Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Előétel burgonyával


BAJOR BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, őrölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj

Elkészítése: A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, és sütőben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütőbe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha előételnek, adjuk csak önmagában.

BURGONYAFÁNK
Hozzávalók: Héjában sült burgonya 4 db, tojás 4 db, tejföl 4 kanál, vaj 5 dkg, élesztő 4 dkg, tej 1 kanál, liszt 1 dkg, sonka 15 dkg, só 2 késh.

Elkészítése: A sült burgonyát megtisztítjuk. A hány burgonya, annyi tojást és kanál tejfölt veszünk hozzá. Tojásnyi vajat jól kikeverünk. Azután 4 dkg élesztőt pici cukorral tejbe áztatunk, teszünk közé annyi lisztet, hogy kalácstészta keménységű legyen, jól kidolgozzuk, és félretesszük kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felét beszórjuk a következő töltelékkel: 3 dkg vajban 1 kanál morzsát megpirítunk, 15 dkg darált sonka, 1-2 kanál tej, csipet só. Azután a másik felét a tésztának ráborítjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk, és nagyon forró zsírban kisütjük.
Megjegyzés: Mindenkor bőséges és nagyon forró zsírban sütjük ki, ami azért gazdaságos, mert a bő zsírnak csak kis része fogy el, és a többit, bármihez felhasználhatjuk!

BURGONYAFELFÚJT
Hozzávalók: 25 dkg burgonya, 4 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg sajt

Elkészítése: 25 dkg áttört, főtt vagy sült burgonyát kihűtünk és elkeverjük 6 dkg vajjal, egyenként hozzákeverünk 4 tojássárgáját, megsózzuk, és végül a 4 tojás keményre vert habjával elkeverjük. Kikent formában 40 percig gőzben főzzük, vagy sütjük. Tálaláskor leöntjük 4 dkg olvasztott vajjal, vagy vajban pirított morzsával szórjuk meg. Meghintjük reszelt sajttal is.

BURGONYAGOLYÓCSKÁK (MEXIKÓ)
Hozzávalók: 3 nagy burgonya (kb. 10 dkg-osak), 20 dkg Masa harina, 1 tojás sárgája, 10 dkg apróra szeletelt sajt, 1/2 kk. só1 adag avokádópüré
A sütéshez 2,5 dl olaj

Elkészítése: Héjában puhára főzzük a burgonyát, leöntjük róla a vizet, meghámozzuk, és burgonyanyomóval áttörjük. Egy tálba tesszük, és összegyúrjuk a kukoricaliszttel, a sóval, tojássárgájával, a szeletelt sajttal. A tésztamasszából apró golyókat formázzunk, és bő, forró olajban kisütjük. Avokádópürével tálaljuk.

BURGONYA KIRÁNTVA
Elkészítése: Négy szép burgonyát megfőzünk, szitán áttörünk, ízlés szerint sózunk, két tojást, három kanál finom darát adunk hozzá. Burgonyákat formálunk belőle, melyeket zsemlemorzsában meghengergetünk, és forró zsírban kisütünk.

BURGONYA LEPÉNY
Hozzávalók:
Tészta: vaj 5 dkg, tojás 6 db, főtt burgonya 9 dkg, liszt 4 ek, tejszín 1 dl, só késhegynyi
Töltelék: borjúhús 25 dkg, vaj 5 dkg, morzsa 1 ek, tejföl 2 ek, petrezselyem 1/2 csomó, só, bors késhegynyi

Elkészítése: Tojásnagyságú vajat hat tojás sárgájával habosra keverünk, adunk hozzá 9 dkg főtt burgonyát, 4 ek lisztet 1 dl tejszínt (vagy tejet), sót, és a tojások kemény habját. Tepsibe, melyet vajjal kikenünk, megsütjük. Kettévágjuk, és a ledarált borjúhúst vagy sonkát vajban, kis sóval, borssal, petrezselyem zölddel, kevés tejföllel és morzsával jól elkészítjük, és ezzel töltjük.

BURGONYAPÁSTÉTOM
Elkészítése: 10 1/2 dkg vajat, négy tojás sárgájával, három kanál tejföllel, egy tányér főtt, áttört burgonyával jól elkeverünk, megsózzuk, s három tojás kemény habját hozzákeverjük.
Töltelék: Két rostélyost puhára, mindenféle fűszerrel, ízlés szerint ellátva, szalonnával s félig ecet, félig vízzel puhára megfőzünk, utána három szardellával megőröljük, három kanál tejföllel, és annyi páccal jól elkeverjük, hogy könnyen kenhető legyen. A tészta felét most egy tortaformába tesszük, úgyhogy az oldalát is kinyomjuk, azaz körülbéleljük vele. Megtöltjük a pástétommal, s a tészta másik felével beborítjuk. Szép pirosra sütjük, miután tetejét tojással megkentük. Hidegen, vagy melegen tálaljuk. Rostélyos helyett lehet vadhúst használni.

BURGONYA-PUDING
Elkészítése: Tíz deka vajat három tojással és három tojás sárgájával jól elkeverünk. 28 dkg főzött és áttört burgonyát hidegen és 25 dkg füstölt, megfőzött és megőrölt sonkát adunk hozzá. Formába téve gőzben megfőzzük, és tálaláskor vajjal leöntjük, s parmezánnal behintjük.

BURGONYA TÖLTVE
Elkészítése: Hat egyenlő nagyságú, lisztes, jobb minőségű burgonyát meghámozunk, egyenlő tojás alakúra formáljuk, tepsibe téve a sütőben puhára sütjük, ha megsült, az egyik végét levágjuk, és a belsejét kis kanál segélyével kikotorjuk. Most a burgonyabelet elkeverjük egy darabka vajjal, vagdalt sonkával, reszelt sajttal, sóval és borssal fűszerezve, visszatöltjük a kivájt üregbe, vajjal kissé meglocsoljuk, reszelt sajttal meghintve, a sütőben tíz perc alatt megpirítjuk.

CÉVENNE-I CSŐBESÜLT
Hozzávalók: 7,5 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, szerecsendió, só, bors, 1 zacskó burgonyapüré-por, vaj, 1 tojássárgája, 2 kecskesajt, 1 kávéskanál Provence-i fűszerpor, 2 csipet pirospaprika

Elkészítése: A tejet forraljuk fel a szerecsendióval, a sóval, a borssal és az apróra vágott fokhagymával. Öntsük tűzálló tálba. Adjuk hozzá a burgonyapürét, a vajat és a tojássárgáját. Jól keverjük össze. A püré tetejét borítsuk be a szeletekre vágott sajttal. Szórjuk meg a Provence-i fűszerrel, locsoljuk meg az olajjal.
Grillsütőben süssük meg.

ÉGETŐ SZERELEM (KRUMPLIPÜRÉ SÜLT HAGYMÁVAL, BACONKOCKÁKKAL ÉS CÉKLÁVAL)
Hozzávalók 4 személyre: krumplipüré (1 kg burgonyából 2 dl tejjel, 1 evőkanálnyi vajjal, sóval és fehér borssal főzve), 20 dkg füstölt szalonna (1cm-es kockákra vágva), 2-3 fej vöröshagyma, cékla (savanyúságnak elkészítve)

Elkészítése: A szalonna zsírját süsd ki, s a visszamaradt zsírban pirítsd meg a nagyobb kockákra vágott hagymát. A krumplipürét púpozd a tányér közepére, s a közepébe vájj mélyedést; abba halmozd a meleg sült bacon- és hagymadarabkákat. Kockára vágott céklával és rozskenyérrel kínáld.
Kis adagokban tálalva kiváló előétel is lehet.

“FIN DE SIČCLE”
Elkészítése: Finomra vágott savanyú káposztát zsírban megpárolunk, azután vékonyra vágott sonkaszeletekbe göngyöljük. Ezen, kis kroketteket egy tűzálló edényben körülrakjuk, a tál közepébe vajjal és tejjel elkészített krumplipürét teszünk jól felhalmozva. Az egészet aztán savanyú tejföllel leöntjük, reszelt parmezán sajttal bőven behintjük, és egynegyed óráig sütőben pirítjuk.

HIDEGSÉG A FORRÓ BURGONYÁN (BANGERS ON WARM POTATO)
Hozzávalók: 4 szál Debreceni, 8 db burgonya, 1 vöröshagyma, 25 dkg bacon szalonna, 4 db zöldpaprika, 1 csomó snidling, 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál mustár

Elkészítése: Hámozza meg és negyedelje el a burgonyát. A hagymát vékonyan szeletelje fel. Az apróra vágott bacont süsse zsírjára. Az előkészített krumplit mikróban nyolc perc alatt főzze készre. Közben keverje össze a majonézt és a mustárt. Adja hozzá a hagymát, a ropogósra kisült bacont, a zöldpaprikát, végül fűszerezze ízlése szerint. Tegye pár percre a hűtőbe. Rendezze a felkarikázott debrecenit és a burgonyát tűzálló tálra. Locsolja meg a bacon zsírjával, és tegye sütőbe, míg a kolbász kissé összetöpörödik. Ha kész borítsa rá a majonézes keveréket, és azonnal tálalja. Különleges előétel a forró burgonyás kolbász és a hideg mártás.

RAKOTT BURGONYA
Hozzávalók: Burgonya 1.5 kg, tojás 5 db, vaj 15 dkg, tejföl 0.5 l, esetleg kolbász 15 dkg, vagy sonka 15 dkg, só 2 késh

Elkészítése: A burgonyát megmosva héjában megfőzzük, s a tojást keményre főzzük. Ha a burgonya megfőtt, lehámozzuk, s a tojással együtt karikára vágjuk. Egy tűzálló edényt vajjal kikenünk, a burgonyát és a tojást felváltva belerakjuk, minden sort megsózunk, vajjal és tejföllel lelocsolunk. Tetejére egy sor burgonya kerül, leöntjük tejföllel. Ha finomabbra akarjuk, vágott sonkát és karikás kolbászt is teszünk bele.

TEJFÖLÖS CICEGE
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, 2 gerezd lereszelt fokhagyma, kis csokor vágott petrezselyemzöld, 5 dkg márványsajt, késhegynyi őrölt fehérbors, só, 25 dkg lereszelt nyers burgonya, 1 db tojás, 10 dkg liszt, 1 dl étolaj

Elkészítése: A lereszelt burgonyát a tojással, liszttel, sóval, őrölt borssal összekeverjük. Palacsintasütőben, kevés felhevített olajban a kis tallérokat piros-ropogósra sütjük. A fokhagymás, ízesített tejföllel gazdagon meglocsolva és márványsajt-reszelékkel megszórva tálaljuk.
Kitűnő előétel, borkorcsolya, de vacsora is lehet.

TÖLTÖTT BURGONYA
Hozzávalók: Burgonya 6 db, sonka 15-20 dkg, tejföl 3 ek., morzsa 3 dkg, vaj 3 dkg, bors, só 1 késhegynyi, tejföl 3 dl, zsír 25 dkg

Elkészítése: A burgonyát félig megfőzzük, és karalábéfúróval kifúrjuk és megtöltjük. Töltelékül darált sonkát kevés tejföllel, vajjal, sóval, borssal elkészítünk.