Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Tojásos előételek


AMERIKAI TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók: 4 tojás, 10 dkg angolszalonna, 1 evőkanálnyi darált sós mogyoró (vagy sótlan mogyoró és 1 púpozott késhegynyi só), 2 közepes nagyságú ecetes uborka, törött fekete bors és só ízlés szerint

Elkészítése: Az angolszalonnáról levágjuk a zsírréteget, és nagyon apróra vagdalva kisütjük. Rátesszük az almareszelőn lereszelt uborkát meg a vékony csíkokra metélt angolszalonna húsos részét. Pár percig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a tejföllel habosra vert, megsózott és megborsozott tojást. Keverés nélkül addig sütjük, míg az alja pirosra nem sült. (Palacsintasütőben vagy teflonbevonatú serpenyőben a legjobb készíteni)
A serpenyőből tálra csúsztatjuk, megszórjuk a darált mogyoróval, megsózzuk (feltéve, ha nem sós mogyorót használunk), és azonnal felcsavarjuk, mint a palacsintát szokás. Vékonyra felkarikázzuk és a serpenyőbe egy-két percre visszatéve, forrón, sör mellé kínáljuk.

ANANÁSZOS-BANÁNOS OMLETT (OMLETTE FORT-DEFRANCE)
Hozzávalók: 6 tojás, 4 dkg vaj, 2 érett banán, 2 körszelet ananász (lecsurgatott befőtt is megfelel), 3 ek kristálycukor, 2 ek kubai fehér rum

Elkészítése: A meghámozott gyümölcsöket karikára, ill. apróbb darabokra vágjuk, és púpozott kk. vajon hirtelen megsütjük.
A feltört tojásokat megcukrozzuk, beleöntjük a rumot, felverjük.
Nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a maradék vajat, beleöntjük a tojást. Mielőtt teljesen átsülne, ráöntjük a gyümölcsöt. Előmelegített tálcára csúsztatjuk, kettéhajtjuk.
Forrón tálaljuk.
Ital: édes vagy félédes fehérbor.

ASZTÚRIAI TÖLTÖTT TOJÁS (HUEVOS RELLENOS)
Hozzávalók: 8 kemény tojás, 25 dkg (konzerv) tonhal saját levében, 25 dkg marinírozott piros paradicsompaprika, 3 evőkanál majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés só, törött bors, néhány fejessaláta-levél, esetleg néhány szem olajbogyó

Elkészítése: A megtisztított kemény tojásokat hosszában kettévágjuk. Sárgájukat óvatosan kiszedjük, és tálban összedolgozzuk a levétől lecsepegtetett tonhallal, a paradicsompaprikával, a zúzott fokhagymával, a majonézzel és a pirospaprikával. Ízlés szerint megsózzuk, és megborsozzuk. A masszából a tojásfehérjék üregébe kis halmokat rakunk. A tálalótálat beszórjuk a metéltre vágott salátalevelekkel, ezek tetejére helyezzük a töltött tojásokat. Díszíthetjük olajbogyó darabkákkal. Fogyasztható előételként (a fele mennyiségből készítve) vagy önálló fogásként.

BROKKOLI-KRÉMMEL TÖLTÖTT TOJÁS
Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 4 db keményre főtt tojás, 8 dkg vaj, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, citromlé, reszelt citromhéj, szódabikarbóna

Elkészítése: A brokkolit megmossuk, a rózsáikat leszedjük róla, majd a brokkoli szárakat késsel vékonyan meghámozzuk. Sóval reszelt citromhéjjal, citromlével ízesített vízben előbb a szárakat főzzük 8-10 percig, majd hozzáadjuk a rózsákat, és az egészet puhára főzzük.
A főzővízbe tegyünk egy késhegynyi szódabikarbónát, hogy a szép zöld színét megőrizze. Ha kész, leszűrjük, melegen átpasszírozzuk. A tojásokat hosszában kettévágjuk, sárgájukat kiszedjük. Az áttört tojássárgáját, és a habosított vajat, hozzádolgozzuk a brokkolihoz. Simára kikeverjük, közben sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesítjük. A keményre főzött tojások fehérjébe beletöltve tálaljuk.

BUGGYANTOTT TOJÁS, PEZSGŐVEL
Hozzávalók: 1 üvegnyi pezsgő, 4 tojás, 2 tojássárgája, 4 szelet kenyér, 4 evőkanál kukoricakeményítő, só, bors

Elkészítése: A pezsgő 1/4 részében 4 percig buggyantsuk a tojást. Pirítsuk meg a kenyeret. Szűrőkanállal emeljük ki a tojásokat és helyezzük őket a pirítósokra. A meleg pezsgőhöz adjuk hozzá a sót, borsot, a tejfölt, a tojássárgákat és a kevés hideg vízben feloldott kukoricakeményítőt. Folyamatos keverés mellett főzzük besűrűsödésig. Ne forraljuk. Az így nyert mártással vonjuk be a tojásokat. A megmaradt pezsgővel azonnal tálaljuk.

BUNDÁS TOJÁS, SÜTŐBEN (OEUFS AU FOUR EN CHEMISE)
Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy tojás, 50 g vaj, 4 evőkanál tejszín, 4 evőkanál parmezán, só, bors
Előkészítés: 10 perc
Sütés: 8-10 perc

Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 210 fokra (7-es fokozat).
Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől. A fehérjét verjük fel nagyon keményre egy nagy csipet sóval, majd nagyon óvatosan keverjünk hozzá egy kis borsot.
4 kis kerámiatálkát vagy más alkalmas edényt vajazzunk ki, osszuk el bennük a tojásfehérjét.
Egy evőkanállal nyomjunk mélyedést minden tálka közepébe, s tegyük bele a tojássárgáját.
Minden tojássárgája köré csurgassunk tejszínt, a fehérjét szórjuk meg reszelt parmezánnal.
Csúsztassuk a tálkákat a sütőbe. Addig süssük, míg a fehérje felfúvódik és megbarnul, ám a sárgája még folyékony. Azonnal tálaljuk.

BURGONYA OMLETT
Hozzávalók: vaj 3 dkg, sült és áttört burgonya 3-4 kanál, tojás 3 db, tejszín 1.5 dl, liszt 2 ek
Töltelék: Velő 1/2, tojás 2 db, vaj 5dkg, (esetleg sonka 15 dkg), gyömbér, só 1-1 késhegynyi

Elkészítése: Vajat habosra keverünk, 3 tojás sárgáját, 3-4 kanál sült és áttört burgonyát, másfél dl forralt hideg tejszínt és egy késhegynyi finomra törött gyömbért adunk hozzá. Mikor mindezt jól kikevertük, hozzáadjuk a 3 tojás jól felvert habját, utoljára 2 kanál lisztet és sót. Jól kikent és lisztezett tepsiben szép pirosra sütjük. Velővel, vagy finomra vágott sonkával egyik felét megtöltjük, másik felét ráborítjuk, és csinos hosszú szeletekre vágjuk. A tölteléket a burgonyafánk tölteléke szerint készítjük.

BURGONYA OMLETT SAJTTAL
Hozzávalók: Tojás 4 db, vaj 10 dkg, burgonya 6 db, parmezán 5 dkg, só késh.

Elkészítése: Négy tojás sárgáját a vajjal jól kikeverjük, 6 db főtt, áttört burgonyát, sót, és a 4 tojás habját tesszük bele, hájjal kikent és morzsával megszórt tepsiben kisütjük, és parmezánnal megszórva adjuk fel.

BURGONYÁS HAGYMÁS OMLETT (TORTILLA)
Összeállítás: 15 perc
Sütés: 20 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 2 nagy szem burgonya, 2 közepes fej apróra vágott hagyma, 4 tojás, 3 evőkanál olívaolaj, 1/4 teáskanál őrölt, édes pirospaprika, 1/4 teáskanál só

Elkészítése: 2 evőkanál olajat vastag falú serpenyőben felmelegítünk, majd beletesszük a kb. 1,5 cm-es kockákra vágott burgonyát és a hagymát. Közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Kis lángon, lefedve 5-6 percig pároljuk, amíg a burgonya megpuhul. Időnként megkeverjük. A serpenyőből kivesszük a hagymás burgonyát, a felesleges zsiradékot leitatjuk. A tojást a sóval és a pirospaprikával együtt tálban felverjük, majd óvatosan a megsült hagymás burgonyához keverjük. A maradék olajat tiszta serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a burgonyás tojást, és lefedve, közepes tűzön 15-20 percig sütjük, amíg a lepény megszilárdul. Megfordítjuk, és a másik oldalát is megpirítjuk. Forrón vagy hidegen, cikkekre vágva tálaljuk. Egyszerű salátát adunk mellé.
Az omlett akkor sikerül, ha lassú, egyenletes tűzön sütjük, ezért van szükség vastag falú serpenyőre. Esetleg teflonbevonatú sütőt is használhatunk, mivel az omlett így nem ragad le. Ilyenkor az olaj mennyiségét a felére csökkenthetjük.

BURGUNDI TOJÁS (OEUFS Á LA BEAUJOLAISE)
Hozzávalók: 8 tojás, 6 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 cs. fűszerzöldség (1 száras kakukkfű, babérlevél, 1 szál zellerzöld), 1 póré feje, 2 ek. liszt, 5 szem bors, 1 kk. só, 7 dl burgundi vörösbor

Elkészítése: A hagymát apróra vágjuk, megdinszteljük 3 dkg vajon, beleöntjük a bort, beletesszük a borsot, fűszercsomót, fokhagymát, megsózzuk. 20 percig lassú tűzön főzzük.
3 dkg vajból, 2 ek lisztből kis pogácsát gyúrunk, félretesszük pihenni.
Átszűrjük a bort, és ismét főzzük. A hagymakarikákat tányérra szedjük. A tojásokat egyenként a forrásban lévő borba ütjük. Egyszerre csak 4 tojást főzzünk - 4 percig. Szűrőkanállal kiszedjük, lecsöpögtetjük, lefedhető, előmelegített tálcára tesszük.
A pogácsát állandó kevergetés közben a borba morzsoljuk, beleöntjük a hagymát is. Többször megkeverjük, hagyjuk kissé besűrűsödni. A tojásokra öntjük a mártást.
Fokhagymával bedörzsölt vagy vajas pirítóssal fogyasztjuk.
Ital: burgundi vörösbor.

CSÍPŐS TOJÁS
Indiai előétel
Hozzávalók: Hat főtt tojás, 10 dkg ghí (vízmentesre főzött leszűrt vaj) vagy vaj, három csemegehagyma, két gerezd fokhagyma, egy paradicsom, egy-egy piros és zöld csípős paprika, 2-3 kanál kókuszos tej, egy-egy kávéskanál őrölt koriander, köménymag, kurkuma, curry, garam masala, só

Elkészítése: A vajban az összezúzott fokhagymával üvegesre pároljuk a vékony karikára vágott hagymát, majd kiszedjük és félretesszük. A köményt, kurkumát, koriandert és curryt a vajon egy-két percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát, megsózzuk, és körülbelül negyed óráig főzzük.
Hozzákeverjük a kókuszos tejet, beletesszük a félbevágott tojásokat, és további tíz percig főzzük.
Nant (joghurtos kenyérféle) vagy pirítóst, illetve gyümölcs csatnit (ízesítő) kínálunk hozzá.

FŐTT TOJÁS SÜTVE (KUVAIT)
Hozzávalók: 10 dkg vaj, 6 kemény tojás, 3 salátalevél, 1-1 mk só, őrölt kömény, fahéj, pirospaprika, 0,5 mk cayenne-i bors, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: Keverjük össze a fűszereket. Tegyük akkora lábasba a vajat, hogy a tojások elférjenek egymás mellett. Villával szurkáljuk meg a tojásokat, forró vajban süssük aranysárgára. Tegyük salátalevelekre. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel. Melegen tálaljuk - előételként tálaljuk.

FRANCIA OMLETT (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése: Nagyon vékonyra darált cukkínit fokhagymával olaj-vaj keverékében megpároljuk. Hozzákeverjük a jól felvert tojást. Lassan sütjük, óvatosan fellazítjuk, és egy tányér segítségével megfordítjuk. Készülhet spenóttal, paradicsommal, hagymával is.

FRANCIA TÜKÖRTOJÁS
Hozzávalók: 8 szelet kenyér, 1 db májkonzerv, 8 tojás, 1 csomó metélőhagyma, só, pirospaprika

Elkészítése: A kenyérszeleteket bő forró olajban ropogós pirosra sütjük, majd megkenjük májkrémmel, és forró tálra egymás mellé fektetjük őket. A tojásokból tükörtojást készítünk és minden szelet kenyérre, egy-egy tükörtojást csúsztatunk. A tetejét meghintjük pirospaprikával és finomra vágott metélőhagymával.

FÜSTÖLT TOJÁS
Hozzávalók: 6 db tojás, 5 kk szójaszósz, 1 kk szezámolaj, 1-1,5 kk füstölt só, 1 kk cukor

Elkészítése: Főzzük a tojásokat 4 percig, utána hűtsük le, majd vigyázva hámozzuk meg. Keverjük összes az ízesítőket, öntsük rá a meghámozott tojásokra és időnként megforgatva, 2-3 óra hosszat hagyjuk benne állni.
Füstölt só, hozzávalók: 1 rész szemes bors, 1 rész só
A sót és a borsot keverjük össze, és erős lángon pirítsuk barnára, utána mozsárban törjük egészen finomra.

FÜSTÖS OMLETT
Hozzávalók: 20 dkg főtt füstölt hús, 8 tojás, 2 evőkanál liszt, 5 dkg reszelt füstölt sajt, 1 dl tej, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál tejföl

Elkészítése: A habosra vert tojásokat összekeverjük a tejjel, a tejföllel, a liszttel és egy csipetnyi sóval. A főtt füstölt húst húsdarálón ledaráljuk és hozzákeverjük a tojásos masszához, végül beledolgozzuk az olajat is. Teflon serpenyőben vagy palacsintasütőben 4 omlettet sütünk belőle. Még a serpenyőben rászórjuk a reszelt sajtot, majd meleg tálra csúsztatva kínáljuk.

FŰSZEREZETT TOJÁSFALATOK
Hozzávalók: 8 tojás, 4 evőkanál olaj (ha van, olívaolaj), 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál ketchup, 1 púpozott teáskanál szardellapaszta, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál citromlé, bors, kevés cukor

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, és meghámozva nyolcadokba vágjuk. Az olajat elkeverjük a ketchuppal, a szardellapasztával, a reszelt vöröshagymával, a pépesre zúzott fokhagymával, a citromlével és ízlés szerint cukorral. Lapos üvegtálra tesszük a tojásgerezdeket, és rácsorgatjuk a fűszeres mártást. Jól lehűtve kínáljuk. Leginkább barna sör illik hozzá.

FÜVES TOJÁS
Hozzávalók adagonként: Két tojás, egy kávéskanál finomra vágott zöldfűszer (petrezselyem, zeller, snidling, zsálya, mustárlevél, korianderlevél, sóskalevél, vagy ízlés szerinti keverék, amelybe kakukkfüvet, rozmaringot, bazsalikomot is tehetünk), csipetnyi őrölt fehérbors és szerecsendió, só

Elkészítése: A tojásból lágy tojást főzünk, előmelegített csészébe ütjük, hozzákeverjük a sót, borsot, szerecsendiót, tetejére szórjuk a zöldfűszert. Forrón tálaljuk.
Kitűnő előétel, de reggeli- vagy uzsonnaételnek is adhatjuk.

JUHSAJTTAL TÖLTÖTT TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók: 6 tojás, 10 dkg sós juhsajt, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kolozsvári füstölt szalonna, mokkáskanálnyi törött fekete bors, só, 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon vékony csíkokra metéljük, majd üvegesre pirítjuk. Mikor langyosra hűlt, belekeverjük a habosra vert tojásba, amelyhez még hozzáadjuk a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát és a törött borsot. (Mielőtt megsóznánk, érdemes megkóstolni, mert a füstölt szalonna nagyon sós.) Kiolajozott tojássütőben 4 tojáslepényt sütünk, majd még forrón megtöltjük a lereszelt juhsajttal és felcsavarjuk, mint a palacsintát. Egy percre visszatesszük a serpenyőbe, mindkét oldalán megpirítjuk, és ezután kínáljuk.

KASZINÓTOJÁS
Hozzávalók: 4 tojás, 2 dl tejszín, mustár, szardellapaszta

Elkészítése: A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat hegyes késsel kiszedjük, az áttört tojássárgáják felét tejszínnel, mustárral, szardellapasztával, sóval, csipetnyi cukorral elkeverjük, ezzel a fehérjéket megtöltjük.
Tehetünk a töltelékbe húsvagdalékot is.

KEMÉNY TOJÁS ELŐÉTEL
Hozzávalók: személyenként 1 tojás, só, olaj, tojásonként 1 ek köles-csíra

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, megtisztítjuk és félbevágjuk. A tojássárgáját óvatosan kiszedjük, villával összetörjük, sóval, olajjal és köles-csírával ízesítjük, és a kész krémmel megtöltjük a tojásfehérjéket.

KEMÉNY TOJÁS RIZZSEL
Hozzávalók: 3 ek olaj, 1 gerezd fokhagymapép, 2 tk paradicsompüré, 1 csipet szurokfű, 0,5 tk borecet, só, 6 főtt tojás, 4 csésze főtt rizs, 1 ek olaj, 6 fejes saláta levél, 6 egyforma, forró vízzel kiöblített teáscsésze

Elkészítése: Tegyük a fazékba a 3 ek olajat, fokhagymát, paradicsompürét, szurokfüvet, ecetet, sót, 6 ek forró vizet. Lassú tűzön pároljuk, míg felére fő. Öntsünk a mártásból minden csészébe, ezután tegyünk mindegyikbe 2 ek. rizst, állítsunk a közepébe 1-1 tojást a csúcsos végével lefelé, majd rakjuk a tojások köré a megmaradt rizst, és körös-körül nyomkodjuk le. Helyezzük forró vízzel félig telt tepsibe a csészéket, fedjük le egy másik tepsivel, és forró sütőben pároljuk 10 percig. Ha kész, tegyük a salátaleveleket lapos tányérokba, és vigyázva borítsuk rájuk a rizses tojást. Adhatunk mellé paradicsomsalátát vagy ketchupot.

KOCSONYÁZOTT TOJÁS MUNKÁCSY MÓDRA
Hideg előétel
Névadója Munkácsy Mihály, (1844-1900) világhírű magyar festőművész.
Hozzávalók:
A halsalátához: 250 g bármilyen főtt hal, 200 g friss paradicsom, 120 g gomba, 200 g zellergumó, Remoulad mártás, 12 db bevert tojás, tárkonylevelek, 600 g halaszpik

Elkészítése: A főtt, szálkamentes halat, a meghámozott paradicsomot, a főtt gombát és a főtt zellert kis kockákra vágjuk és elkeverjük kevés olvasztott aszpikkal, valamint a remoulad-mártással. Utóbbihoz 1 tojás sárgájából és 1,75 dl olajból a 16. recept szerint majonézt készítünk és azt tejszínnel, mustárral, sóval, borssal, cukorral, caprival, szardellapasztával és apróra vágott, hámozott ecetes uborkával, metélőhagymával és tárkonylevelekkel ízesítjük, és jól lehűtjük. A forrásban lévő sós, ecetes vízbe ütött bevert tojások sárgája lágy maradjon, azért csak 3 percig főzzük. Kiemelve, hideg vízzel leöblítjük, és rongyos széleit levágjuk. Közben 12 kis kerek bádogforma aljára vékony rétek aszpikot fagyasztunk, tárkonylevelekkel díszítjük, majd minden formába egy tojást teszünk, és langyos aszpikkal kiöntjük, majd kifagyasztjuk. Tálalásnál a formákat meleg vízbe mártva a tartalmukat kiborítjuk, egy kerek üvegtálra tálalt fenti halsalátára rendezzük, aszpikkal és salátalevelekkel díszítjük.

LÁGY TOJÁS
Elkészítése: Kétféle módon készíthetünk lágy tojást:
- A tojást hideg vízbe tesszük fel, ha a víz felforrt még egy percig várunk, és akkor kivesszük a tojást.
- Az erősen bugyogó forró vízbe tesszük a tojást, s 3 percnyi forrás után kivesszük.

LÁGYTOJÁS PIKÁNS SZÓSSZAL (OEUFS MOLLETS SAUCE PIQUANTE)
Hozzávalók 4 személyre: 4 tojás, 1 salátaszív, 2 csemegeuborka, 2 evőkanál kapribogyó, 2 natúr joghurt, 1 kávéskanál erős mustár, só, bors
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 6 perc

Elkészítése: Főzzük meg a tojásokat lágyra (5-6 perc)
Tegyünk félre pár szem kapribogyót a díszítéshez, a többit vágjuk apróra az uborkával együtt. Keverjük össze a mustárral, joghurttal, ízesítsük, ha szükséges.
Tépkedjük össze a salátát, osszuk szét tányérokra, tegyük rá a meghámozott tojást és öntsük le a szósszal. Tálaljuk langyosan.

LOTARINGIAI SERPENYŐS TOJÁS (OEUFS SUR LA PLAT Á LA LORRAINE)
Hozzávalók: 4 tojás, 8 szelet vékony füstölt húsos szalonna, 8 vékony szelet trappista vagy ementáli, 4 ek tejszín, 3 dkg vaj, bors

Elkészítése: Vajazzuk ki a tálkákat, fektessünk bele 2-2 szelet szalonnát, tegyük a főzőlapra, és ha pirulni kezd, tegyünk rá 2-2 szelet sajtot, majd üssünk rá 1-1 tojást.
Ha a tojások félig megsültek, locsoljuk körbe a sárgájukat 1-1 kanál tejszínnel (vagy tejföllel).
Szórjuk meg őrölt borssal.
Lehetőleg 1 személyes serpenyőben vagy jénaiba készítsük.
(Finom és nagyon szép, még akkor is, ha nem 1 személyesben készül.)

MARSEILLEI HALAS OMLETT
Hozzávalók 6 személyre: 20 dkg tengeri hal, 1 paprika, 1 fej hagyma, 1 ek vaj, 1 ek olaj, metélőhagyma kívánság szerint, 8 tojás, 2 dl tej vagy folyékony tejszín, só, bors
Az alaphoz: 1 citrom leve, 1 ek vaj, kevés petrezselyem, só, bors

Elkészítése: Serpenyőben felmelegítjük a vajat, hozzáadjuk az olajat, megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát és a feldarabolt paprikát, megsózzuk, bőven megborsozzuk. Kis darabokra vágjuk a tengeri halat, serpenyőbe tesszük, elkeverjük a hagymával és a paprikával, s addig pároljuk, míg egészen kifehéredik. Másik edénybe ütjük a 8 tojást, megsózzuk, hozzáöntjük a másfél dl tejet vagy tejszínt, megszórjuk a finomra vágott metélőhagymával, felverjük, ráöntjük a halra, a serpenyőt lefedjük, s egészen lassú tűzön kb. 15 percig sütjük, hogy megemelkedjen. Közben kinyomjuk a citrom levét, hozzáadjuk az ek-nyi vajat, az apróra vágott petrezselymet, megsózzuk, megborsozzuk, villával szétnyomkodjuk, jól elkeverjük, nagy tűzálló tál alján elterítjük, és 15 percre, alsó fokozatra beállított sütőbe tesszük. Amikor kivesszük a sütőből, rácsúsztatjuk a halas omlettet, hogy felszívja a citromos vajat.
Forrón tálaljuk.

MÁRVÁNYOS TEATOJÁS
Hozzávalók: 6 db tojás, 2,5 kk só, 5 kk szójaszósz, 1 db csillagánizs, 2 g fekete teafű
A szósz elkészítéséhez: 1 ek szójaszósz, 1 ek ecet, 1 kk cukor, 3 kk víz, 2 kk bor

Elkészítése: A tojásokat főzzük keményre, és a héjukat törjük meg, de hagyjuk rajtuk. Rakjuk őket az ízesítőkkel együtt hideg vízbe és főzzük 2-3 óra hosszat. Utána minimum 10 órát hagyjuk állni.
Tálaláskor a megtisztított tojásoknak, a márványhoz kell hasonlítani. A szószt a tojás mellé külön edényben tálaljuk, hogy mártogatni lehessen.

MEXIKÓI OMLETT 01.
Hozzávalók: 2 csípős zöldpaprika, 1 hegyes, csípős pirospaprika, 2 tk finomra vágott vöröshagyma, 2 tk zsír, 2 ek tej, 6 tojás, só, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: Tegyük a zöldpaprikát egészben serpenyőbe, lassú tűzön pirítsuk zsír nélkül. Ha a bőre mindenütt felhólyagzott, vegyük le a tűzről és vegyük ki a csutkáját.
Szedjük szét darabokra a paprikát. Tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a zsírt, hagymát és pirítsuk pár percig. Adjuk hozzá, a tejjel felveret tojást, és a sót. Lassú tűzön süssük tovább. Ha a teteje nem sülne meg eléggé, tegyük pár percre grillbe.
Tálalás előtt szórjuk be petrezselyemmel.

MEXIKÓI OMLETT 02.
Hozzávalók: 6-8 tojás, 2 ek olívaolaj, 1 paradicsom kockára vágva, 4 ek víz, 2 szál újhagyma karikára vágva, só, bors, 2 friss serrano paprika kockára vágva

Elkészítése: Az olajon megpirítjuk az újhagymát és a chilit. Hozzáadjuk a paradicsomot, és 5 percig főzzük. A tojást a vízzel együtt felverjük, és a paradicsomos keverékre öntjük.  Lassú tűzön megsütjük, félbevágva tálaljuk.
Avokádóval, vagy avokádó pürével körítjük.

MEXIKÓI OMLETT CHORIZÓVAL
Hozzávalók: 15 dkg Chorizo karikákra vágva (lehet debreceni kolbász), 2 ek tej, 2 ek olaj, 2 zöld csilipaprika, 6 tojás, 1 piros csilipaprika, só, 2 ek hagyma finomra vágva, 1 ek finomra vágott petrezselyem

Elkészítése: A paprikát egészen egy serpenyőben tesszük, és lassú tűzön, szárazon addig pirítjuk, míg a bőre felhólyagosodik. Hagyjuk kihűlni, majd eltávolítjuk a magját, a húsát pedig csíkokra vágjuk. Visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk az olajat, a kolbászt, a hagymát, és pár percig együtt pirítjuk. A tejjel felverjük a tojásokat, és a paprikára öntjük. Lassú tűzön készre sütjük. Tálalás előtt megszórjuk a petrezselyemmel.

MEXIKÓI TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg gomba, 15 dkg párizsi, 2 kanál paradicsompüré, só, bors, 1 ágacska rozmaring, 3 dkg vaj, 1 kanál reszelt hagyma, 5 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A párizsit metéltre vágjuk, és egy kevés vajban pirított reszelt hagymára tesszük. Hozzátesszük a fölszeletelt gombát, sót, borsot, rozmaringot, majd fedő alatt 6-8 percig pároljuk. A tojásokat megsózzuk, felverjük, és vékony lepényeket sütünk belőle. Rákenjük a gombás, húsos tölteléket, behajtjuk, megszórjuk reszelt sajttal.

NORMANDIAI OMLETT (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése: A tojásokat egészen habosra felverjük, majd egy diónyi darab vajon megsütjük.

OLASZ RÁNTOTTA
Hozzávalók: Tojás 6 db, parmezán sajt 5 dkg, sonka 10 dkg, vaj 5 dkg, tejföl 4 dl, morzsa 1 kk, só 1 késh.

Elkészítése: Azt a tálat, amelyben tálalni akarjuk, behintjük reszelt parmezánnal és apróra vágott sonkával. Azután öntünk rá tejfölt, vajat és erre ráütjük a tojásokat egészben. Újra sajtot és sonkát teszünk rá, sütőbe tesszük, s közepes meleg mellett addig sütjük, míg a végül ráhintett morzsa megpirul.

PÉKTOJÁS
Hozzávalók: 6 tojás, 4 szelet szikkadt kenyér, 10 dkg angolszalonna, 1 dl tej

Elkészítése: Az angolszalonnát kis kockákra vagdaljuk, majd üvegesre sütjük. Ezután rádobjuk a szintén kockákra vágott kenyeret, és pirosra pirítjuk. Végül ráöntjük a tejjel habosra felvert tojásokat. Kocsonyásodásig sütjük, majd tányérra csúsztatva, 4 részre vágva tálaljuk.

RAGYOGÓ REGGELI OMLETT (FRITATTA PER PRIMA COLAZIONE)
Hozzávalók: 1 szeletelt paradicsom, 1 szeletelt sárga paradicsom, 1 fej szeletelt hagyma, 4 tojás, 12 lágysajt szelet

Elkészítése: A paradicsomok és a hagyma szeleteit 2-3 kanál olíva olajon, közepes hőmérsékleten párolja pár percig. (Teflon serpenyőt használjon.) Üsse rá a tojásokat, és azonnal kevergess. Amikor kocsonyás lett, tegye rá a sajtlapkákat. Közepes hőmérsékleten süsse 5 percig. Időnként fakanállal nyúljon alá, és emelgesse meg a szélén, hogy a még nyers tojás aláfolyhasson. Kissé olajozzon meg egy másik serpenyőt, borítsa át az omlettet, és további két-három percet süsse. Végül csúsztassa egy nagy tányérra. Tálalja forró, friss rozskenyérrel.
A maradékot tegye hűtőszekrénybe, és elfogyaszthatja akár hidegen is, uzsonnára, vagy előételként.

RÁNTOTTA ST. VALE MÓDRA (OEUFS BROUILLÉS DE ST VALE)
Hozzávalók 4 személyre: 8 tojás, 8 szelet pirítós, 1 l fekete kagyló, 1 babérlevél, 1 ágacska kakukkfű, 1 csokor petrezselyem, 1 hagyma, 2 mogyoróhagyma, 125 g vaj, 1 evőkanál tejszín
Előkészítés: 10 perc
Főzés: 15 perc

Elkészítése: Mossuk meg alaposan a kagylót.
Tegyük fel főni nagy lángon a hagymával, fűszernövényekkel és fél pohár vízzel.
Rázogassuk a serpenyőt, amelyik kagyló kinyílt, vegyük ki a héjából.
A főzőlevet szűrjük le és tegyük félre.
Egy kanál vajon pároljuk meg a mogyoróhagymát és szórjuk meg petrezselyemmel. Jól borsozzuk meg, majd adjuk hozzá a kagylót.
Főzzük 2-3 percig, majd öntsük fel félpohárnyi főzővízzel. Tartsuk melegen.
Készítsünk a tejszínből és tojásokból rántottát.
Tegyük a rántottát a pirítósokra, a tetejére pedig a kagylót. Szórjuk meg petrezselyemmel.

RÁNTOTT TOJÁS, ELŐÉTELNEK
Elkészítése: Minden személyre két tojást számítva, keményre főzzük, hideg vízzel lehűtjük, ha kihűlt, letisztítjuk a héját, egyik végén kis lyukat vágunk, kikaparjuk a tojás belsejét, a kikapart részt vagy finomra vágott sonkával, vagy finomra vágott szardellával, kaprival, s egy kanálnyi tejföllel összekeverjük; s tojást a keverékkel megtöltjük, tojásban, és zsemlyemorzsában megforgatjuk, és zsírban kisütjük. Így lehet pecsenye mellé adni, körítésnek, vagy főzelékhez feltétnek. Előételhez pedig a következő mártással öntjük le. Sampinyon gombát párolunk zöldpetrezselymen puhára, külön egy kis cukrot pirítunk szép barnára, s egy kis gyönge ecettel föleresztjük, hogy pikáns legyen, ráöntjük a gombára, s vele fölforraljuk. A rántott tojást tálra rakjuk, s a gombamártást ráöntjük, vagy külön csészében adjuk melléje.

REMEGŐS TOJÁS
Elkészítése: Egy tűzálló üvegedényt vajjal vékonyan kikenünk. 4 tojást másfél deci tejjel, sóval. reszelt szerecsendióval, ízlés szerint egy evőkanál paradicsompürével jól felkeverünk, majd a kikent edénybe öntjük. Meleg helyre tesszük, ahol kb. 4-5 órai állás után megkocsonyásodik.

SAJTOS TOJÁS
Hozzávalók adagonként: két tojás, két deka reszelt sajt, a díszítéshez csipetnyi zöldfűszer

Elkészítése: A tojást hétpercesnek megfőzzük. Meghámozzuk, melegített tányéron hosszában kettévágjuk, a sajtot a sárgájára halmozzuk, csipetnyi vágott petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítjük. Forrón tálaljuk. Reggelire, uzsonnára kínáljunk hozzá tejet vagy teát. Előételnek is ajánlom.

SAJTOS TOJÁSFELFÚJT
Hozzávalók: 5 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg vaj, 3 dl tej, 3 dkg reszelt sajt (lehetőleg füstölt), 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fehér bors, 1 mokkáskanál currypor
A felfújtforma kikenéséhez 1 dkg vaj és 2 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése: A lisztet habzásig hevítem a vajjal, majd felöntöm a közben megmelegített tejjel és állandóan kevergetve sűrűre főzöm. Közben a sóval, a borssal és a curryvel ízesítem. Hagyom kihűlni. Közben 3 tojást keményre főzök, meghámozom, és apró kockákra vágom. A megmaradt2 nyers tojást szétválasztom. A tojássárgákat és a keménytojás-kockákat belekeverem a már langyos fehér mártásba, ezután pedig óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. Egy kerek formát kikenek a vajjal, behintem a zsemlemorzsával, majd belesimítom a tojásos masszát. Tetejét egyenletesre igazítva, előmelegített, forró sütőbe tolom, és közepes lángon 15-18 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is átsült-e már. A formából meleg tálra kiborítva, azonnal négy részre vágom, meghintem a reszelt sajttal és rögtön kínálom. (Nagyon hamar összeesik!) Kitűnő vacsora vagy előétel, de ünnepi étkezés alkalmával köretnek is nagyon jó.

SPENÓT OMLETT
Hozzávalók: Spenót 0.5 kg, tojás 6 db, vaj 10 dkg, zsemle 1 db, tej 2 dl, bors, só 1 késhegynyi, tojás 3 db, zsír 3 dkg

Elkészítése: Egy fél kg gyenge spenótot sós vízben puhára főzünk, ha megfőtt, levét leszűrjük, és szitán áttörjük. Hat tojás sárgáját kevés vajjal habosra keverünk, azután teszünk bele egy db. Tejben áztatott zsemlét, borsot, sót. A keveréket kikent tepsiben kisütjük, és tojásrántottával (vagy sonkával) megtöltjük, majd tekerccsé hengerítjük fel, s így tálaljuk.

STRASSBURGI TÖLTÖTT TOJÁS
Elkészítése: Körülbelül 40 dekás liba- vagy kacsamájat lúdzsírral, vízzel, sóval egész puhára párolok, de sülnie nem szabad. Szitán áttöröm, a zsírjából, amiben párolódott 6 evőkanálnyit és egy nyers egész tojást, valamint ízlés szerint törött borsot keverek hozzá. 12 tojást keményre főzök, meghámozom, kettévágom, a sárgáját kikotrom és a kemény tojás fehérjéket megtöltöm a libamájkrémmel. A tojássárgákat szitán áttöröm, fél liter tejfellel, 8 evőkanálnyi reszelt pármai sajttal, sok, igen finomra vágott zöldpetrezselyemmel, 15 deka apróra vágott, párolt champignon gombával, sóval, borssal elkeverem. Ennek a keveréknek kétharmad részét tűzálló tálba öntöm, belerakom felállítva a töltött tojásokat, a mártás megmaradt egyharmad részét rákenem a tojásokra és forró sütőben 20-30 perc alatt megsütöm. Előételnek, vagy vacsorának egyaránt jó.

SZARDELLÁS TOJÁS
Hozzávalók: 4 tojás, 5 dkg vaj, 1 dl tejföl

Elkészítés: A tojásokat keményre főzzük, majd megtisztítva félbevágjuk. Sárgájukat kikaparjuk és villával összetörve, simára keverjük a vajjal meg a fél tubus szardellapasztával. Szépen, cifrázva visszatöltjük a fél kemény-tojásfehérjékbe.
Jól lehűtve tálaljuk.

TOJÁSASZPIK
Elkészítése: Aszpikkal kibélelt tálba, az egyes rétegeket további aszpikkal gazdagítva csinosan lerakunk néhány kemény tojást, egy kelrés sonkát, sok előpárolt sárgarépát, nyers paprikát és uborkát, dermedés után tortaszerűen szeleteljük, előételként tálaljuk.

TOJÁS ASZPIKBAN (ANGOL-FRANCIA)
Elkészítése: Sűrű húslét főzünk marha- és csirkecsontból és tisztítjuk: összevágunk póréhagyma szárat, zeller zöldjét, tárkonyt, petrezselymet és törött borsot adunk hozzá. Belekeverjük 1 tojás fehérjét, jól összekeverjük egy kevés vízzel, sóval és hozzákeverünk 2 csomag zselatin port. Tűzre tesszük, és a forró húslét apránként hozzákeverjük. Kevergetve lassan főzzük, ha forr, lezárjuk, és még 4-5 percig a tűzön hagyjuk.
Tojást főzünk a forrástól számított 4 percig. A húslét papírszűrőn átszűrjük, és kis formákba töltünk körülbelül 2 cm levet. Hidegre tesszük, hogy kihűljön, majd díszítjük V alakban két tárkonylevéllel, amit 1 percig forró vízbe teszünk. Rátesszük a leszárogatott tojást, megszórjuk nagyon apróra vágott sonkával és leöntjük a maradék húslével. Lehűtjük, majd a formákból kiszedve salátával és pirítós kenyérrel tálaljuk.

TOJÁSKROKETT
Elkészítése: Öt dkg vajat olvasszunk fel, adjunk bele két kanál lisztet, s ha felforrt, eresszük fel 2 1/2 dl forró tejjel, keverjük simára, fűszerezzük sóval, törött borssal és vagdalt zöldpetrezselyemmel, adjunk bele annyi kockákra vágott kemény tojást, hogy kétszeres mennyiségű legyen, mint a tejpép (Bechamel). Egyszer hagyjuk felforrni, aztán vegyük el a tűzhelyről, keverjünk bele könnyedén 2-3 tojássárgáját, ügyelve nehogy nagyon összemorzsoljuk a kockára vágott kemény tojásokat és tegyük hideg helyre. Ha kihűlt, liszttel gyöngén meghintett nyújtódeszkára dió nagyságú halmocskákat rakunk és lisztezett kézzel, hüvelykujj vastagságú rudacskákat formálunk, tojás- és zsemlyemorzsába panírozzuk és forró zsírban ropogós, világossárgára hirtelen kirántjuk. Szalvétára gúlaalakban a tálra rakjuk, beszórjuk rántott zöldpetrezselyemmel és paradicsom-, gomba- vagy finomabban, hideg tartármártás kíséretében feladjuk. A tojás kroketteket is bátran az olcsó ételek közé számíthatjuk, mert ahány személy van, annyi két darab krokett elegendő előételnek, de adhatjuk vacsorára is, mint különálló fogást, akkor sem használunk el személyenként két tojásnál többet és utána sajtot, gyümölcsöt adhatunk. De aztán ahány jobbféle mártást ismerünk, annyiféleképpen és módon változtathatjuk a tojást, sőt a rögtönzött ételek között is megállja a helyét, mert egy kis ügyességgel 25-30 percen belül elkészíthetjük.

TOJÁSLEPÉNY BÉKACOMBBAL
Hozzávalók: 8 tojás, fél dl tejszín, 10 dkg liszt, 20 dkg békacomb, olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 csipet bazsalikom, só

Elkészítése: 2 dkg lisztet csomómentesre eldolgozunk a tejszínnel, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, habosra keverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával és a bazsalikommal vagy mentával ízesítjük. Gondosan megmossuk, szárazra töröljük a békacombokat, beleforgatjuk lisztbe (a fölösleges lisztet lerázzuk), majd a felvert tojásokhoz adjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk, beleöntjük a keveréket és mindkét oldalán (kb. 7-7 perc) megsütjük. A békacomboknak igen gyenge húsa van, óvatosan fordítsuk meg a lepényt, nehogy szétessen. Ha a békacombok egy kicsit nagyobbak (5-6 cm-nél hosszabbak), célszerű előzőleg forró vízben 5 percig előfőzni (sót nem szabad a vízbe tenni!), majd alaposan lecsorgatni és megszárítani, mielőtt a lisztbe forgatnánk. A lepényt azonnal, forrón tálaljuk.

TOJÁSLEPÉNY JUHSAJTTAL TÖLTVE
Hozzávalók: 6 tojás, 10 dkg sós juhsajt, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg kolozsvári füstölt szalonna, mokkáskanálnyi törött fekete bors, só, 1 teáskanál olaj

Elkészítése: A füstölt szalonnát nagyon vékony csíkokra metéljük, majd üvegesre pirítjuk. Mikor langyosra hűlt, belekeverjük a habosra vert tojásba, amelyhez még hozzáadjuk a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát és a törött borsot. (Mielőtt megsóznánk, érdemes megkóstolni, mert a füstölt szalonna nagyon sós.) Kiolajozott tojássütőben 4 tojáslepényt sütünk, majd még forrón megtöltjük a lereszelt juhsajttal és felcsavarjuk, mint a palacsintát. Egy percre visszatesszük a serpenyőbe, mindkét oldalán megpirítjuk, és ezután kínáljuk.

TOJÁSOS CÉKLA
Hozzávalók: 50 dkg főtt cékla, 2 kemény tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl ecet, 2 ek petrezselyem

Elkészítése: A tojások sárgáját simára keverjük az ecettel, ráöntjük a karikára vágott vöröshagymára és a hasábokra szeletelt céklára, majd összekeverjük. Beszórjuk az apróra vágott tojásfehérjével és az apróra vágott petrezselyemmel. Azonnal tálaljuk.

TOJÁSOS ELŐÉTEL
Elkészítése: Hat kemény tojást kettévágunk, a sárgáját kiszedjük, áttörjük és leőrölt sonkával, tejföllel, zsemlyemorzsával elkeverjük. Evvel a keverékkel a tojásokat megtöltjük, és tűzálló tálba helyezzük. Most öt deka vajból, öt deka lisztből, kevés tejjel besamelmártást készítünk. A tűzről levéve három tojássárgáját, kis sót és végül a három tojás habját keverjük bele. Ezt ráöntjük a tojásokra, és a sütőben az egészet szép pirosra sütjük.

TOJÁSOS OLÍVABOGYÓ
Hozzávalók: 3 evőkanál olívabogyó, 6 tojás, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fiola kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál marinált paradicsompaprika, törött fekete bors bőven, pici só

Elkészítése: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük. Rádobjuk az apróra metélt, kimagozott olívabogyót, és a levétől leszűrt, félbevágott kapribogyót. Néhány percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a lecsöpögtetett, és csíkokra vágott marinált paradicsompaprikát. Ezzel is pirítjuk egy-két percig, ezután ráöntjük a habosra kevert fokhagymás, borsos tojást. Állandó keverés közben kocsonyásodásig sütjük.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT KARALÁBÉ
Hozzávalók: 8 karalábé, 6 tojás, 5 dkg vaj

Elkészítése: A fiatal, nyári karalábékat megtisztítjuk, sós vízben puhára főzzük, és szitára téve lecsurgatjuk. Ha kihűltek, belsejüket kivájjuk, és az üres karalábékat kivajazott tűzálló tálra egymás mellé ültetjük. Köré rakjuk a kivájt karalábéforgácsokat is. A nyers tojásokat villával összehabarjuk, megsózzuk, és a karalábéüregekbe öntve, tetejükre vajdarabkákat szórunk. Sütőben az egészet átsütjük, hogy a tojás megkocsonyásodjék, de nem szabad túl keménynek lennie.

TOJÁSSAL TÖLTÖTT ZSEMLE
Hozzávalók: Zsemle 6 db, tojás 6 db, zsír 25 dkg, morzsa 10 dkg, tojás 2 db, só 1 késh. Vaj 6 dkg, tejföl 3 dl.

Elkészítése: Középnagyságú zsemle tetejét levágjuk, és belét kiszedjük. Tojásban és morzsában forgatva, forró zsírban kisütjük. Majd tűzálló tálba tesszük, és minden zsemlébe egy-egy tojást ütünk. Megsózzuk, és egy-egy darabka vajat teszünk rá. Leöntjük tejföllel és pirított morzsával. Sütőbe tesszük, míg felforr.

TOJÁSTEKERCS
Hozzávalók:
Lepény: tojás 6 db, zsír 5 dkg, só 1 késh.
Töltelék: gomba 15 dkg, vaj 5 dg, hagyma 1/4 fej, petrezselyem 3 szál, tojás 3 db, bors, paprika, só 1 késhegynyi, metélőhagyma 1 kis csomó

Elkészítése: Hat tojást egészben leütünk, és kis sóval jól felverünk. Ezalatt tepsibe zsírt teszünk, hogy jó forró legyen, ekkor a felvert tojást beleöntjük, és sülni hagyjuk. Ha megsült, tálra borítjuk, és megtöltjük a már előre elkészített gombával vagy velővel, melyet vajban petrezselyem zölddel, hagymával, borssal, sóval és tojással elkészítünk, illetve megpirítunk, vagy párolunk. Azután felhajtjuk, tetejét paprikával és finomra vágott metélőhagymával megszórjuk.

TÖLTÖTT TOJÁS 01.
Hozzávalók: 4 db kemény tojás, 1 evőkanál apróra vágott garnélarák, 1 evőkanál salátaolaj, só, törött bors, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál majonéz, 1 db fejes saláta, finomra vágott snidling

Elkészítése: A főtt tojást meghámozzuk, megmossuk, félbevágjuk, a sárgáját kivesszük, és apróra vágjuk, majd hozzátesszük a felaprított rákot, olajat, mustárt, majonézt, s megsózzuk, megborsozzuk, és alaposan összekeverjük. Azután megtöltjük vele a tojásokat, és harminc percre, hidegre tesszük. Végül alaposan megmosott és lecsepegtetett salátalevelekre rakjuk, megszórjuk finomra vágott snidlinggel és előételként tálaljuk.

TÖLTÖTT TOJÁS 02.
Hozzávalók: 8 tojás, 2 doboz májkrém, 15 dkg vaj, bors, 3 dl tejföl, 1 csokor petrezselyemzöld, mustár, só, 1 citrom leve, 2 tojássárgájából majonéz.

Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, hideg vízzel leöblítjük, és meghámozzuk. Mindegyik tojást széltében kettévágjuk, kiskanállal kiemeljük a sárgájukat, majd az üres fehérjéket félretesszük. A tojássárgákat egy kivételével, villával apróra törjük, hozzáadjuk a májkrémet, a vajat, 1 evőkanál majonézt, és nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet. Ízesítjük sóval, borssal, mustárral, esetleg majoránnával. Megtöltjük a félbevágott fehérjéket, és ízlésesen a tálara helyezzük. A két tojássárgájához cseppenként olajat adunk, bő adag majonézt keverünk belőle, és simára dolgozzuk egy keményre főtt tojássárgájával. felöntjük a tejföllel, kevés citromlével habosítjuk, majd a tálon lévő töltött tojásokra és közéjük öntjük. A megmaradt tojásos krémet kenyérre kenhetjük, vagy vékonyra szeletelt gépsonkába töltjük, és fél tojások közé tesszük. Díszíthetjük csemegeuborkával, színes kaliforniai paprikával, petrezselyemzölddel. Behűtve tálaljuk.

TÖLTÖTT TOJÁS 03.
Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 5 dkg, tejföl 1/2 dl, morzsa 1/2 ek., petrezselyem 1/4 csomó, mustár 1 ek., vaj 5 dkg, tejföl 3 dl.

Elkészítése: A tojást keményre főzzük, ha megfőtt hideg vízbe rakjuk, hogy a héja könnyen leváljon. Akkor hosszában kettévágjuk, sárgáját áttörjük. Teszünk bele kevés vajat, tejfölt, pici reszelt hagymát, petrezselymet, sót, zsemlemorzsát, mustárt, ezt visszarakjuk a fehérjékbe. Tűzálló tálra rakjuk, és leöntjük bőven tejföllel. Beszórjuk zsemlemorzsával. Sütőbe tesszük, míg felforr.

TÖLTÖTT TOJÁSLEPÉNY
Hozzávalók: 2 tojás, 2 kiskanál liszt, 1 evőkanál olaj, ¼ kg tehéntúró, köménymag, 2 evőkanál vaj, só, pirospaprika, bors

Elkészítése: A két tojást jól felverjük, sózzuk, borsozzuk, és simára keverjük 2 kávéskanál liszttel. Kevés olajon kemény lepényt sütünk belőle. A tehéntúrót kikeverjük a vajjal, fűszerezzük őrölt köménnyel, sóval, pirospaprikával. A tojáslepényt vastagon megkenjük a túrós masszával. Alufóliára tesszük és feltekerjük, mint a piskótát. Hűtőben összeérleljük. Tálaláskor ujjnyi karikákra vágjuk, hidegtálra téve nagyon mutatós.

TÖLTÖTT TOJÁS HIDEGEN
Elkészítése: Eljárás ugyanaz, mint a fentinél, csak darált sonkát és apróra vágott kaprit adunk hozzá, ill. megszórjuk, tartármártással leöntjük.

TUNISZI SÁRGA TOJÁS (ELŐÉTEL)
Hozzávalók: 6 kemény tojás, 1 l víz, késhegynyi sáfrány, só

Elkészítése: Szedjük le a tojások héját. Tegyük a vizet, a sáfrányt, a sót vastag, zománcozott fazékba. Lassú tűzön, lefedve forraljuk fel.
Tegyük bele a megtisztított tojásokat és pároljuk 25-30 percig vagy, amíg egyenletesen sárga lesz.
Közben forgassuk őket.
Ha kész, öntsük le róla a vizet és tegyük lapos tálra. Tegyünk 1-1 mokkáscsésze aljába 1-1 ek mennyiséget a következő fűszerekből: őrölt kömény, csípős piros paprika, törött bors, só, összemorzsolt száraz mentalevél, finomra vágott petrezselyem, apróra vágott metélőhagyma. Rakjuk körül a tojásos tálat a fűszerekkel.

TÜKÖRTOJÁS PATISSZON-ÁGYON
Hozzávalók: 1 hagyma finomra vágva, 1/2 kiskanál chilipor, 2 ek olívaolaj, néhány csepp Tabasco szósz, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 4 tojás, 40 dkg paradicsom kockára vágva, 1/2 piros paprika kockára vágva, 2 patisszon legyalulva, 1 ek paradicsompüré, 1 jó csipetnyi pirospaprika
A díszítéshez: petrezselyemág

Elkészítése: A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. Az olajat felforrósítjuk egy lábosban, és üvegesre sütjük rajta a hagymát és a fokhagymát. Hozzákeverjük a paradicsomot, a paprikát, a patisszont, a paradicsompürét, a chiliport és egy cseppnyi Tabascot, majd alaposan megkeverjük. További 15 percig folytatjuk a sütést, amíg a keverék kissé besűrűsödik. Átkanalazzuk egy lapos tűzálló tálba. Gondolatban 4 részre osztjuk a tál tartalmát. Mindegyik negyed közepébe kanállal mélyedést készítünk, és óvatosan beleütünk 1-1 tojást. Az előmelegített sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük, amíg a tojás megkeményedik. Megszórjuk a pirospaprikával, és ízlés szerint petrezselyemágakkal díszítjük. Tortillát kínálunk mellé.

Majonézes padlizsánkrém: A fenti módon elkészített padlizsánt egy tojásból készült majonézzel alaposan összedolgozunk, addig, míg fehéredni kezd. A majonéz krémesebbé teszi a padlizsánt, és bőséges adagokhoz juthatunk. Ezt a változatot vékony szelet pirítósra téve fogyasztják. Behűtött paradicsommal, paprikával nagyon finom.

Töltött paradicsom: Közepes nagyságú, kemény paradicsomok tetejét óvatosan levágjuk, belsejüket kanállal kikaparjuk. Az elkészített padlizsánkrémet púpozottan beletöltjük a paradicsomok belsejébe, aztán kissé ferdén, hogy a töltelék kilátsszon, visszahelyezzük a „paradicsomkalapokat” Petrezselyemzölddel, paprikával díszítve igen mutatós vendégváró hidegtálra téve.

ZARAUZAI TÜKÖRTOJÁS (HUEVOS A LA ZARAUZA)
Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 2 nagy szem burgonya, 4 szelet füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 10 dkg spárga, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab (lehet fagyasztott vagy konzerv is), 4 szem paradicsom, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 4 tojás, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 dl víz, egy kevés só, törött bors

Elkészítése: Nagyméretű serpenyőben, megmelegített olajban pirosra sütjük a megtisztított, kockákra vágott burgonyát. Habmerőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt olajba tesszük a vékonyra szeletelt sonkát, a vöröshagymát, a kimagozott, karikákra vágott zöldpaprikát. Addig pároljuk, amíg a vöröshagyma áttetszővé nem válik. Néhány percnyi különbséggel - aszerint, hogy mennyire zsengék a különféle zöldségek -, hozzáadjuk a vöröshagymához a 2-3 cm-es darabokra szeletelt zöldbabot, a spárgát, majd a zöldborsót, a meghámozott és szétnyomott paradicsomot, a paradicsomsűrítményt, és végül az elősütött burgonyát. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és megborsozzuk. Gondosan összekeverjük. Lefödve, takaréklángon főzzük 10 percig, néha megkeverve. Egy cserép- vagy tűzálló tálat, esetleg négy kis tálat kiolajozunk, és beleöntjük a párolt zöldségeket, közepébe kis mélyedést, illetve a nagy tálon elosztva négy mélyedést készítünk, ezekbe öntjük az egész tojásokat. Zöldpetrezselyemmel behintjük, és közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a tojások fehérje át nem sül.

ZELLERKRÉMES TOJÁS
Elkészítése: A héjában puhára főzött, meghámozott, áttört zellert tejszínnel és reszelt rokforttal habosra keverjük, sózzuk, borsozzuk, cseréptálkákba szedjük, 1-1 tojást ütünk a tetejükre, és addig sütjük, amíg a tojás megkocsonyásodik. Pirospaprikával, petrezselyemmel meghintve előételként tálaljuk.

ZSIDÓ HAGYMÁS TOJÁS
Hozzávalók: 4 keményre főtt tojás, 2 nagy fej hagyma, 2 evőkanál libazsír, l csirkemáj, l kanál só, kevés őrölt bors

Elkészítése: A tojást apró kockákra vágjuk, vagy sajtreszelőn lereszeljük. A zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd belerakjuk az összetört csirkemájat. Amikor a máj megsült, levesszük a tűzről, és jól összekeverjük a tojással. Tálba tesszük, uborkával, paradicsommal díszítjük.

_____________________________________
Forrás: DPG Sültgalamb csatorna