Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Sajtos előételek


ALMÁS SAJTKOKTÉL
Hozzávalók: 15 dkg jó érett márványsajt, 2 közepes nagyságú alma, 1 dl tejföl, 1 kupica konyak, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom leve, törött fehér bors és só ízlés szerint, 4 salátalevél

Elkészítése: A salátaleveleket megmossuk, lecsöpögtetjük, szárazra töröljük, majd külön-külön négy talpas pohárba tesszük, és a hűtőszekrényben lehűtjük. Az almákat meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk, majd azonnal meglocsoljuk a citromlével. A márványsajtot lereszeljük, ezután összekeverjük a tejföllel, a megtisztított és pépesre zúzott fokhagymával, a konyakkal, és ízlés szerint fűszerezzük sóval, törött fehér borssal. A salátával bélelt poharakba halmozzuk az almakockákat, és rácsorgatjuk a márványsajtos krémet. Egy órányi hűtés után kínáljuk.

ANANÁSZOS SAJTFALAT (PINEAPPLE-PECAN CHEESE SPREAD)
Hozzávalók: 30 dkg darabolt ananász, 20 dkg natúr krémsajt, 5 dkg cheddar sajt, 1,2 dl majonéz, 1 evőkanál szójaszósz, 2 dl dió, 1 db zöldpaprika, 1 csomó újhagyma

Elkészítése: Csepegtesse le az apróra darabolt ananászt. Tegye keverőtálba. Keverje habosra a krémsajttal. Dolgozza össze a szójaszósszal és a majonézzel. Forgassa bele a reszelt cheddar sajtot, a durvára tört diót, a nagyon apróra vágott zöldpaprikát és a zöldjével együtt összevagdalt újhagymát. Lefedve tegye hűtőszekrénybe. Hidegen tálalja.

CAMEMBERT-REL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók 4 személyre: 4 alma, 10 dkg camembert sajt, 1 tojás, 1 dl tejföl, só, 1 dl fehérbor

Elkészítése: Az alma szár felőli részén levágunk egy szélesebb kalapot, az alma magházát kiszedjük, és egy kevés almát is kivájunk, amit felaprítunk és összekeverjük a villával szétnyomott puha sajttal. Az almával kevert sajtot visszatöltjük a magház helyére, a tojással, kevés sóval elkevert tejfölből egy evőkanálnyit teszünk rá, s ráhelyezzük az almakalapot.
Tepsibe vagy tűzálló tálba tesszük, meglocsoljuk kevés fehérborral, és előmelegített sütőben nagyjából 10 perc alatt megsütjük.
Főleg vendégváró előételnek alkalmas.

CIPÓBAN SÜLT SAJT
Elkészítése: Két nagy, ropogós zsemle tetejéről egy lapot levágunk, a belsejüket úgy szedjük ki, hogy csak kisujjnyi kérge maradjon. Az üregbe egy-egy kerek camembert sajtot nyomunk, és a zsemle tetejét ráfektetjük. Egyenként alufóliába csomagoljuk, és forró (200 fokos) sütőbe téve 15-21 percig sütjük. Akkor jó, ha a kérge ropogós, a sajt megolvadt benne. (Főételnek dupla adagból süssük.) Friss gyümölccsel tálaljuk.
Előételnek, főételnek egyaránt kitűnő a cipóban sült sajt.

DIÓS SAJTGOLYÓK (VEGETÁRIÁNUS)
Hozzávalók: 1 csésze finomra vágott dió, 2 csésze zsemlemorzsa, 6 evőkanál finomra vágott hagyma, 2 teáskanál só, 1 teáskanál fokhagyma, granulátum, 2 evőkanál sörélesztő pehely, 4 evőkanál petrezselyem, 1 evőkanál majoránna, 30 dkg szétmorzsolt tofu

Elkészítése: A diót folyamatos kavargatás mellett megpirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszereket, aztán a tofut, majd a zsemlemorzsát. Vizes kézzel a masszából dió nagyságú golyókat formálunk, kiolajozott tepsibe téve fél órát sütjük, nagy lángon. Krumplipürével vagy önmagában, előételként is fogyasztható.

EMMENTÁLI SAJT - SZELETEK
Hozzávalók: 4 szelet ementáli sajt, 1 pohár tej, 4 evőkanál liszt, 4 evőkanál zsemlemorzsa, őrölt bors, olaj, 20 dkg paradicsomszósz, petrezselyem

Elkészítése: A sajtot forgassuk meg a tejben, a lisztben, a felvert tojásban majd a borssal összekevert zsemlemorzsában. Lassú tűzön süssük meg serpenyőben, közben forgassuk meg. A sajt külseje legyen ropogós, belseje pedig lágy.
Azonnal tálaljuk a meleg paradicsomszósszal, a petrezselyemmel és a fűszerezett salátával.

FAGYLALT SAJTTAL
Hozzávalók: Tejföl vagy tej 0.5 l, tojás 3 db, só fél késhegynyi, parmezán 5 dkg

Elkészítése: Készítünk sodót, cukor nélkül, tejjel, tojással, sóval, és ha kihűlt, reszelt parmezán sajtot teszünk bele, úgy fagyasztjuk, mint a fagylaltot.

FETA HÁROMSZÖGEK (ANGOL-OLASZ)
Hozzávalók: 100 g feta sajt, 1 ek friss zsálya, felaprítva, 4 rétes tészta, 25 g vaj, felolvasztva, koriander szálak a tálaláshoz, só, bors, 75 g kalamata olíva bogyó, kimagozva és felaprítva, 2 napon szárított paradicsom, leszárítva és felaprítva

Elkészítése: A sajtot aprítsuk fel, keverjük össze a szárított paradicsommal, olivával, zsályával és borsozzuk meg.
A rétestésztát vágjuk 7 1/2 cm csíkokra. Tegyünk egy kanál tölteléket a végére, és a sarkokat átlósan hajtsuk rá. Hajtsuk meg még egyszer, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni és hajtogassuk tovább lefelé, hogy egy háromszögformát kapjunk. Tegyük sütőlapra, kenjük meg vajjal és süssük 8 percig, amíg barna nem lesz.
A padlizsán tálat tegyük középre, tegyük mellé a pita kenyeret, feta sajtos háromszögeket, töltött szőlőleveleket. Citromszeletekkel és koriander darabokkal tálaljuk.

FORMÁS FALAT
Hozzávalók 12 darabhoz: 30 dkg penészes camembert sajt (vagy bármilyen félkemény sajt), szeletelt sokmagos barna kenyér (10 x 12 cm nagy), 5 dkg vaj

Előkészítés: A sajtot kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. A kenyereket vékonyan megkenjük vajjal.

Elkészítése: A kenyérszeletek felére fektetjük a sajtot, majd betakarjuk a maradék kenyérrel. Ha marad sajtunk, a felső kenyérre fektetjük, és kissé lenyomkodjuk. Különböző formájú kiszúrókkal kiszaggatjuk a kenyereket. Törekedjünk arra, hogy minél kevesebb szabáshulladék maradjon. Ízlésesen tányérra rakjuk, és kínáljuk.

FRANCIA FONDUE
Hozzávalók: 20 dkg sajt, 2 dl tej, diónyi vaj, 3 tojássárgája, só, bors

Elkészítése: A sajtot (pl. ementáli) felkockázzuk, leöntjük a tejjel, negyed órát pihentetjük benne. Egy lábaskában lassú tűzön felolvasztjuk a vajat, a sajtról leöntjük a tejet, és a vajhoz adjuk. Ha felforrósodott, beletesszük a sajtot, és állandó kevergetés közben felolvasztjuk. Levesszük a lábast a tűzről, egyenként eldolgozzuk benne a tojássárgákat, aztán gőz felett besűrítjük (kb. 5 perc). Nem szabad felforralni, mert a tojás összefut. Végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a fondü lábaskába öntjük, (ha van, meghintjük hajszálvékony szarvasgombaszeletekkel) és azonnal tálaljuk. Pirított kenyérkockát kínálunk mellé.
Ellentétben a többi fondüvel, ezt a konyhában készítjük el, és csak elkészítés után visszük az asztalra.

FRANCIA KRÉMSAJT
Hozzávalók: 50 g túró, 50 g krémsajt (zsírszegény), petrezselyem, snidling, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt fehérbors, szemes fekete bors

Elkészítése: A pépesre zúzott fokhagymát, az apróra vágott snidlinget és petrezselyemzöldet összekeverjük a tehéntúróval és a sajttal. Ízesítjük fehér borssal, sóval. Henger alakúra formázzuk, majd a durvára tört fekete borssal megszórjuk.  Hűtőszekrényben érleljük néhány órát.
Barna kenyérrel fogyasszuk.

JUHSAJTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 25 dkg juhsajt, 2 zöldpaprika, 1 csokor petrezselyem, 1 gerezd fokhagyma, 1 ecetes uborka, olaj, bors

Elkészítése: A paradicsomot megmossuk, a kerekdedebb felén levágjuk a kalapjukat, kissé megnyomjuk, hogy kiessenek a magok, enyhén besózzuk, és vágott felükkel lefelé fordítjuk. Közben elkészítjük a tölteléket: a sajtot villával szétnyomkodjuk, kevés olajjal lazítjuk, ha szükséges, sózzuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott, csíkokra vágott zöldpaprikát, a finomra vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, megborsozzuk, és habosra kikeverjük. Megtöltjük vele a paradicsomokat, kalapjukat visszatesszük, ecetes uborkaszeletekkel vagy zöldpaprika karikákkal díszítjük, alaposan behűtjük. Csak nagyon hidegen jó. Frissen sült natúr húsok mellé is kitűnő körítés.

KECSKESAJTTAL TÖLTÖTT PAPRIKA (ANGOL-JAMAICAI)
Hozzávalók: 8 nagy chili paprika, 100-175 g kecskesajt, 1/2 ek olíva olaj, só, bors

Elkészítése: 10-15 percig süssük a paprikát közepes tüzű barbeqn folyamatosan forgatva. Ha a héja barna és a húsa puha, levesszük. A héját lehúzzuk, hosszában felvágjuk, és a magját kikaparjuk. Néhány kanál sajtot teszünk a közepébe, megkenjük olíva olajjal, sózzuk, borsozzuk és visszatesszük a barbeqra. Néhány percig sütjük és friss kenyérrel tálaljuk.

KÉK SAJTOS FALATOK
Elkészítése: Pirított kenyérből szívet vágunk, a maradékot apró kockákra daraboljuk, és egy kis tálba tesszük. Körtebefőttből legyezőformát vágunk, és a kenyérdarabokra tesszük. Tetejére szelet kék sajt kerül. Grillben megsütjük, amíg a sajt felolvad. Tetejére tesszük a szívet és megszórjuk piros borsszemekkel.

KIS KUKORICALEPÉNY SAJTTAL (TACOS DE QUESO)
Hozzávalók: 25 dkg reszelt sajt, 1 csésze ketchup, 3 ek csípős paprikakrém, 1 késhegynyi fokhagymasó, 12 db forró kukoricalepény

Elkészítése: Keverjük össze a ketchupot, paprikakrémet, fokhagyma sót. Melegítsük meg. Kenjük be vele a lepényeket, szórjuk be sajttal. Tegyünk 1-1 lepényt egymásra.
Melegített tányéron kínáljuk.

MOZZARELLA PARADICSOMMAL
Hozzávalók 4 személyre: 2 zacskó (25 dkg) mozzarella, 6 közepes paradicsom, 1 csokor friss bazsalikom, 4 evőkanál olívaolaj, só, durvára őrölt bors

Elkészítése: A mozzarellát lecsöpögtetjük és felszeleteljük, a bazsalikom leveleit lecsipkedjük. A sajtot és a paradicsomot felváltva tálra rendezzük, meghintjük sóval és a durvára őrölt borssal, a bazsalikomlevelekkel, majd meglocsoljuk az olívaolajjal. Hagyományos olasz előétel.

MOZZARELLÁS ELŐÉTEL (ANGOL-INDIAI-PUNJAB)
Elkészítése: A mozzarellát felkockázzuk, és a következő mártással leöntjük: apróra vágott sjalotten hagymát, paradicsomot, gyömbért, mentát, koriandert, zöld chili paprikát, sót, borsot, chili port, pirított, tört köménymagot és citromlét jól összekeverünk.

PARMEZÁN KOCH 01.
Hozzávalók: Tejföl 2 dl, tej 2 dl, liszt 2 dkg, parmezán 5 dkg, tojás 5 db, só 1 késh., sonka, vagy parmezán, vagy gomba 5 dkg

Elkészítése: A fenti módon a tejfölt, tejet, lisztet kevés sóval addig főzzük, míg az edény falától elváló pép lesz, teszünk bele 5 dkg reszelt parmezán sajtot. Ha kihűlt, egyenként teszünk bele tojás sárgáját, mindegyikkel jól kidolgozzuk, azután beletesszük az 5 tojás keményre vert habját. Egy óráig gőzben főzzük. Tálalásnál reszelt parmezánnal, vágott sonkával vagy gombával körítjük. Forró vajat adunk külön hozzá egy csészében.

PARMEZÁN KOCH 02.
Hozzávalók: Tojás 4 db, tej 3 dl, liszt 15-18 dkg, parmezán sajt 10 dkg

Elkészítése: Négy tojás sárgáját, 3 dl tejet, a liszttel, sóval nagyon jól eldolgozzuk, végül beletesszük a négy tojás kemény habját. Gőzben háromnegyed óráig főzzük, tálra borítva, forró vajjal leöntjük, parmezánnal meghintjük, azonnal tálaljuk.

PARMEZÁNPUDING 01.
Hozzávalók: 1 liter tej, 2 dkg vaj, 6 tojás, 14 dkg reszelt parmezán sajt, a mártáshoz 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 3 dkg vaj, fél liter tej, 10 dkg reszelt sajt, só

Elkészítése: Simára keverjük a lisztet a tejjel, hozzáadjuk a vajat, és sűrű besamelt főzünk. Kihűtjük, hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjének meg a parmezánnak a keverékét, végül a habosra kevert tojássárgákat. Megsózzuk, és kizsírozott, kilisztezett pudingformába öntjük. Gőzben 75 percig főzzük, majd tálra borítjuk. Sajtmártással kínáljuk, amelyhez gőzön főzzük meg a tojás, a liszt, a vaj meg a tej keverékét, a gőzről levéve keverjük közé a reszelt sajtot, és megsózzuk.

PARMEZÁNPUDING 02.
Hozzávalók: Liszt 15 dkg, vaj 2 dkg, tej 1 dl, tojás 6 db, só késh., parmezán sajt 14 dkg, vaj 5 dkg, sonka vagy parmezán 3 dkg

Elkészítése: A lisztet a vajjal s a tejjel péppé főzzük. 6 tojás sárgáját habosra keverünk, s a kihűlt pépet, melyet a 14 dkg reszelt parmezánnal és a 6 tojás kemény habjával már összekevertünk, közé tesszük. Vajjal kikent és kilisztezett formában 1 óráig, gőzben főzzük. Ha kész, reszelt parmezánnal, vagy apróra vágott sonkával körítjük és forró vajjal leöntve tálaljuk. Sajtot, és forró vajat külön is adhatunk be.

ROKFORTOS-ALMÁS ZÖLDPAPRIKA
Hozzávalók: 3 nagy, húsos zöldpaprika, 10-12 dkg reszelt rokfortsajt, 5 dkg vaj, 1 savanykás alma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor snidling, 2 főtt tojássárga, 1-2 evőkanál tejföl, só, salátalevelek

Elkészítése: A rokfortot a puha vajjal, a tejföllel, és a finomra zúzott fokhagymával habosra keverjük, sóval ízesítjük, majd a krémet háromfelé osztjuk. Az egyik adaghoz hozzákeverjük a finomra vagdalt snidlinget, a másik adaghoz a meghámozott és lereszelt almát, a harmadikat pedig a főtt tojássárgával keverjük össze. A kicsumázott paprikát, megtöltjük az elkészített krémekkel. A töltött paprikákat hűtőszekrényben jól kifagyasztjuk, majd tálalás előtt egy tálat kibélelünk megmosott, megszárított salátalevelekkel. A paprikákat éles késsel felkarikázzuk, és egy-egy sorban félig egymásra téve tálaljuk.

ROKFORTOS MELEGSZENDVICS
Hozzávalók: 4 szelet kenyér, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 10 dkg rokfort, 1 evőkanál cseresznyelikőr, muskotály, só, őrölt bors

Elkészítése: Pirítsuk meg a kenyeret. Lassú tűzön, forralás nélkül, folyamatos keverés mellett sűrítsük be a tejfölt a tojással. Mixeljük el a rokforttal, a likőrrel, a sóval, borssal és a muskotállyal. Kenjük meg és süssük meg a kenyereket.
Dióbéllel díszítsük.

ROKFORTOS RÁNTOTT PARADICSOM
Hozzávalók: 8 db kemény, egyforma paradicsom, 5 dkg reszelt rokfort, 1 db egész tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál búzadara, késhegynyi törött fehér bors, a bundázáshoz tojás, liszt és zsemlemorzsa

Elkészítése: A paradicsomok szárát és kocsányát éles késsel kivájva, a belsejüket úgy szedjük ki, hogy a paradicsom fala legalább másfél centi vastag maradjon. A rokfortot összekeverjük a felvert tojással, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a törött borsot és a búzadarát. Jól összekeverjük, és 15 percet várunk, hogy a búzadara a felesleges nedvességet beszívja. A sajtos tölteléket elosztjuk a paradicsomok belsejében, majd a megtöltött zöldséget először lisztbe mártjuk, utána felvert tojásban megforgatjuk, és zsemlemorzsában meghempergetjük. Ezután még egyszer tojásba mártjuk, végül ismét zsemlemorzsába forgatjuk, így lesz a burka olyan szilárd, hogy sülés közben a paradicsomlé nem folyik ki belőle. 180 fokos olajba óvatosan beletesszük a bundázott paradicsomokat, de egyszerre csak négy darabot, majd gyorsan megsütjük (4-5 perc), és melegen, azonnal tálaljuk. Nagyon finom előétel vagy könnyű vacsora egy-két szelet pirított kenyérrel.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom és nem drága.

ROKFORTTAL TÖLTÖTT PARADICSOM
Hozzávalók: 4 szép, kemény, nagyobb paradicsom, 10 dkg érett rokfort, 5 dkg vaj, 1 evőkanál tejföl, 2 gerezd fokhagyma, só és őrölt fehér bors, ízlés szerint, 1 csokor kapor, salátalevelek

Elkészítése: A paradicsomot kocsányával lefelé fordítjuk, majd 1/3-2/3 arányban levágjuk a tetejét, és belsejét kivájjuk. A reszelt sajtot habosra keverjük a puha vajjal, a tejföllel, a sóval, borssal, és a megtisztított, szétzúzott fokhagymával, végül hozzákeverjük a paradicsom-forgácsot is. A kivájt fél paradicsomokat púposan megtöltjük a sajtos krémmel, és megmosott, megszárított salátalevelekre tesszük. Jól behűtve kínáljuk.

ROKFORTOS TÚRÓKRÉM
Hozzávalók: 10 dkg márványsajt, 15 dkg natúr krémtúró, esetleg egy kevés tejszín

Elkészítése: A lereszelt sajtot összekeverjük a túróval, beleteszünk egy kevés tejszínt. Félbevágott befőtt körtébe tesszük, és előételként fogyasztjuk.
Változat: fokhagymaporral ízesítve pirítóssal fogyasztjuk.

SAJT-FELFÚJT
Hozzávalók: Vaj 8 dkg, liszt 12 dkg, tej 2.5 dl, tojás 4 db, (reszelt) parmezán 1 kanál, vaj 5 dkg

Elkészítése: 8 dkg vajat felolvasztunk, 12 dkg lisztet felmelegítünk, és 0.25 l tejjel folytonos kevergetés közt leforrázzuk. Főzni nem kell. Erősen kikeverjük, adunk hozzá sót, egy egész tojást, 3 tojás sárgáját, egy jó ek parmezánt, végül 3 tojás kemény habját. Puding-formát vajjal jól kikenünk, liszttel meghintjük, gőzben 1 óráig főzzük. Tálaláskor forró vajat és reszelt sajtot adunk be hozzá.

SAJTGOLYÓK PARADICSOMMAL
Hozzávalók: Krémsajt, vaj, reszelt sajt, tejföl, paradicsom, metélőhagyma, petrezselyem, pirospaprika, őrölt bors, reszelt szerecsendió, só

Elkészítése: Dolgozzunk össze azonos mennyiségű krémsajtot, vajat és reszelt sajtot, fűszerezzük sóval, borssal, paprikával, szerecsendióval, valamint finomra vágott snidlinggel és petrezselyemmel. (A masszát kevés tejföllel lágyíthatjuk.) A keverékből formáljunk kis golyókat, és azokat hűtsük le. Kicsi paradicsomokat héjazzuk le, s félmagasan vágjuk őket ketté. A sajtgolyókat forgassuk paprikába, és fogpiszkálóval tűzzük egy-egy fél paradicsom tetejére.

SAJTGÖMBÖC
Hozzávalók: 10 dkg reszelt, parmezán jellegű sajt, 1-1 púpos evőkanál tejföl és zsemlemorzsa, egy tojás, késhegynyi pirospaprika, só, bors, olaj a sütéshez

Elkészítése: A hozzávalókat jól összekeverjük, majd diónyi gömböcöket formálunk. Bő, forró olajban süssük ki ropogós-pirosra. Szitára vagy papír törlőkendőre szedve csepegtessük le a fölösleges olajat.

SAJTOS BURGONYAPOGÁCSA
Hozzávalók: 40 dkg burgonya, 10 dkg sajt, 1 tojás, só

Elkészítése: A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk és összetörjük. Belekeverjük a reszelt sajtot és a tojást, sóval ízesítjük, majd tojásnyi gombócokat formálunk belőle. Szétlapítjuk és serpenyőben, forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük.

SAJTOS FÁNK
Hozzávalók: Tészta: vaj 4 dkg, tojás 2 db, főtt burgonya 20 dkg, liszt 22 dkg, élesztő 2 dkg, só 1 késh, tej 1 dl, zsír 0,5 kg
Töltelék: parmezán sajt 10 dkg

Elkészítése: A vajat, a tojás sárgájával habosra keverjük, 20 dkg áttört főtt burgonyát, az élesztőt, kevés sót, és a lisztet hozzáadjuk. Ezt annyi tejjel verjük fel, hogy se kemény, se lágy ne legyen, jól ki kell dolgozni, azután kelni hagyjuk. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és a tészta felét parmezán sajttal beszórjuk, a másik felét ráborítjuk, és fánkszúróval kiszaggatjuk. Újra kelni hagyjuk, forró zsírban kisütjük, és reszelt parmezánnal meghintjük. Parmezán helyett lehet darált sonkával tölteni.

SAJTOS GOLYÓCSKÁK
Hozzávalók: 15 dkg sajt, 10 dkg vaj, 0, 2 dl konyak, Tabasco szósz, 10 dkg dió, pirospaprika, só

Elkészítése: Egy tálkába keverjük simára a sajtot (pl. rokfort, camembert, göcseji, kvargli) a vajjal, adjuk hozzá a Tabascot és a konyakot, ha szükséges, egy kevés sót. Negyed órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy kissé megkössön. Apró, azonos nagyságú golyókat formálunk belőle, meghengergetjük először a pirospaprikában, aztán a durvára vágott dióbélben. Tálalásig hidegen tálaljuk.

SAJTOS GOMBÓC
Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg sajt, 25 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, só, pirospaprika

Elkészítése: A vajat elkeverjük a tojások sárgájával, kevés sót, pirospaprikát teszünk bele, elvegyítjük a reszelt sajttal és a zsemlemorzsával. Kis gombócokat formálunk belőle, felvert tojásfehérjébe és zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban világossárgára sütjük. Gyorsan sül. Joghurtot adunk hozzá.

SAJTOS HÁROMSZÖG
Hozzávalók 12 darabhoz: 4 tojás, 20 dkg sajt, 3 szem retek, 6 szelet szendvicskenyér, 1 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál olaj, 2 teáskanál citromlé, 1 kis csokor snidling

Előkészítés: A tojásokat megmossuk, és sós vízben keményre főzzük (forrástól számítva 10 perc). Hideg vízben lehűtjük, meghámozzuk. A sajtot apró kockákra vágjuk. A retket megmossuk, vékony csíkokra gyaluljuk vagy vágjuk.

Elkészítése: A szendvicskenyér héját levágjuk, a kenyeret átlósan kettévágjuk. A tojást szeletekre vágjuk, és a kenyerekre fektetjük. A retket, a kapribogyót, a sajtot összekeverjük. Az olajjal, a citromlével, sóval, borssal fűszerezzük, és a kenyerekre halmozzuk. A snidlinget leöblítjük, apróra vágjuk, és a szendvicsekre szórjuk.

SAJTOS KÖRTE 01.
Hozzávalók: 15 dkg trappista és ementáli sajt vegyesen, 1 tojássárgája, só, késhegynyi őrölt bors és szerecsendió, 4 körte
Elkészítése: A sajtot apró kockákra vágjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, megsózzuk, megborsozzuk, és őrölt szerecsendióval fűszerezzük. A körtéket megmossuk, szárazra törüljük, hosszában kettévágjuk, és a magházat kivájjuk. Karalábévájóval a húsukból is szedjünk ki annyit, hogy a körtéknek körülbelül 1 centi vastag fala maradjon. A kivájt körtehús felét a sajthoz keverjük, és a keverékkel megtöltjük a körtéket. Tűzálló tálba rakjuk a megtöltött gyümölcsöket és a maradék gyümölcshúst, majd előmelegített sütőben, közepesnél valamivel erősebb fokozaton 15 percig sütjük. Tálalhatjuk forrón is, hidegen is kitűnő előétel.

SAJTOS KÖRTE 02.
Hozzávalók: 15 dkg sajt, 4 körte, 1 tojássárgája, szerecsendió, só

Elkészítése: A sajtot (vegyes kemény, olvadékony sajt) vágjuk apró kockára, keverjük össze a tojássárgájával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg őrölt szerecsendióval. A körtéket megmossuk, megtöröljük, hosszában kettévágjuk, kiemeljük a magházat és kivájjuk még körülbelül a gyümölcshús felét, (1 cm falvastagság maradjon). A belét szintén a tojásos sajthoz keverjük. A körtéket megtöltjük, tűzálló tálra rendezzük és előmelegített, forró sütőben körülbelül 15 percig sütjük. Azonnal tálaljuk.

SAJTOS KROKETT
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, citromlé, 12 dkg ementáli sajt, só, bors, 12 evőkanál zsemlemorzsa, olaj, 20 dkg paradicsompüré, petrezselyem

Elkészítése: A tojásfehérjét verjük habbá a citromlével és a sóval. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, a zsemlemorzsa felét és a borsot. Kanállal formáljunk gombócokat a habból és forgassuk meg a maradék zsemlemorzsában. Forró olajban süssük minden oldalról aranybarnára. Meleg paradicsomszósszal, petrezselyemmel és fűszerezett salátával tálaljuk.

SAJTOS KÜLÖNLEGESSÉG (ESPECIALIDAD DE QUESO)
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 8 dkg reszelt Pannónia sajt, zsemlemorzsa, olaj a kisütéshez

Elkészítése: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan elvegyítjük a sajttal, nehogy a hab összetörjön.
Fakanállal diónyi nagyságú halmokat formálunk, beleforgatjuk a zsemlemorzsába, és néhány perc alatt a forró olajban minden oldalát aranyszínűre sütjük.
Számítsunk arra, hogy sütés közben megduzzad.

SAJTTAL TÖLTÖTT ALMA
Hozzávalók: 4 nagy alma, fél citrom, 25 dkg sajt, 4-5 salátalevél, só, bors, szerecsendió, 1 csomó snidling, fél dl fehérbor, 1 csipet porcukor

Elkészítése: Az almát megmossuk, kiskanállal vagy karalábévájóval kivájjuk (kb. 1 cm vastag fala maradjon), de vigyázzunk, ne lyukasszuk ki az alját. Citromlével bedörzsöljük, hogy meg ne barnuljanak. A sajtból (ementáli vagy trappista) 1-2 evőkanálnyit megreszelünk, félretesszük a díszítéshez, a többit felkockázzuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett, vékony csíkokra vágott salátaleveleket, a finomra megvágott snidlinget. Egy tálkába a joghurtot jól kikeverjük, ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, pici porcukorral, végül a borral és a sajtra öntjük, jól összekeverjük, majd az almákba töltjük, tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Tálalásig hidegen tartjuk. Ha zöld almával dolgozzunk, paradicsomkarikákkal és petrezselyemmel, ha piros almával, akkor pedig salátalevelekkel vagy zöldpaprika csíkokkal díszítjük, hogy jól elüssenek a színek.

SAJTTAL TÖLTÖTT PAPRIKA (CHILES RELLENOS)
Hozzávalók: 12 friss Anaheim vagy poblano paprika, 10 dkg liszt, 6 tojás, olaj, 45 dkg Cheddar sajt (vagy trappista)

Elkészítése: A paprikát roston megpirítjuk, a héját lehúzzuk. Hosszában felhasítjuk, és óvatosan kiemeljük a magházát és az erét. Mindegyik paprikába beledugunk egy darab sajtot. A megtöltött paprikát lisztbe forgatjuk. A tojás sárgáját habosra, a fehérjét keményre felverjük, majd összekeverjük. A paprikákat a tojásba forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Kétszer sütött babbal, fűszeres vagy zöldséges rizzsel tálaljuk.

SAJTTÖLCSÉREK KÖRÖZÖTTEL
Hozzávalók: 10 dkg Óvári sajt, 15 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, fűszerpaprika, ízlés szerint, őrölt kömény, ízlés szerint, 1 gerezd fokhagyma

Elkészítése: A juhtúróból a fűszerekkel körözöttet készítünk. A vékony szeletekre vágott sajtból tölcséreket formálunk és megtöltjük a körözöttel. Barna kenyérrel és nagy adag salátával kínáljuk.

SZAVOJAI FONDÜ (FONDUE SAVOYARDE)
Hozzávalók: 50 dkg Ementáli sajt, 40 dkg Comté sajt (vagy pedig 1/2 Pannónia és 1/2 Eidami sajt), 40 dkg Beaufort (vagy pedig 1/3 Pannónia és 2/3 Eidami), 1-2 fokhagyma gerezd, 1 dl tetszés szerinti száraz bor, 1 evőkanál kukoricakeményítő, 50 dkg házi kenyér vagy 2 db szárazabb baguette, 1 kupica cseresznyepálinka, bors

Elkészítése: Vágjuk le a sajtok héját, és vékonyan szeleteljük fel őket. A fokhagymagerezdet vágjuk ketté, és alaposan kenjük meg vele az edényt. Öntsük bele a bort, keverjük bele a kukoricakeményítőt. Forraljuk fel, adjuk hozzá a sajtot. Fakanállal folyamatosan kevergessük addig, amíg a sajt teljesen megolvad. Bőségesen borsozzuk meg.
Alaposan keverjük meg, a cseresznyepálinkát csak az utolsó pillanatban adjuk hozzá. Az edényt helyezzük az asztali melegítőre, és azonnal tálaljuk nagy kenyérkockákkal.
A fondü elkészítéséhez jó, ha mindég 3 féle sajtot használunk.
Aki nem jut hozzá, vagy pedig drágállja az eredeti francia sajtot, a magyar megfelelőkkel is tökéleteset lehet alkotni, de vigyázzunk az arányok összeállítására, abban az esetben jó, ha mind a három féléből azonos mennyiséget veszünk. (Itt pl. Ementáli, Pannónia, Eidami.) Személyenként kb. összesen 20 dkg-ra van szükség.

TÚRÓKRÉMES SAJTTEKERCS
Hozzávalók: 25 dkg Óvári sajt, 10 dkg juhtúró, 1 csomag snidling, 10 dkg kígyóuborka

Elkészítése: Az ujjnyi vastagságú szeletekre vágott sajtot gőz fölött nyúlódásig melegítjük. Deszkára borítva nyújtófával késfok vastagságúra nyújtjuk. A juhtúrót az apróra vágott snidlinggel krémesre keverjük. az uborkából vékony szeleteket vágunk, kirakjuk vele a sajtlapot, erre rákenjük az ízesített túrókrémet, és szorosan feltekerjük.
Fóliába rakva 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, éles késsel felszeleteljük és vastagabb uborkakarikákon tálaljuk.

ÜNNEPI SAJTGOMBÓC (HOLIDAY CHEESE BALL)
Hozzávalók: 25 dkg krémsajt, 25 dkg ananász, 5 dl darált dió, 1 kisebb zöldpaprika, 1 szelet zellergumó, 1 kis fej vöröshagyma, 1 mokkáskanál só

Elkészítése: A krémsajtot keverje össze az apróra vagdalt ananásszal, zöldpaprikával és zellerrel, a reszelt vöröshagymával, a dióval és a sóval. (Pár kanálnyi diót tegyen félre.) Formázzon apró golyókat a keverékből, majd a dióba beleforgatva tegye tálra, végül fogyasztásig hűtőbe azokat.