Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Ananászos vegyes receptek


ANANÁSZBEFŐTT CUKKÍNIBŐL 01.
Hozzávalók: 3 kg felkockázott tök (cukkíni), 40 dkg cukor, 4 dkg citromsav, 4,2 l víz, 1 l ananász szörp

Elkészítése: A tököt körömnyi kockákra vágom, 2 l vízben elkeverek 4 dkg citromsavat, és a tökre öntöm. 24 óra hosszat állni hagyom. Másnap 2 l vízből és 25 dkg cukorból szirupot főzök, és a lecsöpögtetett tököt kb. 2 percig a szirupban főzöm. Ezután leszűröm. A lét kiöntöm (de szirupként savanyítva citromsavval és aromával, üdítőnek is felhasználható). 1 l ananász szörpből, 2 dl vízből és 15 dkg cukorból szirupot főzök, a tökre öntöm (már ne forraljuk) és azonnal üvegekbe töltöm. Száraz dunsztba tesszük.

ANANÁSZBEFŐTT CUKKÍNIBŐL 02
Hozzávalók: 5 kg felkockázott tök, vagy cukkíni, 2 evőkanál. ecet, 50 dkg cukor, 0,5 dl citromlé, 1 l ananász-szörp, 3-4 db szegfűszeg

Elkészítése: 3 l vizet az ecettel felforralunk, belerakjuk a tököt, 3 percig forraljuk, és a vízben hagyjuk kihűlni. A cukrot 8 dl vízben elkeverjük, felforraljuk, hozzáadjuk a citromlét, a szörpöt és a szegfűszeget, ha felforrt belerakjuk a tökkockákat, és ismét felforraljuk. Azonnal üvegekbe szedjük, és száraz dunsztba rakjuk.

ANANÁSZOS SAJTFALAT (PINEAPPLE-PECAN CHEESE SPREAD)
Hozzávalók: 30 dkg darabolt ananász, 20 dkg natúr krémsajt, 5 dkg cheddar sajt, 1,2 dl majonéz, 1 evőkanál szójaszósz, 2 dl dió, 1 db zöldpaprika, 1 csomó újhagyma

Elkészítése: Csepegtesse le az apróra darabolt ananászt. Tegye keverőtálba. Keverje habosra a krémsajttal. Dolgozza össze a szójaszósszal és a majonézzel. Forgassa bele a reszelt cheddar sajtot, a durvára tört diót, a nagyon apróra vágott zöldpaprikát és a zöldjével együtt összevagdalt újhagymát. Lefedve tegye hűtőszekrénybe. Hidegen tálalja.

ANANÁSZOS TOFU SAVANYÚ-ÉDES MÁRTÁSBAN
Elkészítése: 1 evőkanál olajat fazékban felmelegítünk. Beleteszünk 3 evőkanál mézet, 10 evőkanál ananászkonzervet lével együtt, két evőkanál szójaszószt és egy kevés almaecetet.
Hozzáadjuk a kockákra vágott tofut (30 dkg). Összefőzzük (5-10 perc), majd hozzáadjuk az előzőleg 6 evőkanál vízzel összekevert 1 evőkanál kukoricakeményítőt. Addig keverjük - óvatosan, nehogy összetörjön - amíg sűrű mártást kapunk. Kedvelői erőspaprikát is tehetnek bele.

ANANÁSZOS TÚRÓ
Hozzávalók: 25 dkg túró, 0,5 ananász, 2,5 dl tejszín, habbá verve, 1 ek méz, 1 ek mazsola, 1 ek citromlé

Elkészítése: A tejszínhabba keverjük bele az apróra vágott ananászt.
A túrót keverjük össze a többi hozzávalóval és tegyük bele a tejszínes ananászt.

ANANÁSZROPOGÓS SZALONNAKÖNTÖSBEN
Hozzávalók: 1 doboz ananászkonzerv, 25 dkg húsos füstölt szalonna, frissen őrölt fehérbors

Elkészítése: Az ananászkörszeleteket lecsepegtetjük, őrölt borssal megszórjuk, majd hajszálvékony szalonna szeletekkel beburkoljuk, hústűvel megtűzzük. faszénparázs felett, addig sütjük, míg a szalonna ropogósra sül.

CUKKÍNI LEPÉNY
Hozzávalók: 5 evőkanál olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 70 dkg cukkíni, 1,5 kávéskanál só, ízlés szerint őrölt bors, 8 tojás, 1 dl tejszín, 1 mokkáskanál rozmaring, 3 szelet ananász

Elkészítése: Serpenyőben melegítse fel az olajat, és azon párolja üvegesre a nagyon finomra vagdalt hagymát. Tegye rá a vékonyan felszeletelt cukkínit. Sózza, borsozza, és ízlése szerint ízesítse a rozmaringgal, majd fedő alatt, lassú tűzön párolja 2-3 percig. Húzza félre a melegről, és öntse rá a tejszínnel felvert tojásokat. Tegye a tetejére az ananász szeleteket és továbbra is fedő alatt, lassan süsse készre a lepényt. Azonnal, melegen tálalja.

ÉDESKÉS-SAVANYKÁS ZÖLDSÉG
Hozzávalók: 3 evőkanál szójamártás, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 1 kiskanál curry, csipetnyi őrölt fahéj, só, 3 szál sárgarépa, 3 szál póréhagyma, 1 db zöldpaprika, 1 db karalábé, 2 gerezd fokhagyma, 35 dkg ananászkompót, 4 evőkanál olívaolaj, só

Elkészítése: Legelőször elkészítjük az öntetet: Egy megfelelő nagyságú tálban összekeverjük a szójamártást a mézzel, a kukoricakeményítővel és a fűszerekkel meg a sóval. Azután a sárgarépát, a póréhagymát és a karalábét vékony metéltre, a fokhagymát szeletekre és az ananászt kockákra vágjuk. Közben wokban felhevítjük az olajat, beledobjuk a fokhagymát, kicsit megpirítjuk, majd hozzászórjuk a zöldséget és öt percig folytonosan kevergetve, megpirítjuk. Azután megsózzuk, hozzátesszük az ananászkompótot levestül, s visszafedve takaréklángon három percig pároljuk.
Végül hozzákeverjük az öntetet és összeforraljuk, párolt vagy pirított rizzsel tálaljuk.

KREOL FÉSZEK
Hozzávalók: 15 dkg rizs, 1/2 l tej, 1/2 vaníliarúd, 20 dkg cukor, 1 dl tejszín, 2 banán, 2 narancs, 4 szelet ananász, 1 kiwi, 1 dl rum

Elkészítése Mossuk meg a rizst, és háromszor annyi vízben, mint ami ellepi, főzzük elő 5 percig. Szűrjük le a vizet, majd tegyük át a forrásban levő tejbe, melybe még 5 dkg cukrot és a vaníliát is beletesszük. 20 percnyi főzés után tegyük félre hűlni.
A tejszínből 5 dkg porcukorral verjünk habot, keverjük hozzá az összenyomkodott banánt, majd az egészet forgassuk össze a már kihűlt rizzsel. Öntsük bele egy kivajazott formába, majd tegyük a hűtőbe.
Hámozzuk meg húsáig a narancsot, szedjük szét gerezdjeire, az ananászt és a kivit pedig vágjuk apró kockákra. Szórjuk meg 5 dkg porcukorral és tegyük ezt is a hűtőbe.
Tálalás előtt 1 dl forró vízben oldjuk fel a maradék cukrot és öntsük hozzá a rumot. A rizst egy lapos tányérra kifordítva, az üres középső részt töltsük meg a hideg, vágott gyümölccsel, és locsoljuk meg a rumos sziruppal.

RÉPÁS-GYÜMÖLCSÖS EGYVELEG
Hozzávalók: 6 dl liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél-fél teáskanál sütőpor és őrölt szegfűszeg, 2 teáskanál fahéj, negyed teáskanál só. 4 dl zabkorpa, 1,8 dl barna cukor, 1,6 dl kristálycukor, 2,4 dl vaj, 2 tojás, 2 teáskanál vanília aroma, 4,8 dl reszelt sárgarépa, 1,2 dl vagdal ananász, 2,4 dl durvára tört dió

Elkészítése: Melegítse 180 fokra a sütőt. Közben a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a fűszereket, a korpát és a sót keverje össze. Másik tálban elektromos keverővel verje habosra a vajat a cukrokkal, majd dolgozza bele a tojásokat, a vaníliát, végül forgassa bele a répát, a diót és az ananászt. Végül dolgozza bele a lisztes keveréket is. Kanállal tegyen kis halmokat egymástól 3-4 centire, egy sütőlemezre. Süsse 13-15 perc alatt készre, de vigyázzon, ne barnuljon meg a sütemény. Azonnal szedje hideg lapra, s úgy hagyja hűlni.

ÜNNEPI SAJTGOMBÓC (HOLIDAY CHEESE BALL)
Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, 25 dkg ananász, 5 dl darált dió, 1 kisebb zöldpaprika, 1 szelet zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A krémsajtot keverje össze az apróra vagdalt ananásszal, zöldpaprikával és zellerrel, a reszelt vöröshagymával, a dióval és a sóval. (Pár kanálnyi diót tegyen félre.) Formázzon apró golyókat a keverékből, majd a dióba beleforgatva tegye tálra, végül fogyasztásig hűtőbe azokat.