Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászos torták


ANANÁSZOS PALACSINTATORTA
Elkészítése: Tésztához tegyünk egy keverőtálba 10 dkg cukrot, 3 evőkanál cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, egy csipetnyi sót, üssünk bele 6 tojássárgáját, öntsünk hozzá 7 dkg olvasztott vajat, majd másfél deci tejjel keverjük simára. Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, majd óvatosan dolgozzuk a palacsintatésztához. Kis serpenyőben süssük ki a palacsintákat úgy, hogy csak az egyik felét süssük meg, a másik oldala krémes maradjon és halmozzuk egymás tetejére.
Egy kis lábasban főzzünk fel 2 deci vizet 20 dkg cukorral, majd ha már kezd sziruposodni, adjuk hozzá 1 doboz összeturmixolt ananászkonzervet és egy citrom kifacsart levét. Tálaláskor pár karika ananásszal dekoráljuk az egymásra csúsztatott palacsintát, öntsük nyakon a cukros sziruppal, majd friss mentaágakkal dekoráljuk.

ANANÁSZOS TORTA
Hozzávalók: 1 db karikákra vágott ananász (konzerv is lehet), 4 db tojás, 10 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 db citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál olvasztott Rama margarin, 0.5 liter habtejszín, 25 dkg tehéntúró, 8 dkg cukor, 1 csomag zselatin

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájukhoz hozzáadjuk a 15 dkg cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és négy evőkanál vizet, majd alaposan kikeverjük. Ezután hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, az olvasztott Rama margarint és egy evőkanál kakaóport. Jól összedolgozzuk, majd a keményre felvert tojásfehérje habot óvatosan belekeverjük.
Margarinnal kikenjük, majd kilisztezzük a kapcsos tortaformát, beleöntjük a tésztát és előmelegített sütőben, 180°C-on, 20 percig sütjük.
Az ananászkarikákat lecsepegtetjük és megfelezzük. A tejszín kétharmadát felverjük. A túrót áttörjük, cukorral, citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítjük, ezután a maradék tejszínnel elkeverjük. A zselatint felfőzzük, dermedés előtt a túrókrémhez adjuk, majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
A megsült és kihűlt tortát három lapra vágjuk. Az első lapot a krémmel vékonyan megkenjük, körkörösen ráfektetjük az ananász-szeleteket, és újra krémet kenünk rá. Ráhelyezzük a második tortalapot, megismételjük az előző folyamatot és beborítjuk a harmadik lappal. A tetejét díszíthetjük tejszínhabbal és ananászdarabokkal, vagy 10 dkg étcsokoládéból készített csokoládémázzal. Jól behűtve tálaljuk.
Tipp: ha a tortát forró vízbe mártott, vékony pengéjű, éles késsel szeleteljük, nem törik meg a csokoládémáz.

ANANÁSZTORTA 01.
Hozzávalók: 7 1/2 dkg liszt, 12 1/2 dkg cukor, 2 1/2 dkg kukoricakeményítő, 4 tojás, 2 tk citromhéj, egy citrom leve, 5 gr sütőpor, kis só
Krém: 1/2 l tejszínhab, 2 ek porcukor, 2 ek cseresznyepálinka, 30 dkg ananász (jól lecsöpögtetve), 7 1/2 dkg reszelt csokoládé

Elkészítése: A tojásokat feltörjük, a sárgáját kikeverjük a cukorral, citromlével, citromhéjjal. Addig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A tojásfehérjéket késhegynyi sóval keményre verjük.
Óvatosan összekeverjük a tojássárgával.
Összekeverjük a lisztet, kukoricakeményítőt, sütőport és belekeverjük a tojássárgás masszába, majd a kikent formába öntjük. Az előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük (a sütő ajtaját nem szabad kinyitni). Ha a sütemény elkészült eloltjuk a gázt, és még 5 percig a sütőben hagyjuk. Ha kihűlt kiszedjük a formából, és vízszintesen 3 részre vágjuk.
Az ananászt lecsöpögtetjük és feldaraboljuk. A tejszín egy részét felverjük a cukorral és a cseresznyepálinkával, az ananászdarabokat és a reszelt csokoládét belekeverjük. A tejszínes keveréket elosztjuk a torta három lapján. Egymásra rakjuk a lapokat és díszítjük a maradék tejszínhabbal, csokoládéval és ananászdarabokkal. 2 órára a hűtőbe tesszük, és utána daraboljuk fel.

ANANÁSZTORTA 02.
Hozzávalók:
A tésztához 10 dkg margarin, 20 dkg liszt, 1 tojássárga, csipetnyi só, 1 teáskanál cukor, a töltelékhez egy fél kg-os konzerv ananászbefőtt, 2 dl tejszín, fél citrom leve és reszelt héja, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 1 zacskó vaníliás pudingpor, néhány szem kimagozott meggy vagy cseresznye

Elkészítése: A lisztet, a szétmorzsolt margarint, a sót és a cukrot annyi tejföllel gyúrom össze, hogy jól nyújtható, rugalmas tésztát kapjak. Egy órányi pihentetés után kerek lappá nyújtom és kibélelek vele egy tortaformát, hogy legalább háromujjnyi magas pereme is legyen. Ezután az előmelegített, forró sütőben szép sárgára megsütöm, és a formában hagyom kihűlni. Közben az ananászbefőttet leszűröm. Néhány szép karikát félreteszek a díszítéshez, a többit pedig nagyon apróra vágom, vagy turmixgépben pépesre zúzom. A tejbe belekeverem a pudingport, 2 dl ananászlevet felforralok, majd hozzákeverem a pudingos tejet és a vaníliás cukrot. (Megkóstolom, ha nem elég édes, kevés cukrot is keverek hozzá) Ízesítem a reszelt citromhéjjal és a citromlével, majd hagyom kihűlni. Ezután hozzáadom a vajat, a pépesre zúzott ananászt, és ha teljesen kihűlt, habverővel jól felverem. (Elektromos keverőgéppel könnyen, jól fel lehet habosítani.) Végül óvatosan beleforgatom a közben keményre vert tejszínhabot. A kisült és kihűlt tésztaüreget megtöltöm a gyümölcsös krémmel, majd a tetején szépen elosztom az épen hagyott ananászkarikákat. Mindegyik karika közepébe rakok egy-egy szem meggyet vagy cseresznyét. A hűtőszekrényben alaposan lehűtöm, csak azután tálalom.

ANANÁSZOS-TÚRÓS PISKÓTATORTA
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra
Hozzávalók: 3 dkg liszt, 3 dkg étkezési búzakeményítő, 2 tojás, 20 dkg cukor, 75 dkg tehéntúró, 2.5 dl tejszín, 1 doboz (850 ml) körszeletes ananászbefőtt, 1 doboz (850 ml) trópusi gyümölcskoktél, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 zacskó citromízű tortazselé, 9 lap fehér zselatin, 1 citrom leve és reszelt héja, késhegynyi sütőpor, sütőpapír
A díszítéshez: koktélcseresznye és tejszínhab

Elkészítése: A tojások fehérjét 2 evőkanál hideg vízzel habbá verjük. Közben beleszitálunk 5 dkg cukrot, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, majd a sütőporral és az étkezési keményítővel összekevert lisztet. Belekeverjük a tojássárgát is. A tésztát sütőpapírral kibélelt, 26 cm átmérőjű tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 20 percig sütjük. Rácsra téve hűlni hagyjuk. Közben az ananászbefőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk. 5 körszeletét félbevágunk, a többit feldaraboljuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az átpasszírozott tehéntúrót kikeverjük 10 dkg cukorral, a citrom levével és reszelt héjával, majd hozzáadjuk a feloldott zselatint. Végül belevegyítjük a kemény habbá vert tejszínt. A karimát a kihűlt tortalap köré pattintjuk. Körben kirakjuk a félbevágott ananászkarikákkal, a közepét megkenjük a túrókrémmel. Kb. 2 órára hideg helyre állítjuk. A gyümölcskoktélt lecsöpögtetjük, összekeverjük az ananászdarabokkal, és a krémre halmozzuk. A félretett befőttlében csomómentesre keverjük a tortazselét, beleszórjuk a maradék cukrot, és összefőzzük. Ha langyosra hűlt, a tortára öntjük. További 3 órára hűvös helyre állítjuk. A tortakarimát eltávolítjuk, és a tortát ízlés szerint tejszínhabbal, koktélcseresznyével díszítjük.

ANANÁSZOS TÚRÓTORTA
Hozzávalók:
Tészta: 8 db tojás, 16 dkg liszt, 16 dkg kristálycukor
Töltelék: 30 dkg vaj, 18 dkg kristálycukor, 1 doboz ananász, 5 dkg zselatin

Elkészítése: A tésztához való anyagokból, tortaformában piskótatésztát sütünk, majd kihűtjük. A kristálycukor és az ananász levét felhasználva szirupot főzünk. Az egyik felében, a vízben oldott zselatint felfőzzük, a másik felét lehűtjük, és a vajhoz keverjük. A tortakarikát háromfelé vágjuk keresztben. Megtöltjük az ananász ízű vajkrémmel, majd alufóliából egy hosszú szalagot készítve a torta palástját bekerítjük úgy, hogy néhány centiméterrel magasabb legyen, mint a torta. A tetejét ananász szeletekkel díszítjük, mélyhűtőben lehűtjük. Az ananászzselét folyósra lehűtjük, ezzel öntjük ki a torta tetejét.

CSOKOLÁDÉS ANANÁSZTORTA
Hozzávalók: 1 doboz (50 dkg-os) ananászbefőtt, 1 kerek piskótalap (készen vásárolt vagy otthon sütött), 1 zacskó vaníliás pudingpor, 2 evőkanál kakaópor, 5 dkg étcsokoládé, 4 dl tej, ízlés szerint porcukor, 8 dkg vaj vagy margarin, csipetnyi só

Elkészítése: A tejet felforralom, majd a pudingport belekeverve, a cukorral sűrűre főzöm. Még melegen hozzáadom az apróra vágott, levétől leszűrt ananászbefőttet. A piskótát három lapba vágom, és egyenként meglocsolom az ananászlével. A krémmel megkenve egymásra rakom. A tetejét nem kenem be, mert arra teszek egy csokoládés-ananászos bevonatot. A kakaóra, annyi ananászlevet öntök, hogy jó sűrű legyen, majd kevés porcukorral, csipetnyi sóval ízesítve belekeverem a megreszelt csokoládé felét és felforralom. Állandó keverés közben sűrűre főzöm. Ha langyosra hűlt, belekeverem a vajat, és az egészet jó habosra keverem. Ezt a krémet rákenem a torta tetejére, és a sütemény oldalát is bevonom vele.
Legalább egy napig hagyom a hűtőszekrényben, csak ezután kínálom.

EPRES BABAPISKÓTA-TORTA (PASTEL DE FRESA)
Hozzávalók: 25-30 dkg babapiskóta, 1 doboz 25 dkg ananászkonzerv, 75 dkg eper, 4 dl babtejszín, 10 dkg porcukor

Elkészítése: Az epret megtisztítjuk, megmossuk, és tiszta ruhára kirakva megszárítjuk. A felét (a szép szemeket) díszítéshez félretesszük. A maradékot villával vagy turmixgépben péppé törjük, és a porcukorral összekeverjük. A habtejszínből kemény habot verünk, és összeforgatjuk az epe masszával. A gyümölcshabot hűtőszekrénybe tesszük ananászkarikákat, lecsepegtetjük, és az ananász levét mély tálkába öntjük. A torta összeállítása: kb. 28 cm átmérőjű és S cm mag tortaformát kibélelünk alufóliával. Alját kirakjuk egy sor ananászkarikával. Egy tucatnyi babapiskótát kettétörünk és a darabokat az ananászszirupba, mártjuk. Körberakjuk velük, szorosan egymás mellé állítva, a tortasütő oldalát úgy, hogy a piskótákkal takarjuk le az ananászkarikákat is. A maradék ananászt kis darabokra vágjuk, és belekeverjük a gyümölcshabba. A gyümölcshabot rásimítjuk a babapiskóta sorra. Erre újra piskótákat fektetünk, amelyeket már ugyancsak beleforgattunk az ananász lébe. Hűtőszekrénybe tesszük az így elkészült tortát 10-12 órára. Tálalás előtt kerek tálra borítjuk, levesszük az alufóliát, és eperszemekkel, esetleg még tejszínhabbal is díszítjük.

GYÜMÖLCSÖS TÚRÓTORTA
Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás, 80 g liszt 80 g Koronás Kristálycukor, 20 g vaj
Töltelék: 200 g túró, 3 dl tejszínhab 1 csomag hidegen kötő vaníliás pudingpor, 2 dl tej, 150 g Koronás Porcukor, 10 g zselatin 5 cl víz, reszelt citromhéj
Díszítés: 300 g ananász, narancs vagy kivi, 1 csomag tortazselé kukoricapehely

Elkészítése: A tojássárgákat a cukor 1/3-ával habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. A tojásfehérjét a kristálycukor 2/3 részével kemény habbá verjük. Óvatosan a tojássárgákhoz adjuk, és közben a lisztet is hozzászórjuk. Könnyed keveréssel összedolgozzuk. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, és 180°C-os sütőben 30 percig sütjük. A sütőből kivéve liszttel meghintjük és pihentetjük.
Hideg tejben pudingport, porcukrot, reszelt citromhéjat és vaníliás cukrot habosra keverünk, hozzáadjuk az áttört túrót, és kemény tejszínhabbal lazítjuk. Az oldott langyos zselatin hozzáadása után ezzel a túrókrémmel egy rétegben beterítjük a kihűlt piskóta-tésztát. Dermedés után gyümölcsökkel díszítjük, s a még folyós tortazselével leöntjük a torta tetejét. A zselé megkötése után kivesszük a formából, és kukoricapehellyel díszítjük az oldalát.

HÚSVÉTI TÚRÓTORTA
Hozzávalók 16 szelethez: 1 cm vastag szögletes piskóta, 2 doboz körszeletes ananászbefőtt, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejszín, 10 dkg margarin, 3 zacskó habfixáló, 1 csésze kimagozott meggybefőtt, 2 zacskó vaníliás cukor, csipet só

Elkészítése: Mindkét doboz ananászbefőttet leszűröm. (Levéből citromlével, szódavízzel és jégkockákkal üdítőital készíthető a locsoló gyerekek számára.) Az egyik doboz gyümölcsöt turmixgépben összetöröm, a másik doboz lecsöpögtetett ananászkarikát, papírral leszárítom. A tejszínt kemény habbá verem. A túrót simára töröm, összekeverem a vaníliás cukorral, a sóval és a turmixolt ananásszal, végül hozzáadom az olvasztott, de már nem forró margarint. Ezután hozzákeverem a habfixet, és beleforgatom a kemény tejszínhabot.
A krémet rákenem a piskótalapra, és a tetejét kirakom a félretett ananászkarikákkal. A meggyszemeket belenyomkodom, és a süteményt a hűtőszekrényben legalább fél napig hűtöm. Kockákra vágva kínálom. Tálaláskor habszifonból nyomok rá tejszínhabot.

KALIFORNIAI TORTA
Hozzávalók: 4 egész tojás, 15 dkg darált mandula, 15 dkg étcsokoládé, fél dl rum, 10 dkg ananászdzsem, 5 dkg hámozott egész mandula, 2 szem őrölt szegfűszeg, késhegynyi őrölt fahéj, csipetnyi só

Elkészítése: 2 egész tojást és 2 tojássárgáját 10 dkg cukorral és a rummal fehéredésig keverek, majd hozzáadom a fűszereket és a darált mandulát. A maradék 2 tojásfehérjét kemény habbá verem a maradék porcukorral, és óvatosan beleforgatom a mandulás masszába. Egy papírral bélelt tortakarikába belesimítom, és mérsékelten meleg sütőben megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy megsült-e. Ha a torta kihűlt, deszkára borítom és az oldalát meg a tetejét egy kevés vízzel hígított, ananászdzsemmel megkenem, majd 2 evőkanál vízzel felolvasztott csokoládéval bevonom a tetejét. Hűtőszekrényben kicsit dermesztem, ez után beleszúrom a szálkásra vágott mandulákat, hogy úgy nézzen ki, mint egy sündisznó. Legalább fél napig hagyom hűlni, csak azután kínálom. Aki nem félti a vonalait, tejszínhabot is tálaljon mellé.

LEVELES GYÜMÖLCSTORTA
Elkészítése: Gyorsfagyasztott leveles tésztát egy óráig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, majd kerek lappá nyújtjuk. Úgy bélelünk ki vele egy nagy tortaformát, hogy pereme is legyen. A sütőben nagyon világosra sütjük.
Közben levétől leszűrünk egy félkilós, darabos ananászkonzervet, és összekeverjük egy fél kiló puha, meghámozott, kimagvalt, darabokra vágott körtével vagy egy kis üveg levétől leszűrt, kockákra vágott őszi-barackbefőttel. A világosra sült tésztára öntjük, kevés fahéjas porcukorral meghintjük, és a sütőbe visszatolva teljesen megsütjük.
Meghinthetjük a gyümölcsöt durvára vágott dióval is, sőt adhatunk a hideg tortához habbá vert édes tejszínt is.

NÉGER-TORTA
Elkészítése: 28 deka vajat elkeverünk 28 deka cukor és 6 tojássárgájával, 28 deka darált barna mandulát, 4 tábla reszelt csokoládét, 3 deka kockára vágott citronádot, kevés vanília és finomra vágott citromhéját, 6 tojás-fehérjét s utoljára 10 deka lisztet keverünk hozzá, 3 részben sütjük. Következő krémmel töltjük: 14 deka cukor, 8 tojássárgája, 2 deka liszt, 4 deci tejből gőzben sűrű krémet főzünk, a tortalapokat megtöltjük, s kockára vágott ananásszal díszítjük.

PIŇA COLADÁS PALACSINTATORTA
Hozzávalók: palacsinta tészta, 1 doboz ananász konzerv, 1 dl Baccardi rum, 1 tejszín ízű puding (elkészítve a szokásos módon), 1 dl piňa coladás koktél szirup

Elkészítése: Annyi palacsintát készíts, amennyi tortát akarsz, én kb. 15-17 szelet palacsintából készítettem a tortát. szóval kisütöd a palacsintát és egy tányérra teszed. A felkockázott ananászt beáztatod rumba, összekevered kihűlt pudinggal és öntesz hozzá vagy koktél szirupot, vagy pedig üveges piňa coladás likőrt. (ha ezt választod, akkor az ananászt nem kell beáztatni rumba)
Egy szelet palacsintát beleteszel egy tálba, utána megkened ilyen krémmel, még egy szelet palacsinta. Egészen addig, míg a hozzávalók el nem fogynak.
Két órára a hűtőbe teszed, utána kiborítod a tálból és máris lehet szeletelni.
Elkészítési idő: 60 perc

TÚRÓS GYÜMÖLCSÖS TORTA
Hozzávalók:
Tésztához: 20 dkg sima liszt, 12,5 vaj vagy ennek megfelelő zsiradék, 7,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 tojássárgája, só
A töltelékhez és a díszítéshez: 8 szelet zselatin (12 g), negyed liter tej, 20 dkg cukor, 4 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 ananászkonzerv, 1 mandarinkonzerv, 50 dkg zsírmentes túró, 2 kávéskanál citromlé, 3 doboz (350 ml) tejszín, pergamenpapír

Elkészítése: a lisztet zsírral, cukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával és a sóval elkeverjük. Miután alaposan összedolgozzuk, letakarva egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A zselatint beáztatjuk (felmelegítjük). A tejet a cukorral, tojássárgájával és citromhéjjal forrásba hozzuk, ebben engedjük fel a zselatint is. Utána hűlni hagyjuk. A kikent tortaforma aljára elsimítjuk a tészta felét. Előmelegített sütőben körülbelül 10 percig sütjük.  A maradék tésztát csillag vagy más formákra szaggatjuk ki, pergamennel bélelt sütőlapon előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Az ananászt és a mandarint leszűrjük levéről, néhány darabot félreteszünk a díszítéshez. A túrót a citromlével együtt turmixoljuk, majd a felvert tejszínnel együtt a kihűlt teljes masszába keverjük. A gyümölcsöt beleszórjuk. A tortaformába hagyott tésztára öntjük a masszát, hűtőbe tesszük.  Másnap díszítjük a csillagforma tésztával, a maradék tejszínnel és a gyümölccsel.

TUTTI-FRUTTI TORTA
Összeállítás: 20 perc
Sütés: 45 perc
Hozzávalók: 13 dkg vaj, 13 dkg cukor, 2 kiskanál reszelt narancshéj, 2 tojás, 1 evőkanál friss narancslé, 8 dkg rétesliszt, 1 kiskanál sütőpor, 8 dkg összemorzsolt, friss zsemlebél, 8 dkg kimagozott, összevagdalt aszalt szilva, 10 dkg összevagdalt aszalt sárgabarack, 8 dkg aszalt ananász, 1 evőkanál összevagdalt, cukrozott narancshéj

Elkészítése: A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk, sütőpapírral kibéleljük. A vajat a cukorral, a narancshéjjal és a sütőporral könnyűre verjük, majd a tojásokat egyenként beleütve kikeverjük. Utána a narancslevet, a morzsát és a liszttel összekevert gyümölcsöket evőkanállal beleforgatjuk, alaposan összekeverjük.
A tésztamasszát az előkészített formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk, és 45 perc alatt tűpróbáig sütjük. 10 percig a formában pihentetjük, majd rácsra vagy deszkára borítva hűtjük ki.
Citromkrémmel vagy citromos túrómázzal vonjuk be, kevés reszelt szerecsendióval meghintjük.