Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Salmagundi (hússaláta)


Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell-filé, 2 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 szelet zellergumó, 2 db kisebb póréhagyma, 3 db babérlevél, pár szál friss kakukkfű, 15 szem egész bors, só

A salátához: 15 dkg zöldbab, 5 dkg fejtett bab, 15 dkg szardellafilé, 15 dkg csemegeszőlő, 1 db narancs, 6 db koktélparadicsom, 12 db hónapos retek, 6 db bébi cékla, 12 szál újhagyma, 6 db keménytojás, 5 dkg pirított mandula, 5 dkg mazsola, 1 fej saláta, 1-1 kávéskanálnyi zöldfűszer (turbolya, tárkony, petrezselyem, snidling)

Az öntethez: fél-fél narancs és citrom leve és reszelt héja, 2 db olívaolaj, 0,6 dl testes vörösbor, só és őrölt fehér bors

Külön-külön edényben főzze roppanósra a feldarabolt zöldbabot, a fejtett babot és a céklát. Szűrje le, de a levét őrizze meg. Egyben tegye méretes fazékba a mellfilét. Tegye mellé a meghámozott és felnagyolt zöldségféléket és a fűszereket. Öntse fel annyi vízzel és a babok főzővizével, hogy legalább öt centire ellepje a húst. Forralja fel, és gyöngyözve főzze 40-45 percen át. A keletkezett habot folyamatosan szedje le róla. Ha megfőtt, szűrje le és hagyjon minden alkotórészt teljesen kihűlni. A kihűlt húst és a főtt zöldségféléket vágja vékony csíkokra. A paradicsomokat és a szőlőszemeket felezze el. A kemény tojásokat negyedelje. A hagymákat vékonyan karikázza fel. Béleljen ki salátalevelekkel egy nagy tálat. Alulra rakja a húst. Erre rétegezze a többi hozzávalót. A rétegek közé hintsen a vagdalt zöldfűszerekből. Amikor minden a tálban van, locsolja rá az alaposan kikevert öntetet.
Bő negyedóra pihentetés után tálalja.

Fordította Barna Aladár