 3 evőkanál olaj, 1 púpozott teáskanál mustár, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint csipetnyi porcukor és só

Elkészítése: A megtisztított és lemosott zöldhagymát szárával együtt vékony karikákra vágjuk, salátástálba tesszük, és megsózzuk. Ezután meghámozzuk a nyers karalábét és a nyers cukkínit, majd a megmosott és letörülgetett héjas uborkával, a megmosott, kicsumázott zöldpaprikával együtt az almareszelő legdurvább fokán, szép szálasra reszeljük, vagy pedig nagyon éles késsel gyufaszál vastagságú csíkokra aprítjuk. A hagymához téve gyengén megsózzuk (de nem besózzuk!). A fejes salátát leveleire szedjük, és megmossuk, azután jól leszárítjuk. Ugyancsak vékony csíkokra aprítjuk, és a salátástálba rakjuk a nyolcadokra metélt paradicsommal együtt. Az ecetet elkeverjük 2 evőkanál vízzel, és simára keverjük a mustárral, az olajjal, a borssal és a porcukorral. A mártást ráöntjük a salátára, az egészet jól átkeverjük, majd befedve betesszük a hűtőszekrénybe. Egyórai érlelés után átkeverve tálaljuk akár előételként, akár pedig hús mellé, köretnek.
Ha a salátamártás helyett majonézes-tejfölös öntettel locsoljuk meg, könnyű vacsorát tálalhatunk.

OLASZ CUKKÍNISALÁTA
Hozzávalók: 80 dkg cukkíni, 1 kis fej vöröshagyma, 4 ek olaj, fél citrom leve, 5 ek borecet, 1 kk mustár, 1-1 csokor petrezselyem és snidling, só, cukor, őrölt bors

Elkészítése: Meghámozzuk, és vékonyan felszeljük a cukkínit, kevés sóval meghintjük, citrommal megöntözzük, és az olajban fedő alatt 10 percig pároljuk. Simára keverjük a mustárt az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és az ízét cukorral szelídítjük. Ezzel a mártással keverjük össze a kihűlt cukkínit. Közé reszeljük a hagymát, meghintjük a finomra vágott zöldfűszerrel.

PADLIZSÁNSALÁTA
Hozzávalók: 40 dkg padlizsán, 20 dkg cukkíni, 25 dkg paradicsom, 10 dkg lilahagyma, 1 csomag zöldpetrezselyem, 1 dl olaj, 2 cikk fokhagyma, 1 evőkanál ecet, só, őrölt bors, fél citrom

Elkészítése: Az alaposan megmosott padlizsánt és a cukkínit hámozás nélkül félujjnyi vastag hasábokra szeljük, és további felhasználásig kevés citromlével meglocsolva állni hagyjuk.
Olajon üvegesre pirítjuk a szeletelt lilahagymát, erős tűz fölött állandóan kevergetve vele együtt pirítjuk az előkészített padlizsánt és a cukkínit. Sóval, apróra zúzott fokhagymával, borssal ízesítjük. Két-három perc múltán a tűzről levesszük.
Ízlés szerint ecettel ízesítve, alaposan lehűtve tálaljuk. A cikkekre vágott paradicsomot és a vágott petrezselymet közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá. Előételként vagy húsételek mellé körítésként kínáljuk.

PARADICSOMOS CUKKINISALÁTA
Hozzávalók: egy-két kisebb fajta cukkini, néhány paradicsom, inkább keményebb fajta, sok fokhagyma, kis só, cukor (kb. 1 ek), olívaolaj, mustár

Elkészítése: Alaposan megmosom a cukkinit, egy ujjnyi karikára vágom, kicsit mindkét felét megsózom és hagyom állni (kb10-15 perc). Egy serpenyőben forró olívaolajon megpirítom az alaposan megtörölgetett cukkini karikákat. Kiteszem őket egy tálba, és a maradék olajba belehajítom az apróra vágott fokhagymát, kicsit pirítom.
Visszateszem a cukkinit, majd rá a felkarikázott paradicsomot - együtt párolom egy kicsit. Teszek rá egy kis mustárt és cukrot.

PARMEZÁNOS SÜLTCUKKINI-SALÁTA
Hozzávalók 1 személyre: 2 cukkini, 2 ek olívaolaj, 1 ek balzsamecet, só, bors, 3-4 dkg parmezán, reszelve

Elkészítése: A megmosott cukkíniket 8-10 cm-es hasábokra vágom. Ha nagyon markánsak a magok, kivágom a magházat, a zsenge maradhat. A cukkini hasábokat egy vastag serpenyőben az olíva olajon barnulásig sütöm, ehhez időnként forgatni kell őket. A sütés vége felé meglocsolom a cukkinit a balzsamecettel, ízlés szerint sózom, borsozom. A szép barnára sült cukkini hasábokat tálra szedem és megszórom parmezánnal (ami lehet Pecorino is). Bármilyen hőfokon finom.

PIKÁNS CUKKINISALÁTA
Hozzávalók: 2-3 db cukkini, 1/4 kg paradicsom, 2 db paprika, 5-6 db retek, 10 dkg dióbél, metélőhagyma, kevés margarin, kapros salátaöntet

Elkészítése: A cukkíniket megmossuk, felszeleteljük, és az előmelegített margarinon ressre sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A paradicsomot, paprikát és retket alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd apró darabokra vágjuk. A dióbelet durvára törjük, a metélőhagymát finomra vágjuk.
Az így előkészített hozzávalókat tálba tesszük, és óvatosan átforgatjuk a kapros öntettel.
Fogyasztásig hűtőben tartjuk.

PIPÁS ZÖLDSÉGSALÁTA
Hozzávalók: 1 csomag pipa tészta, 8 ek olíva olaj, 2 db tv paprika, 2 db paradicsom, 3 db retek, 1 db cukkíni, 20 dkg ementáli sajt, 1 csomag bazsalikom, 1 csomag újhagyma, 3 ek ecet, fél ek dijoni mustár, só, bors

Elkészítése: A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. A zöldségeket kockára vágjuk.
A mustárt, az olajat és az ecetet kikeverjük, majd sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az összevágott hagymát.
Salátás tálba rakjuk a tésztát, rárakjuk a zöldségeket, majd az öntettel nyakon öntjük. Tetejére rakjuk a kockára vágott sajtot.

RÁKSALÁTA EMENTÁLIVAL
Hozzávalók 4 személyre: 200 g ementáli, 1 kis cukkíni, 1 alma, 1 fej fodros saláta, 24 rákfarok, 5 cl olaj, 2 evőkanál borecet, só, bors

Elkészítése: Tisztítsuk meg a salátát. Készítsük el az öntetet a borecetből, sóból, borsból, olajból. Főzzük 3 percig a rákfarkakat sós vízben. Vágjuk össze a sajtot kis kockákra, tegyünk ugyanígy az almával is.
A cukkínit vágjuk vékony szeletekre. Osszuk szét ízlésesen a hozzávalókat tányérokra. Locsoljuk meg az öntettel és tálaljuk.

RIZSES CUKKINISALÁTA
Hozzávalók: 250 gr rizs, 600 gr cukkini, 1 leveskocka, 7,5 dl víz, 4 ek ecet, 4 ek olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, 3 nagyobb paradicsom, 50 gr olívabogyó, 100 gr Feta, só, bors

Elkészítése: A cukkinit felkockázod, és beledobod a felforrt, leveskockás vízbe, és pár percig blansírozod. Leszűröd, és meglocsolod az olívaolajjal és az ecettel. Felvagdosod a fokhagymát és a vöröshagymát, és a rizzsel együtt felteszed főni abban a vízben, amelyikben a cukkinit blansíroztad. Amikor a rizs megfőtt, leszűröd, és félreteszed egy picit hűlni. Addig a paradicsomot, a Fetát felkockázod, az olívabogyót pedig feldarabolod kisebb szeletekre, majd a rizzsel együtt hozzáadod a cukkínihez. Sózod, borsozod, és kész is.
Ez a köret melegen és hidegen is finom.

SALÁTABÁR
Elkészítése: Személyenként 35-40 dkg nyers zöldséget, (lehet saláta, karalábé, sárgarépa, cukkíni, retek, póré- vagy újhagyma, paradicsom, paprika, kígyóuborka) megtisztítunk, és feldarabolunk. Mutatósan tálra rakjuk, és különféle öntetekkel kínáljuk.

SMARAGDSALÁTA
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg cukkíni, 10 dkg csomagolt krémsajt, 2 evőkanál finomra vágott hagyma, 1 avokádó, 2 csípős zöldpaprika, 1 fejes saláta, ízlés szerint olaj, ecet, só, bors, a díszítéshez töltött olajbogyó

Elkészítése: A cukkínit rövid időre forrásban lévő vízbe merítjük, leszűrjük, hideg vízzel lehűtjük, vastag szeletekre vágjuk. A sajtot darabokra törjük, elkeverjük a hagymával, a darabokra vágott avokádóval, a kicsumázott szeletekre vágott paprikával. Olajjal, ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az egész keveréket óvatosan összevegyítjük a cukkínivel, 20-25 percre behűtjük. Salátalevélen tálaljuk, töltött olajbogyóval rakjuk körbe.

SÜLTZÖLDSÉG-SALÁTA
Hozzávalók: 50 dkg krumpli, 1 fej cékla, 1 fej zeller, 4 fej vöröshagyma, 1 cukkíni, 2 paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dl savanykás bor, 10 dkg vaj, 1 ecetes uborka, 1 csokor petrezselyem, só, 1 kiskanál majoránna, 1 evőkanál mustár, őrölt feketebors

Elkészítése: A burgonyát, a céklát és a zeller hámozza meg és vágja kis kockákra, a cukkínit vékonyan karikázza fel, a paradicsomot és a hagymát cikkekre darabolja. A burgonyát és a zellert a vajon fedő alatt párolja 15 percet. Szedje ki, és tegye félre. Pirítsa meg a hagymát és a cukkínit, majd azt is hagyja kihűlni. A maradék vajon a céklát süsse 10 percen át. Közben keverje simára a bort a mustárral, a fűszerekkel és a zúzott fokhagymával. A kihűlt zöldségeket forgassa össze, öntse rá az elkészített öntetet, és szórja meg a finomra vagdalt petrezselyemmel. Díszítse a felszeletelt paradicsommal és uborkával. Behűtve tálalja.

VEGYES VITAMINSALÁTA MINDENFÉLÉBŐL
Ezt a salátát főleg azoknak ajánlom, akinek kertje van, és ilyenkor csak kisétál, minden ehetőből szed 2-3 darabot.
Elkészítése: Friss, ropogós uborka, zöld paradicsom, paprika, sárgarépa, lila hagyma, (és ízlés szerint lehet bővíteni zsenge zöldborsóval, zöldbabbal, cukkínivel, patisszonnal stb.)
A lényege, hogy minden nagyon friss, mindent csak alig hámozunk meg, mindent nagyjából egyforma kis kockákra aprítunk.
Gyengén besózzuk.
A hűtőszekrényben keresünk még maradék (száradásnak induló) sajtokat. Minél többféle sajtot vágunk bele, annál finomabb!
A sajtot is olyan kis kockákra vágjuk, mint a zöldségeket.
Legvégül elkeverjük 1 nagy pohár joghurttal esetleg sovány tejföllel (vagy mindkettővel).
Közepes nagyságú befőttesüvegbe, jól lezárva a hűtőszekrénybe tesszük, és egy picit hagyjuk összeérni az ízeket.
Forró nyári estéken kitűnő vacsora.

ZÖLDSALÁTA
Elkészítése: 1 kivit, 1 közepes méretű cukkinit megtisztítunk, kockára vágjuk, 1 zöldpaprikát csíkokra szeletelünk. 1 zöldalmát lereszelünk.
2 ek apróra vagdalt medvehagyma levéllel összekeverjük. Öntetként 1 ek olíva v. kukoricaolajat elkeverünk 2 ek citromlével 1 ek petrezselyemzölddel. Napraforgómaggal meghintve tálaljuk.
A medvehagymát snidlinggel helyettesíthetjük.

ZÖLDSÉGSALÁTA (KANADAI - NOWA SCOTIA) (VEGETABLES SALAD)
Hozzávalók: 1-1 db zöld és sárga cukkíni, 1 db padlizsán, 1 db erős paprika, 1 db zöldpaprika, 1 db vöröshagyma, 1 db paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, ízlés szerint só és őrölt bors
Az öntethez: 2 evőkanál fehér-borecet, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 evőkanál tejszín, 1 dl olívaolaj, 1 kávéskanál szezámmag, mokkáskanálnyi só és őrölt fehérbors

Elkészítése: Először készítse el az öntetet. Ehhez a zúzott fokhagymát, a finomra vagdalt petrezselymet, az őrölt szezámmagot keverje ki a többi hozzávalóval. Tegye az öntetet letakarva hűtőszekrénybe. Vékonyan szeletelje fel a cukkíniket és a padlizsánt. Sózza, borsozza és csepegtesse meg az olívaolajjal. Forró grillsütőben mindkét oldalukat pirítsa meg. Ha kihűltek, akkor salátástálban forgassa össze a felkarikázott paradicsommal, paprikákkal és a vöröshagymával, valamint az apróra vagdalt fokhagymával. Locsolja meg az öntettel. Pár órára tegye hűtőbe, majd tálalja. Önálló fogásként, vagy grillezett húsok mellé ajánlott.