Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Gyümölcsös előételek


ALBIGENS KEHELY - TÖLTÖTT SÁRGADINNYE (COUPE ALBIGEOSIS)
Hozzávalók: 2 közepes sárgadinnye, 3-4 articsóka-java (konzerv), 1 közepes alma, 1 banán (vagy 2 őszibarack), pár szem dióbél, 2 dl muskotályos fehérbor

Elkészítése: A dinnyéket keresztben elvágjuk, kimagozzuk. Kiskanállal vagy gyümölcsfúróval kiszedegetjük a húsát.
Az articsókát, hámozott almát, banánt (őszibarackot), összevágjuk. Durvára törjük a diót.
Óvatosan összekeverjük a hozzávalókat. Beletöltjük a dinnye héjába, meglocsoljuk borral.
Fél órát tartsuk hűtőben, majd jégkockákkal megrakott tálon tálaljuk.

ALMA DESSZERT
Elkészítése: Almát felszeletelünk, citromlével meglocsolgatjuk, megszórjuk törött darabos borssal, dióval, bazsalikommal vegyítjük és francia kenyérrel tálaljuk.

ALMÁS RÓZSA IMBISZ
Hozzávalók: 4 szép rózsa szirmai, 2,5 dl száraz pezsgő, 1 lap zselatin, 2 dl száraz fehérbor és 2 dl víz, 20 dkg mélyhűtött, tisztított, főtt garnélarák, 1 kicsi ranett alma
A mártáshoz: 2 pohár natúr joghurt, só, frissen őrölt rózsabors, 2-3 gyöngyhagyma vagy 2 szál zsenge újhagyma, 8-10 friss mentalevél

Elkészítése: A rózsaszirmokat legalább egy órára a pezsgőbe áztatjuk. A zselatint a kissé meglangyosított bor és víz keverékében feloldjuk. A rákot felengedjük, lecsepegtetjük. Az almát megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk, magházát kiemeljük, és húsát vékony szeletkékre metéljük. A rákokat, a pezsgőtől lecsöpögtetett rózsaszirmokat meg az almaszeleteket négy egyforma, kis üvegtálkába osztjuk, és a zselatinos borral a tál pereméig felöntjük. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkocsonyásodjon. Ez alatt a joghurtot sóval, rózsaborssal, finomra vágott gyöngyhagymával és mentalevéllel alaposan összekeverjük. Négy, desszertes üvegtányérra öntjük, az üvegtálkákat egy másodpercre forró vízbe mártjuk, majd tartalmukat egy mozdulattal ügyesen a fűszeres joghurt közepére borítjuk.
Előételként, a büféasztal gyöngyszemeként tálalhatjuk.
Elkészítési idő: 30 perc + áztatás és hűtés

ALMÁS SAJTKOKTÉL
Hozzávalók: 15 dkg jó érett márványsajt, 2 közepes nagyságú alma, 1 dl tejföl, 1 kupica konyak, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, törött fehér bors és só ízlés szerint, 4 salátalevél

Elkészítése: A salátaleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, majd külön-külön négy talpas pohárba tesszük, és a hűtőszekrényben lehűtjük. Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk, majd azonnal meglocsoljuk a citromlével. A márványsajtot lereszeljük, ezután összekeverjük a tejföllel, a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a konyakkal, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, törött fehér borssal. A salátával bélelt poharakba halmozzuk az almakockákat, és rácsorgatjuk a márványsajtos krémet. Egy órányi hűtés után kínáljuk.

APPEL-FLASK (SVÉD ELŐÉTEL KÜLÖNLEGESSÉG)
Hozzávalók: 2 evőkanál vaj, 40 dkg bacon, 2 db nagy alma, 2 db nagy hagyma, bors

Elkészítése: Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd a bacont néhány percig pirítjuk benne. Ez alatt meghámozzuk az almát, kimagozzuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kivesszük a szalonnát a serpenyőből, s beletesszük a felszeletelt hagymát. Amikor a hagymák aranyszínűek, hozzáadjuk az almakarikákat, s fedő alatt 5-10 percig pároljuk. Rázzuk meg néha a serpenyőt, nehogy az almakarikák összeragadjanak. Amikor az alma puha, hozzáadjuk a bacont, s további néhány percig pároljuk. Frissen őrölt borssal ízesítjük.

ATAIF (MAROKKÓI PALACSINTA)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dkg élesztő, 4,25 dl langyos víz, 1 ek olaj, csipet só

Elkészítése: Tegyük meleg helyre az átszitált *, sózott lisztet. Keverjük el az élesztőt langyos vízben, majd fakanállal keverjük a liszthez. Körülbelül 1,5 óra alatt megkel. Pár csepp olajat tegyünk a palacsintasütőbe, ha forró kistányér méretű vastag palacsintát süssünk benne. Addig süssük, míg egy-egy oldala hólyagos lesz. Készíthetjük cukorral is. Fogyaszthatjuk előételként, desszertnek töltve vagy rakottként.
A szitálással nemcsak tisztítjuk, hanem lazítjuk is a lisztet, ezért feltétlenül szitáljuk át a süteményekhez!

BASZK PALACSINTA (GALETTES BASQUAISE)
Hozzávalók: hagyományos palacsinta, lecsó, sonka
Töltelék: a lecsó, belekeverve vékonyan sonka

Elkészítése: A palacsintákat megtöltjük, feltekerjük, süthetünk a tetejére 1-1 tükörtojást.

DINNYE NYERS SONKÁVAL
Hozzávalók: 1 lehűtött kisméretű sárgadinnye, 1 lehűtött nagyméretű kantalup - dinnye (rendkívül illatos, édes húsú dinnye), 8 szelet nyers sonka (kb. 240 g) fekete bors, menta, ízlés szerint
Előkészítés: 15 perc
Főzés: nincs
TIPP Ha lehet, pármai sonkát használjunk ehhez az előételhez. Főként füstölt íze miatt ideális kontrasztot ad az édes dinnyével szemben.

Elkészítése: Mindkét fajta dinnyét hosszában 12 szeletre vágjuk. Héjukat levágjuk, a sárga- és kantalup - dinnye szeleteit egymással váltakozva 8 tányérra tesszük. A sonkaszeleteket hosszában megfelezzük és lazán, tasakszerűen feltekerjük, hogy virágkehelyre emlékeztessenek. A dinnyeszeleteket váltakozva rendezzük el a tányéron, a sonkát a közepére vagy a dinnyeszeletek közé helyezzük és megborsozzuk. A mentaleveleket gondosan megmossuk, szárazra töröljük, majd ezekkel díszítjük és szervírozzuk a dinnyét.

DIÓS PALACSINTA OLAJSÜTŐBEN
Elkészítése: 5 dkg finomra darált, sós dióbelet 12 vékony, sós palacsintára osztva, szorosan feltekerjük. Végeiket úgy hajtjuk be, hogy ne nyíljanak ki. Elkeverve 2 felvert tojást, 1 csapott tk sót, 1 kk. őrölt borsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a palacsintákat beleforgatjuk, majd 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg finomra darált dióbél, só keverékébe hempergetve rányomkodjuk. Óvatosan, kis adagokban, forró olajban, 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük, leitatjuk. Finom sör- vagy borkorcsolya. Hidegen magában vagy majonézes mártással előételként tálaljuk.

DIÓS SÓS PALACSINTA
Hozzávalók: 12 db, a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta, 15 dkg finomra darált dióbél, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 db egész tojás, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: 5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsinta rudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemlemorzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világosbarnára sütjük. Egyszerre csak keveset süssünk, hogy “úszhassanak” a kis palacsinták. Sör vagy bor mellé fantasztikusan finom “korcsolya”. Magában vagy majonézes mártással is tálaljuk, de akkor hidegen tegyük az asztalra, előétel gyanánt.

FOCACCIA (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók: 6 g szárított élesztő v. 15 g friss, 1 tk cukor, 450 g liszt, 1 tk só, 4 ek olíva olaj, 300 ml langyos víz
Tetejére: 2-3 ek olíva olaj, 1/2 hagyma apróra vágva, 20 g fekete olíva felaprítva, 1 tk rozmaring, 1 tk só

Elkészítése: Az élesztőt a száraz anyagokkal összekeverjük. Az olívát a vízzel együtt hozzáadjuk a liszthez, és alaposan eldolgozzuk. Kelni tesszük 35-40 percre (ha friss élesztővel csináljuk, az élesztőt először felfuttatjuk).
Amikor a tészta megkelt, újból gyúrjuk át, majd egy kivajazott sütőlapra nyomkodjuk egy ovális, 2 cm vastag lappá. Takarjuk le és hagyjuk még 25 percig kelni. Ha sokat kelt volna, formázzuk vissza. A sütőt melegítsük fel 220C-ra.
Topping: Nyomkodjunk néhány mély árkot az ujjunkkal a tésztába. Hintsük meg olíva olajjal. Szórjuk meg az apróra vágott hagymával, olívával, rozmaringgal és sóval. Süssük 25-30 percig.

GONGERES (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése: 6 dkg vajat 2.5 dl forró tejben felolvasztunk, hozzáadunk 12 dkg lisztet, amit jól elkevergetünk. Egyenként beleütünk 3 tojást, és jól eldolgozzuk. Szerecsendióval, Cayenne borssal, dijoni mustárral ízesítjük. Hozzáadunk 6 dkg Gruyere sajtot, vagy másfajta kecskesajtot. Egy nagy kanállal kivajazott tepsibe adagoljuk, a tetejére még egy kis sajtot szórunk és megsütjük. Fontos, hogy a sütő ajtaját a sütés ideje alatt ne nyissuk ki.

GRILLEZETT BANÁNOS TEKERCSEK (MEXIKÓ)
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db nagy tortilla* (vagy palacsinta), 13 dkg darabos földimogyoró krém, 1/2 kg banánpüré, 10 dkg méz, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 dkg teavaj

Elkészítése: Osszuk el egyenletesen a tortillák középső harmadán a banánpépet és a földimogyoró krémet. A tetejét szórjuk meg mézzel és hintsük meg a fahéjjal. Tekerjük fel a tortillákat, a végeket hajtsuk be, a jó zárás érdekében. Közepes tűzön olvasszuk fel a vajat egy teflon serpenyőben.
Ebben a vajban pirítsuk a töltött tortillákat, oldalanként 2 - 3 percig, amíg szép aranyszínűek nem lesznek.

TORTILLA RECEPT
Hozzávalók: 4 dl liszt, 0,5 dl finom étolaj, 1/2 teáskanál só, 1 dl meleg víz

Elkészítése: Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet és a sót. Morzsoljuk össze a lisztet és az étolajat, míg egyenletes, finom keveréket kapunk. Ebbe keverjük a vizet aztán, míg a tészta ki nem alakul. Egy belisztezett gyúrótáblán dagasszuk a tésztát addig, amíg lágy és rugalmas nem lesz, kb. 2 - 3 percig. Műanyag fóliába csomagolva hagyjuk állni szobahőmérsékleten 30 percig. Ezután gyúrjuk át a tésztát megint, majd osszuk nyolc egyenlő részre a 25 cm-es tortillákhoz, vagy 12 egyenlő részre a 20 cm-es tortillákhoz. Minden darabból formáljunk golyót, és csomagoljuk őket egyenként műanyag fóliába, hogy a kiszáradásukat megelőzzük, hagyjuk állni őket ismét fél órát. Egy sodrófával nyújtsunk minden golyóból belisztezett gyúrótáblán 20 vagy 25 cm-es kerek korongokat. Zsírpapír rétegek közé rakjuk őket, egymás tetejére. Egy nem bezsírozott serpenyőt vagy tepsit közepes tűzön melegítsünk olyan forróra, hogy a vízcsepp táncoljon a forró felszínen. Óvatosan helyezzünk egy tortillát a tepsibe, és addig süssük, míg a teteje hólyagosodni nem kezd, az alján pedig megbarnult foltok kezdenek megjelenni, ez 20 - 30 másodpercet vesz igénybe. Fordítsuk meg a tortillát, és a másik felét is süssük további 15-20 másodpercig. Ha a tortilla fel kezdene puffadni a második oldal sütése közben, gyengéden nyomjuk vissza egy spatulával. Rakjuk át a tortillát egy alumínium fóliára. Süssük meg a többi tortillát is. Egymás tetejére helyezve, letakarva tároljuk a tortillákat, amíg valamennyi el nem készül.

GUACAMOLE (ANGOL-MEXICOI)
Hozzávalók: 4 avokádó, 2 kis chili paprika apróra vágva, 1 citrom, 1 tk bors, 1/4 tk. asafoetida, 1/2 tk só, 3-4 saláta levél, néhány friss koriander levél

Elkészítése: Az avokadót elfelezzük, kivájjuk a héjából, tálba tesszük és összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott salátát, koriandert, a citrom levét, chilit, borsot, sót, asafoetidát, és jól összekeverjük.

GYÜMÖLCSÖS-SAJTOS QUESADILLA
Hozzávalók: 1 dl aszalt sárgabarack, 1 teáskanál reszelt narancshéj, 6 evőkanál narancslé, 4 dl ricotta sajt, kb. 6 evőkanál méz (vagy ízlés szerint), 1 teáskanál őrölt koriander, 12 db lisztes tortilla* (15-20 cm átmérőjűek), 6 dl feldarabolt friss vagy konzerv ananász jól lecsepegtetve + mentagallyak a díszítéshez

Elkészítése: Egy tálban keverjük össze az aszalt sárgabarackot, a narancshéjat és a narancslevet, majd hagyjuk állni, amíg a barackdarabok meg nem puhulnak kb. 10 perc)
Egy keverőgépben vagy mixerben keverjük össze a barack-narancslé keveréket, a ricotta sajtot, a mézet és a koriandert, és addig keverjük a géppel, amíg lágy pürét nem kapunk (ennél a pontnál megállhatunk, és a keveréket lefagyaszthatjuk, így két napig is eltartható).
Helyezzünk el hat tortillát 2 vagy 3 enyhén megzsírozott sütőlapon. Szórjuk meg őket egyenletesen a sajtos keverékkel úgy, hogy körben egy-másfél centiméteres üres hely maradjon. Egyenletesen terítsük el az ananászt a sajton, majd mindegyikre helyezzünk el egyet-egyet a maradék hat tortillából, és gyengén nyomjuk össze. 230°C-os sütőben addig süssük, amíg a tortillák enyhén meg nem pirulnak (kb. 7 - 9 percig) úgy, hogy a sütőlapokat félidőben fordítsuk el 90°-kal, hogy minden oldal egyenletesen megpirulhasson.
Fatáblán szeleteljük fel a tortillákat egyenként 4-6 szeletre, majd rendezzük el ezeket ízlésesen egy nagy lapos tálon, ha kívánjuk, díszítsük mentagallyakkal, ha úgy kívánjuk. 8 - 10 adag lesz belőle.

ÍNYENC ELŐÉTEL
Hozzávalók: 8 karika ananászbefőtt a leve nélkül, 1 kis doboz kaviár, 5 dkg reszelt márványsajt, 1/2 dl tejföl, 2 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, salátalevelek, só

Elkészítése: A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a reszelt sajtot, majd a tejföllel, a pépesre zúzott fokhagymával és sóval ízesítjük. Megmosott és megszárított salátalevelekkel leterítünk egy tálcát vagy egy lapos tálat. Egymás mellé, sorban elhelyezzük rajta az ananászkarikákat. Mindegyik üregébe töltünk a sajtos krémből, majd a karika peremére is kenünk belőle. A kaviárt elosztjuk a tetején; nagyon hidegen kínáljuk.
Jó tanács: Gomolyasajt helyett használhatunk bármilyen más félkemény sajtot.

KALAPOS KIRÁLY
Hozzávalók: 8 molnárka (édeskés péksütemény), 2 tojás, 5 dkg vaj, 10 dkg reszelt márványsajt, 1 dl tejföl, 4-5 szál zöldhagyma, só és törött bors, ízlés szerint, 2-3 dl tej, 1 teáskanál szardellapaszta

Elkészítése: A molnárkák tetejéről egy vékony lapot levágunk, belsejüket óvatosan kiszedjük. Ügyeljünk arra, hogy a péksütemény fala ne lyukadjon ki. A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk. Hozzáadjuk a reszelt márványsajt felét, a szardellapasztát, a nagyon finomra vágott zöldhagymát, a tejföl felét, pici sót és törött borsot, végül a habosra kevert vajat. Jól összedolgozzuk a kivájt péksütemény belével, majd az egy pillanatra tejbe mártott molnárkákba töltjük. (Vigyázzunk, nehogy a sütemény túlságosan elázzon!)
A molnárkák “kalapját” is megmártjuk a tejben, majd a tetejére kenjük a megmaradt tejföllel elkevert reszelt márványsajtot, és “félrecsapva” ráillesztjük a púposra töltött sütemény tetejére. Előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a sajt teljesen ráolvad. Ne süssük barnára, mert keserű lesz!

KÍNAI PALACSINTA 01. (CSUNGUN)
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, egy csipet só, 2 egész tojás, 4 dl víz
A töltelékhez: 1 csirkemell vékony metéltre vágva, vagy 25 dkg disznóhús vékonyra vágva, vagy 25 dkg apró rák vékonyra vágva, vagy együtt a háromféle, 3-4 zöldhagyma vékonyra vágva, só, bors, 2 evőkanál szójamártás

Elkészítése: Keverjünk palacsintatésztát a lisztből, sóból, tojásokból, és süssünk belőle nagyon vékony palacsintákat.
Töltelék: egy kevés olajban pároljuk meg a húst (húsokat vagy rákot) a sóval, borssal, hagymával, és a végén öntsünk rá 2 evőkanál szójamártást. Mikor kész, hagyjuk kihűlni, és csak hidegen töltsük meg a palacsintákat. A tölteléket középre tesszük, először a két oldalon hajtjuk be, majd összecsavarjuk. Forró olajban a palacsinták mindkét oldalát megsütjük, és meleg előételként tálaljuk.

KÍNAI PALACSINTA 02. (ANGOL-KÍNAI) SPRING ROLLS
Hozzávalók: 50 g liszt, 25 g kukoricaliszt, 2 tojás, olaj, 120 ml víz, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis répa, 6 újhagyma, 2 1/2 cm gyömbér, 100 g főtt garnéla, 50 g főtt sonka apróra vágva, 7 ek sötét szójaszósz, 2 ek cukor, 50 g szójacsíra, só, bors, 1 kis chili paprika kimagozva és felaprítva

Elkészítése: A lisztet szitáljuk egy tálba. Adjunk hozzá kis sót, a tojásokat, 1 ek olajat és a vizet. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig állni. Reszeljük a répát finomra, a hagymák közül 4-et vágjunk apróra, és a maradék kettőből készítsünk díszeket. Tegyük jeges vízbe.
1 ek olajat forrósítsunk fel. Vágjuk apróra a gyömbért, és a felét adjuk az olajhoz a fokhagymával. 1 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a répát, hagymát, garnélát, sonkát, 1 ek szójaszószt és a cukor felét. 1-2 percig süssük, majd sóval, borssal ízesítsük. Adjuk hozzá a szójacsírát, és 1 percig együtt pirítsuk, majd szitán hagyjuk kihűlni.
Olajon süssük készre a palacsintát, de közbe ne forgassuk meg. 4 palacsintát sütünk. A tölteléket osszuk 4 részre, tegyük a palacsinta “sületlen” felére és tekerjük fel úgy, hogy először a széleket felhajtjuk.
Melegítsünk 4 ek olajat egy serpenyőben és süssük meg benne a palacsintákat. Keverjük össze a maradék 6 ek szójaszószt a maradék gyömbérrel, cukorral és chilivel. Konyhatörlőn szárogassuk le a palacsintákat és tegyük tálaló edényre. Körítsük a hagymadarabokkal és melegen, a szósszal leöntve tálaljuk.
Variáció: Amíg a tojás fő, készítsünk “tomate concasse“-t és ezt öntsük a tojásra. A sjalottenből a petrezselyemből és a gombából készítsünk “duxelles“-t és ezt öntsük a tojásra, vagy lazac darabokkal tálaljuk.

MEXIKÓI LAPOK
Elkészítése: 1/2 kiló liszttel kevert 1 csomag V.-sütőport 4 tojás sárgájával, 6 deka cukorral, 30 deka zsírral (igen jó vajjal) jól összegyúrunk, és közepes vastagon nyújtjuk. A tésztából szép szabályos, kb. gyufadoboz nagyságú kockákat vágunk és zsírozott, lisztezett tepsibe téve, a 4 tojás fehérjéből 20 deka porcukorral, 3 deka kakaóval és 1/2 csomag V.-vanillincukorral 1/2 órás keveréssel készült habból hosszában vastag csíkokat rakunk. Közepes forró sütőben sütjük. Tálaláskor gyengén vanillin szórócukorral hintjük be.

PATURAS (ANGOL-INDIAI-PUNJAB)
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 10 dkg búzadara, 1/4 tk szódabikarbóna, 1/2 tk sütőpor, 1 tk só

Elkészítése: Összekeverjük, és az alábbi folyadékkal összegyúrjuk. 1.7 dl vizet összekeverünk 2 ek joghurttal és 2 tk cukorral. A tésztát jól összegyúrjuk, 15 percig állni hagyjuk, akkor belegyúrunk 2 ek gheet. Ismét jól összedolgozzuk, és 45 percig állni hagyjuk. 14 gombócot készítünk belőle, lisztezzük, kerek formákra kinyújtjuk, és forró olajban kisütjük. Akkor van kész, ha felpuffadt.

PISANG GORENG
Hozzávalók: 3 érett banán, 4 dkg liszt, 2 tojás, só, olaj

Elkészítése: A lisztet, tojást, sót alaposan összekeverjük, és a banánokat belemártogatjuk, majd forró olajban kisütjük.

“RÁNTOTT” SÁRGADINNYE
Hozzávalók: 60 dkg sárgadinnye, 10 dkg búzacsíra, 1 dl tejszín, 2 evőkanál méz

Elkészítése: A tisztított dinnyét gerezdekre vágjuk és megforgatjuk a búzacsírában. Tányérra helyezzük és mézzel ízesített tejszínhabot adunk hozzá.

RÁZÓS ÚT FALATKA (ROCKY ROAD FUDGE)
Hozzávalók: 5 dl csokoládé reszelék, 40 dkg sűrített tej, 2 evőkanál vaj, 7,5 dl sós mogyoró, 10 dkg színes szórócukor

Elkészítése: Gőz felett folyamatosan keverve, lábosban olvassza össze a csokoládét, a sűrített tejet és a vajat. Húzza félre a melegről, majd keverje bele a mogyorót. Simítsa a keveréket olvasztott vajjal kikent tepsibe, majd hintse meg a szórócukorral. Tegye hűtőszekrénybe, végül, ha megszilárdult darabolja falatkákra.

RÉTESLAPOS FALATOK
Elkészítése: Réteslapot krémsajttal megkenünk, megszórjuk szeletelt hagymával és apróra vágott bacon szalonnával. Néhány perc alatt megsütjük. Feltekerve fogyasztható.

RÉTEGES TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók: fél kg liszt, 3 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 2 evőkanál bor, 35 dkg tepertő, 15 dkg margarin, tej

Elkészítése: Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk, liszttel, sóval, vajjal és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékonyra kinyújtjuk. Rákenjük a darált tepertőt, és az egészet felcsavarjuk, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetjük. Összesen háromszor nyújtjuk ki félórai pihentetéssel. Végül 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel rács alakban bevagdossuk, tojással megkenjük, középnagyságú szaggatóval kiszúrjuk, és élénk tűznél 15 percig sütjük. (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.)

RIS Á L’AMANDE (MANDULÁS TEJBERIZS) ELŐÉTEL
Hozzávalók 4 személyre: 5 dl tej, 0,75 dl rizs, 4 dkg mandula, 1 evőkanál cukor, fél vaníliarúd, 2 dl tejszín, meggyszósz vagy lekvár

Elkészítése: Fedő nélkül forrald fel a tejet a vaníliával. Kevergetés mellett szórd bele a rizst és forrald fel újra. Vedd vissza a tüzet, tegyél fedőt az edényre és főzd kb. 45 percig. Időközönként kevergesd meg. Ha elkészült, hűtsd ki. A mandulát néhány percre dobd forró vízbe. Ha feljön a víz felszínére, könnyen megpucolható. A mandulaszemeket aprítsd fel hosszában, majd a cukorral és a felvert tejszínnel együtt keverd a tejberizsbe. Tegyél egyetlen szem egész mandulát is a masszába. Meggyszósszal vagy lekvárral tálald.
Aki megtalálja az egész mandulát, ajándékot kap!

SAVANYÚ ŐSZIBARACK
Hozzávalók: nem túlérett, szép, kemény őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben, a kimért vízmennyiség minden literéhez 9 dl borecet, 25 dkg kristálycukor, darabka tormagyökér, darabka egész fahéj, körömnyi babérlevél, 1 mokkáskanál só, literes üvegenként késhegynyi nátrium- benzoikum

Elkészítése: Az őszibarackokat jól megmossuk, a bolyhokat is ledörzsöljük. A gyümölcsöt tálba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Ezután a barackokat kiszedjük, és a vizet megmérjük. A szükséges mennyiségű borecethez hozzákeverjük a cukrot, a fűszereket és a megtisztított, vékony hasábokra vágott tormát. A levet felforraljuk. Közben a barackokat elfelezzük, magjukat kiszedjük, a gyümölcshúst vékony gerezdekre vágjuk. A forró páclevet ráöntjük a gyümölcsre, és letakarva, négy napig hűvös helyen érleljük. A levet leszűrjük, a fűszerekkel együtt ismét felforraljuk, és visszaöntjük a gyümölcsre. Addig hagyjuk a barackot a pácban, amíg teljesen ki nem hűl. Ezután a gyümölcsöt kiforrázott, tiszta üvegekbe tesszük, és ráöntjük a tartósítószerrel elkevert levet. Légmentesen lekötjük, és sötét, hűvös helyen tároljuk.
Megjegyzés: Bármilyen húsféle mellé illik, leve kitűnő salátaízesítő. Rokfortos-tejszínes mártással előétel is lehet.

SÓS KEKSZ
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 8 dkg margarin, 2 tojássárgája, szódabikarbóna, 1 dl tejföl

Elkészítése: A megadott anyagokból (szódabikarbónából késhegynyi) félkemény tésztát készítünk. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, cakkos szélű kekszvágóval, vagy derelyeszaggatóval négyszögeket vágunk. Tetejét tojással megkenjük, sós köménymaggal meghintjük, és világos rózsaszínűre sütjük.

SÓS RUDACSKA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 22 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 1 tojás, fél dkg cukor, só

Elkészítése: Az élesztőt fél dl langyos tejben fél dkg cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, tojássárgát, sót és kevés tejjel összegyúrjuk. Nem szabad lágynak lennie. Ceruza vastagra kisodorjuk, és 8-10 cm-es rudakra vágjuk. Felvert egész tojással megkenjük és sóval, köménymaggal megszórjuk. A sütőlemezen 2-3 cm távolságra rakjuk egymástól, és középmeleg sütőben világos rózsaszínűre sütjük.

SÖRKIFLI
Hozzávalók: fél kg liszt, 6 dkg margarin, 2 dkg élesztő, só, köménymag

Elkészítése: Az élesztőt fél dl langyos tejben 2 kockacukorral felfuttatjuk, amíg az élesztő a tej tetejére feljön. Hozzáadjuk a liszthez és egy kávéskanálnyi sóval és annyi langyos tejjel, amennyi szükséges, rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk. Négy cipót formálunk, ezeket kerekre kinyújtjuk és megkenjük a 6 dkg vajjal. Mindegyiket 8 cikkbe vágjuk, kívülről befelé haladva felsodorjuk, kifliket formálunk, sütőlemezre helyezzük, vízzel megkenjük, köménymaggal megszórjuk és meleg helyiségben 2 óráig pihentjük. Jó forró sütőben 10-15 percig pirosra sütjük.

SPENÓTOS PALACSINTA
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg liszt, 3 dl tej, 35 dkg spenót, 6 evőkanál olaj, 5 dkg sajt

Elkészítése: Egy tojással, 10 dkg liszttel és tejjel palacsintatésztát készítünk. A spenótot forró sós vízben megfőzzük, áttörjük, és a palacsintatésztához keverjük. Rendes palacsintákat sütünk belőle. Három tojásból, egy kanál tejföllel hígítva, gyenge rántottát készítünk, ezzel a palacsintákat megkenjük, összesodorjuk, tűzálló tálba tesszük, tejföllel meglocsoljuk, és 10 percre a sütőbe tesszük. Tálaláskor a tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

TEJFÖLÖS POGÁCSA
Hozzávalók: fél kg liszt, 15 dkg margarin, 2 dkg élesztő, 2 dl tejföl, só, 1 tojássárgája

Elkészítése: Az élesztőt langyos tejben 2 dkg cukorral felfuttatjuk, a lisztet a margarinnal jól elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát, élesztőt, tejfölt, sót és a szükséges langyos tejet. Jól kidolgozzuk félkemény rétestésztának. Két órát pihentetjük. Úgy járunk el vele, mint a túros pogácsával.

TENGERPARTI ELŐÉTEL (ELEFÁNTCSONTPART)
Hozzávalók: 1 papaya vagy sárgadinnye 6 felé vágva, 1 ek citromlé, bors, só

Elkészítése: Vágjuk ki a papayából a belsejét és vágjuk szeletekre. Locsoljuk meg citromlével, szórjuk be borssal, sóval. Hűtve tálaljuk.

TIROLI GOMBÓC
Hozzávalók: Liszt 0,25 kg, tojás 4 db, tejföl 4 db, só késhegynyi, vaj 3 dkg, tejföl 2 dl, sonka 10 dkg

Elkészítése: Negyed kiló lisztet 4 tojás sárgájával, 4 dl tejföllel és pici sóval jól kikeverünk. Azután beletesszük a 4 tojás habját. Kivajazott kendőbe kötve, forró vízben egy óráig főzzük. Ha kifőtt, tálra téve forró vajjal és tejföllel leöntjük, finomra vágott sonkával megszórjuk.

TÖLTÖTT CITROM (CITRONS FARCIS)
Hozzávalók: 4 közepes, vékony héjú citrom, 0,5 citrom leve, 15 dkg olajos szardínia, 8 szem fekete olajbogyó, 8 ek tejszín, 2 ek vágott petrezselyem, tárkony, turbolya vegyesen, 4 nagyobb salátalevél, bors

Elkészítése: Villával szétnyomjuk a szardíniát, majd apránként hozzákeverjük a tejszínt, a vágott fűszerzöldséget, citromlevet, csipetnyi borsot.
A keresztben kettévágott citromok húsát kivájjuk, helyükre tesszük a krémet.
Salátalevelekkel kibélelünk egy hosszúkás tálat, ráhelyezzük a megtöltött, olajbigyóval díszített citromokat.
Behűtve tálaljuk.
Ital: fehérbor.

TÖLTÖTT SÁRGADINNYE
Elkészítése: A keresztben félbevágott dinnyék magházait eltávolítjuk, húsukat kivágjuk, és kockára daraboljuk. 2 tojássárgáját 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral és 1 evőkanál liszttel habosra keverünk. Fél liter tejjel felengedve, vízgőz felett, állandó keverés mellett, sűrűre főzzük. Kihűtjük. Rummal és mazsolával ízesítjük, majd összedolgozzuk a kockára vágott dinnyékkel. Visszatöltjük a dinnyehéjakba, és hidegen tálaljuk.

TÚRÓS POGÁCSA
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg túró, 30 dkg vaj, 1 tojás

Elkészítése: A hozzávalókat a tojás kivételével deszkára téve, széles késsel jól eldolgozzuk, kétszer egymás után kinyújtjuk és hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána 1 cm vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk. Tetejét tojással megkenjük, vigyázva, nehogy az oldalára lecsurogjon, és élénk tűznél sütjük.

ZÖLDSÉGGEL TÖLTÖTT KÁVÉS PALACSINTA
Hozzávalók a töltelékhez: 40 dkg cukkini, 20 dkg padlizsán, 3 db közepes paradicsom, 1 db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 20 dkg reszelt sajt, 2 evőkanál olaj, 3 evőkanál joghurt, 2 evőkanál liszt, 1 mokkáskanál finomra vágott, friss menta, őrölt fehérbors, só
Hozzávalók a palacsintához: 10 dkg liszt, 1 db tojás, 0,5 dl presszókávé, tej, szódavíz, só, olaj (a sütéshez)

Elkészítése: Felhevített olajon megfuttatjuk a finomra vágott fokhagymát, beletesszük a kockára vágott cukkinit, póréhagymát, padlizsánt, paradicsomot, és mentával, borssal, sóval ízesítve megpároljuk. Mikor a zöldségek megpuhultak, lisztszórással sűrítjük, joghurtot és finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá, majd pár pillanat alatt készre forraljuk. Közben lisztből, tojásból, kávéból, tejből, szódavízből, parányi sóból elkészítjük a palacsintatésztát, majd felhevített olajban kisütjük a palacsintákat.
Tálaláskor a zöldséges töltelékkel megtöltött palacsintákat meghintjük reszelt sajttal, és grillsütőben megpirítjuk.

ZSEMLEFELFÚJT
Hozzávalók: 4 zsemle, 10 dkg vaj, 4 tojás, 1 kávéskanál zsemlemorzsa, 3 dl tej, só

Elkészítése: A másnapos zsemlék alsó kemény héját lereszeljük, a zsemléket tejben megáztatjuk, utána kicsavarjuk, és villával széttörjük. A vajat habosra keverjük a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk az áztatott zsemlét, 1 kanál morzsát, sót és végül a tojás keményre vert habját. Kikent formában 50 percig gőzben főzzük. Utána 10 percig fedő nélkül, sütőben sütjük. Tálba kiborítva, tejfölmártással leöntjük.

ZSEMLE PUDING
Hozzávalók: Zsemle 6 db, tojás 6 db, tejföl 2 evőkanál, parmezán sajt 4 dkg, vaj 5 dkg, só 1 késh.

Elkészítése: Vágjuk a zsemléket kockákra, tejjel nedvesítsük meg, a tojást jól verjük fel és öntsük a zsemlére. Tehetünk 2 kanál tejfölt is hozzá, és erősen vajjal kikent asztalkendőbe tesszük, és fél óráig főzzük. Ha kész, tálra tesszük, forró vajjal leöntjük, és reszelt sajttal meghintjük.