Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászos édességek 01.


ANANÁSZÁLOM
Hozzávalók: 50 dkg felkockázott ananászszelet, 4 dl tejszínhab, 30 dkg natúr krémtúró, 4 evőkanál csokoládéöntet

Elkészítése: A gyümölcskockákat óvatosan forgassa össze a krémtúróval. Ossza el fagylaltos kelyhekbe, miközben kanalanként kevés öntetet ad hozzá. Végül borítsa be tejszínhabbal, és lehűtve kínálja.

ANANÁSZBATYU
Hozzávalók: 1 doboz körszeletes ananász (legalább 8 karika ananász), 1 doboz (50 dkg) mirelit leveles-vajas tészta, 1 tojás fehérje

Elkészítése: A gyümölcsöt szitán lecsöpögtetem, és tiszta szalvétával még le is itatom, hogy egészen száraz legyen. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagra kinyújtom és kb. 12x12 cm-es négyzetekre vágom. Egy-egy négyzetre ráteszek egy ananászkarikát, a tészta 4 sarkát összefogom, és óvatosan sütőlemezre helyezem. 1 evőkanál ananász-lével elkevert tojásfehérjével bekenem a tetejüket, majd az előmelegített forró sütőben közepes lángon megsütöm. Még forrón meglocsolom a leszűrt ananász levével, és egészen kihűtöm, csak azután tálalom.

ANANÁSZFÁNK
Hozzávalók: 15 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő, 2 evőkanál porcukor, 2,5 dl tej, 2 egész tojás, 1 evőkanál rum, csipetnyi só, 8-10 karika ananászbefőtt, kevés ananászlé, 1 dl eperdzsem (vagy ananászdzsem); a sütéshez: 3 evőkanál olaj

Elkészítése: A tojásokat simára keverjük az élesztővel, a porcukorral, a rummal, majd hozzáadjuk a tejet és a lisztet. Sóval ízesítjük, és két órán keresztül pihentetjük. Közben az eperdzsemet 3 evőkanál ananászlével simára keverjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat, először kevés lisztben megforgatjuk, majd a tésztába mártjuk, és bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük. Papírtörülközőre téve a felesleges olajat lecsurgatjuk, és a felforrósított ananászos eperdzsemmel kínáljuk.

ANANÁSZFÁNK OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 2 felvert tojást simára keverve 1.5 dkg szétmorzsolt élesztővel, hozzáadunk 2 ek porcukrot, 1 ek rumot, 2.5 dl tejet, 15 dkg lisztet, csipet sót, a tésztát, 2 órát állni hagyjuk. Lecsurgatva 10-12 karika ananászbefőttet, megtörölgetjük.
Lisztbe forgatva az élesztős tésztába mártjuk. 2-3 percre 180 C-ra hevített olajba tesszük. Egyszerre keveset süssünk, mert sülés közben megnőnek! Papírtörölközőre rakjuk, hogy az olajat beszívja. 1 dl ananászdzsem és 3 ek. ananászlé sima keverékével tálaljuk.

ANANÁSZGOLYÓK
Elkészítése: Konzerv ananászkorongokat szitára fektetünk, hogy jól megszikkadjanak, majd kis kockákra vágva marcipánnal burkoljuk be és egyforma golyókká formáljuk.
Csokoládémázzal vonjuk be.

ANANÁSZGYÖNYÖR
Hozzávalók: 1 tasak “nem főzős” vanília puding, 1 doboz darabolt ananász, 4 doboz natúr joghurt

Elkészítése: A pudingport keverje csomómentesre a joghurttal. Forgassa bele a gyümölcsöt. (Ha túl sűrűnek találja, adjon hozzá a levéből.) Fél órára tegye hűtőbe.

ANANÁSZKARDINÁL
Hozzávalók: 1-2 ananász, 1 üveg fehérbor, 25dkg porcukor

Elkészítése: Az ananászt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, összekeverjük porcukorral, és több órát állni hagyjuk. A héját kevés vízzel kifőzzük, átszűrjük, kihűtjük. Ehhez a léhez adjuk a bort és a cukros ananászt. 

ANANÁSZOS CSIGA
A tésztához: 350 g liszt, 100 g vaj, 20 g élesztő, 20 g porcukor, 1 dl tej
A krémhez: 450 g ananász szelet konzerv, 40 g vanília vagy ananász ízű pudingpor, 80 g kristálycukor

Elkészítése: A vajat ötven gr liszttel összedolgozzuk, hűtőbe tesszük, miután téglatest alakúra formázzuk. A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre téve felfuttatjuk. A lisztet a felfuttatott élesztővel, cukorral, csipetnyi sóval összedolgozzuk, cipóvá formálva duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, a konzerv levét leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, felmelegítjük, elkeverjük benne a pudingport, és mérsékelt tűzön besűrítjük, kihűtjük. A tésztát fülesre nyújtjuk, beletesszük a vajas tömeget, majd hajtogatjuk, pihentetjük a fentebb leírt módon. Az utolsó pihentetés után 5-8 mm vastagra kinyújtjuk, 1.5 -2 cm-es csíkokra vágjuk, majd feltekerjük csiga formájúra. Minden csiga közepét benyomjuk, a mélyedésbe beletesszük a kihűlt krémet. Kb. 30 percig, kelesztjük, előmelegített sütőben félig megsütjük a tésztát, a sütőből kivéve ráhelyezzük az ananász karikát, és visszatéve a sütőbe készre sütjük.

ANANÁSZOS CSOKOLÁDÉS MUFFIN
Hozzávalók: 25 dkg konzerv ananász, 26 dkg liszt, 2 tk sütőpor, 1/2 tk szódabikarbóna, 1 tk fahéj, 6 dkg csokoládéreszelék, reszelt csokoládé, 1 db tojás, 14 dkg cukor, 80 ml olaj, 280 ml tej

Elkészítése: A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a csokoládéreszelékkel. Az ananászt kis darabkákra vágjuk. A tojást felverjük a cukorral, az olajjal és a tejjel. A lisztes keveréket is hozzákeverjük. Végül az ananászt is hozzákeverjük.

ANANÁSZOS ÉDESSÉG
Hozzávalók: 1 nagy ananász, 1/2 lime leve, cukor, 1 vanília rúd, 75 g vaj, 2 ek rum, 75 dkg daracukor, 1 adag kókusz fagylalt, tejszín

Elkészítése: Az ananász elejét, végét levágjuk, felnégyeljük, kivágjuk a közepét és 2 1/2cm-es szeletekre vágjuk. Mindkét oldalát cukorba mártjuk és közepes tűzön, barbeq-n 5-6 percig sütjük.
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a daracukrot és citromlét. A vanília rudat kettévágjuk, kikaparjuk a közepét, és a kikapart részt a vajhoz adjuk. Hozzáadjuk a rumot, és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz. Ha az ananász elkészült, tányérra tesszük, ráöntjük a masszát és a fagyival tálaljuk.
Banánnal is készülhet, de akkor a banánt a héjában sütjük meg.

ANANÁSZOS ÉS BANÁNOS PUDING
Hozzávalók: 1-1 csomag HAAS kalciummal dúsított ananászos illetve banános pudingpor, 5-5 dl tej, 4-4 evőkanál cukor

Elkészítése: a csomagoláson található leírás szerint. Díszítéséhez ananászos és banánkarikákat, valamint tejszínhabot használhatunk.

ANANÁSZOS GYÜMÖLCSKENYÉR DIA MÓDRA
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 4 tojás, 25 cukor, 25 dkg margarin, 1 kis doboz ananászkonzerv, 3 citrom, 15 dkg étcsokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 2 dl tejföl
A grillázshoz: 10 dkg cukor, 3 dkg vaj, 15 dkg mandula + dióbél apróra vágva
A bevonathoz: 1 tábla tejcsokoládé (10 dkg), 1 tábla étcsokoládé (10 dkg), 3 dkg vaj

Elkészítése: A konzerv ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk. A citromokat alaposan lesikáljuk. Két citrom héját lereszeljük, levét kifacsarjuk.
A grillázshoz 10 dkg cukrot egy nagy teflonbevonatú serpenyőben barnára karamellizáljuk, utána beleteszünk 2-3 dkg vajat, vágott mandulát, diót és összekeverjük. A masszát olajjal kikent alufóliára, vagy sütőpapírra öntjük, elsimítjuk, félretesszük, kihűtjük. (Gyorsan megszilárdul és ragad, gyorsan kell vele dolgozni!)
25 dkg margarint habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a tojásokat is, tejfölt, citromlevet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral. Az ananászdarabokat is a tésztába forgatjuk. A mandula-grillázst apró (kb. 1 cm-es) darabokra tördeljük, és a 2/3-át a tésztába keverjük. Magas, téglalap alakú, hosszúkás sütőformába töltjük a masszát, és előmelegített sütőben 175 -180 fokon (gázsütő: 3-as fokozat) kb. 70 percig sütjük. A megsült gyümölcskenyeret a formában kihűtjük.
Ha kihűlt, a csokoládékat apró darabra törve gőz fölött felolvasztjuk, belekeverjük a vajat, majd egyenletesen bevonjuk vele a gyümölcskenyeret. A maradék grillázst nagyobb darabokra tördeljük, és a még puha csokoládémázba nyomjuk. Hűtőbe tesszük, amíg megszilárdul a csokimáz, utána szeletelve, tejszínhabbal tálaljuk.

ANANÁSZOS-KÓKUSZOS ROMBUSZ
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
A tésztához: 30 dkg liszt 3 tojás, 22 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor 2,5 dl tejszín, 1/2 zacskó sütőpor, a tepsi kikenéséhez margarin
A tetejére: 1 kis doboz körszeletes ananászkonzerv 17 dkg kókuszreszelék, 22 dkg cukor, 2-3 evőkanál tej, 12 dkg vaj vagy margarin
A díszítéshez friss mentalevelek

Elkészítése: A tésztához a tejszínt robotgéppel félkemény habbá verjük. Közben beleszitáljuk a kétféle cukrot, végül egyenként belekeverjük a felütött tojásokat is. A lisztet összevegyítjük a sütőporral, majd a krémbe szitáljuk. A tésztát margarinnal kikent tepsibe öntjük és elsimítjuk.  Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáz-tűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 15 percig elősütjük. A kókuszreszeléket teflonbevonatú serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül rózsaszínűre pirítjuk.
A vajat vagy a margarint lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és a tejet. Felforraljuk, beleszórjuk a pirított kókuszreszeléket és összefőzzük. Az edényt levesszük a tűzről. Az ananászt lecsöpögtetjük, és apró darabokra vágjuk, majd a kókuszkrémbe keverjük. A gyümölcsös krémet egyenletesen az elősütött tésztára simítjuk, és a tésztát ugyanazon a hőfokon további 15-20 percig sütjük.
A tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd rombusz alakúra szeleteljük. Ízlés szerint friss mentalevéllel díszítve kínáljuk.

ANANÁSZOS MUFFIN 01.
Hozzávalók: 25 dkg ananász, 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 db tojás, 38 dkg liszt, 2 tk sütőpor

Elkészítése: Az ananászt apró darabokra vágjuk. Egy tálban habosra keverjük a vajat, cukrot és a tojásokat. Egy másik tálban a lisztet, sütőport és az ananászdarabkákat. A száraz dolgokat hozzákeverjük a vizesekhez, és jól összedolgozzuk.
ANANÁSZOS MUFFIN 02.
Hozzávalók: 20 dkg ananász (dobozos), 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 6 dkg zabpehely, 3 tk sütőpor, 2 db tojás, 18 dkg cukor, 15 dkg lágy/puha vaj, 1 cs vaníliás cukor, 30 dkg tejföl
Elkészítése: Az ananászt apró darabokra vágjuk. A lisztet, keményítőt, zabpelyhet és a sütőport összekeverjük egy tálban. Egy másikban a tojásokat, cukrot, vajat, vaníliás cukrot és a tejfölt elkeverjük. A lisztes keveréket és az ananász darabkákat hozzáadjuk, és jól összekeverjük.

ANANÁSZOS MUFFIN 03.
Hozzávalók: 20 dkg ananász (dobozos), 25 dkg liszt, 1 cs vanília pudingpor, 4 tk sütőpor, 20 dkg vaj, 17, 5 dkg cukor, 3 db tojás, 1 cs vaníliás cukor, 1 csipet só, 3 ek ananászlé

Elkészítése: Az ananászt kis darabokra vágjuk, lecsepegtetjük. A lisztet, pudingport és a sütőport összekeverjük. Egy másik tálban a vajat, cukrot, apránként/lassanként a tojásokat, a vaníliás cukrot, a sót és az ananászlevet habosra verjük. Lisztes adagot és az ananászdarabkákat hozzákeverjük.

ANANÁSZOS MUFFIN 04.
Hozzávalók: 75 g vaj, 400 g ananász, 3 tojás, 200 g cukor, 250 g liszt, 1/2 csomag sütőpor
Máz: 25 g vaj, 60 g porcukor, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése: A vajat megolvasztani, hűlni, hagyni, Tojás + cukor => habosra keverni. Liszt + sütőpor => elkeverni, ehhez hozzáadni a tojásos keveréket és az apróra vágott ananászt. 200 fokon 18 percig sütni.
Mázhoz: A vajat megolvasztani, a porcukorral és a kakaóporral elkeverni, a kihűlt muffinokat bekenni vele.

ANANÁSZOS MUFFIN 05.
Hozzávalók: 250 g ananász, 200 g vaj, 150 g cukor, 4 tojás, 380 g liszt, 2 tk sütőpor

Elkészítése: Vajat, cukrot, tojást habosra keverni. Lisztet, sütőport elkeverni, ehhez hozzáadni a vajas keveréket és az ananászt. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 06.
Hozzávalók: 200 g ananász, 150 g liszt, 50 g keményítő, 60 g zabpehely, 3 tk sütőpor, 2 tojás, 180 g cukor, 150 g vaj, 1 cs vaníliás cukor, 300 g tejföl

Elkészítése: Lisztet, sütőport, keményítőt, zabpelyhet elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, vajat, vaníliás cukrot, tejfölt habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az ananászdarabokat. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 07.
Hozzávalók: 200 g ananász, 250 g liszt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 tk sütőpor, 3 tojás, 175 g cukor, 200 g vaj, 1 cs vaníliás cukor, só, 3 evőkanál ananászlé

Elkészítése: Lisztet, sütőport, pudingport elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, vajat, vaníliás cukrot, ananászlét habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket és az ananászdarabokat. 190 fokon 20-25 percig sütni.
ANANÁSZOS MUFFIN 08.
Hozzávalók: 250 g ananász, 250 g liszt, 1 evőkanál sütőpor, 2 tojás, 100 g cukor, 120 g vaj, 150 g ananászjoghurt, 70 ml tej, 1 evőkanál kakaópor, 1 citrom

Elkészítése: Lisztet, sütőport, kakaóport elkeverni. Egy másik tálban tojást, cukrot, vajat, joghurtot, tejet habosra keverni, ehhez hozzáadni a lisztes keveréket, az ananászdarabokat, a citrom reszelt héját és levét. 190 fokon 20-25 percig sütni.

ANANÁSZOS MUFFIN 09. (TROPICAL MUFFINS)
Hozzávalók: 5,4 dl liszt, 0,6 dl cukor, 1 tasak sütőpor, 6 evőkanál margarin, 3,6 dl felkockázott ananász, 1 teáskanál vanília aroma, fél teáskanál kókusz aroma, víz

Elkészítése: Szitálja keverőtálba a lisztet, a sütőport és a cukrot. Locsolja rá az olvasztott margarint. Adja hozzá a többi adalékanyagot, és dolgozza laza, nokedli sűrűségű eleggyé. A sütőformákat olajozza ki, vagy bélelje sütőpapírral. Mindegyiket töltse meg a tésztával háromnegyedig, majd a 180 fokra előmelegített sütőben süsse 30-35 perc alatt aranybarnára.

ANANÁSZOS PALACSINTA
Hozzávalók hat személyre: 12 db édes palacsinta, egy doboz ananászkonzerv, egy citrom, 3 evőkanál búzakeményítő, 3 dl tejföl
Elkészítése: Az ananászt vágjuk apró darabokra, a levéhez hozzáöntjük a kifacsart citrom levét, majd a búzakeményítővel simára keverjük. Lassú tűzön addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik, ekkor hozzáadjuk az ananász felét. Az így kapott krémmel megtöltjük a palacsintákat, meglocsoljuk tejföllel, és a tetejére szórjuk a maradék ananászt. Előmelegített sütőben körülbelül tíz percig sütjük.

ANANÁSZOS PISKÓTA
Hozzávalók: tojás, liszt, vaj, porcukor, sütőpor, vaníliás cukor, kakaó, ananász

Elkészítése: A tojásokat felverjük, lisztet, vajat, porcukrot összekeverünk, hozzáadunk sütőport, vaníliás cukrot és kakaót. A sütőformát kivajazunk, az aljára ananászkarikákat teszünk és rátesszük a kikevert masszát. Sütőben megsütjük, majd tortatálra fordítjuk, úgy hogy az ananász legyen a tetején. Koktélcseresznyével díszítjük, fagyival tálaljuk.

ANANÁSZOS PUFFANCS
Hozzávalók: 2 db puffancs, 4 evőkanál natúr krémsajt, 4 szelet bacon, 4 szelet hagyma, 4 szelet ananász

Elkészítése: A félbevágott puffancsokat kenje meg a krémsajttal. Fektessen rá egy felébe hajtott bacon szeletet. A szalonnába (a félbehajtás közé) helyezzen be egy vékony karika vöröshagymát. Legfelülre fektesse az ananászkarikát. Forró, de már lekapcsolt sütőben 4-5 perc alatt melegítse át. Langyosra hűlve kínálja.
ANANÁSZOS - SONKÁS MUFFIN
Hozzávalók: 200 g ananász, 200 g főtt sonka, 100 g Gouda sajt, 300 g liszt, 2 ek zabpehely, 1 tk Provence-i fűszerkeverék, 1 cs sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, 1 csipet só, 1 csipet hagymapor, 2 tojás, 75 ml olaj, 300 ml író, 100 g túró, 40 ml ananászlé

Elkészítése: Az ananászt és sonkát apróra vágni, sajtot, durvára reszelni. Lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fűszereket összekeverni. Habosra keverni a tojást, vajat, írót, túrót, ananászlevet. Hozzáadni a lisztet, ananászt, sonkát, sajtot.
200°C-on 25-30 percig sütni.

ANANÁSZOS TÁL
Elkészítése: Ananászt megtisztítunk, és hosszú csíkokra vágjuk. Leöntjük 1 citrom levével és kevés Cherry Brandyvel. Hozzákeverjük a citrom vékony csíkokra vágott héját, és jól összekeverjük. Adunk még hozzá kevés citromlevet és leöntjük mézzel. Hagyjuk egy kicsit állni és cseresznyeszemekkel tálaljuk.

ANANÁSZOS TIRAMISU
Hozzávalók: 1 ananász (cca. 1,4 kg, jó helyette a konzerv is), 3 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kristálycukor, 8 babapiskóta, 6 evőkanál ananászlé, 2 evőkanál kókuszlikőr, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 25 dkg Mascarpone, 1,5 dl zsírszegény joghurt, 1/2 csokor borsmenta, 1 evőkanál kakaópor

Elkészítése: Az ananászt felszeleteljük, héját levágjuk, fás közepét kimetsszük, húsát felszeleteljük. A vajat, vagy margarint serpenyőben felhevítjük, és megolvasztunk benne 5 dkg cukrot. Beleszórjuk az ananászdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpároljuk. Közben időnként megkeverjük. Végül hűlni hagyjuk. A kókuszlikőrt elkeverjük az ananászlével. A babapiskótákat kb. 16X21 cm-es, 1,5 l-es jénai tál alján elosztjuk. Meglocsoljuk a kókuszlikőrrel elkevert ananászlével, és ráhalmozzuk az ananászdarabok felét. A tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel és a maradék cukorral robotgép habverőjével krémesre kikeverjük. Beleszórjuk a reszelt citromhéjat, és evőkanalanként hozzáadjuk a joghurttal simára kevert mascarponét. Belevegyítjük a vékony csíkokra metélt mentaleveleket, majd a massza felét a gyümölcsrétegre simítjuk. A maradék ananászból 3 darabot félreteszünk, a többit a krémre halmozzuk, végül befedjük a maradék krémmel. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A tiramisut közvetlenül fogyasztás előtt kakaóporral meghintjük.

ANANÁSZOS-TÚRÓS TÖLTELÉK
Hozzávalók: 4 karika (vagy fél doboz darabolt) ananászbefőtt, 15 dkg tehéntúró, 1 evőkanál sűrű tejföl, kevés porcukor

Elkészítése: A tehéntúrót áttöröm, vagy villával szétnyomom, és a tejföllel meg a porcukorral simára keverem. Ezután hozzáadom, a közben lecsöpögtetett, és nagyon apróra vágott, vagy összeturmixolt ananászt.

ANANÁSZOS - ZABPELYHES MUFFIN
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 6 dkg zabpehely, 3 teáskanál sütőpor, 20 dkg ananász (kis darabokra vágva), 2 db tojás, 18 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dl tejföl (esetleg aludttej)
Elkészítése: Szokás szerint sütjük.

ANANÁSZ-SÖR
Hozzávalók 6 pohárhoz: 5 dkg gyömbér, 0,5 dl ananászlé, 3 üveg nem túl keserű sör (3, 3dl-es)

Elkészítése: A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük, és összekeverjük az ananászlével. Legalább négy órán át hűtjük.
Az ananászlét leszűrjük, és a jó hideg sörrel összekeverjük.

ANANÁSZ SORBET
Hozzávalók: 1 doboz ananász, 8 evőkanál cukorjég, fél citrom leve

Elkészítése: Turmixoljuk krémmé a lecsöpögtetett ananászt a cukorral és a citrommal. Adjuk hozzá a jégkockát és turmixoljuk homogén masszává. Ne turmixoljuk túl sokáig, nehogy felmelegedjen és megolvadjon. Ha ez megtörténik, a sorbetet tegyük 30 percre mélyhűtőbe. Kelyhekbe téve azonnal tálaljuk.

ASZALT GYÜMÖLCSÖS MUFFIN
Hozzávalók: 40 g datolya, 50 g kandírozott ananász, 40 g mandula, 80 g mazsola, 2 ek rum, 2 ek liszt, 200 g vaj, 180 g cukor, 1 tk reszelt citromhéj, 4 tojás 190 g liszt

Elkészítése: A datolyát, ananászt kis kockákra vágjuk, a mandulát felaprítjuk. Datolyát, ananászt, mandulát, mazsolát és a rumot összekeverjük, és két órát pihentetjük. Belekeverjük a lisztet.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A vajat, cukrot, citromhéjat és a tojásokat habosra keverjük. Összekeverjük a lisztes gyümölcsmasszával. Formába töltjük, és kb. 20-25 percig sütjük.

AZ ANANÁSZ HATALMA
Hozzávalók: 3,6 dl cukor, 2 dkg vaj, 1 doboz ananász, 3 tojás, 1 teáskanál vanília aroma, 2 evőkanál liszt, 5 dkg kókuszreszelék

Elkészítése: Keverje össze a cukrot, a vajat, a felvert tojást és a lisztet egy keverőtálban. Gőz felett addig kevergesse, míg a vaj felolvad. Keverje bele a felkockázott ananászt és a kókuszreszeléket. Kivajazott tepsibe simítva, 35 perc alatt süsse készre, a 190 fokra előmelegített sütőben.