Gasztrokaland
Az ízek világa - a világ ízei

Szilveszterre - Malacételek


MALACÉTELEK

Ropogós malacpecsenye 01.
Elkészítése: A malacot ropogósra a következőképpen süthetjük.  A gondosan megtisztított malacot a tokától kezdődően végig a keresztcsontig a közepén egy kissé behasítjuk, hogy jól ki lehessen terpeszteni. Belülről jól megsózzuk, néhány szem köménymaggal meghintjük, és a tepsiben megfelelően elhelyezett fadarabokra fektetjük. A füleket és a farkat papírhüvellyel becsavarjuk, hogy meg ne égjen. A sütőben elég nagy lángon sütjük, gyakran kenegetjük egy kockára bevagdalt szalonnadarabbal, melyet sörbe mártunk. Az esetleg képződő hólyagokat villával felszúrjuk, és szalonnával lesimítjuk. Ha szép pirosra és ropogósra teljesen átsült, éles nagy késsel először a fejet csapjuk le, utána hosszában kétfelé vágjuk, és azután megfelelő darabokra vagdaljuk. Adhatunk hozzá párolt fehér- vagy vörös káposztát, káposztasalátát stb. Egy 3-3.5 kg-os malac sütési ideje a tűzhöz mérten 1 ¾-2 ½ óra. Legjobban úgy állapíthatjuk meg, hogy megsült-e, ha villával a nyak legvastagabb részénél beszúrva a kitóduló lé nem zavaros vagy véres.

Ropogós malacpecsenye 02.
Hozzávalók: 1 kg-nyi kicsontozott bőrös malaccomb (vagy lapocka), 5 gerezd fokhagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, fél dl sör

Elkészítése: A húst megmosom, leszárítom, majd a tisztított és lapokra vágott fokhagymával megtűzdelem, besózom és beborsozom. Kötöző zsineggel úgy kötözöm össze, mint a sonkát szokás, de a bőre kívül legyen! A húst belefektetem egy tepsibe, aláöntök félpohárnyi vizet, majd az előmelegített, nagyon forró sütőbe tolom. Addig sütöm erős lángon, amíg a hús kívülről piros-barna kérget nem kap, ekkor a lángot kissé leveszem, és még tovább sütöm addig, amíg a beleszúrt villa könnyen ki is csusszan belőle. Közben néhányszor megforgatom, és a sört egy ecset segítségével rákenem, hogy minden oldalán piros-ropogós legyen. Még forrón felszeletelem, mert a kihűlt ropogós bőrt már nem lehet szépen vágni, eltöredezik. Hidegen tálalom.

Ropogós malacsült egészben sütve
Hozzávalók: 3 kg-os malac, 8 g majoránna, 12 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 3 dl világos sör, só

Elkészítése: Erre a célra a 3-4 hetes, szopós malac a legmegfelelőbb. A malacot szükség szerint leperzseljük, majd bő vízben kívül-belül alaposan tisztára mossuk, és ruhával szárazra itatjuk. Belülről megsózzuk, meghintjük majoránnával, majd a belsejébe egy tiszta fadarabot, vagy üres üvegpalackot teszünk, amely a malacot a sütéshez kitámasztja, megakadályozva, hogy a hőhatásra alakot változtasson. (A szájat a sütés idejére kitámasztjuk, tálalásnál citromot tehetünk bele.) Ezután hideg zsírral az egész külső felületét bekenjük. A füleket és a farkát papírral becsavarjuk, hogy meg ne égjen. Nem túl forró sütőbe tesszük, és gyakorta kenegetjük egy villára szúrt, kockásan bevagdalt füstölt szalonnadarabbal, amelyet minden kenegetés előtt sörbe mártunk. A sütéskor a malac bőrén esetleg képződő hólyagokat villával felszúrjuk. Egy 3-3,5 kg-os malac sütési ideje 2-2,5 óra. Amikor megsült, a malacot vágódeszkára helyezzük, a fejét eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és megfelelő darabokra szeleteljük. Párolt káposztával, burgonyával, siklósi olaszrizlinggel tálaljuk.
Ha nem akarunk egész malaccal bajlódni, vásárolhatunk bőrös malachúst a legtöbb hentesnél. A felszeletelt húst kevés zsírban, sörrel kenegetve süssük meg, fűszerezzük fokhagymával, köménnyel, sóval.

Ropogós sült malac
Hozzávalók 8-12 adaghoz: 1 kb. 6 hetes, 8 kg-os malac, 50 g olaj, só, köménymag, szalonna, sör

Elkészítése: a megtisztított, megmosott és gondosan megszárogatott malacot belül sóval, köménymaggal bedörzsöljük. Fülét és farkát olajozott papírral beburkoljuk, arra fóliát teszünk. Kívülről olajjal megkenjük az állatot. Ezután a malacot nagy serpenyőbe tesszük, alatta két fakanállal vagy deszkacsíkkal, esetleg grillbetéttel. A sütés alatt - ami 2-2 és 1/2 óráig tart - a malacot újból és újból megkenjük sörbe mártott szalonnával. 1 órai sütés után megfordítjuk a serpenyőben, hogy a másik fele is egyenletesen süljön, majd gyakori kenegetés közben készre sütjük.
Ügyeljünk arra, hogy miközben az állat sül, a sütő ajtaján egy kis rés maradjon nyitva, ugyanis ha túlságos forróság van a sütőben, akkor a malac bőrén hólyagok keletkeznek, melyeket tűvel kellene felszurkálni. Közvetlenül a sütés befejezése előtt távolítsuk el a papírburkot az állat füléről, farkáról, hogy szépen átsüljön az is. A sült malacnak szépen fénylenie kell, a bőre ropogós legyen.
A bécsi étterem séfje - akitől a fenti recept származik - a sült állatot szét szokta darabolni, majd a darabokat az állat eredeti formájában állítja össze a tálon, úgy szervírozza. Zsemlegombócot, párolt káposztát, tormát, illetve tormamártást ad melléje.

Töltött (fasirozott) malacz (Zilahy)
Elkészítése: „Miután a malacz tisztára megtisztíttatott, vágd le fejét és lábait, a húsát pedig hosszában hasíts fel; ezután a húsát és csontjait éles késsel kell kifejteni, de ugy, hogy a bőre meg ne sértessék és a hústol egészen megtisztíttassék. Ez megtörténvén, másfél font borjúhúst - czombjából, - fél font velőt s egy tejbe mártott zsemlyét vagdalj össze, s mindez egy mozsárban megtöretvén, üss hozzá négy egész tojást, s folytatva a törést, só, kevés tört-bors és szerecsendió virágja adassék hozzá, s miután szitán átszűrted, hüvelyknyi vastagon kenettessék a malaczbőr belsejére. Már előbb azonban készítve legyenek besózott vagy föstölt nyelvből ujjnyi vastag lemezek, valamint eczetbe savanyított szép ugorkákból is, melyek aztán a tört töltelék fölé ujjnyira egymástól rakassanak; ez is meglévén, a malacz bőre, mint rétes összesodratik. S egy tiszta asztalkendőbe takarva a két végénél erősen megkötve, egy hosszú rézserpenyőben, - melybe vékony leveles szeletekre sárgarépa és vöröshagyma lőn, apritva, hozzá tétetvén még töretlen magyar- és szegfü-bors a levágott lábakkal és fejjel együtt - három itcze fehér ó bor [ban] és egy meszely eczetben, megsózva és befödve. Mindaddig főzessék, mig a fej meglágyuland; azután meg kell hülni hagyni, s ha a lenyomatás alatt meghült, a felforralt leve öntessék rá. Feltátalás előtt az asztalkendőből ki kell venni, tisztára megszárítani, és vékony szeletekre felvagdalni. A tál közepébe vékonyra vagdalt hideg vaddisznóhúst rakjunk, mely simára igen szépen e czélra készített kenécscsel (Mayones) vonatik be, ezután a körszeletekre vagdalt malaczból képezzünk egy karimát, mely darabosra aprított aspikkal koszorúztatik körül. Ezen étek assiette gyanánt, sőt vacsora alkalommal is feladhatandó.”

Töltött malac
Hozzávalók: 3-4 hetes, szépen tisztított malac, 20 dkg darált sonka, 11 dkg zsír, 3 dl tejföl, 5 tojás, 1 kg liszt, 2 fej finomra vágott vöröshagyma, 3 dkg pirospaprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl paradicsompüré, só

Elkészítése: A szépen megtisztított malacnak lefejtjük a bőrét, vigyázzunk, hogy meg ne sértsük. Sonkás tésztát készítünk: a lisztből és 2 tojásból gyúrt kifőtt tésztát összekeverjük 20 dkg darált sonkával, 5 dkg zsírral, 3 dl tejföllel, 3 tojással. Ezzel az anyaggal megtöltjük a malac bőrét, összevarrjuk, és piros-ropogósra sütjük.
Közben a malac húsából pörköltet készítünk. Megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát 6 dkg zsírban, hozzáadjuk a rózsapaprikát, a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét és az összevagdalt malachúst. Egyszerre tálaljuk a töltött malaccal, melyet vékony szeletekre vágunk.

Újévi rostonsült malac (Puerco asado) (Kuba)
Hozzávalók: 1 tisztított malac, 2-3 fej péppé zúzott fokhagyma, só, 6 savanykás, kesernyés narancs leve vagy 4-5 citrom leve.

Elkészítése: Hegyes, vékony pengéjű, éles késsel szurkáljuk meg jól a malac bőrét és belsejét.
Keverjük össze a sót, fokhagymát, narancslevet. Dörzsöljük be kívül és belül, a malacot. Hagyjuk 3-4 órát állni!
Izzó parázs fölött süssük puhára, közben locsoljuk a narancsos páclével.
Ha kész, helyezzük nagy rozsdamentes tálra vagy banánlevéllel fedett asztalra.
Adhatunk hozzá grillben sült jam gyökeret vagy burgonyát, káposztasalátát, uborkasalátát.