Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Csirkelevesek 01.


ALFÖLDI CSIRKELEVES
Elkészítése: A kb. 1 kg-os csirkét 8 részre vágjuk és tisztított, karikákra vágott vegyes zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, gomba), feltesszük főni. Sóval, szemes borssal, 1/2 fej vöröshagymával és 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús félig megpuhult, akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.
Tálaláskor tejfölre szedjük.

BAKONYI BETYÁRLEVES 01.
Hozzávalók: 35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csuszatészta

Elkészítése: A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

BAKONYI BETYÁRLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg csirkemell, 2 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 szál sárgarépa, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 2 db paradicsom, 1 db paprika, 15 dkg vegyes gomba, 2 szem főtt burgonya, 1 evőkanál tejszín, 1 csokor friss kapor, 2 evőkanál pirospaprika, só, bors

Elkészítése: Hevített olajba szeletelt vöröshagymát teszünk, és megsózzuk. Kevés vizet öntünk rá, és visszapirítjuk. A csirkemellet feldaraboljuk, a zöldségeket apró kockákra vágjuk.
Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadjuk a csirkemellet. Megvárjuk, amíg a hús teljesen kifehéredik, és beletesszük a felkockázott sárgarépát. Kicsit borsozzuk, majd rádobunk egy csokor apróra vágott petrezselymet.
A kockára vágott paradicsomot, és paprikát is a húshoz adjuk. Ha megpárolódott, felöntjük vízzel, teszünk bele fokhagymát, a tetejét pedig megszórjuk pirospaprikával.
Felforraljuk, majd beletesszük a felaprított gombát, és egy adag szintén felkockázott burgonyát. Megszórjuk finomra vágott kaporral.
A keményítőt feloldjuk vízben, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Kevergetés közben még tejszínnel is sűrítjük, és összeforraljuk.
Forrón tálaljuk.

BAKONYI GOMBÁS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, kis darabokra vágom. A megtisztított és apró kockákra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütöm, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megborsozom, és belekeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát. Félpuhára főzöm. Közben a gombát megtisztítom, vastag szeletekre vágom, és a félig főtt leveshez adom. Készre főzöm. Végül behabarom a liszttel simára kevert tejföllel, jól kiforralom, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom. (Vajas galuskát is főzhetünk bele.)

BÁBOLNAI BURGONYALEVES
Elkészítése: személyenként 1-1 kicsontozott csirkemellet, összekötött petrezselyemcsomóval és 1/2 fej vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni. Sózzuk. Az első habját leszedjük. Mikor a csirke már majdnem megpuhult, hozzátesszük a kockákra vágott burgonyát. Törött borssal és majoránnával ízesítjük. 
Tejföllel tálaljuk.

BÁCSKAI CSIRKELEVES LENCSÉVEL
Hozzávalók: 1 méretes csirke, 60 dkg borjúcsont, 10-10 dkg lencse, gyökér, sárgarépa, vöröshagyma, egy zeller, 20 dkg gomba, 5 dkg rizs, 3 dl tejföl, 2 tojássárgája, zsír, babér, só, bors

Elkészítése: A zöldségeket feldaraboljuk, a hagymát egészben hagyjuk és a csonttal, valamint a babérral 3 liter levest főzünk belőlük. Két órán át, pároljuk, ekkor beletesszük a csirkét és megfőzzük. Ha a hús puha, kiemeljük a lábasból és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, felében megfőzzük a lencsét. Másik felében a rizst, s mikor puha áttörjék, és a levet a lencséhez adjuk. A gombát apróra vágjuk, és kevés zsíron megpároljuk, sózzuk, borsozzuk. A tojássárgákat a tejföllel kikeverjük egy tálalóedényben, beletesszük a csirkét, a gombát és ráöntjük a levest.

BÁCSKAI HÚSLEVES
Hozzávalók: fél csirke, 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, szemes bors, babér, só, 2 ek tejföl, 1 tojás, petrezselyem, 2 dl rizs

Elkészítése: A húst a zöldséggel, a hagymával, borssal, babérral feltesszük főni. Sóval ízesítsük, ha megfőtt a hús, kivesszük és kicsontozzuk. A levest leszűrjük, visszatesszük a darabokra vágott húst és a rizst. Ha a rizs is megfőtt, a levest besűrítjük a tojás és a tejföl keverékével. Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk.

BÁCSKAI LENCSELEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók 6 személyre: 1 nagyobb csirke, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zsír, 3 dl tejföl, 1 közepes zellergumó, 10 dkg lencse, 3 dkg rizs, 1 kiskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 2 tojássárgája, só

Elkészítése: A csontból és a megtisztított, feldarabolt zöldségekből a babérlevéllel 3 l levest főzünk. két órán át, lassú tűzön forraljuk. Leszűrjük, beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Kivesszük a csirkét és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, és felében megfőzzük a lencsét. A másik felében megfőzzük a rizst, és amikor már puha, áttörjük, a levét pedig hozzáöntjük a lencseleveshez. Zsíron megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk. A tojássárgáját levesestálban elkeverjük a tejföllel, beletesszük a húst, a rizst és a gombát, ráöntjük a levest, és tálaljuk.

BECSINÁLT-LEVES
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 1 csomag mirelit vegyes zöldség, 1 kanál zöldpetrezselyem, 1 vöröshagyma, 1 kanál liszt, 1 kanál olaj

Elkészítése: Míg az aprólék felenged, egy csomó petrezselyemzöldet és egy diónyi vöröshagymát apróra vágunk. Az olajban a hagymát megfuttatjuk, majd a mirelit zöldséget beletéve, néhány percig pároljuk. A tűzről levéve beleszórjuk a zöldpetrezselymet, és félretesszük. Eközben már feltesszük az aprólékot, és majdnem készre főzzük. A már előbb elkészített zöldséget meghintjük liszttel, elkeverjük, és az aprólékkal felöntve készre főzzük.

BELGA CITROMOS CSIRKELEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db pritaminpaprika, 1 db angol zellerszár, 1 csésze rizs, só, őrölt bors
A habaráshoz: 4 db tojássárgája, 2 db citrom leve

Elkészítése: Olívaolajat öntünk egy lábasba, és egyenként beletesszük a kockára vágott hozzávalókat. Körülbelül 10 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst, megborsozzuk, és együtt tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel.
Míg a leves fő, elkészítjük a citromos mártást a következőképpen: A tojások sárgájához csurgatjuk a 2 citrom levét, és jól összekeverjük. A forrásban lévő levesbe beleöntjük a citromos mártást, hagyjuk egyet rottyanni és máris elkészült a finom mediterrán leves, amelynél érdemes vigyázni, hogy a zöldségeket ne főzzük puhára, inkább ropogósak maradjanak.

BIRSALMÁS HÚSLEVES - MÁRTÉLY
Elkészítése: Csirke- vagy kacsaprólékot megfőzünk levesnek darabolt leveszöldségekkel. A levest leszűrjük, és a lébe megfőzzük a tisztított és darabolt birssel. Lisztből és tejfölből habarást készítünk, kevéske cukorral finomítjuk és besűrítjük vele a levest. A húsokat visszatesszük a lébe, és egyet forralunk rajta. A zöldséget külön adjuk be, tormával, mustárral vagy bármely hozzáillő mártással.

BOGOTAI CSIRKELEVES
Elkészítése: A darabolt csirkét a hasábokra vágott vegyes zöldséggel, a finomra vágott petrezselyemmel együtt hideg vízben feltesszük főzni. Megsózzuk. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, szőlőszemeket és 1/2 dl fehérbort. Kb. 20 percig főzzük.

BOLGÁR CSIRKELEVES
Hozzávalók: csirke (szinte bármilyen része, de ne csak melle legyen, én a farhátat és a szárnyat szeretem benne a legjobban), 5-7 egész bors, só, 1 fej hagyma, spagetti, 1 tojás, 1-3 citrom, petrezselyem

Elkészítése: A csirkét hideg vízben sóval, borssal felteszem főni (én a habját le szoktam szedni). Amikor felforr, bele a kis kockára vágott hagymát. Fedő nélkül átforralom nagy lángon, h a hagyma szaga elszálljon, és fedő alatt kis lángon megfőzöm. Mikor majdnem kész, belerakom a spagettit (kb. annyit, amennyi tészta egy levesnek jólesik, de figyelni kell arra, h jól meg fog dagadni) ha kész, kicsit hagyom hűlni. 1 tojást (4 személyes adag eseten) 1 citrom levével összekeverek és behabarom vele a levest. Ha valaki savanykásabban szereti, lehet több citromot is. Viszont vigyázni kell, ha forró leves ne kapja össze a tojást) a végén apróra vágott petrezselymet szórok bele. Tálaláskor lehet bele őrölt borsot és meg citromot tenni. Nagyon finom.

BURGONYALEVES CSIRKÉVEL (SOPA DE AJIACI DE PAPAS)
Hozzávalók: 4 csirkemell, 1 fej hagyma apróra vágva, 4-6 szál petrezselyem zöld apróra vágva, só, bors, 4-5 burgonya kockákra vágva

Elkészítése: A csirkemellekre 1,25 l hideg vizet öntünk, beletesszük a hagymát, petrezselymet, megsózzuk, borsozzuk, és szép lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul. Végül beletesszük a burgonyát, és azt is puhára főzzük.

CHAYOTE LEVES
Hozzávalók: 3 chayote, meghámozva, kimagozva és felszeletelve, 1 ek liszt, 1 l csirkehúsleves (kockából), só, bors, 20 dkg főtt csirkemell kockákra vágva, 2 ek vaj, 2 ek finomra vágott koriander-zöld, 1 hagyma finomra vágva, petrezselyemzöld vagy metélő-hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése: A chayotét sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, de a főzőlevet félretesszük. A zöldségeket turmixgépben péppé őröljük, szükség szerint közben kevés főzőlét adva hozzá, majd 5 dl főzőlével együtt egy lábosba tesszük. Egy másik lábosban közepes tűz fölött megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, valamint a fokhagymát. Hozzákeverjük a lisztet, és közepes hőmérsékleten, állandóan keverve további 1 percig sütjük. Felöntjük annyi csirkehúslevessel, hogy sima mártást kapjunk, majd az egészet a maradék húslevessel együtt a zöldségpüréhez adjuk, és alaposan összekeverjük.
Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön még 2-3 percig főzzük. Beletesszük a csirkemellet, és annyi ideig főzzük, hogy a hús jól átmelegedjen.
Előmelegített tálban kínáljuk, a tetejét a finomra vágott zöld-fűszerrel díszítjük.
Változat: Elkészíthetjük sütőtökből is.

CITROMOS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók: 20 dkg csirkemell filé, 1-2 szál póréhagyma, 2 evőkanál olíva olaj, zellerlevél, citromfű, 1 db citrom, 2 db tojás, só, bors

Elkészítése: A felmelegített olajban megpároljuk a póréhagymát, a kockára vágott csirkehúst. Sózzuk, borsozzuk majd vízzel felengedve, körülbelül 25 percig főzzük. Közben ízesítjük citromhéjjal, citromlével, zeller zölddel, citromfűvel. Tálalás előtt, a tűzről levéve 2 db tojássárgáját keverünk el bele.

CITROMOS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók: 1 l csirkeleves, 2,4 dl juliennere vágott paradicsom, 2 zöldcitrom leve, 1,2 dl juliennere vágott vöröshagyma, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál vagdalt zöldpaprika, 1 teáskanál bazsalikom, 12 dkg apró kockákra vágott sajt, 1 teáskanál Erős Pista, 2 tortilla csíkokra vágva, 1 babérlevél, 1 avokádó, só, őrölt fehérbors, 4 gerezd zöldcitrom, 2 csirkemell

Elkészítése: A levesben főtt csirkemellet vágja csíkokra. Az avokádót hámozza meg, magozza ki, év vágja szeletekre. Keverje össze a húslevest és a citromlevet. Fűszerezze oregánóval, babérlevéllel, bazsalikommal és az Erős Pistával. Ízlés szerint sózza és borsozza. Forralja fel, majd gyenge lángon főzze 15 percet. Ekkor tegye bele a felvagdalt csirkemellet, paradicsomot és vöröshagymát. Öt percig főzze tovább. Szükség esetén fűszerezze utána. Előmelegített leveses tálban, forrón tálalja. A tányérban szórja meg a sajttal. Díszítse a tányért a tortilla, az avokádó és a zöldcitrom darabokkal.

CITROMOS CSIRKELEVES 03.
Hozzávalók: 1/2 kg megtisztított csirkeaprólék, 1 1/2 l víz, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek apróra vágott zellerlevél, 2 csirkehúsleves-kocka, frissen őrölt bors, só, 2 ek citromlé, 2 tojássárgája, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 6 ek főtt rizs

Elkészítése: Lassú tűzön, lefedve főzzük a csirkeaprólékot a póré- és fokhagymával és a zellerlevéllel a vízben, amíg meg nem fő a hús. Szűrjük le, öntsük vissza az edénybe, tegyük bele a leveskockát és a csontról lefejtett húst. Főzzük még 5 percig. Keverjük össze a tojássárgáját a citromlével és egy kis levessel. Húzzuk a leveses fazekat a tűzhely szélére, és fakanállal keverjük bele a tojásos keveréket. Rakjuk bele a rizst, a petrezselymet és a törött borsot. Forrón tálaljuk.

CSERÉPVÁRALJAI HÚSLEVES
Hozzávalók: 1 csirke, 20 dkg sertéshús, 2 szál sárgarépa, 1 szál gyökér, 15 dkg gomba, gerezd fokhagyma, lángos-tészta, só, szemes bors, szerecsendió

Elkészítése: A földarabolt húsokból és zöldségekből a fűszerekkel egy jó húslevest főzünk. A kész levest cserépkorsókba adagoljuk, és a tetejüket lezárjuk nyers lángos-tésztával. Forró sütőben megsütjük.

CSIRKEAPRÓLÉK-LEVES
Hozzávalók: 50 dkg csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 10 dkg kifejtett, friss (vagy mirelit) zöldborsó, ökölnyi karfiol, 10 dkg gomba (ez el is hagyható), 2 dl tej, 3 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál liszt, 1 púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fehér bors, pár csepp citromlé

Elkészítése: A csirkeaprólékot feldarabolom (minél kisebb, annál jobb), majd megmosom és lecsöpögtetem. A felhevített olajon mindkét oldalán megpirítom, majd aláöntök 1 dl vizet. Fedő alatt, az edény rázogatása közben majdnem puhára párolom. Ha zsírjára visszasült (vagyis a folyadék elpárolgott róla), hozzáteszem a közben megtisztított, karikára vagy egyforma kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a kis rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót, és a fele mennyiségű apróra metélt petrezselyemzölddel meghintve, fedő nélkül tovább pirítom még néhány percig. Ezután a lisztet ráhintem, és még 1 percig pirítva, felengedem szűk 1 l vízzel. Végül sóval, borssal fűszerezve addig főzöm, amíg minden megpuhul. A citromlével ízesítem, majd a tejet is beleöntve, kevergetés közben még egyszer felforralom. Ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

CSIRKEBECSINÁLT GOMBÁVAL
Hozzávalók: 1 db közepes nagyságú csirke, 1,5 l víz, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 5 dkg zellergumó, 5 dkg vaj, 3 dkg sima liszt, curry, 8 dkg csiperkegomba, citromlé, só, 1 dl tejföl, snidling

Elkészítése: A konyhakész csirkét langyos vízben lefedve puhára főzzük. Amikor a hús félig megfőtt, hozzátesszük a leveszöldséget. Azután a csirkét kicsontozzuk, s a főtt zöldséggel együtt széles metéltre vágjuk. Később a csirkelevest besűrítjük három deka vajon a sima lisztből készített világos currys rántással. Azután a levest kis lángon még legalább húsz percig főzzük. Közben a felszeletelt gombát megpirítjuk a maradék vajon, s a hússal és a zöldséggel a levesbe tesszük. Végül az egészet összeforraljuk, megsózzuk és ízesítjük citromlével, s behabarjuk tejföllel.
Tálalás előtt kicsit átforraljuk és megszórjuk finomra vágott metélőhagymával - snidlinggel.

CSIRKEGULYÁS 01.
Hozzávalók: 1 közepes méretű csirke, 1 nagy fej vöröshagyma, 60 dkg burgonya, 3 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér), 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 csapott ek piros fűszerpaprika, késhegynyi törött köménymag, ízlés szerint só

Elkészítése: A megtisztított csirkét kis darabjaira vágom, a burgonyát meghámozom, és kockákra aprítom, a zöldségeket tisztítás után felkarikázom, vagy ugyancsak kis kockákra vágom. A megmosott zöldpaprikát kicsumázom és felszeletelem, a paradicsomot felnégyelem. A felforrósított olajon megfonnyasztom a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök két evőkanál vizet. Ezután a tűzre visszatéve belerakom a csirkedarabokat, és mindkét oldalukon lepirítom. Ráöntök 1.5 l vizet, megsózom, beleszórom a köménymagot, és fedő alatt félpuhára főzöm. Ekkor hozzáteszem a feldarabolt zöldségeket, a zöldpaprikát és a burgonyát, majd készre főzöm. Legvégül adom bele a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, ezután éppen csak egyet forralva rajta, 10 percnyi pihentetés után tálalom.

CSIRKEGULYÁS 02.
Hozzávalók: 1 db csirke (kb. 1 kg-os), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 1 késhegynyi fokhagymakrém, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 60 dkg tisztított burgonya, 2 evőkanál száraz csipetke, 1 evőkanál ételízesítő, só

Elkészítése: A zsiradékban megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát. Megszórjuk paprikával és beletesszük a nyolc darabra (2 comb, 2 fél mell, 2 szárny, far- és hátrész) vágott csirkét. Nagy láng felett, állandóan keverve zsírjára pirítjuk. Megszórjuk ételízesítővel, beletesszük a fokhagymakrémet, a zöldpaprikát, a paradicsomot és kb. 1,5 l vízzel felöntjük Közepes erősségű tűzön, lassan főzzük. Amikor a csirke puhulni kezd, beletesszük a kockára vágott burgonyát és a száraz csipetkét. Megkóstoljuk, s ha szükséges, utánzózunk. Közepes lángon készre főzzük.

CSIRKEGULYÁS 03.
Hozzávalók: 60 dkg csirkehús, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg zöldpaprika, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 5 dkg paradicsom, 20 dkg burgonya, 2 ek étolaj, só, pirospaprika, köménymag, pici fokhagyma

Elkészítése: A finomra vágott vöröshagymát és a kockára vágott zöldpaprikát az olajon aranysárgára pirítjuk. Meghintjük sóval, paprikával, köménymaggal, zúzott fokhagymával, és két evőkanál vízzel felengedjük. Hozzátesszük a feldarabolt csirkét, megsózzuk, és félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát, gyökeret, burgonyát meg a cikkekre vágott paradicsomot, majd felengedjük a szükséges vízzel.

CSIRKEGULYÁS 04. (KUKTÁBAN)
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 kg újburgonya, 1 fej hagyma, só, pirospaprika, zsír vagy olaj, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom

Elkészítése: A hagymát a zsiradékon megpirítjuk, megszórjuk bőven pirospaprikával, majd beletesszük a feldarabolt csirkét, és a hasábokra vágott burgonyát. Megsózzuk, és annyi vizet öntünk alá, amennyi ellepi. Hozzáadjuk a zöld- paprikát és a paradicsomot. Becsukjuk a kuktát, és készre főzzük. Főzési ideje a forrástól számítva 15-20 perc. Kitűnő egytálétel.

CSIRKEGULYÁS 05.
Hozzávalók 10 főre: 3 konyhakész csirke (3,5 kg), 3 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál köménymag, 30 dkg vegyes zöldség, 10 evőkanál olaj vagy 10 dkg zsír, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, 2 csapott evőkanál só, 5 dkg paradicsompüré, 2-2 paradicsom, és zöldpaprika, 1,5 kg burgonya

Elkészítése: A csirkét 8 részre daraboljuk. Ha van zúzája és mája, azt is hozzáadjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A fokhagymát a köménymaggal együtt szintén apróra vágjuk. A vegyes zöldséget tisztítás után 1 centis kockákra aprítjuk. Bográcsban, megforrósított, olajon (zsírban) a csirkét a hagymával meg a fokhagymás köménymaggal jól megpirítjuk. Utána hozzákeverjük a vegyes zöldséget, a paradicsompürét a fölaprított paprikát és paradicsomot, meg a cikkekre vágott burgonyát. Kb. 4 liter vizet öntünk rá, megsózzuk, és közepesen erős tűz fölött úgy 35 perc alatt puhára főzzük. Csipetkét is szokás belefőzni.

CSIRKEGULYÁS BOGRÁCSBAN
Hozzávalók 8 személyre: 15 dkg füstölt szalonna, 1 1/4 kg csirke, 1 nagy szál lángolt kolbász, 4 pár virsli (40 dkg), 50 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, 1 kg burgonya. 2 nagy fej vöröshagyma, 1 csokor sárgarépa, 1 csokor petrezselyemgyökér, 2 evőkanál piros fűszerpaprika, 2 evőkanál ételízesítő, 1 púpozott mokkáskanál, törött fekete bors, ízlés szerint só, 2 dl száraz vörösbor. 4 dl tejföl, 5 gerezd fokhagyma

Elkészítése: Egy jó nagy bográcsot előkészítünk. Az apróra vágott füstölt szalonnát a bogrács aljába rakjuk. A megtisztított csirkét kis darabokra vágjuk, mint amikor paprikás csirkét készítünk. A húsdarabokat megsózzuk. A kolbászt megmossuk, bőrét lehúzzuk, majd annyi darabra vágjuk, ahány vendégre számítunk. A virsliket 3 centis darabokra aprítjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, valamint a megmosott paradicsomot karikákra vágjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A megtisztított vöröshagymát nagyon vékonyra karikázzuk, a zöldséget tisztítás után kis hasábokra aprítjuk. A bográcsot parázs fölé tesszük, és a szalonna zsírját kiolvasztjuk. Kevergetés közben beleszórjuk a pirospaprikát, és azonnal meglocsoljuk 3 evőkanál vízzel. Összekeverjük. A következő sorrendben tesszük a bográcsba a hozzávalókat: hagymakarikák, csirkehús darabok, füstölt kolbász, majd zöldpaprika, sárgarépa, petrezselyemgyökér. Parázson néhány percig pirítjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, amennyi 2 ujjnyival ellepi a zöldséges húst. Ételízesítővel, törött borssal, valamint zúzott fokhagymával fűszerezzük, és 45-50 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a burgonyát, és együtt készre főzzük.
Meggyőződünk arról, hogy a burgonya is egészen megpuhult, csak akkor öntjük bele a bort és tesszük hozzá a paradicsomot meg a virsliket. Ízlés szerint megsózzuk. Jól összeforraljuk, végül a tejfölt belekeverjük, és már csak forráspontig melegítjük. Fantasztikusan finom! (Fazékban is elkészíthető, tűzhelyen.)
Sörrel vagy száraz vörösborral kínáljuk.

CSIRKEGULYÁS FAZÉKBAN
Hozzávalók 4 személyre: 1 közepes méretű csirke, 75 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 2 fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evőkanál piros fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, őrölt köménymag, só, bors

Elkészítése: A csirkét lemossuk. A combokat, a szárnyakat és a melleket kettőbe vágjuk, majd leszárítjuk. (Ha van egy kis időnk, a nagyobb darabokat nyersen kicsontozhatjuk, így sokkal kényelmesebben fogyasztható.)
A megtisztított hagymát finomra vágjuk, a megmosott zöldpaprikát felszeleteljük, a paradicsomot is feldaraboljuk. A burgonyát hámozás után egyforma hasábokra vágjuk.  A csirkedarabokat szorosan egymás mellé tesszük az edénybe, és addig pirítjuk, amíg azok fel nem válnak az edény aljáról. Ekkor megfordítjuk, és a másik oldalukat is megpirítjuk. A húsdarabokat kiszedjük az edényből, és félretesszük. A hagymát, a zöldpaprikaszeleteket és a paradicsomot beletesszük, egy-két percig kevergetve pirítjuk, majd a pirospaprikával és a zúzott fokhagymával összekeverjük. Megsózzuk, rászórjuk a köménymagot.  Ráhelyezzük a csirkedarabokat, rátesszük a burgonyát és a gombát, meghintjük törött borssal, és azonnal befedjük. A hőforrást a minimumra visszakapcsoljuk, és kb. 40 percig pároljuk anélkül, hogy a fedőt levennénk róla. Végül megkóstoljuk, és ha szükséges, után sózzuk.
Köret- és italajánlat: A csirkegulyáshoz félszáraz fehérbor vagy sör és ropogós kenyér illik.

CSIRKEGULYÁS SAJTTAL (OLASZ RECEPT)
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 1 liter paradicsom ivólé, közepes nagyságú zellergumó, 10 dkg spagetti, 10 dkg reszelt parmezán sajt, 1 dl tejszín, 1-1 mokkáskanál törött fehér bors, bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, 2 evőkanál olaj, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, és 12 darabra vágom. A húsdarabokat a felforrósított olajon, erős tűzön, mindkét oldalán átpirítom, majd felöntöm a paradicsomlével és még fél liter vízzel. Megsózom, hozzáteszem a fűszereket és fedő alatt félpuhára főzöm. A spagettit apróra tördelem, és a félig főtt csirkéhez teszem. Kis lángon, gyakori kevergetés mellett készre főzöm. Ha a leve idő előtt elfő, egy-két pohárnyi forró vízzel apránként pótolom.
Végül beleöntöm a tejszínt, jól elkeverem, és egyet forralok rajta. Közben a megtisztított zellert finom lyukú reszelőn lereszelem, és a reszelt sajttal együtt a levesestányérokba osztom, majd a tűzforró levest rámerem.

CSIRKEHÚSLEVES DIÓVAL
Hozzávalók: 1 l tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet), 1 szem burgonya, 3 dkg zsír, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg meghámozott dióbél vagy mandula, 18 dkg kicsontozott sült csirkehús, 1, 5 dl tejföl, 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: A húslevest a fazékban felforraljuk, és 10-15 percig főzzük a meleg levesbe tett, kockára vágott burgonyával, amíg az meg nem puhul. Ügyeljünk arra, hogy a burgonya ne főjön szét! Közben serpenyőben megmelegítjük a zsírt, aranyszínűre pároljuk benne a feldarabolt vöröshagymát és a dióbelet, ill. mandulát. Ezt kiegészítve a csirkehús felével és néhány kanál levessel turmixgépben sima péppé keverjük. A masszát elegyítjük a húslevessel és a kis kockákra vágott maradék sült csirkével. Egy percen át főzzük, megsózzuk, megborsozzuk, tejföllel és finomra vágott zöld-petrezselyemmel ízesítjük.
Forrón tálaljuk.

CSIRKEHÚSLEVES MANDULÁVAL
Hozzávalók: 2 tisztított csirkeaprólék, 1 l víz, 3 ek finomra vágott petrezselyem, 1 fej vöröshagyma apróra vágva, 1 ek Vegeta, 1 teáscsészetej, 4 ek finomra vágott, hámozott mandula, tört bors, só, 1 tk citromlé

Elkészítése: Tegyük fazékba a csirkeaprólékot, vizet, hagymát és a petrezselymet. Lassú tűzön, lefedve pároljuk puhára az aprólékot. Vegyük le a tűzről, és szűrjük le a levest. A leszűrt leveshez adjuk hozzá a Vegetát, a mandulát, a tört borsot, a sót, és főzzük még 10 percig. Ezután keverjük össze a tejjel, és pároljuk még 5 percig.
Tálalás előtt adjuk hozzá a citromlevet, és forrón tálaljuk.

CSIRKEHÚSLEVES PARADICSOMMAL
Hozzávalók: 1 kg aprólék, 0,5 kg marha-velőscsont, 2,5 l víz, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 3 zellerlevél, csipet kakukkfű, szemes bors, körömnyi babér, 2 szem szegfűszeg, 2 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek apróra vágott snidling, só

Elkészítése: A csontot a vízben lefedve főzzük 30 percig.
Szedjük le a habot, tegyük bele a vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet, fűszereket, csirkét.
Lefedve főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le.
A húst, zöldséget melegített tálra tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a paradicsomdarabokat. Főzzük még 10 percig.
Metélőhagymával megszórva tálaljuk.

CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók: 3 db csirke-leveskocka, 1 csokor kapor, 12 szál spárga, 20 dkg zöldborsó, 1 dl tejföl, 1 zsemle

Elkészítése: Másfél liter vízben forralja fel a belemorzsolt leveskockákat. Tegye hozzá a meghámozott, és ferdén, fél centis darabokra metélt spárgát, valamint a zöldborsót. Fedő alatt gyöngyözve főzze 25 perc alatt puhára. Közben a finomra vagdalt kaprot keverje el a tejföllel, majd a levesből fokozatosan hozzámert lével hígítsa csomómentesre. Végül öntse a kész levesbe, majd a vajon megpirított zsemlekockával tálalja.

CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók: 40 dkg csirkemell-filé, 8 dkg lencse, 35 dkg burgonya, 1 kisebb vöröshagyma, apró gyömbérgumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet kurkuma, 1 kávéskanál pirospaprika, vaj, citromlé, só, Cayenne-bors

Elkészítése: Vágja kisebb kockákra a csirkehúst. Ízesítse a só, bors, kurkuma és paprika keverékével. Hagyja állni egy éjszakán keresztül. Az előzőleg beáztatott lencsét sós vízben főzze puhára. Adja hozzá a sós vízben főtt, felkockázott burgonyát. Mintegy 15 percnyi főzés után pépesítse a keveréket. A vajon megpirított hagymát, gyömbért, fokhagymát ezután keverje hozzá. Ezután a húst adja a leveshez, és negyedóra alatt főzze puhára. Ízlése szerint ízesítse citromlével. Vágott petrezselyemmel meghintve tálalja.

CSIRKELEVES 03.
Hozzávalók: 2 l csirkeleves (lehet kockából), 3 tojás, 3,5 evőkanál búzadara, 3,5 dkg parmezán, 1 csokor snidling, 10 dkg főtt sonka

Elkészítése: Két és fél deci hideg levest tegyen félre, a többit forralja fel. A tojásokat keverőtálba üsse, majd keverje simára a reszelt sajttal és a búzadarával. Folyamatos keverés közben lassanként adja hozzá a hideg levest. A lobogó levesbe lassan csurgassa a keveréket, miközben habverővel megkeveri néhányszor. Két-hárompercnyi főzés után zárja le a meleget. Szórja meg a levest a finomra vagdalt snidlinggel és sonkával, majd azonnal tálalja.

CSIRKELEVES 04.
Hozzávalók: 1,2 dl étolaj, 0,6 dl csirke alaplé, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-2 mokkáskanál őrölt kömény és erős paprika, 1 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál Cayenne bors, 4 l víz, 25 dkg paradicsom, 10 dkg ementáli sajt, 1,2 kg csirkehús, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Nagy fazékban, a forró olajra tegye a finomra vagdalt hagymát és a fűszereket. Pár pillanat múlva öntse fel a csirke alaplével. Folyamatos keverés közben forralja öt percen át. Tegye bele a zúzott fokhagymát, és a felkockázott húst. Öntse fel a vízzel, majd forralja 10-15 percig. Tegye hozzá az apróra kockázott paradicsomot. Amint újra felforr, öntse hozzá az apró sajtkockákat. Húzza félre a melegről. Addig keverje folyamatosan, míg a sajt kezd megolvadni. Tálaláskor hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel.

CSIRKELEVES 05.
Hozzávalók: 1 kisebb csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ököl nagyságú cékla, 10 dkg savanyú káposzta, 1 db közepes nagyságú burgonya, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál paradicsom-püré, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább főzöm. Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom.

CSIRKELEVES 06. (SHORBAT JAY)
Elkészítési idő: 1 és fél óra, valamint a görögszéna mag áztatási ideje (ld. megjegyzés!)
Hozzávalók: 1 csirke, 1 fej vöröshagyma, 4 érett paradicsom, 2 evőkanál vaj, 1 csipetnyi sáfrány, 1 evőkanál görögszéna mag, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál citromlé, 1 csokor korianderlevél (vagy 1 mokkáskanál őrölt koriander), 1 csípős cseresznyepaprika, só és bors

Elkészítése: Ahhoz, hogy a speciális arab ételízesítőt, a hilbát elkészíthessük, a görögszéna magot egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk úgy, hogy a víz ellepje. Ezután lecsurgatjuk és citromlével, fokhagymával, korianderrel, cseresznyepaprikával és egy csipetnyi sóval lágy, majonézszerű krémmé dolgozzuk össze.
A megtisztított csirkét feldaraboljuk és eltávolítjuk a bőrét.
Az apróra vágott vöröshagymát vajon megpirítjuk, beletesszük a csirkét, és hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a meghámozott és áttört paradicsomot, másfél liter vizet, a sáfrányt, megsózzuk, borsozzuk és felforraljuk.
Másfél óráig főzzük, majd óvatosan belekeverjük a hilbát.
Még egy negyed óráig főzzük, majd tálaljuk.
Megjegyzés: A görögszéna magja a curry egyik összetevője. Ezért a hilbához hasonló ételízesítőt kapunk, ha a görögszéna mag és a cseresznyepaprika helyett egy evőkanálnyi curryt használunk. A korianderlevél helyett pedig egy csipet reszelt narancshéjat és petrezselyemzöldet tehetünk az ételbe.

CSIRKELEVES ALMÁSAN
Hozzávalók: 60 dkg csirkeszárny, 30 dkg savanykás alma, 2 dl tejföl, 4 ek liszt, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése: A szárnyakat hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és az apróra vágott petrezselymet beleszórjuk. A tejföl feléből a liszttel habarást készítünk és besűrítjük vele a levest. A hámozott almát kockákra vágjuk és külön edényben kevés cukorral ízesített vízben, félpuhára főzzük, majd a leveshez öntjük. Felforraljuk, levesszük a tűzről és elkeverjük a maradék tejföllel eldolgozott tojássárgákat.

CSIRKELEVES AVOKÁDÓVAL
Hozzávalók: 10 dkg csirkemell, 3 ek víz, 1-2 csilipaprika, só, 1 avokádó, 1-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 l csirkehúsleves
A díszítéshez koriander zöld

Elkészítése: A csirkehúst nagyon vékony csíkokra metéljük, és a húslevesben puhára főzzük. A csilipaprikát kimagozzuk, darabokra vágjuk, és a fokhagymával meg 3 kanál vízzel együtt mozsárban összetörjük. Beletesszük a levesbe, megsózzuk, és 5 percig főzzük. Az avokádót meghámozzuk, csíkokra vágjuk, a leveshez adjuk, és pár perc alatt összefőzzük. Akkor van készen, ha az avokádószeletek feljönnek a leves felszínre.
Friss koriander-zölddel meghintve tálaljuk.

CSIRKELEVES BOLGÁR MÓDRA
Elkészítése: A leggazdaságosabban csirkemellből, de akármilyen csirkerészből is lehet készíteni. A csirkehúst kisebb darabokra vágod. A hagyományos zöldségeket (hagyma, fokhagyma, bármilyen káposztaféle is lehet) kis kockákra darabolod, az egészet megpárolod, majd felöntöd kevés vízzel. Fűszerezés ízlés szerint. Jó sok petrezselymet teszel bele.
A végén készítenek egy besamelmártást, és abba öntik bele, kevergetés mellett a már kész levest.

CSIRKELEVES GURMAND MÓDRA
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése: A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem, és kis lángon készre főzöm. A fürjtojásokat keményre főzöm. Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is. Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.

CSIRKELEVES ÜNNEPI MÓDRA
Hozzávalók: egy másfél kilós csirke, 1 fej vöröshagyma, 1 gyökér, 2 sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 4 dl paradicsomlé, 10 dkg vaj, só, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése: A leveszöldséget kockákra vágjuk, a hagymát lereszeljük. A vajon megpároljuk az előző anyagokat, hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, felöntjük 3 liter vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Ha megfőtt felöntjük a paradicsommal, és egyet forralunk rajta. A tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal, belekeverjük a felaprított petrezselymet és rámerjük a levest. Megkeverjük és tálaljuk.

CSIRKEMÁJAS BROKKOLI-LEVES
Hozzávalók: 1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander

Elkészítése: A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet. Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul. A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

CSIRKEPÜRÉ-LEVES
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell-filé, 1 evőkanál liszt, 1 fej vöröshagyma, 3 tojássárgája, fekete bors, só, 1 szikkadt zsemle, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál vaj, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése: Sós, ízlése szerint fűszerezett vízben tegye fel főni a húst a finomra vagdalt vöröshagymával együtt. Lassú tűzön főzze vaj-puhára. Közben a zsemlét vágja szeletekre, dörzsölje be a szeletek mindkét oldalát fokhagymával, majd kockázza fel. A vajon pirítsa világosbarnára. Ha kész a leves, pépesítse, majd a liszttel és a tojások sárgájával csomómentesre kevert vízzel habarja be. Forralja össze. Vegye le a melegről, keverje el benne a vagdalt petrezselymet. Forrón tálalja a pirított zsemlekockákkal.

CSIRKERAGU-LEVES 01.
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 10-10 dkg sárgarépa, karfiol és gyökér, 5-5 dkg zeller, zöldborsó, és gomba, zsír, liszt, 1-1,5 l csontleves v. víz, egy csomó petrezselyem, só (ha csontlevessel öntjük fel, csak óvatosan sózzuk), bors, bazsalikom, kakukkfű, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín

Elkészítése: A húst és a zöldségeket kis kockákra vágjuk, és zsíron megpirítjuk. Vágott petrezselymet és lisztet szórunk rá, és tovább pirítjuk. Csontlével v. vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük és jó fél puhulásig főzzük. A karfiolrózsákat és a zöldborsót ekkor hozzáadjuk, és készre főzzük. A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, és a tűzről levett levesbe keverjük.

CSIRKERAGU-LEVES 02.
Elkészítése: Egy körülbelül másfél kilós csirkét megtisztítunk, feldarabolunk.
1 nagyobb sárgarépa-és petrezselyemgyökeret kisebb kockákra vágunk, kevés olajban fedő alatt megpárolunk. Néhány perc múlva hozzákeverjük a húst, és együtt átforgatjuk. Újabb 10-15 perc múlva 3-4 evőkanál liszttel megszórjuk, és vízzel felöntjük. Megsózzuk. Egy teafőző tojásba tisztított vöröshagymát, fokhagymát, egész borsot és babérlevelet teszünk. Beledobjuk a levesbe, majd egy csokor cérnával összekötött petrezselymet is hozzáadunk.
Mikor már a hús megpuhult, 10 dkg cukorborsót teszünk bele.
Miközben fő a leves, elkészítjük a daragaluskát:
1 egész tojást felverünk, megsózzuk, majd apránként annyi búzadarát adunk hozzá, hogy puha galuskatésztát kapjunk. Amikor a borsó is megfőtt, apró galuskákat szaggatunk a levesbe. Tálalás előtt még hagyjuk a lében állni, hogy jól átpuhuljon.

CSIRKERAGU-LEVES 03.
Hozzávalók: 50-70 dkg csirkeaprólék, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 szelet karalábé, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 fej vöröshagyma, 1-1,5 dl tejföl, 5 dkg zsír vagy olaj, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika, őrölt majoránna, őrölt kömény

Elkészítése: A csirkeaprólékot gondosan megtisztítjuk, feldaraboljuk, és annyi hideg vízben tesszük fel főni, hogy jól ellepje. Ízlésünknek megfelelően sózzuk, fűszerezzük őrölt köménnyel, borssal, majoránnával, majd puhára főzzük. A zsiradékon a megtisztított, finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. A megtisztított, megmosott, karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökereket, karalábét, megszórjuk pirospaprikával, és kevés víz hozzáadásával puhára pároljuk. Majd az egészet hozzáadjuk a leveshez, és beletesszük a megmosott, finomra vágott petrezselyemzöldet.
Felforraljuk, végül belekeverjük a tejfölt, és forrón tálaljuk.

CSIRKERAGU-LEVES GAZDAGON
Hozzávalók 4 személyre: 1 csirke farhát, 4 csirkeszárny, 1 csomó leveszöldség, 10 dkg csiperkegomba, 10 dkg mirelit zöldborsó, 1 fej hagyma, 1 dl tejszín, 1 ek liszt, valamint olaj, só, bors

Elkészítés: A farhátat és a csirkeszárnyat 1 liter sós vízben feltesszük főni. Közben a hagymát, a leveszöldséget, a gombát megtisztítjuk és feldaraboljuk. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a leveszöldséget. 3 percig pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, majd felöntjük a csirke főzővizével. A csontról lefejtjük a húst, majd visszatesszük a levesbe.
Amikor a zöldség majdnem megpuhult, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát és a mirelit zöldborsót. 5 percig főzzük, végül behabarjuk.

CSIRKERAGU-LEVES SOMOGYIASAN
Hozzávalók: 40 dkg csirkemellfilé, 10-10 dkg sárgarépa, karfiol és gyökér, 5-5 dkg zeller, zöldborsó, és gomba Zsír, liszt, 1-1,5 l csontleves v. víz, egy csomó petrezselyem, só (ha csontlevessel öntjük fel, csak óvatosan sózzuk), bors, bazsalikom, kakukkfű, 2 tojássárgája, 1 dl tejszín

Elkészítése: A húst és a zöldségeket kis kockákra vágjuk, és zsíron megpirítjuk. Vágott petrezselymet és lisztet szórunk rá, és tovább pirítjuk. Csontlével v. vízzel felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük, és jó fél-puhulásig főzzük. A karfiolrózsákat és a zöldborsót ekkor hozzáadjuk, és készre főzzük. A tojássárgákat elkeverjük a tejszínnel, és a tűzről levett levesbe keverjük.

CSIRKÉS RIZSLEVES
Hozzávalók: 1,4 kg csirke. 2,2 liter víz, 1,5 csésze rizs, 2 kávéskanál só

Elkészítése: Forraljuk fel a vizet, tegyük bele az egész csirkét és a sót 15 percre. Akkor fordítsuk meg a csirkét és főzzük még 15 percig. Vegyük ki.
A csirke vizében addig főzzük a rizst, amíg olyan puha lesz, hogy szétesik, magyarul, főzzük szét.
Csontozzuk ki a csirkét, és két villával szaggassuk apró darabokra, majd a húst tegyük vissza a levesbe.
Ezzel el is készült a rizsleves, de ami étvágygerjesztővé teszi, az a tálaláskor hozzáadott ízek:
Tálaláshoz: 2 gerezd fokhagyma, 5 salotta hagyma, 2 x 3 evőkanál olaj, 6 lágy tojás, koriander vagy petrezselyemlevél, 3 szál újhagyma, 5 cm gyömbér, 2 friss piros chili, 2 evőkanál híg szójaszósz, 2 evőkanál kínai savanyúság, só és bors
Készítsünk fokhagyma és salotta olajat: a fokhagymát törjük péppé és süssük olajban aranybarnára. A salottát szeleteljük fel és süssük olajban aranybarnára.
A leveleket és az újhagymát vágjuk apróra, a gyömbért vékony szeletekre.
A chilit is szeleteljük fel és keverjük össze a szójaszósszal.
Kis tálkákban készítsünk minden hozzávalót az asztalra. Mindenki azzal ízesíti a levesét, mivel akarja.

CSORBA CSIRKE
Hozzávalók: egy közepes nagyságú csirke, 1 fej vöröshagyma, kis kanál törött paprika, 2 db zöldpaprika, 2 fej paradicsom, 1 fej káposzta, 50 dkg burgonya, 1-2 maroknyi csipetke

Elkészítése: Forró zsírban sárgára pirítjuk az egy fej apróra vágott vöröshagymát. Meghintjük a törött paprikával és ezzel felforraljuk. Most felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel, belerakjuk a feldarabolt csirkét, megsózzuk és párolni kezdjük. Tíz perc múlva hozzáadjuk a négy részre vágott zöldpaprikát, részekre tördelt paradicsomot és négyfelé szeletelt káposztát. Újabb 15 percnyi párolás után a meghámozott és hosszában négyfelé vágott burgonyát beletesszük, és addig pároljuk, míg a burgonya és vele természetesen a hús is megpuhul. Tálalás előtt apró csipetkét főzünk bele.

CSORDÁSLEVES
Hozzávalók: 40 dkg csirkehús, 20-20 dkg marha és birkahús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, egynegyed kisebb kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg lebbencstészta, olaj, rozmaring, borsmenta, bors, kömény, só

Elkészítése: A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük tovább. Sózzuk, borsozzuk s a többi fűszerből is ízlés szerint adunk hozzá. Jó fél óra múltán a birkát és a csirkét is a leveshez adjuk, a zöldségeket szintén. Mikor majdnem megfőtt, a kevés olajban megpirított tésztát is beleadjuk, és készre főzzük.

CURRYS CSIRKELEVES
Hozzávalók: 50 dkg csontos csirkedarab (mellcsont, hát, aprólék, stb.), 2 db savanykás alma, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj, 2 tojássárga, 1 evőkanál curry, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kevés citromlé

Elkészítése: A megtisztított aprólékot, a csontokat feldarabolom, és kuktafazékba teszem. Ráöntök másfél liter sós vizet és 20 percig főzöm. Ezután a levest átszűröm, a csontokról lefejtem a húst és nagyon apróra vágva visszateszem a lébe. A megmelegített vajon üvegesre pirítom a megtisztított és nagyon finomra metélt vöröshagymát, majd liszttel megszórom, és néhány pillanatig tovább pirítom. Ezután óvatosan, állandó keverés közben felöntöm a csirkelével és felforralom. Fűszerezem curryvel, törött borssal. Közben a tojássárgákat simára keverem a tejszínnel, és a levesestálba öntöm. Az almákat meghámozom, kicsumázom és lereszelem, majd citromlével lelocsolom, hogy ne barnuljon meg. Kis tálkába teszem a leves mellé. A forró levesbe óvatosan belekeverem a tejszínes tojássárgát. Forralni már nem szabad, mert hő hatására a tojás kicsapódik.
Azonnal tálalom.

DÁN CSIRKELEVES
Elkészítési idő kb. 1,1/2 óra, adagonként
Hozzávalók 4 személyre: 1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg-os), 1 szál sütni való kolbász, 75 dkg lisztes burgonya, 1 csomó leveszöldség 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma 1-2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld só, bors

Elkészítése: A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk. A megtisztított hagymát félbevágjuk. A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük, majd felöntjük 1,1/2 I vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig főzzük. Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A csirkét kivesszük a levesből és kihűtjük. A levest átszűrjük, majd megfőzzük benne a sárgarépát. A megfőtt répát kiszedjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig főzzük. Néhány burgonyakockát kiszedünk, és félreteszünk, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk. A csirkét kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük. A petrezselyemzöldet megmossuk és lerázzuk. Néhány szép levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
A kolbász bőrét lehúzzuk, és a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk. Serpenyőben olajat forrósítunk, és a gombócokat közepes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük. A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk.
A sárgarépát, a burgonyakockát, a csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a levesbe és összemelegítjük. Petrezselyemlevéllel díszítjük.

ERDÉLYI RAGULEVES
Elkészítése: egy csirkeaprólékot egy liter hideg vízzel leöntünk, és 1-1 megtisztított, esetleg hosszában félbevágott sárga- meg fehérrépával, sóval, 4 szem borssal, 2-3 babérlevéllel ízesítjük. Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük. Egy evőkanál lisztet öt deka vajon éppen csak megpezsegtetünk, és két deci hideg vízzel felengedve a levest besűrítjük vele. Két deci tejfölt egy másik evőkanál liszttel simára keverünk, és tésztaszűrőn keresztül, állandóan kevergetve a levesbe öntjük. Egy kevés citromlével kissé savanyítjuk, és 3-4 perces forralás után már tálalhatjuk ezt a bársonyosan sima, pikáns levest.

ERŐLEVES
Liszt- és tejcukor-érzékenyeknek
Hozzávalók: 15 dkg nagyon sovány, marhahús, 1 db csirkemell, 2 db csirkemáj, 1 db csirkecomb, 10-15 dkg sertéskarajcsont, só, bors, 1 evőkanál Delikát 8, 4 dkg cérnametélt, 10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 10 dkg karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér

Elkészítése: A húsokat hideg, sós vízben feltesszük főni. Mikor habzik, kis szűrővel leszűrjük, és hozzáadjuk a megtisztított és felvágott zöldséget. A petrezselymet a zellerlevéllel, cérnával összekötjük, és úgy lógatjuk a levesbe. Lassú tűzön főzzük, míg puha nem lesz. Utána a húsokat és a zöldséget külön tálra tesszük, és a levest leszűrjük. A kifőzött cérnametéltet a leveses tányérokba, elosztjuk és rámerjük a levest.

FAHÉJAS CSIRKE-BECSINÁLT
Hozzávalók: csirke, zöldség, szegfűbors, fokhagyma, őrölt fekete bors, zöldpaprika, petrezselyemzöld, vegeta, vöröshagyma, babérlevél, tojás, őrölt fahéj, leveskocka

Elkészítése: A sárgarépát és a petrezselymet karikákra vágjuk, olajon kevés vízzel és a húsleveskockával megpároljuk. Ha puha a zöldség, liszttel és kevés paprikával megszórjuk, vízzel fölengedjük. Beleteszünk egy földarabolt csirkét, két szem szegfűborsot, 3-4 babérlevelet, 1 vöröshagymát, két szerecsendió-virágot, őrölt borsot, zöldpaprikát, petrezselymet zellerzölddel, kis vegetát és egy húskockát. Lassú tűzön egy órát főzzük. A leves habját leszedve késhegynyi fahéjat szórunk rá. Ha megfőtt a csirke, egy tojásból nokedlit szaggatunk bele.

FLAMAND CSIRKELEVES
Hozzávalók 4 személyre: 1 fej vöröshagyma, 1 db egész csirke, 2 póréhagyma, 1 kisebb zellergumó, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 1 babérlevél, 1/2 teáskanál törött bors, citromlé, ízlés szerint, só, 25 dkg levesnek való marhacsont

Elkészítése: Tegyük a csontot hideg vízbe főni, majd miután a habját leszedtük, adjuk hozzá az egészben hagyott, megtisztított csirkét. Lassú tűzön főzzük, és a habot állandóan szedegessük le. Félórányi főzés után adjuk a leveshez a megtisztított és nyolcba vágott hagymát, a hosszában felszeletelt pórét, a hasábokra vágott zellert és répát, valamint az apróra vágott petrezselyemzöldet. Nagyon lassú tűzön főzzük, húsz perc múlva öntsük fel fehérborral és fűszerezzük meg. Ha minden megpuhult, emeljük ki a levesből a csirkét, daraboljuk nyolc-felé és tegyük levesestálba. A tejszínt kavarjuk simára a tojássárgákkal, sózzuk, borsozzuk és adjuk óvatosan a leszűrt leveshez. Ízesítsük citromlével, majd öntsük a levesestálba helyezett csirkedarabokra. A csontot dobjuk ki, a zöldségeket rendezzük tálkába és kínáljuk a leves mellé.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók: 2 csirke apróléka, 1 fej fokhagyma, leveszöldség, zellerlevél, só, bors, majoránna, olaj, petrezselyem

Elkészítése: A húst feltesszük 2,5 liter vízben a zöldséggel együtt főni. Amikor már majdnem puha, berántjuk világos rántással, amelybe beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a majoránnát és a piros paprikát. A májakat elkaparjuk, diónyi zsírt, sót, borsot, kevés finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, pici vörös. és fokhagymát finomra vágva, valamint két egész tojást belekeverünk, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy grízgaluska állagú legyen. 10 percet pihentetjük, majd a levesbe szaggatjuk, s takaréklángon készre főzzük.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók: csirkehús darabok, 10 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 2 db tyúkhúsleveskocka, 5 evőkanál rizs, 3 l víz, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl

Elkészítése: A csirkét felteszem főni, kb. 15 perc alatt puhára fő. Akkor a húst kiveszem, leszedem a csontról és félreteszem. Beleteszem a levesbe a zúzott fokhagymát, babérlevelet, leveskockát, rizst, és addig főzöm, amíg a rizs megfő. Akkor a tojássárgáját elkeverem a liszttel, tejföllel és egy kevés vízzel, majd lassan belecsurgatom a levesbe. Hagyom, hogy állandó kavargatás mellett fellobbanjon, majd a legvégén visszateszem a húst.