Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

DRÚZ RIZSES CSIRKE- MANSZAF


Hozzávalók: 2.5 pohár basmati rizs, 1 egész csirke feldarabolva (kb. 11 db-ra), 3 nagy hagyma, 1 sárgarépa felkockázva, 2 szem krumpli felkockázva, 1 ek bahart fűszerkeverék, 2 tasak Chai-Massala (Masala tea), 1 szál fahéj, csipet kardamom, 4 szem angol bors, 3/4 pohár olívaolaj, só, bors

Bahart fűszerkeverék: 2 ek fekete bors, 2 ek pirospaprika, 2 ek cumin, 1 ek koriandermag, 1 ek szegfűszeg, 1 kk szerecsendió, 1 kk fahéj, fél kk kardamom

Elkészítése: A csirkét kuktában megfőztem, félig puhára, 1 fej hagymával és 1 gerezd fokhagymával (ezek nincsenek a felsorolásban). A csirkelé egy részével megfőztem a rizst szintén nem egészen puhára. Megpirítottam a felvágott hagymákat, a hagymát és az apró kockákra vágott krumplit, majd ezeket és a csirkedarabokat hozzátettem a rizshez, öntettem rá a csirke léből, megfűszereztem és együtt tovább főztem, míg a hús, rizs megpuhult.

Készítettem hozzá káposztasalátát:
Hozzávalók: Egy fej káposzta, 1 lilahagyma, 3/4 pohár mazsola vagy más hasonló bogyó (pl. tőzegáfonya), 3/4 pohár hámozott, szeletelt, pirított mandula (én pirítás nélkül tettem bele), 4 ek kókuszreszelék
Öntet: 1/3 pohár olaj, 1/3 pohár citromlé, 1 kk zúzott fokhagyma, 1 ek méz, só, bors

Elkészítése: Ezeket kis üvegben jól összeráztam és ráöntöttem a felszeletel káposztára és hagymára, jól összekevertem, nem volt idő hagyni, összeérni.

CHAI-MASALA – MASALA TEA
Hozzávalók: 3/4 csésze víz, 2-4 egész zöld kardamom, összetörve, 1-2 vékony szelet friss gyömbér, 1 rúd fahéj, 1 db csillagánizs, 3/4 csésze tej, 1 1/2 teáskanál fekete tealevél
Édesítőszer: ízlés szerint (méz vagy juharszirup)

Elkészítése: Egy kisebb fazékba öntjük a vizet, bele kardamom, gyömbér, fahéj és csillagánizs. Forraljuk fel, ha felforrt vegyük vissza a hőt és így pároljuk néhány percig. Ha már erősen illatos, adjuk hozzá a tejet és a teát, és pároljuk újabb egy percig. Kapcsoljuk le a lángot, hagyjuk érlelődni 2 percig. Finom szűrőn leszűrjük.
A fűszereket kidobjuk, a teát ízlésünknek megfelelően édesítjük.