Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Egyéb előétel


ANANÁSZOS FRANCIA SZENDVICS
Hozzávalók: 8 x 1 cm vastag fehér kenyér, 2 tk fűszerkeverék, 50 g vaj, 3 ek daracukor.  25 g ananász konzerv, 4 tojás, 150 ml tejszín, 1-2 ek rum

Elkészítése: A kenyereket megkenjük vajjal. Az ananász levét kinyomjuk egy szitán, majd összekeverjük 1/2 tk fűszerkeverékkel és 1 ek daracukorral. Egy nagy kanálnyit a kenyér közepébe teszünk (4) és a maradék szeletekkel betakarjuk, széleit jól összenyomjuk.
A tojást a tejszínnel, rummal és 1 tk fűszerkeverékkel összekeverjük. A kenyereket a tojásos masszába mártjuk, és forró vajban mindkét oldalán pirosra sütjük. A tetejét megszórjuk cukorral, és a maradék fűszerrel.

ANSCHOIADE
Elkészítése: 5 gerezd fokhagymát összetörünk, bele 6 szardellát és 1 ek vörösbor ecetet és kis olívaolajat adunk. Jól összedolgozzuk és friss zöldséggel tálaljuk.

BAZSALIKOMMÁRTÁS
Hozzávalók: 5 dl friss bazsalikom, 2-4 gerezd fokhagyma, 1,2 dl fenyőmag, 10 dkg parmezán, 1,6 dl olívaolaj

Elkészítése: A bazsalikom levelet mixerrel aprítsa nagyon finomra. Adja hozzá a fokhagymát, a fenyőmagot és a parmezán sajtot. Addig keverje, míg egynemű masszát kap. Folytassa a keverést, miközben lassan hozzáadagolja az olajat. Vajszerű krémet kell kapnia. Pirítós kenyérre kenheti előételnek. Kevés tejszínnel kikeverve forrón tálalhatja kifőzött spagettivel Jól záródó dobozban hűtőszekrénybe téve hetekig eláll - de mindig legyen vékony réteg olaj a tetején. 

CHILIS-NARANCSOS VAJ (ANGOL-AUSZTRÁL)
Hozzávalók: 100 g vaj, kis só, 1 1/2 ek olíva olaj, 2 piros chili paprika, 1/2 narancs reszelt héja

Elkészítése: A paprikát kimagozzuk, felaprítjuk, és a többi hozzávalóval jól összekeverjük.

CURRYS TEHÉNTÚRÓ (SRI LANKA)
Hozzávalók: 0,5 kg túró, 1 púpozott tk curry, 1-2 ek majonéz, 1-1 ek apróra vágott metélő- és lilahagyma, 1,5 ek kis kockákra vágott salátalevél, só

Elkészítése: Sűrű szitán tőrjük át a túrót, keverjük össze a hozzávalókat. Nyers gyümölcs, papaya vagy sárgadinnye, őszibarack, stb. megtöltésére használjuk - így előételként tálaljuk.
(Ajánlom, mert nagyon finom paprikába, paradicsomba töltve vagy csak úgy kenyérre kenve. Olívabogyó sem ront rajta.)

DIÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta, 15 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: 5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsinta rudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemlemorzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük.
Egyszerre csak keveset süssünk, hogy “úszhassanak” a kis palacsinták. Sör vagy bor mellé fantasztikusan finom “korcsolya”. Magában vagy majonézes mártással is tálaljuk, de akkor hidegen tegyük az asztalra, előétel gyanánt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.

FOKHAGYMÁS PIRÍTÓS KENYÉR (MIGAS)
Hozzávalók: 50-60 dkg egynapos fehér kenyér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szelet füstölt sonka vagy 20 dkg lángolt kolbász, egy kevés só, olaj a kisütéshez

Elkészítése: A kenyeret kb. mogyoró nagyságú darabokra széttörjük, megsózzuk, és egy kevés vízzel bepermetezzük. Becsavarjuk egy megnedvesített konyharuhába, és pihentetjük egész éjszaka vagy több órán át. Az olajat mély serpenyőben megmelegítjük, és 2 percig pirítjuk benne a szeletekre vágott fokhagymát.
A fokhagymadarabokat kiszedjük. Az olajba kenyér- és szeletekre vágott sonka- vagy kolbászdarabokat dobunk kis mennyiségben, és kevergetve barnára és ropogósra pirítjuk, az olajat lecsepegtetjük. Cseréptálba tálaljuk. Ízlés szerint beszórhatjuk a pirított fokhagymadarabokkal, esetleg finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Fogyasztható előételként, teához, kiegészítőként leveshez.

FŰSZERES MELEGSZENDVICS (WARM HERB CHEESE SPREAD)
Hozzávalók: 35 dkg natúr krémsajt, 0,5 dl tej, 1 kávéskanál citromlé, csipetnyi bazsalikom, majoránna, oregánó és kakukkfű, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: Tegye keverőtálba a krémsajtot. Hagyja szobahőmérsékletre felmelegedni. Kézi habverővel verje habosra. További állandó keverés közben csurgassa bele a tejet és a citromot. Adagolja bele a zúzott fokhagymát és a morzsolt fűszereket. Kanállal ossza kisebb, lapos formákba a krémet. A 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt süsse ropogós pirosra. Melegen kínálja. A maradékot tegye hűtőszekrénybe.
Tipp: Ha gazdagabbá és különlegesebbé kívánja tenni, keverjen bele apróra vagdalt rákhúst. Mikróban is elkészítheti, ha a kikevert összetevőket formákba téve, közepes hőfokon 5-6 percre a mikróba teszi.

FŰSZERES TORTILLA
Hozzávalók: 35 dkg karfiol, 25 dkg karalábé, 10 dkg sárgarépa, 25 dkg hagyma, 7 ek olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 cs petrezselyem, oregánó, 10 tojás, fél csokor metélőhagyma

Elkészítése: A sütőt 200C-ra melegítjük. A karfiolt rózsáira szedjük. A zöldségeket vékony hasábokra vágjuk. Serpenyőben felhevítünk 5 ek olívaolajat. Beletesszük a zöldségeket és a zúzott fokhagymát. kb. 8 percig sütjük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük.
Petrezselymet, oregánót apróra vágjuk. Hozzáadjuk a 10 kikevert tojást, sót, borsot. Alaposan összekeverjük. Egy tűzálló tálat a maradék olívaolajjal kikenünk. A fűszeres tojást a zöldségekkel beletesszük. Sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. (míg a tojás megkocsonyásodik) Kockára vágva, metélőhagymával megszórva tálaljuk.
Elkészítés 35 perc
GYORS PIZZA
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 2 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 4 evőkanál paradicsompüré, 4 szardellafilé, fél vöröshagyma, 8 olajbogyó, 8 kapribogyó, őrölt bors, oregánó, olívaolaj

Elkészítése: A kenyér egyik oldalát pirítsuk meg. A másik oldalát dörzsöljük be egy fél fokhagymával és egy fél paradicsommal úgy, hogy a paradicsom húsa jól beszívódjon. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a többi hozzávalót. A tetejére az olívaolaj és a sajt kerüljön. Grillsütőben süssük meg.

HASÉ LEPÉNY
Hozzávalók: Liszt 25 dkg, vaj 25 dkg, tojás 3 db, só 1 késh., bor fél pohár.
Töltelék: borjúhús 25 dkg, zsír 5 dkg, hagyma 1/4 fej, bors, só 1 késh.

Elkészítése: Negyed kiló lisztet negyed kiló vajjal, két tojás sárgájával és 1 egész tojással, pici sóval, fél borospohárnyi borral s annyi vízzel, hogy rétestészta keménységű legyen, összegyúrunk, és jól kidolgozunk. Úgy járunk el vele, mint az írós-vajas tésztával. Ha negyedszer hajtjuk, két részre osztjuk, és egyik részét sütni tesszük.
Ha félig megsült, a következőkkel töltjük: egy db. Sült borjúhúst megdarálunk, feltesszük kevés hagymás zsírban párolni, teszünk bele még sót, borsot, petrezselymet, ha megpárolódott belekeverjük 2 tojás habját és mikor kihűlt, a félig megsült tészta tetejére tesszük, a tészta másik felét ráborítjuk, és forró sütőben sütjük. Ha kész, apró kockákra vágjuk, és azonnal tálaljuk.

KAPRIS, FOKHAGYMÁS, PETREZSELYMES VAJ (ANGOL-AUSZTRÁL)
Hozzávalók: 100 g vaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek kapri, felaprítva, só, 2 ek felaprított petrezselyem

Elkészítése: A fokhagymát jól összetörjük, és a többi hozzávalókat összekeverjük.

KÁVÉVAL ÍZESÍTETT SONKÁS-GYÜMÖLCSÖS RIZOTTÓ
Hozzávalók: 20 dkg füstölt-főtt sonka, 10 dkg ananász, 10 dkg őszibarack, 10 dkg ringlószilva, 5 dkg mazsola, 40 dkg párolt rizs, 5 dkg margarin, 10 dkg trappista sajt, 2 evőkanál lefőzött eszpresszókávé, reszelt szerecsendió őrölt fehérbors, só

Elkészítése: Felhevített margarinon megfuttatjuk a kockára vágott sonkát, rátesszük a szép egyenletes darabokra vágott gyümölcsöt, a mazsolát, kávéval, szerecsendióval, borssal, parányi sóval ízesítjük, és pár pillanat alatt készre pároljuk.
Párolt rizzsel, valamint reszelt sajttal óvatosan összekeverjük, majd margarinnal kikent formába préseljük.
Tálaláskor a rizottót tányérra borítjuk, és reszelt sajttal meghintve tálaljuk.

KESUDIÓ CURRY (INDIA)
Hozzávalók: 25 dkg nem sózott kesudió, 3 ek olaj, diónyi friss gyömbér lereszelve, 2 hagyma finomra vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 1 ek mák, 3 nagy hámozott paradicsom felkockázva, 4.5 dl kókusztej, só, 2 ek friss mentalevél

Elkészítése: Egy serpenyőben felhevítünk 2 ek olajat, megpirítjuk rajta a kesut és félretesszük. A gyömbért, a fokhagymát, a mákot és a sót a mozsárban péppé zúzzuk. Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a fűszeres pépet 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kesut és a kókusztejet, és fedő nélkül addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik. A kész curryt meghintjük a mentával.

KÖRÖZÖTT JUHTÚRÓBÓL
Hozzávalók: 1/4 kg juhtúró, 1/4 kg vaj, 1 dl sör, mustár, őrölt köménymag, só, pirospaprika

Elkészítése: A juhtúrót és a vajat alaposan összekeverjük. Ízesítjük mustárral, őrölt köménnyel, pirospaprikával, sóval, majd kevés sört adunk hozzá, hogy megkeményedjen a keverékünk. Tálkába rakjuk és behűtjük. Zöldhagyma, hónapos retek és fehér kenyér illik hozzá. Hidegtálra szervírozva közepes nagyságú hosszú fajta paprikába tömködjük, és éles késsel nagyobb karikákra vágjuk.
Mutatós és finom.

KÖRÖZÖTT KAPRIBOGYÓVAL
Hozzávalók: 50 dkg túró, 10 dkg vaj, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg kapribogyó, 1 dkg só, 1 cs. petrezselyemzöld

Elkészítése: A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a vajat, kikeverjük, sóval ízesítjük és belekeverjük a finomra vágott fűszernövényeket. Sós kekszbe töltve, vagy hideg előételekhez töltelékként adhatjuk.

MEXIKÓI TÉSZTÁS PÁSTÉTOM
Tészta: 1 csésze víz, 20 dkg reszelt sajt, 1 mk só, 3 dl tej, 1 ek tejföl, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 ek zsemlemorzsa, 2 csésze liszt
Töltelék: 1 ek vaj, 1/4 kg darált sertéshús, 2 ek reszelt vöröshagyma, 1 tk csípős paprikakrém, 1 mk szurokfű, só, 2 hámozott, kimagozott paradicsom apróra vágva, 3 dkg reszelt sajt

Elkészítése: Keverjük össze a lisztet, sajtot, sót, adjuk hozzá a tej 3/4-ét, a tejfölt, tojást. Gyúrjuk jól össze. Ha kemény lenne a tészta, adjuk hozzá a többi tejet is.
Tegyük kerek, alacsony peremű formába úgy, hogy a tészta széle 3 cm magasan legyen. Szórjuk meg zsemlemorzsával.
Vajon pároljuk meg a húst, hagymát, míg elfő a leve. Tegyük hozzá a fűszereket és a paradicsomot. Addig főzzük, míg a leve ennek is elfő.
Öntsük a tészta közepére, szórjunk rá kevés reszelt sajtot. Süssük kb. 30 percig.
Forrón tálaljuk.

MOYETTE (MEXIKÓ)
Hozzávalók: 4 zsemle, 2 zöldhagyma apróra vágva, 2 ek vaj vagy margarin, 4 ek reszelt sajt, 20 dkg elősütött bab

Elkészítése: A zsemléket félbevágjuk, és kissé kikaparjuk a belsejüket. A vajjal megkenjük a zsemlék mindkét oldalát. Megtöltjük őket az elősütött babbal.
Megszórjuk a zöldhagymával és a reszelt sajttal. A zsemléket sütőlapra helyezzük, és 160 Celsius-fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg a sajt megolvad, és a bab átforrósodik. Azonnal tálaljuk.

NÁPOLYI CIPŐCSKÉK
Hozzávalók: 60 dkg kenyértészta, só, 20 dkg túró, 10 dkg parmezán sajt, 10 dkg sonka, 1 tojás, 10 dkg Mozzarella

Elkészítése: A túrót a tojással, kevés sóval, a parmezánnal, illetve a kockákba vágott Mozzarellával és sonkával összekeverjük. A kenyértésztát kinyújtjuk, és 4 darabba vágjuk, mindegyikre teszünk egy keveset az elkészített sajtos masszából, majd mindegyik kis kockát átlósan összeillesztjük. Sütőben, kicsit olajozott tepsibe elhelyezzük a cipőcskéket, és 30 percig sütjük, majd melegen tálaljuk.

PIKÁNS COPF
Hozzávalók kb. 15 szelethez: 50 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 csokor snidling, 1 csokor petrezselyem, 2 fej hagyma, 20 dkg félkemény sajt, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 tojás, vaj a tepsihez
A kenéshez: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej

Előkészítés: A lisztet nagy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és ráöntjük a langyos tejet. Kissé elkeverjük, letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.
Elkészítés: A snidlinget és a petrezselymet leöblítjük, a hagymát meghámozzuk, mindegyiket apróra vágjuk. A sajtot és a szalonnát apró kockákra vágjuk, a snidlinggel, a petrezselyemmel, a hagymával és a két tojással együtt a tésztához adjuk. Alaposan összedolgozzuk, lefedjük, és 60 percig meleg helyen kelesztjük. Kikenünk vajjal egy tepsit. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, három részre osztjuk, és mindegyiket kb. 30 cm hosszú rúddá sodorjuk. Copffá fonjuk, a tepsire fektetjük, letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tojássárgáját és a tejet elkeverjük, bekenjük vele a tésztát. A sütő középső rácsán kb. 40 percig sütjük. Szeletelve kínáljuk.

PIROS VAJ
Elkészítése: 10 dkg vajban dolgozzunk el egy kanál paradicsompürét, vagy paprikakrémet.

PIZZA (ANGOL-OLASZ)
Elkészítése: 24 dkg lisztet kis olajjal, vízzel, sóval, borssal és 1 ek zöldfűszerrel összedolgozunk. 1 ek olajon az egyik felét megpirítjuk, amikor elkészült megfordítjuk, újra aláöntünk 1 ek olajat, és azt a felét is megsütjük.
Paradicsomszósz: 45 dkg paradicsomot lebőrözünk, felvágjuk és egy kis hagymával, fokhagymával, bazsalikommal addig főzzük, amíg egységes massza nem lesz belőle.

Elkészítése: A pizzatésztára az alábbi sorrendben rakjuk a hozzávalókat: pizza-paradicsom szósz, friss bazsalikom, szárított paradicsom apróra vágva, 6 dkg vékonyra szeletelt gomba, apró kockákra vágott füstölt Mozzarella, 2 ek kapri, néhány szem apróra vágott olíva bogyó, néhány levél bazsalikom. Néhány kanál olíva olajjal megöntözzük, és sütőbe tesszük.

RIZOTTÓ
Hozzávalók: Rizs 1/4 kg, zöldborsó 10 dkg, borjú vagy csirkehús 1/2 kg, pástétomfűszer 1-2 késh., só 1-2 késh., zsír 15 dkg, parmezán sajt 3-4 dkg

Elkészítése: Rizst, zöldborsót külön zsírban megpárolunk, ha van, a rizst kis húslevessel eresztjük fel, ha mindkettő puha, összekeverjük és beletesszük a már megfőtt és apróra vágott húsdarabokat. Ez lehet borjú, csirkeaprólék kicsontozva, máj, zúza stb., sőt kis főtt sonkakockákat is teszünk bele. (Ezt általában akkor célszerű készíteni, ha sok aprólékból, kis borjúhúsból, csontból húslevest főzünk.) Teszünk bele pástétom fűszert, sót. Ha jól összekevertük, egy zsírral kikent formába nyomjuk, sütőben addig sütjük csak, míg kiborítható. Forró zsírral a tálon meglocsoljuk, és reszelt parmezánnal meghintjük.

RUMBA VESZETT KENYÉR (PAIN PERDU AU RHUM)
Hozzávalók 4 személyre: 8 szelet franciakenyér, 2 tojás, 25 cl tej, 25 g őrölt mandula, 3 evőkanál rum, 100 g porcukor, 50 g vaj
Előkészítés: 20 perc
Főzés: 15 perc

Elkészítése: Verjük fel a tojásokat a tejjel, a cukor felével, a mandulával és a rummal.
Mártsuk a kenyerek mindkét oldalát a keverékbe.
Egy teflon serpenyőben süssük meg a kenyerek mindkét oldalát.
Tegyük a kenyérszeleteket tányérra és szórjuk meg porcukorral. Díszítsük hámozott, szeletelt mandulával. Tálaljuk melegen.

RUSZTIKUS KENYÉR
Hozzávalók: 8 szelet előre szeletelt kenyér, 8 vékony szelet sajt, 1 hagyma, 50 g margarin, mustár, olaj, paprika, vaj

Elkészítése: A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk és nagyon finoman kevés olajjal és paprikával megpirítjuk. A kenyérszeleteket megkenjük vékonyan margarinnal, ráhelyezzük a hagymaszeleteket és a sajtot, kivajazott tepsibe rakjuk és betesszük a sütőbe. Addig tartjuk benn, amíg a sajt megolvad. Mustárral tálaljuk.

SAVE (ANGOL-INDIAI-GUJARAT)
Elkészítése: 45 dkg csicseriborsó lisztet (mérés előtt szitáljuk!), 1/4 tk turmericot, 1/2 tk asafoetidát*, 2 tk chilit és 1 ek sót jól összekeverünk. Hozzáadjuk bő 1 dl olaj és 2 1/4 dl víz keverékét. Jól összedolgozzuk, majd a tésztát burgonyanyomóba töltjük, és forró olajba nyomjuk. Barnára sütjük, kiszedjük, és papírtörölközőn megszárítjuk. Megszórjuk apróra vágott korianderrel, hagymával, chilivel, kis citromlével. Összetörjük és ital mellé tálaljuk.

SOMOGYI GALUSKA
Hozzávalók: galuskatészta, 3 evőkanál olaj, 1 dl tejföl, 1 hagyma

Elkészítése: A hagymát apróra megvágjuk, és a zsiradékon halvány rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadunk egy késhegynyi édes paprikát, ráöntjük a tejfölt, és egyet forraljuk. Az apróra szaggatott, kifőzött galuskát, a tejfölös mártásba keverjük és tálaljuk.

SPAGETTI MEXIKÓI MÁRTÁSSAL
Hozzávalók: 30 dkg spagetti, 2,5 l víz, 15 dkg konzerv kukorica, 3 serrano chili apró kockákra vágva, 2 ek paradicsompüré, 2 hagyma finomra vágva, 1 zöldpaprika, 2 paradicsom meghámozva (kockákra vágva), 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1/2 dl száraz fehérbor, késhegynyi szárított oregánó, 3 ek olívaolaj, késhegynyi őrölt bors, 20 dkg reszelt sajt só

Elkészítése: Egy serpenyőben felforrósítunk 2 ek olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát.
Hozzáadjuk a chilit, a zöldpaprikát és a fokhagymát. Pár percig pirítjuk, majd belekeverjük a lecsöpögtetett kukoricát, és lassú tűzön öt percig pároljuk. Elkeverjük a paradicsompürét a borral, az oregánóval, a sóval, a borssal, és a paprikás-hagymás keverékre öntjük. Sós vízben rugalmasra főzzük a spagettit. Leszűrjük, előmelegített tányérokra szedjük a mártást, és meghintjük a reszelt sajttal.

SPENÓTOS TÖLTÖTT HAJÓ
Hozzávalók 4 személyre: 6 tojás, 25 dkg spenót, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majonéz, 1 kávéskanálnyi csípős mustár, 1 csipet szerecsendió, 1 evőkanál főtt kukorica, 1 paradicsom

Előkészítés: A tojásokat sós vízben keményre főzzük, és hideg vízbe merítve lehűtjük. Néhány szép, kisebb spenótlevelet félreteszünk a díszítéshez, a többit megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A fokhagymát meghámozzuk.

Elkészítése: A spenótot lobogva forró, enyhén sós vízben 2 percig főzzük. Leszűrjük, azonnal jéghideg vízbe merítjük, vagy bő hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet, és finom pépesre vágjuk. A tojásokat meghámozzuk, “derékban”, körben, késheggyel cakkosan bevágjuk, és óvatosan, hogy a cakkok hegye épségben maradjon, kettényitjuk őket. Aljukból levágunk egy vékony szeletkét, hogy ne billegjenek majd a tálon. Sárgájukat kiemeljük, tálkába tesszük, péppé törjük. A tojássárgákhoz adjuk a spenótpürét, a majonézt, a mustárt, az áttört fokhagymát, ízlés szerint 1 csipet frissen reszelt szerecsendiót, sót és borsot, habosra keverjük. 10-12 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott nyomózsákba szedjük, és a tojásfehérje-csillagokba púpozzuk-töltjük. Fedeles műanyagdobozba rakosgatjuk őket, és legalább 1 órára behűtjük, illetve tálalásig hidegen tartjuk. Tálaláskor megmossuk, és szárazra törölgetjük a félretett spenótleveleket. A paradicsomot megmossuk, szárcsonkját kivágjuk, húsát vékony gerezdekre szeleteljük. A töltött tojásokat lapostányérra rendezzük, tetejüket 1-1 szem kukoricával vidámítjuk, a tányér peremét pedig kirakjuk a spenótlevelekkel és a paradicsomgerezdekkel. Italkorcsolyaként, előételként, sonka mellé kínáljuk. Gondos tárolással 1-2 napig biztonságosan eltartható.

SZÍNES HALMOK
Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 2,5 evőkanál majonéz, 15 dkg lágy vaj
A töltelékhez:
1. töltelék: 1 evőkanál sűrített paradicsom, 3 csepp citromlé,
2. töltelék: 1 evőkanál enyhén csípőt mustár
3. töltelék: 3-3 szál kapor, snidling, petrezselyem
4. töltelék: 1 evőkanál kapribogyó 2 ruszli (pácolt hering)

Előkészítés: A tojásokat hideg sós vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva 10 percig főzzük. A zöldfűszereket leöblítjük, és felaprítjuk. A kapribogyót és a ruszlit apró kockákra vagdaljuk. 

Elkészítése: A tojásokat hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, kettévágjuk, a sárgájukat kiemeljük, és a majonézzel, a lágy vajjal krémesre keverjük. Négy tálkába szétosztjuk. Az első tálkában levő krémet összekeverjük a sűrített paradicsommal és a citromlével. A második adagot a mustárral és egy csipet cukorral, a harmadikat a zöldfűszerekkel, és sóval, borssal. Végül a maradék tojáskrémet a kaprival és a heringgel. A töltelékeket egymás után a fél tojásfehérjékbe töltjük, salátával bélelt tálra rakjuk, és kenyérrel kínáljuk.

TAPENADE (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése: 1 cup leveses, fekete olíva bogyót, 1/2 citromot, 2 gerezd fokhagymát, 2 ek kapri bogyót, 6 szardellát, 2 ek mustárt, 1 tk kakukkfüvet olíva olajjal krémmé turmixolunk és pirítós kenyérrel tálaljuk. Tehetünk bele egy kis konyakot is.

TÁRKONYOS GYÖNGYHAGYMA
Hozzávalók: apró gyöngyhagyma (dughagyma) tetszés szerinti mennyiségben, ecet, só, cukor, ízlés szerint, literes üvegenként 2 szál friss tárkonylevél, 1 mokkáskanálnyi tört feketebors

Elkészítése: A hagymákat gondosan megtisztítom, majd szűrőbe téve, folyó vízsugár alatt megmosom és lecsöpögtetem. Tálba rakom, és annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi, majd leszűröm. A vizet megmérem. Ízlés szerint ecettel, sóval valamint cukorral összekeverem, és felforralom. (Inkább savanyú, mint édes legyen.)
A tetején képződő habot leszedegetem. Beleszórom a borsot, majd a hagymákat is beletéve, az újraforrástól számított 2 percig forralom. Még forrón üvegekbe töltöm. Mindegyik üvegbe beledugok 2-2 szál tárkonylevelet. Hagyom, hogy teljesen kihűljön, végül légmentesen lekötöm, és a kamrába állítom. Szellős, hűvös helyen nagyon sokáig eláll. Sokféle ételhez használható. Savanyúságnak különféle sültekhez, kevert salátákba pedig ízesítőnek kiváló. Almával és majonézes mártással összekeverve kitűnő előétel.

TEJFÖLFELFÚJT
Hozzávalók: 5 dl tejföl, 4 tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg vaj, 3 dkg sajt

Elkészítése: A tojássárgákat egy dl jó sűrű tejföllel elkeverjük, hozzáadunk 15 dkg grízes lisztet, ha már simára kevertük, 3 dl tejfölt, és a tojásokat kemény habjával elkeverjük. Ízlés szerint sózzuk. Kikent formába öntjük, és egy óráig gőzben főzzük, vagy sűrítjük. Tálaláskor egy dl tejfölt 3 dkg olvasztott vajjal elvegyítünk, a felfújtra öntjük, és 3 dkg reszelt sajttal megszórjuk, vagy sajtmártást adunk hozzá.

TÖLTÖTT KENYÉR 01. (ANGOL-AUSZTRÁL)
Hozzávalók: 2 piros paprika, 2 sárga paprika, 1 közepes padlizsán, 3 kis cukkíni, 2 lila hagyma
Pác: 2 gerezd fokhagyma, 1 ek friss bazsalikom, 1 ek petrezselyem, 250 ml olíva olaj, só, bors

Elkészítése: Keverjük össze a pác hozzávalóit. A paprikát vágjuk negyedekbe, a magját szedjük ki. A padlizsánt vágjuk 1 cm vastagra, a cukkinit vágjuk hosszában szeletekre. A paprikát, cukkinit és a hagymát tegyük a páclébe, jól forgassuk bele, és 1 órára tegyük félre. A végén adjuk hozzá a padlizsánt, hogy ne szívódjon be sok olajat.
Tegyük a zöldséget a barbeqra, és közepes tűzön süssük 6-8 percig, időnként kevergetve és a maradék páclével meglocsolva. Addig süssük, amíg puha és barna nem lesz.

TÖLTÖTT KENYÉR 02.
Hozzávalók: 1 adag sült zöldség, 1 kenyér, 3-4 ek Tapenade, 50 g mustár levél, só, bors, 250 g mozzarella vékonyra szeletelve

Elkészítése: Egy kerek buci tetejét 1 cm vastagon levágjuk, a belét kiszedjük. Megkenjük a páclével és tapenadéval, majd kirakjuk a mustár levelekkel (rocket) és belerétegezzük a zöldséget.
A zöldség sorrendje: padlizsán, mozzarella, piros paprika, sárga paprika, hagyma, cukkini. A tetejét a maradék tapenadéval bekenjük. Visszatesszük a tetejét, beburkoljuk fóliába, két deszka közé tesszük és lenyomatjuk. Másnap vágjuk fel.

YORKSHIREI PUDING
Elkészítése: Két tojást alaposan elkeverünk 10 dk liszttel, 2 dl tejjel, kevés sóval, és beleöntjük a serpenyőbe, amelyben előzőleg felforrósítottuk a vajat, vagy a sültről leszedett húslevet. A masszát húsz-huszonöt percig sütjük a sütőben, amíg alul meg nem barnul, fölül meg szép piros nem lesz. Kockára vágva felhalmozzuk a felszeletelt sült köré. A Yorkshire-i pudingot előételként vagy desszertként magában is fogyaszthatjuk, de ilyenkor szalonna kisütött zsírján pirítjuk meg a sütőben.

VENDÉGVÁRÓ ELŐÉTEL ÖTLETEK
- bacon szalonnába göngyölök magnélküli (a boltokban kapható) aszalt datolyát. Fogpiszkálóval rögzítem, és teflonos serpenyőben (olaj nélkül) forgatgatva megsütöm. A szalonna rajta üveges lesz, így melegen fogyasztjuk.
- a fentiek szerint ugyanígy járunk el csirkemájjal is. Szintén jobb melegen, mint hidegen tálalva.
- “füstli” virslit készen vásárolt leveles tészta csíkokba göngyölök, tepsiben sorba rakom és előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a tészta picit megpirul.
- a virsliket középen, hosszában kissé bevágom, ebbe a vájatba sajt csíkot teszek. Nem baj, ha kilóg belőle, ez majd rásül. Tepsibe, sorba rakom és előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt meg nem pirul, illetve ki nem folyik a virsliből.
- nagyobb méretű vöröshagymákat megtisztítok, széles körszeletekre vágom, megszórom picit vegetával és hagyományos módon (liszt-tojás- zsemlemorzsa) bepanírozom, olajban sütöm.
- pirítós kenyeret készítek (folyamatosan, hogy a vendég ne szenvedjen hiányt) és a következő kencéket kínálom hozzá, amit mindenki saját magának keneget:
Apró lyukú reszelőn lereszelek nyers sárgarépát, szintén lereszelek füstölt sajtot, összekeverem, hozzáadok egy kis majonézt, hogy kenhető legyen és kész a finom, különleges keverék.
25 dkg csirkemájat bő hagymás olajban megdinsztelek. Ha kihűlt az egészet ledarálom és beledarálok még 1 db tejbe áztatott zsemlét, 1 db keményre főtt tojást. Sóval, őrölt borssal és mustárral ízesítem.
Ugyanezt megcsinálhatom szalonnával is. A különbség az, hogy a szalonnát nem dinsztelem, hanem normál állapotában darálom le vöröshagymával és fokhagymával. A további eljárás és ízesítés teljesen megegyezik a fenti csirkemájjal.
Főtt tojást villával apróra zúzok, teszek bele nagyon pici mustárt, sót, borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet és hogy kenhető legyen, majonézt. Jól összekeverem és máris kenhető a pirítósra. Ha előveszed a fantáziád, nagyon sokféleképpen lehet ízesíteni.
Nem az én ötletem, mástól tanultam: Nagyobb méretű burgonyákat megpucolok, hosszában vastag szeletekre vágom, beszórom vegetával és hagyományos módon bepanírozom és kisütöm. Kész a rántott burgonya. Majonézt adok mellé.
Forrás: Szuchányi Judit - Rendhagyó szakácskönyv

WALESI PIRÍTÓS
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 10-12 dkg sajt, fél dl sör, őrölt bors, késhegynyi pirospaprika

Elkészítése: A kenyérszeleteket vajban megpirítjuk. A sört egy serpenyőbe öntjük, ha felforrósodott, hozzáadjuk a sajtot, és sűrű krémmé főzzük, ízlés szerint borsozzuk, paprikázzuk, majd a kenyérszeletekre púpozzuk. Sütőlemezre tesszük, tetejét meglocsoljuk kevés olvasztott vajjal, és forró sütőben pirosra sütjük (kb. 10 perc). Azonnal tálaljuk.

ZÖLDSÉGES RIZS
Hozzávalók: 2 ek olaj, 2 db szeletelt póréhagyma, 1 db apróra vágott gyömbérgyökér, 1 db fokhagyma (szeletelve), 25 dkg nagy szemű rizs, 25 dkg szeletelt zöldség, só

Elkészítése: Melegítsünk olajat egy serpenyőben, tegyük bele a póréhagymát, és a fokhagymát majd nagy lángon süssük 30 másodpercig. Adjuk hozzá a rizst és keverjük el jól az olajban. Öntsünk hozzá annyi meleg vizet, amennyi éppen ellepi a rizsszemeket. Sózzuk meg, és 5 percig hagyjuk főni, majd tegyük bele a zöldséget és kb. 7-9 percig főzzük tovább, míg a rizs meg nem puhul. Szűrjük le és azonnal tálaljuk.