Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Cukkínis édességek


CSOKOLÁDÉS CUKKÍNI SÜTEMÉNY (CHOCOLATE ZUCCHINI CAKE)
Hozzávalók: 4 tojás, 5,5 dl liszt, 0,6 dl kakaó, 1 tasak sütőpor, 1-1 teáskanál fahéj és só, 2,4 dl cukor, 10 dkg vaj, 1,5 dl almalé, 1 evőkanál vaníliaaroma, 30 dkg cukkíni
A tetejére: reszelt csokoládé

Elkészítése: Keverőtálban jól forgassa össze a lisztet, a kakaót, a sütőport, a fahéjat és a sót. Másik tálban közepes sebességre állított géppel verje fel habosra a vajat a és a cukrot. Egy harmadik edényben a tojásokat, az aromát és az almalevet keverje simára. Állítsa a gépet lassú sebességre, és a keverékeket dolgozza össze. A legvégén a reszelt cukkínit forgassa bele. Gyengén kivajazott őzgerincbe simítva a tésztát, süsse 55-60 percig. Tűpróbával ellenőrizze, hogy teljesen átsült-e. Még forrón hintse meg a tetejét a reszelt csokoládéval. Tízpercnyi pihentetés után borítsa rácsra, hagyja kihűlni, majd szeletelje fel.

CUKKÍNIS LÁNGOS
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg cukkíni, 1/2 kg liszt, 5 dkg élesztő, só, cukor

Elkészítése: Az élesztőt langyos vízben megfuttatjuk a liszttel és egy csipet cukorral. A megtisztított cukkínit feldaraboljuk és passzírozzuk, majd a liszttel, sóval összekeverve nem túl lágy tésztát dagasztunk. A tésztát megkelesztjük, majd meglisztezett deszkán kinyújtjuk. Darabokra vágjuk, és pihentetjük, míg duplájára nő. Zsírban vagy sütőben, lassú tűzön világosra sütjük.

CUKKÍNIS PALACSINTA
Hozzávalók: 12 sós palacsintához való tészta, 2 cukkíni, 15 dkg füstölt sajt reszelve, 2 dl tejföl, olaj

Elkészítése: A palacsintatésztába reszeljük a megmosott cukkínit, héjastól. Kisütjük. Lehet tortaszerűen tölteni, minden réteget megkenni tejföllel, és sajttal megszórni. A végén sütőben átmelegíteni. Lehet egyenként megtölteni. Előre elkészíthető, csak melegíteni kell. Jó vendégváró.

CUKKÍNIS-RÉPÁS SÜTEMÉNY
Hozzávalók 4 személyre: 37 dkg cukkíni, 37 dkg burgonya, 37 dkg sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, 20 dkg vöröshagyma, 1 tojás, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál vaj vagy margarin, 1.5 dl tejföl, só, durvára őrölt bors, a díszítéshez petrezselyemzöld

Elkészítése: A meghámozott burgonyát, a lekapargatott sárgarépát, és a cukkínit megmossuk, majd durvára lereszeljük. Összekeverjük a tojással, és sóval, borssal fűszerezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony cikkekre vágjuk. A megtisztított, megmosott csiperkegombát nagyság szerint félbe-vagy negyedbe vágjuk. A megforrósított zsiradékon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk. A zöldséges masszából kisebb lepényeket formázunk. A forró olajon megsütjük, majd itatósra szedjük. A hagymás gombával körítjük, és frissen durvára őrölt borssal ízesített tejföllel tálaljuk.
Ötlet: Ropogós lepényeket más reszelt zöldségből, például karfiolból, karalábéból is süthetünk. Az egyes zöldségeket elkészíthetjük önmagukban, vagy vegyesen, burgonyával keverve.
Elkészítési idő 45 perc

CUKKÍNIS SÜTEMÉNY 01.(KOLOKYTHIA KROKETTES)
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 1 teáskanál só, 3 tojás, 10 dkg feta sajt, 1 csokor menta, 3 evőkanál liszt, őrölt bors, vaj a sütéshez

Elkészítése: A legyalult cukkínit sózza be, és hagyja állni egy órán át. Nyomja ki, majd keverje össze a felvert tojással.  Adja hozzá az elmorzsolt sajtot, a lisztet és ízlése szerint a fűszereket. Felforrósított vajba kanállal szaggasson galuskákat, s azok mindkét oldalát süsse barnára. Melegen tálalja.

CUKKÍNI-SÜTEMÉNY 02.
Hozzávalók: 40 dkg cukkíni, 35 dkg liszt, 1 cs sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg darált dió, 2 dl étolaj, 3 egész tojás, 10 dkg mazsola

Elkészítése: A tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalót. Ha szeretjük, keverhetünk bele őrölt fahéjat is. Két őzgerincformát kivajazunk, meghintjük liszttel, beleöntjük a masszát, majd 10 percig erős lángon, aztán 50 percig a legkisebb fokozaton sütjük. A tetejét érdemes alufóliával letakarni, így nem ég meg. Ha kihűlt, szeleteljük.

CUKKÍNITORTA 01.
Hozzávalók: 1 kg cukkíni, 20 dkg sonka, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors

Elkészítése: A cukkínit lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat teszek, átforgatom rajta a cukkínit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálalás előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem, mint a tortát.

CUKKINITORTA 02.
Hozzávalók: 75 dkg cukkini, 3 tojás, 4 ek tejszín, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, oregánó, majoranna, olaj a kikenéshez, zsemlemorzsa.

Elkészítése: A cukkinit apróra reszeljük és besózzuk, hogy levet engedjen. Mint az uborkát. Utána jól kinyomjuk belőle a vizet. Hozzáadjuk a 3 tojást, a tejszint, a sajtot, a fűszereket, jól összekeverjük és kiolajozott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba kenjük. 175-180 fokon, addig sütjük, míg a teteje egy kicsit megpirul.

CUKKÍNITORTA 03.
Hozzávalók: 1 kg cukkíni, 20 dkg sonka, 3 tojás, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 25 dkg sajt, 1 evőkanál vágott petrezselyemzöld, 1 evőkanál kakukkfű, 1 evőkanál rozmaring, só, bors

Elkészítése: A cukkínit lereszelem, és tiszta konyharuhába téve kicsavarom a levét. Egy lábasba olajat teszek, átforgatom rajta a cukkinit, majd hozzákeverem a tejfölben elkevert tojást, a reszelt sajtot, a finomra vágott sonkát és a fűszereket. A keveréket kivajazott jénaiba simítom, és előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép pirosra sütöm. Tálalás előtt a formából kiborítom és úgy szeletelem, mint a tortát.

SAJTOS CUKKINITORTA
Elkészítése: 30 dkg lisztből, 3 tojásból cukor nélküli palacsintatésztát készítek, Tejet csak addig adok hozzá, amíg a lisztet a tojásokkal simára keverem. Szódavízzel hígítom.  Teszek hozzá sót, borsot.  A vékonyra reszelt cukkinit elkavarom benne, majd egy kicsit vastagabb palacsintákat sütök.
Kerek formába teszem a palacsintákat, úgy hogy első palacsintára füstölt reszelt sajt kerül, majd felváltva, egy másfajta reszelt sajttal szórom be a palacsintákat.
Felhasználható a megmaradt sajt, a torta tetejére és oldalára tejfölt kenek és beszórom a reszelt sajttal. Sütőben pirosra sütöm.

ZÖLDSÉGES TORTÁCSKÁK
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók 12 darabhoz: 50 dkg fagyasztott leveles vajastészta, 1-2 ek liszt, 3 kemény paradicsom, 1 karcsú cukkíni, 20 dkg pizza mozzarella sajt, 2-3 dundi újhagyma. A tészta kinyújtásához: liszt
A tetejére: 1 tojás

Előkészítése: A tésztát hagyjuk fölengedni. Utána enyhén belisztezett deszkán 2 cm vastagságúra lapítjuk, és 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval 12 korongot szúrunk ki belőle.
A paradicsomot, a cukkínit meg a sajtot is kétcentis kockákra vágjuk.
Az újhagymát 2-3 centis darabokra aprítjuk, az előzőekkel összekeverjük.

Elkészítése: A tésztát fölvert tojással megkenjük, majd a sajtos zöldséget ráhalmozzuk úgy, hogy kicsit bele is nyomkodjuk.
Végül a tortácskákat egymás mellé tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, nagy lánggal kb. 15 percig sütjük.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁVÉS PALACSINTA
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkíni, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta, őrölt fehérbors, só
Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)

Elkészítése: A Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkínit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat. Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, és grillsütőben megpirítjuk.

CUKKÍNIS TÉSZTAÉTELEK

CAPELLINI CUKKÍNIVEL
Hozzávalók: 3 közepes nagyságú cukkíni, 2 újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 50 g feta sajt, 1 nagy paradicsom, 4 l víz, só, 3 evőkanál olívaolaj, 1 l tyúkhús-alaplé, 300-400 g Capellini tészta (apró, kalapformájú olasz tészta, durumlisztből készül), fekete bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc

Elkészítése: A cukkínit megmossuk, a végét levágjuk, és hámozatlanul ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Az újhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és 3 cm hosszú darabokra aprítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és finomra vágjuk. A sajtot szétmorzsoljuk. A paradicsomot megmossuk, majd szárazra törölgetjük; először négy részre, majd a magok eltávolítása után apró kockákra vágjuk.
Nagy fazékban felforraljuk a vizet, megsózzuk. Közben az olajat nagy serpenyőben mérsékelt lángon felforrósítjuk, a cukkíni-csíkokat beletesszük. Kb. 10 percig pároljuk, amíg a cukkíni kissé meg nem barnul. Hozzáadjuk az újhagymát és fokhagymát, további 1 percig pároljuk. Beleöntjük a tyúkhús-alaplevet, az egészet felforraljuk. Levesszük a tűzhelyről, és meleg helyre tesszük.
A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk és megfőzzük, de nem túl puhára. Jól lecsorgatjuk róla a vizet, nagy, lapos tálra helyezzük. A zöldséget összekeverjük a tésztával, sóval és borssal ízesítjük, rászórjuk a sajtmorzsákat és paradicsomdarabokat. Azonnal tálaljuk.

CUKKÍNI FŐTT TÉSZTÁVAL
Hozzávalók: 4 dkg teljes őrlésű lisztből készült széles metélt, 80 dkg kockára vágott cukkíni, 3 dkg reszelhető sajt, 0,5 l víz, ‘/2 teáskanál tengeri só, 2 dkg vaj, 3 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál vegeta, 1 tojássárgája, 2 evőkanál tejszín

Elkészítése: a tésztát puhára főzzük a sós vízben. Az olvasztott vajban megforgatjuk a cukkínit, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a vegetát, közepes lángon 15 percig főzzük.
A cukkíni felét félretesszük a holnapi fehérjeebédhez, a másik felét elkeverjük a tésztával.
A tojássárgájából és a tejszínből habarást készítünk és fellazítjuk vele a tésztás cukkínit, reszelt sajttal megszórva forrón tálaljuk.

CUKKÍNIS LASAGNE (ZUCCHINI LASAGNE)
Hozzávalók: 6 db nagyobb cukkíni, 2 evőkanál olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg marhahús, 40 dkg paradicsom, 1 kis doboz paradicsompüré, 15 dkg gomba, 1,5 dl száraz vörösbor. 1,5 mokkáskanál oregánó, fél mokkáskanál kakukkfű és bazsalikom, ízlés szerint só és őrölt bors, 25 dkg mozzarella, 20 dkg édes tehéntúró, 5 dkg parmezán

Elkészítése: Gyalulja a cukkíniket vékony karikákra. A felmelegített olajon párolja üvegesre a finomra vagdalt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Ízesítse a fűszerekkel. Időnként megkeverve párolja puhára. Forgassa össze a darált hússal. Pirítsa barnára és morzsalékosra. Tegye bele a meghámozott és vékonyan cikkekre vagdalt paradicsomot és gombát. Öntse fel a borral elkevert paradicsompürével. Fedő nélkül gyöngyözve párolja 30-60 perc alatt készre. Ha ezzel elkészült, akkor kiolajozott tűzálló tálat terítsen be a cukkíni felével. Ezt a réteget takarja be a felszeletelt mozzarellával, majd morzsolja rá a ricottát. Mindezt takarja be a húsos raguval. Felülre rendezze el a maradék cukkínit. A tetejére hintse a reszelt parmezánt, végül 40 percre tolja 180 fokra előmelegített sütőbe. Süsse a tetejét ropogós pirosra.

CUKKÍNIS SPAGETTI (SPAGHETTI CON ZUCCHINE)
Hozzávalók: 0,6 dl olívaolaj, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 piros húsú paprika, 60 dkg cukkíni, só, őrölt bors, 1 teáskanál oregánó, 0,6 dl tejszín, 25 dkg spagetti, 10 dkg parmezán

Elkészítése: A hagymát nagyon vékonyan szeletelje fel, és a zúzott fokhagymával együtt párolja üvegesre az olajon. Tegye rá a meghámozott, és vékonyan szeletelt cukkínit és paprikát. Fűszerezze, majd fedő alatt, lassú tűzön 15-20 perc alatt párolja puhára. Időnkét keverje meg. Öntse rá a tejszínt, s 1-2 perc alatt forralja fel újra, majd vegye le a melegről. Forgassa össze a közben a szokott módon, lobogó sós vízben roppanósra főzött spagettivel, végül a reszelt sajttal megszórva tálalja.

CUKKÍNIVEL SÜLT KAGYLÓTÉSZTA (FARFALLE E ZUCCHINE AL FORNO)
Hozzávalók: 6 db kisebb cukkíni, 25 dkg kagylótészta, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál reszelt parmezán, 3 evőkanál reszelt füstölt sajt, 10 dkg juhsajt, 1 nagy paradicsom, fél deci olívaolaj

Elkészítése: A cukkíniket ferdén vágva szeletelje fel. A fokhagymát vagdalja apróra. Kiolajozott tepsibe rendezze a cukkíni szeleteket, és 200 fokon süsse, amíg kezdenek megbarnulni, majd tegye félre kihűlni. A szokott módon főzze ki a tésztát, majd szűrje és öblítse le. Keverőtálban forgassa össze a tésztát a sült cukkínivel, a reszelt sajtokkal, a fokhagymával és a felkockázott paradicsommal. Simítsa kiolajozott tűzálló tálba. Szórja meg a tetejét az apróra kockázott juhsajttal. Tegye fél órára 200 fokos sütőbe. Forrón tálalja.

LAZACOS TÉSZTA
Előkészítési idő: 10 perc
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 6 személyre: 35 dkg füstölt lazac 1 fej brokkoli 1 nagy cukkíni 25 dkg széles metélt 5 dkg fagyasztott zöldborsó 5 dkg reszelt parmezán
Besamelmártáshoz: 2,5 dkg finomliszt 2,5 dkg alacsony zsírtartalmú margarin 2,5 dl ultrapasztőrözött tej

Elkészítése: Feltesszük a tésztát, és amíg fő, addig felaprítjuk a brokkolit, a cukkínit és a lazacot. Három perccel a tészta elkészülése előtt hozzáadjuk a cukkínit, a brokkolit és a zöldborsót. A tésztát addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, majd leszűrjük és félretesszük.
Besamelmártás: A hozzávalókat egy serpenyőben felforraljuk, majd gyenge tűzön, habverővel kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Amikor kész, hozzáadjuk a lazacot és a mártást a tésztához. Parmezán sajttal megszórjuk és azonnal tálaljuk.

MEXIKÓI LASKA (MEXICAN LASAGNA)
Hozzávalók: 6 tojás, 2 evőkanál víz, fél mokkáskanál erős paprika, negyed mokkáskanál őrölt kömény, 2 dkg vaj, 25 dkg laskatészta, 40 dkg konzerv zöldbab, 20 dkg füstölt sajt, 1 doboz paradicsompüré, 1 kisebb cukkíni, csipet őrölt koriander

Elkészítése: A tésztát pár perc alatt főzze roppanósra, szűrje és öblítse le, majd tegye félre. Keverőtálba üsse bele a tojásokat, és alaposan keverje el a vízzel. Ízesítse a paprikával és a köménnyel. Közepes serpenyőben melegítse fel a vajat, öntse rá a tojásos keveréket, és alacsony hőfokon 8-9 perc alatt süsse készre. Húszcentis tűzálló tálat enyhén olajozzon ki. Az alját borítsa be a laskatészta negyedével. Takarja be a bab felével. Erre ismét tészta kerüljön, majd a vékonyan szeletelt cukkíni. Újabb laska rétegre a maradék bab kerüljön, végül az egészet takarja le tésztával. Legfölülre csúsztassa a tojáslepényt. Öntse rá a kevés vízzel felhígított paradicsompürét. Tegye 180 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc után vegye ki, szórja meg a reszelt sajttal. Tegye vissza annyi időre, míg a sajt ráolvad és aranybarna lesz.

PAPRIKÁS-CUKKÍNIS PENNE
Hozzávalók: 70 dk penne vagy csőtészta, 2 paradicsom, 3 közepes cukkini, 2 jonatán alma, 1/2 piros húsú paprika, 2 hagyma, 1 dl olivaolaj, 1/2 csokor petrezselyemzöld, bazsalikomlevél, só, bors

Elkészítése: A A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. a paprikát kockákra, a paradicsomot és az almát cikkekre, a cukkinit karikára vágjuk.
Nagy serpenyőben 2 ek. olajat forrósítunk fel. a paprika 1/3-át félretesszük, a többi zöldséget megpároljuk. Apránként hozzáöntjük a többi olajat, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az almát, és 8-10 percig pároljuk. Szükség szerint kevés vízzel felöntjük.
A tésztát sós vízben kifőzzük (kb. 10 perc), lecsöpögtetjük, tálra tesszük, ráhalmozzuk a mártásos zöldséget.
A félretett bazsalikomlevelekkel és paprikakockákkal díszítjük.