Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Bagolyszem


BAGOLYSZEM
Hozzávalók: 350 g liszt, 250 g margarin, 1 ek tejföl, 3 tojássárgája
Töltelék: 1 üveg meggy- vagy cseresznyebefőtt
A tetejére: 3 tojásfehérjét, 150 g porcukorral gőz fölött felverünk, a végén belekeverünk 150 g darált diót

Elkészítése: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és 2-3 cipóba osztjuk. A cipókat vékonyra kinyújtjuk, a szélükre hosszában kimagozott gyümölcsöt halmozunk, majd a két oldalát óvatosan középre feltekerjük. Kivajazott tepsibe tesszük, és a diós krémet a tetejére töltjük, ahol a tekercs összeér. Előmelegített sütőben sütjük.

BAGOLYSZEM GOMBAMÁRTÁSBAN
Hozzávalók: 8 szelet karaj, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej hagyma, 20 dkg gomba, 2 db tojás, 10 dkg házi sonka (ha nincs, akkor gépsonka), liszt, olaj, 1 teáskanál fűszerpaprika, só, bors, ételízesítő, egy gerezd fokhagyma, majoránna, 0,5 dl tejföl

Elkészítése: A kicsontozott karajt kiklopfoljuk. A tojásokat megfőzzük és negyedekre vágjuk. A sonkát kisujjnyi vastagságúra szeleteljük. Egy szelet húsra egy negyed főtt tojást és egy darab sonkát teszünk, felgöngyöljük és hústűvel megtűzzük. A hústekercseket lisztben megforgatjuk és forró olajban hirtelen átsütjük — félretesszük. A felkockázott szalonnát kiolvasztjuk és a zsírjában a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát és felöntjük vízzel, ebbe tesszük a hústekercseket. Sóval, ételízesítővel, borssal, fokhagymával és majoránnával ízesítjük. Amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a felszeletelt gombát és készre főzzük. Ha kész, tejföllel bekavarjuk és összeforraljuk. Galuskával tálaljuk és apróra vágott petrezselyem zöldjével díszítjük.